فهرست مطالب

اقتصاد مالی - پیاپی 63 (تابستان 1402)

نشریه اقتصاد مالی
پیاپی 63 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/03
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مهرداد نعمتی*، سامان رحمانی نوروزآباد صفحات 1-24

    هدف پژوهش حاضر شناسایی تاثیر تعصبات روانشناختی بر رضایت مالی سرمایه‏گذاران در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. در این پژوهش میدانی، به منظور جمع‏آوری داده ها از روش میدانی و پرسشنامه ی استاندارد استفاده شده است. روایی پرسشنامه توسط خبرگان مورد بررسی قرار گرفت. در ادامه قابلیت اعتماد (پایایی) پرسشنامه با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت نتایج به دست آمده بیان گر این است پرسشنامه پژوهش از اعتماد لازم برخوردار می باشد. جامعه ی آماری این پژوهش سرمایه‏ گذاران حقیقی در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. با توجه اینکه تعداد جامعه آماری نامحدود می باشد تعداد حجم نمونه مورد نظر 384 نفر به طور تصادفی ساده در دسترس و با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردید و مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور بررسی روابط بین متغیرهای پژوهش از تکنیک مدل‏یابی معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL استفاده گردیده است. نتایج شاخص‏های خوبی برازش مانند RMSEA ، GFI و AGFI  نشان دهنده‏ی برازش خوب مدل و قابل استفاده بودن نتایج می‏باشد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تاثیر اعتماد به نفس بیش از حد، اتکا به کارشناسان مالی، گرایش به طبقه بندی پول، گرایش به بودجه بندی، گرایش به انطباق، مسیولیت‏پذیری اجتماعی، اتکا به همسر و  خود کنترلی بر رضایت مالی مثبت و معنادار است.

    کلیدواژگان: تعصبات روانشناختی، رضایت مالی، گرایش های سرمایه گذاران
  • عباس قدرت پناه، اسفندیار ملکیان، یحیی کامیابی* صفحات 25-48

    انتخاب نرم افزار حسابداری مناسب به موضوعی بسیار مهم برای سازمان ها تبدیل شده است. به گونه ای که سازمان ها متقاضی استفاده از خدمات مشاوره در انتخاب بسته نرم افزاری مناسب شده اند؛ چراکه انتخاب نامناسب ممکن است منجر به خسارات مالی بزرگ شود. شاخص های تاثیرگذار بر انتخاب نرم افزارهای حسابداری باید پیش از تهیه نرم افزار در نظر گرفته شوند. در رویارویی با چنین تصمیم مهمی، حسابداران، مدیران و مشاوران حرفه ای، همگی، برای رهایی از تصمیم گیری ذهنی نیاز به شاخص هایی برای رتبه بندی این بسته های نرم افزاری دارند. هدف این مقاله شناسایی و تبیین عوامل اصلی است که سازمان باید در تصمیم گیری خود برای انتخاب نرم افزار مناسب در نظر گیرد. به کمک روش دلفی، پرسشنامه پژوهش در معرض نظرخواهی خبرگان قرارگرفته است. این شاخص ها در قالب دو بعد و ده مولفه دسته بندی شده اند. این دو بعد عبارت اند از ویژگی های نرم افزار حسابداری و ویژگی های تولیدکننده نرم افزار. نتایج پژوهش نشان می دهد که سه مولفه قابلیت اعتماد نرم افزار، فناوری و امنیت از بعد ویژگی های نرم افزار حسابداری و نیز دو مولفه نگهداری و ارتقاء نرم افزار، و شهرت تولیدکننده نرم افزار از بعد ویژگی های تولیدکننده نرم افزار دارای بیشترین تاثیر در انتخاب نرم افزار مناسب است.

    کلیدواژگان: انتخاب نرم افزار حسابداری مناسب، سیستم های اطلاعاتی حسابداری، شاخص های تاثیرگذار، روش دلفی
  • اصغر ابوالحسنی هستیانی*، مصطفی علمی مقدم، نسرین منصوری، مینو امینی میلانی صفحات 49-94

    نرخ ارز از جمله متغیرهای مهم اقتصادی است که عوامل مختلفی بر روی آن اثرگذار اند. از آنجا که نرخ ارز در هر کشور از شاخص های اساسی در تعیین درجه رقابت بین المللی و تبیین وضعیت داخلی اقتصاد آن کشور به شمار می رود، با هدف بررسی نقش تحریم های اقتصادی اعمال شده بر نرخ ارز در ایران، این پژوهش صورت پذیرفته است. در ایران نرخ ارز به دلایل مختلف اقتصادی، مالی، سیاسی، روانی و... طی سال های گذشته با نوسانات زیادی همراه بوده است. طبق مطالعات تجربی عوامل مریی و نامریی متعددی بر نرخ ارز در کشور موثر بوده اند؛ عواملی که بعضا همه ی آنها را نمی توان در یک مدل اقتصادی لحاظ کرد؛ بنابراین با روش های مرسوم نیز نمی توان با قاطعیت و اطمینان، درباره میزان موثر بودن برخی از این عوامل بر نرخ ارز اظهار نظر نمود. بر پایه این استدلال، جهت استفاده از یک روش مناسب و نوین، در این پژوهش، به منظور بررسی چگونگی تاثیر تحریمهای اقتصادی مالی و تجاری وضع شده علیه ایران در کنار سایر متغیرهای اثرگذار بر نرخ ارز در بازه زمانی پس از انقلاب اسلامی (1399-1357) از رویکرد فازی استفاده شده است. نتایج نشان می دهد که تحریم های شدید اقتصادی با ضریب فازی بالا و قوی، تاثیری مثبت و قابل توجه بر نرخ ارز در ایران داشته است. همچنین نقدینگی، کسری بودجه، تراز پرداخت ها، تورم و انتظارات تطبیقی نرخ ارز، به ترتیب پس از تحریم های شدید، بیشترین اثر را بر افزایش نرخ ارز در این سالها گذارده اند. ضرایب فازی به دست آمده برای متغیرهای درآمدهای نفتی، درجه باز بودن اقتصاد، رشد اقتصادی و نرخ بهره نرخ سود علی الحساب سپرده سرمایه گذاری داخلی، حاکی از اثر منفی این متغیرها بر نرخ ارز در ایران در این فاصله زمانی است. هم در چکیده و هم در متن مقاله جهت تامین نظر داور محترم اول جایگزینی "نرخ سود علی الحساب سپرده سرمایه گذاری" به جای "نرخ بهره" صورت پذیرفت.

    کلیدواژگان: تحریم های اقتصادی، نرخ ارز، ایران، رگرسیون فازی
  • شراره طاهری، عبدالمجید عبدالباقی عطاآبادی، مجید وزیری سرشک*، محمدحسین آرمان صفحات 95-116

    امروزه بازارهای مالی شاهد نوسانات شدیدی هستند. محیط پرتلاطم بازارهای مالی، ارتباط تنگاتنگ در این بازرها و تاثیرقابل ملاحظه ای که بر روی اقتصاد کشور دارد و همچنین نیاز مبرم  به پیش بینی کردن سناریوهای مالی و اقتصادی آتی، پژوهشگران را بر آن داشته است که با کشف و تحلیل این ارتباطات میان بازاری بتوانند گامی موثر در جهت تحقق اهداف نظام مالی و اقتصادی کشور بردارند. مطالعه چگونگی اثرگذاری بازده و نوسانات یک بازار بر روی دیگر بازارها همواره از عواملی بوده که در تصمیم گیری بهینه به سرمایه گذاران و سیاست گذاران یاری می رساند. با توجه به اهمیت سرریز تلاطم در بازارمالی، هدف این پژوهش بررسی اثرچرخه نوسانات بازار طلا و ارز بر نوسانات  بازار سرمایه ایران است. در همین راستا در این پژوهش به بررسی اثر معاملات اختلال زا و سرریز تلاطم بازارهای طلا و ارز برروی نوسانات بازده بازار سرمایه پرداخته شده است. پژوهش حاضر توصیفی می باشد و از داده های کوتاه مدت (روزانه) و بلند مدت (ماهانه) بازار ارز، طلا و بازار سرمایه در دوره زمانی 1389 تا 1398 استفاده نموده است و جهت تحلیل داده ها از مدل های آرچ و گارچ استفاده شده است. نتایج این پژوهش  نشان می دهد نوسانات غیرعادی بازار سرمایه در روز گذشته بر نوسانات غیرعادی بازار سرمایه در روز جاری تاثیر مثبت دارد گه نشانگر جریان پول در بازار سرمایه از روز گذشته می باشد انتقال هیجانات به بازار سرمایه جاری را افزایش می باشد. همچنین دریافتند نوسانات غیرعادی بازار ارز و طلا در روز گذشته بر نوسانات غیرعادی بازار سرمایه در روز جاری تاثیر مثبت دارد و مثبت بودن این تاثیر نشان دهنده جریان پول در بازار ارز و طلا و سرریز آن به داخل بازار سرمایه می باشد، یعنی هیجانات بازار ارز و طلا به داخل بازار سرمایه منتقل می شود. بطور کلی نتایج نشان از تایید اثر مثبت شوکهای گذشته بازار طلا و دلار در رابطه با شاخص بازار سرمایه دارد.

    کلیدواژگان: سرریز تلاطم، معاملات اختلال زا، بازارهای مالی، مدل آرچ، مدل گارچ
  • یوسف مرادی، کیومرث شهبازی*، سلیمان فیضی ینگجه صفحات 117-138

    هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر سیاست مالی بر رشد اقتصادی و برآورد ضریب فزاینده سیاست مالی طی ادوار تجاری است. بدین منظور از داده های فصلی اقتصاد ایران طی دوره زمانی 1372 تا 1397 استفاده شده است. جهت برآورد ضریب فزاینده سیاست مالی از سه روش، 1- مدل های خودرگرسیون برداری مبتنی بر روش بلانچارد و پروتی 2002، 2- روش مبتنی بر رگرسیون معرفی شده توسط هال 2009 و 3- مدل های تعادل عمومی پویای تصادفی استفاده می شود. در مطالعه حاضر از روش دوم و از الگوی چرخشی مارکوف که مبتنی بر روش رگرسیون می باشد، استفاده شده است تا ضریب فزاینده سیاست مالی طی ادوار تجاری محاسبه شود. لذا با تصریح پنج الگوی متفاوت نشان داده شد که مالیات های مستقیم نسبت به مالیات های غیرمستقیم در اثرگذاری بر رشد اقتصادی بهتر عمل می کنند. همچنین در بین سه ابزار سیاست مالی، بزرگ ترین ضریب فزاینده در دوره رکود مربوط به مخارج دولت و در دوره رونق مربوط به مالیات های مستقیم است. از سویی بسته سیاست مالی دولت که حاوی مخارج دولت و مالیات های غیرمستقیم باشد نسبت به بسته ای که حاوی مخارج و مالیات های مستقیم باشد در اثرگذاری بر رشد اقتصادی بهتر عمل می کند.

    کلیدواژگان: ضریب فزاینده سیاست مالی، مالیات مستقیم، رشد اقتصادی، مخارج دولت
  • محسن زاینده رودی*، سید عبدالمجید جلائی اسفندآبادی، مهدی فاطمی صفحات 139-172

    تعیین میزان اندازه دولت و اثر آن بر اقتصاد یکی از موضوعات مهم در حوزه اقتصاد بخش عمومی می باشد .این تحقیق بدنبال تعیین عوامل موثر بر نرخ رشد بهینه مخارج دولت می باشد. افزایش مخارج دولت برمتغیر های اقتصادی تاثیر گذار بوده و می تواند منجر به افزایش تولید و عرضه کالاها و خدمات عمومی گردد و بر رفاه خانوارها و همچنین مطلوبیت خانوارها تاثیرگذارمی باشد.هدف این نحقیق بررسی عوامل موثر بر رشد بهینه مخارج دولت در اقتصاد ایران  می باشد. اطلاعات مورد استفاده در دوره زمانی 1360 تا 1397 می باشد .  در این مطالعه برای بررسی عوامل موثر بر رشد مخارج دولت  از رهیافت کنترل بهینه پویا استفاده شده است.نتایج حاصل از بررسی نشان می دهد که  نرخ ترجیح زمانی، ضریب  پیشرفت فنی ، کشش تولید نسبت به سرمایه گذاری بخش خصوصی و  دولتی، نسبت مصرف بخش خصوصی به دولتی، موجودی سرمایه اثر منفی و معکوس بر رشد بهینه مخارج دولت در اقتصاد داشته اند . از طرفی  نسبت سرمایه گذاری بخش دولتی به خصوصی، کشش جانشینی بین زمانی و نرخ استهلاک سرمایه ها اثر مثبت بر نرخ رشد بهینه مخارج دولت در اقتصاد ایران داشته است.  همچنین حساسیت نرخ رشد مخارج دولت برای مقادیر مختلف  متغیرهای مذکور برآورد گردید.نتایج محاسبات نشان می دهد بسته به مقدار پارامترها نسبت مخارج دولت به دوره قبل  بین 0.91 تا 1.024 درصد متغیر است.

    کلیدواژگان: اندازه دولت، مخارج دولت، کنترل بهینه، مطلوبیت
  • سیده زهرا موسوی، احمد کعب عمیر*، سعید نصیری صفحات 173-192

    خوانایی افشای گزارش های مالی در ایران یکی از موضوعات نسبتا جدید به شمار رفته که تا کنون چندان به آن پرداخته نشده و تاثیر آن بر متغیرهای مالی و عملیاتی شرکت ها و هم چنین سرمایه گذاران و تصمیم گیرندگان مورد سنجش و ارزیابی قرار نگرفته است. از این رو پژوهش حاضر به ارزیابی تاثیرپذیری قضاوت های سرمایه گذاران از خوانایی افشای گزارش های مالی شرکت پرداخته است. این پژوهش از نظر هدف،جزو پژوهش های کاربردی محسوب گردیده و از نظر روش،پژوهش مبتنی بر تحلیل همبستگی می باشد. برای گردآوری داده های این پژوهش، 120 نفر از سرمایه گذاران فعال در بورس اوراق بهادار انتخاب شدند و به کمک یک سناریو داده ها گردآوری شدند. نتایج نشان داد هنگامی که گزارش های مالی شرکت دارای خوانایی افشای پایین باشند میزان حساسیت قضاوت های ارزیابی سرمایه گذاران تحت تاثیر قرار گرفته و افزایش پیدا می کند اما هنگامی که خوانایی افشای پایین باشد روانی پردازش سرمایه گذاران تحت تاثیر قرار نخواهد گرفت . علاوه بر این مشخص گردید هنگامی که گزارش های مالی شرکت دارای خوانایی افشای پایین باشند شدت و کارایی جستجوی اطلاعات بیرونی توسط سرمایه گذاران افزایش پیدا کرده ولی میزان اتکای سرمایه گذاران بر اطلاعات بیرونی تغییری پیدا نمی کند .

    کلیدواژگان: تصمیم گیری، ارزیابی عملکرد، روانی پردازش، اعتبار مدیریت، ارزش گذاری شرکت
  • حامد ربیع بیگی، رحمت الله محمدی پور*، ایرج نوروش، رضا صالحی صفحات 193-226

    مالیات یک جنبه اساسی از زندگی مدرن است. بودجه هایی که دولت ها از مالیات بدست می آورند، برای ارایه خدمات ضروری و کالاهای عمومی، پرداخت می شود. لذا تمایل افراد به پرداخت مالیات، نقش مهمی در ایجاد رفاه اقتصادی و اجتماعی هر کشوری دارد. این مطالعه با هدف ارایه الگوی روحیه مالیاتی با رویکرد تیوری زمینه بنیان انجام شده است. رویکرد این پژوهش ترکیبی از روش های کمی و کیفی است که در بخش کیفی مبتنی بر نظریه داده بنیاد مدل خود را ارایه می دهد و در بخش کمی از مدل سازی معادلات ساختاری (SEM) استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش در بخش کیفی شامل 12 نفر از خبرگان و نخبگان سازمان امور مالیاتی و نخبگان دانشگاهی با تجربه بالا انجام شد که با روش گلوله برفی انتخاب شدند و از مصاحبه، برای گردآوری داده های موردنیاز استفاده گردید. در بخش کمی نیز جامعه آماری بر اساس توصیه های استفاده از مدل های تاییدی 270 نفر از مدیران و کارشناسان سازمان امور مالیاتی انتخاب شدند. داده های متنی پس از پیاد ه سازی با استفاده از سه مرحله متوالی کدگذاری باز، محوری و گزینشی مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و درنهایت مدل پارادایمی پژوهش تدوین شد. نتایج نشان می دهد که الگوی روحیه مالیاتی حول مقوله محوری فضای مجازی، دموکراسی و تبلیغات قرار دارد که تحت تاثیر شرایط علی شکل می گیرد. این فرآیند با شرایط علی آغاز می گردد و موجب شکل گیری مقوله محوری می شود که با استفاده از راهبردها به تقویت روحیه مالیاتی کمک می کنند و پیامد آن بهبود شاخص های اقتصادی، بهبود شاخص های اجتماعی و مبارزه با پولشویی است. عدم عدالت مالیاتی، چابک سازی و پیچیدگی قوانین مالیاتی نیز از شرایط مداخله گر بر الگوی روحیه مالیاتی است و فرهنگ سازی و برقراری عدالت مالیاتی از جمله راهبردهای تقویت روحیه مالیاتی محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: مالیات، روحیه مالیاتی، موسسات رسمی، موسسات غیر رسمی، تئوری زمینه بنیان
  • صدیقه دودانگه، سید شمس الدین حسینی*، فرهاد غفاری صفحات 227-246

    در حالی که از لحاظ نظری به خوبی ثابت شده است که بخش مالی و رشد اقتصادی با هم مرتبط هستند، تخمین های تجربی به طور گسترده در این مورد نتایج متناقضی ارایه داده اند. از طرفی رفتار بسیاری از متغیرهای سری زمانی در سطوح مختلف رشد اقتصادی و حسب مقتضیات زمانی متفاوت خواهد بود، از این رو به نظر می رسد که تخمین مدل های خطی برای بررسی روابط بین متغیرهای کلان با چالش هایی روبرو است. این پژوهش با هدف بررسی رابطه توسعه مالی و اندازه بخش مالی در اقتصاد ایران با رشد اقتصادی طی سال های 1350-1399 با روش رگرسیون غیر خطی آستانه ای انجام شده است. نتایج نشان می دهد که سه رژیم مختلف برای تاثیر متغیرهای اندازه بخش مالی و توسعه مالی بر رشد اقتصادی وجود دارد. در نرخ های رشد اقتصادی منفی تنها متغیر اندازه بخش مالی است که بر رشد اقتصادی تاثیر می گذارد. این تاثیر در رژیم دوم یعنی بین نرخ رشد اقتصادی 0 تا 8.6% دهم درصد، ضعیف تر اما مثبت و معنادار است و در نرخ های رشد اقتصادی بالای 8 درصد، هم اندازه بخش مالی و هم توسعه مالی تاثیر مثبت و معناداری بر رشد اقتصادی دارند.

    کلیدواژگان: توسعه مالی، اندازه بخش مالی، رشد اقتصادی، رگرسیون آستانه ای
  • اعظم سادات اطیابی، علیرضا دقیقی اصل*، غلامرضا گرایی نژاد صفحات 247-272

    در مطالعه حاضر در مرحله اول به محاسبه شاخص مداخله سیاستی بانک مرکزی و فشار بازار ارز پرداخته شد و در ادامه با بکارگیری رگرسیون انتقال ملایم (STR)، اثر مداخله بانک مرکزی بر سودآوری بانکهای تجاری کشور مورد بررسی قرار گرفت. مطابق با نتایج مدل؛ در 24 سال از 30 سال مورد بررسی، اقتصاد کشور با افزایش فشار بازار ارز مواجه شده است. به عبارت دیگر، در فاصله سال های 1370 تا 1399، فعالیت های مداخله ای بانک مرکزی به طور متوسط 24 درصد از فشار بازار ارز را از بین برد. همچنین نتایج برآورد مدل STR ، نشان از اثرگذاری مثبت متغیر نرخ رشد اقتصادی بر سودآوری بانکی و تاثیرات منفی مداخله بانک مرکزی، نرخ بازدهی سهام، ریسک اعتباری، نرخ تورم و نرخ بهره بر سودآوری بانکهای تجاری کشور دارند. منفی بودن ضریب شاخص مداخله بانک مرکزی می تواند نمایانگر این نکته باشد که بانک مرکزی در مواجهه با افزایش انحرافات مثبت در نرخ ارز کاهش در رشد ذخایر خارجی خود را دنبال می نماید. به عبارت دیگر با افزایش بیشتر عرضه ارز در بازار، ارزش آن کاسته شده و نرخ ارز به مسیر بلندمدت خود باز می گردد. از طرف دیگر در صورت وجود یک انحراف منفی در نرخ ارز بانک مرکزی با افزایش حجم ذخایر خارجی و کاهش میزان عرضه در بازار ارز می تواند این نرخ را افزایش داده و به مسیر بلند مدت آن نزدیک کند که این فرآیند هماهنگ با تیوری های موجود در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: مداخله سیاستی بانک مرکزی، فشار بازار ارز، سودآوری بانکهای تجاری، رگرسیون انتقال ملایم
  • سید فرشید غروی، احمد نقی لو*، اشکان رحیم زاده صفحات 273-312

    اهمیت نقش بانک در عصر کنونی واضح است و یکی از نقش های آن واسطه گری مالی بین پس انداز کنندگان و سرمایه گذاران است. این نقش می تواند اهمیت شایانی در کمک به تبدیل سرمایه داشته باشد. به بیانی دیگر، وظیفه اساسی بانک ها تجهیز و تخصیص پول و متفرعات و اوراق جایگزین آن است که با قبول سپرده ها و دادن وام عملی می گردد. اسلام مخالف اندیشه بانک و بانکداری نیست، البته مادامی که مخالف کتاب و سنت و ارزش ها نباشد بلکه مخالفت اسلام با بانکداری ربوی مبتنی بر نرخ بهره است. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر ابزارهای مالی اسلامی (صکوک) بر رشد اقتصادی ایران می باشد این مطالعه از حیث هدف کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها و اطلاعات توصیفی از نوع علی می باشد. قلمرو زمانی تحقیق در بازه 1370 الی 1399 می باشد . روش شناسی از نوع پس رویدادی است. در این تحقیق تلاش شده است تا با تبیین تیوریک و طراحی یک مدل و با استفاده از روش های مدل تعادل عمومی پویای تصادفی DSGE به شناسایی اثرات اثرات اوراق قرضه اسلامی (صکوک) بر رشد اقتصادی پرداخته شود به گونه ای که تاثیر تجربی این ارتباط مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. و نشان داده شد ابزارهای مالی اسلامی (صکوک) بر رشد اقتصادی ایران تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: اوراق قرضه، صکوک، رشد اقتصادی
  • محمدرضا جاوید، سینا نعمتی زاده*، بهروز قاسمی صفحات 313-334

    با گذر از اقتصاد سنتی و شدت یافتن رقابت در ابعاد نوین، مشتری به صورت رکن اصلی و محور تمام فعالیت های سازمان ها درآمده است؛ به نحوی که از دیدگاه رقابتی، بقا و تداوم حیات سازمان ها در گرو شناسایی و جذب مشتریان جدید و حفظ مشتریان موجود است. همچنین هزینه های جذب مشتریان جدید پنج برابر بیشتر از حفظ مشتریان موجود است. این امر به این معنا است که به جای متمایز ساختن محصولات، سازمان ها باید مشتریان را بشناسند و از تاکید بر افزایش سهم بازار به افزایش سهم مشتری تغییر جهت دهند. با توجه به قانون 20/80، 20 درصد از مشتریان در 80 درصد از فروش سازمان سهیم هستند. این امر نشانگر لزوم حفظ روابط بلندمدت با مشتریان سودآور به منظور حداکثرسازی سود است .هدف از این تحقیق، سنجش کیفیت مدیریت ارتباط با مشتری برای توسعه استراتژی‎های بازاریابی دیجیتال در بانک شهر است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارشناسان و مدیران ارشد ستاد مرکزی بانک شهر و ذینفعان بوده است. با استفاده از فرمول کوکران، 125 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. نمونه‎گیری به صورت خوشه ای تصادفی انجام شد. داده‎های جمع‎آوری شده با نرم‎افزار SPSS تجزیه و تحلیل شدند. نتایج پژوهش نشان داد که متغیرهای زیرساخت، محیط سازمانی، مشتری‎مداری، منابع انسانی، مدیریت ارتباط، کیفیت خدمات، مدیریت و برنامه‎ریزی، مدیریت استراتژیک، بازاریابی و عملکرد در بانک شهر در وضعیت مطلوبی قرار دارند. استفاده از فناوری‎های به‎روز و پیاده‎سازی ساختار سازمانی مناسب برای مدیریت ارتباط با مشتریان، از دلایل این مطلوبیت شناسایی شد.

    کلیدواژگان: مشتری مداری، مدیریت ارتباط با مشتری، استراتژی‎های بازاریابی دیجیتال، بانک شهر
  • سمیرا شفائی یامچلو، اسماعیل حسن پور*، محمدحسین رنجبر صفحات 335-354

    امروزه عوامل مختلف و دایما در حال تغییری موجب شده که بانک ها در راستای شناخت نیازهای مشتریان و ارایه خدمات سازگار با نیازهای آنان تلاش و توجه ویژه ای رامبذول نمایند.چنین چالش هایی بانک ها را به سمت شناخت جنبه های مختلف چرخه عمر محصول سوق داده است. در پژوهش حاضر با ارایه الگوی مدیریت چرخه عمر محصولات ،به شناسایی آسیب ها واستراتژی های مورد نیاز جهت توسعه خدمات بانکی در بانک پارسیان پرداخته شد.در این پژوهش جهت شناسایی تم های اصلی و فرعی مرتبط با آسیب ها و استراتژی ها در الگوی چرخه عمر محصولات بانکی، از روش تحلیل تم استفاده گردید که به منظور گرداوری داده ها از روش مطالعه کتابخانه ای و مصاحبه استفاده شد ، به این صورت که ابتدا با مطالعه کتابخانه ای ، ادبیات موضوعی الگوی چرخه عمر محصولات وخدمات جمع آوری شده  وپس از شناسایی تعاریف چرخه عمر با استفاده از ابزار مصاحبه از مدیران و مسیولین شعب معتبر بانک پارسیان در شهر تهران به شناسایی تم های اصلی و فرعی الگوی چرخه عمرپرداخته شد.سپس نتایج در در چهار مرحله معرفی ،رشد ،بلوغ و افول محصولات دسته بندی شد و یافته های پژوهش منجر به شناسایی آسیب ها در چهار مرحله معرفی (2مضمون)، رشد (3 مضمون) ،بلوغ (3 مضمون)و افول (4 مضمون) و استراتژی های مورد نیاز چرخه عمر در چهار مرحله معرفی (2 مضمون) ، رشد (2 مضمون) ،  بلوغ (2 مضمون) و معرفی محصولات بانکی (2 مضمون)  گردید.

    کلیدواژگان: مدیریت چرخه عمر، خدمات بانکی، تحلیل تم، صنعت بانکداری
  • مهدی مظفرنیا، میرفیض فلاح شمس لیالستانی*، غلامرضا زمردیان صفحات 355-374

    ادغام فزاینده بازارهای مالی و بحرانهای مالی اخیر موج جدیدی از توجه محققین به مسیله سرریز و سرایت در بازارهای مالی ایجاد نموده است. سیاستگذاران و مشارکت کنندگان بازار نیز بیش از پیش به اثرات سرریز و چگونگی رفتار آن در خلال دوره های مختلف رونق و رکود اقتصادی توجه می کنند تا بتوانند ضمن پیش بینی روند بازارها ابزارهای پوشش ریسک را به شکل بهتری انتخاب کنند. از این رو تحقیق حاضر با هدف برآورد اثرات سرریز میان بازارهای ارز و سهام در اقتصاد ایران، به دنبال مطالعه چگونگی رفتار سرریز میان این دو بازار در چرخه های تجاری اقتصاد ایران است. به این منظور با مطالعه داده های روزانه سالهای 1389-1399 که اقتصاد ایران با دو دوره رونق و دو دوره رکود اقتصادی در آن مواجه بوده، میزان سرریز روزانه از بازارهای ارز و سهام به یکدیگر مطابق رویکرد اقتصادسنجی سرریز پویای دیبولد و ییلماز (2012)، مدلسازی، برآورد و تحلیل شده است. مطابق نتایج تحقیق، سرریز از هر دو بازار وجود دارد، اما به طور کلی میزان سرریز از بازار ارز به بازار سهام بیشتر از سرریز از بازار سهام به بازار ارز است. همچنین سرریز و البته وابستگی دو بازار زمان-متغیر بوده و در خلال دوران رکود اقتصادی شدیدتر از دوران رونق اقتصادی بوده است. این نتایج مضامین مهمی برای سیاستگذاران و فعالان بازار دارد و نشان می دهد لازم است ارتباط میان بازار ارز و سهام بنابر وضعیت چرخه تجاری اقتصاد، در سیاستگذاریها و تصمیمات سرمایه گذاری لحاظ شود و بهینه نیست که یک رویکرد ثابت و از پیش مشخص، چه برای سیاستگذاری های کلان و چه برای استراتژیهای سرمایه گذاری، در این بازارها اتخاذ شود.

    کلیدواژگان: سرریز پویا، چرخه های تجاری، سرایت
  • سید کیوان خاتمی، محمد خدائی وله زاقرد*، سید محمد عبدالهی کیوانی صفحات 375-390

    هدف اصلی پژوهش حاضر مرور سیستماتیک تاثیر رمز ارز ها  بر بازار بورس اوراق بهادار با استفاده از روش فراتحلیل یا متا آنالیز می باشد، لذا در این راستا پژوهشگر، پژوهش های انجام شده از سال 1390 تا 1399 را مورد بحث و بررسی قرار داده است. نتایج پژوهش حاضرکه با بهره گیری از روش فراتحلیل انجام گرفته است و به ترکیب آماری نتایج پژوهش های انجام شده در زمینه بررسی تاثیر رمز ارز ها بر بازار بورس اوراق بهادار پرداخته است، نشان داد که اندازه اثر کشف شده برای اکثر مطالعات معنادار است. باتوجه به اینکه خطای اندازه گیری آزمون  همگن بودن کمتر از 0.05 بوده بنابراین مطالعات همگن هستند و ناهمگن یا نامتجانس نمی باشند و این امر نشان از تایید مدل اثرات ثابت می دهد. از طرفی اندازه اثرمدل اثرات ثابت مطابق با جدول رزنتال متوسط ارزیابی گردید. از سویی خطای اندازه گیری مدل اثرات ثابت کمتر از 0.05 می باشد که  فرضیه پژوهش را تایید می نماید. بنابر این رمز ارز ها بر بازار بورس اوراق بهادار تاثیر دارند.

    کلیدواژگان: رمز ارز، بازار بورس، فراتحلیل
|
  • Mehrdad Nemati *, Saman Rahmani Nowruzabad Pages 1-24

    The Purpose of This Study was to Identify the Effect of Psychological Bias on Financial Investors' Satisfaction in Tehran Stock Exchange. In this field of research, in order to collect data field method and standard questionnaire were used. The validity of questionnaire was checked by experts. In the next step, the reliability of the questionnaire was investigated using Cronbach's alpha coefficient. The results confirm that the questionnaire has the necessary reliability. The statistical population of this research is real investors in Tehran Stock Exchange. Considering that the number of the statistical population is unlimited, the desired sample size of 384 people was randomly selected using Cochran's formula and investigated. In order to Investigate the Relationship Btween the Variables of Research, Structural Equation Modeling Technique and LISREL Software have been used. Good Fitting Indicators Such as RMSEA, GFI, and AGFI Indicate Good fit of the Model and the Usability of the Results. The Results show That the Effect of Excessive Self-confidence, Reliance on Financial Experts, Tendency to Classify Money, Tendency to Budgeting, Tendency to adapt, Social Responsibility, Reliance on Spouse and Self-control on Positive Financial Satisfaction and Meaningful

    Keywords: Financial Satisfaction, Investors' Tendencies, Psychological biases
  • Abbas Ghodratpanah, Esfandiar Malekian, Yahya Kamyabi * Pages 25-48

    Selecting the appropriate accounting software has become an important issue for many organizations. In such a way that organizations have requested to use consulting services in choosing the right software package; Because the wrong choice might lead to major financial losses. Indicators affecting the selection of accounting software should be considered before preparing the software. Facing with such an important decision, accountants, managers, and professional consultants all need indicators to rank these software packages to free them from subjective decision-making. The purpose of this article is to identify and explain the main factors that the organization should consider in its decision to choose the right software. Using Delphi method, the research questionnaire has been subjected to experts' opinions. These indicators are categorized in the form of two dimensions and ten components. These two dimensions are the features of the accounting software and the characteristics of the software vendor. The results of the research show that the three components of software reliability, technology and security from the aspect of accounting software features, as well as two components of software maintenance and upgrading, and the reputation of the software vendor from the aspect of the characteristics of the software vendor have the greatest impact on choosing the right software.

    Keywords: choosing the right accounting software, accounting information systems, influential indicators, Delphi method
  • Asghar Abolhasani Hestiani *, Mostafa Elmimoghadam, Nasrin Mansouri, Minoo Amini Milani Pages 49-94

    Exchange rate is one of the important economic variables that are affected by various factors. Since the exchange rate in any country is considered one of the basic indicators in determining the degree of international competition and explaining the internal situation of that country's economy, with the aim of investigating the role of economic sanctions imposed on the exchange rate in Iran, this research was carried out. According to empirical studies, several visible and invisible factors have affected the exchange rate in the country; Factors that sometimes can not all be considered in one economic model; therefore, even with conventional methods, it is not possible to comment with certainty on the extent to which some of these factors affect the exchange rate. Based on this argument, in order to use an appropriate method, in order to investigate the effect of financial and commercial sanctions imposed on Iran along with other variables affecting the exchange rate in the period after the Islamic Revolution (1978-2020) from a fuzzy approach is used. The results show that severe economic sanctions with a high and strong fuzzy coefficient have had a positive and significant effect on the exchange rate in Iran. Also, liquidity, budget deficit, balance of payments, inflation and adaptive exchange rate expectations, respectively, after the severe sanctions, have had the greatest impact on increasing the exchange rate in recent years. The fuzzy coefficients obtained for the variables of oil revenues, the degree of openness of the economy, economic growth and interest rate on account of domestic investment deposit, indicate the negative effect of these variables on the exchange rate in Iran in this period.

  • Sharara Taheri, AbdulMajid Abdul Baqi Attaabadi, majid vaziri sarashk, MohammadHossein Arman Pages 95-116

    Financial markets are currently experiencing sharp volatility. The turbulent environment of financial markets, the close relationship in these markets and the significant impact it has on the country's economy, as well as the urgent need to predict future financial and economic scenarios, have led researchers to explore and analyze these inter-market relationships. Studying how the returns and volatility in one market affect other markets has always been one issue that helps investors and policymakers to make optimal decisions. Given the importance of volatility spillovers in the Iranian financial market, this study aimed to investigate the effect of the volatility in the foreign exchange, gold markets to the capital market in Iran. In this regard, in this study, the effect of volatility spillover and noise trading of gold and foreign exchange markets on volatility in capital market returns has been investigated. This descriptive study was conducted using the daily and monthly data from the foreign exchange, gold, and capital markets from 2010 to 2019 and to analyze the data, ARCH and GARCH models have been used. The results of this study showed that the abnormal volatility of the capital market in the previous day positively affects the abnormal volatility of the capital market today, indicating that if money flows in the capital market, which indicates the flow of money in the capital market from yesterday, increasing the transfer of emotions to the current capital market. In addition, the abnormal volatility in the of gold and foreign exchange markets in the previous today has a positive effect on the abnormal volatility in the capital market today. The positive effect of this effect indicates the flow of money in the foreign exchange and gold markets and its volatility spillover into the capital market. Overall, the findings of this study confirmed the positive impact of the foreign exchange and gold markets on the abnormal volatility in the capital market in the short term (daily) and long term (monthly).

    Keywords: Volatility spillover, Noise Trading, Financial Markets, GARCH model
  • Yousef Moradi, Kiumars Shahbazi *, Soleiman Feizi Ganje Pages 117-138

    The Purpose of This Study Is to Investigate the Impact of Fiscal Policy On Economic Growth and to Estimate the Fiscal Multiplier During Business Cycles. For This Purpose, Quarterly Data of Iran's Economy Has Been Used During the Period 1993 To 2018. Three Methods Are Used to Estimate the Fiscal Multiplier. 1) Vector Auto-Regression Models Based On Blanchard and Perotti Method 2002, 2- Regression Based Method Introduced by Hall 2009 And 3- Dynamic Stochastic General Equilibrium Models. In The Present Study, Is Used the Second Method and Markov Switching Model, Which Is Based On Regression Specification, To Calculate the Fiscal Multiplier During Business Cycles. Therefore, By Specifying Five Different Models, Such That In Model Number 1, Direct Taxes, In Model Number 2, Indirect Taxes, In Model Number 3, Government Expenditures, In Model Number 4, Government Expenditures and Direct Taxes and In Model 5 Government Expenditures and Indirect Taxes  Are Considered As Fiscal Policy Tools. The Results Showed That Direct Taxes Perform Better in Effect of Economic Growth Than Indirect Taxes. Also, Among The Three Instruments of Government Spending and Direct and Indirect Taxes, The Largest Multiplier in The Recession and Boom Period Is Related to Government Spending and Direct Taxes, Respectively. On The Other Hand, The Government's Fiscal Policy Package, Which Contains Indirect Taxes and Expenditures, Works Better in Influencing Economic Growth Than the Package, Which Contains Direct Taxes and Expenditures.

    Keywords: Fiscal Multiplier, Direct Tax, Economic Growth, Government Spending
  • Mohsen Zayandeh Roudi *, Syed Abdul Majeed Jalai Isfandabadi, Mehdi Fatemi Pages 139-172

    Determining the size of the government and its effect on the economy is one of the important issues in the field of public sector economics. This research seeks to determine the factors affecting the optimal growth rate of government expenditures. The increase in government spending has an effect on economic variables and can lead to an increase in the production and supply of public goods and services and affects the well-being of households as well as the desirability of households. The purpose of this research is to investigate the factors affecting the optimal growth of government spending in Iran's economy. The information used is for the period 1360 to 1397. In this study, the dynamic optimal control approach has been used to investigate the factors affecting the growth of government expenditures. The results of the study show that the time preference rate, the coefficient of technical progress, the elasticity of production in relation to the investment of the private and public sectors, the consumption ratio of the sector Private to public, capital stock has had a negative and inverse effect on the optimal growth of government spending in the economy. On the other hand, the ratio of public sector investment to private sector, the elasticity of substitution between time and capital depreciation rate have had a positive effect on the optimal growth rate of government spending in Iran's economy. Also, the sensitivity of the growth rate of government expenditures was estimated for different values ​​of the mentioned variables. The calculation results show that depending on the parameters, the ratio of government expenditures to the previous period varies between 0.91 and 1.024 percent.

    Keywords: government size, government spending, Optimal Control, utility
  • Seyyed Zahra Mousavi, Ahmad Kaabomeir *, Saeed Nasiri Pages 173-192

    The readability of disclosure of financial reports in Iran is considered one of the relatively new issues that has not been addressed much and its impact on the financial and operational variables of companies as well as investors and decision makers has not been measured and evaluated. Therefore, the present study has evaluated the effectiveness of investors' judgments on the readability of the disclosure of the company's financial reports. In terms of the purpose, this research is considered one of the applied researches, and in terms of the method, the research is based on correlation analysis. To collect the data of this research, 120 active investors in the stock exchange were selected and data were collected with the help of a scenario.
    The results showed that when the company's financial reports have low readability of disclosure, the sensitivity of investors' evaluation judgments is affected and increases, but when the readability of disclosure is low, the psychological processing of investors will not be affected. In addition, it was found that when the company's financial reports have low disclosure readability, the intensity and efficiency of the search for external information by investors increases, but the amount of investors' reliance on external information does not change.

    Keywords: Decision Making - Performance Evaluation - Fluency Processing – Validity Management - Company Evaluation
  • Hamed Rabi Beigi, Rahmatollah Mohammadipour *, Iraj Noravesh, Reza Salehi Pages 193-226

    Taxes are a fundamental aspect of modern life. The funds that governments get from taxes are used to provide essential services and public goods. Therefore, people's willingness to pay taxes plays an important role in the economic and social well-being of any country. The approach of this research is a combination of quantitative and qualitative methods, which presents its model in the qualitative part based on grounded theory, and structural equation modeling (SEM) is used in the quantitative part. The statistical population of this research was conducted in the qualitative section, including 12 experts and elites of the country's tax affairs organization and university elites with high experience, who were selected by the snowball method, and interviews were used to collect the required data. In the quantitative part, the statistical population was selected based on the recommendations of using confirmatory models of 270 managers and financial experts. After the implementation, the textual data were analyzed using three successive stages of open, central and selective coding, and finally the research paradigm model was developed. The results show that the pattern of tax sentiment is based on the central category of virtual space, democracy and advertising, which is formed under the influence of causal conditions. This process begins with causal conditions and leads to the formation of a central category that helps to strengthen tax morale by using strategies, and its consequence is the improvement of economic indicators, the improvement of social indicators and the fight against money laundering. The lack of tax justice, flexibility and complexity of tax laws are also among the conditions interfering with the model of tax morale, and creating a culture and establishing tax justice are among the strategies to strengthen tax morale.

    Keywords: Tax, Tax Morale, Formal Institutions, Informal Institutions, Grounded Theory
  • Sedigeh Dodangeh, Seyyed Shamsuddin Hosseini *, Farhad Ghaffari Pages 227-246

    While it is economically well established that the financial sector is interrelated, empirical estimates of the growth of these textual results are generally presented. On the other hand, it will be different for several time series assessments at different levels of economic growth and in terms of time requirements, so it seems that estimating linear models to examine macro-relationships is challenging. The aim of this study was to investigate the relationship between the development and size of the financial sector in the Iranian economy with economic growth in the years 1350-1399 using the non-linear regression method of Astana. The results show that there are three different regimes for the effect of changes in financial sector size and financial development on economic growth. In economic growth rates, only financial differences affect economic growth. This effect in the second regime, ie between the economic growth rates of 0 to 8.6%, is weak but positive and significant, and in the economic growth rate above 8%, both financial size and financial development have a positive and significant effect on economic growth.

    Keywords: Financial Development, financial sector size, Economic Growth, threshold regression
  • Azam Sadat Atyabi, Alireza Dagigiasl *, Gholamreza Garyenjad Pages 247-272

    In the present study, in the first stage, the central bank's policy intervention index and foreign exchange market pressure were calculated, and then, using gentle transfer regression (STR), the effect of central bank intervention on the profitability of the country's commercial banks was investigated. According to the model results; In 24 of the 30 years surveyed, the country's economy has faced increasing pressure from the foreign exchange market. In other words, between 1370 and 1399, the central bank's intervention activities eliminated an average of 24% of the foreign exchange market pressure. Also, the results of STR model estimation show the positive effect of economic growth rate variable on bank profitability and the negative effects of central bank intervention, stock return rate, credit risk, inflation rate and interest rate on the profitability of commercial banks. The negative coefficient of the central bank intervention index can indicate that the central bank, in the face of increasing positive deviations in the exchange rate, is pursuing a decline in the growth of its foreign reserves. In other words, with a further increase in the supply of foreign exchange in the market, its value decreases and the exchange rate return to its long-term path. On the other hand, if there is a negative deviation in the exchange rate of the central bank, by increasing the volume of foreign reserves and reducing the supply in the foreign exchange market, it can increase this rate and approach its long-term path, which is in line with existing theories. This is the context.

    Keywords: Central bank policy intervention, foreign exchange market pressure, profitability of commercial banks, gentle transfer regression
  • Seyed Farshid Gharavi, Ahmad Naghiloo *, Ashkan Rahimzadeh Pages 273-312

    The importance of the bank's role in the current era is clear and one of its roles is financial intermediation between savers and investors. This role can be very important in helping to convert capital. In other words, the main task of banks is to equip and allocate money, subsidiaries and alternative securities, which is done by accepting deposits and giving loans. Islam is not against the idea of ​​banking and banking, as long as it is not against books, traditions and values, but Islam is opposed to usurious banking based on interest rates. The main purpose of this study is to investigate the effect of Islamic financial instruments (Sukuk) on economic growth in Iran. This study is applied in terms of purpose and descriptive data and information collection. The time domain of the research is in the period of 1370 to 1399. Method 1 of 7 In this research, an attempt has been made to identify the effects of Islamic bonds (sukuk) on economic growth by theoretically explaining and designing a model and using the methods of DSGE stochastic dynamic equilibrium model, so that the empirical effect of this relationship is analyzed. Be located. And it was shown that Islamic financial instruments (sukuk) affect Iran's economic growth.

    Keywords: bonds, Sukuk, economic growth
  • MohammadReza Javid, Sina Nematizadeh *, Behrouz Ghasemi Pages 313-334

    With the transition from the traditional economy and increasing competition in new dimensions, the customer has become the main pillar and the center of all organizational activities. From a competitive perspective, the survival and continuity of organizations depend on identifying and attracting new customers and maintaining existing ones. Moreover, acquiring new customers costs five times more than retaining existing ones. This means that instead of differentiating products, organizations should identify their customers and shift their focus from increasing market share to increasing customer share. According to the 20/80 rule, 20% of customers contribute to 80% of the organization's sales. This indicates the necessity of maintaining long-term profitable relationships with customers to maximize profits. This research aims to measure the quality of customer relationship management for developing digital marketing strategies at Shahr Bank. The statistical population of this study included all experts and senior managers of Shahr's Bank headquarters and stakeholders. Using Cochran's formula, 125 individuals were selected as the statistical sample. Sampling was done as a random cluster. The collected data were analyzed using SPSS software. The results of the study showed that the infrastructure variables, organizational environment, customer orientation, human resources, relationship management, service quality, management and planning, strategic management, marketing, and performance in Shahr Bank are in a desirable state. The use of up-to-date technologies and the implementation of an appropriate organizational structure for managing customer relationships were identified as reasons for this desirability.

    Keywords: customer orientation, Customer Relationship Management, digital marketing strategies, Shahr Bank classification
  • Samira Shafaei Yamchelou, Esmaeel Hasanpoor *, Mohammadhosein Ranjbar Pages 335-354

    Today, Diverse and ever-changing factors have led banks to devote special efforts and attention to identifying customer needs and offering services that are compatible with their requirements. These challenges have led banks to identify various aspects of the product life cycle. In this study, by presenting the Product Lifecycle Management Model, the damages and strategies required to develop banking services at Parsian Bank were identified. In order to identify in this study, the main and sub-themes related to damages and strategies in the life cycle of banking products, the methodology of thematic analysis was used, which was applied for data collection, library study and survey methods as follows:Initially, thematic literature on the life cycle model of products and services was collected through library study, and after identifying the definitions of the life cycle, the main and secondary topics of the life cycle were identified using tools for interviewing managers and officials of reputable branches of Parsian Bank in Tehran. The results were then classified into four stages of introduction, growth, maturity and decline, and the research results led to the identification of damages in four stages of introduction (2 themes), growth (3 themes), maturity (3 themes) and decline (4 themes).) And the required life cycle strategies were introduced in four stages: Introduction (2 themes), growth (2 themes), maturity (2 themes) and of decline banking products (2 themes).

    Keywords: Life cycle management, Banking Services, Thematic analysis, Banking sector
  • Mehdi Mozafarnia, MirFaiz Fallah Shams Lialestani *, Gholamreza Zamardian Pages 355-374

    The increasing integration of financial markets and recent financial crises has created a new wave of researchers' attention to the issue of spillover and contagion in financial markets, to be able to better choose risk hedging instruments whit predicting market trends. Policymakers and market participants are also increasingly paying attention to the spillover effects and how they behave during different periods of economic boom and busts. Therefore, the present study aims to estimate the spillover effects between foreign exchange and stock markets in the Iranian economy and seeks to study how the spillover between these two markets behaves in the business cycles of the Iranian economy. For this purpose, by studying the daily data of 1389-1399 in which the Iranian economy is facing two periods of economic boom and two periods of economic recession, the daily spillover of foreign exchange and stock markets has been estimated and analyzed based on dynamic spillover econometric approach of Diebold and Yilmaz (2012). According to the results, in general, the spillover effect between two markets exists, but the spillover rate from the foreign exchange market to the stock market is higher than the spillover from the stock market to the foreign exchange market. Also, the spillover and, of course, the dependence of the two markets during the recession was time-varying and is more severe than during the boom. These results have important implications for policymakers and market participants and show that it is necessary to consider the relationship between the foreign exchange market and stock market according to the state of the business cycle of the economy in investment policies and decisions. Also, it is not optimal to adopt a fixed and predetermined approach, both for macro policies and for investment strategies, in these markets.

    Keywords: Dynamic spillover, business cycles, contagion
  • Seyed Keivan Khatami, Mohammad Khodaei Valahzaghard *, Seyed Mohammad Abdollahi Keivani Pages 375-390

    The present study aims to systematically review the effect of cryptocurrencies on stock market using meta-analysis. In this regard, the researcher evaluated the studies conducted during 2011-2020. The results of the present study, which were conducted using meta-analysis method and statistically combined the results of studies on the effect of cryptocurrencies on the stock market, indicated that the discovered effect size is significant for most studies. Since the measurement error of the homogeneity test is less than 0.05, the studies are homogeneous and confirm the fixed effects model. In addition, the effect size of the fixed effects model was evaluated based on Rosenthal table. The measurement error of the fixed effects model was less than 0.05, confirming the research hypothesis. Therefore, cryptocurrencies affect the stock market.

    Keywords: Cryptocurrency, Stock market, meta-analysis