فهرست مطالب

دولت پژوهی ایران معاصر - سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

نشریه دولت پژوهی ایران معاصر
سال هشتم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/11/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابوذر عمرانی* صفحات 11-43
    امروزه قدرت نرم در کنار قدرت سخت برای پیشبرد منافع و دستیابی به اهداف کشورها در عرصه جهانی مورد استفاده واقع می شود. در این میان دولتها از دیپلماسی فرهنگی به منظور ترسیم چهره و تصویر مطلوب در اذهان و افکار عمومی بهره میبرند. یکی از ابزارهای دیپلماسی فرهنگی صنعت جهانگردی و گردشگری است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش صنعت گردشگری در افزایش منزلت و پرستیژ سیاسی جمهوری اسلامی ایران است. پرسشی که در این رابطه مطرح می شود این است که دیپلماسی فرهنگی، بویژه صنعت گردشگری، چگونه می تواند باعث افزایش منزلت و پرستیژ سیاسی جمهوری اسلامی ایران در مجامع بین المللی و افکار عمومی جهانی بشود؟ در این رابطه این فرضیه مطرح می شود که اگر ابزارها و ظرفیت های مختلف دیپلماسی فرهنگی جمهوری اسلامی به نحو مطلوب و مناسبی مدیریت شده و مورد استفاده واقع شوند، این ظرفیت و توان وجود دارد که علیرغم تبلیغات سوء، چهره واقعی و مطلوب حکومت و ملت ایران مورد تبلیغ و پذیرش بین المللی و جهانی واقع شود. زیرا یکی از کارکردهای دیپلماسی فرهنگی مدیریت تصویر و اعتبار بخشی به کشور است و بویژه در مورد صنعت گردشگری ورود جهانگردان و توریستها می تواند باعث آشنایی بیشتر آنها با فرهنگ و ارزش های فرهنگی کشور شود و در بازگشت می توانند سفیران مناسبی برای صدور فرهنگ و تمدن ایرانی-اسلامی به شمار آیند. روش پژوهش حاضر توصیفی-تحلیلی است و گردآوری داده ها نیز به روش کتابخانه ای صورت گرفته است.
    کلیدواژگان: دیپلماسی فرهنگی، صنعت گردشگری، جمهوری اسلامی ایران، منزلت و پرستیژ سیاسی
  • محمد فارسی*، حمزه خواستار صفحات 45-64
    امروزه مسیله اشتغال و بیکاری بعنوان یکی از مسایل عمومی و بغرنج جوامع و دغدغه های حاکمیت و دولت ها مبدل شده است. توسعه اشتغال در کنار رونق اقتصادی و ایجاد رفاه اجتماعی از بسیاری معضلات امنیتی و مجرمانه، آسیب های اجتماعی و فرهنگی جلوگیری می کند.از این رو مدیران دولتی و سیاستگذاران در تلاش اند با سیاستگذاری جامع و اجرای دقیق سیاست ها در رفع مشکلات اشتغال و بیکاری موفق باشند. ایران نیز مشابه بسیاری از کشورهای در حال توسعه یا کمتر توسعه یافته با نرخ بیکاری بالایی مواجه می باشد و دولت ها و سیاستگذاران طی سالیان گذشته اقدامات و برنامه های مختلفی را در ایجاد اشتغال و رفع بیکاری به اجرا درآورده اند. سوال اساسی اینجاست که برنامه ها و سیاست های پیاده شده در حوزه اشتغال تا چه اندازه موفق و نتیجه بخش بوده اند؟ متولیان حوزه اشتغال کشور چه نهادهایی هستند؟ ایرادات و اشکالات وارده به ساختار مدیریتی و نحوه سیاستگذاری اشتغال کشورکدام اند ؟ به منظور تبیین مسیله اشتغال و پاسخ به سوالات پژوهش در تحقیق حاضر در برنامه قرار گرفت. در ابتدای تحقیق وضعیت آمار و شاخص ها و ساختار کنونی مدیریتی اشتغال کشور با بهره گیری از منابع علمی و سازمانی بررسی و تبیین شدند. سپس با استفاده از روش تحلیلی و استنباطی اقدامات اجرایی دولت و ساختار مدیریتی اشتغال در بخش دولتی مورد نقد و بررسی قرار گرفتند. در نهایت پیشنهادهای علمی و کاربردی برای اصلاح ساختار شورای عالی اشتغال کشور و توصیه های سیاستی در پیاده سازی برنامه های اشتغال ارایه شدند.
    کلیدواژگان: اشتغال، بیکاری، سیاستگذاری اشتغال، عملکرد دولت، سیاستگذاری تولید و خدمات
  • روح الله صفریان گرمه خانی*، علی شهبازی صفحات 65-95
    در عصرامام رضا(ع) اداره امور و راهبری نظام حکمرانی از شکل آرمانی آن در دوره های اولیه اسلام دور شده است و ناکارآمدی، بی تدبیری و فساد در ارکان خلافت عباسی و عرصه اجتماعی نمایان است. امام رضا(ع) در این شرایط و در دوره قبل از ولایتعهدی و نیز بویژه بعد از آن و در دوره مامون سعی در مقابله با این وضعیت داشتند. مهمترین راهبردی که امام رضا(ع) در مقابل این وضعیت در پیش گرفتند،تبیین وبیان ماهیت واقعی حکمرانی در نظام اسلامی است که با توجه به ویژگی های آن در ابعاد گوناگون ضمن کارآمدی، فساد نیز در جامعه کاهش و قابل کنترل خواهدبود. بنابراین سوال اصلی این مقاله این است که در اندیشه و سیره امام رضا(ع) فساد چگونه کنترل و از بین می رود؟یافته های این مقاله با استفاده از روش هرمنوتیک اسکینری و باتکیه برمنابع اسنادی وکتابخانه ای نشان می دهد که امام رضا(ع)با توجه به شرایط سیاسی و اجتماعی آن دوره و در تعامل با گروه های گوناگون برحکمرانی مطلوب اسلامی تاکید دارند که این نوع حکمرانی دارای بنیانی توحیدی می باشد و ساختارحکومتی آن بنحوی است که ماهیت وهدفی سعادت گرا دارد که در کنار آن مردم قرار دارند که در حوزه اجتماعی نقشی فعالانه دارد.از نظر ایشان این حکومت با چنین ساختار اجتماعی وماهیت سیاسی و بنیانی فرهنگی و اعتقادی ضمن کارآمدی زمینه را برای هرگونه فساد از بین می برد.
    کلیدواژگان: امام رضا(ع)، حکمرانی مطلوب، فساد، ساختار اجتماعی، ماهیت سیاسی
  • محمدرضا مرادی*، یوسف زین العابدین عموقین، حجت مهکویی صفحات 97-128

    ایران با توجه به جمعیت انسانی، نظام سیاسی اسلامی و دارا بودن اکثریت جمعیت شیعه مذهب، به عنوان هارتلند تشیع در جهان تلقی می گردد که از آنها می توان به عنوان مکمل های ژیوپلیتیک تشیع در ایران یاد کرد و اقتدار آنها تا حدودی وابسته به میزان قدرتمندی ایران است. جهان تشیع امروزه یک خط سیر مهمی را از لحاظ جغرافیایی شامل می شود که در واقع از شرق کشور چین و هندوستان شروع شده و بعد از رسیدن به ایران، از طریق عراق و خلیج فارس به سوریه و لبنان می رسد. که این پراکندگی و قدرت چشم انداز ژیوپولتیک را تعیین می کند و مقاله فوق در صدد پاسخگویی به این فرض است که چه عواملی سبب تاثیرگذاری بر نظام منطقه ای ژیوپولتیک شیعه در خاورمیانه می گردد. به جهت یافتن پاسخ از روش توصیفی- تحلیلی استفاده شده است. برای گردآوری داده ها، از روش کتابخانه ای ومیدانی بهره گرفته شده است و برای تکمیل پرسشنامه و تعیین جامعه نمونه از جدول استاندارد مورگان و تعداد 269 نمونه انتخاب شده است. نتایج بدست آمده نشان می دهد شیعیان از یک سو با دارا بودن آموزه های آیینی و از سوی دیگر به دلیل شرایط تبعیض آمیز سیاسی- اجتماعی در ساختار قدرت این کشورها، زمینه های بازتولید هویت جمعی آنان و تحول خواهی به منظور تغییر شرایط موجود در منطقه را دارا است. امروزه شیعه به یک موضوع ژیوپلیتیک تبدیل شده است، زیرا نقطه ثقل جغرافیای شیعیان مناطقی است که بر روابط قدرت در سطح منطقه و جهان تاثیر گذار است.

    کلیدواژگان: چشم انداز، نظام منطقه ای، ژئوپولتیک شیعه، خاورمیانه
  • نوروز هاشم زهی*، رسول یاحی، نازنین ملکیان صفحات 129-158
    ایران در نیمه دوم قرن بیستم درگیر جنگ های مختلف داخلی و خارجی بود. جنگ تحمیلی عراق علیه ایران همانند هر جنگ دیگری دارای ویژگیهایی همچون شتاب بخشی به تحولات و رقابت در تصاحب فن آوریها است. این مقاله به تحلیل عملکرد وزارت پست، تلگراف و تلفن در پشتیبانی تخصصی و عمومی جنگ در مقطع تاریخی 1359 تا سال 1367پرداخته می شود. روش اصلی پژوهش تاریخی اسنادی و روش تجزیه و تفسیر تحلیل مضمون می باشد که با استفاده از اسناد و منابع دست اول و دوم و روایت مطلعان از نقش پست، تلگراف و تلفن در دوران جنگ تحمیلی صورت گرفته است. به طور خاص این پژوهش بر نقش و عملکرد شرکت مخابرات، شرکت پست و عملکرد مرکز تحقیقات مخابرات در دوران دفاع مقدس تمرکز دارد. نتایج نشان می دهد که شرکت مخابرات، درجهت آماد و تدارکات رسانی به جبهه ها، امداد و نجات مجروحین جنگ تحمیلی، برقراری ارتباط میان رده ها و یگان های نظامی وانتظامی، نصب وراه اندازی سامانه ها، زیرساخت ها وتجهیزات ارتباطی الکترونیکی دفاع مقدس، خدمات دهی راداری و الکترونیکی، بازسازی ساختمان های آسیب دیده مخابرات و برقراری ارتباط تلفنی و تلگرافی رزمندگان دارای برنامه و عملکرد بوده است. شرکت پست نیز در اعزام متخصص و داوطلب جهت ایجاد دفاتر پستی و تلگرافی به جبهه های جنگ، درجهت چاپ تمبرهای دفاع مقدس، خدمات پستی به اسرای جنگ تحمیلی اقداماتی انجام داده است.
    کلیدواژگان: وزارت ارتباطات، پست، تلفن، تکنولوژی ارتباطی، جنگ تحمیلی
  • عباس علیرضایی*، حسین نصیرزاده صفحات 159-188
    پژوهش مذکور درصدد فراهم آوردن بستری تازه در جهت شناخت و پاسخ دهی به نسبیت سنجی عاملیت ساختار و کارگزار در تحقق دولت‎سازی اسلامی مبتنی بر رویکرد ساختار کارگزار و با تکیه بر اندیشه امام خامنه ای(مدظله العالی) می‎باشد.با بررسی اجمالی سیر تطوری نظریات ساختار کارگزار در علوم سیاسی و انتخاب نظریه ساختیابی آنتونی گیدنز به نظر میرسد در تشکیل دولت اسلامی به معنای مرحله سوم از فرایند تحقق اهداف انقلاب اسلامی به سوی تمدن اسلامی از منظر امام خامنه ای(مدظله العالی) باید به هر دو وجه ساختار و کارگزار توجه نمود. از منظر معظم له ساختارهای کلان نظام اسلامی که در مرحله دوم از حرکت فرآیندی انقلاب طرح ریزی و منجر به تدوین قانون اساسی گردیده است، با روند تکامل یافته ی امروز مشکل نداشته و بهترین ساختار مورد نیاز برای پیشبرد امور می باشد. لکن علی رغم پیشرفت های شگفت آور و افتخارات چشمگیر که با وجود مشکلات و موانع طاقت فرسا که در بیانیه گام دوم انقلاب به آن ها اشاره گردیده است ، هنوز دولت مطلوب اسلامی به نحوی که به صورت حداکثری با آرمانهای انقلاب اسلامی همسو باشد تشکیل نگردیده است. آنچه که امروز در حرکت انقلاب و تشکیل دولت اسلامی باید مورد مداقه قرار گیرد ایجاد تحول معنوی و معرفتی در جهت اسلامی شدن روش و منش کارگزاران می باشد که اساسی ترین مانع در تشکیل دولت اسلامی است، البته وجود نگاه نقادانه به ساختارهای خرد کشور در راستای تحقق دولت اسلامی تسریع بخش و تسهیل کننده این حرکت کلان خواهد بود.
    کلیدواژگان: انقلاب، ساختار، کارگزار، امام خامنه ای(مدظله العالی)، دولت اسلامی
|
  • Aboozar Omrani * Pages 11-43
    Today, soft power is used alongside hard power to advance the interests and achieve the goals of countries in the world arena. In the meantime, governments use cultural diplomacy in order to paint a favorable image in the minds of the public. One of the tools of cultural diplomacy is the tourism industry. The aim of the current research is to investigate the role of the tourism industry in increasing the political dignity and prestige of the Islamic Republic of Iran. The question that is raised in this regard is how cultural diplomacy, especially the tourism industry, can increase the political dignity and prestige of the Islamic Republic of Iran in international forums and global public opinion. In this regard, it is hypothesized that if the various tools and capacities of the Islamic Republic's cultural diplomacy are managed and used in a proper and appropriate manner, there is the capacity and power to promote and accept the true and desirable face of the Iranian government and nation despite the bad publicity. Because one of the functions of cultural diplomacy is to manage the image and give credibility to the country and especially in the case of the tourism industry, the arrival of tourists can make them more familiar with the culture and cultural values of the country, and in return, they can be considered good ambassadors for the export of Iranian-Islamic culture and civilization. The present research method is descriptive-analytical, and data collection has been done by library method.
    Keywords: cultural diplomacy, Tourism Industry, Islamic republic of Iran, political dignity, prestige
  • Mohammad Farsi *, Hamzeh Khastar Pages 45-64
    nowadays , employment and unemployment are considered as one of the public and complex issues of societies and governments and governments .the development of employment along with economic prosperity and social welfare will prevent many security and criminal problems , social and cultural damage .therefore , public managers and policy - makers are trying to achieve comprehensive policy making and accurate implementation of policies in solving employment problems and unemployment .iran , like many developing countries or developing countries , is facing a high unemployment rate , and governments and policy - makers have implemented various measures and programs in creating jobs and unemployment .the main question is : how successful and how successful the programs and policies implemented in the field of employment ? ?the objections and drawbacks of the management structure and the way of employment policy making are controversial .in order to explain the effect of employment and answer to the research questions in the present study .at the beginning of the research , the status of statistics and indicators and current structure of the country 's employment management using scientific and organizational resources were studied and explained .then , by using the analytical and inferential methods of government executive actions and managerial structure of employment in the public sector were criticized and analyzed .finally , scientific and practical suggestions are presented to improve the structure of the higher council of employment and policy recommendations in the implementation of employment programs
    Keywords: employment, unemployment, employment policy, government performance, production, service policy
  • Ruhollah Safarian *, Ali Shabazi Pages 65-95
  • Mohamadreza Moradi *, Yusef Zeinolabedin Amoghein, Hojat Mahkoie Pages 97-128

    The Islamic Republic of Iran is considered as the Shiite heartland in the world due to its human population, Islamic political system and having the majority of the Shiite population, which can be mentioned as complementary to the Shiite geopolitics in Iran and their authority is somewhat dependent. It is as powerful as Iran. The Shiite world today is a geographically important route that actually starts from the east of China and India and after reaching Iran, reaches Syria and Lebanon through Iraq and the Persian Gulf. This dispersion and power determine the geopolitical perspective and the above article seeks to answer the hypothesis that factors affect the system of Shiite geopolitical regions in the Middle East. Descriptive-analytical method has been used to find the answer. To collect the data, the library and field methods have been used and to complete the questionnaire and determine the sample population, the Morgan standard table and 269 samples have been selected. The results show that Shiites, on the one hand, have religious teachings and, on the other hand, due to the discriminatory socio-political conditions in the power structure of these countries, the grounds for reproducing their collective identity and seeking change in order to change the existing conditions in Has the area. Today, the Shiites have become a geopolitical issue,

    Keywords: Landscape, Regional System, Shiite Geopolitics, Middle East
  • Nowruz Hashemzehi *, Rasoul Yahi, Nazanin Melikan Pages 129-158
    Iran was involved in various internal and external wars. Iraq's imposed war against Iran, like any other war, has features such as accelerating changes and competition in acquiring technologies. article, the performance of the Ministry of Post, Telegraph and Telephone in the specialized and general support of the war in the historical period of 1359 to 1367 is analyzed. The main method of documentary historical research and the method of analysis and interpretation is the analysis of the theme, which has been done using first and second hand documents and sources and the narration of informants about the role of post, telegraph and telephone during the imposed war. Specifically, this research focuses on the role and performance of the telecommunications company, the postal company, and the performance of the Telecommunications Research Center during the holy defense period. The results show that the telecommunication company, the degree of readiness and supplies to the fronts, the relief and rescue of the injured of the imposed war, the communication between the ranks and military and regular units, the installation and operation of the systems, infrastructures and electronic communication equipment of the holy defense, services Radar and electronic equipment, reconstruction of damaged telecommunication buildings, and telephone and telegraph communication of the fighters have had a plan and function. The Post Company has also taken actions in sending experts and volunteers to establish postal and telegraph offices to war fronts, to print sacred defense stamps, and to provide postal services to prisoners of war.
    Keywords: Ministry of Communications. post, telephone, Communication Technology, imposed war
  • Abbas Alirezaei *, HOSEIN Nasirzadeh Pages 159-188
    The mentioned research seeks to provide a new context for recognizing and responding to the relativism of structure and agent agency in the realization of Islamic state-building based on the agent structure approach and relying on the thought of Imam Khamenei . Summary The evolution of theories of agent structure in political science and the choice of AnthonyGiddens' theory of construction In the formation of the Islamic state, meaning the third stage of the process of achieving the goals of the Islamic Revolution towards Islamic civilization from Imam Khamenei's point of view, both The structure and the agent paid attention. From His Holiness's point of view, the macro-structures of the Islamic system, which in the second stage of the revolutionary process were designed and led to the drafting of the constitution, have no problem with today's evolved process and are the best structure needed to move things forward. But in spite of the remarkable progress and remarkable honors which, in spite of the overwhelming difficulties and obstacles mentioned in the statement of the second step of the revolution, the desired Islamic state has not yet been formed in a manner which is maximally in line with the ideals of the IslamicRevolution. Is. What should be considered today in the movement of the revolution and the formation of the Islamicstate is to create a spiritual and epistemological transformation in order to Islamize the method and character of the agents, which is the main obstacle in the formation of the Islamic state
    Keywords: revolution, structure, Agent, Imam Khamenei, Islamic state