فهرست مطالب

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال سیزدهم شماره 4 (پیاپی 52، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/26
  • تعداد عناوین: 10
|
  • علیرضا کریمی سعید آبادی، سید بابک مظفری، سودابه سلیمانی، حسین محمدنژاد شورکائی صفحات 1-10

    ریزشبکه های دارای چندین حامل انرژی با تکیه بر امکانات تبدیل انرژی، ساختاری انعطاف پذیر و بسیار کارامد را برای تامین انرژی مصرفی و آب آشامیدنی فراهم می کنند. افزایش تقاضا برای مصرف انرژی به همراه کمبود آب آشامیدنی، از مسایل چالش برانگیز در زندگی امروزی به حساب می آیند. ازآنجاکه زیرساخت های تامین آب آشامیدنی برای بهره برداری به انرژی الکتریکی قابل توجهی نیاز دارند، این امر منجر به ایجاد وابستگی بین سیستم های تامین آب و انرژی می شود. در این مقاله، یک رویکرد مدیریت بهینه آب-انرژی یکپارچه برای یک ریزشبکه جزیره ای شده به منظور تامین تقاضاهای الکتریکی، گرمایش، سرمایش و آب آشامیدنی، با صرف کمترین هزینه ممکن، پیشنهاد شده است. ریزشبکه پیشنهادی به منابع تولید هم زمان برق و گرمایش، چیلر جذبی، بویلرهای الکتریکی و گازی، توربین بادی، واحد آب شیرین کن و انواع سیستم های ذخیره ساز انرژی مجهز است. تابع هدف به صورت یک مسیله برنامه ریزی صحیح خطی آمیخته با اعداد صحیح بیان می شود. مدل سازی عدم قطعیت های مربوط به تقاضاهای انرژی و توان تولیدی توربین های بادی نیز بر اساس برنامه ریزی تصادفی مبتنی بر سناریو می باشد. همچنین به منظور در نظر گرفتن حملات سایبری به توربین های بادی در مدل برنامه ریزی پیشنهادی، از تیوری تصمیم گیری مبتنی بر شکاف اطلاعاتی استفاده می شود که بهره بردار را قادر می سازد با متحمل شدن یک هزینه قابل قبول، برنامه ریزی تامین انرژی و آب آشامیدنی را در برابر حملات سایبری به توربین های بادی، استوار سازد. در نظر گرفتن نقش حامل های انرژی به غیراز برق و آب به همراه استفاده از مفهوم تاب آوری در بهره برداری بهینه از سیستم تامین آب-انرژی در یک ریزشبکه جزیره ای، از نوآوری های مدل پیشنهاد شده هستند. در پایان نتایج عددی نشان می دهند که بهره بردار می تواند اثر حملات سایبری بر هزینه بهره برداری را بدون حضور سیستم های ذخیره ساز آب-انرژی به میزان 1/5 درصد و در حضور این منابع به میزان 10 درصد کاهش دهد که منجر به افزایش تاب آوری سیستم در برابر چنین حملاتی خواهد شد.

    کلیدواژگان: ریزشبکه جزیره ای، مدیریت آب-انرژی، سیستم های ذخیره ساز انرژی، سیستم های چندحامل انرژی، واحد آب شیرین کن
  • ساناز امیربیگی، امید عابدی، مهدیه قزوینی کر صفحات 11-19

    در شبکه های رادیوشناختی، بازگشت ناگهانی کاربران اولیه به طیف باعث ایجاد تداخل و افزایش تعداد سوییچینگ کانال می شود. در این حالت، دانش در اطلاع از تحرک طیف امری بسیار مهم است که توسط روش های تحلیلی مانند فرآیند مارکوف و... پیش بینی می گردد؛ همچنین ازآنجاکه شبکه های رادیوشناختی در بسترهای مختلفی همچون شبکه های سیار موردی استفاده می شوند، تحرک کاربران نیز می تواند به ناپایداری ذاتی شبکه های رادیوشناختی بیفزاید و چالش هایی همچون مسیریابی پدیدار شود؛ لذا در این مقاله، ما با استفاده از روشی مبتنی بر طرح انتخاب گره های واسط و کشف مسیر مناسب جهت ارسال بسته به مقصد به رفع این چالش می پردازیم. به طور خاص ما یک پروتکل مسیریابی واکنشی را برای سناریوی در نظر گرفته شده طراحی می کنیم که از مهم ترین مزایای آن می توان به: 1) جلوگیری از ایجاد تداخل کاربران در هنگام تشکیل مسیر و انتقال داده ها، 2) کاهش تعداد سوییچینگ کانال، 3) عدم استفاده از کانال کنترلی مشترک، و 4) کاهش تاخیر و سربار کنترلی اشاره کرد. پروتکل پیشنهادی برای شبکه های دارای گره های متحرک طراحی شده است و با انتخاب مسیری کوتاه تر به عنوان روشی قابل اعتماد و مقرون به صرفه شناخته می شود. شبیه سازی های عددی نشان می دهد که پروتکل پیشنهادی دارای نرخ برخورد 73 درصدی است و نسبت به روش تصادفی، از عملکرد پایین تری برخوردار است؛ اما در این پروتکل، سربار کنترلی در دو حالت افزایش تعداد گره و سرعت بیش از 90 درصد کاهش یافته است و این برای ما در شبکه ای که دستیابی به صورت فرصت طلبانه است، کاهش سربار کنترلی مهم تر است.

    کلیدواژگان: شبکه های رادیوشناختی، شبکه های سیار موردی، تداخل، کاهش سوئیچینگ کانال، تحرک طیف
  • محمد اختری، محمدعلی کرامتی، سید عبدالله امین موسوی صفحات 21-38

    با ورود جهان به عصر اطلاعات دیجیتال، نیازمندی دولت ها و شرکت ها به فناوری اطلاعات در راستای بهینه سازی عملکرد ها، هوشمندسازی فرایندهای کسب وکار و ارایه خدمات از راه دور افزایش پیدا کرده است. بدین ترتیب، فناوری اطلاعات و امنیت سایبری و اطلاعات نیز جایگاه ویژه ای در عرصه دیجیتال یافته است. بر همین اساس یکی از جدی ترین خطراتی که دولت ها با آن روبرو هستند که می تواند امنیت ملی را نیز مورد آسیب قرار دهد، حملات سایبری است. این حملات طیف گسترده ای از اهداف را در برمی گیرد که یکی از اصلی ترین اهداف، آسیب رساندن به زیرساخت های حیاتی است؛ بنابراین پایداری زیرساخت های حیاتی در مواجهه با چنین تهدیداتی بسیار حایز اهمیت است. این پژوهش با توجه به اینکه ایمن سازی زیرساخت های حیاتی یکی از مهم ترین عوامل تامین امنیت ملی و پدافند غیرعامل محسوب می شود، به دنبال احصای شاخص های ایمن سازی زیرساخت های حیاتی از طریق روش مطالعه تطبیقی با استفاده از منابع کتابخانه ای است. در این پژوهش 10 مدل از مهم ترین مدل های بلوغ امنیت سایبری و امنیت اطلاعات مورد واکاوی قرار گرفته است که نتایج حاصل از این پژوهش بیانگر آن است که مدل های بررسی شده مجموعا دارای 93 شاخص هستند. مدل های بلوغ امنیت سایبری و امنیت اطلاعات شباهت قابل توجهی به یکدیگر دارند؛ لذا برخی از شاخص های احصا شده دارای همپوشانی است. شاخص های دارای همپوشانی، شناسایی و در 17 گروه دسته بندی شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که شاخص «مدیریت رخداد» با فراوانی 11، موردتوجه ترین شاخص در ایمن سازی زیرساخت های حیاتی است، همچنین شاخص های امنیت فیزیکی، نظارت، کنترل دسترسی- هویت، سیاست های امنیتی و سایر شاخص ها در جایگاه بعدی قرار دارند.

    کلیدواژگان: زیرساخت های حیاتی، مدل بلوغ امنیت سایبری، مدل بلوغ امنیت اطلاعات، پدافند غیرعامل
  • علی اکبر تقی پور، ابوالفضل مشایخی، پارسا احمدی دهرشید صفحات 39-53

    پیشرفت تکنولوژی، اینترنت را به جزء جدایی ناپذیری از زندگی انسان ها تبدیل کرده است. کاربران شبکه های اجتماعی روزانه حجم قابل توجهی از اطلاعات خود را از طریق اینترنت جابه جا می کنند. رویکرد پدافند غیرعامل به دنبال آن است تا مخاطرات طبیعی و غیرطبیعی که زندگی شهروندان را به خطر می اندازد، به حداقل برساند. پژوهش حاضر با هدف سنجش نگرش شهروندان نسبت به امنیت در فضای مجازی در بین شهروندان دامغانی انجام گرفته و به دنبال پاسخ به این سوال است که مولفه های تاثیرگذار در ایجاد مخاطره برای شهروندان در فضای مجازی کدام است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. نتایج پرسش نامه ها با استفاده از روش رگرسیون خطی مورد ارزیابی قرار گرفته و مقدار R به دست آمده برابر با 807/0 است که به همبستگی بالای بین متغیرها اشاره دارد. تحلیل مخاطرات موجود در فضای مجازی در 5 عامل فرهنگی- اجتماعی، امنیت اجتماعی، امنیت اقتصادی، حریم خصوصی و پدافند غیرعامل مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین تحلیل تاثیرات متغیرهای آگاهی، جمعیت، رویکرد شخص سوم و مصون نگه داشتن با نرم افزار Amos انجام گرفت که دال بر آن داشت، تاثیر میزان آگاهی بر رویکرد شخص سوم و مصون نگه داشتن با ضرایب 21/0 و 26/0 بسیار زیاد است. شاخص اشاعه رفتارهای مناسب شهروندان در عامل فرهنگی- اجتماعی، شنود غیرمجاز در عامل حریم خصوصی، تخریب سامانه های خدماتی در عامل امنیت اجتماعی و مناسب بودن بستر فضای مجازی جهت رشد اقتصادی در عامل امنیت اقتصادی بیشترین تاثیر را داشته اند. بررسی عامل پدافند غیرعامل نیز نشان از نبود اطمینان کامل به اخبار منتشرشده در فضای مجازی و احتمال فریب افکار عمومی دارد.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، شبکه های اجتماعی، امنیت، شهرستان دامغان
  • پویا حسین نیا، احمد معدنچی صفحات 55-66

    روش های مختلف حفاظت از محیط اطراف مناطق مهم، همواره به شیوه های مختلفی از گذشته تا امروز انجام شده است. با گسترش فناوری های نوین در زمینه های گوناگون ارتباطی و حسگرهای جدید، لازم است تا در حفاظت از مناطق استراتژیک و مهم، از جمله مرزها نیز از این فناوری های جدید استفاده شود تا به طور هم زمان بتوان مناطق مهم را مورد پایش و بررسی حفاظتی قرار داد. یکی از این فناوری ها، سامانه های حفاظت پیرامونی مبتنی بر حسگرهای فیبر نوری هستند که با دقت بالا و عملکرد مناسب، قادر به پوشش محوطه پیرامونی وسیعی هستند. در پژوهش های انجام شده قبلی، ساختارها و تعاریف کلی این سامانه ها معرفی شده اند و یا به ازای یک ساختار خاص، شبیه سازی یا پیاده سازی یک نمونه آزمایشگاهی نشان داده شده اند. اما در این پژوهش تلاش شده است تا این سامانه ها و اصول عملکردشان و مزایا و ملاحظات عملی آن ها معرفی و بررسی شوند تا در صورت لازم در مناطق مهم از آن ها استفاده گردد. سپس با بررسی و مقادیر واقعی عددی برای فیبرهای نوری رایج مقدار حساسیت آن ها به تغییرات دمایی و فشار و کشش محاسبه شده است. در ادامه نیز در یک شبیه سازی در MATLAB نحوه محاسبه مکان رخداد اختلال در این سامانه ها به ازای ده نمونه به صورت تصادفی، نشان داده شده است که به ازای پارامترهای در نظر گرفته شده خطای تخمین تاخیر 000003/0 به دست آمد. همچنین نشان داده شد به ازای افزایش مقدار توان منبع ورودی خطای تخمین کاهش خواهد یافت.

    کلیدواژگان: سامانه های حفاظت پیرامونی، سامانه پایش جامع مرزها، حسگر فیبر نوری، حسگرهای OTDR
  • محمدرضا حقی، احسان حیدرزاده صفحات 67-76

    اگرچه در سال های اخیر، موضوع پدافند غیرعامل به یکی از مباحث کلیدی در حوزه امنیت کشور تبدیل شده اما تا رسیدن به وضعیت مطلوب فاصله زیادی باقی مانده است. شهرها و بالاخص اماکن پرازدحام در آن ها از محیط هایی هستند که به واسطه خیل عظیم جمعیت با تراکم بالا، همواره با تهدیدات متنوعی مواجه هستند. در حقیقت، دسترسی آزاد به اماکن پرازدحام، پتانسیل آسیب پذیری آن ها را نسبت به مراکز نظامی و سیاسی به شدت افزایش می دهد؛ بنابراین اگر حمله نظامی به عنوان مهم ترین تهدید مراکز نظامی و سیاسی تلقی می شود، برای اماکن پرازدحام شهری، تهدیدات می تواند حمله نظامی، بمب گذاری، حمله انتحاری، حمله با خودرو، گروگان گیری، حمله سایبری و... باشد. از همین رو، پژوهش حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و روش دلفی سعی در شناسایی تهدیدات و سپس خوشه بندی انواع اماکن پرازدحام شهری دارد؛ لذا 23 نوع مکان پرازدحام در شهرها مشخص و میزان تاثیرپذیری آن ها از انواع تهدیدات بر مبنای دریافت نظر گروه کارشناسی (25 کارشناس) مشخص شده است. در ادامه، داده ها بر اساس مدل های تحلیل ناپارامتریک و آزمون ضریب کندال در محیط نرم افزار SPSS اعتبارسنجی شده و با روش خوشه بندی سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفته اند. یافته ها نشان می دهد درصورتی که انواع مکان های پرازدحام بر مبنای بیشترین مشابهت از نظر تهدیدات، خوشه بندی شوند، «ایستگاه راه آهن» و «فرودگاه» در یک خوشه با بالاترین آسیب پذیری قرار می گیرند. همچنین «ایستگاه مترو»، «پایانه مسافربری»، «حرم امامان/ امامزاده ها»، «مصلی نماز جمعه» و «مسجد و حسینیه» در یک خوشه با آسیب پذیری نسبتا زیاد قرار می گیرند. در خوشه سوم نیز «مسیرهای عزاداری و راهپیمایی»، «سالن اجتماعات»، «پاساژ/ فروشگاه بزرگ»، «استادیوم ورزشی» و «سینما و تیاتر» قرار می گیرند که با آسیب پذیری متوسطی همراه هستند.

    کلیدواژگان: فضاهای شهری، برنامه ریزی شهری، پدافند غیرعامل، تهدیدات شهری، امنیت شهروندان
  • داود وفاداری کمارعلیا، پریا پودینه قزاقی، محسن کافی صفحات 77-83

    مناظر و فضاهای سبز شهری بخش جدایی ناپذیر فضاهای شهری می باشند که در شرایط گوناگون نقش قابل توجهی در رفاه و آسایش شهروندان دارند. با شیوع همه گیری کووید 19 و اعمال قرنطینه و فاصله اجتماعی فشارهای روحی و روانی بسیاری به افراد جامعه وارد آمد و دسترسی به پارک های شهری نسبت به دوران قبل از همه گیری کووید 19 محدود گردید. بر این اساس، هدف از این پژوهش دست یابی به تغییرات تعداد دفعات و دلایل مراجعات شهروندان به پارک های شهری در دوران قبل و در زمان شیوع همه گیری کووید 19 می باشد. در این تحقیق از منابع کتابخانه ای و پرسشنامه به صورت برخط و توزیع از طریق ابزار ارتباطی به روز بهره گرفته شد. جهت انتخاب نمونه ها از روش انتخاب تصادفی ساده استفاده گردیده و تعداد 198 نفر در پژوهش شرکت نمودند. برای ارزیابی داده های مستخرج از پرسشنامه ها از آزمون آماری مک نمار و میانگین امتیازی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که تعداد دفعات مراجعات به پارک های شهری در دوران همه گیری کووید 19 به طور معنی داری کاهش یافته است؛ همچنین میانگین امتیازی تعداد دفعات مراجعات به پارک های شهری قبل از دوران همه گیری کووید 19، 44/3 به دست آمد که در مقایسه با میانگین امتیازی تعداد دفعات مراجعات به پارک های شهری در دوران همه گیری کووید 19 که برابر با 58/2 می باشد در حد قابل توجهی روند نزولی مراجعات به پارک های شهری را نشان می دهد؛ همچنین دلایل مراجعات به پارک های شهری در دوران کووید 19 نشان می دهد که از جنبه تفریحی و اجتماعی پارک های شهری به شدت کاسته شده است. در نتیجه باید موانع و مشکلات حضور شهروندان در پارک های شهری رفع شده و این اماکن با شرایط همه گیری سازگار گردند.

    کلیدواژگان: بیماری های واگیردار، فضاهای باز شهری، کرونا، فضاهای سبز شهری
  • داریوش اقدامی تطفی صفحات 85-94

    لغزش، حرکت یکپارچه ناگهانی حجمی از خاک و مواد سطح دامنه هاست که به پایین دست دامنه ها منتقل می شود. در سال های اخیر وقوع زمین لغزش ها در مناطق شمالی کشور به دلیل تغییر کاربری اراضی تخریب جنگل و احداث جاده افزایش یافته است. زمین لغزش و ریزش های سنگی نمونه هایی از حرکات توده ای زمین هستند، زمین لغزش در جاده های کوهستانی و جنگلی از جنبه های مختلفی باعث بروز خسارت های مستقیم و غیرمستقیم می شود و خسارت هایی شامل ایجاد محدودیت در مدیریت و بهره برداری از جنگل، نابودی و تخریب رویشگاه ها را در پی دارد. همچنین علاوه بر تلفات جانی زمین لغزش خسارات مالی عمده، تلف شدن دام روستاییان و تخریب زیرساخت ها و زمین های کشاورزی را به همراه دارد؛ بنابراین با شناخت از زمین لغزش ها می توان از بروز آن ها جلوگیری کرد و زمین لغزش را تثبیت کرد. این تحقیق با روش توصیفی- تحلیلی و با بهره گیری از مشاهدات میدانی و مطالعات اسنادی و کتابخانه ای به بررسی حرکات دامنه ای در حوضه آبریز دهستان تنیان پرداخته و با توجه به تحلیل نقشه زمین شناسی، گسل ها، توپوگرافی، شیب، جهت شیب، کاربری اراضی و تغییرات آن در سنوات گذشته مناطق مستعد وقوع زمین لغزش را بر پایه مدل آنبالاگان در 15 واحد کاری پهنه بندی نموده و مناطق حساس را کاملا شناسایی نموده است؛ لذا مناطق با خطر زیاد با مساحت 1606 هکتار معادل 38 درصد، مناطق با خطر متوسط 2350 هکتار معادل 56 درصد و مناطق با خطر کم 219 هکتار معادل 6 درصد مشخص گردید و درعین حال راهکارهای لازم و ضروری جهت کاهش خسارات و صدمات را ارایه داده است که این امر می تواند برنامه ریزان و تصمیم گیران را در عرصه های مختلفی چون مدیریت حفاظت خاک و منابع طبیعی، زیست محیطی، تعیین مسیر راه ها، پدافند غیرعامل (تسهیل مدیریت بحران، آمایش، مکان یابی و...) در حوضه آبریز دهستان تنیان یاری نمایند.

    کلیدواژگان: زمین لغزش، مدل آنبالاگان، حوضه آبریز
  • میرمحمد صالحی پناهی، رسول درسخوان، مریم سینگری، مهسا فرامرزی صفحات 95-105

    در حال حاضر، مرحله جدیدی از توسعه شهری با عنوان ایجاد شهر هوشمند مبتنی بر فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی در کشورهای مختلف موردتوجه قرار گرفته است و شهرها به طور فزاینده ای به عنوان هوشمند نام گذاری می شوند. بااین حال، هیچ تعریف دقیقی وجود ندارد که معیارهایی برای در نظر گرفتن یک شهر به عنوان هوشمند تعیین کند. مجموعه ای از معیارهای موجود، نسبتا مبهم بوده و دارای اولویت های مختلفی هستند که بسته به منطقه است. تحولات اجتماعی و اقتصادی کشورها شرایط جدیدی را از لحاظ مدیریت شهرها، به خصوص در ابعاد اجتماعی و حکومتی ایجاد می کند. مطالعات و تجارب جهانی نشان می دهد، در کلان شهرهای امروز که با مسایل پیچیده و گسترده ای در ارتباط با برنامه ریزی و مدیریت توسعه شهری مواجه هستند، لازم است با ایجاد فضای تعاملی میان شهروندان و ابزارهای پیشرفته فناوری اطلاعات و ارتباطات، راه حل های هوشمندانه را شناسایی و مدیریت نمود. براین اساس، توسعه شهر هوشمند، یک مفهوم چندبعدی است. در این مقاله طرح های مطرح شده در راستای ایجاد شهرهای هوشمند در شهرهای آمستردام، بارسلون، بوستون، شیکاگو و نیویورک ارایه و تحلیل و سپس با جمع بندی این مولفه ها مدل مفهومی بومی سازی شده در ایران ارایه شده است. با توجه به ماهیت موضوع، رویکرد حاکم بر این پژوهش روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و به لحاظ هدف در دسته تحقیقات کاربردی قرار دارد. به منظور گردآوری داده ها و اطلاعات موردنیاز از روش کتابخانه ای، میدانی و پیمایشی استفاده شده و جهت جمع آوری داده های میدانی از پرسشنامه ای که توسط محقق طراحی شده با توجه به فرضیه تحقیق بهره گرفته شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تعدادی از افراد شهر تبریز بوده که با توجه به روش کوکران به تعیین حجم نمونه اقدام گردید که این امر به صورت تصادفی بوده و نیز در تدوین برنامه اندازه گیری به صورت مرتبه ترتیبی است و برای پایایی اندازه گیری از روش ضریب آلفای کرونباخ استفاده گردیده است؛ بنابراین داده های حاصل از پرسشنامه به صورت آمار توصیفی (فراوانی، در مد، میانگین، جدول و نمودار) و آمار استنباطی (آزمون کای اسکوار و ضریب همبستگی پیرسون) در نرم افزار Spss و Amos بررسی و تحلیل گردیده است و همچنین از مدل تراکم گرتل نیز برای بررسی محورهای شهر هوشمند استفاده شده است. حجم نمونه از طریق روش کوکران 150 نفر می باشد. در تدوین پرسشنامه از مقیاس لیکرت استفاده گردید و پایایی روش تحقیق با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 905/0 می باشد که پایایی سوالات تایید می گردد. مولفه های هوشمندسازی خدمات شهری بین 150 نفر توزیع و جهت تحلیل جمع آوری گردید. مولفه های شهر هوشمند و رابطه آن با خدمات شهری مورد ارزیابی قرار گرفته که در این راستا مولفه ها به ترتیب زیر اولویت بندی شدند: تکنولوژی، کیفیت محیط و زندگی، برنامه ریزی شهری، محیط زیست و پایداری و انرژی، حمل ونقل، اقتصاد، حکمرانی، همبستگی اجتماعی.

    کلیدواژگان: هوشمندسازی، خدمات شهری، مولفه های هوشمندسازی، شهر هوشمند
  • مهدی محمدزاده، محسن نبی زاده، اسمعیل عبداللهی صفحات 107-123

    پدافند غیرعامل مجموعه اقدامات غیرمسلحانه ای است که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقای پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در مقابل تهدیدها و اقدامات نظامی دشمن است. هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی الزامات طراحی ایستگاه بارانداز شهرستان دورود از منظر پدافند و دفاع غیرعامل است، و الگوی کلی پژوهش از نظر هدف کاربردی و کاربرد آن در سیاست گذاری و برنامه ریزی برای طراحی ایستگاه راه آهن بارانداز امن در شهرستان دورود بوده است. روش پژوهش توصیفی - تحلیلی بوده و ابزار گردآوری و پردازش اطلاعات مراجعه به کتابخانه، مجلات معتبر و بانک ها و مراکز داده بوده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد در نظر گرفتن ملاحظات پدافند غیرعامل در حفظ عملکرد صحیح تاسیسات الکتریکی، در نظر گرفتن ملاحظات پدافند غیرعامل در طراحی و ساخت ساختمان های علایم و ارتباطات، ملاحظات پدافند غیرعامل در شبکه تامین برق بالاسری راه آهن، ملاحظات پدافند غیرعامل مقابله با تهدیدات سایبری، در نظر گرفتن ملاحظات پدافند غیرعامل در حفاظت از پل ها، در نظر گرفتن ملاحظات پدافند غیرعامل در فضاسازی محوطه سازی مناسب ایستگاه، پراکنده سازی مخزن سوخت نسبت به سایر بخش ها، پیش بینی پناهگاه دومنظوره (در شرایط بحران و باقابلیت بهره برداری در شرایط عادی)، رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل در طراحی نماهای غیرسازه ای، پیش بینی یک خط کمربندی در طراحی ایستگاه راه آهن، رعایت ملاحظات پدافند غیرعامل در طراحی سازه ابنیه ایستگاه و... از مهم ترین شاخص های طراحی ایستگاه بارانداز شهرستان دورود از دیدگاه پدافند غیرعامل می باشند.

    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، ایستگاه راه آهن، شهرستان دورود
|
  • Alireza Karimi Saiedabadi, Babak Mozafari, Soodabeh Soleymani, Hosein Mohammadnezhad Shourkaei Pages 1-10

    Multi-energy microgrids, rely on energy conversion facilities, supply a flexible and highly efficient framework to meet a variety of water and energy needs. The increase in the energy demand and the shortage of potable water are major concerns in today's world. As water infrastructure requires significant energy to operate, This resulting in increased interdependence between water and energy systems. This paper provides an integrated water-energy management solution for an islanded microgrid to meet the demands of electricity, heating, cooling, and potable water with minimum cost. The proposed microgrid is equipped with combined power and heat units, absorption chillers, electric and gas boilers, wind turbines, desalination units, and various energy storage devices. The cost function is expressed as a mixed integer programming problem. Scenario-based stochastic programming is used to model uncertainties related to energy demand and wind power generation. In addition, to account for cyber attacks on wind turbines, the suggested scheduling model utilizes information-based decision theory, which allows the operator to make his schedule robust against cyber attacks on wind turbines at an acceptable cost. Considering the energy carriers other than electricity and water along with the Utilization of the concept of resilience to optimally operate the water-energy supply system in an islanded microgrid is the innovation of the proposed model. Numerical results show that the operator can reduce the effect of cyber attacks on the operation cost without the presence of water-energy storage systems by 1.5% and in the presence of these resources by 10%, which will increase the system's resilience against such attacks.

    Keywords: Islanded Microgrid, Water-Energy Management, Energy Storage Systems, Multicarreir Energy Systems, Desalination Unit
  • Sanaz Amirbeigi, Omid Abedi, Mahdieh Ghazvini kor Pages 11-19

    In radiological networks, the sudden return of primary users to the spectrum causes interference and increases the number of channel switching. In this case, knowledge is very important in knowing the mobility of the spectrum, which is predicted by analytical methods such as the Markov process and... Also, since radiological networks are used in different platforms such as mobile networks, the mobility of users can also increase the inherent instability of radiological networks and challenges such as routing appear; Therefore, in this article, we solve this challenge by using a method based on the selection of interface nodes and discovering the appropriate route to send the packet to the destination. Specifically, we design a reactive routing protocol for the considered scenario, the most important advantages of which are: 1) preventing user interference during route formation and data transmission, 2) reducing the number of channel switching, 3) not using of common control channel, and 4) reduction of delay and control overhead. The proposed protocol is designed for networks with mobile nodes and is known as a reliable and cost-effective method by choosing a shorter path. Numerical simulations show that the proposed protocol has a collision rate of 73% and has a lower performance than the random method; But in this protocol, the control overhead has been reduced by more than 90% in the two modes of increasing the number of nodes and the speed, and this is more important for us in a network where access is opportunistic.

    Keywords: Cognitive Radio Networks, Ad Hoc Mobile Networks, Interference, Reduction of Channel Switching, Spectrum Mobility
  • Mohamad Akhtari, MohamadAli keramati, Seyed Abdollah Amin Mousavi Pages 21-38

    With the advent of the digital age, the need for governments and companies to use information technology to optimize performance, Business process smartening and provide remote services has increased. Thus, information technology and cyber security and information have also found a special place in the digital arena. Accordingly, one of the most serious dangers that governments face, which can also undermine national security, is cyber-attacks. These attacks cover a wide range of targets, one of the main of which is to damage critical infrastructure. Therefore, the sustainability of critical infrastructure in the face of such threats is crucial. This study, considering that the security of vital infrastructure is one of the most important factors in ensuring national security and passive defense, seeks to obtain the indicators of security of critical infrastructure through a comparative study method using library resources. In this study, 10 of the most important models of cyber security and information security maturity have been analyzed. The results of this study indicate that the studied models have a total of 93 indicators. Cyber security and information security maturity models are significantly similar; Therefore, some of the counted indicators overlap. Overlapping indicators were identified and classified into 17 groups. The results show that the "incident management" index with a frequency of 11 is the most important index in securing critical infrastructure, as well as physical security, monitoring, access-identity control, security policies and other indicators in They are next.

    Keywords: Critical Infrastructure, CyberSecurity Maturity Model, Information Security Maturity Model, Passive Defense
  • AliAkbar Taghipour, abolfazl mashayekhi, Parsa Ahmadi Dehrashid Pages 39-53

    The development  of technology has made the Internet an integral part of human life. Social media users move a significant amount of their information daily in this way. The passive defense approach seeks to reduce natural and unnatural hazards for citizens by minimizing potential harm.  This study aims to assess the attitude of citizens towards security in cyberspace and seeks to answer the question of what are the effective components in creating risks for citizens in cyberspace. The research method is descriptive-analytical. The results of the questionnaires were evaluated using linear regression method and the value of R is equal to 0.807 which indicates a high correlation between variables. Cyber risk analysis was evaluated in 5 factors: socio-cultural, social security, economic security, privacy and passive defense. Also, the effects of awareness variables, population, third party approach and keeping safe were done with Amos software, which showed that the effect of knowledge on third person approach and keeping safe with coefficients of 0.21 and 0.26 is very high. The index of dissemination of appropriate behaviors of citizens in the socio-cultural factor, unauthorized eavesdropping in the factor of privacy, destruction of service systems in the factor of social security and the suitability of cyberspace for economic growth have had the greatest impact on the factor of economic security.Examining the factor of passive defense also shows the lack of complete confidence in the news published in cyberspace and the possibility of deceiving public opinion

    Keywords: Passive Defense, Social Networks, Security, Damghan City
  • Pouya Hosseinniya, A. Madanchi Pages 55-66

    Different methods of protecting the environment around important areas have always been done in different ways from the past to today. With the expansion of new technologies in various fields of communication and new sensors, it is necessary to use these new technologies in the protection of strategic and important areas, including borders, so that important areas can be monitored and protected at the same time. One of these technologies is perimeter protection systems based on optical fiber sensors, which are able to cover a wide area with high accuracy and proper performance. In previous researches, the structures and general definitions of these systems have been introduced, or for a specific structure, simulation or implementation of a laboratory sample has been shown. But in this research, an effort has been made to introduce and examine these systems and their principles of operation, their advantages and practical considerations, so that they can be used in important areas if necessary. Then, by checking and actual numerical values for common optical fibers, their sensitivity to temperature changes, pressure and tension has been calculated. In the following, in a simulation in MATLAB, it is shown how to calculate the location of the disruption in these systems for ten random samples, and the delay estimation error of 0.000003 was obtained for the considered parameters. It was also shown that the estimation error will be reduced by increasing the power of the input source.

    Keywords: Perimeter Intrusion Detection Systems(PIDS), Mach-Zander Interferometer(MZI), Fiber Optic Sensor, OTDR Systems, Comprehensive Border Monitoring System
  • MohammadReza Haghi, ehsan heidarzadeh Pages 67-76

    Although in recent years, the issue of passive defense has become one of the key issues in the field of national security, but there is still a long way to go to reach the desired situation. Cities, and especially crowded places, are one of the environments that are always faced with a variety of threats due to the large population with high density. In fact, open access to crowded places greatly increases their potential vulnerability to military and political centers. Although the military attack is considered as the most important threat to military and political centers, threats to crowded places are military attacks, bombings, suicide attacks, car attacks, hostage-taking, strikes and internal insurgency, cyber-attacks and etc. Therefore, the present study tries to analyze the vulnerability of various crowded places in a descriptive-analytical method based on documentary studies and Delphi method. In this regard, 23 types of crowded places in cities have been identified and the extent of their impact from various threats has been determined based on receiving the opinion of an expert group (25 experts). The data is validated based on nonparametric analysis models and Kendall coefficient test in SPSS software and analyzed by the Hierarchical Clustering method. The findings show that if crowded places are clustered based on the most similarity in terms of threats, the "railway station" and "airport" fall into one cluster with the highest vulnerability. Also, "Metro Station", "Passenger Terminal", "Shrine of Imams / Imamzadehs", "Jameh Mosque" and "Mosque and Hosseiniyah" are located in a cluster with relatively high vulnerability. In the third cluster exists "mourning and marching paths", "assembly hall", "passage / department store", "sports stadium" and "cinema and theater" which are associated with moderate vulnerability.

    Keywords: Urban Spaces, Urban Planning, Passive Defence, Urban Threats, Citizen Security
  • Davood Vafadari Komarolya, parya poudineh gazaaghi, Mohsen kafi Pages 77-83

    Landscapes and urban green spaces are an integral part of urban spaces that play a significant role in the well-being and comfort of citizens in various conditions. With the spread of the covid-19 epidemic and the imposition of quarantine and social distancing, many mental and emotional pressures were imposed on the people of the society, and the access to city parks was limited compared to the era before the covid-19 epidemic. Based on this, the aim of this research is to find out the changes in the number of times and the reasons for citizens' visits to city parks before and during the outbreak of the Covid-19 pandemic. In this research, library resources and questionnaires were used online and distributed through up-to-date communication tools. A simple random selection method was used to select the samples and 198 people participated in the research. McNemar's statistical test and mean score were used to evaluate the data extracted from the questionnaires. The findings of the research showed that the number of visits to city parks during the Covid-19 epidemic has decreased significantly; Also, the average score of the number of visits to city parks before the covid-19 epidemic was 3.44, which is a significant trend compared to the average score of the number of visits to city parks during the covid-19 epidemic, which is 2.58. It shows a decrease in visits to urban parks; Also, the reasons for visiting city parks in the era of Covid-19 show that the recreational and social aspects of city parks have been greatly reduced. As a result, the obstacles and problems of citizens' presence in city parks should be removed and these places should be adapted to the conditions of the epidemic

    Keywords: Infectious Diseases, Open Urban Spaces, Corona, Urban Green Spaces
  • Darush Eghdami tatafi Pages 85-94

    Landslide is a sudden integrated movement of a volume of soil and material on the surface of the slopes that is transferred to the downstream of the slopes. In recent years, the occurrence of landslides in the northern regions of the country has increased due to land use changes, forest destruction and road construction. Landslides and rockfalls are examples of mass movements of the earth, landslides on mountain and forest roads cause direct and indirect damages in various ways, and damages include restrictions on forest management and exploitation, destruction and destruction of habitats. Also, in addition to the loss of lives, landslides cause major financial losses, the loss of livestock of villagers and the destruction of infrastructure and agricultural lands; Therefore, by knowing about landslides, it is possible to prevent their occurrence and stabilize the landslide. This research, using the descriptive-analytical method and using field observations and documentary and library studies, investigated the range movements in the watershed of Tanian district and according to the analysis of the geological map, faults, topography, slope, direction of slope, land use and its changes. In the past years, it has zoned the areas prone to landslides based on the Anbalagan model in 15 working units and has fully identified the sensitive areas; Therefore, high risk areas with an area of 1,606 hectares equivalent to 38%, medium risk areas with 2,350 hectares equivalent to 56% and low risk areas with 219 hectares equivalent to 6% were determined, and at the same time, it has provided necessary solutions to reduce damages and injuries. This can help planners and decision-makers in various fields such as soil and natural resource protection management, environment, determining road routes, passive defense (facilitating crisis management, planning, locating, etc.) in the watershed of Tanian village.

    Keywords: Landslide, Anbalagan Model, Watershed
  • MirMohammad SalehiPanahi, Rasool Darskhan, Maryam Singery, Mahsa Faramarzi Pages 95-105

    At present, a new stage of urban development called the creation of a smart city based on information and communication technologies has been noticed in different countries, and cities are increasingly named as smart. However, there is no precise definition that sets the criteria to consider a city as smart. A set of existing criteria are relatively vague and have different priorities depending on the region. Social and economic developments of countries create new conditions in terms of city management, especially in social and governmental aspects. Global studies and experiences show that in today's megacities, which face complex and extensive issues related to urban development planning and management, it is necessary to identify and manage smart solutions by creating an interactive space between citizens and advanced information and communication technology tools. . Therefore, the development of a smart city is a multidimensional concept. In this article, the proposed plans for creating smart cities in Amsterdam, Barcelona, Boston, Chicago and New York are presented and analyzed, and then by summarizing these components, a localized conceptual model is presented in Iran. According to the nature of the subject, the governing approach of this research is the descriptive-analytical research method, and in terms of the goal, it is in the category of applied research. In order to collect the required data and information, library, field and survey methods were used, and to collect field data, a questionnaire designed by the researcher was used according to the research hypothesis. The statistical population of this research included a number of people from Tabriz city, and the sample size was determined according to Cochran's method, which was random, and in the formulation of the measurement plan, it was in order, and Cronbach's alpha coefficient method was used for the reliability of the measurement. Is; Therefore, the data obtained from the questionnaire were analyzed in the form of descriptive statistics (frequency, mode, mean, table and graph) and inferential statistics (chi-square test and Pearson's correlation coefficient) in Spss and Amos software, as well as using Gretel's density model for Investigating the axes of the smart city has been used. The sample size is 150 people through the Cochrane method. Likert scale was used in developing the questionnaire, and the reliability of the research method is 0.905 using Cronbach's alpha coefficient, which confirms the reliability of the questions. The components of smartening urban services were distributed among 150 people and collected for analysis. The components of the smart city and its relationship with urban services have been evaluated, and in this regard, the components were prioritized in the following order: technology, quality of environment and life, urban planning, environment and sustainability and energy, transportation, economy, governance, social solidarity.

    Keywords: Intelligentization, Urban Services, Components of Intelligentization, Smart City
  • mahdi Mohamadzadeh, Mohsen Nabizadeh, Esmaeil Abdolahi Pages 107-123

    Passive defense is a set of unarmed measures to increase deterrence, reduce vulnerability, continue essential activities, promote national stability, and facilitate crisis management in the face of enemy threats and military action. The purpose of this study was to investigate the design requirements of Dorud city docking station from the perspective of passive defense and defense. The research method was descriptive-analytical and the means of collecting and processing information were referring to libraries, reputable journals, banks and data centers. Construction of sign and communication buildings, passive defense considerations in the overhead power supply network of the railway, passive defense considerations against cyber threats, consideration of passive defense considerations in the protection of bridges, consideration of the construction of appropriate defensive space considerations Predicting   dual-purpose shelter (in crisis situations and with the ability to operate under normal conditions), observing passive defense considerations in designing non-structural facades, predicting a belt line in designing railway stations, observing passive defense considerations in designing station structures, etc. The design indicators of Dorud city docking station are passive from the point of view of defense.

    Keywords: Passive Defense, Railway Station, Dorud County