فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال دوازدهم شماره 4 (پیاپی 47، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر نوروزی*، فاطمه مهدیان صفحات 1-21

    طرح مسئله: 

    مهاجرت، پدیده مشترک همه کشورها و مهاجرت معکوس نشان دهنده مهاجرت از شهر به روستاست؛ پدیده ای که به مرور بر شدت آن افزوده شده است و پیامدهایی نیز در جامعه خواهد داشت.

    هدف

    بررسی علل و پیامدهای محیطی-کالبدی، اقتصادی و اجتماعی مهاجرت معکوس به نواحی روستایی شهرستان بویین و میان دشت است.

    روش

    روش پژوهش، توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر پیمایش بوده و برای جمع آوری اطلاعات از شیوه کتابخانه ای- میدانی استفاده شده است. از 5 دهستان این شهرستان تعداد 5 روستا که بیشترین خانوار مهاجر معکوس را داشته اند، انتخاب شده و نمونه 290 نفری مهاجران معکوس با استفاده از روش کوکران تعیین شدند و از آنها پرسش شد.

    نتایج

    براساس یافته های توصیفی، شاخص محیطی- کالبدی با میانگین 14/40 مهم ترین علل مهاجرت بوده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی و ضریب مسیر علل اصلی نشان دهنده تاثیر 40 درصدی علل اجتماعی، 7/41 درصدی علل اقتصادی و 2/48 درصدی علل کالبدی- محیطی بر مهاجرت معکوس است. نتایج آزمون تی مستقل برای کل متغیرهای پیامدهای مثبت و منفی مهاجرت معکوس نیز نشان از آن داشت که میانگین اثرات منفی کالبدی 86/29، اقتصادی 09/14 و اجتماعی 90/20 است. میانگین اثرات مثبت کالبدی 38/14، اقتصادی 68/24 و اجتماعی 13/30 است. در بررسی پیامدها، تغییر در چشم اندازهای طبیعی با میانگین 96/3 بیشترین تاثیر محیطی- کالبدی، ارتقای شاخص های آموزشی با میانگین 44/3 بیشترین تاثیر اجتماعی و افزایش قیمت زمین و مسکن با میانگین 45/3 بیشترین تاثیر اقتصادی است. ازنظر تفاوت فضایی- مکانی، در بین روستاهای مختلف علل کالبدی تفاوت معناداری دارند؛ اما بین عوامل اقتصادی و علل اجتماعی تفاوت معنادار نیست. پیامدهای اقتصادی نیز تفاوت معناداری بین روستاها ندارند؛ اما سایر پیامدها تفاوت دارند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، مهاجرت معکوس، علل و پیامد مهاجرت، نواحی روستایی، بوئین و میاندشت
  • محسن شاطریان*، علی میرزایی صفحات 23-41
    مقدمه

    جوانان به عنوان یک سرمایه اجتماعی نیروی بالنده و موتور محرکه یک کشور هستند که در صورت برنامه ریزی و آموزش صحیح به عنوان نیرویی فعال در اعتلای اهداف عالی جامعه عمل می کنند؛ اما در برخی مناطق ازجمله حاشیه نشین به خاطر شرایط جغرافیایی، نبود خدمت رسانی، فقر، رواج بزهکاری و اعتیاد و... جوانان در معرض انواع آسیب های اجتماعی قرار می گیرند. هدف پژوهش: در این مقاله تلاش شده است، با مطالعه پیشینه پژوهش و منابع، ابعاد توانمندسازی جوانان استخراج شده و با تهیه پرسشنامه وضعیت جوانان از نظر این ابعاد بررسی شود.

    روش شناسی تحقیق:

     این پژوهش از نوع، توصیفی-تحلیلی و ازنظر هدف، کاربردی است. برای تعیین حجم نمونه با توجه به جامعه آماری این محله که طبق سرشماری سال 1395 بالغ بر 37249 نفر بوده، از فرمول کوکران استفاده شده است. ابتدا 30 پرسشنامه در میان جوانان توزیع شد. بعد از تکمیل پرسشنامه و طبق واریانس به دست آمده از نمونه اولیه و با توجه به شناخت از محل 200 نفر محاسبه شد. داده ها با ابزار پرسشنامه جمع آوری شد که از طریق آنلاین و منتشرشدن در شبکه های اجتماعی یا ارسال لینک با حضور در محل و ارسال پیامکی و همچنین تکمیل دستی انجام و با استفاده از نرم افزار spss  و amos تحلیل شد.

    نتایج

    حاکی از آن است که عامل محیط بیشترین بار عاملی را با وزن 94/0 به خود اختصاص داده است؛ همچنین عامل زمینه شخصی با بار عاملی 84/0 در مرتبه بعد قرار دارد که نشان دهنده وجود زمینه زیاد برای برنامه های توانمندسازی در بین جوانان است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، جوانان، کوی علی ابن ابی طالب، شهر اراک
  • مسعود صفری علی اکبری* صفحات 43-64

    مناطق روستایی همواره در معرض خطر ها و آسیب های جدی است که این موضوع اهمیت مدیریت و پیش بینی مخاطره ها را بیشتر نشان می دهد. تاب آوری رویکردی است که می تواند به بهبود مناطق روستایی و واکنش آنها در مواجهه با بحران کمک کند. هدف از پژوهش حاضر، شناخت و تحلیل عوامل موثر بر تاب آوری اقتصادی و اجتماعی مناطق روستایی به صورت مطالعه موردی در شهرستان کرمانشاه است. روش پژوهش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر گردآوری داده های میدانی است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه بوده است. روایی ساختاری و محتوایی پرسشنامه تایید و پایایی آن نیز با آلفای کرونباخ بیشتر از 74/0 تایید شد. جامعه آماری پژوهش را سرپرستان خانوار در روستاهای بیش از 100 خانوار در بخش مرکز شهرستان کرمانشاه تشکیل داده اند که درمجموع، 2314 خانوار بوده است. حجم نمونه با فرمول کوکران، 330 سرپرست خانوار تعیین شد. نتیجه آزمون نشان داد که تاب آوری اقتصادی و اجتماعی مناطق روستایی در سطح کمتر از 05/0 معنادار است و با توجه به میانگین محاسبه شده (386/2)، وضعیت آنها نامطلوب ارزیابی شده است. در میان 11 شاخص تاب آوری اقتصادی و اجتماعی دو شاخص خسارت با میانگین 962/3 و سپس آمادگی مقابله با سوانح در میان روستاییان با میانگین 093/3 وضعیتی متوسط و مابقی شاخص ها نیز وضعیتی ضعیف دارند. همچنین، نتایج تحلیل عاملی نشان می دهد که سه عامل رونق بسترهای اقتصادی و اشتغال زایی (55/39)، ارتقا سرمایه انسانی و اجتماعی (56/23) و ایجاد ظرفیت های تسهیلاتی و درآمدی (954/11)، تاثیرگذارترین عوامل در تاب آوری مناطق روستایی هستند.

    کلیدواژگان: تاب آوری اقتصادی و اجتماعی، مناطق روستایی، شهرستان کرمانشاه
  • رضا ذاکری نژاد*، سعید موحدی، احسان جهانیان صفحات 65-79

    دمای سطح یا رویه آب در آب های آزاد و دریاچه ها به عنوان یکی از شاخص های سنجش ویژگی های اقیانوس شناسی و هواشناسی شناخته می شود. در این پژوهش، برای تحلیل تغییرات زمانی و مکانی دمای سطح آب دریای عمان، خلیج فارس و خزر با استفاده از داده های (25/0 درجه) سنجنده AVHRR طی بازه زمانی 1989-2019 استفاده شد. میانگین دمای ماهانه، فصلی و سالانه از داده های روزانه در نرم افزار ArcGIS 10.8 تهیه شد. سپس روند تغییرات دمایی آب در خلیج فارس و دریای عمان نسبت به دریای خزر بررسی شد. نتایج تحلیل داده های دمای سطح آب نشان دهنده آن است که در خلیج فارس و دریای عمان کاهش دما در قسمت شمالی خلیج فارس در فصل بهار و در عین حال، در فصل تابستان، در قسمت مرکزی خزر اتفاق افتاده است. در فصول پاییز و زمستان، کاهش دما متاثر از عرض جغرافیایی است؛ در حالی که در بخش های جنوبی دریای خزر به خصوص جنوب شرقی گرم ترین پهنه ها بوده است و خزر میانی نیز دمای کمتری نسبت به بقیه مناطق دارد. در فصل بهار، کاهش دما در خزر میانی اتفاق افتاد و به سمت عرض های بالا و پایین افزایش دما مشاهده شد؛ در حالی که در فصل پاییز کاهش دمای سطح آب در خلیج فارس و در زمستان در دریای عمان مشاهده شد. روندهای ماهیانه دما برای خلیج فارس و دریای عمان برای 12 ماه افزایشی است. در دریای خزر، روند تغییرات دما در ماه های ژانویه و دسامبر کاهشی و بقیه ماه ها افزایشی بود.

    کلیدواژگان: دمای سطح آب دریا، روند، دریای خزر، خلیج فارس، دریای عمان
  • علی قنبری برزیان*، داریوش رحیمی، علی سراج همدانی صفحات 81-100

    امروزه سرمایه فرهنگی و ارتقای آن یکی از مهم ترین ابزارهای مورد توجه علوم اجتماعی در کاهش و کنترل مسایل اجتماعی برای بحران های زیست محیطی است. یکی از عوامل مهم در حوزه توسعه اجتماعی آب زاینده رود، کارآمدی و عملکرد نیروهای حفاظت از منابع آبی است. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل فرهنگی و اجتماعی موثر بر عملکرد مطلوب گروه های حفاظت و بهره برداری از منابع آب استان اصفهان است. در مبانی نظری این پژوهش از نظریه های جامعه شناسی، نظریه اجتماعی-روانشناختی رفتار نوع دوستانه شوارتز، دیدگاه گیدنز، مور و مارانز و دیدگاه استرن استفاده شده است. روش تحقیق، پیمایشی و از نوع توصیفی-همبستگی است. جامعه مطالعه شده شامل کلیه نیروهای سازمانی و نیروهای شرکت های وابسته به معاونت حفاظت و بهره برداری شرکت آب منطقه ای اصفهان در سال 1400 است. با توجه به اینکه تمام 362 نفر به عنوان نمونه آماری شدند، برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه محقق ساخته استفاده و در تحلیل داده ها نیز علاوه بر آمار توصیفی (میانگین، واریانس، انحراف معیار، کمینه و بیشینه، فراوانی و درصد) از آمار استنباطی (آزمون کلموگروف اسمیرنف، تحلیل عاملی تاییدی و روش مدل سازی معادله های ساختاری) استفاده شد. نتایج نشان داد که عوامل فرهنگی (اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی و تعارضات آبی) و عوامل اجتماعی (آگاهی زیست محیطی، نگرش های زیست محیطی و فرهنگ اصلاح الگوی مصرف) بر عملکرد مطلوب گروه های حفاظت و بهره برداری از منابع آب استان اصفهان اثر دارند. آگاهی زیست محیطی با وزن Beta (235/0)، نگرش های زیست محیطی با وزن  Beta (555/0)، فرهنگ اصلاح الگوی مصرف با وزن Beta  (063/1)، اعتماد اجتماعی با وزن  Beta (830/0)، مشارکت اجتماعی با وزن Beta (929/0) و تعارضات آبی با وزن Beta (909/0) بر عملکرد مطلوب گروه های حفاظت و بهره برداری از منابع آب استان اصفهان اثر گذار هستند. بر این اساس، رفتارهای زیست محیطی شهروندان و نهادها باید زیست بوم گرا و بر ارزش ها، باورها، آگاهی زیست محیطی مردم استوار باشند؛ بنابراین نهاد ها در کنش های مدیریتی و کاربردی جدید در پایداری آب و چالش های زیست محیطی شهروندان باید علاوه بر عوامل فنی، متوجه نگرش و دانش زیست محیطی انسان و ابعاد فرهنگی رفتارهای شهروندان باشند. نتیجه پژوهش حاضر نشان داد که آگاهی و دانش زیست محیطی و میزان مشارکت اجتماعی ضعیف بهره برداران محلی از عوامل موثر بر کارآمدی و اثربخشی گروه های حفاظت از منابع آبی در اصفهان است.

    کلیدواژگان: آگاهی زیستمحیطی، گروه های حفاظت و بهره برداری، اعتماد اجتماعی، مشارکت اجتماعی، عدالت آبی و امنیت آب
  • مستوره سادات مسعودیان، زهرا سادات سعیده زرآبادی* صفحات 101-124

    بدون تردید، صنعت گردشگری از مهم ترین منابع کسب درآمد در هر کشوری است. در عین حال، توجه به «حرکت» و «جابه جایی» گردشگران به عنوان یکی از ارکان نظام گردشگری، نقش انکار ناپذیری در توسعه این صنعت دارد؛ زیرا گردشگری با هر هدف و در هر مقیاسی که صورت گیرد، می توان مسیری را برای حرکت گردشگر ترسیم کرد؛ بنابراین توجه به چگونگی حرکت گردشگران در تعیین و طراحی مسیرهای گردشگری بسیار حایز اهمیت است و بدیهی است که کیفیت این مسیرها در ارتقا گردشگری تاثیر چشمگیری دارد. هدف از پژوهش حاضر بررسی حرکت گردشگران و تحلیل ارتباط میان ساختار فضایی این مسیرها و حرکت طبیعی در آن است. بدین منظور، محورگردشگری جلفا واقع در بافت تاریخی منطقه 5 شهرداری اصفهان به عنوان نمونه موردی انتخاب و سپس با بهره گیری از نظریه چیدمان فضا و مفاهیم مرتبط با آن، گراف توجیهی و نقشه محوری این مسیرها ترسیم و با استفاده از نرم افزار اگراف و شاخص های آن که عبارت است از: عمق کلی، عمق میانه، نداشتن تقارن نسبی، ارزش هم پیوندی و مقدار کنترلی، حرکت گردشگران در این مسیرها تحلیل و مقایسه شده است. روش پژوهش از حیث هدف کاربردی و بر حسب نوع اقدام محقق، توصیفی-تحلیلی است. اطلاعات و داده ها نیز با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است. یافته ها بیانگر این است که خیابان خاقانی، کوچه کلیسا و کوچه خواجه عابد با مقادیر شاخص هم پیوندی 67/20، 95/14 و 78/13 و عمق کلی 72، 85 و 89 به ترتیب بیشترین ارزش هم پیوندی و کمترین عمق کلی را دارند؛ بنابراین به صورت طبیعی، پتانسیل حرکت، حضور گردشگران و عابران پیاده در این مسیرها درمقایسه با سایر قسمت های محور گردشگری جلفا بیشتر است. کوچه جلفا نیز با اینکه از نظر ساختار فضایی به نسبت سایر فضاهای این محور، نفوذپذیری و دسترسی کمتری دارد، به دلیل وجود کلیسای وانک، میدان جلفا و سایر جاذبه های گردشگری، روزانه پذیرای گردشگران و عابران زیادی است. پس می توان نتیجه گرفت علاوه بر شاخص های بررسی شده در نرم افزار اگراف، عوامل دیگری نیز در جذب و حرکت عابران پیاده موثر هستند.

    کلیدواژگان: محور گردشگری جلفا، ساختار فضایی، حرکت طبیعی، چیدمان فضا، اگراف
  • مسعود تقوایی*، مرضیه موسوی کیفته، فاطمه قاسمی الوری صفحات 125-146

    برای توسعه گردشگری شهرها باید درجهت به کارگیری خلاقانه خدمات گام برداشته شود تا علاوه بر تامین نیاز شهروندان و گردشگران، احساس رضایت خاطر آنها نیز فراهم شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی مولفه های تاثیرگذار در توسعه گردشگری خلاق با تاکید بر بخش خدمات در شهر اصفهان است. نوع پژوهش از نظر روش توصیفی-تحلیلی و از حیث هدف کاربردی-توسعه ای است. اطلاعات لازم پژوهش از مطالعات کتابخانه ای-اسنادی و میدانی (پرسشنامه) گردآوری شده است. جوامع مطالعه شده شهروندان، گردشگران، متولیان و کارشناسان هستند. با استفاده از روش کوکران حجم نمونه شهروندان 383 نفر، گردشگران 384 نفر و حجم نمونه کارشناسان و متولیان به شیوه گلوله برفی 40 نفر تعیین شد که پرسشنامه ها براساس حجم نمونه های تعیین شده تکمیل شده است. همچنین، برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از تکنیک پرومته فازی و نرم افزارهای EXCEL و GIS  استفاده شده است. با توجه به نتایج حاصل از تکنیک پرومته فازی، منطقه 14 به دلیل بهره مند نبودن از عواملی نظیرتکنولوژی های جدید و کم اثر، احساس مسیولیت به محیط زیست، مسایل ایمنی و امنیتی، عرضه خدمات و محصولات بازیافت کردنی، شرایط طبیعی مطلوب، افزایش اعتبار با عرضه محصولات اصیل، برندی متمایز و مشهور، حمایت و اعطای تسهیلات به شرکت ها و متولیان، پتانسیل فراوان سرمایه گذاری خدمات، زیرساخت ها و تسهیلات لازم برای افراد با ناتوانی جسمی سبب شده رتبه اول را از نظر عدم برخورداری از خدمات خلاقانه گردشگری کسب کند؛ بنابراین برای توسعه عادلانه تر و جذب بهتر گردشگران با توجه به اینکه مناطق 14، 15، 11، 13، 12، 10، 9 و 7 در سطح های محروم تا بسیار محروم قرار گرفته اند، باید در اولویت برنامه ریزی قرار گیرند. از نوآوری پژوهش حاضر می توان به ارایه راهکارهای خلاقانه برای ارتقا وضعیت خدمات گردشگری و تجربه های مورد انتظار از خدمات گردشگری اشاره کرد تا به کمک آن گامی مثبت در تسهیل فرآیند خلاقانه خدمات گردشگری برداشته شود.

    کلیدواژگان: گردشگری، خلاقیت، خدمات گردشگری، پرومته فازی
|
  • Asghar Norouzi *, Fatemeh Mahdian Pages 1-21

    Migration is a phenomenon common to all countries and reverse migration is reflective of migration from urban to rural areas. It is a phenomenon that gradually increases and could have consequences in the society. The purpose of this study is to investigate environmental, physical, economic, and social causes and consequences of reverse migration to rural areas of Buin and Miandasht. This research is descriptive-analytical in which the data were collected using the library-field method. From the 5 rural districts of this county, 5 villages that had the most reverse migrant households were selected. Then, a sample of 290 reverse migrants was determined and questioned using the Cochran method. According to descriptive data, environmental-physical aspects with a mean of 40.14 have been the most important factors of migration. The results of the confirmatory factor analysis and the path coefficient of the main causes show a 40% influence of social causes, 41.7% of economic causes, and 48.2% of physical-environmental causes on reverse migration. The results of the independent t-test for all variables (i.e. positive and negative consequences of reverse migration) also showed that the average negative effects are physical (29.86%), economic (14.09%), and social (20.90%). The average positive effects are physical (14.38%), economic (24.68%), and social (30.13%). In examining the results, the change in natural landscapes with an average of 3.96 had the greatest environmental-physical impact. The improvement of educational indicators with an average of 3.44 had the greatest social impact and increasing land and housing price with an average of 3.45 had the greatest economic impact.

    Keywords: Migration, reverse migration, emigration causes, consequences, Rural Area, Buin &ndash, Miandasht
  • Mohsen Shaterian *, Ali Mirzaei Pages 23-41

    As a social capital, youths are the driving force of a country, and if they are properly planned and trained, they can act as an active force in raising the high goals of the society. But in some areas, including marginal areas, due to geographical conditions, lack of service, poverty, the prevalence of delinquency and addiction, etc., young people are exposed to all kinds of social harm. In the present study, by studying the background of the research and sources, we have extracted the dimensions of youth empowerment in Ali Ibn Abitaleb Neighbourhood (Arak City) by preparing a questionnaire. This research is descriptive-analytical and practical in terms of purpose. The sample size was determined according to the statistical population of this neighborhood using Cochran's formula. According to the census 2015, the population of the area was 37,249 people. First, questionnaires were distributed (online and manually) among young people, after completing the questionnaire, 200 people were selected according to the variance obtained from the initial sample. The data were analyzed using SPSS and AMOS software. The results indicate that the environmental factor has the highest factor load with a weight of 0.94. Also, the factor of personal context with a factor load of 0.84 is in the next order, which indicates the existence of a high context for empowerment programs among young people.

    Keywords: empowerment, youth, Ali Ibn Abitaleb Neighbourhood, Arak city
  • Masood Safari Aliakbari * Pages 43-64

    Rural areas are always exposed to serious risks and damages, which shows the importance of risk management and forecasting. Resilience is an approach that can help improve rural areas and their response in the face of crisis. In this study, the aim is to identify and analyze the factors affecting the economic and social resilience of rural areas in the form of a case study in Kermanshah. The research method is descriptive-analytical and based on data collection through the field approach. The data collection tool was a questionnaire. The structural and content validity of the questionnaire was approved and its reliability was also confirmed with a Cronbach's coefficient greater than 0.74. The statistical population of the research was formed by the heads of households in the villages with more than 100 households in the central part of Kermanshah city, which were a total of 2314 households. The sample size was determined through Cochran's formula, 330 household heads. The result of the test showed that the economic and social resilience of rural areas is significant at the level of less than 0.05 and according to the calculated average (2.386), their condition is evaluated as unfavorable. Among the 11 indicators of economic and social resilience, two indicators of damage with an average of 3.962, and then preparedness to deal with accidents among villagers with an average of 3.093 had an average status and the rest of the indicators were weak. Also, the results of the factor analysis confirm that the three factors of the prosperity of economic platforms and job creation, improvement of human and social capital, as well as the creation of facilities and income capacities, are the most influential factors in the resilience of rural areas.

    Keywords: economic, social resilience, Rural Areas, Kermanshah county
  • Reza Zakerinejad *, Saeed Movahedi, Ehsan Jahanian Pages 65-79

    Water surface temperature in open seas and lakes is known as one of the indicators for measuring oceanographic and meteorological characteristics. In the present study, the data from the AVHRR sensor (1989-2019) have been used to analyze the temporal and spatial changes in water surface temperature of the Persian Gulf and Oman Sea. Average (monthly), seasonal, and annual temperatures were obtained from daily data in ArcGIS 10.8 software. Then, the trend of water temperature changes in the Persian Gulf and the Oman Sea compared to the Caspian Sea was investigated. The results of the water surface temperature data analysis showed that the water temperature in the Persian Gulf and the Oman Sea decreased in the northern part of the Persian Gulf in the spring, but in the summer, the temperature decreased in the central part of the Caspian Sea. In autumn and winter, the temperature drop is affected by the latitude. While the southern parts of the Caspian Sea, especially the southeast, are the hottest areas, the Middle Caspian has a lower temperature than the rest of the regions. In the spring season, the temperature decreased in the Middle Caspian, and an increase in temperature was observed towards the upper and lower latitudes. While in the autumn season, a decrease in the water surface temperature was observed in the Persian Gulf and in the winter, in the Oman Sea. The monthly temperature trends for the Persian Gulf and the Oman Sea are increasing for 12 months. In the Caspian Sea, the trend of temperature changes in January and December was decreasing and increasing in the rest of the months.

    Keywords: Sea surface temperature, Trend, Caspian Sea, Persian Gulf, the Oman Sea
  • Ali Ghanbari Barzian *, Darush Rahemi, Ali Seraj Hamdani Pages 81-100

    Today, cultural capital and its promotion are emphasized in reducing and controlling social issues such as environmental crises. It seems that sustainable development, especially its environmental aspect, depends on cultural and social factors. The purpose of this study is to investigate the cultural and social factors affecting the optimal performance of water resources protection and exploitation groups in Isfahan province. This research is based on sociological theories, the socio-psychological theory of Schwartz's altruistic behavior, Giddens's view, Moore and Maranz's view, and Stern's view. The research method is of descriptive-correlational survey type. The study population included all organizational forces and affiliated companies under the supervision of Isfahan Regional Water Company in 1400 (2021). The total number of statistical population was estimated to be 362 people. Then, 196 people were selected using Morgan's table. A researcher-made questionnaire was used to collect the data. Descriptive statistics (mean, variance, standard deviation, minimum and maximum, frequency, and percentage) and inferential statistics (Kolmogorov-Smirnov test, confirmatory factor analysis, and structural equation modeling method) were also used. Data analysis was performed using SPSS software version 24 and AMOS version 24. The results showed that cultural factors (social trust, social participation, and water conflicts) and social factors (environmental awareness, environmental attitudes, and culture of improving consumption patterns) had an effect on the optimal performance of water conservation and exploitation groups in Isfahan province. Environmental awareness (with a Beta weight of 0.235), environmental attitudes (with a Beta weight of 0.555), consumer culture modification culture (with a Beta weight of 1.063), social trust (with a Beta weight of 0.830), social participation (with a Beta weight of 0.929) and water conflicts (with a Beta weight of 0.909) had an effect on the optimal performance of water conservation and exploitation groups in Isfahan province. Accordingly, the environmental behaviors of citizens and institutions should be eco-oriented and based on people's values, beliefs, and environmental awareness. Therefore, in the new management and practical actions in water sustainability and its environmental challenges, in addition to technical factors, the attitude and environmental knowledge of man and the cultural aspects of his behaviors should also be noticed. The result of this research showed that environmental awareness and knowledge and the weak level of social participation of local users are factors affecting the efficiency and effectiveness of water resources protection groups in Isfahan.

    Keywords: Environmental awareness, Conservation, Exploitation Groups, Social Trust, Social Participation, Water Justice, Water Security
  • Masture Sadat Masoudian, Zahra Sadat Saeidehzarabadi * Pages 101-124

    Undoubtedly, the tourism industry is one of the most important sources of income, and paying attention to the tourists’ ‘movement’ as the pillars of the tourism system, has an undeniable role in the development of this industry because a path can be determined for tourist’s movement with any purpose and on any scale of tourism. Therefore, considering how tourists move is very important in determining and designing tourist routes, and it is obvious that the quality of these routes has a significant impact on tourism promotion. The present study aims to investigate tourists’ movement by analyzing the relationship between the spatial structure of these routes and the natural movement on them. For this purpose, the Jolfa tourism axis located in the historical context of District 5 of Isfahan Municipality was selected as the case study. Then, the justified graph and axial map of these routes are designed by the Space Syntax theory and its relative concepts and tourists’ movement on these routes are analyzed and compared using the AGRAPH software application and its indicators which include Total Depth, Mean Depth, Relative Asymmetry, Integration, and Control Value. The present study falls within the category of descriptive-analytical studies in terms of procedure (selected by the researcher) and applied studies in terms of objective. The data were collected using library and field study methods. The research results indicate that Khaqani Street, Kelisa Alley, and Khajeh Abed Alley with integration(i) indices 20.67, 14.95, 13.78, and the total depth(TDn) of 72,85,89, respectively, have the highest integration and the lowest total depth. Thus, naturally, the potential for movement and presence of tourists and pedestrians on this route is more than in other parts of the Jolfa axis. Although Jolfa Alley has less permeability and access than other spaces on this axis in terms of spatial structure, due to the presence of Vank Church, Jolfa Square, and other tourist attractions, it welcomes many tourists and pedestrians daily. Therefore, it can be concluded that in addition to the indicators studied in AGRAPH software, other factors are also effective in attracting pedestrians and their movement.

    Keywords: Jolfa Tourism Axis, Spatial Structure, Natural Movement, Space Syntax, AGRAPH
  • Masoud Taghvaei *, Marziye Mousavikifteh, Fatemeh Ghasemi Alvari Pages 125-146

    Cities should take steps to use creative services to develop tourism. In addition to meeting the needs of citizens and tourists, they should also bring satisfaction to them. In this regard, this descriptive-analytical study examined the current state of tourism services in Isfahan City and the role of effective factors in providing appropriate and creative services in the development of the tourism industry. It also seeks to provide creative solutions to reduce problems and make the most of tourism potential, especially tourism services in Isfahan City. The sample size encompasses citizens and tourists (384 people), and experts (40 people) who were selected using the Cochran formula and the snowball sampling method. The data were analyzed using the Fuzzy Promethee technique and EXCEL and GIS software. The results showed that Region 14 is in a very poor condition in terms of creative tourism services due to the lack of effective technologies, responsibility towards the environment, etc. The study suggests taking a positive step in facilitating the creative process of tourism services to improve the status of tourism services.

    Keywords: Tourism, creativity, tourism services, Fuzzy Promethee