فهرست مطالب

مجله پژوهش پرستاری ایران
پیاپی 82 (فروردین و اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مرضیه شالیکاری، بهرام میرزائیان*، قدرت الله عباسی صفحات 1-20
    مقدمه

    بسیاری از بیماران مبتلابه سرطان پستان بلافاصله پس از اتمام درمان اولیه، ناراحتی قابل توجهی را تجربه می کنند. زنانی که سطوح پایین کیفیت زندگی را در اوایل این مرحله از بقای انتقالی گزارش می کنند، معمولا کاهش سازگاری طولانی مدت دارند. ازاین رو، پژوهش حاضر با هدف مقایسه مواجهه سازی نوشتاری و ذهن آگاهی بر سازگاری و کیفیت زندگی زنان مبتلابه سرطان پستان انجام شد.

    روش کار

    در قالب یک طرح  آزمایشی چند گروهی با پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل و پیگیری از بین زنان مبتلابه بیماری سرطان پستان مراجعه کننده به مرکز پزشکی و پرتودرمانی شهید رجایی بابلسر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 60  نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و یک گروه کنترل گمارش شدند. گروه مواجهه سازی نوشتاری در 5 جلسه و گروه ذهن آگاهی در 8 جلسه مداخله های مربوط به گروه خود را دریافت کردند. مقیاس سازگاری با سرطان- فرم کوتاه (mini-Mac) و پرسش نامه کیفیت زندگی بیماران سرطانی (QOL-C30) در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری دو ماهه برای سه گروه اجرا و یافته های به دست آمده با استفاده از آزمون تحلیل واریانس آمیخته مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که درمان مواجهه سازی نوشتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی قادر به تفاوت معناداری بین نمرات شرکت کنندگان گروه های آزمایش و کنترل در سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در مراحل پس آزمون و پیگیری شده است. به طوری که نتایج به دست آمده حاکی از عملکرد بهتر گروه های آزمایش در متغیرهای موردنظر در مراحل پس آزمون و پیگیری نسبت به گروه کنترل بود.  همچنین نتایج به دست آمده از تحلیل تعقیبی تفاوت معناداری بین تاثیرگذاری مداخله مواجهه سازی نوشتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان نشان نداد.

    نتیجه گیری:

     WET و MBSR می تواند مداخله های موثری به منظور ارتقاء سازگاری با سرطان و کیفیت زندگی در بیماران مبتلابه سرطان پستان باشند و یک مکمل مهم برای درمان های پزشکی و دارویی به حساب آیند. این مطالعه نشان داد که پژوهش های بیشتر در این زمینه ضروری است.

    کلیدواژگان: درمان مواجهه سازی نوشتاری، درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، سازگاری با سرطان، کیفیت زندگی، سرطان پستان
  • الهام امام قلی زاده بابلی، فاطمه پاشایی ثابت*، زهرا فتوکیان صفحات 21-33
    مقدمه

    با افزایش قابل توجه تعداد افراد مسن مبتلابه انواع ناتوانی ازجمله ناتوانی جسمی-حرکتی، شناسایی عوامل قابل تغییر که ممکن است باعث از بین رفتن یا جلوگیری از محدودیت بدنی شود، برای ارتقا استقلال و کیفیت زندگی افراد بسیار با اهمیت می باشد. یکی از مسایل روانشناختی مطرح در این زمینه، خودکارآمدی عمومی و عوامل مرتبط با آن می باشد. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین عوامل موثر بر خودکارآمدی عمومی در سالمندان مبتلابه ناتوانی جسمی-حرکتی انجام شد.

    روش کار

    پژوهش حاضر، یک مطالعه توصیفی- تحلیلی از نوع مقطعی است که بر روی 200 سالمند مبتلابه ناتوانی جسمی- حرکتی مراجعه کننده به سه مرکز آموزشی و درمانی منتخب دانشگاه علوم پزشکی بابل (آیت الله روحانی، شهید بهشتی و شهید یحیی نژاد) با روش نمونه گیری سهمیه ای (برحسب ابتلا به ناتوانی جسمی-حرکتی، سن و جنس) از دی تا اسفند سال 1399 انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل فرم جمعیت شناختی و مقیاس خودکارآمدی عمومیGSE-10 بود .تجزیه تحلیل داده ها با آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس و شفه و آزمون رگرسیون خطی چندگانه توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 در سطح معنی داری 05/0 ≤ p انجام شد.

    یافته ها

    در این پژوهش میانگین سنی سالمندان 45/8± 25/72 بود. 58% از سالمندان زن و 42% آنان مرد بودند. میانگین خودکارآمدی عمومی در سطح متوسط (برابر با 48/6± 48/28) بود. همچنین مشخص گشت که متغیر های وضعیت اشتغال 001/0˂p، سطح درآمد001/0˂p ، متغیر ابتلا به بیماری زمینه ای (034/0= p) با خودکارآمدی عمومی ارتباط آماری معناداری داشتند. یافته های حاصل از آنالیز رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که در میان متغیر های مورد بررسی، متغیر سطح درآمد بیشترین سهم را در تغییرات خودکارآمدی عمومی داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که بین متغیر های وضعیت اشتغال، سطح درآمد، و ابتلا به بیماری زمینه ای با خودکارآمدی عمومی ارتباط وجود دارد. لذا پیشنهاد می شود در برنامه ریزی ها، و مداخلات آموزشی-مشاوره ای مبتنی بر توانمندسازی سالخوردگان مبتلابه ناتوانی جسمی-حرکتی در راستای ارتقای خودکارآمدی عمومی، به تاثیر این عوامل موثر توجه شود.

    کلیدواژگان: خودکارآمدی، سالمندی، ناتوانی جسمی
  • ناهید حسین عباسی*، مریم آقا امیری صفحات 34-47
    مقدمه

    با توجه به کاهش نرخ باروری و افزایش تعداد سالمندان، بزرگسالان میانسال بیش از هر زمان دیگری به عنوان منبع مهمی برای نگهداری افراد سالمند در خانواده ها مطرح هستند. درک و بینش مراقبت از سالمندان توسط افراد میانسال به منظور ارتقا سلامت دوران میانسالی و سالمندی ضروری است.  پژوهش حاضر با هدف درک معنای مراقبت از والدین سالمند در افراد میانسال صورت گرفت.

    روش کار

    پژوهش حاضر، مبتنی بر رویکرد پدیدارشناسی تفسیری است که در سال 1401 در شهر تهران انجام گرفت.  12 فرد میانسال مراقب از والدین سالمند به روش  نمونه گیری مبتنی بر هدف انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه های عمیق و نیمه ساختارمند استفاده شد. سپس متن مصاحبه ها پس از نوشتن با رویکرد هرمنیوتیکی ون مانن بر اساس موثق بودن داده های کیفی مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از تحلیل داده ها4 درون مایه (مراقبت دلسوزانه، آرام دل نگران، سفری نامعلوم و فضای دوگانه خانه) استخراج گردید.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه معنای مراقبت از والدین سالمند نزد شرکت کنندگان، یک مراقبت دلسوزانه و تکلیفی، توام با  آرامش و نگرانی و  مبهم بودن زمان مراقبت در فضای امن و پر تنش بود. به همین دلیل افراد میانسال برای تداوم زندگی با والدین سالمند خود، ناچار به فداکاری بیش از اندازه در قبال عزیران و والدین خود می شدند. لذا درک تجارب و دغدغه های این افراد می تواند برای ارایه کمک های مشاوره ای به میانسالان، سیاست گذاران، ارایه دهندگان سلامت(بویژه پرستاران) و سالمند شناسان مفید باشد.

    کلیدواژگان: میانسال، سالمند، مراقبت، تجربه زیسته
  • سروش شاه بیک، آمنه معاضدیان*، پرویز صباحی، ارسلان خان محمدی اطاقسرا صفحات 48-58

    هدف پژوهش حاضر پیش بینی افسردگی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و حمایت اجتماعی ادراک شده با در نظر گرفتن نقش میانجی امیدواری در بیماران مبتلا به سرطان بود. روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری در این پژوهش شامل کلیه بیماران مبتلا به سرطان مراجعه کننده به انستیتو کانسر بیمارستان های امام خمینی و میلاد تهران بودند. تعداد افراد نمونه 300 بیمار مبتلا به سرطان بود که براساس ملاک های ورود و خروج پژوهش و با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه طرحواره های ناسازگار اولیه یانگ (1998)، پرسشنامه حمایت اجتماعی ادراک شده زیمت و همکاران (1988)، مقیاس افسردگی بک (1961) و پرسشنامه امیدواری اسنایدر (1991) بودند. داده های گردآوری شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Amos تحلیل شدند. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که مدل پیش بینی افسردگی بر اساس طرحواره های ناسازگار اولیه و حمایت اجتماعی ادراک شده با در نظر گرفتن نقش میانجی امیدواری براساس داده های تجربی از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم طرحواره های ناسازگار اولیه و حمایت اجتماعی ادراک شده با در نظر گرفتن نقش میانجی امیدواری بر افسردگی بیماران مبتلا به سرطان مورد تایید قرارگرفت (p<0.05).

    کلیدواژگان: افسردگی، طرحواره های ناسازگار اولیه، حمایت اجتماعی ادراک شده، امیدواری
  • فضل الله احمدی*، علی اکبر راسخی، محدثه مختاریان دلوئی صفحات 59-66
    مقدمه

    بیماری های قلبی عروقی شیوع بالایی در جهان دارند و از علل اصلی مرگ و میر محسوب می شوند. در راستای کاهش شیوع و مرگ و میر بیماری های قلبی اقدامات دارویی و غیردارویی مد نظرمی باشد. دارو حلقه اصلی زنجیره درمان است و مصرف اصولی آن حایز اهمیت است. در زمینه اقدامات غیردارویی راهبردهای مقابله با هیجان های منفی چون استرس، اضطراب و افسردگی به جهت اینکه می توانند باعث ایجاد و تشدید بیماری های قلبی شوند، مورد توجه می باشند. این مطالعه به بررسی ارتباط بین مدیریت مصرف اصولی داروها با استرس، اضطراب و افسردگی در بیماران با اختلالات عروق کرونر پرداخته است.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه توصیفی همبستگی است که در آن 115 بیمار مبتلا به بیماری اختلال عروق کرونر یا نارسایی قلبی کلاس یک و دو دارای پرونده پزشکی در تنها بیمارستان شهرستان گناباد بر اساس معیارهای ورود، به روش تصادفی ساده انتخاب و بررسی شدند. پرسشنامه [1]DASS-21 و پرسشنامه محقق ساخته مدیریت مصرف اصولی داروها به همراه اطلاعات دموگرافیک در اختیار نمونه ها قرار گرفت. داده ها بعد از بررسی پذیرهء نرمال بودن با استفاده از آزمون اسپیرمن و روش های آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین، انحراف معیار) و با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 25 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    یافته ها

    بر اساس ضریب همبستگی اسپیرمن بین مدیریت مصرف اصولی داروها با DASS ارتباط معنی دار و معکوس وجود داشت (p<0/05 ،r=-0/28). همچنین بین ابعاد DASS شامل اضطراب (r=-0/24)، استرس (r=-0/27) و افسردگی (r=-0/22) با مدیریت مصرف اصولی داروها ارتباط معنی دار و معکوس وجود داشت.

    نتیجه گیری

    در این مطالعه ارتباط بین استرس، اضطراب و افسردگی با مدیریت مصرف اصولی داروها در بیماران با اختلالات عروق کرونر بررسی شد که بین مدیریت مصرف اصولی دارو با استرس، اضطراب و افسردگی ارتباط معنی دار و معکوس وجود داشت. بنابراین می توان گفت هرچه افراد در سطح بالاتری از استرس، اضطراب و افسردگی قرار دارند در زمینه مدیریت مصرف اصولی داروها در وضعیت ضعیف تری قرار خواهند گرفت.

    کلیدواژگان: بیماری قلبی، استرس، اضطراب، افسردگی، مدیریت مصرف دارو
  • رایحه جنیدی، نغمه رزاقی*، اشزف محمدزاده، سید رضا مظلوم صفحات 67-75
    مقدمه

    تولد نوزاد مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی در خانواده به عنوان یک منبع استرس است، لذا می بایست مادر برای مواجهه با شرایط سخت، توانمند شود. از سویی افزایش تاب آوری توانایی فرد در مقابله با عوامل استرس زا را افزایش می دهد

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر توانمندسازی مادران دارای نوزاد مبتلا به بیماری قلبی مادرزادی بر میزان تاب آوری مادران انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه تجربی می باشد که بر 60 نفر از  مادران دارای نوزاد متولد شده با بیماری مادرزادی قلبی در بخش NICU بیمارستان امام رضا (ع) مشهد در سال 1400 انجام شد. روش نمونه گیری در دسترس و  ابزار مطالعه پرسشنامه دموگرافیک و مقیاس تاب آوری کانر بود. مراحل توانمندسازی مادران در 9 جلسه 30 دقیقه ای بصورت دانش افزایی و مهارت آموزی در حیطه مراقبت های جسمی و عاطفی دنبال شد. پس از جمع آوری داده ها با نرم افزار  spss 20 در دو بخش آمار توصیفی و آمار استنباطی تحلیل آماری انجام شد.

    یافته ها

    نتایج مطالعه حاضر نشان داد برنامه توانمندسازی مادران نوزاد مبتلا به بیماری مادرزادی قلبی بر میزان تاب آوری آنان بعد از مداخله (با میانگین 8/7 ± 2/64) و در یک ماهگی نوزاد در مقایسه با گروه کنترل (با میانگین 7/9 ± 0/50) تاثیر آماری معنی داری داشته است (p<0.001) ، اما میانگین نمره تاب آوری درون گروهی (در گروه مداخله) معنی دار نشده است p=0.61 .

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، توانمندسازی مادران با تاکید بر توانمندسازی عاطفی در برنامه های مراقبت پرستاری از نوزادان مبتلا به بیماری  قلبی بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان  مورد توجه باشد.

    کلیدواژگان: بیماری های مادرزادی قلبی، نوزاد، توانمندسازی، مادران، تاب آوری
  • مطهره مروتی لفمجانی، شایسته صالحی*، مهسا السادات موسوی صفحات 76-84
    مقدمه

    مراقب پرستاری از راه دور به عنوان زیر مجموعه ای از مراقبت های سلامت از راه دور در نظر گرفته می شود که بر ارایه، مدیریت و هماهنگی مراقبت ها و خدمات با استفاده از فناوری ارتباطات از راه دور در حوزه پرستاری تمرکز دارد و هدف آن، بهبود کیفیت مراقبت است. یکی از موارد کاربرد مراقبت پرستاری از راه دور، آموزش زنان در زمینه توانمندسازی جنسی بر پایه خودکارآمدی جنسی است. توانمندی جنسی و رضایت حاصل از آن، به عنوان یکی از اساسی ترین ابعاد زندگی انسان مطرح است و عملکرد جنسی سالم، نقش مهمی در احساس سلامتی و بالا بردن کیفیت زندگی دارد.

    هدف

    هدف از این مطالعه، مقایسه خودکارآمدی جنسی زنان، پیش و پس از برنامه توانمندسازی جنسی و همچنین مقایسه تاثیر برنامه توانمندسازی جنسی از راه دور  و حضوری در زنان مراجعه کننده به مرکز بهداشتی و درمانی منطقه 6 تهران در اسفند ماه سال 1400 بود.

    روش

     این مطالعه نیمه تجربی بر روی 56 زن مراجعه کننده به مرکز بهداشتی و درمانی منطقه 6 شهر تهران انجام گردید. واحد های پژوهش به طور تصادفی به دو گروه تقسیم و برنامه توانمندسازی به صورت حضوری و از راه دور انجام شد. خودکارآمدی جنسی دو گروه قبل و بعد از اجرای برنامه توانمندسازی، با پرسشنامه خودکارآمدی جنسی سنجیده و مقایسه گردید. پایایی پرسشنامه ی خودکارآمدی جنسی با استفاده از روش اندازه گیری آلفای کرونباخ 86/0 و برآورد اعتبار پرسشنامه ی خودکارآمدی جنسی در ایران با استفاده از روش اعتبار وابسته به محتوا تایید قرار گرفت.

    یافته ها

    طبق نتایج آزمون تعقیبی به روش بونفرونی، در گروه آموزش حضوری میانگین امتیاز خودکارآمدی جنسی پس از جلسات توانمندسازی بطور معناداری بیشتر بود (004.0=p). همچنین در گروه آموزش از راه دور نیز میانگین امتیاز خودکارآمدی جنسی در پس آزمون بطور معناداری بیشتر از پیش آزمون بود (014.0=p). طبق آزمون آنالیز کوواریانس، میانگین امتیاز خودکارآمدی جنسی زنان دو گروه آموزش حضوری و آموزش از راه دور تفاوت معناداری نداشت (.5040=p).

    بحث و نتیجه گیری

    در بررسی نتایج بین دو گروه از نظر میزان اثربخشی دو روش برنامه آموزشی حضوری و از راه دور تفاوت چشم گیری مشاهده نشد. لذا با توجه به مشکلات و هزینه داربودن روش آموزش حضوری در مقایسه با آموزش از راه دور، روش از راه دور به عنوان یک روش موثر، ارزان قیمت، ساده وجذاب برای مراجعه کنندگان توصیه شود.

    کلیدواژگان: توانمندسازی جنسی، مراقبت پرستاری از راه دور، خود کارآمدی جنسی
  • مهران نقی بیرانوند*، فاطمه مهرابی راد، معین علیشاهی، فائزه پویا صفحات 85-96
    مقدمه

    شناخت مشکلات سلامتی دانشجویان پرستاری می تواند در شناخت و درمان اختلالات مختلف از جمله اضطراب آن ها موثر باشد.هدف از مطالعه حاضر تعیین ارتباط ابعاد سلامتی با اضطراب در دانشجویان پرستاری می باشد.  

    روش کار

    مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی بود که در آن 210 نفر از دانشجویان پرستاری دانشگاه آزاد اسلامی واحد خرم آباد به روش سرشماری شرکت کردند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، پرسشنامه های استاندارد سلامت روان گلدبرگ،سلامت اجتماعی کییز، سلامت معنوی پولوتزین و الیسون و اضطراب اشپیل برگر بود. جهت تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار 23-SPSS و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی (ANOVA،t مستقل و پیرسون) استفاده شد.

    یافته ها

    از کل دانشجویان پرستاری مورد پژوهش 136نفر (76/64%) دختر و 153 نفر (85/72%) مجرد بودند. 5/60% دانشجویان پرستاری اضطراب متوسط به بالا داشتند. تفاوت آماری معناداری در سلامت روان، سلامت اجتماعی و سلامت معنوی دانشجویان پرستاری شرکت کننده در پژوهش با توجه به مشخصات دموگرافیک وجود نداشت (05/0>p). ولی میانگین و انحراف معیار سلامت اجتماعی دانشجویانی که علاوه بر دانشجو بودن، شغل کارمندی  داشتند و در شهر زندگی می کردند، بیشتر از سایر دانشجو مورد پژوهش بود 05/0 <p .ارتباط آماری منفی معناداری بین ابعاد سلامتی با اضطراب وجود داشت (05/0>P).

    نتیجه گیری

    با افزایش ابعاد سلامتی، میزان اضطراب دانشجویان پرستاری کاهش می یابد. پیشنهاد می شودارتقاء ابعاد سلامتی دانشجویان پرستاری جزو اولویت های دانشگاه های علوم پزشکی قرار گیرد و برنامه های جامع و کامل در نیل به این هدف تدوین گردد.

    کلیدواژگان: سلامتی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی، سلامت معنوی، اضطراب
|
  • Marzieh Shalikari, Bahram Mirzaian*, Ghodratollah Abbasi Pages 1-20
    Introduction

    Many breast cancer patients experience significant distress immediately following the completion of primary treatment. Women who report low levels of quality of life (QOL) early in this phase of transitional survivorship tend to experience diminished long-term adjustment. Therefore, the present study aims were to compare the effect of written exposure therapy and mindfulness on mental adjustment and quality of life, in women with Breast cancer.

    Methods

    Sixty females with breast cancer referred to the Shahid Rajaei Hospital in Babolsar, Iran were randomly assigned to one of the three WET (n = 20), MBSR (n = 20) or control (n = 20) groups. WET is a 5-session low-intensity exposure-based intervention for treating PTSD. MBSR is a systematic educational program during an 8-week period. The control group had no additional contact. measures assessing mental adjustment, quality of life were administered at baseline, post-intervention, and 2-month follow-up.

    Results

    Both the WET and MBSR groups achieved significant improvement in mental adjustment to cancer and quality of life, with statistically significant differences between groups. However, no differences between the WET and MBSR groups were observed in the mental adjustment to cancer and quality of Life.

    Conclusion

    WET and MBSR may be a useful intervention for use women with breast cancer with poor quality of life and mental adjustment to cancer and may be an important adjunct to medical and pharmacological treatments. This study indicates further research in this area is warranted.

    Keywords: Breast Cancer, Mindfulness Based Stress Reduction, Mental Adjustment to Cancer, Quality of Life, Written Exposure Therapy
  • Elham Emamgholizadeh Baboli, Fatemeh Pashai Sabet*, Fotoukian Pages 21-33
    Introduction

    With the significant increase in the number of elderly people with various types of disabilities, including physical-motor disabilities, Identifying changeable factors (that may eliminate or prevent physical limitations) in order to improve the independence and quality of life of the elderly with physical-mobility disabilitie is so important. One of the psychological issues in this field is general self-efficacy and its related factors. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining effective factors on general self-efficacy in the elderly with physical-motor disabilities.

    Methods

    The present study is a cross-sectional descriptive analytical study which was conducted on 200 elderly people with physical-mobility disabilities referring to three selected educational and treatment centers of Babol University of Medical Sciences (Ayatollah Rouhani, Shahid Beheshti and Shahid Yahainejad) with quota sampling method (according to physical-motor disabilities, age and sex) from December to March ,on 2020. To collect data in this study, demographic characteristics form and General Self-Efficacy Scale (GSE-10) were used. Data analysis by independent t-test, analysis of variance and Scheffe and multiple linear regression test, using SPSS software version 20 (at a significant level (p≤0.05)) was performed

    Results

    The present study findings showed that the subjects’ mean age was 72.25 ± 8.45. 58% of the elderly were women and 42% of them were men. the mean score of general self-efficacy was 28.48 ± 6.48 and most of the elderly (55%) had moderate general self-efficacy. It was also found that the demographic variables of employment status (p˂0.001), income level (p˂0.001) and the underlying disease variable (p = 0.034) had a statistically significant relationship with general self-efficacy. Also, the results of multiple linear regression test showed that the contextual variable of income level was most related to general self-efficacy in this group of people.

    Conclusion

    The results showed that there is a relationship between the variables of employment status, income level, and underlying disease with general self-efficacy. Therefore, it is suggested to pay attention to the impact of these effective factors in planning and educational-counseling interventions based on the empowerment of the elderly with physical-motor disabilities in order to promote general self-efficacy.

    Keywords: self-efficacy, aged, Physically Disabled
  • Nahid Hosseinabbasi*, Martam Aghaamiri Pages 34-47
    Background

    Due to the decrease in fertility rate and the increase in the number of aging people, middle-aged adults are more important than ever as an important source for keeping elderly people in families. Understanding and insight into aging care by middle-aged people is necessary to promote health in middle age and old age. The present study was conducted with the aim of understanding the meaning of caring for aging parents in middle-aged people.

    method

    The current research is based on the interpretative phenomenological approach that was conducted in Tehran in 1401. 12 middle-aged caregivers of aging parents were selected by purposive sampling method. In-depth and semi-structured interviews were used to collect data. Then the text of the interviews was analyzed after writing with Van Manen's hermeneutic approach based on the reliability of the qualitative data.

    Findings

    4 themes were extracted from the data analysis (compassionate care, calm worried heart, unknown journey and dual atmosphere of home).

    Conclusion

    In this study, the meaning of caring of aging parents by the participants was a compassionate and responsible care, combined with calmness and worry, and the vagueness of the caregiving time in a safe and tense atmosphere. For this reason, middle-aged people were forced to sacrifice too much for their relatives and parents in order to continue living with their aging parents. Therefore, understanding the experiences and concerns of these people can be useful for providing counseling assistance to the middle-aged, policy makers, health providers (especially nurses) and gerontologists.

    Keywords: Middle-aged, Aging, Caring, Lived experience
  • Soroush Shahbeik, Ameneh Moazedian*, Parviz Sabahi, Arsalan Khanmohammadi Otaghsara Pages 48-58

    The aim of this study was to predict depression based on early maladaptive schemas and perceived social support concerning the mediating role of hope in cancer patients. The research method was descriptive correlation. The study population included all cancer patients referred to the Cancer Institute of Imam Khomeini and Milad Hospitals in Tehran. The sample size was 300 cancer patients who were selected based on the inclusion and exclusion criteria of the study and by Purposive sampling method. The research instruments were Yang (1998) Early maladaptive schemas questionnaire, Zimet et al. (1988), Beck Depression Inventory (1961) and Snyder Hope Questionnaire (1991). The results of data analysis showed that the model of predicting depression based on initial maladaptive schemas and perceived social support with the role of hope mediator based on empirical data has a good fit. Also, Direct and indirect effect of early maladaptive schemas and perceived social support on depression in cancer patients were confirmed by considering the mediating role of hope (p <0.05).

    Keywords: Depression, Early maladaptive schemas, Perceived social support, Hope
  • Fazlollah Ahmadi*, Aliakbar Rasekhi, Mohaddeseh Mokhtarian Deluei Pages 59-66
    Introduction

    cardiovascular diseases have a high prevalence in the world and are considered one of the main causes of death. To reduce the prevalence and mortality of heart diseases, pharmacological and non-pharmacological measures are considered. Medicine is the main link in the treatment chain and its correct use is important. In the field of non-pharmacological measures, strategies to deal with negative emotions such as stress, anxiety, and depression are considered because they can cause and aggravate heart diseases. This study investigated the relationship between the management of the principled use of drugs with stress, anxiety, and depression in patients with coronary artery disorders.

    Methods

    This research is a correlational descriptive study in which 115 patients with coronary artery disease or class one and two heart failure with medical records the only hospital in Gonabad city was selected and examined by a simple random method based on the inclusion criteria. The DASS-21 questionnaire and the researcher-made questionnaire for the management of the basic use of drugs along with demographic information were provided to the samples. After determining normality using  Spearman's test and regression analysis and using descriptive statistics methods (prevalence, percentage, mean, standard deviation) and using SPSS version 25 software

    Findings

    Based on the results of Spearman's test, there was a significant and inverse relationship between the management of basic medication use and DASS (p<0.05, r=-0.28). Also, there was a significant and inverse relationship between the dimensions of DASS including anxiety (r=-0.24), stress (r=-0.27), and depression (r=-0.22) with the management of the principal use of drugs

    Conclusion

    In this study, the relationship between stress, anxiety, and depression with the management of basic medication use in patients with coronary artery disorders was investigated, and there was a significant and inverse relationship between the management of basic medication use and stress, anxiety, and depression. Therefore, it can be said that the higher the level of stress, anxiety, and depression, the more people will be in a weaker position in terms of managing the basic use of drugs.

    Keywords: heart disease, stress, anxiety, depression, Medication management
  • Rayehe Joneidi, Naghmeh Razaghi*, Ashraf Mohamadzadeh, Seyed Reza Mazloom Pages 67-75
    Background and purpose

    The birth of a baby with congenital heart disease (CHD) is a source of stress, so the mother should be empowered to face difficult conditions. increasing resilience increases a person's ability to deal with stressful factors. This study was conducted with the aim of determining the effect of empowering mothers of infant with congenital heart disease on their resilience.

    Methodology

    This research study was a semi-experimental clinical trial on 60 mothers with infant born with CHD in the NICU department of Imam Reza Hospital. Available sampling method and study tools were demographic questionnaire and Connor's resilience scale. The stages of empowering mothers were followed in 9 sessions of 30 minutes in the form of knowledge and skill training in the field of physical and emotional care. After collecting the data, statistical analysis was done with spss 20 software.

    Findings

    The results of the present study showed that the empowerment program of mothers of infant with CHD had a statistically significant effect on their resilience after the intervention and when the infant was one month old compared to the control group (p<0.001), but the average score Resilience within the group (in the intervention group) is not significant (p=0.61).

    Conclusion

    According to the results of the research, the empowerment of mothers with emphasis on emotional empowerment should be considered in nursing care programs for infants with CHD hospitalized in the neonatal intensive care unit.

    Keywords: Congenital Heart Disease's, Neonate, Empowerment, Mothers, Resilience
  • Motahareh Morovvati Lafmajani, Shayesteh Salehi*, Mahsa Sadat Mousavi Pages 76-84
    Introduction

    Telenursing is considered as a subset of telehealth care that focuses on the provision, management and coordination of care and services using telecommunication technology in the field of nursing and its goal is to improve the quality of care. One of the applications of telenursing is the education of women in the field of sexual empowerment based on sexual self-efficacy. Sexual ability and satisfaction resulting from it is considered as one of the most basic aspects of human life, and healthy sexual performance plays an important role in feeling healthy and improving the quality of life. The purpose of this research was to compare the sexual self-efficacy of women before and after the empowerment program, as well as to compare the effect of the distance and face-to-face sexual empowerment education in women who referred to the health and treatment center of the district 6 of Tehran in winter of 1400.

    Materials and methods

    This quasi experimental study was conducted on 56 women who referred to the health and treatment center of district 6 of Tehran. The research units were randomly divided into two groups and the empowerment program was conducted face-to-face and remotely. The sexual self-efficacy of the two groups before and after the empowerment program was measured and compared with the sexual self-efficacy questionnaire. The reliability of the sexual self-efficacy questionnaire was confirmed using Cronbach's alpha measurement method of 0.86 and the content validity of the sexual self-efficacy questionnaire in Iran was approved.

    Results

    The results showed that in the face-to-face and telenursing groups, the mean score of sexual self-efficacy in the post-test was significantly higher than the pre-test. based on the results of the covariance test, the mean score of women's sexual self-efficacy in the two groups was no significant difference.

    Conclusion

    Based on the results, no significant difference was observed between the two groups in terms of the effectiveness of the two methods of face-to-face and telenursing programs. Therefore, considering the difficulties and cost of face-to-face education, telenursing, is recommended as an effective, cheap, simple and attractive method for the clients.

    Keywords: Sexual empowerment, Telenursing, Sexual self efficacy
  • Mehran Naghibeiranvand*, Fatemeh Mehrabirad, Moein Alishahi, Faezeh Pooya Pages 85-96
    Introduction

    Recognizing the health problems of nursing students can be effective in identifying and treating various disorders, including their anxiety. The purpose of this study was to determine the relationship between health dimensions and anxiety in nursing students.

    Methods

    The present study was a descriptive correlational study in which 210 nursing students of Islamic Azad University; Khorramabad Branch participated by census method. Data collection tools, demographic questionnaire, Goldberg Standard Mental Health Questionnaires, Keys Social Health, Health Pulotzin and Ellison's spirituality and the Spielberger Anxiety Inventory. SPSS-23 software and descriptive and inferential statistical tests were used to analyze the data.

    Results

    Of the total nursing students, 136 (64.76%) were female and 153 (72.85%) were single. 60.5% of nursing students had moderate to high anxiety.. There is no statistically significant difference in mental health, social health and spiritual health of nursing students participating in the study according to demographic characteristics (P> 0.05). However, the average and standard deviation of student health is social, which makes him a student, continues to work as an employee and lives in the city, was more than other scientists studied (P <0.05).There was a statistically significant negative relationship between health dimensions and anxiety (P <0.05).

    Conclusion

    As the health dimension increases, the level of anxiety of nursing students decreases. It is suggested that improving the health dimensions of nursing students should be among the priorities of medical universities and that comprehensive and complete programs should be developed to achieve this goal.

    Keywords: Health, Mental health, Social health, Spiritual health, Anxiety