فهرست مطالب

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال هجدهم شماره 64 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • زهرا چراغی خواه، پروین کدیور*، حمیدرضا حسن آبادی، مهدی عربزاده صفحات 7-31

    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر متن های توضیحی، تکذیبی و تکمیلی بر تغییرمفهومی و هیجان های معرفتی دانش آموزان پسر دوره ابتدایی است که با روش آزمایشی صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش شامل تمام دانش آموزان ششم ابتدایی پسر منطقه 17 تهران است. ازبین مدارس ناحیه مذکور، دو مدرسه به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. نمونه شامل 78 داوطلب است که به صورت تصادفی 25 نفر به گروه توضیحی، 26 نفر به گروه تکذیبی و 27 نفر به گروه تکمیلی منتسب شدند. مراحل اجرا به شکل پیش آزمون-پس آزمون و ابزارهای تحقیق شامل متن های توضیحی، تکذیبی و تکمیلی محقق ساخته و پرسشنامه هیجان های معرفتی پکران (2016) است. تغییرمفهومی ازطریق محاسبه اختلاف سطح دانش، قبل و بعد از مطالعه متن ها به دست آمد. تحلیل داده ها با روش تحلیل کوواریانس چند متغییره انجام شد. یافته ها درسطح معناداری 0.05 نشان داد تاثیر متن ها هم بر تغییرمفهومی و هم بر هیجان های معرفتی معنادار است. نتایج تفکیکی گروه ها حاکی ازآن است که تفاوت بین هیجان گروه تکذیبی و توضیحی، همچنین بین گروه تکمیلی و توضیحی معنادار بوده و تفاوت بین هیجان گروه تکذیبی و تکمیلی معنادار نیست. به علاوه، تفاوت سطح تغییرمفهومی ناشی از اجرای متن ها، بین گروه تکذیبی و تکمیلی، همچنین بین گروه توضیحی و تکمیلی معنادار بوده و تفاوت سطح تغییر مفهومی بین گروه تکذیبی و توضیحی غیرمعنادار است. این نتایج نشان می دهد نویسندگان کتاب های درسی باید توجه بیشتری به متن های تکذیبی داشته باشند. همچنین، تدوین گران و طراحان آموزشی باید تصاویر مناسب بیشتری در متن درس ها بگنجانند.

    کلیدواژگان: متن توضیحی، متن تکذیبی، متن تکمیلی، تغییر مفهومی، هیجان معرفتی
  • فاطمه امامقلی وند*، محمد عسگری صفحات 33-53

    هدف طرح حاضر ارزیابی از یادگیری دانش آموزان درگذر از کرونا (مجازی، نیمه حضوری و حضوری) است. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع اندازه گیری مکرراست. جامعه آماری دانش آموزان دوره دوم متوسطه در سال تحصیلی 1401-1400 منطقه 15 شهر تهران هست. نمونه موردبررسی 76 دانش آموز، از سه کلاس پایه دوازدهم رشته انسانی مشغول به تحصیل در 1401-1400 است. شیوه نمونه گیری از بین جامعه در دسترس به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب گردید. ابزار پژوهش آزمون های هماهنگ دی ماه، اسفندماه در سطح دبیرستان، آزمون شبه نهایی فروردین ماه منطقه 15، آزمون نهایی کشوری درس جامعه شناسی 3 است که همگی به شیوه حضوری برگزار شد. روش تجزیه وتحلیل آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر، آزمون تعقیبی بنفرونی است نتایج آزمون لامبدای ویلکز با مقدار (250/0) و (f=70/954)750 /0 مجذور اتای تفکیکی در سطح (p<0/001) معنی دار است؛ به عبارت دیگر نوع آموزش در پژوهش حاضر موثر بود. میزان تاثیر آموزش 750/0 بود. نتایج آزمون بنفرونی نشان داد که میانگین آموزش مجازی (36/10)، بیشتر از حد مطلوب و موثرتر از آموزش نیمه حضوری (05/5)، تداوم نیمه حضوری (56/7)، است و آموزش حضوری (03/12)، بالاتر از حد مطلوب و موثرتر از آموزش مجازی (36/10)، (p<0/01) است. سیستم های آموزشی باید آموزش مجازی اضطراری را به عنوان روش جایگزین برای حفظ فرآیندهای یاددهی-یادگیری در محیط های همزمان یا ناهم زمان که با استفاده از پلتفرم های مختلف با دسترسی به اینترنت انجام می شود، با پرهیز از اعمال فشار بر معلمان، دانش آموزان و گونه ای حساب شده، ارایه دهند.

    کلیدواژگان: یادگیری، کرونا، آموزش مجازی، نیمه حضوری، حضوری
  • زکیه نجاریان، شهرام واحدی*، تورج هاشمی، رحیم بدری گرگری صفحات 55-83

    اختلالات یادگیری به صورت عام و با نارسایی ریاضی به صورت خاص، همواره یکی از شایع ترین و پیچیده ترین موضوعات در زمینه کودکان استثنایی محسوب شده و توجه بسیاری از پژوهشگران را به خود جلب نموده است. در سال های اخیر پژوهش های متعددی در زمینه اثربخشی مداخلات شناختی در زمینه اختلالات یادگیری انجام شده است. هدف از پژوهش حاضر نتیجه گیری کلی در خصوص اثربخشی مداخلات شناختی مبتنی بر حافظه فعال، بر کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلال یادگیری ریاضی بوده است. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از کلیه پژوهش های مرتبط با موضوع که در سال های 1390 تا 1400 و به زبان فارسی منتشر شده بود. برای بررسی این موضوع تعداد 21 پژوهش به روش فراتحلیل مورد بررسی قرار گرفت که در مجموع 48 اندازه اثر به دست آمد و به کمک نرم افزار CMA2 تحلیل شد. نتایج تحلیل نشان داد که مقدار اندازه اثر ترکیبی اثربخشی مداخله مبتنی بر حافظه فعال بر کارکردهای اجرایی در مدل ثابت 37/1 و در مدل تصادفی 53/1 به دست آمد که از نظر آماری معنادار بود (001/0>P). همچنین یافته ها بیانگر آن است که مداخلات مبتنی بر حافظه فعال بیشترین تاثیر را بر سرعت پردازش (11/3) و کمترین تاثیر را بر بازداری (74/0) داشته است. لذا طبق معیار کوهن و بر اساس اندازه اثر به دست آمده، می توان گفت که مداخله مبتنی بر حافظه فعال بر کارکردهای اجرایی کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه با نارسایی ریاضی اثربخشی بالایی داشته است.

    کلیدواژگان: اختلال ریاضی، اختلالات یادگیری، فراتحلیل، کارکردهای اجرایی، مداخله مبتنی بر حافظه فعال
  • سیده خدیجه امیریان، زینب رضایی*، سمیه حاتمی کیا، حسین کارشکی صفحات 85-108

    هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی پرسشنامه یادگیری خودتنظیم آنلاین (Lau, 2021) در دانشجویان دانشگاه های شهر تهران بود. نسخه چینی پرسشنامه یادگیری خودتنظیم آنلاین (COSRQ) از هفت خرده مقیاس شامل: هدف گذاری، مدیریت زمان، سازمان دادن به محیط، تنظیم تلاش، راهبردهای شناختی-نظارتی، جستجوی کمک و خودارزیابی تشکیل شده است. شرکت کنندگان در این پژوهش 453 نفر از دانشجویان مقاطع مختلف دانشگاه های دولتی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. ابزارهای استفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه یادگیری خودتنظیم آنلاین (COSRQ)، درگیری تحصیلی (RAEQ)، راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (MSLQ) و مقیاس اهمال کاری تحصیلی (PASS) بود که به صورت آنلاین اجرا شد. کفایت روان سنجی پرسشنامه مورد نظر در چند گام شامل تحلیل آیتم، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، محاسبه روایی همگرا، واگرا و پایایی بررسی شد. نتایج تحلیل آیتم نشان داد که تمام آیتم های پرسشنامه از نظر ویژگی های توصیفی کفایت لازم را دارند. تحلیل عاملی اکتشافی با حذف 5 آیتم که در عامل غیرمرتبط قرار گرفته بود منجر به شناسایی شش عامل شد. تحلیل عاملی تاییدی نیز این ساختار شش عاملی به دست آمده را تایید کرد. نتایج نشان داد این پرسشنامه روایی همگرا و واگرا و پایایی مناسبی دارد.

    کلیدواژگان: پایایی، تحلیل آیتم، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی
  • کیومرث کیوان، همایون هارون رشیدی*، کبری کاظمیان مقدم صفحات 109-127

    این پژوهش با هدف اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیک بر سرمایه روان شناختی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان پسر مدارس شاهد شهر دزفول انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل و روش نمونه برداری بصورت در دسترس، 30 نفر انتخاب شد و بصورت تصادفی در دو گروه (15 نفری کنترل و آزمایش) گمارده شد. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس سرزندگی تحصیلی (حسینچاری و دهقانی زاده، 1391) و پرسشنامه سرمایه روان شناختی (لوتانز، 2007) استفاده شد. همچنین در طی 8 جلسه (90 دقیقه ای) به صورت یک جلسه در هفته و به مدت دو ماه، براساس پروتکل آموزشی رفتاردرمانی دیالکتیک میلر و همکاران (2007) مورد آموزش قرار گرفتند. در طول ارایه آموزش گروه کنترل هیچ مداخله ای دریافت نداشتند و بعد از اتمام آموزش از هر دو گروه پس آزمون انجام گرفت. به منظور تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره انجام گرفت. یافته ها نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیک می تواند به طور معناداری موجب بهبود سرمایه روان شناختی با اندازه اثر 56/0 و سرزندگی تحصیلی با اندازه اثر 47/0 گردد (001/0< p). بر این مبنا براساس نتایج حاصله می توان در نظر داشت که رفتاردرمانی دیالکتیک قادر است به عنوان یک مداخله موثر برای بهبود سرمایه روان شناختی و سرزندگی تحصیلی دانش آموزان مورد لحاظ قرار گیرد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، سرمایه روانشناختی، سرزندگی تحصیلی
  • نرجس لاری*، الهه حجازی، بهرام جوکار، جواد اژه ای صفحات 129-156

    ارتباط معلم-دانش آموز، تبادل دوجانبه پیچیده و پویایی است که در طول زمان و در موقعیت های متعدد شکل گرفته است و در بستری از عوامل موثر بر آن، تغییرات تحولی دانش آموز را رقم می زند. از این رو پژوهش حاضر سعی دارد تا کیفیت ارتباط معلم-دانش آموز را از طریق مطالعه میدانی طرفین اصلی آن یعنی معلم و دانش آموز در بافت مدرسه در مقطع ابتدایی بررسی کند و به تفسیر این الگوی ارتباطی و علل و عوامل موثر بر آن بپردازد. برای دریافت نظام معنایی که دانش آموز و معلم در رفتار و ادراک ارتباطی خود نشان می دهند، از روش مردم نگاری استفاده شده است.این پژوهش در دو فاز طی دو سال تحصیلی انجام شد. در فاز اول (اصلی)، بر اساس نمونه گیری ملاکی، یک مدرسه ابتدایی دولتی در دو شیفت دختران و پسران به عنوان میدان تحقیق انتخاب گردید و محقق یک نیمسال تحصیلی را به عضویت آن در آمد. در فاز دوم (فاز اعتباریابی و تعمیق مفاهیم) نیز، 99 دانش آموز، 19 معلم و 13 کلاس از میان شش مدرسه ابتدایی دولتی در شهر شیراز در اجرای این پژوهش مشارکت داده شدند. از مصاحبه های نیمه ساختاریافته و بدون ساختار و مشاهده نیمه مشارکتی برای جمع آوری داده بهره گرفته شد.تجزیه و تحلیل داده های کیفی، تبیین الگوی ارتباطی معلم-دانش آموز را در چهار لایه ی مسیرهای تبادل معلم و دانش آموز، ویژگی های معلم و دانش آموز، بازنمایی ذهنی معلم و دانش آموز از یکدیگر و عوامل بیرونی ممکن می سازد. بهبود این بستر ارتباطی و فرایندهای منجر به آن، می تواند دستیابی به پیامدهای تحولی مثبت بسیاری را برای دانش آموز و معلم محقق سازد.

    کلیدواژگان: ارتباط معلم-دانش آموز، تبادل، مردم نگاری، مدرسه
  • طاهره پژوهی، محمدعلی نادی*، ایلناز سجادیان صفحات 157-174

    هدف پژوهش حاضر عبارت است از اثربخشی بسته های آموزشی کاهش قلدری سایبری (ویژه دانش آموزان و والدین) بر عزت نفس و رضایت از زندگی در دانش آموزان دبیرستانی بود. روش کار به صورت شبه آزمایشی از نوع (پیش آزمون-پس آزمون) با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری تمامی دانش آموزان دبیرستانی (دوره دوم) قلدر سایبری (مرتکبین) در شهرستان گچساران در سال تحصیلی 99-1398 بودند. در روش نمونه گیری پژوهش حاضر، ابتدا پرسش نامه قلدری سایبری به دانش آموزان دختر و پسر دبیرستانی داده شد. سپس بعد از تجزیه و تحلیل نتایج، دانش آموزان قلدر سایبری (مرتکبین) شناسایی شدند، 15 نفر به عنوان گروه آزمایش و 15 نفر به صورت کنترل گمارده شدند. هر دو گروه پرسشنامه های عزت نفس کوپر اسمیت (1968) و رضایت از زندگی (هیوبنر،2001) را به عنوان پیش آزمون و سپس بعد از اجرای بسته های آموزشی، به عنوان پس آزمون تکمیل کردند. بسته های آموزشی پس از اعتبار یابی بیرونی (اجرایی) در قالب مطالعه مقدماتی بر روی یک گروه نمونه 4 نفری برای مرتکبین قلدری سایبری به مدت 10 جلسه و والدین مرتکبین قلدری سایبری 4 جلسه اجرا و موارد نقص و ابهامات بررسی و برطرف گردید. سپس اجرای اصلی انجام گرفت و داده های پژوهش در دو سطح توصیفی و استنباطی تحلیل شد. جهت بررسی فرضیات از روش تحلیل کواریانس استفاده شد. یافته ها نشان داد که تفاوت بین پیش آزمون با پس آزمون در نمرات همه متغیرهای پژوهش معنادار شده است (001/0>p). بنابراین بسته های آموزشی کاهش قلدری سایبری می تواند برای بهبود متغیرهای وابسته پژوهش استفاده شود.

    کلیدواژگان: قلدری سایبری، عزت نفس، رضایت از زندگی، دانش آموزان دبیرستانی
  • ساناز دهقان مروستی* صفحات 175-198

    هدف پژوهش بررسی نقش کمال گرایی مادران (سازگارانه و ناسازگارانه) در مسیولیت پذیری فرزندان با میانجی گری خودکارآمدی تحصیلی آنها بود. طرح پژوهش از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانش آموزان دبیرستان های دخترانه شهر یزد و مادران آن ها در سال تحصیلی 1401 -1400، که تعداد آنها 16800 نفر بود. به منظور انتخاب نمونه، با استفاده از جدول مورگان و با توجه به حجم جامعه، تعداد 342 دانش آموز دختر مقطع متوسطه دوره اول و دوم و مادران این دانش آموزان، به عنوان نمونه پژوهش به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه کمال گرایی هیل (2004)، خودکارآمدی جینگز و مورگان (1999) و مسیولیت پذیری در خانه و مدرسه کردلو (1387) بود. تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار لیزرل، نشان داد، بین کمال گرایی سازگارانه و خودکارآمدی رابطه مثبت، مستقیم و معنی دار (405/0= r) و بین خرده مقیاس کمال گرایی سازگارانه و مسیولیت پذیری رابطه مثبت، مستقیم و معنی دار (453/0 =r) وجود دارد. بین خرده مقیاس کمال گرایی ناسازگارانه و خود کارآمدی، رابطه مثبت، مستقیم و معنی دار (102/0-= r) و بین خرده مقیاس کمال گرایی ناسازگارانه و مسیولیت پذیری، رابطه منفی، مستقیم و معنی دار (258/0- =r) وجود دارد. بین خودکارآمدی و مسیولیت پذیری رابطه مثبت، مستقیم و معنی دار (378/0 =r) وجود دارد.کمال‎گرایی سازگارانه والدین از طریق متغیر میانجی خودکارآمدی بر مسیولیت پذیری ارتباط مثبت، غیرمستقیم و معنی دار دارد. وکمال‎گرایی ناسازگارانه والدین از طریق متغیر میانجی خودکارآمدی بر مسیولیت پذیری ارتباط غیرمستقیم و غیرمعنی دار دارد. همچنین نتایج همبستگی برای زیرمقیاس‎ها نشان داد، تلاش برای عالی بودن، نظم و سازماندهی، هدفمندی، به عنوان کمال گرایی سازگارانه، رابطه مثبت و معنی دار با خودکارآمدی دارند و استانداردهای بالا برای دیگران، حساسیت بین فردی به عنوان.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی تحصیلی، کمال گرایی، مسئولیت پذیری، دانش آموزان
  • بهزاد شوقی، سمیه رباط میلی*، بیتا نصرالهی صفحات 199-221
    روش

    این مطالعه با عنوان بررسی اثربخشی آموزش خرد بر سرمایه روانشناختی دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهر تهران در سال 1398 انجام شد. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ زمان گردآوری داده ها مقطعی و به لحاظ روش گردآوری داده ها یا ماهیت پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش کلیه دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران بودند که به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای 30 نفر انتخاب و به دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) تقسیم بندی شدند گروه آزمایش تحت آموزش خرد 8 جلسه 90 دقیقه ای (بر مبنای پروتکل طراحی شده توسط پژوهشگر) قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه سرمایه روانشناختی (مک گی، 2011) به دست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، چولگی-کشیدگی، کمینه و بیشینه) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که آموزش خرد باعث افزایش سرمایه روانشناختی و مولفه های تاب آوری، خودکارآمدی، امید و خوش بینی دانش آموزان شد. همچنین نتایج نشان داد آموزش خرد بر سرمایه روانشناختی دانش آموزان دوره دوم مقطع متوسطه شهر تهران در طول زمان اثربخش است.

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد که آموزش خردمندی می تواند به عنوان یک مداخله اثربخش در افزایش سرمایه روانشناختی دانش آموزان محسوب شود.

    کلیدواژگان: سرمایه روانشناختی، سلامت معنوی، آموزش خرد
|
  • Zahra Cheraghi Khah, Parvin Kadivar *, Hamidreza Hassanabadi, Mehdi Arabzadeh Pages 7-31

    The objective of the study was to investigate the effectiveness off expository, refutational and augmented texts on conceptual change and epistemic emotions on elementary student boys. The research method was experimental. A sample of 78 students was selected between all 6th grade elementary student boys in Tehran during 1399-1400 school year, through at hand sampling method. They were randomly assigned into three groups, 25 students in expository group, 26 students in refutation group, and 27 students in augmented group. The research design was pretest- posttest, and instruments were Epistemic Emotions Scale (pekrun et al.,2016) and researcher made texts. The data were analyzed by using multiple analysis of covariance. The results showed texts have significant effects on both conceptual change and epistemic emotions. Secernment results showed significant differences of epistemic emotions between refutation group and expository group and also between augmented group and expository group. Moreover, differences of conceptual change between both refutation group and augmented group and between expository group and augmented group were significant.

    Keywords: expository text, refutation text, augmented text, conceptual change, epistemic emotion
  • Fatemeh Imamgholivand *, Mohammad Asgari Pages 33-53

    The aim of the present project is to evaluate students' learning through COVID-19 (virtual, semi-present and face-to-face). The semi-experimental research method is repeated measurement type. The population is students of high school in the academic year of 1400-1401, district 15 of Tehran. The studied sample is 76 students, from three 12th grade classes of Humanities, studying in 1400-1401. The sampling method was chosen from among the available population in a branch random manner. The research tool is the coordinated exams in January, March at the high school level, the semi-final exam in April of the 15th region, the national final exam of sociology course 3, all of which are conducted face-to-face held. The analysis method of variance analysis test with repeated measurement and Bonferroni's post hoc test. Results Wilks's Lambda test with value (0.250) and (f=70.954), 0.750 discriminative root square at the level of significance (p<0.001) has In other words, the type of training was effective in the present study. The effect of education was 0.750. The results of the Benferroni test showed that the average of virtual training (10.36) is more effective than semi-present training (5.05), semi-present continuation (7.56), and face-to-face training (12.03). It is higher than the optimal level and more effective than virtual training (10.36), (p<0.01). Educational systems should consider emergency virtual education as an alternative method to maintain teaching-learning processes in synchronous or asynchronous environments that are carried out using different platforms with Internet access, avoiding putting pressure on teachers, students, and others. Calculated, provide.

    Keywords: Learning, COVID-19, Virtual, semi-present, face-to-face
  • Zakieh Najarian, Shahram Vahedi *, Touraj Hashemi, Rahim Badri Pages 55-83

    General learning disabilities and specific math impairments have always been considered as the most common and the most complex topics in the field of exceptional children and have attracted the attention of many researchers. Numerous studies have been recently conducted on the effectiveness of cognitive interventions in the field of learning disabilities. This study attempts to show a general conclusion about the effectiveness of cognitive interventions based on working memory on children's executive functions with math learning disabilities. The statistical population included all related researches that were published in Persian from 1390 to 1400. This issue was investigated by 21 researches using meta-analysis method, in which 50 effect sizes were obtained in general and analyzed using CMA2 software. The results showed that the combined effect size of the effectiveness of the intervention based on working memory on executive functions was 1.37 in the fixed model and 1.53 in the random model, which was statistically significant (P <0.001). According to cohen criteria and Based on the effect size, it can be said that the intervention based on working memory has a high effectiveness on the children's executive functions of special learning disabilities with mathematical disorder.

    Keywords: mathematical disorder, learning disabilities, Meta-Analysis, executive functions, intervention based on working Memory
  • Seyedeh Khadijeh Amirian, Zeinab Rezaei *, Somaye Hatamikiya, Hossein Kareshki Pages 85-108

    The aim of this study was to investigate the psychometric properties of the online self-regulated learning questionnaire (Lau, 2021) in students of Tehran universities. The Chinese version of the self-regulated online learning questionnaire (COSRQ) consists of seven subscales: goal setting, time management, environmental structuring, effort regulation, cognitive/ monitoring strategies, help seeking, and self-evaluation. Participants in this study were 453 students of different stages of public universities who were selected by random sampling. Participants responded to questionnaires on self-regulated online learning questionnaire (COSRQ), academic engagement (RAEQ), motivated strategies for learning questionnaire (MSLQ), and the academic procrastination scale (PASS), provided online. The psychometric adequacy of the questionnaire was assessed in several steps including item analysis, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, convergent validity, divergent validity and reliability coefficient. The results of item analysis showed that all items of the questionnaire are sufficient in terms of descriptive features. Exploratory factor analysis by identifying 5 items that were in the unrelated factor led to the identification of six factors. Confirmatory factor analysis also confirmed this six-factor structure. The results showed that this questionnaire has convergent and divergent validity and good reliability.

    Keywords: Confirmatory Factor Analysis, Convergent validity, Divergent validity, exploratory factor analysis
  • Kiumars Kivan, Homayoon Haroon Rashidi *, Kobra Kazemianmoghadam Pages 109-127

    This research was conducted with the aim of effectiveness of dialectical behavior therapy on psychological capital and academic vitality of male students of Shahid schools in Dezful city. Semi-experimental research method with pre-test - post-test with control group and available sampling method, 30 people were selected and randomly assigned to two groups (15 people control and experiment). The data were collected by the Psychological Capital Questionnaires (Luthans, 2007) and Academic Buoyancy Scales (Hossin Chari & Deghanizadeh, 2011). They were also trained during 8 sessions (90 minutes) once a week for two months, based on the dialectic behavior therapy training protocol of Miller et al. (2007). During the training, the control group did not receive any intervention, and after the training, both groups were given a post-test. In order to analyze the data, multivariate covariance analysis was used. The findings showed that dialectical behavior therapy can significantly improve psychological capital with an effect size of 0.56 and academic vitality with an effect size of 0.47 (p < 0.001). On this basis, based on the results, it can be considered that dialectical behavior therapy can be considered as an effective intervention to improve the psychological capital and academic vitality of students.

    Keywords: dialectical behavior therapy, Academic buoyancy, psychological capital
  • Narjes Lari *, Elahe Hejazi, Bahram Jowkar, Javad Ejei Pages 129-156

    Teacher-student relationship is a complex and dynamic transaction which is formed over time and under multiple circumstances; it figures out the student’s developmental changes on a platform based on related factors. Accordingly, this research attempts to investigate the quality of the teacher-student relationship in elementary school through the field study of the main parties, the teacher and the student, in the context of school, and it interprets this relational pattern and its causes and effective factors. In order to comprehend the semantic system that the student and the teacher express in their behavior and perceptional communication, the Ethnography method is used.This research was conducted in two phases during two academic years. In the first (main) phase, based on a random sampling, a government primary school in two parts for girls and boys was selected as the research field and the researcher joined it for one semester. In the second phase (validation and deepening of concepts), 99 students, 19 teachers and 13 classes from six public elementary schools in Shiraz were involved in the implementation of this research. Semi-structured and unstructured interviews and semi-participant observation were used to collect data.Qualitative data analysis makes it possible to explain the teacher-student communication pattern in four layers of , teacher-student interaction routs, teacher-student features, the teacher-student mental-representation from each other, and external factors.The improvement of this relational context and the proceedings leading to it, can result in achieving positive numerous developmental consequences for students and teachers.

    Keywords: teacher-student relationship, transaction, . ethnography, .school
  • Tahereh Pazhoohi, MohammadAli Nadi *, Ilnaz Sajjadian Pages 157-174

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of cyber bullying reduction training packages (especially for students and parents) on self-esteem and life satisfaction in high school students. The method was quasi-experimental (pre-test-post-test) with control group and follow-up stage. The statistical population was all high school students (second year) cyber bullying (perpetrators) in Gachsaran city in the academic year 2009-2010. In the sampling method of the present study, first the cyber bullying questionnaire was given to high school male and female students. Then, after analyzing the results, cyber bullying students (perpetrators) were identified, 15 people were assigned as the experimental group and 15 people as the control group. Both groups completed the Cooper-Smith (1968) and Life Satisfaction (Hubner, 2001) self-esteem questionnaires as a pre-test and then as a post-test after the implementation of training packages. After the external (executive) validation, the training packages were implemented in the form of a preliminary study on a group of 4 people for cyber bullying perpetrators for 10 sessions and the parents of cyber bullying perpetrators for 4 sessions and the defects and ambiguities were reviewed and removed. Then the main performance was performed and research data were analyzed at both descriptive and inferential levels. Analysis of covariance was used to test the hypotheses. The results showed that the difference between pre-test and post-test in the scores of all research variables was significant (p <0.001). Therefore, cyber bullying reduction training packages can be used to improve research dependent variables.

    Keywords: cyber bullying, self esteem, Life Satisfaction, High School Students
  • Sanaz Dehghan Maravsti * Pages 175-198

    The aim of this study was to study the role of mothers' perfectionism (adaptive and maladaptive) in their children's responsibility mediated by their academic self-efficacy. The research design was correlational. The statistical population included high school students in Yazd city and their mothers. Who was studying in the academic year 1400-1401. The study population was 16800 students. Morgan table was used to select the sample. A total of 342 female high school students and their mothers were selected by Multi-stage cluster random sampling method. The research instruments were the Hill Perfectionism Questionnaire (2004), the Self-Efficacy Questionnaire (1999) of Jings & Morgan, and Responsibility at Home and School Kordlow (2008). Path analysis using LISREL software showed a positive, direct and significant relationship between adaptive perfectionism and self-efficacy (r = 0.405) and a positive, direct and significant relationship between adaptive perfectionism and responsibility subscale (r = 0.453). There is. There is a positive, direct, and significant relationship between maladaptive perfectionism subscale and self-efficacy (r = -0.102) and a negative, direct and significant relationship (r = -25.25) between maladaptive perfectionism subscale and responsibility. There is a positive, direct, and significant relationship between self-efficacy and responsibility (r = 0.378). Adaptive perfectionism has a positive, indirect, and significant relationship through the self-efficacy mediator variable of responsibility. Also, the correlation results for the subscales showed that striving for excellence, order and organization, purposefulness, as adaptive perfectionism, have a positive and significant relationship with self-efficacy, and high standards for others, interpersonal sensitivity as inconsistent perfectionism,

    Keywords: academic self-efficacy, perfectionism, responsibility, students
  • Bezad Shoghi, Somayeh Robatmili *, Bita Nasrolahi Pages 199-221
    Methods

    The present study was conducted investigating Effectiveness Wisdom training on Psychological Capital and Spiritual Health in Second Period High School Students in Tehran city in 1398. The present study was applied in terms of purpose, cross-sectional in terms of data collection time and in terms of data collection method or nature of quasi-experimental research with pre-test-post-test design with control and follow-up groups. The statistical population of the study was all high school students in Tehran who were selected by one-stage cluster sampling method 30 people and divided into two groups of experimental (15 people) and control (15 people) experimental group under Wisdom training 8 sessions 90 sessions Minutes (based on a protocol designed by the researcher) and the control group remained on the waiting list. The main data of this study were obtained using the Psychological Capital Questionnaire (McGee, 2011). Descriptive statistics (mean, standard deviation, skew-stretch, minimum and maximum) and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were used in data analysis.

    Finding

    The results showed that micro-education increased students' psychological capital and components of resilience, self-efficacy, hope and optimism. The results also showed that Wisdom training is effective on the psychological capital of high school students in Tehran over time.

    Conclusion

    The present study showed that wisdom education can be considered as an effective intervention in increasing students' psychological capital.

    Keywords: psychological capital, Spiritual Health, Wisdom training