فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال سی و دوم شماره 1 (پیاپی 135، فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمد محمدی، بهرام فلاحتکار*، میرمسعود سجادی، عرفان اکبری نرگسی صفحات 1-15

    این پژوهش جهت تعیین اثر استراتژی های تغذیه ای بر عملکرد رشد و شاخص های هماتولوژیک مولدین نر قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) انجام شد. بدین منظور، مولدین به تعداد 45 عدد در 3 تیمار تغذیه تا حد سیری، محدود (50% حد سیری) و گرسنگی در 3 تکرار با میانگین وزن 24/54 ± 55/475 گرم (میانگین ± انحراف معیار) در حوضچه های بتنی با دبی 1 لیتر بر ثانیه برای هر تکرار به مدت 8 هفته با خوراک اکسترود مورد آزمایش قرار گرفتند. با توجه به نتایج، وزن نهایی تیمار گرسنگی کاهش معنی داری نسبت به تیمار های محدود و سیری داشت (05/0<p). همچنین در شاخص وزن به دست آمده، درصد افزایش وزن بدن و نرخ رشد ویژه بین تیمارها تفاوت معنی دار وجود داشت (05/0<p). اما اختلاف معنی داری در فاکتور وضعیت مشاهده نشد (05/0>p). از لحاظ ضریب تبدیل غذایی بین تیمار محدود و سیری اختلاف معنی دار آماری وجود داشت (05/0<p). شاخص های خونی بین تیمارها اختلاف معنی داری را نشان نداد (05/0>p). به طور کلی تحقیق حاضر نشان داد در زمان ایجاد تنش های غیر قابل پیش بینی در زمان پرورش و به تبع آن کاهش یا قطع غذادهی، عملکرد رشد مولدین تحت تاثیر میزان غذای در دسترس قرار گرفته و اثرات نامطلوبی بر پارامتر های رشد ایجاد می کند.

    کلیدواژگان: تغذیه، خونشناسی، رشد، قزل آلا، گرسنگی
  • سمیه نوده شریفی*، سعید گرگین، یوسف پیغمبری، حسینعلی خوشباور رستمی، منوچهر بابانژاد، حسن فضلی صفحات 17-25

    این تحقیق به بررسی اثر تغییر رنگ نوری بر فراوانی طولی و وزنی ترکیب صید کیلکای معمولی (C. caspia) در تورهای مخروطی بالارو با اندازه چشمه 8 میلی متر (گره تا گره مجاور) می پردازد. برای این منظور در دی ماه 1398 به وسیله سه فروند شناور صیادی طی 30 بار تورریزی در عمق 50-40 متری در بندر صیادی امیرآباد اقدام به صید ماهی کیلکای معمولی گردید. نتایج نشان داد که از 2874 نمونه صید شده، C. caspia با 79 درصد بیشترین فراوانی صید و C. engrauliformis و C. grimmi به ترتیب 14 درصد و 7 درصد فراوانی صید را به خود اختصاص داده اند. ماهیان صید شده در نور آبی دارای دامنه طولی بزرگتر و وزنی بیشتر بودند درحالی که ماهیان صید شده در نور قرمز دارای کمترین دامنه طولی و کمترین وزن بودند. در نور آبی و قرمز بیشترین و کمترین میانگین طولی و وزنی کیلکای معمولی به ترتیب 59/11 سانتی متر، 00/11 سانتی متر و 47/11 گرم و 00/11 گرم بود. طول و وزن کیلکای معمولی صید شده در نور سفید حالتی بینابینی داشت. میانگین طول و وزن کیلکای معمولی صید شده در زمان استفاده از نورهای آبی و قرمز و سفید و قرمز دارای تفاوت معنی داری بودند (05/0p<).

    کلیدواژگان: تور مخروطی بالارو، فراوانی طولی و وزنی، صید با نور، Clupeonella caspia
  • حوریه یونسی پور، حسن نصرالله زاده ساروی*، محمدعلی افرائی بند پی، شعبان نجف پور، سلیمان غلامی پور، احد احمدنژاد، مریم رضائی صفحات 27-37

    دریای خزر یک سیستم لب شور  و به لحاظ ترکیبات شوری آبی منحصربه فرد می باشد، به همین دلیل ارزیابی معیارهای آلایندگی بر پایه کیفیت آب همین دریا در گذشته و حال قابل تصدیق است. در این پژوهش، اطلاعات طی سال های 89-1387 جمع آوری شده و در غالب پروژه بررسی گردیده است. نتایج به دست آمده نشان داد، تغییرات غلظت سموم ارگانوکلره در محیط آبی با توجه به ورود آن از طریق رودخانه های منتهی به آن است و میزان غلظت آن در آب، در فصول و مناطق مختلف متفاوت می باشد. نتایج نشان داد، در زمستان 1387 غلظت ترکیبات سموم ارگانوکلره در محیط آبی روند افزایشی داشته است. در سال 1389 حداکثر میزان درصد سموم در فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان به ترتیب در نواحی میانی، شرق و غرب و حداکثر درصد ترکیبات سموم در نمونه های آب مناطق ناحیه شرق برابر 75 درصد در فصل بهار مشاهده گردید .همچنین حداکثر غلظت سم ارگانوکلره متعلق به سم a-Endosulfan با غلظت 86/3 میکروگرم بر لیتر بود که در منطقه نوشهر و در عمق 50 متر ناحیه سطحی ثبت گردید. با توجه به نتایج، در شرایط حاضر میزان غلظت ترکیبات سموم کلره در دامنه مناسب و با فاصله از ساحل شرایط کیفی آب برای پرورش ماهی در قفس مناسب تر است. البته مواردی از غلظت های بالای آلودگی به سموم نیز مشاهده شده که مربوط به ورود آب از رودخانه ها بوده است. بنابراین، یکی از راه های عدم مواجهه با این فرآیند برقراری سازه های آبزی پروری در فاصله مناسبی از ساحل و در اعماق بیش از 50 متر می باشد.

    کلیدواژگان: آلاینده سموم کلره، آب، رسوب، دریای خزر
  • داود ضرغام*، محمود بهمنی، طیبه باشتی، مهدی گلشن صفحات 39-50

    تحقیق حاضر با هدف شناسایی میزان تاثیر شیوع پاندمی کووید-19 بر واحدهای تکثیر و پرورش ماهیان سردآبی انجام شد. جامعه آماری این تحقیق 75 مزرعه تکثیر، پرورش و حد واسط ماهیان سردآبی در 12 استان تولید کننده بود. نتایج تحقیق حاضر نشان دهنده شوک اولیه به صنعت آبزی پروری سردآبی کشور در روزهای ابتدایی شیوع بیماری کووید-19 بود. برای مثال، تازه فروشی در 78 درصد مزارع مورد بررسی کاهش داشته است. تقاضای رستوران ها برای تهیه ماهی در 82 درصد مزارع کاهش یافته است و به طور کلی، 90 درصد پاسخ دهندگان کاهش تقاضای خرید ماهی را در بازارهای فروش خود گزارش کردند. همچنین تامین نهاده ها در بیش از 80 درصد مزارع با مشکل مواجه شده است. مشابه این اتفاق در مورد فروش محصولات اتفاق افتاد که 93 درصد از پاسخ دهندگان علت را اعمال محدودیت ها در تردد در زمان قرنطینه دانستند. در نهایت، 93 درصد پاسخ دهندگان اعلام کردند که محدودیت های ایجاد شده در زمان شیوع بیماری، بر فرایند تولید تاثیر منفی داشته است. شیوع بیماری کرونا در حوزه های مختلف آبزی پروری سردآبی کشور تاثیر منفی گذاشته است. این تاثیرات در هفته های اولیه شیوع بیماری به خصوص تحت تاثیر محدودیت های رفت و آمد دارای بیشترین میزان خود بوده است. این نتایج با نتایج پژوهش های مشابهی که در سایر کشورهای جهان انجام شده است، مطابقت دارد. بر این اساس، استفاده از راهبرد استقامت در زمان بروز بحران های مشابه، مناسب ترین راهبرد برای تداوم و بقاء صنعت شناخته می شود.

    کلیدواژگان: کووید 19، آبزی پروری، تولید، عرضه، ماهیان سردآبی
  • علی سالارپوری*، مسلم دلیری، حسن فضلی، هوشنگ انصاری، غلامرضا دریانبرد، مهرزاد کشاورزی فرد، سید احمدرضا هاشمی صفحات 51-60

    پیامد همه گیری کووید-19 بر از دست رفتن فرصت های شغلی و کاهش سطح کیفیت زندگی جامعه صیادی سنتی ایران برای هدایت مداخلات به منظور حفظ اشتغال و تامین معیشت جوامع صیادی، از طریق پرسشنامه آنلاین الکترونیکی به صورت غیرحضوری از گروه های صیادان سنتی در سال 1400 مورد مطالعه قرار گرفت. جمع آوری داده ها به صورت تصادفی ساده از طریق ارسال لینک پرسشنامه با استفاده از شبکه اجتماعی واتساپ به جامعه صیادی انجام شد. برای توصیف نتایج، از روش کمی سازی داده ها استفاده شد. در مجموع، 693 پرسشنامه دریافت شدند که سهم مردان 6/98 درصد بود. از سوی دیگر، 9/76 درصد پاسخگویان را افراد جوان زیر 50 سال تشکیل می دادند. نتایج نشان داد که 3/61 درصد پاسخگویان تایید کردند، فردی از اعضاء خانواده آنها به دلیل شیوع بیماری کرونا شغل خود را از دست داده، 5/84 درصد اظهار داشتند که درآمد آنها به دلیل شیوع کرونا کاهش یافته است، همچنین حدود 2/83 درصد پاسخگویان اعلام داشتند که بیش از یکماه شغل خود را از دست داده اند. 3/65 درصد افراد، ماندن در خانه به جهت در معرض ابتلا قرار نگرفتن را عامل اصلی بیکاری اعلام کرده اند. تقریبا 32 درصد افراد اعلام کردند که از امکان یافتن شغل جایگزین صیادی برخوردارند و از این بین مشاغل کارگری آزاد با 5/42 درصد و کشاورزی با 8/25 درصد، مهم ترین راه های درآمد زایی جایگزین بوده اند. شیوع پاندمی کرونا بر معیشت جامعه صیادی تاثیر منفی گذاشته است. بر اساس نتایج، 3/89 درصد از جامعه صیادی عموما در دوران کرونا بابت تهیه خوردوخوراک خانه نگران بودند و 6/59 درصد نیز توانایی فراهم کردن اقلام بهداشتی و دارویی خود را نداشتند. نتایج این تحقیق، اقدامات مداخله ای دولت در خصوص تامین معیشت جامعه صیادی را در ایام بیکاری ناشی از بحران ها توصیه می کند.

    کلیدواژگان: ایران، کووید-19، جامعه صیادی، اشتغال، معیشت، درآمد
  • امیر دهقانی* صفحات 61-71

    امروزه پایش میزان تجمع فلزات سنگین در بافت آبزیان یکی از رویکردهای مهم تحقیقاتی در جهت ارزیابی و اطمینان از سلامت اکوسیستم هاست. در مطالعه حاضر، غلظت 5 فلز سنگین (کادمیوم، سرب، روی، کروم و مس) در عضله دو گونه از ماهیان Sander lucioperca و Cyprinus carpio در رودخانه ایلگنه چای مورد بررسی قرار گرفت. در این تحقیق در مجموع، 52 نمونه (25 سوف و 27 ماهی کپور معمولی) طی سال های 1401-1399 به طور تصادفی از محل اتصال حوضه آبریز ایلگنه چای به ارس جمع آوری شد. در آزمایشگاه، بافت های هر نمونه جداسازی و هضم گردید. سپس با استفاده از دستگاه جذب اتمی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. مقایسه میانگین غلظت عناصر نشان داد که بیشترین تجمع زیستی در هر دو گونه ماهی متعلق به مس و کمترین آن کادمیوم است. این مقادیر در مقایسه با حداکثر مجاز اعلام شده از سازمان بهداشت جهانی کمتر است. ارزیابی ریسک غذایی نشان داد که مقدار میزان جذب روزانه (EDI) در مقایسه با میزان جذب قابل تحمل (TDI) کمتر بوده و بیشترین احتمال خطرپذیری غیر سرطان زایی (THQ) در بین عناصر بررسی شده متعلق به کادمیوم است و احتمال خطرپذیری غیر سرطان زایی کل (HI) بیشتر از یک نیست. علاوه براین، بالاترین شاخص ریسک سرطان زایی (CR) مربوط به فلز کادمیوم (5-10×8) بوده که کمتر از شاخص استاندارد جهانی قابل قبول (4-10×1) است. در نهایت، مقایسه میزان تجمع عناصر در عضلات ماهیان مورد بررسی و مقایسه شاخص های سلامتی با شاخص های جهانی نشان می دهد که مصرف این ماهیان در این رودخانه خطر خاصی برای انسان ندارد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، ریسک سلامتی، ایلگنه چای، رودخانه ارس
  • سهیلا محمد مرادی، محسن صفائی*، فرشته سراجی صفحات 73-83

    این مطالعه با هدف بررسی رژیم غذایی میگو ببری سبز Penaeus semisulcatus به مدت 12 ماه از دی ماه 1396 لغایت آذر 1397 در آبهای ساحلی استان هرمزگان انجام شد. در این مدت محتویات روده 673 عدد میگوی ببری سبز شاخک خطی باندینگ (417 عدد) و شاخک بدون خط غیر باندینگ (256 عدد) به روش حجمی جداسازی و مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادکه ترکیب رژیم غذایی روده هر دو نوع شامل دیاتومه ها، داینوفلاژله ها، سخت پوستان، نرم تنان، روزنه داران، کرم ها و مواد هضم شده بود. تفاوت معنی داری در نوع رژیم غذایی دو نوع و دو جنس نر و ماده میگو ببری سبز وجود نداشت. همچنین بررسی شاخص ارجحیت غدایی (FP) نشان داد، میگو ببری سبز، موجودی پرخور و ترجیح غذایی آنها در جنس های ماده و نر باندینگ به ترتیب سخت پوستان 56 و 46% و دیاتومه ها 27 و 30% بود و در انواع غیر باندینگ نیز به ترتیب سخت پوستان 65 و 57% و دیاتومه ها 17 و 20% بود. همچنین ترجیح غذایی در اولویت های بعدی برای جنس های مختلف هر دو نوع به ترتیب شامل روزنه داران، کرم ها، مواد ناشناخته هضم شده، نرم تنان وداینو فلاژله ها با درصدهای متفاوتی بودند. نوع رژیم غذایی در کلاس های طولی مختلف اختلاف معنی داری با هم داشت به طوری که بعد از سخت پوستان در میگوهای جوان، دیاتومه ها و در میگوهای بالغ روزنه داران و کرم ها به عنوان غذای ترجیحی بعدی شناسایی شدند. بررسی تغذیه در فصول مختلف سال نشان داد که سخت پوستان در تمام فصل ها و دیاتومه ها در تابستان دارای بیش ترین فراوانی و ارجحیت غذایی در هر دو نوع بودند، هر چند که نتایج مربوط به نوع و ارجحیت غذایی به صورت فصلی و براساس جنسیت میگوها اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0 >p).

    کلیدواژگان: میگو ببری سبز، باندینگ، غیرباندینگ، تغذیه، استان هرمزگان، خلیج فارس
  • یزدان مرادی*، تورج ولی نسب، حسینعلی عبدالحی صفحات 85-93

    پروژه تحقیقاتی حاضر با هدف معرفی محورهای پژوهشی آبزیان برمبنای ارکان امنیت غذایی اجرا گردیده است. بدین منظور، ابتدا ذینفعان، نقاط قوت و ضعف، تهدیدها و فرصت های زیربخش شیلات و آبزیان بررسی و محورهای اساسی پژوهشی بر مبنای ارکان فراهمی غذا، دسترسی به غذا، مصرف و سلامت غذا و ثبات و پایداری غذا مشخص تعیین گردید. همچنین علاوه بر تعیین محورهای پژوهشی، اولویت پژوهشی گروه ها و گونه های مختلف آبزیان بر مبنای شاخص امتیازدهی (صفر تا 10)  مشخص شد. نتایج نشان داد که ذی نفعان حوزه شیلات از گستردگی زیادی برخوردارند و اصلی ترین آنها که به طور مستقیم از نتایج پژوهشی منتفع خواهند شد شامل آبزی پروران، صیادان، فرآوری کنندگان و صادرکنندگان آبزیان هستند. از نظر نقاط قوت، ضعف و فرصت ها و تهدیدها، وجود ذخایر ژنتیک با ارزش، دانش شیلاتی و سیاست های کشور برای توسعه شیلات و آبزیان از نقاط قوت و عوامل طبیعی از قبیل آلودگی منابع آبی، کاهش ذخایر دریایی و تغییر اقلیم، از مهم ترین تهدیدها به شمار می روند. از نگاه محورهای عمده پژوهش در رکن فراهمی غذا  صید و صیادی، ارزیابی ذخایر، آبزی پروری، بهداشت و بیماری های آبزیان، در رکن دسترسی به غذا، بازارهای عرضه، مسایل اقتصادی و اجتماعی و قیمت  تمام شده محصول،  در رکن مصرف غذا،  کیفیت و فرهنگ مصرف،  در رکن پایداری غذا  بهره برداری پایدار از آبزیان، کاهش ضایعات، افزایش بهره وری داری اولویت تشخیص داده شدند. از نظر اولویت گونه ای برمبنای امیتازدهی، اصلاح نژاد ماهیان سردآبی، مدیریت تولید در میگو، ماهیان سردآبی وگرم آبی، سلامت محصول و صنایع تبدیلی از بالاترین امتیاز برخوردار شدند. در آبزیان دریای خزر بیشترین امتیاز پژوهشی به سلامت، ارزش تغذیه ای، ذخیره سازی، نگهداری و بازار تعلق گرفت و آبزیان مهم خلیج فارس و دریای عمان مدیریت بهره برداری و سلامت، بیشترین امتیاز را دریافت کردند.

    کلیدواژگان: آبزیان، امنیت غذایی، پژوهش، خلیج فارس، دریای عمان، دریای خزر
  • رحیم الله بختیاری، کوروش سروی مغانلو*، بهروز آتشبار کنگرلوئی، احمد ایمانی، مجتبی پوراحد انزابی صفحات 95-108

    با توجه به مصرف حشره کش سایپرمترین در کشاورزی استان آذربایجان غربی و احتمال ورود آن به دریاچه ارومیه، مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اثر سم سایپرمترین بر رشد، زنده مانی و برخی شاخص های فیزیولوژیک Artemia urmiana انجام گرفت. بدین منظور، ابتدا غلظت کشندگی متوسط (LC50) سایپرمترین برای ساعت های 24، 48 و 96 در مراحل ناپلی، متاناپلی و بالغین با استفاده از آزمون پروبیت به دست آمد. میانگین غلظت های LC50 96 ساعته به منظور بررسی اثر سمیت مزمن استفاده شد. در ادامه ناپلی ها در قالب 4 تیمار شامل گروه شاهد، 25 درصد LC50، 50 درصد LC50 و 100 درصد LC50 به مدت 15 روز پرورش داده شدند. در پایان آزمایش شاخص های رشد، زنده مانی، فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و گوارشی کل بدن سنجیده شدند. نتایج نشان داد غلظت های مختلف سایپرمترین باعث کاهش رشد و زنده مانی در آرتمیای دریاچه ارومیه شد (05/0>p) و میزان این کاهش به سن آرتمیا و مدت زمان مواجهه بستگی داشت. بیشترین کاهش رشد و زنده مانی مراحل مختلف زندگی A. urmiana در گروه 100 درصد LC50 مشاهده شد (05/0>p). نتایج فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی نشان داد که سایپرمترین منجر به کاهش سطوح سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و مالون دی آلدیید شد (05/0>p) اما تغییری در فعالیت گلوتاتیون پراکسیداز مشاهده نشد (05/0<p). همچنین فعالیت آنزیم های گوارشی لیپاز و آلفا-آمیلاز تحت تاثیر سایپرمترین کاهش یافتند (05/0>p) اما در فعالیت آلکالین پروتیاز اختلاف معنی داری مشاهده نشد (05/0<p). به طور کلی، می توان بیان کرد که حشره کش سایپرمترین منجر به کاهش رشد، زنده مانی و کاهش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی و گوارشی در A. urmiana شد.

    کلیدواژگان: حشره کش سایپرمترین، رشد، آنزیم های آنتی اکسیدانی، آنزیم های گوارشی، Artemia urmiana
  • مجتبی نادری*، شیرین ملاحی، فاطمه شهبازی، مصطفی علی نقی زاده صفحات 109-115

    این مطالعه به منظور بررسی برخی خصوصیات تولیدمثل ماهی گل خورک (Periophthalmus waltoni) در ساحل شهرستان سیریک انجام شد. روی هم رفته 496 عدد ماهی گل خورک در طول یک سال جمع آوری شد که از این تعداد 291 عدد (67/58 درصد) جنس نر و 205 عدد (33/41 درصد) جنس ماده بود. نسبت جنسی کل (نر به ماده) به صورت 1: 41/1 محاسبه شد (05/0 > p). کوچکترین ماهی صید شده (8/4 سانتی متر) مربوط به جنس نر و بزرگترین ماهی صید شده (5/15 سانتی متر) مربوط به جنس ماده بود. بر اساس نتایج، میانگین طول کل و وزن بدن به طور معنی داری در جنس نر بیشتر از جنس ماده تخمین زده شد (05/0 > p). نوع رشد در جنس نر و ماده به صورت آلومتریک منفی بدست آمد. همچنین مقدار b در ماهیان نر (65/2) بیشتر از ماهیان ماده (63/2) برآورد شد (05/0 < p). میزان هماوری مطلق و هماوری نسبی برای ماهی P. waltoni به ترتیب 2098 ± 5216 و 136 ± 368 عدد تخم شمارش شد. نتایج یک رابطه مستقیمی بین تعداد تخم و طول کل نشان دادند. براساس نتایج، طول دوره تخم ریزی از دی ماه تا اردیبهشت ماه به همراه دو پیک قابل توجه در فروردین و دی ماه مشخص شد که مصادف با ثبت بیشترین میانگین طول کل در این زمان بود. از طرف دیگر نتایج یک رابطه معکوس بین شاخص گنادوسوماتیک و درجه حرارت آب نشان داد.

    کلیدواژگان: نسبت جنسی، هماوری، آلومتریک منفی، شاخص گنادوسوماتیک
|
  • Mohammad Mohammadi, Bahram Falahatkar*, Mirmasoud Sajjadi, Erfan Akbari Pages 1-15

    This investigation was carried out to determine the effect of feeding strategies on growth performance, biochemical parameters, and hematological indices in male rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) broodstocks. For this purpose, 45 broodstocks with 475.55 ± 54.24 g (mean ± S.D) were divided into three treatments and fed at satiation, restricted feeding (50% of satiation limit), and starvation levels in concrete ponds. The flow rate was 1 liter per second for each replicate and the broodstocks were fed for 8 weeks with extruded feed. According to the results, the final weight of the starvation treatment had a significant decrease compared to the restricted and satiated treatments (p<0.05). Moreover, the weight gain, body weight increase and specific growth rate showed significant differences among the treatments (p<0.05), but the condition factor was not significantly different (p>0.05). A significant difference was observed in feed conversion ratio between the restricted and satiated groups (p<0.05). Hematological indices did not show any significant difference between the treatments (p>0.05). In the blood biochemical parameters, plasma glucose level in the starvation treatment showed a significant difference with the restricted feeding and satiation treatments (p<0.05). In addition, blood globulin level of the starved fish was significantly different with the starvation treatment (p<0.05). In general, the present study showed that unpredictable stresses during the breeding season and the consequent reduction or interruption of feeding regimes could adversely affect the performance of male breeders, including growth indices and some physiological parameters.

    Keywords: Nutrition, Hematology, Growth, Rainbow trout, Starvation
  • Somayeh Nodehsharifi*, Hasan Fazli Pages 17-25

    The research study the effect of changing light color on the length and weight composition of common sprat (C. caspia) catch in conical lift net with a mesh size of 8 mm (knot to knot). For this purpose, in January 2018 the sprat fish caught by three fishing vessels during 30 times of fishing operations at 50-40 m depth in Amirabad fishing port. The results showed that from total number of 2874 caught, C. caspia with 79% was the most catch and C. engrauliformis and C. grimmi with 14% and 7% of the catch, respectively. Fish caught in blue light had a larger length range and more weight. While the fish caught in red light had the lowest length range and the lowest weight. In blue and red light, the highest and lowest average length and weight of C. caspia was 11.59 cm, 11.00 cm, 11.47 grams, and 11.00 grams, respectively. The length and weight of C. caspia caught in white light was intermediate.  The average length and weight of C. caspia caught using blue and red color, and white and red color had a significant difference (p<0.05).

    Keywords: Conical lift net, Length, weight frequency, Fishing with light, Clupeonella caspia
  • Horiyeh Younesipour, Hasan Nasrollahzadeh Saravi*, MohamadAli Afraei Banpei, Shaban Nagafpour, Soleyman Gholamipor, Ahad Ahmadnejad, Maryam Rezaei Pages 27-37

    The Caspian Sea is a unique brackish system in terms of water salinity, so evaluation of pollution criteria based on the water quality of the same sea is past and present. In this study, information was collected from 2008 to 2010 and analyzed during the project during these years, sampling of eight transects shorelines was performed seasonally at stations 10, 20, 50 and 100 m of depth in two summer and winter seasons for water and sediment. The results showed that the concentration of organochlorine toxins in the aquatic environment depends on its entry through the rivers leading to it and its concentration in water varies in different seasons and regions. The results showed that the concentration of organochlorine pesticides in the aquatic environment increased in winter of 2008 with the highest percentage of pesticides in spring, summer, autumn and winter in middle, middle, east and west and maximum percentages, respectively. Toxins were found in the water samples of the eastern part of the region by 75% in spring. Also the maximum concentration of organochlorine toxin belonged to α-Endosulfan toxin with a concentration of 3.86μg/l which was recorded in Nowshahr at 50 m depth of surface water. Conclusion In the current situation, the concentration of chlorine toxin compounds in the appropriate range and distance from the shore of water quality conditions is more suitable for fish farming in cages. Therefore, it is suggested to consider the establishment of fish cage culture at 50 m of depth.

    Keywords: Organochlorine pesticides pollutants, Water, Sediment, Caspian Sea
  • Davood Zargham*, Mahmoud Bahmani, Tayebeh Bashti, Mehdi Golshan Pages 39-50

    The current research has been conducted to identify the impact of the spread of the Covid-19 pandemic on the breeding and propagation centers of coldwater fish, including the impact of inputs, production, and the supply process. The statistical population of this research was the propagation, rearing, and intermediate farms of coldwater fish in Tehran, Mazandaran, Fars, Kohgiluyeh and Boyer Ahmad, Kerman, Guilan, Zanjan, Chaharmahal and Bakhtiari, Isfahan, Lorestan, Markazi, and West Azerbaijan provinces. The number of farms investigated in this research was 75 farms. The results of this research showed that the outbreak of the Covid-19 disease had a strong impact on production activities in coldwater farms. For example, the fresh sales were decreased in 78% of the investigated farms. Restaurant demand for fish decreased in 82% of farms, and overall 90% of respondents reported a decrease in fish purchase demand in their sales markets. Also, the supply of inputs such as fish feed, eggs, and fry was faced with problems in more than 80% of the farms. The same problem was observed for selling products, where 93% of the respondents believed that the main reason was the restrictions on travelling during the lockdown. Finally, 93% of the respondents stated that the restrictions created during the outbreak of the disease had a negative impact on the production process, of which 67% declared that this impact was great. The results of the current research indicated the initial shock to the country's coldwater aquaculture industry in the early days of the outbreak of the Covid-19 disease. Results of present study are consistent with similar studies conducted in other countries. For this reason, using the strategy of endurance during the occurrence of similar crises through the compilation of government guidelines to support the aquaculture industry is known as the most appropriate strategy for the continuation and survival of the industry.

    Keywords: COVID-19, Aquaculture, Production, Supply, Coldwater fish
  • Ali Salarpouri*, Moslem Daliri, Hassan Fazli, Hooshang Ansari, Gholamreza Daryanabard, Mehrzad Keshavarzi Fard, Seyed Ahmadreza Hashemi Pages 51-60

    The impact of the covid-19 pandemic on job opportunities losing and life quality reduction of the traditional fisherman community of Iran in order to guide the interventions to maintain the employment and provide the livelihood of the fishing communities were studied in 2021 through an online electronic questionnaire. The data collection was done in a simple random way by sending the link of the questionnaire to the fishing community using the WhatsApp social network. The data quantification method was used to describe the results. A total of 693 questionnaires were received, of which 98.6% were men and 1.4% were women. On the other hand, 76.9% of the interviewees were young people under 50 years old. The results showed that 61.3% of the interviewees confirmed that at least one of their family members lost their job, 84.5% stated that their income decreased, and about 83.2% declared that they had lost their jobs for more than a month due to the spread of the Corona virus. Staying at home to avoid being exposed to the disease as the main reason for unemployment was declared by 65.3% of interviewers. Almost 32% of interviewees stated that they have the possibility of finding an alternative job, and among them, free labor jobs with 42.5% and agriculture with 25.8% were the most important alternative ways of generating income. The outbreak of the Covid-19 pandemic has negatively affected the livelihood of the Iranian fishing society, 89.3% of the fishing society was generally worried about preparing food during the Covid-19 pandemic period, and 59.6% were not able to provide their health and medical items. The results of this research recommend the intervention measures of the government regarding the livelihood of the fishing community during unemployment due to crises.

    Keywords: Iran, Covid-19, Fishing Society, Employment, Livelihood, Income
  • Amir Dehghani* Pages 61-71

    Nowadays, monitoring of heavy metals accumulation in aquatic tissue is one of the important research approaches to assessment of ecosystem health. This study investigated bioaccumulation of five heavy metals (cadmium, lead, zinc, chromium, and copper) in muscles of two fish species, Cyprinus carpio and Sander lucioperca in the Ilganeh Chai River. During 2020-2022, totally 52 samples (25 Zander and 27 Carp) were randomly taken where the Ilgineh River drains into the Ilgineh River Basin. The tissues of each fish were separated and digested in the lab and then analyzed using an atomic absorption spectrophotometer. Comparison of the mean concentrations of the heavy metals showed that the highest bioaccumulation levels in both fish species belonged to copper and the lowest to cadmium. These highest levels were lower than the maximum permissible levels set by the World Health Organization. The food-safety risk assessment of the heavy metals indicated that the estimated daily intake (EDI) value was lower than the tolerable daily intake (TDI) and risk assessment on non-carcinogenicity showed the highest levels of THQ were found for cadmium and the value of total non-carcinogenic (HI) for none of the elements was not higher than one . In addition, the highest value of cancer risk (CR) index belonged to cadmium (8×10-5), which was lower than the international standard permissible limit (1×10-4). Overall, the comparison of the bioaccumulation levels of the heavy metals in muscles of fish species examined with health index and international indicated that consumption of fishes are safe for human in this river.

    Keywords: Heavy metals, Risk assessment, Ilgineh-Chai River, Aras River
  • Soheila Mohammad Moradi, Mohsen Safaie*, Freshteh Saraji Pages 73-83

    The aim of this study was to evaluate the diet of the green tiger prawn, Penaeus semisulcatus for 12 months from January to December 2018 in the coastal waters of Hormozgan province. During this period, the intestinal contents of 673 of the two morphotypes of green tiger prawn including banding (417) and non-banding (256) were examined by the volumetric method. The results showed that the gut diet composition of both includes diatoms, dinoflagellates, crustaceans, mollusks, foraminifera, worms, and digestive material. There was no significant difference in the diet of the two types and males and females of green tiger prawns. Also, the study of the FP index showed that green tiger prawns were voracious creatures and their feed preference in female and male bonding was crustaceans 56% and 46% and 27% and 30% in diatoms, respectively, and in non-bonding types as well 65% and 57% in crustaceans and were 17% and 20% in diatoms respectively. Also, feed preferences in the next priorities for different sexes of both morphotypes included foraminifera, worms, unknown digestive substances, mollusks, and dinoflagellates with different percentages, respectively. There was a significant difference in the type of diet in different size classes so after crustaceans, diatoms were identified as the next preferred food in younger prawn diatoms and in older shrimp. The study of nutrition in different seasons of the year showed that crustaceans had the highest frequency and food preference in both morphotypes in all seasons and diatoms in summer, although the results related to the type and preference of food seasonally and based on the sex of shrimp showed no significant difference (P> 0.05).

    Keywords: Penaeus semisulcatus, Bonding, non-bonding, Feeding, Hormozgan Province, Persian Gulf
  • Y. Moradi*, T. Valinassab, H.A. Abdolhai Pages 85-93

    The present research project has been implemented with the aim of introducing aquatic research axes based on the pillars of food security. For this purpose, the stakeholders, strengths and weaknesses, threats and opportunities of the sub-sector of fisheries and aquatics were investigated and the basic research axes were determined based on the elements of food availability, access to food, food consumption and health, and the stability and sustainability of food. Also, in addition to determining the research axes, the research priority of different groups and species of aquatic animals was determined based on the scoring index (0-10). The results showed that the beneficiaries of the fisheries sector have a wide range and the main ones who will directly benefit from the research results are aquaculture farmers, fishermen, processors and exporters of aquatic products. From the point of view of strengths, weaknesses and opportunities and threats, the existence of valuable genetic resources, fisheries knowledge and the country's policies for the development of fisheries and aquatics are among the strengths, and natural factors such as pollution of water resources, reduction of marine resources and climate change are among the most important threats. are counted From the point of view of the main axes of research in the pillar of food availability, fishing, stock assessment, aquaculture, health and aquatic diseases, in the pillar of access to food, supply markets, economic and social issues and the final price of the product, in the pillar of food consumption, quality and consumption culture, in the pillar of food sustainability, sustainable exploitation of aquatic life, reduction of waste, and increase in productivity were identified as priorities. In terms of species priority based on fertility, cold-water fish breeding, production management in shrimp, cold-water and warm-water fish, product health and transformation industries were given the highest points. In Caspian Sea aquatics, the most research points were given to health, nutritional value, storage, maintenance and market, and important Persian Gulf and Oman Sea aquatics received the most points for health and exploitation management.

    Keywords: Fish, Food security, Research, Fisheries
  • Rahimollah Bakhtiari, Kourosh Sarvi Moghanlou*, Behrooz Atashbar Kangarloei, Ahmad Imani, Mojtaba Pourahad Anzabi Pages 95-108

    Regarding the use of cypermethrin insecticide in agriculture in West Azerbaijan and the possibility of its entry into the Urmia Lake, the present study was conducted to investigate the effect of cypermethrin on growth, survival, and some physiological parameters of Artemia urmiana. For this purpose, the LC50 of cypermethrin for 24, 48, and 96 hours in the nauplii, post-larva, and adult stages were obtained using the probit test. The average LC50 of 96 hours was used to study the effect of chronic toxicity. Then, the Naplii was cultured in 4 treatments including the control group, 25% LC50, 50% LC50, and 100% LC50 for 15 days. At the end of the experiment, growth, survival, antioxidant enzymes activity, and digestive enzymes activity of the whole body were evaluated. The results showed that different concentrations of cypermethrin decreased the growth and survival of A. urmiana (p<0.05) and the amount of this decrease depended on the age of Artemia and the exposure duration. The highest decrease in growth and survival of different life stages of A. urmiana was observed in the 100% LC50 group. The results of antioxidant enzymes activity showed that cypermethrin decreased the levels of superoxide dismutase, catalase, and malondialdehyde (p<0.05), but there was no change in the activity of glutathione peroxidase (p>0.05). Also, the activities of lipase and alpha-amylase enzymes were decreased (p<0.05), but no significant difference was observed in the alkaline protease activity (p>0.05). In conclusion, the cypermethrin insecticide decreased the growth, survival, and antioxidant and digestive enzymes activities in A. urmiana.

    Keywords: Cypermetherin insecticide, Growth, Antioxidant enzymes, Digestive enzymes, Artemia urmiana
  • Mojtaba Naderi*, Shirin Malahi, Fatemeh Shabazi, Mostafa Alinaghizadeh Pages 109-115

    This study was carried out to investigate some reproductive traits of Periophthalmus waltoni in the coast of Sirik city. Overall, 496 samples were collected during a year that 291 samples (58.67%) were male and 205 samples (41.33) were female. The sex ratio (M/F) was calculated as 1.41:1 (p<0.05). The smallest captured fish was male (4.8 cm) and the largest captured fish was female (15.5 cm). Based on the results, the average total length and body weight of males were significantly more than females (p<0.05). The male and female showed negative allometric growth. Also, b value of the male (2.65) was more than the female (2.63) (p>0.05). Absolut fecundity and relative fecundity were counted as 5216±2098 and 368±136 eggs, respectively. The results showed a direct relationship between the egg number and total length. According to the results, spawning period was recorded from January to May with two peaks in April and January, which was associated with a maximum mean of total length in this time. On the other hand, the results showed that there is an inverse relationship between temperature and gonadosomatic index.

    Keywords: Sex ratio, Fecundity, Negative allometric, Gonadosomatic index