فهرست مطالب

قضاوت - پیاپی 105 (بهار 1400)

نشریه قضاوت
پیاپی 105 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابراهیم احمدپور، محمدجواد ایزک شیری، محمد اسماعیل زاده صفحات 1-30

    امروزه اشخاص حقوقی مانند اشخاص حقیقی، در شاخه های مختلف علم حقوق موردمطالعه قرار می گیرند. درباره ماهیت اشخاص حقیقی اختلاف نظر وجود دارد. به طورکلی دو نظریه واقعی و فرضی بودن شخص حقوقی ارایه شده است. درباره مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی دو نظریه مغایر ابرازشده که قوانین کیفری ایران طبعی فردمدار دارند و مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی را جز در موارد نادر، به رسمیت نشناخته اند؛ همچنین از میان اشخاص حقوقی، تنها دولت ها و سازمان های بین المللی دولتی دارای شخصیت حقوقی بین المللی هستند که برای اداره این سازمان ها وادارات مدیرانی لازم است که اختیارات کافی داشته و در کنار آن ، مدیران مکلف به انجام بعضی اعمال و ترک برخی موارد دیگر شده اند و به موازات افزایش اختیاراتشان، مسیولیت های اختصاصی متعددی نیز در مقابل این مدیران وجود دارد. این مسیولیت تنها به قانون تجارت منحصر نمی شود و در برخی از قوانین دیگر نیز آمده است. برای مسیولان اشخاص حقوقی الزاماتی وضع شده که تخطی از این الزامات مسیولیت کیفری به همراه دارد. اراده شخص حقوقی از طریق و توسط مدیران آن ابراز می گردد و طبیعی است که اشخاص حقوقی نیز ممکن است همانند اشخاص حقیقی در جریان فعالیت های روزمره خود مرتکب فعل یا ترک فعل گردیده که موجب ورود خسارت به دیگران شود. با توجه به آنچه گفته شد، بر آنیم تا در پژوهش حاضر با روش گردآوری کتابخانه ای به بررسی موضوع حاضر بپردازیم و به این پرسش اصلی پاسخ دهیم که موجز مسیولیت کیفری اشخاص حقوقی با رویکردی تطبیقی به حقوق فرانسه و آمریکا چیست؟

    کلیدواژگان: مسئولیت کیفری، مدیران اشخاص حقوقی، شخصیت حقوقی، فعل و ترک فعل
  • امیررضا محمودی، سیده مهشید میری بالاجورشری صفحات 31-54

    خشونت خانگی علیه زنان یک پدیده جهانی است. که به طور سنتی یک موضوع حقوق بشری تلقی نمی شود، درنتیجه تلاش های فعالان حقوق بشر، جنبش های زنان و دانشگاهیان فعال در این زمینه وارد دستور کار سازمان ملل شده است. با توصیه عمومی شماره 19 کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، برای اولین بار به عنوان نوعی تبعیض بر اساس جنسیت پذیرفته شد و در سیستم رفع تبعیض علیه زنان ادغام شد که البته به صراحت خشونت علیه زنان را موردپذیرش قرار نمی داد. سرانجام دولت ها موظف به مبارزه با خشونت علیه زنان شده اند که به عنوان نوعی تبعیض بر اساس جنسیت در حقوق بین الملل حقوق بشر پذیرفته شده است، خواه در حوزه خصوصی باشد یا حوزه عمومی. مطابق با این تعهدات، دولت نه تنها موظف به حمایت از قربانیان خشونت و مجازات مرتکب است، بلکه باید ریشه ها و علل خشونت را نیز از بین ببرد. نتایج به دست آمده از مطالعه خشونت خانگی علیه زنان در چارچوب تصمیمات دادگاه حقوق بشر اروپا این است که آرای دادگاه حقوق بشر اروپا این شکل از خشونت را با احکام حقوق بشر اروپایی ناسازگار می داند و دولت های عضو را ملزم کرده تعهداتی را در راستای منع خشونت علیه زنان در دستور کار قرار دهند.

    کلیدواژگان: کنوانسیون اروپایی حقوق بشر، خشونت، خشونت خانگی، دیوان حقوق بشر اروپا
  • ایمان یوسفی، سعید یوسفی صفحات 55-77

    اعتراض ثالث در برابر دادگاه کیفری از موضوعات اختلافی در رویه قضایی به حساب می آمد. برخی قضات کیفری اعتراض ثالث را به دادنامه در بخش رد مال می پذیرفتند و در قامت یک دادرس مدنی به موضوع رسیدگی می کردند، درحالی که گروه دیگر معتقد به جریان اصل صلاحیت ذاتی بین دادگاه های حقوقی و کیفری بودند و اعتراض ثالث را در انحصار دادگاه حقوقی می دانستند. چالش پذیرش یا عدم پذیرش اعتراض ثالث ناشی از رویکرد مقنن به برخی جرایم خاص بود که در آن ها قاضی دادگاه کیفری بدون وجود یک دادخواست، مکلف به صدور حکم به رد مال است. از یک سو، یک حکم حقوقی با موضوع رد مال یا امثال آن بدون پشتوانه دادخواست و به تصریح برخی مواد قانونی توسط یک مرجع کیفری صادر شده و از سوی دیگر، پذیرش دادخواست اعتراض ثالث منوط به وجود یک دعوای کامل حقوقی است. در برخی کشورها نظیر ایتالیا، طرح دعوای مدنی کامل در مقابل دادگاه کیفری واجب است و تفکیکی بین جرایم برخلاف دادرسی ایران وجود ندارد. با تصویب رای وحدت رویه شماره 818 دیوان عالی کشور، اختلاف در رویه قضایی حل شد و اعتراض ثالث در صلاحیت دادگاه کیفری دانسته شد. به رای وحدت رویه ایرادات مختلف وارد است، ازجمله اینکه اصل صلاحیت ذاتی و تخصصی نادیده گرفته شده است. همچنین بر اساس رای وحدت رویه، دادگاه کیفری باید به دعوای اعتراض ثالثی رسیدگی کند که مبتنی بر یک دعوای رسیدگی شده کامل حقوقی در قبل نبوده و گاهی صرفا به دلیل نوشته شدن یک سطر در رای دادگاه کیفری که رسالت و هدف آن چیز دیگری است، ایجاد می گردد. از جانب دیگر، به نظر می رسد موادی نظیر ماده 111 قانون آیین دادرسی کیفری در صدور رای از جانب دیوان عالی کشور مغفول مانده است.

    کلیدواژگان: اعتراض ثالث اصلی، اعتراض ثالث اجرایی، دعوای عمومی، دعوای خصوصی، دادگاه کیفری
  • محبوب حبیبی، راضیه فامیلی* صفحات 79-104

    گستردگی شبکه جهانی اینترنت و تجارت بین الملل و پیوستن بسیاری از شرکت ها و صاحبان کالا و خدمات به این شبکه جهانی برای فروش کالا و خدمات، بیش ازپیش بر اهمیت کسب و کارهای نوین مبتنی بر وب افزوده است. استفاده شرکت های تجاری از نام دامنه یکی از مهم ترین عناصر جهت شناساندن خود، محصولات، اختراعات و خدمات در توسعه تجارت الکترونیکی و انجام فعالیت های تجاری از طریق اینترنت است. در حال حاضر حق انحصاری دارنده نام دامنه پس از ثبت آن در خصوص نشانی های اینترنتی بیانگر اهمیت حمایت از دارندگان حقوق صاحبان نام دامنه و حل وفصل اختلافات ناشی از نقض این حق می باشد. در مورد اختلافات بین المللی مربوط به اسامی دامنه، مهم ترین شیوه روش «یو، دی، آر، پی [1]» (حل وفصل اختلافات به وسیله داوری) است. در حال حاضر ثبت دامنه صرفا بر مبنای حق تقدم صورت می پذیرد و مشکل ازآنجا شروع می شود که گاهی انتخاب نام دامنه با علایم تجاری تداخل پیدا می کند؛ درواقع نام دامنه انتخاب شده پیش تر به عنوان علامت تجاری یک تاجر یا شرکت تجاری ثبت شده است. نگارندگان بر این است که با توجه به قوانین و مقررات و رویه های جاری، این موضوع را مورد بررسی و تدقیق قرار دهند.

    کلیدواژگان: فرا قضایی، داوری، مالکیت فکری، نام دامنه، علائم تجاری، تجارت الکترونیک
  • علی جمادی، رامین رستمی*، جلال بهادری صفحات 105-127

    جرم‏شناسان در تبیین چرایی تحقق جرم و تکوین آن، در کنار عوامل زیستی و اجتماعی، از عوامل روانی نیز یاد می کنند که در میان عوامل روانی، شخصیت مرتکب مهم ترین عامل شناخته می شود. این مقوله امروزه مرزهای روان شناسی و جرم‏شناسی را درنوردیده و پا در عرصه حقوق کیفری نهاده است. شخصیت مرتکب جرم که مبنای اصل و کیفر در حقوق جزای امروزی است، باعث آن شده که مجازات هر شخص متناسب باشخصیت وی در نظر گرفته شود. قانون گذار ایران در مواد مختلف قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و نیز پاره ای از مواد آیین نامه اجرایی سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی مصوب 1400 به تشکیل پرونده شخصیت عنایت داشته و در مواد 203 و 286 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 و بخشنامه رییس قوه قضاییه نیز به لزوم تشکیل آن پرداخته است؛ لیکن با رجوع به آرای صادره از محاکم خواهیم یافت که علی رغم الزام قانونی، متاسفانه به تشکیل چنین پرونده ای اقدام نمی شود و بعضا در موارد تشکیل، به محتوای آن در صدور حکم توجه نمی گردد! لذا نگارندگان در این پژوهش برآنند تا پس از تشریح موضوع، به نقش آن در حقوق کیفری ایران و دلایل محاکم در استنکاف از این تکلیف قانونی بپردازند.

    کلیدواژگان: پرونده شخصیت، تفرید مجازات، شخصی بودن مجازات، حقوق کیفری
  • محمد ستایش پور، فاطمه زهرا آسیان* صفحات 129-145

    استقلال قضایی از مسایل بنیادین حقوق عمومی است، زیرا اعتماد عمومی به حکومت، تحقق حکومت قانون و دادرسی عادلانه در هر جامعه تا حدود زیادی وابسته به میزان استقلال قضایی است. نویسندگان سطور حاضر، از رهگذر تدقیق در موضوع استقلال قضایی در اسلام و حقوق بین الملل، بر آن شده اند تا به گزاره یادشده در نظام حقوقی اسلام و نظام حقوقی بین المللی نظر بدوزند و در این راه، به نظام حقوقی جمهوری اسلامی ایران به عنوان نظامی که مبتنی بر آموزه های دین مبین اسلام است نیز به فراخور، پرداخته شده است. فرضیه پژوهش پیش رو این است که اسلام آموزه های غنی تری در حوزه استقلال قضایی دارد و نگاهی جامع تر در آن وجود دارد. روش تحقیق توصیفی تحلیلی است و منابع با روش کتابخانه ای از رهگذر فیش برداری گردآوری شده است. نویسندگان پس از بررسی موضوع یادشده، فرضیه را اثبات کرده و نشان داده اند که اسلام متضمن آموزه های غنی تری است و لازم است کشورهای اسلامی با تکیه بر آموزه های اسلامی، نقش بیشتری در فرایند توسعه تدریجی حقوق بین الملل ایفا کنند.

    کلیدواژگان: استقلال قضایی، اسلام، حقوق بین الملل، غنای اسلام، توسعه تدریجی حقوق بین الملل
  • میلاد شریفی مقدم، مسعود محمودوند صفحات 147-168

    نسل دوم حقوق بشر در نیازهای آدمی ریشه دارد و آن را حقوق ایجابی یا حقوق برابری نامیده اند. این دسته از حقوق به تشریح بایدها در رفتار حکومت در قبال شهروندان می پردازد؛ بایدهایی که به تامین برابری شهروندان در برخورداری از حداقل های ضروری برای زیستن مبتنی بر کرامت می انجامد. باید گفت که حق بر سلامت، در نسل دوم حقوق بشر یعنی حقوق رفاهی قرار می گیرد و میثاق بین المللی حقوق اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی در ماده 12 خود به این حق پرداخته است. در این میان، سلامت روان به عنوان یکی از ابعاد مهم سلامت تا حدی در کنار سلامت جسم به طورکلی موردتوجه قرارگرفته و در اسناد مختلف حقوق بین الملل بشر منعکس شده است. سلامت روان جزء لاینفک و اساسی سلامت هر شخص محسوب می شود. بدیهی است با به رسمیت شناخته شدن هر حقی ازجمله حق بر سلامت روان به عنوان حقی بشری، در مقابل، تکالیفی نیز متصور خواهد بود. دولت ها به عنوان مهم ترین بازیگران عرصه بین المللی، مکلف اند هم در سطح داخلی و هم در سطح بین المللی در راستای تامین و احترام به حقوق بشر گام بردارند. درزمینه بین المللی، حق بر سلامت روان در چارچوب اقدامات سازمان ملل متحد [1]، اقدامات کمیته بین الملل صلیب سرخ [2]، اقدامات و اسناد اتحادیه اروپا [3]، سازمانی جهانی بهداشت [4] و در چارچوب اسناد بین المللی کار موردتوجه قرارگرفته است. عمده تاکید اسناد بین المللی در مورد حق سلامت روان در چارچوب مخاصمات مسلحانه و درزمینه حمایت از اقشار آسیب پذیر ازجمله کودکان و زنان می باشد. در مقام مقایسه منشور حقوق شهروندی و اسناد بین المللی باید گفت که در منشور حقوق شهروندی نیز در مورد حق حیات، سلامت و کیفیت زندگی و منع شکنجه که از عوامل زمینه ساز سلامت روان است، مطالبی بیان گردیده و دولت موظف به انجام اقدامات لازم شده است؛ بااین حال در منشور، ماده ای که منحصرا به حق بر سلامت روان اختصاص یافته باشد دیده نمی شود. در این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی سعی می کنیم که حق بر سلامت روان بامطالعه تطبیقی منشور حقوق شهروندی و نظام  بین المللی حقوق بشر و همچنین تضمینات و مقررات حقوق بین الملل در خصوص موضوع سلامت روان در حقوق ایران را بررسی کنیم.

    کلیدواژگان: سلامت روان، حق، منشور حقوق شهروندی، اسناد بین المللی، دولت
|
  • Ibrahim Ahmadpour, MohammadJavad Izak Shiri, Mohammad Ismailzadeh Pages 1-30

    Today, legal persons and real persons are studied in the same way different branches of law. There is a controversy regarding the nature of real persons. Generally speaking, two theories of being real and hypothetical legal person have been presented. Regarding the criminal responsibility of legal entities, two conflicting theories have been expressed. The criminal laws of Iran have an individualistic nature and have not recognized the criminal responsibility of legal entities except in rare cases, and among legal entities, only governments and international governmental organizations have international legal personality. To manage these legal entities, there should be managers who have sufficient authorities, and along theses authorities, managers are obliged to perform some acts and leave some other ones, and along with the increase in their authorities, there are several specific responsibilities toward these managers.This responsibility is not limited to the commercial law and it is available in some other laws. Requirements have been established for the officials of legal entities, and violation of these requirements is a criminal responsibility. The will of a legal entity is expressed by its managers, and it is natural that legal entities, like natural persons, may commit an act or fail an act in the course of their daily activities that incurs loss to others. Therefore, according to the above mentioned statements, we are going to conduct library research to study the current issue and answer the main question that what is the concise criminal responsibility of legal entities by using a comparative approach to French and American laws?

    Keywords: Criminal Responsibility, Managers of legal entities, Legal Entity, perform an act, fail an act
  • Amirreza Mahmoudi, Sayeda Mahshid Miri Balajurshri Pages 31-54

    Domestic violence against women is a global phenomenon. Domestic violence which was not traditionally considered a human rights issue has entered the UN agenda due to the efforts of human rights activists, Movements of women and active academics in this field. With General Recommendation No. 19 of the Convention on the Elimination of All Forms of Discrimination against Women, violence against women was recognized for the first time as a form of gender-based discrimination and integrated into the system of elimination of discrimination against women, which did not explicitly accept violence against women. Finally, governments have been obliged to combat violence against women, which is recognized as a form of discrimination based on gender in international human rights law, whether in the private or public sphere.According to these obligations, not only is the government obliged to protect the victims of violence and punish the perpetrators, but also to eliminate the causes of violence. The results obtained from the study on domestic violence against women in the framework of the decisions of the European Court of Human Rights show that the decisions of the European Human Rights Court consider this form of violence incompatible with the European human rights law and oblige the member states to undertake obligations in line with prohibiting and preventing violence against women and put it on their agenda.

    Keywords: European Convention on Human Rights, Violence, Domestic Violence, European Human Rights Court
  • Iman Yousefi, Saeed Yousefi Pages 55-77

    The third party’s objection before the criminal court was considered as one of the controversial issues in the jurisprudence (judicial procedure). Some criminal judges accepted the third party’s objection to the written judgment in the property restitution section and dealt with the matter as a civil judge; while others believed in the principle of inherent jurisdiction between legal and criminal courts and considered the third party’s objection to be exclusive to the legal court. The challenge of accepting or not accepting the third objection was caused by the legislator's approach to some specific crimes in which the judge of the criminal court is obliged to issue a judgment to make restitution without a petition.On the one hand, one legal verdict on the issue of making restitution or the like is issued by a criminal authority without presenting a petition and as specified by some legal articles, and on the other hand, the acceptance of a third party’s objection depends on the existence of a full legal dispute. In some countries, such as Italy, it is mandatory to file a full civil lawsuit before the criminal court, and unlike Iran's proceedings, there is no distinction between crimes. With the approval of the unanimous decision of the Supreme Court No. 818, the dispute was resolved in the jurisprudence and the third party’s objection was considered to be within the jurisdiction of the criminal court. There are various objections to the unanimous decision, including the fact that the principle of inherent and specialized jurisdiction has been ignored. Also, based on the unanimous decision of the criminal court, it must deal with a third party’s objection litigation that has not been based on a fully processed legal lawsuit before, and sometimes it is created simply because a line is written in the judgment of the criminal court whose mission and purpose is something else. On the other hand, it seems that articles such as Article 111 of the Criminal Procedure Law have been neglected in issuing judgments by the Supreme Court.

    Keywords: : Main third objection, Executive third objection, Public litigation, Private litigation, Criminal Court
  • Mahmoud Habibi, Razieh Family * Pages 79-104

    The expansion of the global Internet and international trade, the joining of many companies and owners of goods and services to this global network for buying and selling goods and services has frequently increased the importance of intellectual property rights. The use of domain-name by commercial companies is one of the most important elements to make themselves, products, inventions and services identified in the development of e-commerce and conducting commercial activities through the Internet. At the present time, the franchise of the domain-name holder after its registration on the Internet addresses shows the importance of protecting the holders of rights of the domain owners and resolving disputes caused by the violation of this right. In the case of international disputes related to domain-names, the most important method is the Uniform Domain-Name Dispute-Resolution Policy, i.e. (resolving disputes by arbitration). Currently, domain registration is done solely on the basis of the preemptive right, and sometimes the problem arises from selecting the domain-name that interferes with trademarks; In fact, the selected domain-name has already been registered as a trademark of a merchant or trade company. Now the authors are trying to study and clarify the issue according to the current procedures and laws and regulations.

    Keywords: Extrajudicial, Arbitration, intellectual property, Domain-name, Trade Mark
  • Ali Jamadi, Ramin Rostami *, Jalal Bahadori Pages 105-127

    In explaining the cause of crime and its formation, criminologists mention psychological factors along with biological and social factors, and they consider the personality of the delinquent to be the most important factor among the psychological ones. Today, this category has passed the boundaries of psychology and criminology and entered into the field of criminal law. The delinquent personality, which is the basis for the individualization of punishment in today's criminal law, has caused the punishment of each person to be considered according to their personality. In various articles of the Islamic Penal Code enacted in 2013, as well as some of the articles of the executive bylaw issued by the Prisons and Security and Corrective Measures Organization enacted in 2005, the Iranian legislator has provided for the filing of personal files and in articles 203 and 286 of the Criminal Procedure Law enacted in 2013 and the circular of the head of the judiciary has also addressed the necessity of its formation; but by referring to the judgments issued by the courts, we will find that despite the legal requirement in cases of formation, its content is not taken into account in issuing the verdict; therefore, the authors of this research are going to discuss its role in Iran's criminal law and the reasons for the courts' reluctance to comply with the provisions of this legal task after explaining the issue.

    Keywords: Case of Personality, Individualization of Punishment, Criminal law
  • Mohammad Satishpour, Fatima Zahra Asian * Pages 129-145

    Judicial independence is one of the fundamental issues of public law, because public trust in the government, the fulfillment of the rule of law and fair trial in every society is largely dependent on the degree of judicial independence. Through the study of judicial independence in Islam and international law, the writers of the present article are intended to take a look at the aforementioned proposition in the Islamic legal system and international law, and also the legal system of the Islamic Republic of Iran as a system that is based on teachings of Islam will be addressed as much as possible. The hypothesis of this research is that Islam has richer teachings in the field of judicial independence and there is a more comprehensive view in it. The research method is descriptive-analytical, and the sources have been collected by using a library method through note taking. After studying the afore-mentioned topic, the authors of the present lines, have proved the hypothesis and indicated that Islam contains richer teachings, that it is necessary for Islamic countries to play more roles in the gradual development of international law by relying on Islamic teachings.

    Keywords: Judicial Independence, Islam, International Law, Islam’s richness, Gradual development of international law
  • Milad Sharifi Moghadam, Masoud Mahmovand Pages 147-168

    The second generation of human rights is rooted in the human needs and ascendency, and is called positive rights or equal rights. This category of rights explains the musts in the behavior of the government towards the citizens. The musts that lead to providing the equality of citizens in enjoying the minimum requirement for living based on dignity. It should be noted that the of right on health is placed in the second generation of human rights, that is, welfare rights, and the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights has addressed this right in Article 12. Meanwhile, mental health as one of the most important aspects of health has been given attention to a certain extent along with physical health in general and has been reflected in various international human rights documents.  Mental health is an integral and fundamental part of the health of every individual. In return, it is obvious that by recognizing any right, including the right to mental health, as a human right, duties will be envisaged as well. Governments, as the most important actors in the international arena, are obliged to take steps to ensure and respect human rights both at domestic and international levels. In the international context, the right to mental health has been taken into consideration in the framework of United Nations actions, the actions of the International Committee of the Red Cross, the actions and documents of the European Union, the World Health Organization and in the framework of international labor documents. The main emphasis of international documents is on the right to mental health in the framework of armed conflicts and in the context of protecting vulnerable groups, including children and women.By comparing the citizenship rights charter and international documents, it should be said that in the charter of citizenship rights, there are also statements about the rights to life, health, and quality of life, and prohibition of torture, which are of the predisposing factors of mental health. The government is obligated to take necessary measures in this regard. However, in the Charter, no article is found that is exclusively dedicated to the right to mental health. In this descriptive-analytical research, we will try to examine the right to mental health by carrying out a comparative study of citizenship rights charter and the international human rights system, and also examine the guarantees and provisions of international law regarding the issue of mental health in Iranian law.

    Keywords: mental health, Right, Citizenship Rights Charter, International documents, Government