فهرست مطالب

روانشناسی اجتماعی - سال دهم شماره 66 (زمستان 1401)

نشریه روانشناسی اجتماعی
سال دهم شماره 66 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فائزه خانلری، هادی فرهادی* صفحات 1-29

    هدف از این پژوهش تعیین رابطه متغیرهای روان شناختی و علایم روان شناختی با اعتیاد به اینترنت به عنوان یک مطالعه مروری بود. در انجام این پژوهش از مقالات مرتبط موجود در پایگاه های علمی معتبر انگلیسی: Google scholar، Science direct،Scopus، Pubmed، springer link و liebertpub ، researchgate و همچنین پایگاه های معتبر فارسی همچون: مگیران، ایرانداک، سیویلیکا و پرتال جامع علوم انسانی استفاده شد. این پژوهش مروری-توصیفی به بررسی مرور ادبیات پرداخته و از بین کلیه مطالعات انجام شده در ارتباط با اعتیاد به اینترنت در طی 15 سال اخیر (از سال 2007 میلادی تا ماه جولای سال 2021) بود که با روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند. در نهایت به 157 متن اصلی به عنوان نمونه پژوهش حاضر دست پیدا شد. داده ها که به شکل مقالات و کتب بودند متن آن ها از بعد پیامدهای حاصل از اعتیاد به اینترنت به 16 دسته تقسیم شدند که شامل افسردگی، اضطراب، سرمایه اجتماعی، خودکارآمدی، کیفیت خواب، پنج ویژگی بزرگ شخصیت، افکار خودکشی، سلامت روان، هوش هیجانی، عزت نفس، پرخاشگری، خودکنترلی، سیستم پاداش، کارکرد جسمی، بدرفتاری کودک و سبک فرزند پروری شدند. نتایج نشان داد متغیر افسردگی، اضطراب، کیفیت خواب، افکار خودکشی، سلامت روان، عزت نفس، پرخاشگری، خودکنترلی، سیستم پاداش، بدرفتاری با کودک بیشترین یکدستی را در یافته ها، در جهت ارتباط با اعتیاد اینترنتی نشان داده اند. متغیرهای هوش هیجانی و سرمایه اجتماعی نیز نتایج ضدونقیضی ارایه دادند. از بین پنج ویژگی بزرگ شخصیتی، درون گرایی، برونگرایی، روان رنجوری بیشترین سهم از پیش بینی کنندگی و ارتباط با اعتیاد اینترنتی را تشکیل دادند. از بین انواع سبک فرزند پروری، سبک سهیل گیرانه و مستبدانه بیشترین ارتباط مثبت و سبک مقتدرانه بیشترین بازدارندگی را برای اعتیاد اینترنتی ثبت نمود. متغیر خودکارآمدی و فعالیت جسمانی نیز از جمله متغیرهای بودند که با داده های متعارض نتیجه گیری را دشوار نمودند.

    کلیدواژگان: متغیرهای روان شناختی، علائم روان شناختی، اعتیاد به اینترنت، مطالعه مروری
  • حسین فاطمی خواه*، محمدرضا سالاری فر، محمد فرهوش صفحات 31-46

    پژوهش با هدف تدوین بسته آموزشی روانشناختی مقابله با بدگمانی بر اساس منابع اسلامی و امکان سنجی آن در کاهش تعارضات زناشویی انجام گرفت. رویکرد پژوهش حاضر کیفی و کمی بوده و از دو روش تحلیل محتوا و آزمایشی بهره گرفته شد. در بخش کیفی به منظور تدوین بسته استاندارد در زمینه بدگمانی مبتنی بر منابع اسلامی، از منابع پیشین صورت گرفته در این زمینه و همچنین آیات و روایات و سخنان بزرگان دین در این حوزه بهره گرفته شد. به منظور تعیین میزان اثربخشی بسته تدوین شده از روش آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون بهره گرفته شد. حجم نمونه 14 زوج نفر (7 زوج گروه کنترل؛ 7 نفر زوج گروه آزمایش) مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. بسته آموزشی طراحی شده شامل 8 جلسه و به مدت 45 دقیقه بود. ابزار پژوهش پرسشنامه تعارضات زناشویی ثنایی، براتی و بوستانی پور (1387) بود که روایی محتوایی (صوری) آن توسط استاد راهنما مورد تایید قرار گرفت. پایایی پرسشنامه از طریق آزمون آلفای کرونباخ 84/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی از روش های توصیفی بهره گرفته شد و در بخش کمی با بهره گیری از روش آزمایشی پیش آزمون -پس آزمون از دو سطح آمار توصیفی (درصد، میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (آزمون کواریانس) محاسبه شد. نتایج نشان داد بسته آموزشی از دیدگاه صاحبنظران از روایی لازم برخوردار است. نتایج حاکی از آن است که بسته آموزشی میزان تعارضات زناشویی را کاهش میدهد. نتایج نشان داد بسته آموزشی مقابله با بدگمانی توانست میزان تعارضات زناشویی را کاهش دهد. این بدان معنی است تعارضات زناشویی که به عنوان تعارض بین زن و مرد به عنوان یکی از منابعع قدرت استرس هایی را برای زوجین به همراه داشته به شکلی آنها با مشکلات مالی، اجتماعی، جنسی، تنشهای زیادی رو به رو میشوند که بعدی از آن ریشه در بدگمانیهای زوجین به یکدیگر دارد از طریق سفارشات قرآنی، راهکارهای معنوی توسط معصومین و تلفیق آنها با راهکارهای روانشناسی میتواند زوجین را از تعارضات زناشویی رهایی بخشد.

    کلیدواژگان: بسته آموزشی روانشناختی مقابله با بدگمانی، تعارضات زناشویی، منابع اسلامی
  • ژیلا رستگاری نیا*، علیرضا قاسمی زاده، امین باقری کراچی صفحات 47-59
    یکی از گرایشهای قوی در انسان، «اقتدارگرایی» یا «قدرت طلبی» است که از نخستین سالهای زندگی کودک در انسان ظهور می کند و به اندازه ای که زمینه قدرت نمایی برای طفل فراهم باشد، این گرایش در او فعال می شود و اعمال ورفتارش را جهت می دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تبیین الگوی مدیریت رفتار اقتدارگرایی در بین زندانیان بود. یکی از گرایشهای قوی در انسان، «اقتدارگرایی» یا «قدرت طلبی» است که از نخستین سالهای زندگی کودک در انسان ظهور می کند و به اندازه ای که زمینه قدرت نمایی برای طفل فراهم باشد، این گرایش در او فعال می شود و اعمال ورفتارش را جهت می دهد. بنابراین هدف از پژوهش حاضر تبیین الگوی مدیریت رفتار اقتدارگرایی در بین زندانیان بودپژوهش حاضر با رویکرد کیفی به روش تحلیل مضمون بوده و با استفاده از نمونه گیری هدفمند انجام شد.. ابزار پژوهش، مصاحبه نیمه ساختاریافته بوده و جمع آوری داده ها تا حدی ادامه یافت که اشباع نظری داده ها حاصل گردید. با بهره گیری از روش تحلیل مضمون ،با 24نفر از مددجویان زندان عادل آباد شیراز انجام شد، که مشتمل بر، مضمون پایه شامل 54 مفهوم و مضمون سازماندهنده شامل 3 مولفه و مضمون اصلی شامل 1 مولفه عمده است.اعتبار یابی از روش قابلیت انتقال پذیری،قابلیت اطمینان پذیری،قابلیت باورپذیری وقابلیت تاییدپذیری صورت گرفت. یافته ها منجر به استخراج چندین نمایه شد که بیانگر تجارب مشارکت کنندگان از پیامدهای اقتدارگرایی می باشد که شامل سبکهای خانواده ،الگوی تربیتی خانواده و محیط زندان بودکه نتیجه بدست آمده چنین بود که عوامل خانوادگی ،ساختار الگوی مثبت و منفی خانواده ، سبکهای تربیتی خانواده وضعیت ساختاری و بافت زندان بر گرایش افراد به اقتدارگرایی موثربوده و می تواند صدمات جدی بر کل سیستم خانواده ،محیط زندگی و حتی پیکره اجتماع وارد کند. نابهنجا بودن موقعیت فردی به عنوان مضمون پایه پژوهش حاضر گردید.
    کلیدواژگان: تحقیق کیفی، اقتدارگرایی، ساختار خانواده، سبکهای خانواده
  • سید مجتبی عقیلی*، زهره دادور، انسیه بابایی صفحات 61-76
    مقدمه و هدف

    خیانت آسیبی است که در زندگی هر زوجی امکان اتفاق آن وجود دارد. افراد بنا به دلایل مختلفی از جمله: کنجکاوی، تنوع طلبی، انگیزه تجربه کردن، مقابله با ناکارآمدی خود و کسب اعتمادبه نفس، سرگرمی، گریز از واقعیت، مشکلاتی در رابطه با صمیمیت، انتقام و کنجکاوی جنسی، وارد روابط فرازناشویی میشوند. این پژوهش با هدف پیش بینی گرایش به خیانت زناشویی براساس آمادگی برای بی حوصلگی، گرایش به رفتارهای پرخطر و هوش هیجانی در افراد با سابقه رابطه فرا زناشویی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی و از نوع مطالعات همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه زوجین با سابقه خیانت زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره و خدمات روانشناسی آرامش روان و آرتیمان شهر مشهد در سال 1401 بودند که براساس فرمول کوکران تعداد 250 نفر از افراد با رابطه فرا زناشویی به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های گرایش به خیانت زناشویی بشیرپور و همکاران (1397)، آمادگی برای بی حوصلگی فالمن و همکاران (2013)، گرایش به رفتارهای پرخطر (1385) و هوش هیجانی برادبری و گریوز (2004) بود. داده های پژوهش با همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون چندگانه استفاده از نرم افزار spss نسخه 24 تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آمادگی برای بی حوصلگی، گرایش به رفتارهای پرخطر و هوش هیجانی می توانند گرایش به خیانت زناشویی را پیش بینی کنند (05/0>P).

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که با افزایش آمادگی برای بی حوصلگی، گرایش به رفتارهای پرخطر و کاهش هوش هیجانی، گرایش به خیانت زناشویی افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: گرایش به خیانت زناشویی، آمادگی برای بی حوصلگی، گرایش به رفتارهای پرخطر، هوش هیجانی
  • کاظم بلندنظر، سعید تیموری*، علیرضا رجایی، حمید نجات صفحات 79-90
    اعتیاد به عنوان یک بیماری شایع و چندعاملی، اختلالی ناتوان کننده است که ریشه در اثر فارموکولوژیک دارو دارد و معتادان متجاهر کسانی هستند که از درمان فرار می کنند. بنابراین، هدف این مطالعه تعیین تاثیر طرحواره درمانی گروهی بر خودکنترلی و تنظیم هیجانی معتادان متجاهر بود. این مطالعه از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون همراه با گروه های آزمایش و گواه بود. جامعه پژوهش حاضر همه معتادان متجاهر شهر مشهد در سال 1399 بودند که از میان آنها تعداد 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه انتخاب و به روش تصادفی با کمک قرعه کشی در دو گروه مساوی (هر گروه 15 نفر) جایگزین شدند. گروه آزمایش 12 جلسه 90 دقیقه ای (یک جلسه در هفته) با روش طرحواره درمانی گروهی آموزش دید و گروه گواه در لیست انتظار برای آموزش ماند. ابزارهای پژوهش فرم اطلاعات دموگرافیک، پرسشنامه خودکنترلی (تانجنی و همکاران، 2004) و مقیاس دشواری در تنظیم هیجان (گراتز و رویمر، 2004) بود. داده ها با آزمون های کای اسکویر و تحلیل کوواریانس چندمتغیری در نرم افزار SPSS نسخه 23 تحلیل شدند. یافته های پژوهش حاضر نشان داد که گروه های آزمایش و گواه از نظر سطح تحصیلات و دامنه سنی تفاوت معنی داری نداشتند (05/0P>). همچنین، طرحواره درمانی گروهی باعث افزایش خودکنترلی و کاهش دشواری در تنظیم هیجان معتادان متجاهر گروه آزمایش در مقایسه با گروه گواه شد (001/0P<). نتایج این مطالعه نشان دهنده تاثیر طرحواره درمانی گروهی بر افزایش خودکنترلی و کاهش دشواری در تنظیم هیجان معتادان متجاهر بود. بنابراین، مشاوران و درمانگران می توانند از روش طرحواره درمانی گروهی در کنار سایر روش های درمانی برای بهبود ویژگی های روانشناختی استفاده نمایند.
    کلیدواژگان: طرحواره درمانی گروهی، خودکنترلی، تنظیم هیجانی، معتادان متجاهر
  • اقبال ولدی*، حامد نوری صفحات 91-109

    یکی از پارادایم های مطرح شده در حوزه روانشناسی -اجتماعی بدن، که امروزه در میان دختران رواج فراوانی یافته ، مدیریت بدن نسلz(زد) است که در آن دختران با تغییرویژگی های ظاهری بدن بعد از اعتراضات 1401 مواجه شده است. روش پژوهش از نظر بکارگیری و هدف از نوع کاربردی و از نظر اجرا توصیفی-تحلیلی از روش پیمایشی استفاده شد. ابزارهای پژوهش شامل :پرسشنامه سرمایه فرهنگی بوردیو و پرسش نامه محقق ساخته مقیاس مدیریت بدن دختران و مقایسه اجتماعی گیبونز. این پژوهش در سال 1401 انجام شده است و حجم نمونه را 60 نفر از دختران 15 تا 30 ساله شهرسنندج تشکیل داده اند، روش نمونه گیری از نوع تصادفی ساده بوده و برای تجزیه و تحلیل داده های کمی از نرم افزارهای SPSS26 و نرم افزار SMART-PLS استفاده شده است.یافته های پژوهش نشان داد که میان متغیرهای مدیریت بدن نسلz(زد)، سرمایه فرهنگی ، فضای مجازی ، مقایسه اجتماعی متغیرهای ذکرشده رابطه معناداری وجود دارد. الگوی روانشناسی -اجتماعی مدیریت بدن نسلz(زد) بر اساس فضای مجازی و سرمایه فرهنگی با میانجی گری مقایسه اجتماعی(مطالعه موردی دختران اعتراضات 1401) دارای برازش است. اثر پیش بینی مدیریت بدن دختران نسلz(زد)بر اساس مقایسه اجتماعی در این پژوهش برابر است با 42/0 و اثر پیش بینی مدیریت بدن بر اساس سرمایه فرهنگی در این پژوهش برابر است با 44/0 و اثر پیش بینی مدیریت بدن نسلz(زد)بر اساس فضای مجازی در این پژوهش برابر است با 47/0می باشد. دردختران نسلz شهرسنندج مقایسه اجتماعی یک منبع ضروری از اطلاعات درباره خود مدیریتی بدن نسلz(زد)به شمار می آید و فرآیند های مقایسه اجتماعی شکاف میان مباحث مربوط به خود و مفهوم هویت فردی و میان گروهی براساس روانشناسی اعتراض را پر می کنند. با افزایش مصرف فضای مجازی خارجی، مدیریت بدن نسلz افزایش می یابد. در واقع ، این نتایج نشان می دهد که جامعه مورد نظر درمعرض منابع خارجی تعارض ساز و نوظهور هویت ساز قرار گرفته اند .

    کلیدواژگان: مدیریت بدن نسلz، سرمایه فرهنگی، فضای مجازی، مقایسه اجتماعی
  • مریم عبدالهی مقدم*، هوشنگ گراوند، سعیده سبزیان صفحات 111-124
    زمینه

    امروزه یکی از عواملی که ممکن است دانش آموزان را با دور کردن از فضای مدرسه به سمت وابستگی به فضای مجازی کشاند و زمینه نارضایتی تحصیلی را فراهم کند، ازخودبیگانگی تحصیلی است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف نقش واسطه ای از خودبیگانگی تحصیلی در رابطه بین وابستگی به فضای مجازی با رضایت تحصیلی دانش آموزان تیزهوش صورت پذیرفت.

    روش

    روش پژوهش، همبستگی از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه ی این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر دبیرستان فرزانگان مقطع متوسطه دوم (340 نفر) در سال تحصیلی 1400-1401 بود. حجم نمونه آماری بر اساس قاعده سرانگشتی کلاین برابر 170 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش پرسش نامه اعتیاد به اینترنت (IAT)، مقیاس خودبیگانگی تحصیلی (AAS) و مقیاس چندبعدی رضایت از زندگی دانش آموزان (MSLSS) بود. تحلیل داده ها: برای تحلیل داده ها از روش آماری مدل معادلات ساختاری و برای بررسی نقش واسطه ای متغیرها از آزمون بوت استراپ استفاده شد.

    نتایج

    یافته ها نشان داد که وابستگی به فضای مجازی دارای اثر مستقیم و مثبتی بر از خودبیگانگی تحصیلی بود (001/0=P، 39/0= β)؛ اما بر رضایت تحصیلی اثر مستقیم نداشت (12/0=P، 09/0= β). همچنین از خودبیگانگی تحصیلی دارای اثر منفی بر رضایت تحصیلی بود (001/0=P، 87/0-= β). نتایج غیرمستقیم نشان داد که از خودبیگانگی تحصیلی توانست نقش میانجی گری در رابطه بین وابستگی به فضای مجازی و رضایت تحصیلی ایفا کند.

    نتیجه گیری

    بر طبق یافته ها به دست اندرکارکان تعلیم و تربیت پیشنهاد می گردد راهکارهای لازم برای مدیریت فضای مجازی به دانش آموزان و خانواده ها آموزش داده شود تا به واسطه از خودبیگانگی تحصیلی، زمینه رضایت تحصیلی پایین در دانش آموزان فراهم نشود.

    کلیدواژگان: وابستگی به فضای مجازی، رضایت تحصیلی، از خودبیگانگی تحصیلی
  • شکوفه متقی*، طاهره غلامی، محمدرضا فرزان صفحات 125-137
    استفاده بیش از حد و نادرست از اینترنت و فناوری های مرتبط با آن توسط نوجوانان، یکی از مشکلات رایج و با اهمیت جامعه ما محسوب می شود. اعتیاد به اینترنت در نوجوانان، پیامدهای منفی و مخربی برای آنان و جامعه به دنبال دارد. لذا، پژوهش حاضر با هدف پیش بینی اعتیاد به اینترنت بر اساس تاب آوری و خودگویی انگیزشی در نوجوانان انجام گرفت. این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان دوره دوم متوسطه شهر بهاباد در سال 1398 بود که 100 نفر از آنان، به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه اعتیاد به اینترنت (یانگ، 2009)، پرسشنامه تاب آوری کانر و دیویدسون (2003) و پرسشنامه خودگویی انگیزشی (برین تاپت و همکاران، 2009) بود. تجزیه و تحلیل داده ها، با استفاده از نرم افزار آماری 21- SPSS و روش های آماری ماتریس همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیره انجام شد. یافته ها نشان داد که بین تاب آوری و خودگویی انگیزشی، با اعتیاد به اینترنت در نوجوانان رابطه منفی و معنی داری، وجود داشت. همچنین، بین تاب آوری و خودگویی انگیزشی رابطه مثبت و معنی داری وجود داشت. علاوه بر این، 14 درصد از واریانس آمادگی اعتیاد به اینترنت به واسطه تاب آوری با بتای (294/0) و خودگویی انگیزشی با بتای (181/0) تبیین و پیش بینی می شود. بنابراین، با توجه به اینکه اعتیاد به اینترنت در نوجوانان می تواند تاثیرات نامطلوب جسمانی و روانشناختی به همراه داشته باشد، توجه به نقش تاب آوری و خودگویی انگیزشی در پیشگیری از بروز مشکلات احتمالی، از اهمیت به سزایی برخوردار است.
    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، تاب آوری، خودگویی انگیزشی، نوجوانان
|
  • Faezeh Khanlari, Hadi Farhadi * Pages 1-29

    This research aimed to determine the relationship between psychological variables and psychological symptoms with Internet addiction.Reputable English scientific databases were used, including Google scholar, Science Direct, Scopus, Pubmed, Springer link, Liebertpub, and Researchgate. Also, valid Persian databases were used to find relevant Iranian papers, including Migiran, Irandak, Civilica, and the Comprehensive portal of humanities. Reputable English scientific databases were used, including Google scholar, Science Direct, Scopus, Pubmed, Springer link, Liebertpub, and Researchgate. Also, valid Persian databases were used to find relevant Iranian papers, including Migiran, Irandak, Civilica, and the Comprehensive portal of humanities. The study's results showed that, in general, previous researchers had found a significant relationship between the psychological symptoms defined in the current research and Internet addiction. The researchers also found some conflicting data discussed in the present study. As a therapeutic and educational guideline, this research showed how traumatic psychological components play a role in Internet addiction from the psychological, personality, emotional and educational aspects. Also, the current research clarifies the necessity of screening children and adolescents with the mentioned characteristics to provide specialized psychological services and empower them.

    Keywords: Psychological variables, Psychological symptoms, internet addiction, review stud
  • Hoosin Fatemi Khah *, Mohamad Reza Salari Far, Mohamad Farhosh Pages 31-46

    The research was conducted with the aim of developing a psychological training package to deal with suspicion based on Islamic sources and its feasibility in reducing marital conflicts. The approach of the current research is qualitative and quantitative and two methods of content analysis and experiment were used. In the qualitative part, in order to develop a standard package in the field of skepticism based on Islamic sources, the previous sources in this field as well as the verses and traditions and the sayings of religious elders in this field were used. In order to determine the effectiveness of the developed package, the pre-test-post-test experimental method was used. The sample size of 14 couples (7 couples in the control group; 7 couples in the experimental group) referring to counseling centers in Tehran were selected as a sample. The designed training package consisted of 8 sessions and lasted for 45 minutes. The research tool was Sanai, Barati and Bustanipour's Marital Conflict Questionnaire (1387), whose content (face) validity was confirmed by the supervisor. The reliability of the questionnaire was obtained through Cronbach's alpha test of 0.84. Descriptive methods were used for data analysis in the qualitative part, and descriptive statistics (percentage, mean and standard deviation) and inferential statistics (variance test) were calculated using the pre-test-post-test experimental method in the quantitative part. The results showed that the educational package has the necessary validity from the point of view of the experts. The results indicate that the educational package reduces the amount of marital conflicts. The results showed that the training package for dealing with suspicion was able to reduce the amount of marital conflicts. This means that marital conflicts, which as a conflict between a man and a woman, as one of the sources of power, have brought stress for the couple, in a way they face many financial, social, sexual problems, and many tensions, from which It is rooted in the suspicions of couples towards each other, through Quranic orders, spiritual solutions by the innocent and combining them with psychological solutions can free couples from marital conflicts.

    Keywords: Psychological training package to deal with suspicion, marital conflicts, Islamic sources
  • Zhila Rastagari Nia *, Alireza Ghasemizad, Amin Bagheri Karachi Pages 47-59
    One of the strong tendencies in human beings is "authoritarianism" or "power-seeking" which appears in the first years of a child's life in human beings, and to the extent that the child is empowered, this tendency is activated in him and his actions and behavior are directed. Gives. Therefore, the purpose of this study was to explain the pattern of management of authoritarian behavior among prisoners. The present study was conducted with a qualitative approach using content analysis method and using purposive sampling. The research tool was a semi-structured interview and data collection was continued until the theoretical saturation of the data was achieved. Using the content analysis method, 24 clients of Adelabad prison in Shiraz were interviewed. .The findings led to the extraction of several indices that reflect the participants' experiences of the consequences of authoritarianism, including family styles, family upbringing pattern and prison environment. The result was that family factors, positive and negative family pattern structure, family upbringing styles status The structure and context of the prison affect the tendency of individuals to authoritarianism and can cause serious damage to the entire family system, living environment and even the body of society. Abnormal individual position was presented as the main theme of the study.
    Keywords: Qualitative Research, Authoritarianism, family structure, family styles
  • Mojtaba Aghili *, Zohreh Dadvar, Ensiyeh Babaee Pages 61-76

    This research was conducted with the aim of predicting the tendency to commit marital infidelity based on readiness for impatience, tendency to risky behaviors and emotional intelligence in people with a history of extramarital relationship. The research method was descriptive and of the type of correlational studies. The statistical population of the present study was all couples with a history of marital infidelity who referred to psychological counseling and services centers of peace of mind and Artiman in Mashhad in 2022, based on Cochran's formula, 250 people with extramarital relationship were selected by available sampling method. The research tools included the questionnaires of tendency to marital infidelity by Bashirpour et al. (2017), readiness for boredom by Fallman et al. (2013), tendency to risky behaviors (2015) and emotional intelligence by Bradbury and Graves (2004). Research data were analyzed with Pearson correlation and multiple regression coefficient using spss software version 24. The results of the research showed that readiness for impatience, tendency to risky behaviors and emotional intelligence can predict the tendency to marital infidelity (P<0.05). The results of the research indicate that with the increase in readiness for impatience, tendency to risky behaviors and decrease in emotional intelligence, the tendency to marital infidelity increases.

    Keywords: tendency to marital infidelity, readiness for impatience, Tendency to Risky Behaviors, emotional intelligence
  • Kazem Bolandnazar, Saeed Teimory *, Hamid Nejat Pages 79-90
    Addiction as a common and multifactorial disease is a debilitating disorder that is rooted in the pharmacological effect of drugs, and notorious addicts are known to be those who escape treatment. Therefore, the aim of this study was determine the effect group schema therapy on self-control and emotion regulation of notorious addicts. This study in terms of purpose was applied and in terms of implementation method was quasi-experimental with a pretest and posttest design with an experimental and control groups. The research population was all notorious addicts of Mashhad city in 2020 year, which among them number of 30 people were selected as a sample by purposive sampling method and randomly with lottery assigned into two equal groups (each group 15 people). The experimental group trained 12 sessions of 90 minutes (on sessions peer week) with group schema therapy and the control group remained on the waiting list for training. The research tools were demographic information form, self-control questionnaire (Tangney et al, 2004) and difficulties in emotion regulation scale (Gratz and Roemer, 2004). Data were analyzed with tests of chi-square and multivariate analysis of covariance in SPSS version 23 software. The findings of present research showed that the experimental and control groups did not significant difference in terms of education level and age range (P>0.05). Also, the group schema therapy led to increase self-control and decrease difficulties in emotion regulation difficulty of notorious addicts of experimental group in compare with control group (P<0.001). The results of this study indicated the effect of group schema therapy on increasing self-control and reducing difficulties in emotion regulation of notorious addicts. Therefore, counselors and therapists can use group schema therapy along with other treatment methods to improve psychological characteristics.
    Keywords: Group schema therapy, Self-Control, emotion regulation, notorious addicts
  • Eghbal Valadi *, Hamed Noori Pages 91-109

    One of the paradigms proposed in the field of social psychology of the body, which has become popular among girls today, is the body management of Generation Z, in which girls are faced with changes in the physical characteristics of their bodies after the 1401 protests. The research method was applied in terms of application and purpose, and the survey method was used in terms of descriptive-analytical implementation. The research tools include Bourdieu's cultural capital questionnaire and the researcher-made questionnaire on girls' body management scale and Gibbons' social comparison. This research was conducted in 2022 and the sample size was made up of 60 girls aged 15 to 30 in Sanandaj, the sampling method was a simple random type and for the analysis of quantitative data, SPSS26 and SMART software was used. PLS has been used. The research findings showed that there is a significant relationship between the variables of generation z body management, cultural capital, virtual space, and social comparison of the mentioned variables. The social-psychological model of body management of generation z (z) based on virtual space and cultural capital with the mediation of social comparison (a case study of protest girls 1401) is suitable. The effect of predicting body management of Generation Z girls based on the social comparison in this research is equal to 0.42 and the effect of predicting body management based on cultural capital in this research is equal to 0.44 and the effect of predicting body management of Generation Z. based on virtual space in this research is equal to 0.47. In generation z girls of Sanandaj city, social comparison is an essential source of information about the self-management of generation (Z) bodies, and social comparison processes fill the gap between self-related topics and the concept of individual and intergroup identity based on protest psychology. As the consumption of external virtual space increases, the body management of generation z increases. In fact, these results show that the society in question has been exposed to conflicting and emerging sources of identity.

    Keywords: Z generation, Body Management, Cultural capital, Virtual space, Social Comparison
  • Maryam Abdolahi Moghadam *, Houshang Garavand, Saedeh Sabzian Pages 111-124

    Subject matter: 

    Today, one of the factors that may lead students to dependence on cyberspace by moving away from the school environment and provide the matter for academic dissatisfaction is academic alienation.

    Purpose

    it was to investigate the mediating role of academic alienation in the relationship between dependence on Cyberspace with academic satisfaction of gifted students: The mediating role of academic alienation.

    Method

    the research method was correlation of the type structural equation modeling. The population of this study included all the population of this study includes all female high school students of Farzanegan Secondary School who were studying in the academic year 2021-2022. The statistical sample size was determined based on the rules of thumb Kline equal to 170 people, which was done by available sampling method. The instruments used in this study were Internet Addiction Test (IAT), Academic Alienation Scale (AAS) and The Multidimensional Students' Life Satisfaction Scale (MSLSS).

    Data analysis method

    Data analysis was performed using structural equation modeling statistical method.

    Results

    findings showed that dependence on Cyberspace had a direct and positive effect on academic alienation; but it did not have a direct effect on academic satisfaction. Academic alienation also had a negative effect on academic satisfaction. Indirect results showed that academic alienation was able to mediate the relationship between Cyber space dependence and academic satisfaction.

    Conclusions

    it is suggested to education officials to teach students and families the necessary strategies for managing Cyber space so that students do not have low academic satisfaction due to alienation.

    Keywords: Dependence on Cyberspace, Academic Satisfaction, academic alienation
  • Shekoofeh Mottaghi *, Tahera Gholami, Mohammadreza Farzan Pages 125-137
    Excessive and incorrect use of the Internet and related technologies by adolescents is one of the common and important problems of our society. Addiction to the Internet in adolescents has negative and destructive consequences for them and the society. Therefore, the present research was conducted with the purpose of predicting Internet addiction based on resilience and motivational self-talk in adolescents. This research was descriptive of the correlation type. The statistical population of this research included all second year high school students of Bahabad city in 2018, of which 100 were selected by multi-stage cluster sampling method. The tools used in this research were Internet Addiction Questionnaire (Young, 2009), Resilience Questionnaire (Connor & Davidson, 2003), and Motivational Self-Talk Questionnaire (Brinthaupt, et al., 2009). Data analysis was done using SPSS-21 statistical software and statistical methods of Pearson's correlation coefficient and regression analysis. The findings showed that there was a negative and significant relationship between resilience and motivational self-talk with Internet addiction in adolescents. Also, there was a positive and significant relationship between resilience and motivational self-talk. In addition, 14% of the variance of internet addiction readiness is explained and predicted by resilience with beta (0.294) and motivational self-talk with beta (0.181). Therefore, considering that Internet addiction in adolescents can have adverse physical and psychological effects, it is very important to pay attention to the role of resilience and motivational self-talk in preventing possible problems.
    Keywords: internet addiction, resilience, motivational self-talk, adolescents