فهرست مطالب

نشریه باغ نظر
سال بیستم شماره 120 (خرداد 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • هانیه سادات افتخاری، کاوه بذرافکن*، هما ایرانی بهبهانی صفحات 5-16

    بیان مسئله: 

    در سنت پژوهش های بینارشته ای معماری و علوم انسانی از دهه 80 میلادی به این سو، رابطه و هم کنش انسان و فضا، اغلب در گستره علوم رفتاری مطالعه شده است. در این پژوهش با بهره گیری از حوزه علوم شناختی، این هم کنش انسان و فضا مبتنی بر جنبه های شناختی، ذهن و حافظه در تجربه فضایی مطالعه شده است تا نشان دهد رویدادپذیری فضا در کنار مولفه های دیگر، به حافظه بخشی و شناختی انسان وابسته است.

    هدف پژوهش:

     مقصود این مقاله، تعیین نسبت کیفی نقش حافظه بخشی در رویدادپذیری فضاهای بزرگ مقیاس از طریق مقایسه نظام های فضایی و نشانه های نمادین و تصویری است.

    روش پژوهش: 

    این جستار با بهره گیری از روش های کیفی، توصیفی و عمل نگر، از طریق پیمایش و نگاشت رفتار در فضا، تلاش می کند تا رویدادپذیری در فضا را به ثبت فضا در حافظه فعال پیوند زند. برداشت ها به صورت میدانی، از طریق مشاهده مستقیم و تفسیر داده ها برای نگاشت رویدادهای فضایی در دو راسته از بازار بزرگ تهران انجام شده است.

    نتیجه گیری

    دستاورد این پژوهش نشان می دهد که دو نظام فضایی و نشانه ای، سهم گذاری و اثرگذاری متفاوتی در حافظه فعال و رویدادپذیری فضا دارند. نظام فضایی به صورت درون زا، مستقیم، بی واسطه و از طریق ادراک و تجربه فضایی، زمینه رویدادپذیری را پیش می برد؛ و نظام نشانه ایی از طریق ثبت و بازخوانی، به صورت غیرمستقیم و با واسطه، تشخیص اجزای فضایی با اثرگذاری در حافظه بخشی انسان را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: معماری، فضاپژوهی، علوم شناختی، حافظه بخشی، نگاشت
  • بابک امرایی*، لیلا مدقالچی، زهرا داستانی صفحات 17-28

    بیان مسئله:

     در مطالعات روش شناسی طراحی پیوسته فرض بر این بوده است که طراحی یک کنش، ادراکی یکتاست که در حوزه های حرفه ای متنوع به کار گرفته می شود. کلیت این امر مردود نیست، اما پس از قریب به 70 سال مطالعات روش شناسی طراحی و با تکیه بر شناخت عمومی مشترک از طراحی، اینک می توان به این پرسش پرداخت که تفاوت های روش طراحی در حوزه های گوناگون چه هستند؟ و دلیل این تفاوت ها چیست؟ به طور جزیی تر، این پژوهش مسیله را محدود به مقایسه روش طراحی در دو حوزه طراحی محصول و طراحی معماری کرده و پرسیده است که: «تفاوت های روش طراحی در رشته های طراحی محصول و طراحی معماری چیست؟» برای یافتن پاسخ، باید به این پرسش مقدماتی پاسخ داده می شد که روش طراحی در طراحی محصول و طراحی معماری چگونه است؟

    هدف پژوهش:

     شناسایی تفاوت های روش شناختی طراحی محصول و طراحی معماری.

    روش پژوهش:

     با توجه به نقدی که در پیشینه نسبت به مسیله و روش آزمون پژوهش های مشابه مطرح شده است، طرح این پژوهش از لحاظ ماهیت، کیفی-موردی و از نظر روش، تجربی-توصیفی است. برای گردآوری اطلاعات از آزمون و مصاحبه های بی رهنمود (ناساختمند)، استفاده شده است و برای پالایش و طبقه بندی اطلاعات از روش داده بنیاد استفاده شده است. چهارچوب نظری این پژوهش روش شناسی طراحی با رویکرد «ادراک شناسی طراحی» بوده است.

    نتیجه گیری

    پس از برداشت داده ها از طریق آزمون و مقوله بندی آن ها، روی یافته ها، بحث هایی صورت گرفته است که نشان دهنده 17 مورد کلی بوده اند. در جمع بندی می توان گفت که روش طراحی محصول و طراحی معماری در برخی ابعاد مشابه است اما در برخی دیگر این دو گروه رفتارهای متفاوت آشکاری دارند. در جنبه های مشترک ابعاد ذاتی و سرشتی طراحی دیده می شوند اما در جنبه های افتراق، نقش محیط و آموزش کاملا مشهود است.

    کلیدواژگان: طراحی، ادراک شناسی طراحی، طراحی محصول، طراحی معماری، روش شناسی
  • امیر نوری مکرم، بهروز جانی پور*، ویدا تقوایی صفحات 29-42

    بیان مسئله:

     توانایی طراحی، یکی از مهم ترین و پیچیده ترین توانمندی های شناختی است که آدمی سعی در پرورش آن داشته است. طراحی مستلزم فرایند ذهنی پیچیده ای از توانایی دست یازیدن به انواع زیادی از اطلاعات، درآمیختن آن ها در مجموعه ای منسجم از ایده ها و نهایتا به وجودآوردن شکلی تحقق یافته از آن ایده هاست. این مقاله منشا شکل گیری کانسپت و رسیدن به طرح مایه را با تشریح زیرمجموعه ها و فاکتورهای مهمی چون آموزش طراحی، اسکیس، خلاقیت، هندسه و بررسی نمونه های برجسته، کنکاش کرده و در این مسیر کوشیده است تا با بهره گیری از مطالعات پیشین به نتیجه ای مطلوب در رابطه با منشا تولید کانسپت (طرح مایه) برسد. با توجه به نقش انکارناشدنی کانسپت ها در فرایند طراحی، این پرسش اساسی مطرح می شود که آیا می توان شکل گیری کانسپت (طرح مایه) در ذهن طراحان (معماران) قبل از رسیدن به راه حل نهایی را تیوریزه کرد و گسستی که امروزه در میان نظر و عمل طراحان (معماران) ایجاد شده را به یکدیگر پیوند داد؟

    هدف پژوهش:

     هدف این پژوهش پرکردن شکاف بین نظر و عمل، در پروژه ها و پایان نامه های معماری است. در هسته مرکزی این مطالعات، منظر روشن و رشدیافته ای درباره ماهیت توانایی طراحی و پرورش آن شکل گرفته است. از این منظر، توانایی طراحی، وجهی از توانایی های شناختی انسانی شمرده می شود که هر فرد به میزانی از آن بهره دارد. ایده اولیه آغازگر خلق طرح مایه بوده و توسعه طرح مایه، طرح نهایی را موجب خواهد شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش از نوع پژوهش های بنیادی است و بر اساس روش تحقیق کیفی و رویکرد علی (کشف و شهودی)، با بهره گیری از تجربیات نویسندگان در امر آموزش طراحی معماری، با انجام تحلیل ها و استدلال منطقی همراه خواهد بود. بدین منظور، به مطالعات عمومی درباره طرح مایه و پیشینه موضوع پرداخته سپس روش اجرای پژوهش و چگونگی آزمون ها و ارزیابی ها، نرم افزارهای موردنیاز، سخت افزارهای لازم، مراحل کاری و روند اجرای ارزیابی و آزمون ها، تکنیک های موردنیاز و بررسی پارامترهای مختلف، تشریح شده و در قدم بعدی مولفه های نخستین تولید کانسپت (طرح مایه) و یافته های طرح معرفی شده است.

    نتیجه گیری

    می توان گفت کانسپت (طرح مایه)ها جنبه ای شهودی از فرایند طراحی معماری اند، چراکه واسطه ای هستند بین عالم درون و عالم برون طراح. طرح مایه عامل اتصال بین نظر و عمل در طراحی است و می توان گسستی که بین این دو ایجاد شده را با بحث پیرامون تکوین طرح مایه ها ترمیم کرد.

    کلیدواژگان: کانسپت (طرح مایه)، ایده، اسکیس، هندسه، الگوواره
  • مازیار محمدیون*، محمد حسن پور صفحات 43-56

    بیان مسئله: 

    تاریخ اجتماعی حواس ازطریق مطالعه حواس و عواطف انسانی در بستر زندگی روزانه به تحلیل مسایل اجتماعی می پردازد. عکس های اجتماعی به واسطه تحلیل وتفسیر حواس غیردیداری مقولات جمعیتی که بازنمایی می کنند، نحوه مواجهه مردمان گذشته با زیست بوم خود را از طریق عواطف و احساس های انسانی عرضه می کنند. بدین ترتیب، تاریخ اجتماعی صدا به عنوان روش مطالعه عکس های اجتماعی، نحوه شکل گیری تلقی های گوناگون و باورها و عادات روزمره مردم را در ارتباط با مقولات صوتی حاضر در بطن زندگی روزانه براساس اسناد دیداری عکاسانه فراهم می سازد. اما پرسش آن است که با توجه به کیفیت استنادی عکس ها که همواره مرتبط با قوه باصره فرض شده اند، چگونه می توان در متن آن ها به مطالعه صداهای مرتبط با زندگی مقولات جمعیتی پرداخت؟ به ویژه در عکس های تاریخی مانند آثار عکاسانه دوره ناصری، تحلیل مبتنی بر تاریخ اجتماعی صدا چه اطلاعات افزوده ای در اختیار مورخ قرار می دهد؟

    هدف پژوهش: 

    هدف پژوهش بررسی عکس های اجتماعی است که با توجه به ویژگی های بصری خود، حاوی داده های دیداری هستند که با اطلاعات فرامتنی تاریخی دوره موردنظر شامل اسناد مکتوب تاریخ اجتماعی، امکان مطالعه جنبه های اجتماعی اصوات را در متنی عکاسانه فراهم می سازند و ازاین طریق می توان اطلاعات دقیق تر و جامع تری از کیفیات زیسته مردم در زندگی روزانه به دست آورد.

    روش پژوهش:

     این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی و با کاربست تاریخ اجتماعی حواس، به استخراج نمایه های مرتبط با مقولات صوتی در زندگی روزانه مردم عهد ناصری (براساس عکس های درون کاخ سلطنتی و مردم نگاری های دوره ناصری) و تطبیق آن ها با متون تاریخی هم دوره آن پرداخته است.

    نتیجه گیری

    اغلب صداهای موجود در فضاهای شهری دوره ناصری در دست طبقه حاکم بوده و برای کنترل و اعمال قدرت به کار می رفته است. ظهور مدرنیته نیز در آن دوران با درهم شکستن سکوت پیشامدرن، تجربه های شنیداری جدیدی را در طبقات مختلف اجتماعی ایجاد کرد که طبعا با فاصله گرفتن از پایتخت و مراکز قدرت این صداها بخش کمتری از فرهنگ شنیداری طبقه دهقان را شامل می شد.

    کلیدواژگان: تاریخ اجتماعی حواس، فرهنگ شنیداری، تاریخ اجتماعی صدا، مردم نگاری های دوره قاجار، عکس های درباری
  • علی اکبر سالاری پور*، غزاله حیدری، ریحانه کاویانی لیما، زهرا احمدی، سارا نیکمرد نمین صفحات 57-70

    بیان مسئله: 

    در سال های اخیر مدیریت شهری با تغییر رویکرد به سوی حکمروایی خوب شهری، بیش ازپیش بر ضرورت مشارکت و تعامل در جامعه تاکید داشته است. در این میان سازمان های مردم نهاد به عنوان نهادهای واسط میان مدیریت شهری و مردم با توجه به ماهیت و ویژگی های ذاتی خود و همچنین جلب اعتماد از سوی جامعه محلی، ایفاگر نقشی اساسی در ایجاد یک فضای مشارکت محور هستند. شهر رشت نیز به عنوان مرکز استان گیلان دارای سمن های متعددی است که در زمینه های مختلفی فعالیت می کنند. لذا شناخت عوامل محرک و مانع در زمینه تحقق مشارکت امری ضروری در جهت تحقق حمکروایی خوب شهری قلمداد می گردد.

    هدف پژوهش:

     هدف از این پژوهش شناسایی موانع و محرک های فعالیت سمن ها و بررسی شیوه های ارتقاء مشارکت سازمان های مردم نهاد در ساختارهای مدیریتی شهری به عنوان یک الگوی حاکمیت شهری است. در همین راستا این پژوهش به دنبال پاسخ به این سوالات است: حضور سازمان های مردم نهاد و افزایش مشارکت مدنی در حوزه های شهری و شهرسازی در شهر رشت چگونه می تواند در راستای حل مشکلات و بهبود ساختار مدیریت شهری و تحقق حکمروایی خوب شهری عمل کند؟ کدام محرک ها می توانند در این زمینه موثر واقع شوند؟ و در این میان سازمان های مردم نهاد فعال در شهر رشت با کدام موانع مواجه هستند؟

    روش پژوهش:

     تحقیق حاضر از جهت روش، توصیفی- اکتشافی و دارای رویکرد کیفی است. به منظور گردآوری اطلاعات مورد نیاز از دو روش مطالعات کتابخانه ای و مطالعه پیمایشی از طریق انجام 12 مصاحبه به روش نیمه ساختاریافته و عمیق و در انتخاب مصاحبه شوندگان نیز از روش گلوله برفی استفاده شده است. همچنین در تحلیل مصاحبه ها با بهره گیری از تحلیل محتوا به کدگذاری سه سطحی مفاهیم و مقوله ها پرداخته شده است.

    نتیجه گیری

    سمن ها به وسیله کار گروهی و تصمیم گیری های جمعی، نقشی واسط  را بین شهروندان و مدیریت شهری ایفاد می کنند. در این زمینه مشارکت، مداخله مدنی و شهروندی به ترتیب مهم ترین محرک ها در ساختار مدیریت شهری هستند. همچنین براساس نتایج ساختارهای قانونی محدودکننده، بهره برداری سیاسی از سمن ها و منابع مالی محدود از مهم ترین موانع سمن ها به شمار می روند. در مجموع در ساختار مدیریت شهری ایران به سمن ها توجه نشده و امید است درصورت دیدگاه و رفع موانع، سمن ها تبدیل به عنصری حیاتی و موثر در ساختار مدیریت شهری شوند.

    کلیدواژگان: سازمان مردم نهاد، محرک ها و موانع، مشارکت، مدیریت شهری، رشت
  • احد روان جو* صفحات 71-86

    بیان مسئله:

     ابداع خط نستعلیق در دوره تیموری یکی از مولفه های هویت ساز فرهنگ و هنر ایران و نیز فراهم آورنده محملی مناسب برای شعر و ادبیات ایرانی است. سیر تحول خوش نویسی در فرهنگ ایرانی مانند آینه ای هویت ایرانی را بازتاب داده و توانسته با گفتمان ادب محور خود در هدایت هنرهای دیگر هم تاثیر شگرفی بگذارد. خوش نویسان ایرانی با ابداع خطوطی که سرآمد آنها عروس خطوط اسلامی یعنی خط نستعلیق است، توانسته اند به نسبت ها و توازن ویژه ای دست یابند که جذابیت منحصربه فردی را در میان دیگر خطوط اسلامی ایجاد کند. اینکه هویت فرهنگی ایرانی چگونه در ادبیات فاخر فارسی در دوره های ابداع بازتاب و همگام با رشد و گسترش خط نستعلیق توسعه یافته و چگونه ترجمان بصری فرهنگ ایرانی در قالب خوش نویسی تجلی یافته و اینکه چه دوره هایی برای تطول و تحول خط نستعلیق در بازتاب ادبیات فارسی می توان در نظر گرفت مسایلی است که درباره آنها کمتر مطالعه شده و این پژوهش به دنبال پاسخ به آنهاست.

    هدف پژوهش:

     این پژوهش علل پایبندی هویت فرهنگی ایران در رویکرد به هنر خوش نویسی را بررسی و بیان می کند که هم نوا با شعر و ادب پارسی به عنوان پشتوانه اصلی رشد و گسترش آن، از اهمیت بالایی برخوردار بوده است.

    روش پژوهش: 

     این پژوهش از نوع کیفی بوده و مطالب با روش کتابخانه ای و خوانش منابع فراهم شده، همچنین با بررسی و خوانش بصری آثار خوش نویسی در دوره های یادشده به نتایج خود رسیده است.

    نتیجه گیری

    این تحقیق بر هفت فراز تاریخی از شکوفایی و بالندگی خوش نویسی ایرانی می پردازد. به عبارت دیگر یافته های مقاله به رشد و گسترش ادب پارسی، در پرتو شکوفایی هنر خوش نویسی به معنای همواره به روزبودن آن دلالت می یابد. سرانجام این سیر تکاملی، خوش نویسی را برای بازتاب ادبیات فارسی و تثبیت هویت فرهنگی ایرانی مهم ترین مولفه قلمداد می کند.

    کلیدواژگان: هویت فرهنگی ایرانی، ادبیات فارسی، خوشنوسی، خط نستعلیق
|
  • Haniehsadat Eftekhari, Kaveh Bazrafkan *, Homa Irani Behbahani Pages 5-16

    Problem statement:

     In the tradition of interdisciplinary studies of architecture and human sciences since the 80s, the relationship and interaction between man and space have been studied mostly through the lens of behavioral sciences. This study draws upon cognitive science to examine human-space interaction from cognitive aspects, mind, and memory in spatial experience and show that the eventuality of space and other components depend on human episodic and cognitive memory.

    Research objective

    This study aims to determine the qualitative ratio of the role of episodic memory in the eventuality of large-scale spaces through the comparison of spatial systems and visual symbolic signs.

    Research method

    Using qualitative, descriptive, and pragmatic methods, this study attempts to link the eventuality in space to the recording of space in active memory through surveying and mapping of behavior. Field observations were made through direct observation and the data was interpreted to map spatial events in two rows of shops in Tehran’s Grand Bazaar.

    Conclusion

    The results of this study show that two spatial and symbolic systems have different contributions and effects on the active memory and eventuality of space. The spatial system, endogenously, directly, immediately, and through spatial perception and experience expands the field for the eventuality and the symbolic system indirectly provides the recognition of spatial components by recording, rereading, and through mediation, with an effect on human episodic memory.

    Keywords: Spatial Research, Cognitive sciences, Episodic memory, Mapping
  • Babak Amraee *, Leila Medghalchi, Zahra Daastani Pages 17-28

    Problem Statement:

     In design methodology studies, it has been assumed that designing is a unique cognitive action that is used in various professional fields. The generality of this matter is not rejected, but after nearly seventy years of design methodology studies and relying on common general knowledge of design, we can now address the question: What are the differences in design methods in various fields? And what is the reason for these differences?

    Research Question: 

    More specifically, this research has limited the research problem to comparing the design method used in product design and architectural design and raised the following question: “What are the differences in design method in the fields of product design and architectural design?” To find the answer, this preliminary question had to be answered: What is the design method in product design and architectural design?

    Research Objective

     To find the methodological differences between the process of product design and architectural design. Research Method  According to the criticism that was accomplished in the literature review regarding the problem and experiment method of similar research, this research method is a qualitative case study, and in terms of method, it is an experimental-descriptive one. Experiments and unstructured interviews were conducted to collect information, and the grounded theory method (GTM) was used to refine and classify the information. The theoretical framework of this research is design methodology with the approach of “design cognition”.

    Conclusion

     After collecting the data through testing and categorizing it, there have been discussions on the findings that showed seventeen general cases. In conclusion, it can be said that the method in product design is similar to the method in architectural design in some dimensions, but in others, these two groups have evidently different behaviors. In the common aspects, the inherent dimensions and nature of the design can be seen, but in the different aspects, the role of the environment and education is evident.

    Keywords: Design, Design Cognition, product design, Architectural Design, methodology
  • Amir Noorimokaram, Behrooz Janipour *, Vida Taghvaei Pages 29-42

    Problem statement: 

    Design ability is one of the most critical and complex cognitive abilities a person has tried to cultivate. Designing requires a complex mental process of the ability to obtain many types of information, combine them into a coherent set of ideas, and finally, create a realized form of those ideas. This article explores the formation of the concept in origin and reaches the main design by describing important subcategories and factors such as design education, sketches, creativity, geometry, and the examination of prominent examples. In this regard and using previous studies, it has been tried to reach a conclusion using the origin of concept production. Considering the undeniable role of concepts in the design process, this fundamental question is raised whether it is possible to theorize the formation of the idea (basic design) as well as the existing void before reaching the final solution in the minds of designers (architects). Today, there is a question of whether there is a connection between opinion and will to build objects (architects).

    Reserch objective

    The purpose of the research: This research aims to fill the gap between opinion and practice in architectural projects and theses. At the core of these studies, a clear and developed view of the nature of ability has been formed to design and develop talents. From this point of view, the ability to design is considered a facet of human cognitive skills that every person benefits from to some extent. The initial idea initiates the creation of the master plan, and the development of the master plan will lead to the final project.

    Research method

    This research is of the fundamental research type and is based on the qualitative research method and the causal research approach (intuitive discovery). The authors drew upon experiences in architectural design education to analyze and use logical reasoning. For this purpose, the general studies about the subject plan, the literature, and the subject’s background are discussed. The evaluations, the required software, the necessary hardware, the work steps and the process of the assessment and tests, the required techniques, and the examination of various parameters are explained. In the next step, the first component, the production of the concept (preliminary design), and the design findings have been introduced.

    Conclusion

    It can be said that concepts are an intuitive aspect of the architectural design process because they are a mediator between the designer’s inner and outer worlds. The main design is the connecting factor between the idea and the action in the design, and the gap created between the two can be repaired by discussing the development of the main structure.

    Keywords: Concept, Idea, Sketch, Geometry, pattern
  • Maziyar Mohammadioun *, Mohamad Hasanpur Pages 43-56

    Problem statement: 

    The social history of senses targets public issues through the study of human senses in the context of daily life. Social photographs can represent the feelings of past people, and sound social history as a way of addressing social photographs represents various perceptions, beliefs, and listening habits of past people, based on photographic visual documentation.The question here is how the quality of the photographs as a reliable reference linked to the power of vision, can help analyze the demographic subjects in this type of text. And what additional information did the historians acquire, based on the sound social history specifically on historical photographs of the Naseri era?

    Research objective

    it is assumed that social photos contain kind of visual data due to their graphic characteristics, which represent the social aspects of sounds in a photographic context, relying on the written documents of social history as a hypertext to provide us with more detailed information about the life qualities of past people.

    Research Method

    This article, by using the descriptive-analytical method and exploiting the social history of senses, aims to extract sound profiles of the people`s daily life of the Naseri era (based on the photos of royal palaces and ethnographies of this time) in comparison with the other historical texts of this time.

    Conclusion

    Most of the urban sounds were in the possession of the ruling class in Nasseri’s time to establish and exercise power. The emergence of modernity in that era, by breaking the pre-modern silence, created new audio experiences in different social classes, for example, the sound of farmworkers was the major sound by moving away from the capital.

    Keywords: Social history of Human Senses, Audio Culture, Social History of Sound, Ethnographies of Qajar Era, Royal Photographs
  • Aliakbar Salaripour *, Ghazaleh Heydari, Reyhaneh Kavianilima, Zahra Ahmadi, Sara Nikmardnamin Pages 57-70

    emphasizing social participation and interaction necessity. In this case, non-governmental organizations (NGOs) play a vital role in creating a participation-centered environment by performing as intermediaries between urban management and people. NGOs can act effectively in this way due to their inherent nature and characteristics and their ability to win the trust of the local community. As the capital of Gilan, Rasht City has many active NGOs in different fields. Hence, it is essential to identify stimuli and barriers to the actualization of participation and achieve good urban governance.

    Research objective

    This study aimed at identifying the barriers and stimuli to NGO activity and examining how NGOs perform as an urban governance pattern to improve participation in urban management structures.

    Research method

    This was a descriptive-exploratory study with a qualitative approach. The extant study used bibliographic studies and a survey method through 12 semi-structured and in-depth interviews to collect data. Interviewees were selected via the snowball method. Moreover, content analysis was used to analyze interviews through three-phase coding of concepts and categories.     

    Conclusion

    NGOs do teamwork and make collective decisions; hence, they mediate the relationship between citizens and urban management. In this regard, participation, civic intervention, and citizenship are the most substantial stimuli in the urban management structure. Moreover, results of restrictive legal structures indicate that the political employment of NGOs and limited financial resources are the most important barriers to NGOs. In total, the urban management structure of Iran has ignored NGOs, and it is hoped that NGOs will become vital and effective elements in the urban management structure by eliminating the barriers.

    Keywords: Non-Governmental Organization, stimuli, and Barriers, Participation, urban management, Rasht
  • Ahad Ravanjoo * Pages 71-86

    Problem statement: 

    This article aims to review the creating background of the Nastaliq calligraphy, an identity for Iranian art and culture during the Timurid era, and also a proper context for Iranian poetry and literature. The development of calligraphy represents the Iranian identity and culture like a mirror and has the potential to lead and impress other arts through its literature-based discourse. The Iranian calligraphers have always been able to achieve a kind of proportion and stability by inventing various scripts like Nastaliq a brilliant master handwriting that can create distinctive attention compared to the other Islamic hand scripts. This study attempts to answer the following questions: a) how has the Iranian cultural identity emerged in Persian literature during the invention, development, and expansion of the Nastaliq script, b) how has the visual interpretation of Iranian culture been represented in the form of calligraphy?, c)What historical eras can be considered for addressing the development and evolution of the Nastaliq script when represented in Persian literature?

    Research objective

    This article examines and explains the reasons for the adherence of Iran’s cultural identity to the art of calligraphy, which has been of great importance in Persian poetry and literature, as the main reason for its growth and expansion.

    Research Method

    This study used a qualitative research method. Data was gathered by the library method and reviewing the specific works of calligraphy in the mentioned eras.

    Conclusion

    The result of this article addresses the seven historical eras of this prosperity and development of Iranian calligraphy. In other words, the findings of this research include the growth and expansion of Persian literature, in light of the flourishing art of calligraphy, as a progressive art. Finally, at the end of this evolution, calligraphy is considered the most significant component to represent Persian literature and establish Iranian cultural identity.

    Keywords: Calligraphy, Nastaliq script, Persian literature, Iranian Cultural Identity