فهرست مطالب

روان شناسی سلامت و رفتار اجتماعی - سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1401)

نشریه روان شناسی سلامت و رفتار اجتماعی
سال دوم شماره 3 (پیاپی 7، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی شهروی*، افسانه قنبری پناه، محمدمهدی شریعت باقری، شیرین کوشکی صفحات 1-18
    این پژوهش با هدف مدل یابی خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان بر اساس فرآیندهای ارتباطی خانواده، جو مدرسه و سرسختی رواشناختی با نقش واسطه ای تاب آوری انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع همبستگی و با استفاده از مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری تحقیق حاضر ، شامل کلیه دانش آموزان پسر مشغول به تحصیل در مقطع دوره دوم دبیرستان های تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که نمونه ای به حجم 385 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامه های تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001)، عملکرد خانواده اپشتاین و همکاران (1983)، جو مدرسه زولیگ و همکاران(2009)، سرسختی روانشناختی کوباسا و همکاران (1982) و تاب آوری کانرو دیویدسون (2003) پاسخ دادند. نتایج حاکی از آن بودند که مدل خودتنظیمی هیجانی براساس فرآیندهای ارتباطی خانواده، جو مدرسه و سرسختی روانشناختی با واسطه تاب آوری از برازش مطلوبی برخوردار است. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم فرآیندهای ارتباطی خانواده بر تنظیم مثبت هیجان معنادار ولی بر تنظیم منفی هیجان معنادار نبود و اثر مستقیم جو مدرسه بر تنظیم مثبت و منفی هیجان معنادارنبودند ولی اثر غیرمستقیم جو مدرسه بر تنظیم مثبت هیجان معنادار بود. همچنین اثر مستقیم و غیرمستقیم سرسختی روانشناختی بر تنظیم مثبت و منفی هیجان معنادار بودند.در نتیجه یافته های این پژوهش، خانواده و مدرسه بر تنظیم مثبت هیجان دانش آموزان تاثیر دارند و ویژگی سرسختی روانشاختی بر تنظیم مثبت و منفی هیجان دانش آموزان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: تاب آوری، خودتنظیمی هجانی، خانواده، سرسختی، مدرسه
  • الهام حسنی*، شیما پرندین صفحات 19-31
    ناباروری یکی از دلایل مهم افزایش تعارضات زناشویی و کاهش صمیمیت جنسی بین زوجین است. از جمله درمان های موج سوم علم روانشناسی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شفقت درمانی است که به زوجین کمک می کند تا با مسایل پیش آمده در زندگی شان، برخورد مناسبی داشته باشند. هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و درمان مبتنی بر شفقت بر تعارضات زناشویی و صمیمیت جنسی زوجین نابارور شهر کرمانشاه بوده است. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی بوده و با استفاده از طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل با روش نمونه گیری از نوع در دسترس است. جامعه آماری، شامل تمام زوجین نابارور شهر کرمانشاه است که در سال 1399 به کلینیک های درمان ناباروری بیمارستان معتضدی شهر کرمانشاه مراجعه حضوری نموده بودند. نتایج نشان داد که هر دو روش درمانی زوج درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانی مبتنی بر شفقت در سطح معناداری (p≤0/01) در افزایش صمیمت جنسی زوجین نابارور موثر بوده اند. همچنین نتایج نشان داد که بین این دو روش درمانی از نظر اثربخشی تفاوت معنی داری وجود ندارد، چرا که تعارضات زناشویی اغلب ریشه در مشکلات عمیق بین زوجین دارد. این دو نوع روش درمان افق تازه ای در مداخلات بالینی است و می توان از آنها به عنوان دو روش درمانی اثرگذار برای درمان مشکلات زناشویی زوجین نابارور سود جست.
    کلیدواژگان: شفقت درمانی، درمان مبتنی برتعهد و پذیرش(اکت)، صمیمیت جنسی، تعارض زناشویی، ناباروری
  • منصور بیرامی، راضیه پاک* صفحات 33-49
    عوامل مختلفی از جمله بهزیستی روان شناختی که به عنوان رضایت و ادراک مثبت از زندگی تعریف شده است، بهداشت روانی افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی نقش امید به زندگی، شادکامی و ذهن آگاهی در پیش بینی بهزیستی روانشناختی انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 1398 بود که به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 228 نفر انتخاب شدند. جهت گردآوری اطلاعات از پرسشنامه های بهزیستی روانشناسی ریف (1980)، امید به زندگی اشنایدر و همکاران (1991)، مقیاس شادکامی آکسفورد (2001) و پرسشنامه ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه چندگانه با کاربرد نرم افزارSPSS نسخه 23 تجزیه و تحلیل شدند. یافته نشان داد که بین امید به زندگی، شادکامی و ذهن آگاهی با بهزیستی روانشناختی رابطه مستقیم و معناداری وجود دارد. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان داد که امید به زندگی، ذهن آگاهی و شادکامی به ترتیب قادر به پیش بینی تغییرات بهزیستی روانشناختی می باشند. نتایج حاکی از آن است که عامل های رویکرد روانشناسی مثبت همراه با ذهن آگاهی، بهزیستی روانشناختی افراد را ارتقاء می بخشند.
    کلیدواژگان: امید به زندگی، بهزیستی روانشناختی، ذهن آگاهی، شادکامی
  • معصومه حیدریان* صفحات 51-61
    افسردگی و وسواس از مشکلات شایع سلامت روان در افراد می باشد که عوامل متعددی در بروز این اختلالات نقش دارند. یکی از مولفه های مهم و مورد توجه در سلامت روان، منبع کنترل است. پژوهش حاضر با هدف مقایسه منبع کنترل و سلامت روان در بیماران افسرده و وسواس انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی و علی-مقایسه ای بوده که با مشارکت 140 نفر(70 نفر دارای اختلال وسواس و 70 نفر دارای اختلال افسردگی) از بیماران سرپایی مراجعه کننده به کلینیک های روانپزشکی شهر کرمانشاه در سال 1400 انجام شد. ابزار پژوهش حاضر شامل پرسشنامه سلامت روان GHQ پرسشنامه منبع کنترل راتر بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون های تی مستقل مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که منبع کنترل اکثر افراد (1/82 درصد) بیرونی بود و نمره سلامت روان و مولفه هایش در سطح متوسطی بودند. هر چند متغیرهای اختلال در عملکرد اجتماعی، اختلال اضطرابی و نشانه های جسمانی در افراد وسواسی بیشتر از افراد افسرده بود ولی این تفاوت از نظر آماری معنی دار نبود. نشانه های افسردگی در افراد افسرده بیشتر از افراد وسواسی بود و این تفاوت از نظر آماری معنی دار بود. وضعیت سلامت روان در افراد وسواس به طور معنی داری نسبت به افراد افسرده ضعیف تر بود. این در حالیست که منبع کنترل در دو گروه بیماران تفاوت معناداری نداشت. بیماران افسرده و وسواسی حداقل در برخی از مولفه های سلامت روان دارای نیمرخ شخصیتی متفاوت بودند، هر چند از نظر منبع کنترل تفاوت آماری معناداری را نشان ندادند.
    کلیدواژگان: سلامت روان، کنترل درونی-بیرونی، افسردگی، وسواس
  • محمد محمدی پور، افسانه اژدری* صفحات 63-79
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تنیدگی شغلی بر اساس کیفیت زندگی کاری و مهارت های ارتباطی در پرستاران بود. روش پژوهش برحسب هدف بنیادی و برحسب گردآوری اطلاعات توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه پرستاران شهر تهران با جمعیت 3500 نفری بوده است که در بخش بیماران کرونایی در بیمارستان مشغول به کار بودند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه تنیدگی شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی کاری والتونو پرسشنامه مهارت های ارتباطی کویین دام استفاده شد. نتایج رگرسیون هم زمان نشان داد کیفیت زندگی کاری و مهارت های ارتباطی می توانند عملکرد شغلی را پیش بینی کنند. با توجه به یافته ها می توان نتیجه گرفت کیفیت زندگی کاری و مهارت های ارتباطی پرستاران بر میزان تنیدگی شغلی آنان تاثیرگذار است. با در نظر گرفتن قدرت پیش بینی کنندگی مهارت های ارتباطی در رابطه با تنیدگی شغلی، می توان چنین مهارت هایی را به پرستاران آموزش داد تا از تنیدگی و استرس شغلی شان کاسته شود.
    کلیدواژگان: تنیدگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، مهارت های ارتباطی، پرستاران
  • فرزانه مزینانی، رویا کوچک انتظار* صفحات 81-96
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی روش ذهن آگاهی بر استرس شغلی، تعارض کار-خانواده و بهزیستی روان شناختی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه آماری، کارکنان شرکت سازه گستر سایپا در سال 1398 بودند. از بین آنها 60 نفر به روش در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آموزش ذهن آگاهی و کنترل جایگزین شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه استرس شغلی موسسه سلامت و ایمنی انگلستان (1993)، پرسشنامه بهزیستی روان شناختی ریف (1989) و پرسشنامه تعارض کار- خانواده کارلسون و همکاران (2000) بود. گروه آزمایش مداخله ذهن آگاهی مبتنی بر مدل کابات- زین (2015) را هر در 8 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کرد و گروه کنترل هیچ مداخله-ای دریافت نکرد. دوماه پس از اتمام جلسات از هر دو گروه پیگیری انجام شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس آمیخته با اندازه گیری مکرر انجام شد. یافته ها نشان داد که آموزش مهارت ذهن آگاهی بر کاهش استرس شغلی و تعارض کار-خانواده کارکنان و افزایش بهزیستی روان شناختی آنها موثر بوده است (05/0>P). به نظر می رسد روش آموزش ذهن آگاهی می تواند به عنوان یک مداخله در حیطه سلامت روانی کارکنان مورد استفاده قرار گیرد و روانشناسان بالینی و مشاران می توانند از این روش برای کاهش استرس شغلی و تعارض کار-خانواده کارکنان و افزایش بهزیستی روان شناختی کارکنان استفاده کنند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، استرس شغلی، تعارض کار- خانواده، بهزیستی روان شناختی
  • تفاوت نسل ها و ویژگی روانی اجتماعی نسل Z
    مژگان سپاه منصور*، رقیه نظری صفحات 97-107

    پژوهش کنونی با هدف شناخت تفاوت نسل ها و آشنایی با ویژگی روانی اجتماعی نسل Z انجام شد. در این پژوهش به شیوه اسنادی و با مطالعه بررسی پیشینه و مطالعات انجام شده به بررسی موضوع اقدام شد. در ابتدا نسل و تعاریف مختلف ارایه شده درباره نسل ها، سپس تفاوت میان نسل ها و ویژگی نسلZ به طور مشخص تر بررسی شد. بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شد، افراد نسل Z در جامعه ما علاوه بر نیازهای فیزیولوژیکی ، نیازهای اساسی انسانی دارند؛ که مهم ترین آن ها باور داشتن آن ها، نیاز به شنیده شدن و توجه کافی به آن هاست. افراد این نسل نیاز به پیشرفت دارند و لازمه رسیدن به این پیشرفت و خودشکوفایی همراهی جامعه و خانواده است.

    کلیدواژگان: نسل، نسل z، تفاوت نسل ها، ویژگی نسل z
|
  • Ali Shahravi *, Afsane Ghanbari Panah, Mohammad Mahdi Shariat Bagheri, Shirin Kooshki Pages 1-18
    The aim of this study was to model students' emotional self-regulation based on family communication processes, school climate and psychological hardiness with the mediating role of resilience. The research method was correlational and structural equation modeling. The statistical population of the present study was 209177 people, including all male students studying in the second year of high schools in Tehran in the academic year 1399-1400. Cognitive emotion Garnefski et al. (2001), Epstein et al.'s family functioning (1983), Zullig et al.'s (2009) school climate, Kobasa et al.'s (2002) psychological hardiness, and Conner and Davidson (2003) responsiveness. The results indicated that the model of emotional self-regulation based on family communication processes, school climate and psychological hardiness through resilience has a favorable fit. Also, the direct and indirect effect of family communication processes on positive emotion regulation was significant, but not on negative emotion regulation, and the direct effect of school climate on positive and negative emotion regulation was not significant, but the indirect effect of school climate on positive emotion regulation was significant. Also, the direct and indirect effects of psychological hardiness on positive and negative emotion regulation were significant. As a result of the findings of this research, family and school have an effect on the positive emotion regulation of students, and the characteristic of psychological hardiness has an effect on the positive and negative emotion regulation of students.
    Keywords: resilience, emotional self-regulation, Family, hardiness, school
  • Elham Hasani *, Shima Parandin Pages 19-31
    Infertility and lack of reproduction of spouses is one of the important reasons for increasing marital conflicts and reducing sexual intimacy between couples. Among the third wave of psychology therapies is acceptance, commitment, and compassion therapy, which helps people deal with the issues in their lives in a proper way. The aim of this study was to compare the effectiveness of acceptance and commitment based therapy and compassion based treatment on marital conflicts and sexual intimacy of infertile couples in Kermanshah. This research is a quasi-experimental type. The statistical population of the present study includes all infertile couples in Kermanshah who have referred to the infertility treatment clinics of Motazedi Hospital in Kermanshah annually and have shown the available type using pre-test, post-test design with control group and sampling method. It is found that couple therapy based on acceptance and commitment and couple therapy based on compassion at a significant level (p≤0.01) has been effective in increasing sexual intimacy. Also, at a significant level (p≤0.01), comparing the difference between the mean effectiveness of commitment therapy based on commitment and acceptance and couple therapy based on compassion, did not show a significant effect on marital conflicts.
    Keywords: compassion therapy, Commitment, Acceptance Therapy (ACT), Sexual intimacy, Marital conflict, Infertility
  • Mansur Bayrami, Razieh Pak * Pages 33-49
    Various factors affect individuals’ mental health, including psychological well-being which is defined as satisfaction and positive perception of life. The present study was conducted aiming to investigate the role of life expectancy, happiness, and mindfulness in predicting psychological well-being. The research method was a descriptive correlation. The statistical population included all students of University of Tabriz in 2019 academic year, of whom 228 individuals were selected by convenience sampling. The Ryff’s Psychological Well-being Scales (RPWBS; 1980), the Schneider Life Expectancy Questionnaire (1991), the Five Facet Mindfulness Questionnaire (FFMQ; Baer et al., 2006), and the Oxford Happiness Inventory (OHI; Argyle, 2001) were used to collect data. Data were analyzed using the Pearson correlation test, and multiple regression was performed using SPSS software version 23. The findings revealed that there is a direct and significant relationship between life expectancy, happiness, and mindfulness with psychological well-being. Multiple regression analysis showed that life expectancy, mindfulness, and happiness are able to predict the changes in psychological well-being, respectively. The results indicate that factors of positive psychological approach along with mindfulness improve the psychological well-being of individuals.
    Keywords: happiness, Life expectancy, mindfulness, psychological well-being
  • Masoumeh Heydarian * Pages 51-61
    Depression and obsessive-compulsive disorders are common mental health problems in people, and several factors play a role in these disorders. One of the most important components of mental health is the locus of control. The aim of this study was to compare the locus of control and mental health in depressed and obsessive-compulsive patients. The research method was descriptive and causal-comparative with the participation of 140 people (70 people with obsessive-compulsive disorder and 70 people with depression) from outpatients referred to Kermanshah psychiatric clinics in 2021. The instrument of the present study included the General Health Questionnaire (GHQ) and Ratter Locus of Control Questionnaire. Data were analyzed using descriptive statistics and independent t-tests. The results showed that the locus of control of most people (82.1%) was external and the score of mental health and its components were moderate. Although the variables incloud social dysfunction, anxiety disorder, and physical symptoms were more prevalent in obsessive-compulsive disorder than in depressed individuals, this difference was not statistically significant. Depression was more common in depressed people than in obsessive-compulsive disorder, and the difference was statistically significant. Mental health was significantly weaker in obsessive-compulsive disorder than in depressed individuals, although locus of control was not significantly different in the two groups of patients. Depressed and obsessive-compulsive patients have different personality traits, at least in some components of mental health, although they did not show a statistically significant difference in the locus of control, which can be considered to control and treat mental disorders.
    Keywords: mental health, Locus of Control, Depression, Obsessive-Compulsive
  • Mohammad Mohammadipour, Afsaneh Azhdari * Pages 63-79
    The aim of this study was to predict job stress based on quality of work life and communication skills in nurses. The research method was applied in terms of purpose and descriptive-correlational in terms of data collection. The statistical population of the current study included all nurses in Tehran with a population of 3500 people. For data collection, the British Institute of Health and Safety Job Stress Questionnaire , the Walton Standard Quality of Work Quality Questionnaire and the Queen Dam Communication Skills Questionnaire were used. Simultaneous regression results showed that quality of work life and communication skills can predict job performance.
    Conclusion
    According to the findings, it can be concluded that the quality of work life and communication skills of nurses affect their job stress. By considering the predictive power of communication skills related to job stress, such skills can be taught to nurses to reduce their stress and job stress.
    Keywords: Job Stress, Quality of Work Life, communication skills, nurses
  • Farzane Mazinani, Roya Koochakentezar * Pages 81-96
    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of mindfulness methods on job stress, work-family conflict and psychological well-being. The research method was quasi-experimental pre-test-post-test with control and follow-up groups. The statistical population was the employees of Sazeh Gostar Saipa Company in 1398. Among them, 60 people were selected by available methods and randomly assigned to two groups of mindfulness and control training. Data collection tools were the Occupational Stress Questionnaire of the British Institute of Health and Safety (1993), the Reef Psychological Welfare Questionnaire (1989) and the Work-Family Conflict Questionnaire of Carlson et al. (2000). The experimental group received mindfulness intervention based on Kabat-Zayn model (2015) in 8 sessions of 60 minutes each and the control group did not receive any intervention. Two months after the end of the sessions, follow-up was done from both groups. Data analysis was performed using repeated measures combined analysis of variance. Findings showed that mindfulness skills training has been effective in reducing job stress and work-family conflict of employees and increasing their psychological well-being(P<0.05). It seems that mindfulness training method can be used as an intervention in the field of mental health of employees and clinical psychologists and counselors can use this method to reduce job stress and work-family conflict of employees and increase mental well-being. Cognitive staff use.
    Keywords: mindfulness, Job Stress, Work-Family Conflict, psychological well-being
  • The difference between generations and the psychosocial characteristics of generation Z
    Mojgan Sepahmansour *, Roghaye Nazari Pages 97-107

    The current research was conducted with the aim of knowing the difference between generations and getting to know the psychosocial characteristics of generation Z. In this research, the issue was examined in a documentary way and by studying the background check and the studies done. First, the generation and the different definitions given about generations, then the difference between generations and the characteristics of generation Z were examined more specifically. Based on the studies, it was found that generation Z people in our society have basic human needs in addition to physiological needs; The most important of which is believing in them, needing to be heard and paying enough attention to them. The people of this generation need progress, and to achieve this progress and self-fulfillment, the company and family are necessary.

    Keywords: Generation, generation z, difference between generations, characteristics of generation z