فهرست مطالب

فصلنامه بازی جنگ
پیاپی 8 (بهار و تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی شجیع، حمید البرز نیا، احمد جهانباز صفحات 7-31

    به ‏روزرسانی و  ارتقاء هم سطح نیازمندی صحنه های نبرد کنونی مبتنی بر طراحی، فرایند گزینی و پیاده سازی ساختارهای سامانه ای، تجهیزاتی و تسلیحاتی در سازمان های مبتنی بر شبکه های یکپارچه اطلاعاتی می باشد. در این پژوهش سعی گردیده است ضمن تبین ساختارهای لایه ای دفاعی سامانه های فرماندهی و کنترل، با بیان نقاط ضعف این ساختارها نقدی کارا به این مبحث وارد نموده و در ادامه امکان سنجی جایگزینی ساختارهای لایه ای  با ساختارهای ماژولار که راهکاری نوین برای افزایش سرعت در عملکرد و تصمیم گیری در فرایندهای سامانه های فرماندهی و کنترل مبتنی بر این مدل است، بیان نمود. نتایج حاصل از این تحقیق بیان‏گر افزایش بهره تاب آوری  بعنوان یکی از اساسی ترین فاکتورهای کیفیت سنجی فرایندهای فرماندهی و کنترل در ساختارهای ماژولار نسبت به ساختارهای لایه ای می‏ باشد.

    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، ساختار ماژولار، دفاع لایه ای، تاب آوری
  • عباس ضرغامی قوریجان، بهروز حیدری صفحات 33-50

    بازی جنگ روش و ابزاری است که فرماندهان و مدیران را قادر می سازد تا تصمیم بهینه را اتخاذ نمایند. نقش بازی جنگ در عرصه های مختلف (نظامی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و..)، انتخاب بهترین راه کارهای خودی علیه تهدیدات و یا به عبارتی اتخاذ حسن تصمیم و تدبیر است. بازی جنگ فرآیندی است با قوانین و گام های مشخص که تلاش می کند جریان ماموریت نیروهای خودی را تجسم کرده و توانایی ها، نقاط قوت و ضعف و راه کارهای ممکن نیروی خودی و حریف یا دشمن را در قالب کنش، واکنش و پادکنش موردتوجه قرار می دهد. بازی جنگ با ارزشمندترین مرحله بررسی و تجزیه وتحلیل راه کار در برآورد عملیاتی است. فرآیند بازی جنگ، یک راه کار را مورد آزمایش قرار داده یا راه کار شکل یافته ای را اصلاح می کند. هدف و یافته مقاله حاضر، ارایه الگوی فرآیندی بازی جنگ در فرماندهی و کنترل و ایجاد روشی استاندارد برای وحدت رویه در انجام این مهم بوده است. بی شک تصمیم گیری و طرح ریزی که از مراحل حساس در فرماندهی و کنترل محسوب می گردد زمانی اثربخش و مطلوب خواهد بود که از روش بازی جنگ در آن بهره جسته باشند. روش تحقیق در این مقاله مطالعه کتابخانه ای و اسنادی و بهره جستن از منابع معتبر علمی، تجربیات خبرگان در این حوزه از طریق مصاحبه عمیق بوده است.

    کلیدواژگان: الگوبرداری، فرماندهی، کنترل، بازی جنگ، عرضه نظامی
  • مسلم کریمیان زاده، ایرج بختیاری، رسول رمضانی صفحات 51-75

    بازی جنگ روش و ابزاری است که فرماندهان و مدیران را قادر می سازد تا تصمیم بهینه را اتخاذ نمایند. نقش بازی جنگ در عرصه های مختلف (نظامی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی و..)، انتخاب بهترین راه کارهای خودی علیه تهدیدات و یا به عبارتی اتخاذ حسن تصمیم و تدبیر است. هدف و یافته مقاله حاضر، ارایه الگوی فرآیندی بازی جنگ در فرماندهی و کنترل و ایجاد روشی استاندارد برای وحدت رویه در انجام این مهم بوده است. بی شک تصمیم گیری و طرح ریزی که از مراحل حساس در فرماندهی و کنترل محسوب می گردد زمانی اثربخش و مطلوب خواهد بود که از روش بازی جنگ در آن بهره جسته باشند. روش تحقیق در این مقاله مطالعه کتابخانه ای و اسنادی و بهره جستن از منابع معتبر علمی، تجربیات خبرگان در این حوزه از طریق مصاحبه عمیق بوده است.

    کلیدواژگان: بلاکچین، فرماندهی و کنترل، فناوری، امنیت سایبری، میدان نبرد، فرماندهی و کنترل شناختی
  • محسن رحمانی، حامد علیزاده* صفحات 77-101
    صحنه های نبرد در پی دستیابی انسان به فناوری های نوین، پیچیده تر می گردد. اطلاعات به عنوان یکی از تاثیرگذارترین عناصر پیروزی درنبرد، حایز اهمیت بوده و باعث توسعه سامانه های اطلاعاتی و فرماندهی و کنترل می گردد. ظهور فناوری هوش مصنوعی باعث تحولات شگرف در ابعاد زندگی بشر شده است، جنگ ها نیز به عنوان یکی از ابعاد غیرقابل انکار زندگی بشر از این فناوری بهره مند می گردند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی کاربرد ابعاد هوش مصنوعی در سامانه های فرماندهی و کنترل هوشمند درصحنه نبرد می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده و با روش آمیخته، ضمن مطالعه منابع کتابخانه ای و اسنادی، داده های جمع آوری شده را مورد تجزیه وتحلیل کمی قرار داده و نتایج آن درروش کیفی مورداستفاده قرارگرفته است. بر اساس یافته های تحقیق، استفاده از فناوری هوش مصنوعی در سامانه های فرماندهی و کنترل نوآورانه، موثر و دارای بازده عملیاتی قابل قبول می باشد و این امکان را به فرماندهان صحنه نبرد می دهد که اولا سرعت تصمیم گیری صحیح را برای پاسخ به تهدیدات و نیازها به حداکثر رسانیده و ثانیا سطح خطای تصمیم گیری انسانی را به صورت محسوسی کاهش دهند. در پایان محققین پیشنهادات کاربردی را ارایه نموده اند.
    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، صحنه نبرد، فناوری، هوش مصنوعی
  • حمید عظیمی زاده*، محمدرضا موحدی صفت، محمد سپهری، خداداد هلیلی صفحات 103-140

    فناوری کلان داده باعث تصمیم گیری بلادرنگ، زمان پردازش و هزینه کم، سرعت تحلیل بالا، ارتقای اثربخشی فرمان و تصمیم گیری، امکان شبیه سازی صحنه نبرد، مدیریت یکپارچه و هوشمندی سامانه فرماندهی و کنترل نسل جدید شده و برای کسب برتری نظامی در جنگ های آینده ضروری است. این تحقیق بصورت کیفی، که از نظر هدف کاربردی است و برای گردآوری اطلاعات، از روش کتابخانه ای استفاده شده است که با بررسی نقش فناوری نوظهورکلان داده درتوسعه شبکه های فرماندهی و کنترل نسل جدید، به این نتیجه رسیده که توسعه کلان داده ها، چالش ها و الزامات امنیتی جدی را به همراه دارد. این فناوری، داده های تولیدشده ازمیدان جنگ را جمع آوری (لایه تولیدداده)، تجزیه وتحلیل (لایه پردازش داده) و مدیریت (لایه بهره برداری داده) می نماید و اقدامات امنیتی مورد نیاز برای هر لایه را انجام می دهد. دراین تحقیق ابتدا برای افزایش درک کلی از کلان داده و محیط نظامی، مروری بر سیستم C2 نسل جدید، ویژگی های کلان داده ها مدل (6V) و چرخه حیات کلان داده ها مدل پنج فازی را تشریح و ضمن ارایه چارچوبی که سیستم C2 را به سه لایه تقسیم می کند، نقش ها و اجزای هر لایه با درنظرگرفتن چرخه حیات کلان داده ها و چارچوب سیستم به تفصیل شرح داده و در نهایت یک معماری امنیتی با مشخص کردن الزامات امنیتی برای هر لایه پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: فناوری کلان داده، سامانه فرماندهی و کنترل، امنیت کلان داده
  • احمدمهدی جمالی*، افشین منوریان صفحات 141-160

    خلبانان نیاز به آموزش های ویژه و هدفمند در شرایط پرواز بادید، پرواز با دستگاه، پرواز در شرایط مختلف آب وهوایی و نامساعد جوی، پرواز اضطراری و غیره را دارند که بخشی از این آموزش ها در شرایط پرواز واقعی با بالگرد انجام گرفته و بعضی دیگر نیز در شبیه سازها به صورت بسیار ویژه انجام می گیرد تا دانشجویان بعد از فارغ التحصیلی بتوانند در پرواز واقعی از عهده هرگونه شرایط ناخواسته به وجودآمده در پرواز واقعی برآیند. به نظر می رسید به کارگیری شبیه ساز پایه ثابت بالگرد 205 بر آموزش دانشجویان خلبانی (پرواز بادید، پرواز با دستگاه، پرواز در آب و هوای نامساعد) تاثیر زیادی داشته است؛ ازاین رو هدف از این پژوهش تبیین میزان تاثیر به کارگیری شبیه ساز پایه ثابت بالگرد 205 بر آموزش دانشجویان و محقق به این سوال پاسخ داده است که به کارگیری شبیه ساز پایه ثابت بالگرد 205 از سال 1394 تا سال 1399 به چه میزان بر آموزش دانشجویان خلبانی تاثیر داشته است؟ نوع پژوهش کاربردی، روش انجام آن توصیفی و رویکرد پژوهش آمیخته است. داده های اطلاعاتی به روش های میدانی و کتابخانه ای و با ابزارهای مصاحبه و پرسش نامه جمع آوری و با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته است. نتایج بدست آمده از تحلیل آمیخته بیانگر این است که به کارگیری شبیه ساز پایه ثابت بالگرد 205 در آموزش دانشجویان خلبانی در پرواز بادید و پرواز با دستگاه تاثیر زیادی داشته و در پرواز در شرایط آب وهوای نامساعد تاتیر کمی داشته است.

    کلیدواژگان: شبیه ساز، پرواز بادید، پرواز با دستگاه
|
  • MohammadTaghi Shaji, Hamid Alborznia, Ahmad Jahan Baz Pages 7-31

    The updating and upgrading of the current battle scenes is based on the design, selection process and implementation of system structures, equipment and weapons in organizations based on integrated information networks. In this research, an attempt has been made to explain the defensive layered structures of command and control systems, by expressing the weak points of these structures, to bring an effective critique to this topic, and in the following, the feasibility of replacing layered structures with modular structures, which is a new solution to increase the speed of performance and decision-making. in the processes of command and control systems based on this model, he stated. The results of this research indicate the increase of resilience as one of the most basic factors of quality measurement of command and control processes in modular structures compared to layered structures.

    Keywords: Command, Control, Modular structure, layered defense, Resilience
  • Abbas Zarghami Ghorijan, Behrooz Heidari Pages 33-50

    War game is a method and a tool that enables commanders and managers to make optimal decisions. The role of playing war in different fields (military, economic, political, social and cultural, etc.) is to choose the best internal solutions against threats, or in other words, to make a good decision. The war game is a process with specific rules and steps that tries to visualize the flow of the mission of the internal forces and takes into account the capabilities, strengths and weaknesses and possible solutions of the internal force and the opponent or enemy in the form of action, reaction and counteraction. The war game is the most valuable stage of analysis and analysis of the solution in operational estimation. The wargaming process tests a strategy or modifies an established strategy. The aim and findings of this article is to present a process model of the war game in command and control and to create a standard method for unanimity in doing this. Undoubtedly, decision-making and planning, which are considered critical steps in command and control, will be effective and desirable when they use the war game method. The research method in this article was library and documentary study and using reliable scientific sources, the experiences of experts in this field through in-depth interviews.

    Keywords: Modeling, Command, Control, Wargaming, military supply
  • Moslem Karimiyanzade, Iraj Bakhtiari, Rasool Ramezani Pages 51-75

    War game is a method and a tool that enables commanders and managers to make optimal decisions. The role of playing war in different fields (military, economic, political, social and cultural, etc.) is to choose the best internal solutions against threats, or in other words, to make a good decision. The aim and findings of this article is to present a process model of the war game in command and control and to create a standard method for unanimity in doing this. Undoubtedly, decision-making and planning, which are considered critical steps in command and control, will be effective and desirable when they use the war game method. The research method in this article was library and documentary study and using reliable scientific sources, the experiences of experts in this field through in-depth interviews.

    Keywords: Blockchain, Command, Control, technology, Cyber Security, battlefield, cognitive command, control
  • Mohsen Rahmani, Hamed Alizade * Pages 77-101
    Battle scenes become more complicated as humans acquire new technologies. Information is important as one of the most influential elements of victory in battle and it causes the development of information and command and control systems. The emergence of artificial intelligence technology has caused tremendous changes in the dimensions of human life, wars also benefit from this technology as one of the undeniable dimensions of human life. The purpose of this research is to investigate the application of artificial intelligence dimensions in intelligent command and control systems in the battle scene. The current research is of an applied type and with a mixed method, while studying the library and documentary sources, the collected data has been quantitatively analyzed and the results have been used in a qualitative method. Based on the findings of the research, the use of artificial intelligence technology in innovative command and control systems is effective and has an acceptable operational efficiency and gives this possibility to the commanders of the battlefield, which firstly maximizes the speed of correct decision-making to respond to threats and needs, and secondly Significantly reduce the level of human decision making error. At the end, the researchers have provided practical suggestions.
    Keywords: Command, Control, battle scene, technology, Artificial intelligence
  • Hamid Azimizade *, MohammadReza Movahedi Safat, Mohammad Sepehri, Khoddad Halili Pages 103-140

    Big data technology allows for real-time decision-making, low processing time and cost, high analysis speed, improving the effectiveness of command and decision-making, the possibility of simulating the battle scene, integrated management and intelligence of the new generation command and control system, and is necessary for gaining military superiority in future wars. This research is qualitative, which is practical in terms of purpose, and library method has been used to collect information, which by examining the role of the emerging big data technology in the development of new generation command and control networks, it has come to the conclusion that the development of big data, challenges and serious security requirements brings This technology collects data generated from the battlefield (data generation layer), analyzes and analyzes (data processing layer) and manages it (data exploitation layer). and performs the required security measures for each layer. In this research, first, to increase the general understanding of big data and the military environment, an overview of the new generation C2 system, the characteristics of big data model (6V) and the life cycle of big data, the five-phase model, and while presenting a framework that divides the C2 system into three layers, the roles And the components of each layer are described in detail by considering the life cycle of big data and the system framework, and finally a security architecture is proposed by specifying the security requirements for each layer.

    Keywords: Big data technology, command, control system, big data security
  • Ahmad Mehdi Jamali *, Afshin Monavareyan Pages 141-160

    Pilots need special and targeted training in the conditions of windy flight, flying with a hnstruments, flying in different weather conditions and adverse weather conditions, emergency flight, etc. Some of these trainings are done in real helicopter flight conditions and some others are done in simulators. It is done very specially so that the students after graduation can handle any unwanted conditions in the real flight. The purpose of this research is to explain the effect of using the helicopter fixed base simulator 205 on the training of pilot students from 1394 to 1399, and the researcher has answered the question, to what extent the use of the helicopter fixed base simulator 205 from 1394 to 1399 affects the training of students. Has the pilot had an effect? The type of applied research, its method is descriptive and the research approach is mixed. Information data has been collected by field and library methods and with interview and questionnaire tools and analyzed using descriptive and inferential statistics. The results obtained from the mixed analysis indicate that the use of the 205 helicopter fixed base simulator in the training of pilot students in wind and machine flight had a great effect and had little effect in flying in adverse weather conditions.

    Keywords: : simulator, windy flight, poise with the device, flight in adverse weather conditions