فهرست مطالب

بصیرت و تربیت اسلامی - پیاپی 62 (پاییز 1401)

نشریه بصیرت و تربیت اسلامی
پیاپی 62 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سید مهدی حسینی گل افشانی*، امین رازانی، غلامرضا الله قلی صفحات 9-26
    زمینه و هدف

    نماز، دوست داشتنی ترین عمل نزد خداوند متعال است. اهتمام به نماز و شرکت موثرتر کارکنان ارتش جمهوری اسلامی ایران در این فریضه الهی، برکات مادی و معنوی بسیاری را به دنبال دارد. هدف مقاله حاضر، شناسایی عوامل موثر بر ارتقای حضور کارکنان آجا در نماز جماعت است.

    روش

    این مقاله براساس هدف تحقیق کاربردی، براساس رویکرد تحقیق ترکیبی (کیفی - کمی) و براساس روش تحقیق توصیفی است. پس از مطالعات کتابخانه ای، 12عامل احصا و در اختیار تعداد 20 نفر از خبرگان ستاد نزاجا قرار گرفت و با توجه به شناخت آنان از فرهنگ سازمانی ارتش، عوامل شخصیت و نفوذ امام جماعت، برنامه ریزی و عملکرد مسجد، تبلیغات و ساختمان و تجهیرات مسجد با استفاده از تکنیک دلفی فازی تایید شد. جامعه آماری تحقیق در بخش کمی، کارکنان ستاد نزاجا است و حجم نمونه به شکل طبقه ای و تصادفی ساده، 286 نفر تعیین و پرسشنامه توزیع شد.

    یافته ها

    یافته های تحقیق براساس آزمون تی و همچنین تکنیک وزن دهی کریتیک، نشان می دهد شخصیت و نفوذ امام جماعت، برنامه ریزی و عملکرد مسجد، تبلیغات و ساختمان، و تجهیرات مسجد از عوامل موثر بر حضور کارکنان آجا در نماز جماعت می باشند.

    نتایج

    مستند به دیدگاه خبرگان این پژوهش و داده های حاصل از بخش کیفی و نتایج به دست آماده از توزیع و تحلیل پرسشنامه ها در بخش کمی نشان می دهد، عملیاتی نمودن پیشنهادهای این تحقیق می تواند موجب ارتقای حضور کارکنان در نماز جماعت شود.

    کلیدواژگان: آجا، نماز جماعت، امام جماعت، عوامل موثر بر نماز جماعت
  • ماجده فاطمی*، سعید بهشتی، حسن ملکی، حسن اسدزاده صفحات 27-54
    زمینه و هدف
    هدف این تحقیق تبیین دلالت های انسان شناسی قرآنی درزمینه محتوای تعلیم و تربیت است.
    روش
    تحقیق حاضر به لحاظ هدف خود بنیادی-کاربردی و روش آن استنتاجی است.یافته ها و
    نتیجه گیری
    انسان دارای شناخت، گرایش و توانایی عمل است، آگاهی به صورت دفعی و غیرقطعی و عمل به طور تدریجی و قطعی موجب تقویت و تضعیف گرایش ها می شوند. عمل بر آگاهی، باواسطه گرایش و به طور مستقیم اثرگذار است. شناخت، در صورتی می تواند منجر به انجام یا ترک عمل شود که با یک گرایش، گره بخورد و به واسطه آن گرایش، به عمل بینجامد و یا آن شناخت از سنخ یقین و باور قلبی باشد. اعمال بروندادی نسبت به اعمال دروندادی تاثیر بیشتری بر انسان دارند. در تدوین محتوا باید به انسجام آن، میزان و چگونگی بهره گیری از شناخت و عمل، تناسبش با علایق و امیال فطری دقت شود. همچنین لازم است در نحوه ارایه محتوا به فعال بودن نفس مهتدی (تمرکز بر بروندادها) و خودکنترلی و خودارزیابی تاکید نمود. عناوین کلی محتوای شناختی و عملی ذیل مولفه های مندرج در هدف نهایی تعلیم و تربیت که عبارت اند از: کسب توانمندی مدیریت گرایش ها (گذر از گرایش های سطحی و غیرپایدار به گرایش های عمیق و پایدار با دستور ولی و برنامه دین) در بستر حیات دنیا به دست می آید.
    کلیدواژگان: انسان شناسی، شناخت، گرایش، عمل، محتوا
  • زهرا کریم نژاد لالمی، حسین خنیفر*، ابوطالب سعادتی شامیر صفحات 55-84
    زمینه و هدف
    این پژوهش با هدف «طراحی مدل دیالکتیک تربیتی امام حسین(ع) در واقعه سال 61 هجری و بهره گیری از آن در رابطه بین معلم و شاگرد» انجام شده است.
    روش
    روش انجام پژوهش حاضر «کیفی» با رویکرد «گراندد تیوری» است. منابع گردآوری داده های پژوهش، نامه ها، کتب مقاتل چون «مقتل ابی مخنف»، «نفس المهموم»، «مقتل ابن مقرم»، «مقتل شیخ مفید»، «لهوف» و... است. داده ها در فرایند سه مرحله کدگذاری باز، محوری و انتخابی، کدگذاری شده اند. بر این اساس است که سطر به سطر دیالکتیک دونفره امام حسین(ع) سرشار از درس های جامع و متقن آموزشی و پرورشی است که هرکدام می تواند موضوع جداگانه ای برای پژوهش باشد، موردبررسی قرار خواهد گرفت.یافته ها و
    نتیجه گیری
    یافته ها حاکی از آن است که در بالاترین سطح، مدل مفهومی درزمینه تربیتی برگرفته از گفتار و رفتار امام حسین(ع) در گفت وگوهای دونفره شان و به کارگیری آن در رابطه بین معلم و شاگرد برای گروه سنی کودکان و نوجوانان؛ انتزاعی ترین ایده سامان دهنده به جریان آموزش وپرورش را موردبررسی قرارداد. در این حالت مدل را می توان همسنگ فلسفه تعلیم و تربیت دانست، زیرا ایده فلسفی خاصی در باب ماهیت تعلیم و تربیت وجود دارد؛ به نحوی که سامان دهنده همه افکار و فعالیت هایی بوده که در سطوح پایین جریان دارند.
    کلیدواژگان: دیالکتیک تربیتی، امام حسین(ع)، معلم، شاگرد
  • مجتبی احمدی صفحات 85-99
    هدف و زمینه

    مسایلی از قبیل بی معنا شدن زندگی، احساس خلاء اخلاقی، اسارت بشر در دست تکنولوژی، تماس غرب با مذاهب مشرق زمین، موجب آگاهی و روی آورد روز افزون انسان معاصر به دین و معنویت شده است. در عصر اخیر معنویت در سازمان ها اهمیت ویژه ای یافته و می تواند نیروی قدرتمند و ژرف را برای زندگی افراد به ارمغان آورد. این توانمندی زمانی حاصل خواهد شد که زندگی کاری با زندگی معنوی کارکنان پیوند بخورد. هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر هوش معنوی بر بهره وری کارکنان می باشد. 

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه پژوهش، توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه در این پژوهش شامل تمامی مدیران، پژوهشگران وکارکنان پژوهشگاه امام صادق(ع) استان قم می باشد. برای جمع آوری نظرات از پرسشنامه استاندارد King(2008) برای سنجش هوش معنوی و محقق ساخته برای بهره وری استفاده شد. در پژوهش حاضر با استفاده از آزمون های آماری همچون فراوانی پرداخته و با استفاده از تکنیک مدل سازی معادله ساختاری و نرم افزار  Spss19, lisrel فرضیه های پژوهش مورد آزمون قرار گرفت. 

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که ضریب خروجی لیزرل 48/0 و نشان از برازش مناسب مدل می باشد. نتیجه حاصل از تی ولیو04/5 می باشد که ضریب تاثیر را تایید می نماید. نکته مهم این است زمانی که تی ولیو بیشتر از 96/1 باشد رابطه مثبت و معناداری می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان از تاثیر مثبت و معنادار هوش معنوی بر بهره وری کارکنان دارد. نتایج نشان داد که از طریق تقویت هوش معنوی کارکنان می توان بهره وری را افزایش داد.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، بهره وری، مدل معادلات ساختاری
  • علیرضا آهنگر صفحات 101-126
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر باهدف ارایه مدل رهبری جامعه محور برای سازمان های دولتی ایران با رویکرد نهج البلاغه انجام پذیرفته است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف توسعه ای، از نظر روش ترکیبی، اکتشافی و از نوع الگوسازی است، که در دو فاز کیفی و کمی انجام پذیرفت. به این صورت که از روش کیفی (روش تحلیل مضمون) برای طراحی مدل و از روش کمی (مدل سازی معادلات ساختاری) برای آزمون مدل طراحی شده، بهره گرفته شد. روش طراحی مدل اولیه، شناسایی و استخراج ابعاد و معرف های رهبری جامعه محور با روش تحلیل مضمون از کتاب نهج البلاغه بود. در فاز کیفی جامعه آماری شامل افراد خبره و صاحب نظر درزمینه پژوهش بود که با استفاده از روش نمونه گیری غیرتصادفی اشباع نظری، تعداد 30 نفر از آنان انتخاب شدند و درباره اعتبار چارچوب اولیه تدوین شده، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. در فاز کمی جامعه آماری شامل مدیران و کارکنان سطوح عالی و میانی ادارات دولتی در استان اردبیل به تعداد 86 نفر بودند که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس، انتخاب شدند و جهت برآورد برازش مدل نهایی، اطلاعات موردنیاز با پرسش نامه رهبری جامعه محور علوی که بر اساس مدل استخراجی از فاز کیفی طراحی شد، اجرا شد. داده ها با روش مدل معادلات ساختاری و روش حداقل مربعات جزیی (PLS) با استفاده از نرم افزار smartPLS3 جهت اعتباریابی مدل پیشنهادی تحلیل شد. ابتدا روایی همگرا (AVE) و روایی واگرا و پس ازآن برای بررسی پایایی، آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی (CR) محاسبه شد.

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج حاصل نشان داد با حذف برخی شاخص ها برازش مدل از سطح کفایت مطلوبی برخوردار است و با توجه به ضرایب به دست آمده، الگوی رهبری جامعه محور در سازمان از منظر نهج البلاغه مورد تایید است.

    کلیدواژگان: رهبری جامعه محور، سازمان های دولتی ایران، رویکرد نهج البلاغه
  • سعیده حمله داری صفحات 127-145
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل موثر بر ساخت و اصلاح شخصیت اخلاقی از دیدگاه آیت الله مصباح است. اخلاق ازجمله مهم ترین ابعاد شخصیت انسان است و موضوع «شخصیت اخلاقی»، زیرشاخه ای از مباحث مطرح در روان شناسی اخلاق به شمار می آید. مسیله از اینجا آغاز می شود که آیا شخصیت اخلاقی، از قبل از تولد شکل گرفته و به صورت طبیعی در نهاد انسان قرار دارد یا اکتسابی است؟ اگر شکل دهی به آن اکتسابی است، چه عواملی در شکل گیری و اصلاح آن موثر است؟ و اگر شخصیت اخلاقی به دلایلی دچار انحراف شد، آیا امکان اصلاح در آن وجود دارد؟ باتوجه به سوالات مطروح شده، این پژوهش درصدد است پس از بررسی دیدگاه آیت الله مصباح، پاسخی برای آنها بیابد.

    روش

    پژوهش حاضر  از لحاظ روش اجرا توصیفی- تحلیلی است .

    یافته ها و نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان داد که برخلاف نظر برخی از فیلسوفان غربی که رویکردی تک بعدی نسبت به این موضوع دارند، آیت الله مصباح اندیشمندی جامع نگر بوده و بینشی وسیع و همه جانبه نسبت به مسایل دارد. وی علاوه بر پذیرش موضوع ساخت و اصلاح شخصیت اخلاقی، همچنین آن را متاثر از عوامل گوناگونی نظیر سن، والدین، جامعه، ایمان، اختیار می داند. ازاین رو می توان ادعا کرد که دیدگاه او در ارتباط با این موضوع از جامعیت ویژه ای برخوردار است.

    کلیدواژگان: شخصیت اخلاقی، تربیت، اصلاح شخصیت، آیت الله مصباح
|
  • Seyyed Mahdi Hosseini Golafshani * Pages 9-26
    Background and objectives

    Prayer is the most beloved act to God. Paying attention to prayer and more effective participation of the employees of the Islamic Republic of Iran Army in this divine duty will lead to many material and spiritual blessings. The purpose of this article is to identify the effective factors in improving the attendance of I. R. I. Army employees in congregational prayers.

    Methodology

    In terms of its objectives this study is of an applied research type, which was done with a mixed-method approach (qualitative-quantitative) based on descriptive-analytical research method. After library studies, 12 factors were counted and given to 20 experts of the Ground Force headquarters, and according to their knowledge of the organizational culture of the army, factors of the imam's personality and influence, the planning and performance of the mosque, advertisements and the building and equipment of the mosque. It was confirmed using fuzzy Delphi method. The statistical population of the research in the quantitative part is the employees of the Ground Force headquarters, and the sample size was determined in a stratified and simple random sampling, and 286 people were determined and the questionnaire was distributed.

    Findings

    The findings of the research based on the t-test as well as the critical weighting technique show that the personality and influence of the imam of the congregation, planning and performance of the mosque, advertisements and the building and equipment of the mosque are among the factors that influence the attendance of Ground Force employees in congregational prayers.

    Results

    Based on the opinion of experts and the data obtained from the qualitative section and the results obtained from the distribution and analysis of questionnaires in the quantitative section, the implementation of the suggestions of this research can improve the attendance of employees in congregational prayers.

    Keywords: I. R. I. Army, Congregational prayer, Congregational imam, Factors affecting congregational prayer
  • Majdeh Fatemi *, Saeed Beheshti, Hassan Maliki, Hassan Asadzadeh Pages 27-54
    Background and objectives
    The purpose of this research is to explain the implications of Quranic anthropology in the field of education content.
    Methodology
    In terms of its objectives the current research is of a fundamental-applied research type and its method is inferential.
    Findings and
    results
    Humans have knowledge, tendencies and the ability to act. Awareness is repulsive and indeterminate and action is gradual and definite, which strengthens and weakens tendencies. Action affects consciousness through tendency and directly. Knowledge can lead to doing or abandoning an action if it is tied to a tendency and is acted upon through that tendency, or if that knowledge is based on certainty and belief of the heart. Output actions have a greater impact on humans than input actions. In compiling the content, attention should be paid to its coherence, the extent and manner of using cognition and action, its compatibility with natural interests and desires. It is also necessary to emphasize the activeness of self-confidence (focusing on outputs) and self-control and self-evaluation in the way of presenting the content. The general titles of the cognitive and practical content under the components listed in the ultimate goal of education and training, which are: acquiring the ability to manage tendencies (transition from superficial and unstable tendencies to deep and stable tendencies with the instructions of the guardian and the program of religion) is achieved in the context of the life of the world.
    Keywords: anthropology, Cognition, orientation, Action, Content
  • Zahra Karimnejad Lalami, Hossein Khanifar *, Abu Talib Saadati Shamir Saadati Shamir Pages 55-84
    Background and objectives
    This research was carried out with the aim of "designing the educational dialectic model of Imam Hossein (AS) in the event of 61 AH and using it in the relationship between teacher and student".
    Methodology
    The method of conducting the current research is "qualitative" with a "grounded theory" approach. The sources of research data collection are letters, Muqatil books such as "Muqtal Abi Makhnaf", "Nafs al-Mahmoum", "Muqtal Ibn Muqaram", "Muqtal Sheikh Mofid", "Lahouf" and... The data were coded in the process of three stages of open, central and selective coding. It is based on this that the two-person dialectic of Imam Hussein (PBUH) is full of comprehensive and solid educational lessons, each of which can be a separate topic for research and will be investigated.Findings and
    results
    The findings indicate that at the highest level, the conceptual model in the field of education derived from the speech and behavior of Imam Hussein (PBUH) in his two-person conversations and its application in the relationship between teacher and student for the age group of children and teenagers. He examined the most abstract idea of organizing the flow of education. In this case, the model can be considered as the equivalent of the philosophy of education, because there is a certain philosophical idea about the nature of education; in such a way that it is the organizer of all thoughts and activities that flow in the lower levels.
    Keywords: Educational dialectics, Imam Hossein (PBUH), teacher, Student
  • Mojtaba Ahmadi Pages 85-99
    Background and objectives

    Issues such as the meaninglessness of life, the feeling of a moral void, the captivity of mankind in technology, and the contact of the West with the religions of the East have caused the awareness and approach of contemporary man to religion and spirituality. In the recent era, spirituality has gained special importance in organizations and can bring a powerful and profound force to people's lives. This ability will be achieved when the work is connected with the spiritual life of the employees. The purpose of this research is to investigate the effect of spiritual intelligence on employee productivity.

    Methodology

    in terms of its objectives this study is of an applied research type and in terms of its implementation it is considered a descriptive-correlation. Its statistical population includes all managers, researchers and employees of Imam Sadiq Research Institute in Qom province. To collect information, King's (2008) standard spiritual intelligence questionnaire and researcher-made productivity questionnaire were used. In the current research, the research hypotheses were tested using statistical tests and structural equation modeling techniques and Lisrel and SPSS software.

    Findings and Results

    The results of the research showed that the output coefficient of Lisrel is 0.48, which indicates the appropriate fit of the model. The result of T-value is 5.04, which confirms the influence coefficient, and the important point is that when T-value is more than 1.96, the relationship is positive and significant. The results of this research show the positive and significant effect of spiritual intelligence on employee productivity. Based on this, it can be said that productivity can be increased by strengthening the spiritual intelligence of employees.

    Keywords: Spiritual Intelligence, Productivity, Structural Equation Model
  • Alireza Ahangar Pages 101-126
    Background and objectives

    The current research was carried out with the aim of providing a community-oriented leadership model for Iranian government organizations with the Nahjul-Balagha approach.

    Methodology

    In terms of its objectives the present study is of a developmental research, in terms of method is exploratory and model-making and mixed method, which was carried out in two qualitative and quantitative phases. In this way, the qualitative method (theme analysis method) was used to design the model and the quantitative method (structural equation modeling) was used to test the designed model. The method of designing the initial model was identifying and extracting dimensions and indicators of community-oriented leadership with thematic analysis method from the book of Nahj al-Balagha. In the qualitative phase, the statistical community included experts in the field of research, 30 of them were selected using the theoretical saturation non-random sampling method, and a semi-structured interview was conducted regarding the validity of the first framework developed. In the quantitative phase, the statistical population included managers and employees at the high and middle levels of government offices in Ardabil province (86 individuals), who were selected using the available sampling method, and in order to estimate the fit of the final model, the required information was obtained from the Alevi community-oriented leadership questionnaire that was based on the basis of the model extracted from the qualitative phase was designed and implemented. Data were analyzed by structural equation model method and partial least square method (PLS) using smartPLS3 software to validate the proposed model. First, convergent validity (AVE) and divergent validity were calculated, and then Cronbach's alpha and composite reliability (CR) were calculated to check reliability.

    Keywords: value system, religious education, students, risky behaviors
  • Saiedeh Hamlehdari Pages 127-145
    Background and objectives

    The aim of the current research is to identify the factors that influence the construction and improvement of moral character from the point of view of Ayatollah Misbah. Morality is one of the most important aspects of human personality, and the subject of "moral personality" is considered a sub-branch of topics discussed in the psychology of morality. The question starts from here, whether the moral character is formed before birth and is naturally in the human body, or is it acquired? If its formation is acquired, what factors are effective in its formation and modification? And if the moral character is deviated for some reason, is it possible to correct it? According to the questions raised, this research tries to find an answer for them after examining Ayatollah Misbah's point of view.

    Methodology

    The current research is descriptive-analytical in terms of execution method.

    Findings and results

    The results of the research showed that contrary to the opinion of some Western philosophers who have a one-dimensional approach to this issue, Ayatollah Misbah is a comprehensive intellectual and has a broad and all-round insight into issues. In addition to accepting the issue of building and reforming moral character, he also considers it to be affected by various factors such as age, parents, society, faith, and discretion. Therefore, it can be claimed that his point of view in relation to this issue has a special comprehensiveness.

    Keywords: Moral character, Education, Character reform, Ayatollah Misbah