فهرست مطالب

اقتصاد کشاورزی - سال هفدهم شماره 1 (بهار 1402)

فصلنامه اقتصاد کشاورزی
سال هفدهم شماره 1 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • الهه قاسمی، قادر دشتی*، جبرییل واحدی هلان صفحات 1-20

    هر چند که افزایش مصرف نهاده های زیانبار سم و کودهای شیمیایی موجب افزایش تولید محصول های کشاورزی می شود لیکن آسیب ها و زیان های زیادی به محیط زیست وارد می کند. از همین رو استفاده اصولی و کارا از منبع های تولید در فرآیند توسعه پایدار دارای اهمیت قابل توجهی می باشد. بدین ترتیب هدف این پژوهش ارزیابی کارایی فنی، کارایی زیست محیطی و عامل های موثر بر آن ها و نیز اندازه گیری خسارت (زیان) اقتصادی مصرف نهاده های زیانبار در تولید گندم دیم شهرستان اهر می باشد. برای این منظور داده های موردنیاز با تکمیل پرسشنامه از 217 کشاورز گندم کار دیم در شهرستان اهر گردآوری شد. برای دستیابی به هدف تحقیق، از برآورد یک تابع تولید ترانسلوگ مرزی تصادفی، برای محاسبه کارایی فنی و کارایی زیست محیطی استفاده شد. بنابر نتایج میانگین کارایی فنی 06/66 و کارایی زیست محیطی 36/49 درصد می باشد. ملاحظه می شود که میزان کارایی زیست محیطی کمتر از کارایی فنی بوده است. به عبارتی دیگر با افزایش مصرف نهاده های زیانبار کود و سم میزان کارایی زیست محیطی دچار کاهش می شود. از همین رو میانگین میزان خسارت (زیان) اقتصادی تولید هر هکتار گندم دیم 226 هزار ریال در هکتار برآورد شد. همچنین میزان سطح زیرکشت، وجود افراد دارای تحصیلات دانشگاهی و آسیب و زیان آفت از جمله عامل های تاثیرگذار بر کارایی بود. از این رو بهره مندی از تخصص و دانش افراد و رویارویی بهنگام با آسیب و زیان آفت می تواند میزان کارایی را بهبود بخشد. نظر به اینکه استفاده از سم ها و کود های شیمیایی ضمن آلوده کردن محصول، آسیب و زیان زیست محیطی قابل توجهی برجای می گذارد، لذا توصیه می شود در راستای اقتصادی تر کردن فرآیند تولید محصول هرچه بیشتر نسبت به ترویج روش های جایگزین، مبارزه شیمیایی اقدام شود.

    کلیدواژگان: اهر، خسارت اقتصادی، کارایی زیست محیطی، گندم، نهاده های زیانبار
  • حبیب الله سلامی*، سحر حاتمی صفحات 21-54
    وجود ریسک های سیستماتیک و غیرسیستماتیک در بخش کشاورزی در تمامی تصمیمات تولید این بخش اثرگذار می باشد. ارزیابی محصول های مختلف به لحاظ درآمدی و ریسکی که تولیدکنندگان تحمل می کنند با شاخص های عملکردی مناسب بسیار با اهمیت می باشد. این بررسی می تواند اطلاعات لازم برای تغییر الگوی کشت به سمت الگویی منطبق با شرایط ریسکی هر منطقه را فراهم آورده و به ساماندهی تولید محصول ها کمک نماید. بر همین اساس، این مطالعه به دنبال ارزیابی عملکرد محصول های زراعی عمده در مناطق مختلف کشور با استفاده از شاخص های ارزیابی عملکرد پرتفوی با به کارگیری اطلاعات و آمار دوره 1380 تا1398 برای مناطق مختلف عمده تولیدی کشور می باشد. نتایج این مطالعه نشان می دهد که در حال حاضر، تناسبی میان نسبت شارپ با سهم سطح زیرکشت محصولات در استان های کشور وجود ندارد.  بدین صورت که بر خلاف انتظار، بیشترین سهم سطح زیرکشت در یک استان متعلق به محصول هایی است که دارای بالاترین نسبت شارپ نمی باشد. این وضعیت نشان می دهد که زارعین در انتخاب محصول برای کاشت در به حساب آوردن هزینه ریسک به درستی عمل نمی کنند. لذا، تغییر در الگوی کشت و بالا بردن آگاهی های تولیدکنندگان در محاسبه ریسک توصیه می شود.
    کلیدواژگان: ریسک، نسبت شارپ، عملکرد پورتفو، الگوی کشت، زیربخش زراعت
  • علیرضا علی پور*، علی یوسفی صفحات 55-78
    تجربه بسیاری از کشورهای جهان نشان می دهد که گسترش درجه باز بودن تجاری از طریق افزایش دسترسی به بازارهای بین المللی، تسریع رشد اقتصادی و رونق اشتغال در منطقه های شهری و روستایی را به همراه داشته است. از این رو، در این بررسی به ارزیابی تاثیر درجه باز بودن تجاری بخش کشاورزی بر بیکاری روستاییان در ایران پرداخته شد. بدین منظور، از آمار دوره زمانی سالیانه 1397-1365 و رهیافت خودتوضیح با وقفه های گسترده استفاده شد. نتایج نشان داد که در کوتاه مدت با افزایش درجه باز بودن تجاری بخش کشاورزی از میزان بیکاری روستاییان در کشور کاسته می شود. با این وجود، در دوره های بلندمدت با افزایش درجه باز بودن تجاری بخش کشاورزی بر میزان بیکاری روستایی در ایران افزوده می شود. افزون بر این، نتایج نشان داد که در کوتاه مدت و بلندمدت با افزایش رشد تولید ناخالص داخلی بخش کشاورزی از میزان بیکاری روستاییان در ایران کاسته می شود. همچنین، با کاهش درجه خشکی محیط در کوتاه مدت و بلندمدت زمینه کاهش بیکاری در منطقه های روستایی فراهم خواهد شد. با این وجود، رشد جمعیت روستایی تاثیر معنی داری بر افزایش بیکاری روستاییان در کشور از خود نشان نمی دهد. در نهایت، پیشنهاد شد که به منظور کاهش بیکاری روستاییان در کشور به ویژه در دوره های بلندمدت، تدوام و افزایش حمایت از ایجاد اشتغال و سرمایه گذاری در بخش کشاورزی با هدف نفوذ بیش از پیش مشاغل کاربر در منطقه های روستایی مورد توجه بیشتر قرار گیرد.
    کلیدواژگان: درجه باز بودن تجاری، بیکاری روستایی، تجارت کشاورزی، ایران
  • سید محمدرضا حاج سیدجوادی، رضا حیدری*، فریبا عباسی صفحات 79-108

    در طی سال های اخیر، بازار بورس کالای ایران همواره با نوسان ها و تلاطم های بی ثبات کننده قیمت همراه بوده است. با توجه به جایگاه مهم پسته در بورس کالای ایران و نیز لزوم به کارگیری ابزارهای مناسب برای تشخیص بهینه قیمت آتی، هدف از انجام این مطالعه، طراحی و ساخت یک مدل هیبریدی مناسب مبتنی بر گردایان تقرب یافته و مقایسه عملکرد آن با سایر مدل های یادگیری ماشین به منظور پیش بینی دقیق قیمت آتی پسته است. نتایج حاصل از بکارگیری تیوری موجک نشان داد که میزان خطای داده های قیمت کاهش یافته و داده ها از یک روند باثبات (نوفه سفید) برخوردار شدند. همچنین نتایج حاصل از انجام اجرای شبکه کدکننده خودکار نشان داد که وقفه بهینه یک، بهترین متغیر ورودی برای پیش بینی قیمت آتی پسته در دوره مورد بررسی است. بر مبنای شاخص های نیکویی برازش، مدل پیشنهادی این مطالعه یعنی «تبدیل موجک-گرادیان تقرب یافته» در مقایسه با دیگر مدل های داده کاوی، دارای عملکرد بهتری در پیش بینی قیمت آتی پسته بود. همچنین، پیش بینی خارج از نمونه با مدل منتخب نشان داد که قیمت های جدید پیش بینی شده با داده های واقعی اختلاف کمی دارد که بیانگر کارایی و دقت مدل هیبریدی منتخب است. بنابراین، مدل پیشنهادی برای پیش بینی قیمت کالاهای کشاورزی توصیه شده و می تواند به عنوان یک شاخص اطمینان و یک ابزاری محاسباتی کارا در مدیریت ریسک برای معامله گران و فعالان بازار بورس کالای ایران به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: پیش بینی قیمت آتی پسته، یادگیری ماشین، تئوری موجک، مدل گرادیان تقرب یافته درختی و مدل جنگلی تصادفی
  • فرزین فیضی زاد، شهریار نصابیان*، رضا مقدسی، علی اکبر خسروی نژاد صفحات 109-134

    بانک ها از جمله مهم ترین منبع های تامین مالی در زمینه های مختلف اقتصادی و اجتماعی در بسیاری از کشورهای در حال توسعه مانند ایران به شمار می آیند. در این راستا، تامین مالی واحدهای تولیدی بخش کشاورزی از جمله مهم ترین بحث های مدیریت نظام بانکی و اقتصادی یک کشور به شمار می آید. لذا دسترسی به تسهیلات اعطایی بانک ها برای تامین مالی نیازهای مردم و بنگاه های تولیدی در بخش های مختلف مانند بخش کشاورزی، امکان سرمایه گذاری و بهبود صنعت کشاورزی را فراهم کرده و موجبات رشد و توسعه اقتصادی را فراهم می سازند. از این رو، هدف اصلی این پژوهش ، بررسی تاثیر عامل های موثر بر عرضه تسهیلات بانکی در بانک کشاورزی ایران است. در این راستا از داده های 1386 تا 1399 و رهیافت داده های ترکیبی (پانلی) استفاده شده است. نتایج بررسی گویای آن است که مطالبه های غیر جاری تاثیر منفی و متغیرهای نرخ بهره تسهیلات بانکی، تورم استانی، رشد تولید ناخالص داخلی و اندازه بانک اثر مثبتی بر روند عرضه تسهیلات بانک کشاورزی در ایران دارند. بر مبنای یافته های تحقیق و به منظور افزایش توان عرضه اعتبارات، پیشنهاد می شود بانک کشاورزی کنترل مطالبه های غیر جاری را به شکلی موثرتر (به ویژه از طریق بررسی دقیق اهلیت تسهیلات گیرندگان) در اولویت های سیاستی خود قرار داده و  از این راه ضمن کاهش ریسک اعتباری، خدمات موثرتری در تامین مالی بخش کشاورزی ایفا کند.

    کلیدواژگان: مطالبات غیر جاری، عرضه تسهیلات بانکی، بانک کشاورزی، اقتصاد کلان
  • فاطمه طایی، صادق خلیلیان*، محمد کیانی ده کیانی صفحات 135-163
    انرژی از جمله مهم ترین نهاده های تولید بخش کشاورزی است که مصرف آن رابطه ی مستقیمی با افزایش تقاضای  محصول های مختلف این بخش دارد. در همین راستا با توجه به آنکه در سالیان گذشته به دلیل اجرای مرحله های مختلف قانون هدفمندسازی یارانه ها، الگوی مصرف انرژی در این بخش تغییر کرده، از این رو این تحقیق بر آن است تا اثرگذاری های افزایش تقاضای نهایی محصول های منتخب کشاورزی را بر مصرف های مستقیم و نامستقیم (پیدا و پنهان) انرژی نشان دهد. برای دست یافتن به هدف های این تحقیق از آخرین جدول های عرضه و مصرف (سال 1395) استفاده شد. از این روی در آغاز جدول های عرضه و مصرف یکپارچه شد، آنگاه اثرگذاری های افزایش تقاضا از محصول های غله و حبوبات، محصول های دامی و دیگر محصول های کشاورزی بر مصرف گازهای مایع، گازوییل، بنزین، برق، گاز تصفیه و توزیع شده و دیگر فرآورده ها بررسی شد. نتایج نشان داد با افزایش تقاضا برای محصول های کشاورزی همچنان گازوییل پرمصرف ترین حامل انرژی به صورت مستقیم است. اما به صورت مستقیم و نامستقیم گازهای مایع بالاترین ضریب های مصرف را در میان حامل های انرژی برای بخش کشاورزی دارند. بنابراین بر مبنای تحلیل نتایج پیشنهاد می شود با توجه به نوع محصول، نسبت های مصرف انرژی، وضعیت منبع های انرژی، همچنین سیاست های مختلف یارانه ای، اقدام های ضروری صورت گیرد. همچنین به نقش حامل های انرژی مانند گازهای مایع که به صورت نامستقیم استفاده می شود توجه شایسته و بهتری به عمل آید.
    کلیدواژگان: مصرف انرژی، محصولات کشاورزی، داده-ستانده، جداول عرضه و مصرف
|
  • Elaheh Ghasemi, Ghader Dashti *, Jabraeil Vahedi Pages 1-20
    Introduction

    Therefore, the efficient use of production resources in the process of sustainable development is of considerable importance. Thus, this study was conducted to evaluate the technical efficiency, environmental efficiency and the factors affecting them, as well as to measure the economic loss of using detrimental inputs in rainfed wheat production in Ahar county.

    Materials and Methods

    In this study, pesticide and fertilizer inputs were considered as environmentally detrimental inputs in rainfed wheat production, and technical and environmental efficiency were estimated separately. Therefore, it was estimated from a stochastic frontier Translog function using data related to 217 rainfed wheat farmers in Ahar county in the crop year of 2020-2022 to evaluate the technical efficiency and environmental efficiency of production.

    Results and discussion

    Based on the results of inputs of tractor, seeds and manure and detrimental factors of pesticides and fertilizers had a significant effect on wheat production. The results of the technical and environmental efficiency showed that the quantity of environmental efficiency was lower than technical efficiency. With the increase in the use of detrimental inputs, fertilizer and pesticides, the production of environmental efficiency decreases. Based on the average technical efficiency of 66/06 and environmental efficiency of 49/36%, it is possible to increase both efficiency. In other words, by destroying inefficiency, farmers can increase their production by 34% with the same inputs.

    Suggestion: 

    According to the results, the amount of land, family members with high education and pest damage were factors affecting the efficiency, therefore benefiting from the agriculture science and knowledge and timely dealing with pest damage can improve the efficiency. Considering that the use of pesticides and fertilizers while Pollution the product leaves significant environmental damage, therefore, in order to make the product production process as economical as possible, instead of promoting alternative methods, chemical control, biological and integrated pest control should be carried out.

    Keywords: Ahar, economic loss, Environmental Efficiency, Detrimental Inputs, Wheat
  • Habibollah Salami *, Sahar Hatami Pages 21-54
    Systematic and non-systematic risks have influence on decisions in agriculture sector. Evaluating the performance of different crops in terms of returns and risk using appropriate performance indices is important. Such evaluation provides the necessary information to change crop pattern to a pattern that meets the risk conditions of each region and help to reorganize the crop production. Accordingly, this study aims to evaluate the performance of major crops in different provinces of Iran based on Portfolio Performance Evaluation Indicators and then to develop a pattern corresponding to these indicators for different major production regions of the country, using data for 2001 to 2019 period. The results of this study show that there is no proportionality between the high Sharpe ratio and the share of cultivated area in the provinces of the country, i.e. that the largest share of cultivated area in a province does not belong to the crops that have the highest Sharpe ratio. This result indicates that farmers do not act correctly in taking into account the cost of risk in choosing the crops to produce. Accordingly, changes in crop pattern and increasing the knowledge of farmers on the risk consideration is recommended.
    Keywords: Risk, Sharpe Ratio, portfolio performance, Production pattern, Farming sector
  • Alireza Alipour *, Ali Yousefi Pages 55-78
    The experience of many countries in the world shows that expanding the degree of trade openness through increasing access to international markets has brought acceleration of economic growth and prosperity of employment in urban and rural areas. In this study, the effect of trade openness of the agricultural sector on rural unemployment in Iran was evaluated. For this purpose, the annual time series statistics of 1986-2018 and the Autoregressive Distributed Lag (ARDL) approach were used. The results showed that in the short-term, increasing the degree of trade openness of the agricultural sector will reduce the rate of rural unemployment in the country. Nevertheless, in long-term periods, increasing the degree of trade openness of the agricultural sector will increase the amount of rural unemployment in Iran. The results also showed that in the short and long-term, with the increase in the growth of the GDP of the agricultural sector, the amount of rural unemployment in Iran will decrease. Also, by reducing the degree of dryness of the environment in the short and long-term, unemployment in rural areas will be reduced. Nevertheless, the growth of rural population does not show a significant effect on the increase of rural unemployment in the country. Finally, in order to reduce rural unemployment in the country, it was suggested to continue and increase the payment of employment creation and investment facilities in the agricultural sector with the aim of increasing the penetration of user jobs in rural areas, especially in long-term periods.
    Keywords: Degree of Trade Openness, Rural Unemployment, agricultural trade, Iran
  • Seyed MohammadReza Haj Seyed Javady, Reza Heydari *, Fariba Abbasi Pages 79-108

    In recent years, the Iran Commodity Market has always been associated with price destabilizing fluctuations. Thus, it is need to use machine Learnings in the form of forecasting methods to recognize early events and prevent damage caused by these fluctuations. Considering the important position of the pistachio trading ring in the Iran Commodity and also the need to use appropriate tools to correctly diagnosis the future price, The purpose of this study is to design and build a suitable hybrid model based on XGBoost and compare its performance with other machine learning models in order to accurately forecast the future price of pistachio. In this study, software’s of Matlab, Rapid Miner and Scikit learn were used to build the proposed hybrid model. The results of applying the wavelet theory showed that the error value of price data was reduced and the data had a stable trend (white noise). Also, the results of the Performance of Auto-Encoder network and the Genetic algorithm showed that the optimal lag of one is the best input variable for forecasting the future price of pistachios in the period under review. Based on goodness of fit indices, the proposed model of this study, Wavelet-XGBoost in comparing to other data mining models, had a better performance in forecasting the future price of pistachios. Also, out-of-sample forecasting with the selected model showed that the forecasted new prices have little difference with the real data, which indicates the efficiency and accuracy of the selected hybrid model. According to the obtained results, it is strongly recommended to use the proposed model based on XGBoost algorithm to forecast the price of other agricultural products.

    Keywords: Forecasting the future price of pistachio, Machine Learning, Wavelet theory, XGBoost algorithm, Random forest model
  • Farzin Feizizad, Shahriyar Nessabian *, Reza Moghaddasi, AliAkbar Khosravi Nejad Pages 109-134

    Banks are considered as one of the most important sources of financing in various economic and social fields in many developing countries such as Iran. In this regard, financing the production units of the agricultural sector is one of the most important issues in managing the banking and economic system of a country. Since access to credits provided by banks to finance the needs of people and manufacturing enterprises in various sectors such as agriculture sector provides more investment and improves the agricultural industry and leads to economic growth and development. Hence, the main purpose of this study is to investigate the factors affecting the supply of banking credits in the Agricultural Bank of Iran. To this, the data from 2007 to 2021 and the panel data approach have been used. The results show that non-current receivables have a negative effect and interest rates on bank credits, provincial inflation, GDP growth and bank size have a positive effect on the supply of credits of the Agricultural Bank in Iran. The study of Iran's economic situation shows that despite the important role of bank credits in the process of economic growth and development, the country's economy has not been able to make optimal use of the benefits of bank credits to elimination deficiencies and financing needs of the agricultural sector. Accordingly, it is suggested that monetary and banking policymakers pay special attention to this issue.

    Keywords: Non-Current Receivables, Supply of Banking Credits, agricultural bank, Macroeconomics
  • Fatemeh Taei, Sadegh Khalilian *, Mohammad Kiani Pages 135-163
    Energy is one of the most important inputs of agricultural production, the consumption of which is directly related to increasing demand for various products in this sector. In this regard, due to the implementation of various phases of targeted subsidies law, energy consumption pattern has been changed in this sector, so the present study intends to show the effect of increasing the final demand of selected agricultural products on direct and indirect uses. In order to achieve the objectives of this research, the latest supply and consumption tables (2016) were used. Therefore, first the supply and consumption tables were integrated, then the effect of increasing demand for cereals, livestock and other agricultural products on the consumption of liquefied petroleum gas, diesel, gasoline, electricity, refined and distributed gas and other products were investigated. The results showed that with the increase in demand for agricultural products, diesel is still the most widely used energy carrier directly. But directly and indirectly, liquefied petroleum gas has the highest consumption coefficients among energy carriers for the agricultural sector. Therefore, based on the analysis of the results, it is suggested that appropriate measures be taken according to the type of product, energy consumption ratios, energy resources, as well as various subsidy policies. Also pay sufficient attention to the role of energy carriers such as liquefied gases that are used indirectly.
    Keywords: energy consumption, Agricultural Products, Input-output, Supply, use tables