فهرست مطالب

انگاره های نو در تحقیقات آموزشی - سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1402)

نشریه انگاره های نو در تحقیقات آموزشی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 3، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • حسینعلی بهرامی باباحیدری* صفحات 1-16

    با توجه به این که بازی به عنوان یک سرگرمی صرف و تنها برای کودکان مطرح نیست و به شکل یک جریان فراگیر در سبک زندگی امروزی و در مناسبات مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و حتی سیاسی ورود پیدا کرده است و همچنین مسیله ی محوری تربیت کودک در بستر دولت اسلامی و نقشی که بازی در این تربیت دارد؛ ضرورت تغییر نگاه به مقوله ی بازی احساس می شود. هدف از انجام این تحقیق بررسی فواید و نقش بازی در پرورش جسم و روح کودکان از دیدگاه قرآن و معصومین علیهم السلام است. این تحقیق از نوع تحقیقات بنیادی نظری و روش اجرای آن توصیفی است. یافته های این تحقیق نشان می دهد که از منظر قرآن و سیره ی معصومین علیهم السلام بازی به خودی خود حسن و قبح ذاتی ندارد و با رعایت شرایط آن برای تمامی سنین، می توان مدل و مصداق بازی سالم را ارایه نمود. بازی ازنظر جسمی، عقلانی، عاطفی و رفتاری تاثیر عمیقی بر کودک دارد و چنانچه با مصادیق برآمده از قرآن و سیره ی معصومین علیهم السلام باشد موجب پرورش جسم و روح او می شود.

    کلیدواژگان: بازی، اسلام، قرآن و روایات، سبک زندگی اسلامی
  • افسانه اژدری* صفحات 17-32
    مقدمه و هدف

    هدف این پژوهش پیش بینی رضایت شغلی معلمان ابتدایی شهر کازرون بر اساس سرسختی روان شناختی و انگیزه پیشرفت پرداخته است.

    روش شناسی پژوهش: 

    تحقیق حاضر از نظر روش و ماهیت توصیفی-همبستگی بود.. جامعه آماری این پژوهش شامل 430 نفر از معلمان مقطع ابتدایی شهرستان کازرون است که با استفاده از جدول مورگان201 نفر را از روشن مونه گیری تصادقی ساده انتخاب شدند..ابزار این پژوهش سه پرسشنامه انگیزه پیشرفت هلم دیج و اسپنس (1977)، پرسشنامه رضایت شغلی مینه سوتا (MSQ) و پرسشنامه سرسختی روانشناختی کوباسا و همکاران (1982) بود .روایی و پایایی پرسشنامه ها قبلا توسط تحقیقات مختلف تایید شده است. داده های استخراجی با استفاده از آزمون رگرسیون چندگانه و نرم افزار SPSS22 مورد تجزیه وتحلیل قVار گرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهد که بین رضایت شغلی و سرسختی روان شناختی با توجه به ضریب همبستگی 427/0 رابطه معنی داری وجود دارد و بین رضایت شغلی و انگیزه پیشرفت با توجه به ضریب همبست 778/0 رابطه ی معنی داری وجود دارد.و هر دو متغیر می توانند به طور معنی داری رضایت شغلی معلمان را پیش بینی کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس سر سختی روان شناختی و انگیزه پیشرفا می توان رضایت شغلی معلمان را پیش بینی کرد. و انگیزش پیشرفت سهم بیشتری در پیش بینی رضایت شغلی معلمان دارد.

    کلیدواژگان: رضایت شغلی، سرسختی روان شناختی، انگیزه پیشرفت
  • رقیه حق پرست*، سعید احمدی صفحات 33-53
    مقدمه و هدف

    هدف این پژوهش حاضر که با هدف بررسی رابطه ی بین آموزش مجازی و خلاقیت شناختی با نقش واسطه ای رضایتمندی تحصیلی انجام شد.

    روش شناسی پژوهش:

    این تحقیق از جمله ی پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دوره ی متوسطه ی دوم شهر فیروزآباد در سال تحصیلی 1401-1400 به تعداد 4470 نفر بود که از بین آنها و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، تعداد 350 نفر دانش آموز انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های خلاقیت راودسپ (1999)، پرسشنامه ی آموزش الکترونیکی اوزتکین، زنیو و ازگور (2011) و پرسشنامه ی رضایت تحصیلی هیوبنر (2001) استفاده شد. روایی و پایایی ابزارها با استفاده از تحلیل گویه و ضریب آلفای کرونباخ محاسبه شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که میزان خلاقیت شناختی دانش آموزان، بالا تر از حد متوسط می باشد. همچنین، نشان داد که بین آموزش مجازی و خلاقیت شناختی دانش آموزان رابطه ی آماری معناداری وجود دارد. بین آموزش مجازی و رضایتمندی تحصیلی دانش آموزان رابطه ی آماری معناداری وجود دارد. بین رضایتمندی تحصیلی و خلاقیت شناختی دانش آموزان رابطه ی آماری معناداری وجود دارد. به طور کلی، بین آموزش مجازی و خلاقیت شناختی با نقش واسطه ای رضایتمندی تحصیلی دانش آموزان رابطه ی آماری معناداری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

      مسیولان آموزش و پرورش با برنامه های شاد و متناسب با نیاز و علاقه مندی دانش آموزان می توانند زمینه های خلاقیت آنان را فراهم نمایند.

    کلیدواژگان: آموزش مجازی، خلاقیت شناختی، رضایت مندی تحصیلی، دانش آموزان
  • فاطمه نوشادی*، راضیه بن زاده، لیلا احراری صفحات 54-67
    مقدمه و هدف

    هدف این پژوهش تبیین رابطه بین یادگیری سازمانی با خلاقیت دبیران دبیرستانهای شهرستان فراشبند بود.

    روش شناسی پژوهش:

     تحقیق حاضر از حیث هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش از نوع همبستگی است. جامعه آماری شامل دبیران دبیرستانهای شهرستان فراشبندبه تعداد 170 نفر در سال 1402 است که به صورت تمام شماری در تحقیق مشارکت داشتد. که در نهایت 168 پرسشنامه قابل تجزیه و تحلیل جمه آوری و تحلیل شد.ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه استاندارد سنگه (1992) و پرسشنامه استاندارد تورنس (1980) می باشد بود که توسط تحقیقات قبل روایی و پایایی آنها مورد تایید قرار گرفته بود.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که بین یادگیری سازمانی با خلاقیت دبیران رابطه مثبت و معناداری وجود داردهمچنین بر اساس نتایج رگرسیون، مهارتهای فردی،یادگیری تیمی و چشم انداز مشترک، خلاقیت دبیران را پیش بینی می کنند.

    بحث و نتیجه گیری

    بر اساس مهارتهای فردی،یادگیری تیمی و چشم انداز مشترک، خلاقیت دبیران قابل پیش بینی می باشد .مدیران با تسهیلات لازم برای یادگیری سازمانی می توانند خلاقیت دبیران را بهینه سازی نمایند.

    کلیدواژگان: معلمان، یادگیری سازمانی، خلاقیت
  • سمانه احمدی، فاطمه عزت نیا*، زهرا احمدی، محمدرضا اسفندیاری صفحات 68-87
    مقدمه و هدف

    معلم یکی از عناصر کلیدی و مهم نظام آموزش و پرورش و به خصوص مدرسه است، که باید دارای شایستگی ها و صلاحیت های لازم باشد، تا بتواند این شغل مهم را بر عهده بگیرد. پژوهش حاضر که با هدف بررسی رابطه ی بین اشتیاق شغلی و عملکرد شغلی معلمان با نقش واسطه ای مهارت های ارتباطی می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر از پژوهش های توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی معلمان شهر فراشبند در سال تحصیلی 1402-1401 به تعداد 812 نفر (427 زن و 385 مرد) بود که از بین آنها و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی- طبقه ای نسبتی، تعداد 248 نفر (131 زن و 117 مرد) به عنوان اعضای نمونه ی آماری انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از این پژوهش نشان داد که میزان عملکرد شغلی معلمان، پایین تر از حد متوسط می باشد. از طرفی بین اشتیاق شغلی و عملکرد شغلی معلمان رابطه ی معنادار آماری وجود دارد. همچنین، بین اشتیاق شغلی و مهارت های ارتباطی معلمان رابطه ی معنادار آماری وجود دارد. بین مهارت های ارتباطی و عملکرد شغلی معلمان رابطه ی معنادار آماری وجود دارد.از سوی دیگر، نتایج این پژوهش نشان داد که بین اشتیاق شغلی و عملکرد شغلی معلمان با نقش واسطه ای مهارت های ارتباطی رابطه ی معنادار آماری وجود دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    در نظام آموزشی موفق، معلمان نقش حیاتی دارند و اعتقاد بر این است که عملکرد خوب دانش آموزان به کارایی نحوه ی تدریس معلمان آنها وابسته است. عملکرد شغلی معلمان یکی از مهمترین عوامل در تسهیل یادگیری، دانش آموزان است. از طرفی، معلمان با اشتیاق شغلی بالا درک صحیحی از چشم انداز آموزشی و وظایف خود داشته و با پیگیری و پشتکار همراه و یاور مدیران خود هستند.

    کلیدواژگان: اشتیاق شغلی، عملکرد شغلی، مهارت های ارتباطی، معلمان
  • مرضیه عالیشوندی*، معصومه ذکاوت، سیده اسما موسوی، خیر النسا رحیمی صفحات 88-101
    مقدمه و هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر شناسایی مشکلات هوشمندسازی مدارس شهرستان فراشبند بود.

    روش شناسی پژوهش:

     پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دبیران و آموزگاران شهرستان فراشبند بود. ابتدا 35 نفر از دبیران، آموزگاران، مدیران و معاونان مورد مصاحبه ساختاریافته قرار گرفتند و از پاسخ ها پرسشنامه محقق ساخته ای طراحی شد. سپس پرسشنامه به وسیله 251 نفر از آزمودنی ها و از طریق سرشماری پاسخ داده شد. روایی این پرسشنامه به وسیله روایی صوری، تحلیل سازه و پایایی آن از طریق ضریب آلفای کرونباخ سنجیده شد.

    یافته ها

    نتایج بدست آمده از مصاحبه ها و تحلیل عاملی اکتشافی هفت مولفه عدم انسجام در برنامه ریزی، سخت افزار،نگرش، ابهام کاربرد، آگاهی، عملکرد و سهولت دسترسی را به عنوان مولفه های مشکلات هوشمند ساری مدارس در فراشبند تشخیص داد..

    بحث و نتیجه گیری

    مدارس هوشمند از جمله نیازهای کلیدی جوامع دانش محور هستند و رویکرد توسعه مهارت های دانشی و کارآفرینی دانش آموزان را دنبال میکنند. افزایش بودجه، برگزاری کلاس های هوشمند در تمامی مقاطع و بسترسازی فرهنگی و تکنولوژیکی ، افزایش سرعت اینترنت،اهدای لپ تاپ، تبلت و کامپیوتر به قیمت تعاونی به دانش اموزان و کادر آموزشی، کاهش محتوای کتاب ها و هماهنگ کردن مطالب با طرح هوشمندسازیتشویق معلمان در استفاده از نرم افزارها و شرکت در جلسات توجیهی،کمک های مادی خیرین در این طرح ازجمله پیشنهادات ناشی از این پژوهش است.

    کلیدواژگان: مشکلات، هوشمندسازی، مدارس
  • رقیه حق پرست*، صدیقه قاسمی، سوسن خدائیان، حکیمه ذکاوت نژاد صفحات 102-112
    مقدمه و هدف

    هدف این پژوهش رابطه رهبری تحول آفرین و مدیریت مشارکتی با یادگیری سازمانی در مدارس شهرستان فراشبند بود.

    روش شناسی پژوهش:

     روش پژوهش حاضر  توصیفی از نوع همبستگی بود  و ابزار پژژوهش پرسشنامه یادگیری سازمانی،رهبری تحول آفرین و مدیریت مشارکتی بود که روایی و پایایی آنها توسط محققان پیشین مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. جامعه تحقیق تمام معلمان مقطع ابتدایی و متوسطه اول و دوم در شهرستان فراشبند بود که به صورت تصادفی طبقه ای از هر مقطع تعداد مناسب انتخاب شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد بین رهبری تحول آفرین و مدیریت مشارکتی با یادگیری سازمانی در مدارس شهرستان فراشبند رابطه معنی دار وجود دارد. رهبری تحول آفرین با یادگیری سازمانی  با مقدار0/873  و مقدار  ضریب تعیین 0/672 با فاصله اطمینان 99 صدم و در سطح  0/01 >P دارای همبستگی می باشد. همچنین بین مدیریت مشارکتی و یادگیری سازمانی با مقدار 0/763 و ضریب تعیین 0/582 با فاصله اطمینان 99 صدم دارای همبستگی می باشد. رهبری تحول آفرین  و مدیریت مشارکتی  پیش بینی کننده معنی داری  برای  یادگیری سازمانی هستند و در این میان رهبری تحول آفرین با بتای 0/656 تاثیر بیشتری بر یادگیری سازمانی معلمان دارد.

    بحث و نتیجه گیری

     به طور خلاصه، شواهد نشان می دهد که رهبری تحول آفرین و مدیریت مشارکتی به طور مثبت با یادگیری سازمانی مرتبط هستند. با ترکیب این دو سبک رهبری، رهبران می توانند محیطی ایجاد کنند که یادگیری، نوآوری و همکاری را تقویت می کند و به کارکنان کمک می کند تا مهارت ها و دانش خود را توسعه دهند.

    کلیدواژگان: رهبری تحول آفرین، مدیریت مشارکتی، یادگیری سازمانی، فراشبند
  • محبوبه زمانی* صفحات 113-136
    مقدمه و هدف

    آموزش عالی بعنوان اصلی ترین نهاد توسعه دهنده منابع انسانی تخصصی،در مسیر دستیابی به توسعه پایدار مبتنی برملاحظات جهانی شدن نقش حساسی را بر عهده دارد.هدف ازاین پژوهش بررسی ادراکات اساتید ودانشجویان از وضعیت تحولات آموزش عالی دردوران پساکرونااست.پژوهش حاضر از نظر هدف،کاربردی است که بارویکردکیفی ازنوع تحلیل مضمون وبا استفاده ازراهبرد اکتشافی انجام شده است.

    روش شناسی پژوهش:

    جامعه آماری تعداد 35 نفرشامل اساتیدشاغل درآموزش عالی ودانشجویان مقاطع مختلف شامل کارشناسی ارشدودکتری بوده ونمونه گیری بصورت هدفمند (براساس شناخت وقضاوت محقق) وتاحدرسیدن به اشباع نظری انجام گرفته است.معیارورودنمونه هابرای اساتید،حداقل تحصیلات فوق لیسانس بوده است.درنهایت 15نفر استاد و 20 نفر دانشجو درتحقیق حاضر شرکت کردند. داده ها بوسیله مصاحبه های نیمه ساختاریافته و براساس الگوی مصاحبه های کیفی، در مدت زمان تقریبی بین  30 تا 45 دقیقه به شیوه های حضوری و مجازی در بستر شبکه های اجتماعی جمع آوری شد.

    یافته ها

    براساس یافته های  پژوهش و با توجه به دسته بندی مضامین پایه و شناخت یک مضمون انتزاعی، 6 مضمون فراگیر شامل 1-  مشکلات و محدودیت های وضعیت موجود و چالش های آموزش مجازی شامل 14 مضمون سازمان دهنده، 2- فرصت های آموزش مجازی شامل 5 مضمون سازمان دهنده، 3-  پیامدهای آموزش مجازی شامل 9 مضمون سازمان دهنده و 4 -راهکارهای توسعه آموزش مجازی شامل 6 مضمون سازمان دهنده 5- تحولات آموزش عالی شامل 4 مضمون سازمان دهنده به دست آمد.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش که مبتنی بر رویکرد توصیفی بود نشان داد؛ آموزش عالی به منظور نقش آفرینی مثبت و معنادار خود در ایام پساکرونا نیازمند متناسب سازی خود براساس مولفه های ساختار و مدیریت، پاسخ گویی محیطی و بین المللی، و طراحی برنامه درسی است.

    کلیدواژگان: ادراکات اعضای هیات علمی، دانشجویان، آموزش عالی، پساکرونا
  • عفت عرب* صفحات 137-151
    مقدمه و هدف

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین استرس ادراک شده و رضایت از زندگی با عملکرد تحصیلی دانشجویان علوم تربیتی پس از همه گیری کرونا می باشد.

    روش شناسی پژوهش:

     در این پژوهش با توجه به هدف و موضوع پژوهش، از روش توصیفی- همبستگیاستفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان رشته علوم تربیتی دانشگاه آزاد، پیام نور و سلمان کازرون بود با استفاده از فرمول کوکران200 نفر  از روش نمونه گیری خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار این پژوهش سه پرسشنامه استرس ادراک شده کوهن و همکاران (1984)، عملکرد تحصیلی درتاج (1383) و پرسشنامه رضایت از زندگی سازمان بهداشت جهانی بود که روایی پرسشنامه بصورت صوری توسط استاد راهنما مورد تایید قرار گرفت و پایای با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ برای پرسشنامه استرس ادراک شده 0/91 ، عملکرد تحصیلی  0/89و رضایت از زندگی 0/75 بدست آمد.

    یافته ها

    یافته نشان می دهد بین استرس و عملکرد با مقدار 0/798- رابطه معکوس و معنی دار وجود دارد و همچنین بین رضایت و عملکرد با مقدار ضریب 0/819 رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. عملکرد تحصیلی دانشجویان بر اساس رضایت از زندگی و استرس ادراک شده قابل پیش بینی است.و رضایت از زندگی با مقدار بتای 518/0 واسترس با بتای 0/339- به ترتیب در پیش بینی عملکرد تحصیلی دانشجویان سهم معنی داری دارند. یعنی هر قدر رضایت از زندگی بیشتر باشد و استرس کمتر،عملکرد تحصیلی دانشجویان بیشتر خواهد شد. همچنین این دو متغیر در مجموع 69 درصد از تغییرات عملکرد تحصیلی را پیش بینی می کنند و مابقی ناشی ازمتغیرهای دیگر است.

    بحث و نتیجه گیری

    بررسی رابطه بین استرس ادراک شده، رضایت از زندگی و عملکرد تحصیلی در زمینه دانشجویان علوم تربیتی می تواند بینش ارزشمندی را در مورد عوامل موثر بر موفقیت تحصیلی و بهزیستی در این جمعیت ارایه دهد. یافته های این مطالعه می تواند به مداخلات و خدمات حمایتی با هدف ارتقای رفاه و عملکرد تحصیلی دانش آموزان کمک کند.

    کلیدواژگان: استرس اداک شده، رضایت از زندگی، عمبکرد تحصیلی، کوید 19
  • حمیده مهرابی*، مریم شیروانی، سعیده عریانی، صدیقه توابع صفحات 152-165
    مقدمه و هدف

    هدف از این پژوهش تاثیر استرس شغلی بر استقلال شغلی و عملکرد شغلی معلمان تربیت بدنی در مدارس ابتدایی استان فارس بود.

    روش شناسی پژوهش:

     روش تحقیق،توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی معلمان تربیت بدنی در استان فارس بود و با روش نمونه گیری در دسترس انجام شد.دتعداد 337 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. از پرسشنامه استرس شغلی مورد استفاده در تحقیق اندام و اسعدی (1394) استفاده شد.ایشان روایی و پایایی پرسشنامه را مطلوب گزارش دادند.برای جمع آوری اطلاعات مربوط به استقلال شغلی از پرسشنامه استقلال شغلی معلمان تی.ای.اس با 18سوال استفاده شد اندام و اسعدی (1394) روایی و پایایی پرسشنامه را مطلوب گزارش دادند.پایایی این پرسشنامه در تحقیق کنونی 0/77 گزارش می شود.برای گردآوری داده های مربوط به عملکرد شغلی از پرسشنامه عملکرد شغلی پاترسون (1990) استفاده شد.

    یافته ها

    یافته نشان می دهد بین استرس شغلی ادراک شده معلمان تربیت بدنی با استقلال شغلی و عملکرد شغلی آنان در مدارس ابتدایی استان فارس رابطه معنی داری وچود دارد. و رابطه استرس با عملکرد به مقدار 0/719-رابطه معکوس و معنی دار و با استقلال شغلی با ضریب 0/77- رابطه معکوس و معنی داری دارد. استرس شغلی معلمان بر عملکرد شغلی و استقلال شغلی آنان تاثیر معنی داری دارد. استرس شغلی با بتای 0/535- بیشترین تاثیر را بر عملکرد آنان می گذارد. استرس شغلی با بتای 0/668- بیشترین تاثیر را بر استقلال در برنامه درسی معلمان دارد..یعنی هر قدر استرس شغلی معلمان بیشتر باشد استقلال در برنامه درسی آنان نیز پایین تر می شود.البته استرس بر استقلال عمومی معلمان تربیت بدنی نیز با بتای 0/117- معنی داری دارد که نسبت به بعد استقلال در برنامه درسی معلمان تاثیر کمتری دارد.

    بحث و نتیجه گیری

    لازم است این نکته در نظر گرفته شود که برای بهبود عملکرد و استقلال شغلی، باید روی کاهش سطح استرس شغلی تمرکز کرد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، عملکرد شغلی، استقلال شغلی، معلمان تربیت بدنی، مقطع آموزش ابتدایی
  • عزیز بردستانی، یاسر درتاج* صفحات 153-185

    این تحقیق با هدف آسیب شناسی کارکردهای منابع انسانی در آموزش و پرورش براساس مدل سه شاخگی انجام شد. پژوهش حاضر از نوع طرح های ترکیبی (کیفی-کمی) بود. در بخش کیفی، عناصر آسیب شناسی کارکردهای منابع انسانی، براساس مدل سه شاخگی شناسایی و مدل پژوهش طراحی و سپس در بخش کمی، این مدل آزمون شد. به منظور جمع آوری اطلاعات در بخش کیفی با از روش تحلیل محتوا (محتوای بدست آمده از مصاحبه ها) داده ها بررسی و سپس مفاهیم و مقولات استخراج شدند و سپس مدل تحقیق با استفاده از مدلسازی ساختاری-تفسیری طراحی شد. در بخش کمی با استفاده از روش پیمایشی، داده های کمی جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. از طرف دیگر در بخش کیفی مشارکت کنندگان مشتمل بر مدیران منابع انسانی دارای سابقه مرتبط در سازمان آموزش و پرورش شهرشتان دشتی بودند که 15 نفر از آن ها انتخاب شدند(رسیدن به اشباع نظری) و در بخش کمی از 40 نفر از جامعه مزبور استفاده شد. روش نمونه گیری در این بخش غیر احتمالی قضاوتی بود. همچنین برای تحلیل داده ها در بخش کیفی از نرم افزار Atlas.ti و در بخش کمی از نرم افزارهای SPSS22 و Lisrel استفاده شد. یافته ها نشان داد، برای آسیب شناسی کارکردهای منابع انسانی براساس مدل سه شاخگی، 17 سازه شناسایی شد که براساس میانگین پاسخ های داده شده، در بعد محتوایی، گویه برابرسازی فرصت ها، در بعد ساختاری، گویه ساختار مدیریت نامتمرکز و در بعد زمینه ای، جو سازمانی نامناسب، غالب ترین گویه می باشند. پس از شناسایی17 سازه مبتنی بر سه بعد مدل سه-شاخگی، با استفاده از مدل سازی ساختاری- تفسیری، مدل تحقیق ارایه و در بخش کمی به کمک مدل معادلات ساختاری آزمون شد. یافته ها نشان داد در سطح اطمینان 95 درصد مدل از برازش خوبی برخوردار است و روابط بین سازه های شکل دهنده مدل مورد تایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، کارکردهای منابع انسانی، مدل سه شاخگی
  • الله یار کمری*، حسین فلاوند، عارف صیفی زاده دوره صفحات 186-197
    مقدمه و هدف

    مهارت های ارتباطی بعنوان بخشی از مهارت های زندگی به صورت یک راهکار جهت ارتقای سلامت روانی و هم به صورت ابزاری قوی میتواند در دست متولیان سلامت روانی جامعه در جهت توانمندسازی جوانان در ابعاد روانی اجتماع مورد استفاده قرار گیرند. هدف مطالعه حاضر، بررسی تاثیر مهارتهای ارتباطی معلمان بر سلامت روانی دانش آموزان بود.

    روش شناسی پژوهش:

     روش تحقیق در این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود.جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مدارس ابتدایی شهرستان گیلانغرب بود که تعداد دانش آموزان210 نفر و حجم نمونه مورد مطالعه بر اساس تمام شماری بود.

    یافته ها

    نتایج حاصله نشان داد که ابعاد اضطراب اجتماعی به صورت معناداری در سطح معناداری01/0 < p مهارت های ارتباطی را در دانش آموزان پیش بینی نمود. ارزش ضریب همبستگی های چندگانه (R^2) برابر ب 0/33 است. این یافته بدان معنا است که ورود ابعاد جو روانی اجتماعی کلاس به معادله پیش بینی، باعث شده تا 61/6 درصد از واریانس آن تبیین شود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش، انجام ارزیابی های روانشناختی دانش آموزان و ارایه خدمات مشاورهای و برگزاری کارگاه های آموزشی مهارتهای ارتباطی در جهت ارتقای سطح سلامت روانی دانش آموزان توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: مهارت&lrm، های ارتباطی، سلامت روانی، دانش آموزان
  • حبیبه کایدی* صفحات 198-219

    در اسلام ، به مسیله تربیت توجه خاصی شده است؛ زیرا در این آیین، انسان ها خزانه های عقلی ای دارند که باید آنها را گشود. آنان دارای معرفت های فطری نهان مانده ای هستند که آنها را با تذکار که جزیی از تربیت است، می توان از فراموشی درآورد. هدف از این پژوهش تربیت سالم در زندگی اجتماعی از دیدگاه قرآن کریم است. یافته های تحقیق نشان می دهد که: قرآن کریم در تربیت سالم در زندگی اجتماعی به مسایل اعتقادی، اخلاقی، احکام فقهی و حقوقی نیز به ابعاد اجتماعی انسان نظر کرده، مولفه های سازنده یک جامعه توحیدی و یکپارچه را برشمرده و مردم را به سوی آنها توصیه نموده و از موانع برحذر داشته است.آن چه از آیات قرآن کریم بر می آید این است که اجتماعی بودن انسان در متن خلقت و آفرینش او پی ریزی شده است، هرچند ضرورت های زندگی انسان و تامین نیازهای او از طریق اجتماع و نقش آن بر سلامت جامعه را نیز نمی توان نادیده گرفت.

    کلیدواژگان: تربیت، زندگی اجتماعی، قرآن کریم
|
  • Hoseinali Bahramibabaheidari * Pages 1-16

    Introduction and Goal: 

    Due to the fact that the game is not considered as a mere entertainment for children and has entered as a pervasive current in today's lifestyle and in various cultural, social, economic and even political relationships, and also the central issue of child education in the context of the government Islam and the role of play in this education; The need to change the view of the game category is felt. The purpose of this research is to investigate the benefits and role of play in nurturing the body and soul of children from the perspective of the Qur'an and the infallible.

    research methodology

     This research is the type of basic theoretical research and its implementation method is in the form of library, analytical and descriptive studies.

    Findings

    The findings of this research show that from the perspective of the Qur'an and the life of the innocents, play itself does not have inherent goodness and ugliness, and by observing its conditions for all ages, it is possible to provide a model and example of healthy play. The game has a profound effect on the child physically, intellectually, emotionally and behaviorally, and if it is based on examples from the Qur'an and the lives of the innocents, it will develop his body and soul.

    Conclusion

    The category of play is of special importance in the speech and actions of the innocent, and since this category plays a fundamental role in the physical and mental growth of the child and its development in adulthood, its adaptation to Islamic approaches can be an effective step in nurturing the soul and body of the generation. The future should be based on Islamic lifestyle.

    Keywords: Game, Islam, Quran, hadiths, Islamic lifestyle
  • Afsaneh Azhdari * Pages 17-32
    Introduction and purpose

    The purpose of this research was to predict the job satisfaction of primary teachers in Kazeron based on psychological hardiness and Achievement Motivation.

    Research Methodology

    The current research was descriptive-correlational in terms of method and nature. The statistical population of this research included 430 elementary school teachers in Kazeron city, 201 of whom were selected using the Karjesi and Morgan tables from Roshan Monegiri Tasadeghi Sadh. The tools of this research were the three motivational questionnaires of Helm-Dige and Spence (1977), the Minnesota Job Satisfaction Questionnaire (MSQ) and the psychological toughness questionnaire of Kobasa et al. (1982). The validity and reliability of the questionnaires have already been confirmed by various researches. Extracted data was analyzed using multiple regression test and SPSS22 software.

    Findings

    The findings show that there is a significant relationship between job satisfaction and psychological toughness according to the correlation coefficient of 0.427 and there is a significant relationship between job satisfaction and motivation to progress according to the correlation coefficient of 0.778. Both variables can significantly predict teachers' job satisfaction.

    Discussion and conclusion

    The job satisfaction of teachers can be predicted based on psychological toughness and motivation. And motivation to progress has a greater contribution in predicting teachers' job satisfaction.

    Keywords: Job Satisfaction, Psychological hardiness, Achievement motivation
  • Roghayeh Haghparast *, Saeid Ahmadi Pages 33-53
    Introduction and purpose

    The aim of this research was the study of relationship of virtual education and cognitive creativity with mediator role of academic satisfaction.

    Research methodology

    This research was one of the descriptive correlation researches. The statistical population of the research included all the second high school students of Firuzabad city in the academic year of 2001-1401, in the number of 4470 people, and using the multi-stage cluster sampling method, 350 students were selected. In order to collect information, the creativity questionnaires of Rawdesp (1999), the e-learning questionnaire of Ozetkin, Zenio and Ezgur (2011) and the academic satisfaction questionnaire of Huebner (2001) were used. The validity and reliability of the tools were calculated using item analysis and Cronbach's alpha coefficient.

    Findings

    The results of this research showed that the level cognitive creativity in secondary school students of FiroozAbad was lower than the average. The virtual education has a significant relationship with cognitive creativity. The virtual education has a significant relationship with academic satisfaction. The academic satisfaction has a significant relationship with cognitive creativity. There was significant relationship between virtual education and cognitive creativity with mediator role of academic satisfaction.

    Discussion and conclusion

    In general, there is a statistically significant relationship between virtual education and cognitive creativity with the mediating role of students' academic satisfaction. Education officials can provide the fields of creativity for students with happy programs that suit their needs and interests.Key words: cognitive creativity, virtual education, academic satisfaction, students.

    Keywords: cognitive creativity, Virtual Education, Academic Satisfaction, Students
  • Fateme Nowshadi *, Raziyeh Bonzadeh, Leyla Ahrari Pages 54-67
    Introduction and purpose

    The purpose of this research was to explain the relationship between organizational learning and creativity of High school teachers in Farashband city in Iran.

    Research methodology

    The current research is applied in terms of purpose and correlational in terms of nature and method. The statistical population included 178 High school teachers in Farashband city in 1402, who participated in the research in full. Finally, 168 analyzable questionnaires were collected and analyzed. The data collection tool was Sange's standard questionnaire (1992) and Torrance's standard questionnaire (1980), whose validity and reliability were confirmed by previous researches.

    Findings

    The findings of the research showed that there is a positive and significant relationship between organizational learning and teachers' creativity. Also, based on the regression results, individual skills, team learning and shared vision predict teachers' creativity.

    Discussion and conclusion

    Based on individual skills, team learning and common vision, teachers' creativity can be predicted. Managers can optimize teachers' creativity with the necessary facilities for organizational learning.

    Keywords: Teachers, organizational learning, creativity
  • Samaneh Ahmadi, Fatemeh Ezatneya *, Zahra Ahmadi, Mohammadreza Esfandiyari Pages 68-87
    Introduction and purpose

    The teacher is one of the key and important elements of the educational system, especially the school, who must have the necessary skills and qualifications to be able to take on this important job. The current research aims to investigate the relationship between job enthusiastic and job performance of teachers with the mediating role of communication skills.

    Research methodology

    The current research was a descriptive research of the correlation type. The population of the research included all the teachers of Farashband city in the academic year 1402-1401 in the number of 812 people (427 women and 385 men), of which 248 people (131 women) were selected using the stratified random sampling method. and 117 men) were selected as members of the statistical sample.

    Findings

    There is a statistically significant relationship between job enthusiasm and job performance of teachers. Also, there is a significant relationship between job enthusiastic and communication skills of teachers. There is a significant relationship between communication skills and teachers' job performance. On the other hand, the results of this research showed that there is a significant relationship between teachers' job enthusiastic and job performance with the mediating role of communication skills.

    Discussion and conclusion

    Professional performance of teachers is one of the most important factors in facilitating students' learning. On the other hand, teachers with high job enthusiastic have a correct understanding of the educational perspective and their duties, and they are companions and helpers of their managers with follow-up and perseverance.

    Keywords: job enthusiastic, job performance, Communication skills
  • Marziyeh Alishavandi *, Masome Zekavat, Seyede Asma Mosavi, Kheir Alnesa Rahimi Pages 88-101
    Introduction and purpose

     The purpose of this research was to identify the problems of smartening schools in Farashband city.

    Research methodology

    The current research was a descriptive correlational type. The statistical population included all the teachers of Farashband city. First, 35 teachers, instructors, managers and assistants were interviewed in a structured way, and a researcher-made questionnaire was designed from the answers. Then the questionnaire was answered by 251 subjects and through census. The validity of this questionnaire was measured by face validity, structural analysis and its reliability through Cronbach's alpha coefficient.

    Findings

    The results obtained from interviews and exploratory factor analysis identified seven components of incoherence in planning, hardware, attitude, ambiguity of use, awareness, performance and ease of access as components of smart problems in most schools in Farashband.

    Discussion and conclusion

    Increasing the budget, holding smart classes in all grades and creating a cultural and technological platform, increasing the speed of the Internet, donating laptops, tablets and computers at a cooperative price to students and teaching staff, reducing the content of books and harmonizing the content with the smart plan, encouraging teachers in The use of software and participation in briefing sessions, the material contributions of donors in this project are among the suggestions resulting from this research.

    Keywords: problems, Intelligentization, schools
  • Roghayeh Haghparast *, Sedigheh Ghasemi, Sousan Khodaeiyan, Hakime Zekavatnezhad Pages 102-112
    Introduction and purpose

    The purpose of this research was the relationship between transformational leadership and collaborative management with the learning organization in Farashband schools.

    Research Methodology

    The current research method was a descriptive correlational type and the research tool was the organizational learning questionnaire, creative leadership and participatory management, the validity and reliability of which have been examined and confirmed by previous researchers. The research community is all primary school teachers and The first and second secondary schools were in Farashband city, and a suitable number of classes were randomly selected from each section.

    Findings

    The results of the research showed that there is a significant relationship between transformational leadership and collaborative management with the learning organization in Farashband schools. Transformational leadership is correlated with organizational learning with a value of 0.873 and a coefficient of determination of 0.762 with a confidence interval of 90 percent and at the level of P<0.01. Also, there is a correlation between collaborative management and organizational learning with a value of 0.763 and a coefficient of determination of 0.582 with a confidence interval of 95 percent at the level of P < 0.001. Transformational leadership and collaborative management are significant predictors at the level (P < 0.01) for organizational learning, and among them, transformational leadership with a beta of 0.656 has a greater impact on teachers' organizational learning.

    Discussion and conclusion

    In summary, the evidence shows that transformational leadership and participatory management are positively related to organizational learning. By combining these two leadership styles, leaders can create an environment that fosters learning, innovation, and collaboration, and helps employees develop their skills and knowledge.

    Keywords: Transformational Leadership, Collaborative management, organizational learning, Teachers, Farashband
  • Mahboobeh Zamani * Pages 113-136
    Introduction

    Higher education,as the main institution that develops specialized human resources,plays a critical role in achieving sustainable development based on globalization considerations.The purpose of this research is to investigate the perceptions of professors and students about the state of developments in higher education in the post-corona era.The current research is practical in terms of its purpose,which was carried out with a qualitative approach of thematic analysis and using an exploratory strategy.

    Research methodology

    The statistical population consists of 35 people,including professors working in higher education and students of various degrees, including master's and doctoral degrees,and the sampling was done in a purposeful manner until theoretical saturation was reached. The data was collected through semi-structured interviews and in an approximate time between 30 and 45 minutes in person and virtual ways on the platform of social networks.

    Findings

    Based on the findings of the research and according to the classification of basic themes and the recognition of an abstract theme, six global themes include: problems and limitations of the existing situation and challenges of virtual education including 14 organizing themes; educational opportunities. Virtual includes five organizing themes; consequences of virtual education including nine  organizing themes and;virtual education development solutions including six organizing themes;higher education developments including 4 organizing themes were obtained.

    Conclusion

    The results of this research showed that in order to play a positive and meaningful role in the days after Corona,higher education should adapt itself based on the components of structure and management,environmental and international accountability,and curriculum design.

    Keywords: Perceptions of faculty members, Students, Higher education, Post Covid Era
  • Effat Arab * Pages 137-151
    Introduction and purpose

    The purpose of this research is to investigate the relationship between perceived stress and life satisfaction with the academic performance of educational science students after the Covid-19 pandemic.

    Research methodology

    In this research, according to the purpose and topic of the research, it is a descriptive-correlation method. The population of this research included all students of educational sciences of IslamIC Azad University, Payam Noor and Salman University in Kazerun. Using Cochran's formula, 200 people were selected as a sample by cluster sampling method. The tools of this research were three questionnaires of perceived stress by Cohen et al. (1984), academic performance in Dartaj (2013) and life satisfaction questionnaire of the World Health Organization. Perceived stress questionnaire was 0.91, academic performance was 0.89, and life satisfaction was 0.75.

    Findings

    The findings show that there is an inverse and significant relationship between stress and performance with a value of -0.798, and there is also a positive and significant relationship between satisfaction and performance with a coefficient value of 0.819. Students' academic performance can be predicted based on life satisfaction and perceived stress. Life satisfaction with a beta value of 0.518 and stress with a beta of -0.339 have a significant contribution in predicting the academic performance of students, respectively. That is, the more satisfaction with life and the less stress, the higher the academic performance of students.

    Discussion and conclusion

    Examining the relationship between perceived stress, life satisfaction and academic performance in the context of educational science students can provide valuable insight into the factors affecting academic success and well-being in this population. The findings of this study can contribute to interventions and support services aimed at improving student well-being and academic performance.

    Keywords: Perceived stress, life satisfaction, Academic performance, COVID-19
  • Hamideh Mehrabi *, Maryam Shiravani, Saeedeh Oryani, Sedighe Tavabe Pages 152-165
    Introduction and purpose

    The aim of this study was to investigate the impact of occupational stress on job autonomy and job performance of physical education teachers in elementary schools in Fars province.

    Methodology

    The descriptive-correlational method was used in this research. The study population included all physical education teachers in Fars province, and convenience sampling was used for data collection. A total of 337 individuals completed the questionnaires. The occupational stress questionnaire of Andam and Asadi (2015) was used to collect data on occupational stress, and its reliability and validity were reported as acceptable. The job autonomy questionnaire of T.I.S with 18 questions was used to collect data on job autonomy, and its reliability and validity were also reported as acceptable. The job performance questionnaire of Patterson (1990) was used to collect data on job performance.

    Results

    The results showed a significant and inverse relationship between perceived occupational stress of physical education teachers and their job autonomy and job performance in elementary schools in Fars province, with the correlation coefficient being -0.719 and -0.770 respectively. Occupational stress had a significant effect on both job autonomy and job performance, with the beta coefficient of occupational stress having the greatest impact on job performance with a value of -0.535. Occupational stress also had a significant impact on general autonomy and curriculum autonomy, with the beta coefficient of occupational stress having the greatest impact on curriculum autonomy with a value of -0.668 However, occupational stress also had a significant impact on general autonomy with a beta coefficient of 0.117, which was less than the impact on curriculum autonomy.

    Discussion and conclusion

    It is necessary to consider that in order to improve performance and job independence, one should focus on reducing the level of job stress

    Keywords: Occupational Stress, job performance, job independence, Physical Education Teachers
  • Aziz Bardestani, Yaser Dortaj * Pages 153-185

    Introduction and goal: 

    This study was conducted with the aim of Diagnosis of Human Resource Functionality in Education in Dashti County Based on the Three-Pronged Model.

    Research methodology

    This research was of mixed type. In the qualitative part, the Diagnosis elements of human resource functions were identified based on the three-pronged model and the research model were designed, and then in the quantitative part, this model was tested. In order to collect information in the qualitative section, the data were analyzed by content analysis method (content obtained from interviews) and then concepts and categories were extracted and then the research model was designed using structural-interpretive modeling. In the quantitative section, quantitative data were collected and analyzed using a survey method. On the other hand, in the qualitative part, the participants, including human resource managers, had a relevant background in the Education of Dashti city, 15 of whom were selected (achieving theoretical saturation), and in a small part, 40 people from the community were used.

    Findings

    The results showed that for the Diagnosis of human resource functions based on the three-pronged model, 17 structures were identified that based on the average of the answers given, in the content dimension, the item equalization of opportunities, in the structural dimension, the item of decentralized management structure and in the context dimension Inadequate organizational climate is the most prevalent. After identifying 17 structures based on three dimensions of the three-pronged model, using structural-interpretive modeling, the research model was confirmed.

    Conclusion

    Human resources capabilities can be increased in order to eliminate the harm related to human resources functions, equalizing opportunities, decentralizing management and creating a suitable organizational climate.

    Keywords: Diagnosis, Human Resource Functions, Three-pronged model
  • Alahyar Kamari*, Hossein Flavand, Aref Saifizadeh Dore Pages 186-197
    Introduction and purpose

    communication skills as a part of life skills can be used both as a solution to promote mental health and as a strong tool in the hands of community mental health custodians to empower young people in psychological and social aspects. The purpose of this study was to investigate the impact of teachers' communication skills on students' mental health.

    Research methodology

    The research method in this research was a descriptive correlational type. The statistical population of the research included all students of primary schools in Gilangreb city, the number of students is 210, and the sample size of the study was based on the entire population.

    Findings

    The results showed that social anxiety dimensions significantly predicted communication skills in students at a significance level of 0.01. The value of multiple correlation coefficient is equal to 0.33. This finding means that the inclusion of the dimensions of the psychosocial atmosphere of the class into the prediction equation has caused 61.6% of its variance to be explained.

    Conclusion

    According to the results of this research, it is recommended to conduct psychological evaluations of students and provide counseling services and hold communication skills training workshops in order to improve the level of mental health of students.

    Keywords: Communication skills, mental health, Students
  • Habibeh Kayedi * Pages 198-219

    In Islam, special attention has been paid to the issue of education; Because in this religion, humans have intellectual treasures that must be opened. They have hidden innate knowledge that can be removed from oblivion with meditation, which is a part of education. The purpose of this research is healthy education in social life from the perspective of the Holy Quran.The findings of the research show that: The Holy Qur'an, in healthy education in social life, considers religious, moral, jurisprudential and legal rulings as well as the social dimensions of human beings, enumerates the building blocks of a monotheistic and unified society, and guides people towards them. advised and warned of obstacles.What emerges from the verses of the Holy Quran is that human sociality is based on the context of her creation, although the necessities of human life and the provision of her needs through society and its role on the health of society cannot be ignored either.(feminine)

    Keywords: Education, Social Life, Holy Quran