فهرست مطالب

مجله علوم سیاسی
پیاپی 59 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعیده اسماعیل زاده آشینی* صفحات 1-25

    پژوهش حاضر بر آن است تا با مرور نظام مند مطالعات مربوط به اعتراضات جمعی در ایران در سال های 1388 و1396 و با تجمیع نتایج پژوهش های پراکنده و با دستیابی به نگرشی جدید بتواند تصویری نسبتا دقیق از علل، موضوعات، ویژگی ها، دستاوردها و مشکلات این پژوهش ها به دست دهد. به همین منظور در این پژوهش، با در نظر گرفتن امکانات عملی و محدودیت های زمانی، 60 مورد (30تحقیق مرتبط با اعتراضات سال88 و 30 پژوهش مربوط به اعتراضات سال96) از آثار موجود در فاصله سال های 1388 تا 1400 مورد بررسی قرار گرفته و اطلاعات لازم، استخراج و تحلیل شده است.نتایج به دست آمده نشان می دهد که در مجموعه آثار علمی مرتبط با اعتراضات سال1388، علل سیاسی بیش از سایر علل مورد توجه قرار گرفته است و عامل اقتصادی کمتر از دیگر عوامل مورد توجه بوده است. در مجموع غالب نویسندگان به متغیرهای داخلی و عوامل سیاسی-اجتماعی عنایت بیشتری نشان داده اند. در مجموعه آثار علمی مرتبط با اعتراضات سال1396، علل اجتماعی بیش از سایر علل مورد توجه یوده است و عامل فرهنگی کمتر از سایر عوامل موردعنایت قرار گرفته و غالب تحلیل گران به متغیرهای داخلی و عوامل اجتماعی-اقتصادی توجه بیشتری مبذول کرده اند. در مطالعات مربوط به کنش جمعی اعتراضی سال 96 در مقایسه با سال 88، شاهد چرخش از عوامل سیاسی-اجتماعی به سمت عوامل اجتماعی - اقتصادی هستیم.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: مرور نظام مند، کنش جمعی، اعتراض، جنبش، ایران
  • دموکراسی مدرن در کشاکش میان الیگارشی و عوام گرایی
    محسن عباس زاده مرزبالی، محمدحسن حبیب زاده شیرازی صفحه 2

    دموکراسی مدرن در تاریخ خود با بحران های مختلفی رو به رو شده است. بحران کنونی تباری دوگانه دارد؛ از یک سو، گرایش به تشکیل دولت پنهان شبه الیگارشیک و از سوی دیگر، شبح همیشگی عوام گرایی. سوال اصلی مقاله این است که منشا این معضل دو چهره چیست و هر یک چه پیامدهایی برای نظم دموکراتیک به دنبال دارند؟ فرضیه مقاله این است که معضل پیش گفته ریشه در مواجهه ی برداشت های تقلیل گرایانه از دو بعد دموکراسی مدرن دارد. از یک سو، نخبه گرایی نهفته در بطن ساختارهای لیبرال – سرمایه دارانه (و در شکل افراطی آن، نو لیبرال) که نظام سیاستگذاری دموکراسی مدرن را بازتابی از نیازهای «سرمایه» می سازد و از سوی دیگر، عوام گرایی نهفته در بطن ساختارهای دموکراتیک که مطالبه «مردم عادی» را دستاویز تضعیف حکومت قانون قرار می دهد. به منظور توجیه این فرضیه، از مقایسه میان دو رویکرد در توضیح مشروعیت بهره گرفته می شود: رویکرد فلسفی (برداشت هنجاری) و رویکرد جامعه شناسانه (برداشت توصیفی). روش تحقیق مقاله توصیفی- تحلیلی، و گردآوری مطالب به شیوه مطالعه کتابخانه ای است. نتیجه آن که، رفع معضل دموکراسی مدرن ضرورت تقویت کیفیت مشارکتی برای تعادل بخشی میان حقوق اقلیت و اکثریت را برجسته می سازد؛ در چارچوب دموکراسی مشارکتی می توان دو برداشت هنجاری و توصیفی از مشروعیت دموکراتیک را همپوشان دید.

    کلیدواژگان: دموکراسی نمایندگی، لیبرالیسم، سرمایه داری، نخبه گرایی، پوپولیسم، دموکراسی مشارکتی
  • تاثیر شبکه های اجتماعی بر رفتار انتخاباتی شهروندان به لحاظ تبلیغاتی در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم(درحوزه انتخابیه شهرستان های قصرشیرین ، سرپل ذهاب، گیلانغرب)
    عباس آزادی، نصرت الله حیدری *، شهرام فتاحی، ادریس بهشتی نیا، حمیدرضا سعیدی نژاد صفحه 3

    هدف اصلی این تحقیق بررسی میزان تاثیر شبکه های اجتماعی بر رفتار انتخاباتی شهروندان به لحاظ تبلیغاتی در انتخابات ریاست جمهوری سیزدهم، در حوزه انتخابیه قصرشیرین ، سرپل ذهاب و گیلانغرب در استان کرمانشاه بود. این تحقیق به روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه محقق ساخته انجام گرفته شده است. جامعه آماری تحقیق شهروندان بالای 18 سال در این حوزه انتخابیه بوده که در انتخابات ریاست جمهوری دوره سیزدهم شرکت نموده اند. دراین پژوهش از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای استفاده شده و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 378 نفر تعیین شده. داده ها با استفاده از نرم افزار spss مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل مسیر نشان داد که متغیر تبلیغات با 29/ درصد تاثیر بر رفتارانتخاباتی شهروندان داشته اند. همچنین میزان ضریب تعیین 72/درصد می باشد که نشان می دهد 72/ درصد تغییرات متغیر وابسته (رفتار انتخاباتی) توسط متغیرهای مستقل (شبکه اجتماعی و تبلیغات) تبیین شده است.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، رفتار انتخاباتی، تبلیغات، انتخابات، دوره سیزدهم ریاست جمهوری
  • تعامل سنت و نص در اندیشه سیاسی سید جواد طباطبایی
    سید رسول قهاری، سید فرشید جعفری پابندی *، اصغر پرتوی صفحه 4

    سنت را می توان چالش برانگیزترین مفهوم تاریخ معاصر ایران تلقی کرد. در واقع سایر مفاهیم و اندیشه های نوین از جمله تجدد و دموکراسی با توجه به سنت معنا شدند. به همین دلیل ارای سیاسی متفکران معاصر ایران از جمله سید جواد طباطبایی پیرامون سنت و تجدد شکل گرفته اند. سوال و هدف محوری این پژوهش معنا و شاخص های سنت در اندیشه سیاسی طباطبایی است. با بهره گیری از روش تبیینی می توان گفت که طباطبایی همانند سایر متفکران ایرانی، پیش از بررسی مدرنیته، تجدد و همچنین ترسیم اندیشه سیاسی خود به ارایه مفهوم سنت و ارتباط آن با تاریخ، سیاست، دین اسلام و زندگی ایرانیان پرداخته است و سپس آن را با تجدد تطبیق داده است. نگرش طباطبایی به سنت نگرشی پارادوکسیکال است، چرا که از یک نگرشی میراث وار به سنت دارد که باید به آن بصورت هویت تاریخی نگریست که کارکردی در دوره تجدد، توسعه و سیاست گذاری ندارند. از سوی دیگر سنت ایرانی را با اقتدارگرایی، انسجام و همگرایی ایران، فقدان شکل-گیری دموکراسی غربی در ایران همگام می کند.

    کلیدواژگان: سنت، طباطبایی، تجدد، ایران، توسعه
  • سارا سلیمانی آهویی* صفحات 26-46

    مطالبات حقوقی و مقایسه وضعیت حقوقی و اجتماعی زنان در قالب کتاب ها و مقالات متعددی همواره این دغدغه را مطرح نموده است که چرا در جوامع کمتر توسعه یافته در مقابل حضور زنان در عرصه های سیاسی مقاومت هایی صورت می گیرد و اجازه این بروز و ظهور داده نمی شود. شاید بتوان گفت جنسیت و سیاست در بستر گفتمان های حاکم با روش تحلیل انتقادی گفتمان مورد بررسی قرار نگرفته و امید است با یافته های جدید در این خصوص و شناخت بیشتر از وضعیت زنان و مردان بتوان اکت های اجتماعی جدیدی در راستای برابری اجتماعی و سیاسی در ایران پیشنهاد شود. شایان ذکر است بررسی مواردی از اکت های سیاسی از جمله حق رای، حق انتخاب شدن و کاندیداتوری، اخذ پست های سیاسی، حضور زنان و نقش آفرینی زنان در محیط های نظامی و... در دستور کار این پژوهش قرار داد. این پژوهش از نوع بنیادی و روش کیفی و با استفاده از روش مطالعه اسنادی و تکنیک تحلیل گفتمان انجام خواهد شد و به دنبال روش و نگرشی خواهم بود که هم تبیینی برای چگونگی نقش جنسیت در سیاست و هم ساز و کارهای لازم برای تحلیل متون مدنظر را در اختیار قرار دهد.

    کلیدواژگان: گفتمان، سیاست، زن، مشارکت، مطالبات
  • بهرنگ طاهری، محمد توحیدفام*، سید مصطفی ابطحی صفحات 47-71

    سیاست هویت، با محوریت غیریت سازی از غرب و ایالات متحده، یکی از مهمترین منابع جامعه شناختی مشروعیت در جمهوری اسلامی ایران است. این سیاست نه صرفا حاصل ابتکار سیاسی این نظام، بلکه محصول یک روند تاریخی است که با مشروعیت زدایی از رژیم پهلوی آغاز شد و با تاسیس نظام جمهوری اسلامی تداوم یافت. در این مقاله، زمینه تاریخی شکل گیری سیاست هویت مبتنی بر تضاد با غرب مورد واکاوی قرار گرفته و این پرسش مطرح می شود که مشروعیت سیاسی در جمهوری اسلامی چگونه با آن بستر تاریخی پیوند خورده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که در چارچوب سیاست هویت، نظام اسلامی علایق ایدیولوژیک خود را با تجربه تاریخی جامعه ایران در ارتباط با مداخلات آمرانه خارجی پیوند زده و سیاستی مشروعیت بخش آفریده که فراتر از دلایل فقهی، فلسفی و حقوقی، قابلیت جذب طیف های وسیعی از جامعه را داشته است. این نتیجه، نافی برخی نظرات درباره مشروعیت سازی یک سویه از جانب نظام های آرمان گرای ایدیولوژیک است. پژوهش با رویکرد کیفی و تاریخی، به روش توصیفی تحلیلی و با بهره گیری از مدل تحلیلی دیوید بیتام در موضوع مشروعیت سیاسی، انجام گرفته است.

    کلیدواژگان: مشروعیت سیاسی، مشروعیت یابی، مشروعیت جامعه شناختی، سیاست هویت، غرب
|
  • Saeedeh Esmaeelzadeh Ashini * Pages 1-25

    The present research aims to provide a relatively accurate picture of the causes, topics, characteristics, achievements and problems by systematically reviewing the studies related to mass protests in Iran in 2018 and 2018 and by aggregating the results of scattered researches and by achieving a new perspective. These researches give. For this purpose, in this research, taking into account practical possibilities and time limitations, 60 cases (30 studies related to the protests of 1988 and 30 studies related to the protests of 1996) of the existing works between 1388 and 1400 were examined and the necessary information, extracted and analyzed. The obtained results show that in the collection of scientific works related to the protests of 2018, political causes have been given more attention than other causes, and the economic factor has been given less attention than other factors. In general, most of the authors have paid more attention to internal variables and socio-political factors. In the collection of scientific works related to the protests of 2016, social causes have received more attention than other causes, and the cultural factor has received less attention than other factors, and most of the analysts have paid more attention to internal variables and socio-economic factors. In the studies related to collective protest action in 1996 compared to 1988, we see a shift from socio-political factors to socio-economic factors.

    Keywords: systematic review, collective action, protest, movement, Iran
  • Modern Democracy under the Struggle between Oligarchy and Populism
    Mohsen Abbaszadeh Marzbali, MohammadHasan Habibzadeh Shirazi Page 2

    Modern Democracy has been facing various crises historically. The current crisis is rooted in a dual origin. On the one hand, orientation to shape a hidden quasi-oligarchic state and, on the other hand, the eternal specter of populism. Where this dilemma originates from and what effects do both have on democratic order? to respond to this central question, the paper hypothesizes that the origin of the dilemma traces back to reductionist conceptions on two dimensions of modern democracy; that is, on the one side, an elitism inherent to liberal-capitalist (more especially, neo-liberal) structures that makes democratic policy-making dependent on the requirements of the capitalist system. On the other side, an implicit populist potentiality of democratic structure weakens the rule of law due to resorting to ‘ordinary people’. To justify the hypothesis, the paper takes advantage of comparative analysis, as a theoretical framework, of approaches to defining democratic legitimacy; i.e. philosophical (normative) and sociological (descriptive). The research is conducted in an analytical–descriptive method and library-based data gathering. In conclusion, overcoming the crisis of modern democracy entails strengthening the participatory quality of democracy to make an equilibrium between the majority and the minority. Participatory democracy seems the structure in which normative and descriptive conceptions of legitimacy can overlap.

    Keywords: Representative democracy, Liberalism, Capitalism, Elitism, Populism, Participatory democracy
  • The impact of social networks on the election behavior of citizens in terms of propaganda in the 13th presidential election (in the constituency of Qasr Shirin, Sar -e Pol Zahab, Gilan Gharb)
    Abbas azadi, Nusrat Allah Heidary *, Shahram Fatahi, Idris Beheshti Nia, Hamid Reza Saeedinejad Page 3

    The main purpose of this study was to investigate the impact of social networks on the electoral behavior of citizens in terms of propaganda in the 13th presidential election, in the Qasr Shirin constituency, Sar -e Pol Zahab and Gilan Gharb in Kermanshah province. This research was conducted using a researcher -made questionnaire tool. The statistical population of research was citizens over the age of 5 in this constituency who participated in the 13th presidential election. In this study, multi -stage cluster sampling method was used and the sample size was specified using Cochran formula. Data were analyzed using SPSS software. The results of the analysis of the route showed that the advertising variable had an impact on citizens' election behavior with 29 %. It is also the rate of determination coefficient, which indicates that the dependent variable changes (electoral behavior) are explained by independent variables (social network and advertising).

    Keywords: Social Networking, Election Behavior, Advertising, Elections, Thirteenth Presidential Period
  • The interaction of tradition and text in political thought Seyyed Javad Tabatabai
    rasol ghahari, fashid jafari *, asghar partoei Page 4

    Tradition can be considered the most challenging concept of Iran's contemporary history. In fact, other new concepts and ideas, including modernity and democracy, were understood according to the tradition. For this reason, the political views of contemporary Iranian thinkers, including Seyed Javad Tabatabaie, have been formed around tradition and modernity. The central question and purpose of this research is the meaning and indicators of tradition in Tabatabaie's political thought. By using the explanatory method, it can be said that Tabatabaei, like other Iranian thinkers, before examining modernity, modernity and also drawing his political thought, presented the concept of tradition and its relationship with history, politics, Islamic religion and the life of Iranians. Then he adapted it to modernity. Tabatabaie's attitude towards tradition is a paradoxical one, because he has an inherited attitude towards tradition that should be viewed as a historical identity that has no function in the period of modernity, development and policy making. On the other hand, it synchronizes the Iranian tradition with the authoritarianism, coherence and convergence of Iran, the lack of formation of western democracy in Iran

    Keywords: Tradition, Tabatabaie, modernity, Iran, development
  • Behrang Taheri, Mohammad Tohidfam *, Seyed Mostafa Abtahi Pages 47-71

    Identity Policy, with a focus on antagonism toward the West and the United States, is one of the most important sociological sources of legitimacy in the Islamic Republic of Iran. This policy is not only the result of the political management of this system, but also is the product of a historical process that began with the delegitimization of the Pahlavi regime, followed by the establishment of the Islamic Republic. This article examines the historical context of the formation of Identity Policy based on conflict with the west and its impact on creating political legitimacy in the Islamic Republic. Findings of the research indicate that within the framework of Identity Policy, the Islamic system has aligned its ideological interests with the historical experiences of the Iranian society in relation to foreign authoritarian interventions, then created a legitimizing policy that, beyond jurisprudential, philosophical and legal reasons, has been able to attract a wide range of society. This result negates some comments about one-sided legitimization by ideological systems. The research is conducted with a qualitative and historical approach, by using David Beetham's analytical model of political legitimacy.

    Keywords: Political legitimacy, Legitimation, Sociological Legitimacy, Identity Policy, the West