فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی در مشاوره - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

مجله پژوهش های کاربردی در مشاوره
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 17، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/10/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حدیث خسروی، الهه احمدی* صفحات 1-20
    این پژوهش با هدف تبیین مدل علی تاثیر اضطراب کرونا بر آشفتگی زناشویی با نقش میانجی گری عاطفه منفی انجام گرفت.از نظر هدف، پژوهش کاربردی و از حیث ماهیت توصیفی_ همبستگی است.جامعه آماری پژوهش شامل تمامی افراد متاهل شهرستان کرمانشاه در سال 1399 بود.نمونه پژوهش 377 نفر زن و مرد متاهل بودند که به روش داوطلبانه انتخاب و پرسشنامه ها به شیوه ی نظرسنجی الکترونیکی تکمیل شدند.برای جمع آوری داده ها از مقیاس اضطراب کرونا(CDAS)،مقیاس تجدید نظر شده غربالگری آشفتگی زناشویی و ارتباطی(SSMRD-R)و مقیاس عاطفه مثبت و منفی(PANAS)استفاده شد.داده ها به روش مدل معادلات ساختاری تحلیل شدند.نتایج تحلیل نشان داد که مدل ارایه شده از برازش مطلوبی برخوردار بوده و مسیرهای مستقیم از اضطراب کرونا به عاطفه منفی (34/0- =β؛ 001/0> p) و از عاطفه منفی به آشفتگی زناشویی (43/0- =β؛ 001/0> p) معنادار بودند.همچنین رابطه ی غیر مستقیم اضطراب کرونا با آشفتگی زناشویی از طریق عاطفه منفی نیز معنادار به دست آمد (57/0- =β؛ 002/0> p).نتایج این پژوهش گویای آن است که اضطراب ناشی از ویروس کرونا می تواند با تاثیر بر عاطفه منفی در همسران آشفتگی و پریشانی بیشتری در روابط زوجی آن ها به وجود آورد و بنابراین مشاوران خانواده باید به جهت کاهش عاطفه منفی همسران در ایام کرونا مداخلاتی هدفمند طراحی کنند.
    کلیدواژگان: اضطراب کرونا، آشفتگی زناشویی، عاطفه منفی
  • فاطمه علی دوستی*، الناز اعلم، وحیده معافیان صفحات 21-44
    هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه سبک های هویت و رفتارهای پرخطر با میانجی گری تنظیم شناختی هیجان در بین دانشجویان بود. مطالعه از نوع بنیادین و به روش همبستگی صورت گرفته است. دراین پژوهش، جامعه آماری، دانشجویان دانشگاه غیرانتفاعی خیام بودند و حجم نمونه شامل 200 نفر از دانشجویان (67 درصد زن) و (33 درصد مرد) بوده است که به شیوه ی در دسترس انتخاب شدند. پرسشنامه های مورد استفاده شامل: پرسشنامه سبک های هویت (برزونسکی، 1998)، پرسشنامه نظم-جویی شناختی هیجان (گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون، 2001) و پرسشنامه رفتارهای پرخطر ایرانی (زاده محمدی، احمدآبادی و حیدری، 1390). در این پژوهش به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تحلیل مسیر استفاده شده است. نتایج به دست آمده نشان داد که مدل اولیه پژوهش، برازش خوبی نداشت و پس از اصلاح، مبنی بر حذف مسیر سبک هویت هنجاری به رفتارهای پرخطر که مسیر ضعیفی بود، مدل با برازش بسیار خوب مورد تایید قرار گرفت (56/1 = χ2/df، 00/0 = RSMEA، 99/0GFI = ، 93/0AGFI = ،99/0 CFI =). در مجموع می توان نتیجه گرفت که در رابطه سبک های هویت و رفتارهای پرخطر، راهبردهای شناختی تنظیم هیجان نقش میانجی گرانه معناداری را ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: سبک هویت، تنظیم شناختی هیجان، رفتار پرخطر
  • مریم شیرالی، اسما شیرالی* صفحات 45-57

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای تنظیم هیجان به صورت آنلاین بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه در دوره کرونا ویروس اجرا شد. پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل دانش آموزان مقطع متوسطه شهر اهواز در سال 1401 بود. نمونه شامل 30 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. ابزار پژوهش مقیاس انگیزش تحصیلی (والرند و همکاران، 1989) بود و توسط نرم افزار SPSS (نسخه 25) و به روش آماری تحلیل کوواریانس تک متغیری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج حاصل از تحقیق حاضر نشان دادند که اجرای آموزش راهبردهای تنظیم هیجان به صورت آنلاین بر انگیزش تحصیلی دانش آموزان مقطع متوسطه شهر اهواز اثربخش بوده است (01/0>P). بنابراین، پیشنهاد می شود به آموزش راهبردهای تنظیم هیجان به صورت آنلاین در طول تحصیل برای دانش آموزان در شرایط بحران همه گیری کروناویروس توجه بیشتری شود.واژه های کلیدی: راهبردهای تنظیم هیجان، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان، آنلاین، کروناویروس.

    کلیدواژگان: راهبردهای تنظیم هیجان، انگیزش تحصیلی، دانش آموزان، آنلاین، کروناویروس
  • آیدا نصرت طلب حقی، ابوالفضل بخشی پور* صفحات 59-78
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی طلاق عاطفی براساس سبک های اسنادی و ابرازگری هیجانی در زنان متاهل انجام شد. روش پژوهش حاضر توصیفی- همبستگی بود. جامعه شامل، کلیه زنان متاهل مراجعه کننده به مراکز مشاوره منطقه 8 شهر تهران در سال 1401 بود که تعداد 210 نفر به عنوان نمونه تعیین و با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل، سه پرسشنامه طلاق عاطفی گاتمن (1994)، سبک های اسنادی سلیگمن و سینگ (1982) و ابرازگری هیجانی کینگ و امونز (1990) بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون تحلیل رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته ها نشان داد، طلاق عاطفی بر اساس سبک های اسنادی و ابرازگری هیجانی در زنان متاهل قابل پیش بینی است و سبک اسنادی منفی با طلاق عاطفی همبستگی مثبت و معنادار و سبک اسنادی مثبت و ابرازگری هیجانی با طلاق عاطفی همبستگی منفی و معنادار دارد.
    کلیدواژگان: طلاق عاطفی، سبک های اسنادی، ابرازگری هیجانی
  • حسین صادق، رضا خاکپور*، عبدالله شفیع آبادی صفحات 79-104
    پژوهش حاضر، با هدف طراحی یک الگوی آماری به منظور پیش بینی اخلاق کاری و سازمانی بر اساس صفات شخصیت، سبک های دلبستگی و طرحواره های شناختی، با میانجیگری سازگاری شغلی، در میان کارکنان قوه قضاییه انجام شده است. جامعه تحقیق، شامل کلیه کارکنان قوه قضاییه بود. از این جامعه، تعداد 76 نفر، به روش نمونه گیری غیرتصادفی و دردسترس انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات،شامل پرسشنامه اخلاق کاری گریگوری پتی، سیاهه پنج عاملی شخصیت مک کری و کاستا، پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیور، پرسشنامه طرحواره های شناختی ناسازگار اولیه یانگ و پرسشنامه سازگاری شغلی دیویس و لافکوییست بود. داده های حاصل از تحقیق، به شیوه تحلیل مسیر و با استفاده از نرم افزارهای اس پی اس اس و آموس مورد تحلیل آماری قرار گرفت. بر اساس یافته های تحقیق، هر یک از مفاهیم صفات شخصیت، سبک های دلبستگی و طرحواره های شناختی، به طور مناسبی پیش بینی کننده اخلاق کاری بودند و متغیر سازگاری شغلی، در رابطه میان هر یک از متغیرهای صفات شخصیت، سبک های دلبستگی، طرحواره های شناختی و اخلاق کاری میانجی گری می کند. در مجموع، الگوی ارایه شده در پژوهش حاضر، به لحاظ مبانی نظری در روان شناسی معاصر، مورد تایید می باشد و قابلیت کاربرد در گزینش کارکنان و مشاوره شغلی را دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق سازمانی، صفات شخصیت، سبک های دلبستگی، طرحواره های شناختی، و، سازگاری شغلی
  • نسیم عبدلی*، علیرضا رشیدی، محمدسجاد صیدی صفحات 105-127

    این تحقیق با هدف بررسی اثربخشی درمان کوتاه مدت راه حل محور بر کیفیت ارتباط والد فرزندی، سازگاری هیجانی و سبک های حل تعارض مادران دختران درگیر شکست عاطفی شکل گرفت. این پژوهش از انواع مطالعات نیمه تجربی می باشد که آزمودنی ها به شیوه در دسترس از تمامی مادران دارای دختر درگیر شکست عاطفی که شامل 30 نفر بودند بصورت تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت برنامه مداخله ای کوتاه مدت راه حل محور قرار گرفت و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. قبل و پس از برنامه مداخله ای هر دو گروه پرسشنامه کیفیت رابطه والد فرزندی، سبک تعارض و سازگاری هیجانی را تکمیل کردند.با توجه به یافته های این پژوهش میتوان نتیجه گرفت که درمان کوتاه مدت راه حل محور توانسته بر کیفیت ارتباط والد فرزندی، سازگاری هیجانی و سبکهای حل تعارض موثر واقع شود و به عنوان یک گزینه مداخله ای موثر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: درمان کوتاه مدت راه حل محور، کیفیت ارتباط والد فرزندی، سازگاری هیجانی، سبک های حل تعارض، شکست عاطفی
  • زهره مجدآبادی فراهانی، محمد تقی پور* صفحات 129-145
    هدف از این پژوهش حاضر تعیین رابطه ی بین هوش معنوی و هوش هیجانی با رفتارهای بهداشتی در دانشجویان دانشگاه فرهنگیان شهر سمنان بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه فرهنگیان در سال تحصیلی 98-1397 در شهر سمنان بودند که 242 نفر که با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه هوش معنوی کینگ (2008)، هوش هیجانی شوت و دیگران (1998) و پرسشنامه رفتارهای بهداشتی اقتباس شده از خودآزمون سبک زندگی (بابروف، 2018) پاسخ دادند.داده های آماری با روش رگرسیون همزمان مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد بین مولفه های هوش معنوی و هوش هیجانی همبستگی وجود دارد، و مولفه های تولید معنای شخصی و تنظیم هیجانی توان پیش بینی رفتارهای بهداشتی در بین دانشجویان را دارند.نتایج پژوهش می توان بیان داشت که آموزش و تقویت هوش هیجانی و هوش معنوی در بین دانشجویان، رفتارهای بهداشتی در آنها نیز تقویت خواهد شد.
    کلیدواژگان: رفتارهای بهداشتی، هوش معنوی، هوش هیجانی
  • هانا اسدی*، فواد شریفی صفحات 147-169
    زمینه و هدف

    هدف اصلی این مطالعه توسعه و بررسی ویژگی های روان سنجی سازگاری مقیاس ترس از در حاشیه ماندن در میان جمعیت نوجوانان و جوانان ایرانی بود.

    روش

    این پژوهش از نوع مطالعات همبستگی بود ،جامعه پژوهش 380 نوجوان و جوان ایرانی 16 تا 24 ساله بودند که در سال 1400 در مدارس و دانشگاه های اردبیل مشغول به تحصیل بودند که به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند.پس از ترجمه پرسشنامه اصلی به فارسی که شامل 10 سوال بود، پرسشنامه ترس از در حاشیه ماندن توسط یک پرسشنامه 18 سوالی اندازه گیری شد که نسبت به پرسشنامه اصلی تغییر یافته است. تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی برای بررسی شواهد اعتبار ساختاری آن انجام شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که پرسشنامه ترس از در حاشیه ماندن با سه خرده مقیاس فقدان،اجبار و مقایسه و 18 سوال، از لحاظ روانسنجی از پایایی(95/.) و برازندگی(62/.) خوبی برخوردار است.ساختار عاملی تاییدی نیز ،مدل سه عاملی پیشنهادی پرسش نامه یاد شده را تایید کرد.

    نتیجه گیری

    ازپرسشنامه تحلیل عاملی شده ترس از در حاشیه ماندن می توان برای تشخیص و کمک به نوجوانان و جوانان در معرض خطر آسیب های شبکه های اجتماعی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ترس از در حاشیه ماندن، تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل عاملی تاییدی، نوجوانان، جوانان
|
  • Hadis Khosravi, Elahe Ahmadi * Pages 1-20
    one of the causes of marital disputes is marital distress which is common in many couples and is in fluenced by many factors including corona anxiety new fangled. The aim of this study was to develop a causal mode of the effect of corona anxiety on marital distress to investigate the mediating role of negative affect. In terms of purpose, is an applied research and in nature, is descriptive-correlation. The statistical population of research included all married people of kermanshah city in 1399. The sample was 377 married men and women. Sampling was done by volunteer sampling method and questionnaires were completed by internet survey. Screening Scale for Marital and Relationship Discord (SSMRD-R), Corona Disease Anexiety Scale (CDAS) and Positive Affect and Negative Affect (PANAS) was used to collect data. Data were analyzed in spss26 and Amos. The results of this syudy revealed that the indirect relationship between corona anxiety and negative affect (β=-0/34; P<0/001) and corona anxiety and marital distress (β=-0/43; P<0/001), was also significant through negative emotion (β=-0/57; P<0/002). The result of this study indicat that anxiety caused by the coronavirus can cause more turmoil in their sposes by affecting negative emotion in their sposes more agitation and distres in their marital relationships.Therefore ,family counselors should design targeted interventions to reduce the negative emotion of spouses during coronation.
    Keywords: corona anxiety, marital distress, negative affect
  • Fatemeh Alidoosti *, Elnaz Alam, Vahideh Moafian Pages 21-44
    The purpose of this study was to investigate the relationship between Identity-styles and Risky Behaviors, with regard to the mediating role of Cognitive Emotion Regulation Strategies. This research was a basic study, administered in a correlational method. The statistical population were the students of Khayyam University in the year 2020, of which 200 students (67% female) and (33% male) were selected as the sample by Convenience Sampling method. The questionnaires used in this research were: the identity-style inventory (1998), Cognitive Emotion Regulation Questionnaire and Risky Behaviors Questionnaire. In order to analyze the data, the path analysis method was used and the results showed that the initial model of research was not significant. After modifying the model, based on removal of the normative identity-style path to risky behaviors, which was a weak path, the model had a great fit (CFI= 0/99, AGFI= 0/93, GFI= 0/99, RMSEA= 0/00, χ2/df= 1/56). Overall, it can be concluded that in relation to identity styles and risky behaviors, cognitive emotion regulation strategies have a significant mediating role
    Keywords: Identity-style, Risky behaviors, Cognitive Emotion Regulation Strategies
  • Maryam Shirali, Asma Shirali * Pages 45-57

    This study was carried out to investigate the effectiveness of teaching emotion regulation strategies online on the academic motivation of high school students during the coronavirus period. The research method was Quasi-experimental. The study statistical population was all High school students of Ahvaz city in 2022. The sample consisted of 30 people who were divided into two experimental and control groups using random sampling method. The research instrument was Academic motivation scale (Wallerand et al., 1989(. The obtained information was analyzed using analysis of covariance. The research results showed that teaching emotion regulation strategies online on the academic motivation of High school students (p<0/05). Therefore, It is suggested to pay more attention to the teaching of emotion regulation strategies online during education for students in the conditions of the crisis of the coronavirus pandemic.Keywords: emotion regulation strategies, academic motivation, students, Online, coronavirus.

    Keywords: emotion regulation strategies, academic motivation, students, Online, Coronavirus
  • Aida Nosrattalab Haghi, Abolfazl Bakshipour * Pages 59-78
    The present study was conducted with the aim of predicting emotional divorce based on attributional styles and emotional expression in married women. The present research method was descriptive-correlation. The population included all married women who referred to the counseling centers of the 8th district of Tehran in 1401, and 210 people were selected by using the available sampling method. The research tools included Gutman's (1994) emotional divorce questionnaire, Seligman and Singh's (1982) attributional styles, and King and Emmons' (1990) emotional expression. Multiple regression analysis was used to analyze the data. The findings showed that emotional divorce can be predicted based on attributional styles and emotional expressiveness in married women, and negative attributional style has a positive and significant correlation with emotional divorce, and positive attributional style and emotional expressiveness has a negative and significant correlation with emotional divorce.
    Keywords: emotional divorce, attributional styles, emotional expression
  • Hosein Sadegh, Reza Khakpour *, Abdollah Shafiabadi Pages 79-104
    The purpose of this study was to design a statistical model to predict work and organizational ethics on the basis of personality traits , attachment styles and cognitive schemas by mediating job adjustment among the personnel of the judiciary. The study population consisted of all the employees of the judiciary. 76 people were selected by convenience sampling method. The tools of data collection included questionnaire of labour ethics gregory peti, NEO Personality Inventory, Hazan & Shaver attachment inventory questionnaire, Young 's early maladaptive schema questionnaire and Davies and Lofquist job adjustment questionnaire. The data obtained from the study were analyzed by path analysis and SPSS and AMOS softwares. Based on the results of the research , each of the concepts of personality traits , attachment styles and cognitive schemas can predict work ethic appropriately . In the meantime , the concept of job adaptation mediate the relationship between personality traits , attachment styles , cognitive schemas and work ethics. in sum , the models presented in this research , theoretically in psychology , are confirmed and can be used in the field of selection of employees and career counseling and guidance .
    Keywords: Work, Organizational Ethics&rdquo, &rdquo, Personality Traits&rdquo, Attachment Styles&rdquo, &ldquo, Cognitive Schemas&rdquo, amd &ldquo, Job Adjustment&rdquo
  • Nasim Abdoli *, Alireza Rashidi, Mohammadsajjad Seydi Pages 105-127

    This research aimed to investigate the effectiveness of solution focused brief therapy on the quality of parent-child communication, emotional adjustment and conflict resolution styles of mothers of daughters involved in emotional failure. This research is one of the types of semi-experimental studies in which the subjects were randomly assigned to experimental and control groups from all the mothers with daughters involved in emotional breakdown, which included 30 people.The experimental group underwent a solution focused brief therapy intervention program, and the control group did not receive any intervention. Before and after the intervention program, both groups completed the questionnaire on the quality of parent-child relationship, conflict style and emotional adjustment. The findings showed that the quality of parent-child relationship between the experimental group and the control group differed significantly after removing the effect of the pre-test, and the intended approach was effective in this regard. Also, the findings showed that the interventional approach of solution focused brief therapy was effective with 99.9% confidence on the criteria of emotional adaptation, including the regulation of emotional and physiological arousals, despair, and wishful thinking, and the training accounted for 84% and 72% of variance changes, respectively. In post-test scores, discipline predicts emotional and physiological arousals, disappointment and wishful thinking. Also, this approach predicts 52 and 55 percent of variance changes in the post-test scores of reasoning and verbal aggression, respectively.

    Keywords: SFBT, Parent-Child Relationship Quality, Emotional Adjustment, conflict resolution styles, Emotional Failure
  • Zohre Majdabadi Farahani, Mohammad Taghipoor * Pages 129-145
    The aim of this study was to determine the relationship between spiritual intelligence and emotional intelligence with health behaviors in students of FARHANGIAN University in Semnan. The statistical population of this study was all students of FARHANGIAN University in the academic year of 2016-2017 in Semnan, of which 242 people were selected as the sample by available sampling method. Participants answered the King Spiritual Intelligence Questionnaire (2008), Shot et al.'s Emotional Intelligence Questionnaire (1998) and the Health Behavior Questionnaire adapted from the lifestyle self-test (Baburov, 2018). Statistical data were analyzed by simultaneous regression. The results showed that there is a correlation between the components of spiritual intelligence and emotional intelligence, and the components of personal meaning production and emotional regulation have the ability to predict health behaviors among students. Spiritually among students, health behaviors will also be strengthened in them.
    Keywords: health behaviors, spiritual intelligence, emotional intelligence
  • Hana Asadi *, Foad Sharifi Pages 147-169
    Background and Purpose

    The main goal of this study was to develop and investigate the psychometric properties of the FoMO scale's consistency among Iranian adolescents and young adults

    Method

    This research was a correlational study, the research population consisted of 380 Iranian teenagers and young adults aged 16 to 24 who were studying in schools and universities in Ardabil in 1400, and were selected by convenience sampling. The tools used FoMO fear of loss questionnaire were measured by an 18-question questionnaire, which was changed compared to the original questionnaire that included 10 questions. Exploratory and confirmatory factor analysis was performed to check the evidence of its structural validity. To check the construct validity Internal correlation and factor analysis were used.

    Findings

    The findings showed that the developed fear of loss questionnaire with three subscales of loss, compulsion and comparison and 18 questions has good reliability, validity and suitability in terms of psychometrics, The confirmatory factor structure also confirmed the proposed three-factor model of the mentioned questionnaire.

    Conclusion

    The fear of loss factor analysis questionnaire can be used to diagnose and help teenagers and young people at risk of social network damage.Keywords: Fear of missing, exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis, adolescents, youth

    Keywords: : Fear of missing, Exploratory Factor Analysis, Confirmatory Factor Analysis, adolescents, Youth