فهرست مطالب

مشاوره شغلی و سازمانی - پیاپی 54 (بهار 1402)

فصلنامه مشاوره شغلی و سازمانی
پیاپی 54 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صدف خلیجیان*، حمید حیدری، نوشین پردلان، سیمین حسینیان، هانیه قویدل صفحات 9-28

    این پزوهش با هدف بررسی نقش تکنولوژی در برطرف کردن نیاز های آموزشی سازمان ها انجام شد. روش این پژوهش آمیخته (کمی و کیفی) و جامعه آماری آن کلیه شرکت های خصوصی در استان تهران بود که یک شرکت به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شد. گروه نمونه در بخش کیفی تعداد 17 نفر از متخصصان (اساتید دانشگاه و مدیران شرکت)، ودر بخش کمی تعداد 30 نفر از کارمندان بودند که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (15نفر) و کنترل (15 نفر) قرار گرفتند. نتایج یافته های بخش کیفی نشان داد که سازمان ها در بخش سنجش دارای شش مشکل هستند که عبارتند از عدم مهارت کافی در سنجش، فاصله زیاد سنجش، هزینه ها، مشکلات روانی ، امکانات، نظم دهی به حجم بالا است و در بخش آموزش دارای پنج مشکل هستند که عبارتند از هزینه های آموزش، عدم تخصص آموزش دهنده، نداشتن شرایط آموزش، متناسب نبودن آموزش و عدم نظارت. در این پژوهش برای انتخاب نمونه و آموزش در بخش کمی ابتدا با استفاده از نرم افزارهای به روز در حیطه سلامت روان و هوش هیجانی سنجش صورت پذیرفت و سپس جلسات آموزشی متناسب با شرایط افراد به صورت برخط صورت گرفت. نتایج یافته های بخش کمی نشان داد که دوره های آموزشی هوش هیجانی متناسب با تکنولوژی (برخط) توانسته است که سلامت روان افراد را بهبود ببخشد و همچنین مشکلات سنجش و آموزش را در سازمان از نظر شرکت کنندگان به صورت معناداری کاهش دهد. از نتایج یافته های این پژوهش می توان نتیجه گرفت که استفاده از تکنولوژی می تواند نقش مهمی در سنجش، ارزیابی کارکنان و در نتیجه آموزش های سازمانی لازم داشته باشد.

    کلیدواژگان: نیاز های آموزشی، سنجش در سازمان، آموزش سازمان، تکنولوژی، هوش هیجانی، سلامت روان
  • ملیحه جوانی، سید محسن علامه*، علی صفری صفحات 29-52
    مدیریت عملکرد کارکنان، عملکرد کارکنان و متعاقبا عملکرد سازمان را تحت تاثیر قرار دهد، بنابراین باید به عنوان یک فرایند مهم در سیستم مدیریت منابع انسانی سازمان ها مدنظر قرار گیرد. هدف این پژوهش استخراج شاخص های مدیریت عملکرد کارکنان از نهج البلاغه و سپس آسیب شناسی سیستم مدیریت عملکرد کنونی شهرداری اصفهان بر این اساس می باشد. پژوهش از نوع ترکیبی است. به این صورت که ابتدا پیشینه ی پژوهش مطالعه گردیده و در ادامه با مطالعه ی نهج البلاغه، با استفاده از روش تحلیل مضمون، شاخص های مرتبط با مدیریت عملکرد کارکنان استخراج گردیدند. پس از آن از طریق مصاحبه و پرسش نامه نظرات متخصصان مدیریت اسلامی جمع آوری و تغییرات لازم اعمال گردید. در بخش کمی پژوهش نیز پرسشنامه ای جهت سنجش میزان حاکمیت شاخص های استخراج شده در پنج بعد تعیین هدف، آموزش و توسعه، ارزیابی عملکرد، جبران خدمت و انضباط طراحی گردیده و در نمونه ی مستخرج از جامعه آماری یعنی مناطق 15 گانه ی شهرداری اصفهان توزیع گردید. روش نمونه گیری در بخش کمی، نمونه گیری تصادفی طبقاتی بوده است. بدین منظور 400 پرسشنامه در نمونه ی آماری مدنظر توزیع گردید که درنهایت 262 پرسشنامه تکمیل و جمع آوری شد. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون پارامتری t- تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها حاکی از این است که در بعد آموزش و توسعه وضعیت کنونی شهرداری از دیدگاه کارکنان بالا تر از ایده آل، در بعد هدف گذاری ایده آل و در ابعاد انضباط، ارزشیابی عملکرد و سیستم جبران خدمت پایین تر از ایده آل قرار دارد.
    کلیدواژگان: تعیین هدف، آموزش و توسعه، ارزیابی عملکرد، انضباط، مدیریت اسلامی
  • شیما صفرمحمدلو*، سعید اسماعیلی، مهدی خیراندیش، علیرضا کوشکی جهرمی صفحات 53-86
    در عصر حاضر توجه به نیروی انسانی و مسایل آن از قبیل کاهش استرس های مرتبط با کار؛ توجه به رفاه و بهزیستی رهبر و پیروان حایز اهمیت ویژه ای است که این موضوعات در رهبری سالم نهفته است. با توجه به اینکه تیوری رهبری سالم مبتنی بر نقاط مرجع استراتژیک در تحقیقات گذشته مورد توجه نبوده و همراستایی اقدامات آن بر اساس نقاط مرجع بررسی شده است. در این پژوهش به طراحی مدل رهبری سالم با دیدگاه بهزیستی شغلی مبتنی بر تیوری نقاط مرجع استراتژیک در شرکت های دولتی فعال حوزه صنعت برق است پرداخته می شود. استراتژی این تحقیق، از روش تیوری داده بنیاد و تحلیل محتوا برای طراحی چارچوب استفاده شد. بدین منظور با 19 نفر از خبرگان اجرایی در شرکت های دولتی و خبرگان دانشگاهی که با ترکیب روش های نمونه گیری هدفمند، قضاوتی و روش گلوله برفی انتخاب شدند، مصاحبه عمیق به عمل آمد. بر اساس الگوی نقاط مرجع رهبری سالم با دیدگاه بهزیستی شغلی ، رویکرد رفاه و بهزیستی با استراتژی رهبری مبتنی بر پیرو محور ، رویکرد رفتاری با استراتژی رهبری مبتنی برهدف محور ، سبک رهبری با استراتژی رهبری مبتنی بر فعال محور و رویکرد محیطی با استراتژی رهبری مبتنی بر تعاملی محور همراستا است. رهبری سالم با دیدگاه بهزیستی شغلی در برگیرنده مجموعه ای از عوامل داخلی و خارجی است و مدیریت اثربخش آنها می تواند به بهبود عملکرد سازمان در بلند مدت منجر گردد و بهره گیری از آن می تواند نتایج مثبت و ارزشمندی ایجاد کند.
    کلیدواژگان: تئوری داده بنیاد، رهبری سازمانی، رهبری سالم با دیدگاه بهزیستی شغلی، شرکت های دولتی، نقاط مرجع استراتژیک
  • نادیا هاشمی، حسن درویش* صفحات 87-118
    هدف

    هدف از پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و مولفه های تعادل کار- زندگی کارکنان شرکت ملی گاز ایران می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی توسعه ای و از نظر روش پژوهش کیفی محسوب می شود. شناسایی مولفه‏های مدل و تدوین آن با روش تحلیل مضمون و روش دلفی (3 راند) انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از مصاحبه‏های نیمه ساختاریافته استفاده شد، نتایج حاصل پس از پیاده سازی، به صورت سطر به سطر بررسی، مفهوم پردازی، مقوله بندی و سپس، بر اساس مشابهت، ارتباط مفهومی و ویژگی های مشترک به مضمون هایی بین اصلی و فرعی تقسیم شد. با بررسی مصاحبه ها، شناسه های اولیه ایجاد شد و سپس شناسه گذاری های مصاحیه ها انجام شد.

    یافته ‎ها: 

    با شناخت مضمونها با توجه به نتایج حاصل از مصاحبه 124 عامل در تعادل کار و زندگی کارکنان شرکت ملی گاز ایران شناسایی شد.

    نتیجه‏ گیری:

     در این تحقیق، عوامل موثر بر تعادل کار خانواده براساس برنامه های نقشه راه اصلاح نظام اداری کشور کارکنان شرکت ملی گاز ایران، بصورت 7 مولفه و 37 شاخص (ساختار دولت: شامل4 شاخص، توسعه دولت الکترونیک و هوشمندسازی: شامل 2 شاخص، مدیریت سرمایه انسانی: شامل 9 شاخص، عوامل و فناوری‏های مدیریتی: شامل 6 شاخص، توسعه فرهنگ سازمانی: شامل 7 شاخص، نظارت و ارزیابی : شامل 5 شاخص، صیانت از حقوق مردم و سلامت اداری: شامل 4 شاخص) مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: تعادل کار- زندگی، شرکت ملی گاز ایران
  • یوکابد ولیزاده، علیرضا کوشکی جهرمی*، محمدرضا سعدی صفحات 119-148

    هدف:

    هرگاه که مدیران با رفتارهای نمایشی سعی در فریب مخاطبان خود جهت ارایه عملکرد سازمانی خویش داشته باشند پدیده ای با عنوان عملکرد ویترینی مطرح میشود که تاکنون از نظر علمی کمتر مورد توجه محققان قرار گرفته است. از این رو، هدف تحقیق حاضر شناسایی مولفه ها و ابعاد این پدیده و نیزارایه الگوی پیشرانهای آن در سازمان های دولتی است.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، توسعه ای -کاربردی بوده و در زمره تحقیقات آمیخته اکتشافی است. در مرحله کیفی به منظور طراحی الگوی تحقیق، با 27 نفر از خبرگان که به صورت هدفمند انتخاب شدند، مصاحبه نیمه ساختاریافته به عمل آمد. در مرحله کمی برای اعتبارسنجی الگوی پژوهش، از 108 نفر از مدیران و خبرگان سازمان آب و فا ضلاب البرز با ابزار پرسشنامه نظرخواهی شد. داده های حاصل با روش مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart PLS تحلیل شد.

    یافته ها

    برای پدیده عملکرد ویترینی، سه بعد شناختی، ارتباطی و رفتاری شناسایی و سه دسته پیشران شامل مدیریتی، سازمانی و برون سازمانی تعیین گردید. یافته های قسمت کمی اعتبار الگوی ایجاد شده را تایید نمودند. همچنین، مقدار ضریب تعیین برای متغیر عملکرد ویترینی 768/0 محاسبه گردید که نشان میدهد 8/76 درصد از تغییرات متغیر عملکرد ویترینی توسط پیشران ها قابل تبیین است.

    نتایج

    عملکرد ویترینی در سازمان های دولتی، پدیده ای چندوجهی است و در بروز آن مجموعه ای از پیشرانهای مدیریتی، سازمانی و برون سازمانی موثر هستند. پیشنهاد میشود نظامهای ارزیابی عملکرد واقع بینانه تنظیم گردند و نظارت همه جانبه بر آمارهای ارایه شده صورت پذیرد. مدیران بر اساس شایستگی و توانمندی های متناسب با شغل انتخاب و منصوب گردند.

    کلیدواژگان: پیشران ها، عملکرد ویترینی، سازمان های دولتی
  • انور دست باز، آرمان عزیزی*، برزان سلیمانی صفحات 149-174

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی ساختاری انطباق پذیری مسیر شغلی براساس خوش بینی و رسالت مسیر شغلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی و تنظیم هیجانی در معلمان مدارس با نیازهای ویژه صورت پذیرفت. پژوهش حاضر جز تحقیقات توصیفی و از نوع معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه معلمان مدارس ویژه در استان کردستان در سال 1401 بودند که بر اساس قاعده «کلاین» برای نمونه گیری در معادلات ساختاری، 213 نفر به روش در دسترس انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس انطباق پذیری مسیر شغلی (CAAS)، مقیاس خوش بینی مسیر شغلی (CFI)، پرسشنامه رسالت مسیر شغلی (CVQ)، مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر و مقیاس تنظیم هیجانی (ERS) استفاده شد. داده ها با استفاده از معادلات ساختاری با نرم افزار Amos-22 تجزیه وتحلیل شدند. یافته های این پژوهش حاکی از آن بود مدل انطباق پذیری مسیر شغلی براساس خوش بینی و رسالت مسیر شغلی با نقش واسطه ای خودکارآمدی و تنظیم هیجانی در معلمان مدارس با نیازهای ویژه دارای برازش مطلوبی می باشد. ضرایب استاندارد و غیر استاندارد مسیر مستقیم مدل فرضی از خوش بینی (54/0= β؛ 57/7 t=)، رسالت مسیر شغلی (47/0= β؛ 44/6t=)، خودکارآمدی (51/0= β؛ 08/7= t)، و تنظیم هیجانی (48/0= β؛52/6 = t) به انطباق پذیری مسیر شغلی معنی دار شده است (01/0 >p). همچنین نتایج آزمون سوبل نشان داد خوش بینی و رسالت مسیر شغلی با نقش واسطه خودکارآمدی و تنظیم هیجانی اثر غیرمستقیم معناداری بر انطباق پذیری مسیر شغلی دارند. بنابراین وجود رابطه غیرمستقیم بین متغیرهای پژوهش تایید می شود (05/0>p) .

    کلیدواژگان: انطباق پذیری شغلی، خوش بینی، رسالت شغلی، خودکارآمدی، تنظیم هیجانی و معلمان مدارس با نیازهای ویژه
  • زهرا مقیمی*، مجتبی احمدی، محمدعلی نودهی صفحات 175-192
    هدف

    توسعه و موفقیت هر سازمان به نیروی انسانی آن وابسته است. لذا سبک رهبری منابع انسانی برای سازمان ها بسیار حایز اهمیت است. بر این اساس پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر رهبری مخرب بر توسعه سرمایه انسانی انجام گرفته است.

    روش

    تحقیق دارای رویکرد کمی می باشد و از نظر هدف کاربردی و از لحاظ گردآوری داده ها پیمایشی است. همچنین از نوع تحقیقات پس رویدادی است. جامعه آماری کارکنان ادارات تربیت بدنی دانشگاه های آزاد استانهای حاشیه دریای خزر به تعداد 120 نفر می باشد و با توجه به محدود بودن جامعه آماری، نمونه گیری به صورت کل شماری صورت گرفته است. همچنین تعداد 15 نفر از خبرگان ادارات که حایز شرایط خبرگی بودند به روش نمونه گیری هدفمند برای تشکیل گروه خبرگی انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد است. برای تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده نیز از تکنیک معادلات ساختاری در قالب نرم افزار Smart PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های حاصل از تحلیل مسیر نشان داد تمام مولفه های رهبری مخرب دارای ارتباط منفی و معنی داری با توسعه سرمایه انسانی هستند و متغیر سرپرستی توهین آمیز به میزان 554/0-، متغیر رهبری خودکامه به میزان 498/0- ، خودشیفتگی به میزان 215/0- ، جاه طلبی به میزان 630/0- و متغیر غیر قابل پیش بینی بودن به میزان 28/0- بر توسعه سرمایه انسانی تاثیرگذارند.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج، جاه طلبی بیشترین تاثیر منفی و خودشیفتگی کمترین تاثیر منفی را بر توسعه سرمایه انسانی در جامعه مورد مطالعه دارد.

    کلیدواژگان: توسعه، سرمایه انسانی، رهبری مخرب، ادارات تربیت بدنی
|
  • Sadaf Khalijian *, Hamid Heydari, Nooshin Pordelan, Simin Hosseinian, Hanie Ghavidel Pages 9-28

    The purpose of this study was to investigate the role of technology in meeting the educational needs of organizations. The research method was mixed method (qualitative and quantitative) and its statistical population included all private companies in Tehran that one of them was selected based on the available sampling method. In the qualitative part, 17 experts (university lecturers and company managers) and in the quantitative part, 30 employees existed and were randomly assigned into experimental (15 people) and control (15 people) groups. The findings of the qualitative part showed that organizations suffer from six problems in the assessment section including lack of adequate skill in assessment, long assessment intervals, expenses, psychological problems, facilities, and regulation and in the education part, problems include expenses, lack of skills, lack of education conditions, inadequate training, and lack of supervision. In this study, for sample selection and education in the quantitative part, modern software in the context of mental health and emotional intelligence were used for assessment and then, educational sessions consistent with the conditions of people were held online. The findings of the quantitative part showed that the emotional intelligence training courses consistent with technology (online) could improve mental health of people and significantly reduced the problems of assessment and education in the organization from the perspectives of the participants. According to the findings of this study, it can be concluded that the use of technology can play a crucial role in assessment, evaluating employees, and organizational training.

    Keywords: educational needs, assessment in the organization, organizational education, technology, Emotional intelligence, Mental Health
  • Malihe Javani, Sayyed Mohsen Allameh *, Ali Safari Pages 29-52
    Employee’s performance management can affect the performance of employees and subsequently the performance of the organization, Therefore, it should be considered as an important process in the human resource management system of organizations. The objective of the present study is the pathology of the current performance management system of Isfahan municipality Based on Teachings of NahjAlbalaghah. The research is based on a mixed method. First the literature reviews of the studies related to the subject was evaluated and then related concepts and indicators to the employees’ performance management were extracted through thematic analysis. The Islamic management experts’ viewpoints were collected and changed in case of necessity via interviews and questionnaires. A questionnaire was designed to assess the degree of the model governance in the quantitative part of the study after extracting performance management model, and they were then distributed among extracted samples from the statistical population, i.e., 15 zones of Isfahan municipality. The sampling method has been clustered random sampling method in the quantitative part in a way that it was attempted to distribute the questionnaires among all organizational levels of Isfahan municipality staff. Therefore, 400 questionnaires were distributed among the aimed statistical samples and 262 ones were completed and collected. Finally, through data analysis from the questionnaires, the distance between the status quo and ideal condition in the organization under study (Isfahan municipality) was evaluated for each of the dimensions and indicators separately and some suggestions were offered to improve the present performance management system of the organization.
    Keywords: Goal Setting, training, development, Performance Appraisal, discipline, Islamic Management
  • Shima Safarmohammadluo *, Saeed Esmaeely, Mehdi Kheirandish, Alireza Koushakijahromi Pages 53-86
    In today's era,considering human resources and its issues such as reducing work-related stress and paying attention tothe well-being ofthe leader and his followers is of particular importance.These issues lie inthe healthy leadership.Considering that the theory of healthy leadership based on strategic reference points has received less attention in past research and the alignment of its actions based on reference points has been investigated.In this research,the design of a healthy leadership framework with on occupational well-being based onthe theory of strategic reference points in public companies ofthe electricity industry is discussed.inthe qualitative section of the research,the Grounded theory and content analysis strategy were usedto design the framework.the strategy of the research,the grounded theory method was usedto design the framework.For this purpose,in-depth interviews were conducted with19executive experts in state-owned firms and university experts who were combining purposefully,judgmental and snowball sampling methods selected.based on the reference points framework of healthy leadership with on occupational well-being,welfare and well-being approach with follower-based leadership strategy,behavioral approach with goal-based leadership strategy,leadership style with active-based leadership strategy and environmental approach with interactive leadership strategy are aligned.Healthy leadership withon occupational well-being,the results showed that healthy leadership with on occupational well-being based onthe theory of strategic reference points includes a set of internal and external factors whose Their effective management can lead tothe Maintain and improve the performance ofthe organization inthe long run.Finally ,the results showed that healthy leadership with on occupational well-being in state-owned firms is a multifaceted phenomenon that can be used to produce positive and valuable results.
    Keywords: Grounded theory, Organizational Leadership, healthy Leadership with on occupational well-being, State companies, Strategic Reference points
  • Nadia Hashemi, Hasan Darvish * Pages 87-118

    Goal: 

    This study aims to identify the dimensions and components of the work balance in the life of staff working for the National Iranian Gas Company.

    Method

    The current study is applied in terms of development and qualitative in terms of research. Identifying the components of the model and formulating them were performed by the context analysis and Delphi method (3 rounds). The semi-structured interviews were used to gather data. After implementation, the results were explored, conceptualized, categorized row by row, and next, based on the similarity, conceptual association, and common features, were divided into major and minor contexts. The initial identifiers were created by investigating the interviews and then, their identifications were done.

    Findings

    Based on the results of the interview, 124 factors were identified in the work balance and staff life of the National Iranian Gas Company context.

    Conclusion

    In this research, the factors affecting the balance of the family work were confirmed based on the roadmap for correcting the country's official system of the staff's National Iranian Gas Company, by 7 components, and 37 indicators (government structure includes 4 indicators, e-government development, and intelligentization 2 indicators; human capital management includes 9 indicators, factors, and management technologies 6 indicators; organizational culture development includes 7 indicators; monitoring and assessment include 5 indicators; protection of peoples rights and official heath include 4 indicators).

    Keywords: Work-life balance, National Iranian Gas Company
  • Youkabed Valizadeh, Alireza Kuoshki Jahromi *, MohammadReza Saadi Pages 119-148
    Aim

    Whenever managers try to deceive their audience with show behaviors in order to present their organizational performance, a phenomenon known as showcase performance is raised, which has received less scientific attention from researchers. Hence, the aim of the current research is to identify the components and dimensions of this phenomenon and also provide the model of its drivers in government organizations.

    Method

    This research is developmental-applied in terms of its purpose and is among mixed exploratory research. In the qualitative phase, in order to design the research model, a semi-structured interview was conducted with 27 experts who were selected purposefully. In the quantitative stage, to validate the research model, 108 managers and experts in the Ministry of Energy were asked for their opinions using a questionnaire. The resulting data were analyzed by structural equation modeling method and Smart PLS software.

    Results

    For the phenomenon of showcase performance, three cognitive, communicative and behavioral dimensions were identified. Also, three categories of drivers including managerial, organizational and extra-organizational drivers were determined. The findings of the quantitative part also show that the validity of the created model is confirmed. Also, the coefficient of determination for the showcase performance variable was calculated as 0.768, which shows that 76.8% of the changes in the showcase performance variable can be explained by drivers.

    Conclusion

    Showcase performance in government organizations is a multifaceted and complex phenomenon, and a set drivers, of managerial, organizational, and extra-organizational factors are effective in its emergence.

    Keywords: Drivers, Showcase performance, government organizations
  • Anvar Dastbaz, Arman Azizi *, Barzan Soleimani Pages 149-174

    The aim of this study was Structural modeling of career adaptability based on optimism and calling of the career with the mediating role of self-efficacy and emotional regulation in teachers of schools with special needs. The current research was a descriptive research and structural equations type. The statistical population of the research included all the teachers of special schools in Kurdistan province in 2022, based on the rule of "Kline" for sampling in structural equations, 213 people were selected by available method. To collect data, career adaptability scale (CAAS), career Futures Inventory (CFI), calling and vocation questionnaire (CVQ), Shere's general self-efficacy scale (ERS) and emotion regulation scale were used. Data were analyzed using structural equations with Amos-22 software. The findings of this research indicated that the adaptability model of the career path based on optimism and calling of the career with the mediating role of self-efficacy and emotional regulation in teachers of schools with special needs has a favorable fit. Standard and non-standard coefficients of the direct path of the hypothetical model of optimism (β = 0.54; t = 7.57), calling (β = 0.47; t = 6.44), self-efficacy (β = 0.51; t = 7.08), and emotional regulation (β = 0.48; t = 6.52) has become significant to the adaptability of the career path (p < 0.01). Also, the results of the Sobel test showed that optimism and calling of the career with the mediating role of self-efficacy and emotional regulation have a significant indirect effect on the career adaptability

    Keywords: Career Adaptability, optimism, calling, Self-Efficacy, emotional regulation, special needs school teachers
  • Zahra Moghimi *, Mojtaba Ahmadi, MohammadAli Nodehi Pages 175-192
    Aim

    The development and success of any organization depends on its human resources. Therefore, the way of guiding and leadership style of human resources is important for organizations. This study aims to investigate the impact of destructive leadership on human capital development in physical education departments of Azad Universities.

    Methods

    The research has a quantitative approach and is applied in terms of purpose and survey in terms of data collection. It is also a type of post-event research. The statistical population is the staff of physical education departments of Azad universities in the neighboring provinces of the Caspian Sea, which is 120 people and all of them were selected as a statistical sample. Also, 15 experts from the offices who were qualified as experts were selected by purposive sampling method to form an expert panel. The data collection tool is a standard questionnaire. Structural techniques using Smart PLS software have also been used to analyze the collected data.

    Results

    The findings from the path analysis showed that all components of destructive leadership have a negative and significant relationship with the development of human capital, and the abusive leadership -0.554, the autocratic leadership -0.498, narcissism -0.215, Ambition -0.630 and unpredictability -0.28 affect the development of human capital.

    Conclusion

    According to the results, ambition has the most negative impact on the development of human capital in the studied society, followed by abusive supervision and autocracy. Also, narcissism has the least negative impact on the development of human capital in the target society

    Keywords: Development, Human capital, Destructive Leadership, Physical Education Departments