فهرست مطالب

مجله علوم سیاسی
پیاپی 60 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا قدردوست نخ چی*، مهدی ذاکریان امیری، حمید احمدی صفحات 1-18

    نتایج همه پرسی خروج بریتانیا از اتحادیه شوکی بزرگ بر انگلستان، اروپا و سایر نقاط جهان بود. در این همه پرسی 52 درصد از رای دهندگان به جدایی رای دادند تا انگلستان از اتحادیه اروپا خارج شود. با توجه به نوع، شکل و ماهیت روابط بریتانیا با سایر کشور ها میزان تاثیرپذیرشان از این همه پرسی شایان توجه است. بعلاوه این خروج تلاش های فراوان صورت گرفته در خصوص همگرایی در اتحادیه اروپا را زیر سوال برده است. شرایط در حال تغییر جهان، ظهور چین و اقدامات روسیه اتخاذ موضع واحد از سوی کشورهای اروپایی در قبال معادلات بین المللی را با چالش مواجه خواهد کرد. در آن سوی آتلانتیک ظهور «پدیده ترامپ» در سال 2016 در آمریکا بیش از هر زمان دیگری شکل «رابطه خاص» و روابط آمریکا و اتحادیه اروپا را دستخوش تغییر کرد. با نهایی شدن برگزیت، ایده «بریتانیای جهانی» بیش از پیش بر نقش آفرینی بریتانیا تاکید دارد. در این ایده نقش بریتانیای بدون اتحادیه اروپا برجسته شده است و امکان بازیگری فعال را به آن کشور می دهد. این پژوهش با تکیه بر همگرایی به دنبال پاسخ به این سوال است که در دوران پسابرگزیت شاهد نزدیکی بیشتر آمریکا و بریتانیا خواهیم بود؟ یافته ها حاکی از آن است که در دوران پسابرگزیت روابط دو کشور نزدیکتر خواهد شد و بریتانیا برای رسیدن به اهداف «بریتانیای جهانی» خود نیاز به آمریکا دارد.

    کلیدواژگان: برگزیت، بریتانیای جهانی، بریتانیا، انگلستان، اتحادیه اروپا، رابطه خاص، ایران
  • مجید عباس زاده مرزبالی* صفحات 19-40

    فضای مجازی به عنوان واقعیتی نوظهور با کارکرد های خود و شکل دهی به تعاملات فرامرزی توانسته است بر جنبه های مختلف زندگی بشری تاثیر بگذارد که یکی مهم ترین از آن ها، عرصه هویت ملی می باشد. در اینجا استدلال این است که ارتباطات بدون مرز در فضای مجازی موجب بروز تحولاتی در نگرش افراد به هویت ملی خود گشته و ازاین رو بسیاری از جوامع را با مسیله بحران هویت ملی مواجه ساخته است. نکته اساسی در اینجا این است که فضای مجازی بر گرایش های به هویت ملی در ایران نیز تاثیر گذاشته است، به طوری که درنتیجه ی این تاثیرپذیری، بسیاری از ایرانیان درمعرض پرسش های اساسی در رابطه با هویت ملی خود قرار گرفته اند. به عبارتی گسترش فضای مجازی و افزایش میزان به کارگیری آن در ایران، توانسته است موجب کاهش گرایش بسیاری از کاربران ایرانی به هویت ملی خود شود. این وضعیت اتخاذ سیاست های مناسب در عرصه های مختلف را ازسوی دولت جمهوری اسلامی، به منظور مقابله با چالش مذکور ضروری ساخته است که یکی از مهم ترین حوزه ها، حوزه رسانه می باشد. پژوهش حاضر بر این باور است که دولت جمهوری اسلامی با اصلاح رویکردها و سیاست های خود در رابطه با رسانه صدا و سیما و فضای مجازی، می تواند به تقویت گرایش اعضای جامعه ایران به هویت ملی خود و جلوگیری از بروز بحران هویت ملی در کشور کمک نماید. لازم به ذکر است که در این مقاله از روش توصیفی-تحلیلی بهره برده شده است.

    کلیدواژگان: فضای مجازی، هویت ملی، کاربران ایرانی، دولت جمهوری اسلامی، سیاست رسانه ای
  • زهرا میرزایی منش*، شهره پیرانی صفحات 41-63

    چکیده مساله فلسطین از جمله مهم ترین مسایل بین المللی در منطقه است که مستلزم توجه و بررسی زیادی است، در این مقاله به مطالعه تطبیقی دیدگاه حکومت پهلوی و انقلابیون پیرامون مساله فلسطین پرداخته می شود. با توجه به تاریخچه اشغال فلسطین و ادعای یهودیان درباره سرزمین فلسطین در این پژوهش موضع رژیم پهلوی از نگاه نظریه واقع گرایی تدافعی و همچنین موضع انقلابیون از نگاه نظریه ایده الیسم بررسی شده است و در صدد پاسخ به این سوال اصلی هستیم که حکومت پهلوی و انقلابیون درباره مساله فلسطین چه دیدگاه و مواضعی داشته اند؟ یافته های تحقیق نشان می دهد که نگاه انقلابیون به مساله فلسطین از جنبه ایده الیسم و امت گرایی است که سرزمین فلسطین را جزیی از سرزمین های اسلامی می دانند، از سوی دیگر برخلاف نگاه امت محور انقلابیون به مساله فلسطین، نگاه رژیم شاه به مساله فلسطین مبتنی بر ملت گرایی براساس موضع واقع گرایی تدافعی بوده است و فلسطین را بیش از آنکه کشوری مسلمان ببیند که توسط غیرمسلمانان اشغال شده است، به امنیت و منافع داخلی کشور خود توجه کرده و هر جا که به نفع خود بوده است ابراز حمایت کرده گاهی در جبهه فلسطین و گاهی در جبهه اسراییل در نتیجه فاقد سیاست بین الملل مشخصی بوده است. روش مورد استفاده روش کیفی از نوع تحلیل اسنادی است.

    کلیدواژگان: فلسطین، اسرائیل، رژیم پهلوی، انقلابیون، واقع گرایی، آرمان گرایی
  • فرزاد محمدی*، حسن شمسینی غیاثوند صفحات 64-83

    برای به چالش کشیدن وعده ها در گفتمان ها از یک مجموعه انتقادی به نام پست مدرنیسم یاد می شود. این نحله با رویکردی معرفت شناسانه از مدرنیته فاصله گرفت و یک جهان بینی جدیدی را برای بشر ارایه کرده است. لذا پرداختن به این مکتب نه از بابت معرفی طرح نو بلکه مخالفت با هرگونه تمرکزگرایی، سلسله مراتب ارزشی و منطق دوانگارانه هویت هست. این نوشتار، در پی آن است تا به واسطه ی مرور و بررسی مطالعات انجام شده، نظریه ی پست مدرنیسم را به ویژه از منظر جامعه گرایان مورد نقد و بررسی قرار داده و قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدها، و مهم ترین انتقادات واردشده بر آن را مورد ارزیابی قرار دهد. روش انجام این پژوهش، به صورت توصیفی-تحلیلی بوده و روش گردآوری اطلاعات، به صورت کتابخانه ای با تاکید ویژه بر روی کتب و منابع دست اول نوشتاری، مقالات منتشرشده در نشریات معتبر و نیز پژوهش های جدید می باشد. نتایج حاصله این پژوهش نشان می دهد که جامعه گرایان نسبت به برخی از مسایل همچون؛ اولویت داشتن مسایل جامعه، اتمیزه شدن افراد، مخالفت با نسبی گرایی و ذهنی گرا بودن با اندیشه‎های پست مدرنیسم اختلاف نظرهای بنیادین دارند.

    کلیدواژگان: پسامدرنیسم، سنت، نسبیت گرایی، جامعه گرایی، کثرت گرایی
  • میثم اسماعیل زاده، علی اشرف نظری*، رضا رستمی، سید مصطفی ابطحی صفحات 84-102

    مقاله حاضر به جایگاه توسعه روانشناختی در سیاست گذاری عمومی ایران می پردازد. ضرورت این موضوع ازآنجاست که تبیین یکسری عوامل روان شناختی، موجبات تحقق سیاست گذاری توسعه را رقم خواهند زد. هدف تبیین شاخص های توسعه روان شناختی و در سیاستگذاری عمومی توسعه است. در اهمیت بحث حاضر باید گفت در بررسی نتایج حاصله از فرایند سیاستگذاری عمومی در ایران، ارزش، باور، هنجار، رفتار وعقلانیت نقش اساسی دارد. سوال اینجاست جایگاه توسعه روانشناختی در سیاست گذاری عمومی چیست؟ فرضیه بیانگر است که توسعه روانشناختی با نهادینه نمودن شاخص هایی نظیر ارزش، باور، هنجار، رفتار و عقلانیت در ایران می تواند موجبات توسعه پایدار کشور را رقم می زند. چارچوب نظری با الهام از نظریات نوسازی روانی، درصدد تحکیم اثبات فرضیه است. لذا با استعانت از روش توصیفی و تحلیلی به تبیین شاخص های مورد نظر پرداخته شده است. نتایج نشان داد توسعه شاخص های روانشناختی و حکمرانی خوب سبب تحقق سیاست گذاری عمومی توسعه در ایران می شود.

    کلیدواژگان: کلیدواژه ها: توسعه روانشناختی، سیاست گذاری عمومی، ارزش، باور، هنجار، رفتار، عقلانیت
  • محمدجواد رشیدی، فخرالدین سلطانی، مریم مرادی صفحات 103-118

    با توجه به ویژگی های خاص و متفاوت کشورهای خاورمیانه می توان موضوع امنیت درون منطقه ای و ثبات هژمونیک در این منطقه را به عنوان یکی از دغدغه های مهم در تحلیل ماهیت روابط کشورهای منطقه مورد بررسی قرار داد. هدف اصلی پژوهش حاضر امنیت درون منطقه ای و ثبات هژمونیک بر این منطقه می باشد که برای بازیگران دولتی مهم و حایز اهمیت می باشد. سوال اصلی بر اینست که امنیت درون منطقه ای چگونه بر ثبات هژمونیک اثر گذار است؟ فرضیه اصلی بر اینست که؛ توسعه و تعمیق امنیت درون منطقه ای می تواند منجر به ثبات هژمونیک و توسعه امنیت پایدار از طریق همگرایی و تنش زدایی در حوزه روابط بین دولت ها گردد. علاوه بر این تقسیم قدرت میان قدرت های منطقه از یکسو و رشد همه جانبه روابط اقتصادی، سیاسی و امنیتی از سوی دیگر می توان به عنوان راه حلی برای برون رفت از مشکلات پیش روی کشورهای منطقه باشد. روش تحقیق از نوع روش کیفی مبتنی بر توصیفی-تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و تحلیل داده‏های گردآوری شده از روش تحلیل کیفی می باشد. 

    کلیدواژگان: بازیگران منطقه ای، خاورمیانه، ثبات هژمونیک، آشوب، امنیت پایدار
|
  • Alireza Ghadrdoust Nakhchi *, Mehdi Zakarian Amiri, Hamid Ahmadi Pages 1-18

    The results of the United Kingdom referendum to leave the European Union on Thursday June 23, 2016 was a big shock not for the UK but for the Europe and the rest of the world. In the plebiscite, 52 percent of the eligible voters chose leave, better known as Brexiteers, to take the rest of the 48 percent out of the Union. Due to type, form and the nature of the UK relations with the countries, the effects of the vote is quite understandable. Moreover, the leave vote put a huge question mark on the on-going efforts of European integrations.Changing world conditions, emerging China as an effective power, along with Russian moves especially after annexation of Crimea, jeopardizes EU’s firm stance against international developments. On the other side of the Atlantic, occurring Trump phenomenon in 2016 in the United States changed deep-rooted “Special Relations” with the two Anglo-Saxon countries and the Europe, as well. In the aftermath of the Brexit, “Global Britain” strategy focuses more than ever on Britain’s role in the world. In this strategy, Britain away from EU can be an active player in the world arena.This paper based on integration theory will quest the answer to the question of do we face close UK-US relations in the post-Brexit? The findings show that the two countries will be closer and the UK needs the US to gain its goals in the Global Britain policy.

    Keywords: Brexit, Global Britain, Britain, United Kingdom, England, European Union, Special Relations
  • Majid Abbaszadeh Marzbali * Pages 19-40

    Cyberspace as an emerging reality with its functions and shaping cross-border interactions, has been able to affect various aspects of human life, one of the most important of which is the field of national identity. The argument here is that borderless communication in cyberspace has led to changes in people's attitudes toward their national identity, and has therefore left many societies in the throes of a national identity crisis. The main point here is that cyberspace has also influenced the tendencies towards national identity in Iran, so that as a result of this influence, many Iranians have been exposed to fundamental questions about their national identity. In other words, the expansion of cyberspace and Increasing its use in Iran has been able to reduce the tendency of many Iranian users to their national identity. This situation has made it necessary for the State of the Islamic Republic to adopt appropriate policies in various fields in order to meet this challenge, which is one of the most important areas, the field of media. The present study believes that the State of the Islamic Republic, by reforming its approaches and policies in relation to broadcasting organization and cyberspace, can help strengthen the tendency of members of Iranian society to their national identity and prevent a national identity crisis in the country. It should be noted that the method of this article is descriptive-analytical.

    Keywords: Cyberspace, National Identity, Iranian Users, State of the Islamic Republic, Media Policy
  • Zahra Mirzaeimanesh *, Shohreh Pirani Pages 41-63

    AbstractThe issue of Palestine is one of the most important international issues in the region that requires a lot of attention and study. In this article, a comparative study of the views of the Pahlavi government and the revolutionaries on the issue of Palestine is discussed. Given the history of the occupation of Palestine and the claims of the Jews about the land of Palestine in this study, the position of the Pahlavi regime from the perspective of defensive realism and the position of the revolutionaries from the perspective of idealism and we seek to answer the main question. What were the views and positions of the revolutionaries on the question of Palestine? The research findings show that the revolutionaries' view of Palestine is from the aspect of idealism and ummatism, which consider the land of Palestine as part of Islamic lands. The Shah has defended the Palestinian cause based on nationalism based on a position of realism, and has paid more attention to the security and internal interests of his country than to a Muslim country occupied by non-Muslims, and wherever he has been in his favor. It has expressed support, sometimes on the Palestinian front and sometimes on the Israeli front, as a result of which it has lacked a clear international policy. The method used is a qualitative method of documentary analysis.

    Keywords: Palestine, Israel, Pahlavi Regime, revolutionaries, realism, Idealism
  • Farzad Mohammadi *, Hassan Shamsini Ghiyathund Pages 64-83

    To challenge the promises in the discourses, a critical group called postmodernism is mentioned. With an epistemological approach, this practice distanced itself from modernity and presented a new worldview for mankind. Therefore, dealing with this school is not because of the introduction of a new plan, but against any centralism, value hierarchy and dualistic logic of identity. This article seeks to review the theory of postmodernism, especially from the point of view of socialists, and evaluate its strengths, weaknesses, opportunities and threats, and the most important criticisms made on it through the review and review of studies. The method of conducting this research is descriptive-analytical, and the method of collecting information is in the form of a library, with special emphasis on books and first-hand written sources, articles published in reputable publications, and new researches. The results of this research show that the socialists are against some issues such as; Prioritizing society's issues, atomizing people, opposing relativism, and being subjective have fundamental disagreements with postmodernist ideas

    Keywords: Postmodernism, tradition, relativism, Socialism, Pluralism
  • Meysam Esmaeelzadeh, Ali Ashrafnazarian *, Reza Rostami, Seyed Mostafa Abtahi Pages 84-102

    This article deals with the place of psychological development in Iran's public policy. The necessity of this issue is because the explanation of a series of psychological factors will determine the reasons for the realization of development policy. The purpose is to explain the indicators of psychological development and in the general policy of development. In the importance of the present discussion, it should be said that value, belief, norm, behavior and rationality play a fundamental role in examining the results of the public policy process in Iran. The question here is what is the place of psychological development in public policy making? The hypothesis states that psychological development by institutionalizing indicators such as value, belief, norm, behavior and rationality in Iran can lead to sustainable development of the country. The theoretical framework, inspired by the theories of psychological renewal, seeks to consolidate the proof of the hypothesis. Therefore, with the help of descriptive and analytical method, the desired indicators have been explained. The results showed that the development of psychological indicators and good governance lead to the realization of general development policies in Iran.

    Keywords: psychological development, Public Policy, value, belief, norm, behavior, Rationality
  • mohama javad reshidi, fakhredin soltani Pages 103-118

    Considering the special and different characteristics of the Middle East countries, the issue of intra-regional security and hegemonic stability in this region can be considered as one of the important concerns in the analysis of the nature of the relations between the countries of the region. The main goal of the current research is intra-regional security and hegemonic stability in this region, which is important for government actors. The main question is how does intra-regional security affect hegemonic stability? The main hypothesis is that; The development and deepening of intra-regional security can lead to hegemonic stability and the development of sustainable security through convergence and de-escalation in the field of relations between governments. In addition to this, the division of power between the powers of the region on the one hand and the all-round growth of economic, political and security relations on the other hand can be a solution to the problems faced by the countries of the region. The research method is a descriptive-analytical qualitative method, and the method of collecting information is library-based and analyzing the collected data using the qualitative analysis method.

    Keywords: Regional actors, Middle East, hegemonic stability, chaos, sustainable security