فهرست مطالب

مجله هنر و تمدن شرق
پیاپی 39 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ادیب احمدی، محمدآزاد احمدی* صفحات 5-22

    این پژوهش به تحلیل و بررسی لایه های تشکیل دهنده و عوامل موثر در ساخت بناهای ماندگار و همچنین چگونگی ارزیابی و دسته بندی انواع نشانه ها و دیدگاه های نشانه شناسی و معناشناسی در جهت الگوبرداری از معماری اصیل ایرانی می پردازد. به این صورت که ابتدا با روش تحقیق تطبیقی-تحلیل محتوا و رویکرد نشانه شناسی با مطالعات کتابخانه ای و میدانی، به بررسی سطوح مختلف نشانه شناسی و معناشناسی و دیدگاه نظریه پردازان در این حوزه و سپس به بررسی تطبیقی دو نسل از معماری ایرانی: موزه ملی ایران باستان و موزه هنرهای معاصر در دوره های پهلوی اول و دوم و بررسی شباهت ها و تفاوت های موجود در مولفه های بنیادین میان این دو بنا می پردازد. در ادامه با کدگذاری و دسته بندی اولیه، ضمن تحلیل مفاهیم در سه سطح اول، دوم و سوم  معانی صریح، معانی ضمنی و معانی نمادین استخراج می شوند. یافته های تحقیق نشان دادند که موزه ها از لایه های مختلفی که در وحدت و یکپارچگی با یکدیگر قراردارند تشکیل شده و معانی و مفاهیم را از طریق پنج لایه با عناوین لایه ساخت، محیطی، دسترسی ها، کالبدی-عملکردی و منظر به مخاطب منتقل می سازند. نتایج نشان داد که خوانش معماری موزه ها، از اهمیت قایل شدن و توجه به لایه های شاکله آن و معناسازی طرح بر طبق لایه های آن حاصل می شود و طراحان موزه های موردبررسی در تلاش بوده اند که با عنایت و اهمیت به سطوح و لایه های تشکیل دهنده موزه ها، در عین توجه به جنبه های کارکردی مطلوب، منعکس کننده مفاهیم زیباشناختی معماری ایرانی بوده و ضمن توجه به نیازهای کاربران، مفاهیم معماری ایرانی را بازآفرینی کنند.

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، سطوح معانی، معماری ایرانی، لایه های معماری، کدگذاری
  • رضا بایرام زاده، مهدی محمدزاده*، رضا رفیعی راد صفحات 23-32

    بازنمود تصویر زن در نقاشی افغانستان، به دلیل تغییر و تحولات اساسی و مداومی که در نوع حاکمیت های سیاسی و تنوع نگاه به مسایل زنان هم چنین غلبه مردسالاری و محدودیت هایی که در زمینه حرمت تصویر زن در حاکمیت های دینی وجود دارد، موضوعی در خور توجه است. هم چنین با توجه به اشکال حضور گسترده زنان در عرصه نقاشی، هم به عنوان نقاش و هم به عنوان موضوع نقاشی، پس از روی کار آمدن کرزی، بررسی و تحلیل بازنمود تصویری از زن در نقاشی، ضرورت بیشتری می یابد. هدف پژوهش حاضر، بررسی و تحلیل بازنمود های تصویری زنان، در آثار نقاشی در دوره زمامداری حامد کرزی در افغانستان است. سوال این است که تصویر زن در نقاشی، در این دوران به چه صورت هایی بازنمایی شده است؟ این مقاله، از نوع کیفی و با روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای و آرشیوهای موجود، به انجام رسیده است. نوع نمونه گیری، غیر تصادفی به روش هدفمند از میان آثار خلق شده در این دوران به انجام رسیده است. یافته ها نشان می دهد بازنمایی تصویر زن را می توان به شکل های پرتره و سلف پرتره، بازنمایی بدن زن، بازنمایی زنان در زندگی روزمره، بازنمایی تصویر زن به عنوان نشانه های صلح، ایستادگی و مام وطن، بازنمایی مسایل زنان در افغانستان و بازنمایی تصویر زن در تلفیق نقاشی سنتی و مدرن مشاهده کرد. قالب های سبکی انتخاب شده توسط نقاشان در بازنمایی زنان در نقاشی، ریالیسم، سمبولیسم و اکسپرسیونیسم است و مضامین مشترک قبل و بعد از دوره کرزی، به نحو متفاوتی انجام شده است. چنان که آثار دوران کرزی در بازنمایی زن، اکثرا انتقادی، اعتراضی و نشانگر عمق رنج و ظلم به زنان است. آن چه که در بازنمایی زن در نقاشی معاصر این کشور مورد توجه است، تکریم و ستایش از مقام زنان است.

    کلیدواژگان: نقاشی معاصر افغانستان، هنر افغانستان، بازنمایی، بازنمایی تصویر زن
  • شهاب الدین قناطیر* صفحات 33-38
    بز از حیوانات بسیار تاثیرگذار در فرهنگ و تمدن بشری بوده که در نقاط مختلف جهان ویژگی های خاص و متفاوتی را به او نسبت داده اند. این حیوان در نقوش ایران باستان به وفور ظاهر شده که نماد «هوشمندی، سیاس بودن، محافظ زمین و درخت زندگی و در ارتباط با آب، ماه و زنانگی» است. این مقاله با تاکید بر نقش و نگاره بز و پیوند او با دوگانه آب-درخت زندگی به معرفی و تحلیل اسطوره بز در ایران و جهان از طریق زبان شناسی به ریشه ها و تبارشناسی اسطوره پرداخته و واژه های šahāz در لری به معنی«بز پیشتاز گله»، ožka در لیتوانیایی «بز»، այծ در ارمنی «بز» را بررسی و در نقوش مذکور ردیابی کرده است. این پژوهش چگونگی روند ایجاد نشانه بز به عنوان نماد آب و نگهبان درخت زندگی را پیگیری می کند و روش آن تحلیلی با تکیه بر زبان شناسی بوده و به ارتباط ریشه واژه بز در اسطوره های جهان پرداخته و حضور پرتکرار این حیوان را در نقوش هنری بررسی کرده است. نتیجه آن است که ایجاد نشانه های اسطوره ای نزد بشر به دال هایی بسیار ساده و غیرانتزاعی بازمی گردد و در مورد بز شامل مفاهیمی از جمله «جست و خیز، جنگیدن، بوییدن، جوییدن» می شود.
    کلیدواژگان: تبارشناسی، اسطوره، بز، آب، درخت زندگی
  • ساحل عرفان منش* صفحات 39-48

    در دوره معاصر، آثار دوره قاجار در بسیاری از هنرها، از جمله قالی بافی بازتولید می شود. قالی مشاهیر کارخانه میلانی نیز از نمونه آثار دوره قاجار است که پس از انقلاب، توسط موسوی سیرت دوباره تولید شده است. ازآنجاکه در این بازتولید تغییراتی ایجاد شده و با توجه به هدف پژوهش که تبیین تفاوت های میان دو قالی با توجه به نشانه ها و گفتمان رایج در هر دوره است، این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوال است که چه تفاوت و شباهتی میان دو قالی وجود دارد و تفاوت نشانه ها و بافت قالی ها در دو گفتمان متفاوت چه تاثیری در خوانش قالی داشته است؟ این پژوهش به روش توصیفی-تحلیلی و تطبیقی صورت گرفته و گردآوری اطلاعات کتابخانه ای است. یافته های پژوهش نشان می دهد نشانه های به کاررفته در قالی کارخانه میلانی بیانگر هویت هر فرد بوده و نشانه ها از عناصر اصلی تشکیل اثر بوده اند نه تزیین آن، لذا با حذف و جانشینی نشانه ها در دوره معاصر شناسایی مشاهیر به سختی امکان پذیر است. ازآنجاکه به نظر می رسد قالی کارخانه میلانی با توجه به اهداف سیاسی-فرهنگی تولید شده، بنابراین شناسایی هر پیکره در قالی از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده است؛ لذا تلاش شده است، علاوه بر آنکه ویژگی های ظاهری افراد به شخصیت های عینی نزدیک باشد از علایمی نیز برای معرفی بیشتر آنها استفاده شود. در قالی تولیدشده در دوره معاصر به نظر می رسد با توجه به گفتمان نوقاجارگرایی، هدف بازتولید یک اثر از دوره قاجار بوده و هویت افراد از اهمیت چندانی برخوردار نبوده است.

    کلیدواژگان: دوره قاجار، موسوی سیرت، قالی مشاهیر، کارخانه میلانی، تحلیل گفتمان
  • سپیده بابازاده سلوط، منصوره طاهباز*، لیلی کریمی فرد صفحات 49-58

    معماری بومی روستا روایت کم نظیری از پیوند با طبیعت و منظر است که ضمن هویت بخشی و همسازی با محیط، بحران های زیستی را به پویایی حیات بدل کرده است. بحران انرژی و لزوم استفاده از انرژی های تجدیدپذیر خورشیدی در روستاهای سرد و کوهستانی، زمینه ساز بازشناخت واژه ای است با عنوان «صحن آفتاب گیر». صحن آفتاب گیر فضای باز و یا نیمه بازی است که می تواند در ایجاد خرد اقلیم مطلوب موثر باشد". این پژوهش ضمن معرفی صحن آفتاب گیر به گونه شناسی و معرفی گونه غالب از آن در روستاهای کوهستانی شمیرانات می پردازد. این پژوهش به روش کیفی و بر اساس مطالعات کتابخانه ای و گستره وسیعی از پژوهش های میدانی انجام شده است و بر اساس معیارهای مشخص 10 روستا انتخاب و از آن میان حدود 40 خانه مورد بازدید میدانی قرار گرفتند. در راستای پاسخ به مسیله ضمن برداشت و تهیه مدارک کامل از هر بنا، گفتگو و مصاحبه های کیفی با ساکنین و اهالی نیز انجام شده است. بر اساس نتایج این پژوهش صحن آفتاب گیر در روستاهای مورد بررسی شامل 4 گونه متفاوت است که صحن آفتاب گیر گونه غالب، صحن و محوطه ای است که رو به جبهه جنوب دارد، بالاتر از سطح زمین و روی فضای طویله و انبار قرار گرفته است و در ارتباط و تعامل با دهلیز و اتاق های اصلی خانه است که با ایجاد یک فضای کنترل نشده باعث کاهش هدر رفت گرما و در نتیجه افزایش آسایش حرارتی اتاق های مجاور میشود. توجه به صحن آفتاب گیر در خانه های روستایی اگرچه معطوف به معماری گذشته است؛ اما توجه به انرژی خورشیدی محدود به زمان نیست و پیوند متقابل و اجتناب ناپذیر بافت بومی و ساخت وسازهای جدید بیانگر این حقیقت است که برای حفظ خویشاوندی بین ساختارها و بهینه سازی مصرف انرژی، تامل در الگوهای بومی و ایجاد پیوند در قالب معماری جدید برای روستا حیاتی و ارزشمند است.

    کلیدواژگان: صحن آفتاب گیر، خرد اقلیم، روستاهای کوهستانی، گونه شناسی، مسکن روستایی
  • مریم السادات منصوری* صفحات 59-62

    اهمیت آنچه که «زیبا» ست، از قرن پنجم پیش ازمیلاد که افلاطون، میان امر عقلانی و منطقی1 با امر خوب، احساسی و اداراکی2 تمایز قایل شد، مطرح گردید. گذر از دوران و تجربه اقسام تحولات جوامع، راه ورود این پدیده را، که قبل از تعریف علمی و مدون در ادبیات فلاسفه رایج بود و جوامع برداشتی شهودی از آن داشتند، به گفتمان آکادمیک گشود : «علم امور محسوس»3 که در نیمه قرن هجدهم، توسط الکساندر بومگارتن4 تبیین شد. پس از آن فهم و ارزیابی امر زیبا در قالب علم «زیبایی شناسی» رایج شد و به دور از آن که محدود به دنیای هنر بماند و بر ابعاد ذهنی دلالت کند، مقیاس عینی و کارکردی یافت. مصداق شناخته شده این دگردیسی، در ادبیات شهر، عبارت «زیبایی شناسی شهری» است. جوامع، از دوران تبلور شهرهای روم و یونان باستان تا شهرهای امروزی در جای جای جهان، با اقدامات منتج از نگاه زیبایی شناسانه یا مداخلات شهری با اهداف زیبایی شناسانه آشنا هستند. تزیین نمای بناهای شهری با انواع موتیف ها، خلق پرسپکتیوهای بصری قاب بندی شده، زینت دهی به فضاهای باز شهری با استفاده از پوشش گیاهی و این قبیل اقدامات در زمره اقدامات زیبایی شناسانه قرار می گیرند. مدیریت شهری با بهره گیری از ابزار عینی و ملموس از یک سو، و اتکا به ظرفیت های ذهنی و غیرملموس از سوی دیگر، درصدد تحقق اهداف زیبایی سناسی در بستر شهرهاست. آنچه در این مبحث سوال برانگیز شده، نحوه مواجهه مدیریت شهری با این موضوع در تهران است که به نظر می رسد، به دور از آن که ظرفیت ها، امکانات، نیازها و شیوه های برآمده از زیبایی شناسی یا منتج به زیبایی شناسی را درک کرده باشد و با آن ها هم سو شود، گویی موضع مقابله با آن اتخاذ کرده و به جدال با زیبایی شناسی برخاسته است.

    کلیدواژگان: زیبایی شناسی، زیبایی شناسی شهری، مداخله زیبایی شناسی، تهران، مدیریت شهری
|
  • Adib Ahmadi, Mohammad Azad Ahmadi * Pages 5-22

    This study analyzes the constituent layers and effective factors in the construction of permanent buildings, as well as how to evaluate and classify the types of signs and semiotic and semantic views in, to emulate the original Iranian architecture. A comparative content analysis and a semiotic and semantics approach were used to analyze the data gathered through library and field studies. Different levels of semiotics and the views of theorists in this field were studied, and then a comparative study of the two museums was carried out and the similarities and differences between the basic components of these two buildings were studied. Then, with the initial coding and categorization, while analyzing the concepts, explicit meanings, implicit meanings, and symbolic meanings were extracted. The research findings show that museums are composed of different layers that are in unity and integration with each other and meanings and concepts through five layers with the titles of construction layer, environment, access, physical-functional layer, and landscape. The study shows that the legibility of the architecture of museums is achieved by paying attention to the layers of its structure and making sense of the design according to those layers. The designers of the museums under study have tried to pay attention to the levels and layers that make up museums while paying attention to the desired functional aspects. Reflect the aesthetic concepts of Iranian architecture while paying attention to the needs of users, recreating the concepts of Iranian architecture.

    Keywords: Semiotics, Levels of Meanings, Iranian architecture, Layers of Architecture, Coding
  • Reza Bayramzadeh, Mehdi Mohamadzade *, Reza Rafiei Rad Pages 23-32

    Representation of the image of women in Afghan painting is a subject worthy of attention due to the fundamental and ongoing changes in the type of political governments and the diversity of views on women’s issues, as well as the dominance of patriarchy and the limitations that exist about the sanctity of the image of women in religious governments. Also, considering the wide presence of women in the field of painting, both as painters and as subjects of paintings, after Karzai came to power, it became more necessary to investigate and analyze the representation of women in paintings. The current research aims to investigate and analyze the visual representations of women in the works of art created during the administration of Hamid Karzai in Afghanistan, to classify them. The question is how the images of women were represented in paintings during this period. This is a qualitative studying employing a descriptive-analytical method, using library resources and existing archives. The sampling technique was non-random and purposeful. The samples were selected from the works created during this period. Therefore the images of a woman have been in form of portraits and self-portraits, a woman’s body. The images represent women in everyday life. A woman’s image has been a sign of peace, resilience, and motherland and represents the women’s issues in Afghanistan through the combination of traditional and modern paintings. The painters’ stylistic forms of representation of women in paintings are realism, symbolism, and expressionism, with different common themes before and after the Karzai period. The works of the Karzai era in the representation of women are mostly critical and protesting, revealing the extent of women’s suffering and oppression. What is important in the representation of women in this country’s contemporary art is respect and adoration for their position.

    Keywords: Contemporary painting of Afghanistan, Representation of the image of woman, Afghan art, Representation
  • Shahabaldin Ghanatir * Pages 33-38
    A goat is one of the most influential animals in human culture, and it has been given particular and distinct characteristics in different parts of the world. In Iranian motifs, this animal is represented as “intelligence, astuteness, the protector of the earth and the tree of life, and is associated with water, the moon, and femininity.” By highlighting the noteworthiness of the goat’s role and images as well as its relationship with both water and the tree of life, this article attempts to introduce and analyze the myth of the goat in Iran and the world through linguistics, describes the roots and genealogy of the myth. Also, this research investigated and traced the words šahāz in Lori meaning “a goat leading the herd”, ožka in Lithuanian and այծ in Armenian, meaning “goat”, in the aforementioned motifs. The primary purpose of the research is to determine the modality of the process of concocting the sign of the goat as a symbol of water and guardian of the tree of life accomplished.The analytical research method commensurate with linguistics was used to explore the links between the roots of the goat words and the myths of the world. Additionally, the frequent appearance of this animal in artistic motifs has been studied.In keeping with the findings of this scrutiny, it has been demonstrated that mythological symbols in mankind originate from straightforward and non-abstract signifiers that in goats encompassing “leaping, fighting, smelling, chewing”.
    Keywords: Genealogy, mythology, Goat, Water, Tree of life
  • Sahel Erfanmanesh * Pages 39-48

    In contemporary times, many artworks from the Qajar era are being regenerated in various art fields, including carpet weaving. The carpet of Mashahir (the figure of famous people) woven in the Milani factory is another example of artwork from the Qajar era, which was designed and woven again by Mousavi Sirat after the Islamic Revolution of Iran. Considering the changes in the reproduction of the carpet and pointing to the research objectives, which deal with the differences between the two carpets according to the common signs and discourse of each time, this study aims to: 1. address the possible differences and similarities between these two carpets, and 2. evaluate the influence of different signs and textures in these carpets on the interpretation of the carpet in two different discourses. This study is a descriptive-analytical and comparative research method based on library data. The research findings indicate that the signs and symbols used in the carpet of the Milani factory represent the identity of individuals, and they are considered the main elements of the artwork rather than merely decoration items. In the contemporary era, it is difficult to identify famous figures if these symbols are removed or replaced. Given that the carpet of the Milani factory was created with respect to political-cultural considerations, the identification of each figure in the carpet is of great importance. In addition, to accurately represent the physical characteristics of people, some symbols have been used to introduce them better. In the contemporary carpet, it seems that according to the discourse of neo-Qajarism, the aim of weaving the second work was to regenerate merely a work of the Qajar era, as targeting the identity of the individuals was not very significant.

    Keywords: Qajar Era, Mousavi Sirat, Carpet of Mashahir (famous people), Milani factory, Discourse Analysis
  • Sepideh Babazadeh Saloot, Mansoureh Tahbaz *, Leila Karimifard Pages 49-58

    The native architecture of the village is a rare story of connection with nature and landscape, which, while giving identity and integration with the environment, has turned biological crises into the dynamics of life. The energy crisis and the need to use renewable solar energy in cold and mountainous villages is the basis for the recognition of a word called "sunlit space". The sunlit space is an open space or a semi-open space that can be effective in creating a favorable microclimate. The purpose of this research, while introducing this space, is to know the patterns of the sunlit space and introduce its dominant specie in the mountainous villages of Shemiranat, and the main question of the research is what is the typology of the sunlit space in the mountainous villages and What are the effective characteristics of the dominant specie in creating a favorable microclimate?This research has been conducted using a qualitative method and based on library studies and a wide range of field researches. based on certain criteria, 10 villages were selected and about 40 houses were visited. In order to answer the problem, while collecting and preparing complete documents from each house, qualitative conversations and interviews with residents have also been conducted. According to the results of this research, there are 4 different types of sunlit spaces in the surveyed villages Which The dominant type of sunlit space, in mountainous and cold villages , is the court and area that faces the south front, is on the second floor and above the ground level, and is located on the space of the stable and warehouse. Paying attention to the sunlit spaces in the houses of the mountainous villages, although it is focused on the native architecture and the past; But paying attention to solar energy is not limited by time And the mutual and inevitable connection of the native houses and new constructions represent this fact that to maintain the kinship between structures and reduce energy consumption, it is vital and valuable to reflect on local patterns and create a link in the form of new architecture for the villages.

    Keywords: sunlit space, Micro-climate, mountainous villages.Typology, rural housing
  • Maryam Mansouri * Pages 59-62

    The importance of the “beautiful” goes even before the 5th century BC, when Plato suggests a difference between rational and logical facts, Noêta and the good, the sensitive, and the perceptible fact, Aisthèta. This phenomenon, which already existed among philosophers well before the appearance of its scientific definitions and of which societies had an intuitive perception, affected academic discourse through the course of the centuries and the experience of the various evolutions of societies: “the Science of the Sensitive”, definition proposed in the middle of the 17th century by Alexander Gottlieb Baumgarten. The apprehension and understanding of the “beautiful”, therefore, began to evolve, and far from being limited to the discourse of art and concerning the subjective dimensions, this phenomenon reached an objective and pragmatic dimension. A concrete example of this mutation in urban literature would be the appearance of the expression “Urban Aesthetics”. Since the appearance of Roman cities and ancient Greece, societies have been familiar with aesthetically driven urban interventions or urban interventions with aesthetic aims. Measures such as the decoration of urban facades with a variety of patterns, the creation of framed visual perspectives, and the embellishment of urban public spaces with vegetation contribute to the aestheticization of cities. Urban management, using objective and sensitive tools on the one hand and relying on subjective and mental capacities on the other, seeks to achieve aesthetic goals in the urban context. However, what remains to be discussed is that in addressing this issue, urban management in Tehran has failed to recognize aesthetic capacities, potential, and needs. As a result, rather than being aligned with aesthetics, such methods seem to have confronted it.

    Keywords: Aesthetics, urban aesthetics, Aesthetic Intervention, Tehran, Urban Management.tudes esthétiques du paysage urbain téhéranais (Inédite Thèse de doctorat). Université Paris Ouest Nanterre