فهرست مطالب

چشم انداز مدیریت دولتی - پیاپی 53 (بهار 1402)

فصلنامه چشم انداز مدیریت دولتی
پیاپی 53 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • غلامعلی طبرسا، بهنام گراوند، سمیرا طاهری*، بی تا شه بخش صفحات 15-32

    هدف تحقیق حاضر بررسی رابطه معنویت فضای کاری و تعهد سازمانی با نقش میانجی گری عجین شدن فرد با کار است. این پژوهش از منظر هدف از نوع پژوهش های  کاربردی و از نظر نوع روش، از انواع پژوهش توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش کارکنان بانک مسکن در کل ایران بودند که از بین 17616 نفر بر اساس روش نمونه گیری خوشه ای دو مرحله ای تعداد 638 پرسشنامه جمع آوری شد. روش گرداوری داده ها پرسشنامه بوده که بر اساس متغیرهای پژوهش تعداد 34 سوال طراحی گردید که برای طراحی  سوالات ،پرسشنامه استاندارد معنویت فضای کاری جان میلیمن، پرسشنامه استاندارد عجین شدن با شغل ویلمر و پرسشنامه استاندارد تعهد سازمانی جلال هانایشا استفاده شد.  آنالیز داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS و PLS انجام شد که در نهایت تاثیر مستقیم معنویت فضای کاری بر تعهد سازمانی کارکنان و همچنین تاثیر غیر مستقیم معنویت فضای کاری بر تعهد سازمانی کارکنان با نقش میانجی گری عجین شدن کارکنان با شغل) نیز تایید گردید.

    کلیدواژگان: معنویت فضای کاری، عجین شدن با شغل، تعهد سازمانی، بانک مسکن
  • ایدا هنرمندی چوکامی*، رضا واعظی، فتاح شریف زاد، حبیب الله رودساز صفحات 33-57
    هدف

    هدف این است که با توجه به بوروکراسی آرمانی وبر به عنوان چارچوبی جهت تطبیق، مشخص شود که قدرت های سیاسی حاکم بر روند تصمیم گیری های سازمانی در بوروکراسی دولتی ایران تا چه اندازه با تخصص گرایی و قدرت تکنوکراتیک الگوی بوروکراسی آرمانی وبر که بازتاب آرای اداری است؛ هم خوانی دارد. با انجام فرآیند پژوهش می توان به این مسیله پاسخ مناسبی داد که شکل کنونی جایگاه قدرت تخصصی در بوروکراسی دولتی ایران به مدل بوروکراسی ایده آل وبر نزدیک تراست یا مدل سالا و ویژگی های مرتبط با آن، که بازتاب آرای سیاسی است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    داده های این پژوهش با رویکرد کیفی مبتنی بر تحلیل مضمون استقرایی، نمونه گیری هدفمند و مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 نفر از صاحب نظران اجرا یی وزارت آموزش و پرورش گردآوری شد.

    یافته های پژوهش: 

    مضامین سازمان دهنده شامل قدرت مبتنی بر سیاست، عدم پیروی از قوانین و دستورالعمل های مستند شده، در نظر نگرفتن زیرساخت و امکانات موجود، برتری ملاحظات سیاسی بر تصمیمات، خویشاوندسالاری، بوروکراسی های زاید اداری، ضعف پاسخگویی و مسیولیت پذیری، سوابق کوتاه مدت خدمت وزراء، مشخص نکردن اهداف، فرمالیزم، در نظر نگرفتن بوم شناسی محیطی، وجود فساد اداری، وجود تصمیمات مقطعی، ضعف استفاده از تخصص و پذیرش متخصصان، ضعف در صلاحیت علمی و سوابق تصمیم گیرندگان، ضعف مشارکت در تصمیمات، محدودیت نظام ارزیابی در تصمیمات، بی ثباتی و عدم هماهنگی و ضعف در اجرای برنامه ریزی است.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    مدل نهایی توسط محقق ارایه شده است و نتایج حاصل از پژوهش ممکن است قابلیت تعمیم پذیری در تمامی سازمان های بخش دولتی را نداشته باشد.

    پیامدهای عملی: 

    نتایج پژوهش نشان می دهد؛ بوروکراسی دولتی ایران در چارچوب بوروکراسی وبر و مدل سالا، از لحاظ قدرت تخصصی، گرایش بیشتری به مدل سالا دارد و تبعیت سیاسی نسبت به قدرت تخصصی در اولویت قرار می گیرد.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    درپژوهش های انجام شده در کشور تا کنون به صورت مشخص و خاص میزان پایبندی و التزام بوروکراسی دولتی ایران به ویژگی های ساختاری همچون تخصص گرایی و قدرت تکنوکراتیک مطرح شده در بوروکراسی آرمانی و ایده آل وبر به عنوان یک مبنا که راهکاری برای حل بسیاری از مسایل و مشکلات اداری است مورد بررسی قرار نگرفته است.

    کلیدواژگان: بوروکراسی، تخصص گرایی، جامعه منشوری، مدل سالا، تحلیل مضمون
  • محسن فرهادی نژاد*، کریم بیکی صفحات 59-75
    هدف

    هدف از این مطالعه، بررسی روند تغییر مهمترین علل ظهور و موثرترین راهکارهای مدیریت فساد اداری در سه مقطع زمانی مختلف (سال 1378، سال 1388 و سال 1399) از منظر مدیران و کارکنان بخش دولتی در استان خراسان رضوی می باشد.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    پژوهش حاضر از حیث هدف، کاربردی و از منظر روش گردآوری داده ها، توصیفی- پیمایشی و از نوع بررسی روند بوده و جامعه آماری آن مدیران و کارکنان سازمان های دولتی خراسان رضوی می باشد.

    یافته های پژوهش: 

    بر اساس تحلیل داده های جمع آوری شده در این سه مطالعه، عوامل اقتصادی از رتبه اول در سال 78 به رتبه سوم در سال 88 و 99 تنزل یافته و عوامل مرتبط با قوانین و مقررات که در سال های 78 و 88 در جایگاه پنجم (آخر) قرار داشتند به رتبه اول علل بروز فساد ارتقاء یافته اند. همچنین، قوانین و مقررات کارآمد به عنوان مهمترین راهکارهای کنترل فساد، از رتبه دوم در سال 78 به رتبه اول در دو مطالعه اخیر ارتقاء یافته و افزایش حقوق کارکنان دولت از رتبه اول در سال 78 به جایگاه سوم در سال 88 و به پله 13 در سال 99 سقوط کرده است.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    مهمترین محدودیت این پژوهش، همچون سایر مطالعات مشابه که در خصوص معضلات نظام اداری انجام می شود، محافظه کاری در پاسخگویی به سوالات است که باعث می شود نرخ بازگشت پرسشنامه ها بسیار پایین بیاید و فرآیند اجرا را دشوارتر سازد.

    پیامدهای عملی:

     بر اساس نتایج تحقیق، تمرکز بر شفاف سازی قوانین و مقررات، اطلاع رسانی در خصوص نحوه دریافت خدمات، ایجاد مکانیزم های کارآمدتر در فرآیند تصمیم گیری سازمان های دولتی، اصلاح فرآیندها و ساختارهای اداره امور با رویکرد تشدید کنترل های موجود و حصول اطمینان از اجرای دقیق قوانین و بستن راه های اعمال نفوذ و سلایق در اجرای مقررات می تواند به منظور مدیریت بهتر بیماری فساد مد نظر سیاست گذاران قرار گیرد.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    در زمینه فساد اداری در ایران، مطالعه طولی انجام نشده و این مقاله با بهره گیری از رویکرد روندپژوهی، امکان شناسایی تغییرات نگرش در جامعه هدف و بهره گیری از آن را در تدوین سیاست های اثربخش تر در این حوزه فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: سازمان های دولتی، فساد اداری، مطالعه طولی فساد
  • مریم رزمجو، جعفر بیک زاد*، فرهاد نژاد حاجی علی ایرانی، یحیی داداش کریمی صفحات 77-98
    هدف

    یکی از چالش های مهم سازمان های دولتی در حوزه منابع انسانی، کوتوله پروری است که در بلندمدت سازمان را با مشکل فقدان استعدادهای مورد نیاز و عدم وجود برنامه های نظام مند جهت تامین تداوم رهبری برای منصب های کلیدی مواجه می سازد. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی کوتوله پروری در سازمان های دولتی ایران می باشد.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    استراتژی این پژوهش، کیفی و مبتنی بر نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش، مدیران اجرایی و اساتید متخصص مدیریت دولتی می باشد. در این پژوهش برای انتخاب نمونه، از نمونه گیری هدف مند و گلوله برفی استفاده شد که بر اساس قاعده اشباع با انجام 17 مصاحبه این مهم حاصل شد. داده ها با استفاده از روش کدگذاری اشتراوس و کوربین (1990) و با نرم افزار MAXQDA 2020 تحلیل شدند.

    یافته های پژوهش: 

    در این پژوهش مجموعا 88 مفهوم در قالب 20 مقوله فرعی نهایی و 6 مقوله اصلی، مشتمل بر سیاست زدگی نظام مدیریت منابع انسانی، مدیریت ویترینی، بی ثباتی در جو سازمان و ماقبل ستیزی مدیران (شرایط علی)، شایسته هراسی، ناکارآمدی حرفه ای، طرد جانشین پروری و سوداگری اداری (پدیده محوری)، ناکارآمدی نظام جذب منابع انسانی، بی انگیزگی منابع انسانی مستعد و بی توجهی به رشد و بالندگی منابع انسانی (راهبردها/کنش ها)، کوتاه نگری مدیران و تعاملات محدود و مبهم (شرایط مداخله گر)، زمینه های فرهنگی، فردی و اجتماعی (شرایط زمینه ای) و بی حسی سازمانی، کندذهنی سازمانی، کاهش کارایی و اثربخشی منابع انسانی و نخبه ستیزی در سازمان (پیامدها) به دست آمده است.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    عدم دسترسی راحت به خبرگان به علت شیوع ویروس کرونا از جمله محدودیت های این پژوهش بوده است.

    پیامدهای عملی: 

    با عنایت به شناسایی ابعاد و مولفه های پدیده کوتوله پروری در پژوهش حاضر، تصمیم گیران ارشد، سیاست گذاران و مدیران عالی سازمان های دولتی بایستی، راهکارهای عملی لازم را برای اجرایی شدن نتایج پژوهش به کار گیرند.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    پژوهش حاضر به یکی از موضوعات کمتر توجه شده در حوزه رفتار سازمانی و مدیریت منابع انسانی پرداخته و الگویی در خصوص آن ارایه نموده است.

    کلیدواژگان: کوتوله پروری، سازمان های دولتی، نظریه پردازی داده بنیاد
  • سمیه طالبی گرکانی*، حسن رضا زین آبادی، سعید جعفری نیا، اکبر حسن پور صفحات 99-122
    هدف

    امروزه منابع انسانی به عنوان تنها مزیت رقابتی پایدار برای سازمان ها، شناخته می شود و سازمان ها به علت رقابت شدیدی که با هم دارند، سرمایه گذاری های قابل توجهی در حوزه آموزش انجام می دهند. با این وجود، اثربخشی آموزش به این بستگی دارد که آیا مهارت های آموخته شده کارکنان، به محیط کار واقعی منتقل می گردد یا خیر. از بین عوامل مختلفی که به طور مستقیم یا غیرمستقیم بر انتقال آموزش تاثیر می گذارند، حمایت سرپرست (مدیر مستقیم) به عنوان یک متغیر محیط کار دارای روابط متنوعی با انتقال است. اگر کارکنان از سرپرست خود حمایت دریافت کنند، انگیزه بیشتری برای یادگیری و تسلط بر محتوای یادگیری خواهند داشت و می توانند انتقال آموزش مناسبی ایجاد کنند.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد: 

    در این تحقیق 16 مصاحبه نیمه ساختاریافته با مدیران شرکت های کارگزاری به روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. روش مورد استفاده در این پژوهش از جمله روش های کیفی، روش تحلیل محتوای جهت دار بود.

    یافته های پژوهش: 

    مرور متوالی مصاحبه ها و مقایسه مستمر داده ها، منجر به شناسایی و دسته بندی سه مضمون نگرش، استراتژی و رفتار، هشت زیر مضمون و 41 نشانگان شد. نتایج حاکی از آن بود که نگرش ها، استراتژی ها و رفتارهایی که مدیران در قبال کارمندانشان به کار می گیرند در انتقال آموزش بسیار مهم هستند و اجرایی شدن آن در سازمان، از هدر رفت منابع مالی و غیرمالی عظیمی جلوگیری به عمل می آورد.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    نمونه مورد بررسی در این پژوهش متعلق به صنعت کارگزاری می باشد، نتایج به دست آمده بدون شک باید نمایانگر شرکت های واسطه گری مالی در ایران باشد، اما تحقیقات بین جمعیتی این سوال را مطرح می کند که آیا اتخاذ تدابیر یکسان در زمینه های مختلف امکان پذیر است و آیا می توان از نتایج به دست آمده در کشورها و صنایع دیگر نیز استفاده نمود؟

    پیامدهای عملی: 

    این پژوهش پیکربندی جدیدی از حمایت های مدیران میانی (سرپرستان مستقیم) و یا همان رهبران انتقال آموزش جهت تسهیل آموخته ها به محیط کار ارایه می دهد. مدیران بر اساس نگرش هایی که به آموزش های ضمن خدمت دارند، استراتژی هایی را به کار می گیرند و در نهایت بر اساس استراتژی های کلی، که یا به کمک مدیران ارشد سازمان قابلیت اجرا دارند و یا در سطح خود مدیر (سرپرست مستقیم) اجرایی می گردند، رفتارهایی را در 4 بعد ابزاری، اطلاعاتی، ارزیابی و عاطفی جهت بهبود فضای انتقال در مورد کارمندانشان به کار می گیرند.

    ابتکار یا ارزش مقاله: 

    پژوهش های انجام شده در زمینه انتقال آموزش موضوع حمایت مدیر را به عنوان بخشی از حمایت های سازمانی مطرح کرده اند و هیچ یک به تفصیل به ابعاد نگرش ها، رفتارها و استراتژی های مدیران نپرداخته اند. 

    کلیدواژگان: استراتژی، انتقال آموزش، رفتار، حمایت مدیران، نگرش
  • علی جورسرائی، علی فرهادی محلی*، احمد جعفری صمیمی، مجتبی طبری صفحات 123-160
    هدف

    هدف پژوهش حاضر الگو یابی ارزیابی خط مشی های توسعه انرژی های تجدیدپذیر موثر بر شاخص های کلان اقتصادی است.

    طراحی/ روش شناسی/ رویکرد:

     روش شناسی تحقیق، استفاده از روش ترکیبی اکتشافی کیفی - کمی بود. جامعه آماری در بخش کیفی، اساتید مراکز آموزش عالی در زمینه انرژی و اقتصاد و مدیران عالی، میانی و کارشناسان ارشد صنعت برق کشور و در بخش کمی مدیران و معاونان وزارت نیرو، شرکت های توانیر، برق منطقه ای تهران، فارس، مازندران و ساتبا به تعداد 180 نفر بودند. در بخش کیفی با روش نمونه گیری گلوله برفی، 20 خبره و در بخش کمی با روش نمونه گیری طبقه ای نسبی با استفاده از فرمول کوکران، 123 نفر انتخاب شدند. داده ها در بخش کیفی با تکنیک دلفی و در بخش کمی با پرسشنامه 105 گویه ای با نرم افزارهای SPSS و Smart PLS تحلیل شد. برای تعیین روایی و پایایی در مرحله کیفی از بررسی های لازم شامل مقبولیت و قابلیت، استفاده شده و در مرحله کمی، روایی پرسشنامه ها به صورت صوری، محتوایی (محدوده CVR و CVI برای هر یک از گویه ها به ترتیب بین 6/0 تا 0/1 و 85/0 تا 0/1) و سازه تایید شد. پایایی و پایایی ترکیبی مولفه ها به ترتیب بین 847/0 تا 951/0 و 759/0 تا 931/0 برآورد و تایید شد.

    یافته های پژوهش:

     یافته ها نشان داد، الگوی ارزیابی خط مشی های توسعه انرژی های تجدیدپذیر موثر دارای نه بعد (ارزیابی هدف، چارچوب حقوقی، انطباق و سازگاری، الزامات مدیریت، مدیریت محیط خط مشی، ارزیابی فرایند، ارزیابان خط مشی، حسابرسی و ویژگی شیوه مطلوب ارزیابی) و 25 مولفه بوده است.

    محدودیت ها و پیامدها: 

    با توجه به شناسایی و آزمون ابعاد و مولفه های تبیین کننده ارزیابی خط مشی های توسعه انرژی های تجدیدپذیر موثر بر شاخص های کلان اقتصادی در صنعت برق، تعمیم نتایج به صنایع دیگر محدودیت دارد.

    پیامدهای عملی:

     ارایه الگویی برای ارزیابی خط مشی های توسعه انرژی های تجدیدپذیر موثر بر شاخص های کلان اقتصادی در صنعت برق.

    ابتکار یا ارزش مقاله:

     تحقیق حاضر به یکی از موارد کمتر توجه شده در صنعت برق و مبحث انرژی های تجدیدپذیر پرداخته و الگویی در خصوص آن ارایه نمود.

    کلیدواژگان: ارزیابی خط مشی، توسعه انرژی های تجدیدپذیر، شاخص های کلان اقتصادی
  • فریبا برومندان*، محمدعلی سرلک، علیرضا موغلی، غلامرضا طالقانی صفحات 161-185
    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی عوامل موثر بر کار بدون استرس در سازمان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، طراحی مدل مفهومی و اعتبارسنجی مدل طراحی شده است.

    طراحی/ روش شناسی/رویکرد: 

    برای رسیدن به اهداف پژوهش از رویکردهای کیفی و کمی استفاده شده است. در بخش کیفی با استفاده از دلفی، عوامل موثر شناسایی شد. در بخش کمی برای اعتبار سنجی مدل مفهومی، از پرسشنامه محقق ساخته استفاده شده است. روش نمونه گیری در بخش کیفی غیراحتمالی از نوع گلوله برفی و در بخش کمی، نمونه گیری تصادفی در جامعه محدود بوده است. با استفاده از فرمول کوکران، حجم نمونه 380 نفر تعیین شد. روایی پرسشنامه بخش کیفی و بخش کمی، روایی محتواست و پایایی بخش کمی با آلفای کرونباخ محاسبه شده است. برای تحلیل داده های تجربی، آزمون فرضیه ها و تایید همخوانی سازه نظری با سازه تجربی از تحلیل عاملی و تحلیل مسیر استفاده شده است.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج پژوهش نشان داده است که عوامل فردی، عوامل عملیاتی، عوامل سازمانی و عوامل محیطی بر کار بدون استرس تاثیر دارند. از بین عوامل موثر، عوامل سازمانی، عملیاتی و محیطی با کار بدون استرس رابطه معکوس دارند ولی سازه عوامل فردی با کار بدون استرس رابطه مستقیم دارد.

    محدودیت ها و پیامدها:

     در مراحل اولیه، جامع نبودن نتایج پژوهش های پیشین، موجب ارایه مدل اولیه بر اساس استنباط پژوهشگران شد.

    پیامدهای عملی:

     با اجرای این الگو، علاوه بر افزایش بهره وری، تمایل افراد به ترک سازمان کاهش می یابد و انگیزه آنان برای افزایش اثربخشی بیشتر می شود.

    ابتکار یا ارزش مقاله 

    برای طراحی مدل کار بدون استرس، به موازات بررسی عوامل موثر بر مدیریت استرس، عوامل موثر بر ایجاد استرس شغلی، بررسی شد؛ در نهایت با تلفیق این دو مقوله متفاوت، عوامل و شاخص های کار بدون استرس بر اساس استنباط پژوهشگر و نظر خبرگان، استخراج گردیده و سپس اعتبارسنجی شد؛ نتیجه طراحی و اعتبارسنجی، مدل جامع و جدیدی است که محیط، فرد و سازمان را در برمی گیرد.

    کلیدواژگان: استرس شغلی، کار بدون استرس، رویکردآمیخته
|
  • Gholamali Tabarsa, Behnam Geravand, Samira Taheri *, BITA SHAHBAKHSH Pages 15-32
    Purpose

     The purpose of this research is to investigate the relationship between Workplace Spirituality and Organizational Commitment using Work Engagement as a mediator variable.

    Design/ methodology/ approach:  

    This research is practical and descriptive-scrolling. The data collection method is using a questionnaire. to design questions, Standard Questionnaire of John Millman's, Wilmer's Standard Adjustment Questionnaire, and Jalal Hanayha's Organizational Commitment Standard Questionnaire were used. Data analyse was done by using SPSS and PLS softwares.

    Research Findings

     The results shows that Workplace Spirituality has a direct effect on Organizational Commitment and an indirect effect on Organizational Commitment using modiator variable, Work Engagement.

    Limitations & Consequences:  

    One of the limitations of this research was long distance between branches of the bank, which ultimately leading us to consider only the privileged and first-class branches as our statistical population. This caused a decrease in our statistical population that could change the results of the research.

    Practical Consequences:  

    People who come to the organization with higher spirit, good morals and more spirituality should be encouraged and this behavior should be emphasized in the organization and people should be encouraged to do this to institutionalize the role of honesty in organizational commitment.

    Innovation or value of the Article:  

    Since in previous researches, the separate impact of each of the mentioned variables on each other has been investigated, and so far no research has investigated the simultaneous impact of the workplace spirituality effect on the organizational commitment by considering moderating role of Work Engagement, the present research has tried to investigate this effect in the form of a single model. on the other hand, the statistical population of the present study has widely covered the privileged and first-class branches of all the provinces of the country, which has distinguished this study from previous studies.
    Paper Type: Research Paper

    Keywords: maskan bank, work engagement, Work Place Spirituality, organizational commitment
  • Aida Honarmandi Chokami *, Reza Vaezi, Fattah Sharifzadeh, Habib Alah Roodsaz Pages 33-57
    Objective

    The present study aimed to use Weber's ideal bureaucracy as a framework for adaptation, considering one of its structural features, namely specialization, which utilizes rationality, the expertise, scientific and expert calculations as the bases for decision-making instead of personal preferences and political tendencies, and consider the fact that administrative decisions are generally taken either as a result of political or administrative opinions (specialization) to determine to what extent the political powers, which govern the process of organizational decision-making in Iranian ministries and public agencies, or in a more general sense, in the Iranian state bureaucracy are compatible to the specialization and technocratic power of Weber's ideal bureaucracy model.

    Design/Methodology/Approach:

     Data of the present research were collected by a qualitative approach based on inductive thematic analysis, purposive snowball sampling, and semi-structured interviews with 10 executive experts of the Ministry of Education, and then they were coded and analyzed, and the network of extracted themes was drawn

    Research Findings

    There were 19 themes organized and identified in the study included policy-based power, non-compliance with documented laws and guidelines, disregard for existing infrastructures and facilities, the superiority of political considerations over decisions, nepotism, redundant bureaucracies, weakness of accountability, short-term records of ministerial service, failure to set goals, formalism, disregard for environmental ecology, corruption, periodic decisions, weakness in the use of expertise and acceptance of experts in decisions, weakness in scientific competence and background of decision-makers, poor participation in decisions, limited evaluation system in decisions, instability, lack of coordination, and weakness in the implementation of planning.

    Limitations & Consequences: 

    The final model is presented by the researcher and the results of the research may not be generalizable in all public sector organizations.

    Practical Consequences: 

    The results of the research show that in the government bureaucracy of Iran, in the framework of Weber and Sala model bureaucracy, specialized power is more inclined to sala model and political obedience is a priority.

    Innovation or value of the Article:

     In the researches conducted in the country so far, the degree of adherence and commitment of the Iranian government bureaucracy to structural features such as specialization and technocratic power proposed in Weber's ideal bureaucracy as a basis for solving many problems and administrative problems have not been investigated.

    Keywords: Weber's bureaucracy, specialization, Prismatic society, Sala model, Thematic Analysis
  • Mohsen Farhadinejad *, Karim Beyki Pages 59-75
    Purpose

     The purpose of this study is to investigate the trend of changes in the most important causes of emergence and the most effective strategies for managing corruption in three different time periods (1999, 2009 and 2021) from the perspective of managers and employees of the Khorasan Razavi public sector.

    Design/ methodology/ approach: 

    The present study is applied in terms of purpose and in terms of data collection method, it is descriptive-survey and longitudinal survey.
    Research

    Findings

     Based on the analysis of data collected in these three studies, economic factors have decreased from the first rank in 1999 to the third ranks in 2009 and 2021 and the factors related to laws and regulations in 1999 And 2009 were in the fifth (last) position, up to the first rank of the causes of corruption. Also, efficient laws and regulations as the most important strategies to control corruption, have been upgraded from second place in 1999 to first place in the last two studies and increase the salaries of government employees from first place in 1999 to third place in 2009 and to 13th place in 2021 has fallen.

    Limitations & Consequences:  

    Conservatism in answering questions, which makes the return rate of questionnaires very low and makes the implementation process more difficult.

    Practical Consequences: 

     Based on the results of the research, the focus is on transparency of laws and regulations, informing about how to receive services, creating more efficient mechanisms in the decision-making process of governmental organizations, reforming processes and governance structures with the approach of tightening existing controls can be considered by policymakers in order to better manage of the disease of corruption.

    Innovation or value of the Article:  

     In the field of administrative corruption in Iran, no longitudinal study has been done and this article, by using the trend research approach, provides the possibility of identifying changes in the attitude of the target society and using it in formulating more effective policies in this field.

    Keywords: Administrative Corruption, Longitudinal study of corruption, Public Organizations
  • Maryam Razmjou, Jafar Beikzad *, Farhad Nejad Haji Ali Irani, Yahya Dadash Karimi Pages 77-98
    Purpose

    One of the most important challenges of governmental organizations in the field of human resources is dwarfism, which in the long run causes the organization to face the problem of lack of required talents and the lack of systematic plans to ensure the continuity of leadership. Based on this, the aim of the current research is to design a dwarfism pattern in Iranian governmental organizations.

    Design/ Methodology/ Approach: 

    The strategy of this research is qualitative based on grounded theory. The statistical population of the research is executive managers and professors specializing in public administration. In this research, purposeful and snowball sampling was used to select the sample, which was achieved based on the saturation rule by conducting 17 interviews. Data were analyzed using Strauss and Corbin (1990) three-step coding method and MAXQDA 2020 software.

    Research Findings

    In this study, a total of 88 concepts in the form of 20 final sub-categories and 6 main categories, were found and they were: the politicization of the human resources management system, showcase management, Instability in the atmosphere of the organization and The antagonism of managers (causal conditions), merit phobia, Professional inefficiency, rejection of succession and administrative mercantilism (central category), ineffectiveness of the human resources recruitment system, lack of motivation of talented human resources and disregard for the growth and development of human resources (strategies/actions), short-sightedness of managers and interactions. limited and vague (intervening conditions), cultural, individual and social contexts (contextual conditions) and organizational numbness, organizational slowness, reduced efficiency and effectiveness of human resources and anti-elitism in the organization (consequences).

    Limitations & consequences: 

    The lack of easy access to experts due to the spread of the Corona virus was one of the limitations of this research.
    Practical Consequences: In order to identify the dimensions and components of the dwarfism phenomenon in the present study, senior decision makers, policy makers and senior managers of governmental organizations should apply the necessary practical strategies to implement the research results.

    Innovation or value of the Article: 

    The present study is one of the less attention topics in the field of organizational behavior and human resource management and provides a model for it.

    Keywords: Dwarfism, Government agencies, Grounded Theorizing
  • Somayeh Talebi Gerkani *, Hassan Reza Zeinabadi, Saeed Jafariniya, Akbar Hassanpoor Pages 99-122
    Purpose

    Today, human resources are known as the only sustainable competitive advantage for organizations, and organizations make significant investments in the field of education due to the intense competition they have with each other. However, the effectiveness of training depends on whether the skills learned by employees are transferred to the real work environment or not. Among the various factors that directly or indirectly affect the transfer of education, the support of the supervisor (direct manager) as a work environment variable has various relationships with the transfer. If employees receive support from their supervisor, they will be more motivated to learn and master the learning content and can create a proper transfer of training.

    Design/ methodology/ approach: 

     In this research, 16 semi-structured interviews were conducted with managers of brokerage companies using a targeted sampling method. The method used in this research, among the qualitative methods, was directed content analysis.

    Research Findings

    The sequential review of interviews and continuous comparison of data led to the identification and classification of three themes of attitude, strategy and behavior, eight sub-themes and 41 symptoms of the guideline. The results indicated that the attitudes, strategies and behaviors used by managers towards their employees are very important in the transfer of training and its implementation in the organization and prevents the wastage of huge financial and non-financial resources.

    Limitations & Consequences: 

    The sample examined in this research belongs to the brokerage industry, the obtained results should undoubtedly represent the financial intermediation companies in Iran, but cross-population research raises the question of whether it is possible to adopt the same measures in different fields and can the results obtained in other countries and industries be used?

    Practical Consequences: 

    This research presents a new configuration of support for middle managers (direct supervisors) or the leaders of training transfer to facilitate learning in the workplace. Managers use strategies based on their attitudes towards in-service training and finally based on general strategies, which can be implemented either with the help of senior managers of the organization or at the level of the manager himself (direct supervisor). They are implemented, behaviors are used in 4 instrumental, informational, evaluation and emotional dimensions to improve the transfer environment for their employees.

    Innovation or value of the Article: 

    The researches carried out in the field of education transfer have raised the issue of manager's support as a part of organizational support, and none of them have addressed in detail the dimensions of managers' attitudes, behaviors and strategies.

    Keywords: Strategy, transfer of training, Behavior, support of managers, attitude
  • Ali Jorsaraee, Ali Farhadi Mahhali *, Ahmad Jafari Samimi, Mojtaba Tabari Pages 123-160
    Purpose

    The aim of the current research was to find a model to evaluate the development policies of renewable energies effective on macroeconomics indicators.

    Design/ methodology/ approach:

     The research methodology was the use of a qualitative-quantitative exploratory combined method. The statistical community in the qualitative section, professors of higher education centers in the field of energy and economics and high, middle managers and senior experts of the country's electricity industry, and in the quantitative section, managers and deputies of the Ministry of Energy, Tavanir companies, and regional electricity of Tehran, Fars, Mazandaran and Satba which was 180 people. In the qualitative section, 20 experts were selected using the snowball sampling method, and in the quantitative section, 123 people were selected using the relative stratified sampling method using Cochran's formula. The data were analyzed in the qualitative section with Delphi technique and in the quantitative section with a 105-item questionnaire using SPSS and Smart PLS software. In order to determine the validity and reliability in the qualitative stage, the necessary checks including acceptability and ability were used, and in the quantitative stage, the validity of the questionnaires in form and content (CVR and CVI range for each of the items, respectively between 6. 0 to 0.1 and 0.85 to 1.0) and the structure was confirmed. The reliability and combined reliability of the components were estimated and confirmed between 0.847 and 0.951 and 0.759 and 0.931, respectively.

    Research Findings

    The findings showed that the evaluation model of effective renewable energy development policies has nine dimensions (objective evaluation, legal framework, compliance and compatibility, management requirements, policy environment management, process evaluation, policy evaluators, audit and the characteristics of the optimal method of evaluation) and 25 components.

    Limitations & Consequences: 

    According to the identification and testing of the dimensions and explanatory components of the evaluation of renewable energy development policies effective on macroeconomics indicators in the electricity industry, the generalization of the results to other industries is limited.

    Practical Consequences: 

    Providing a model for evaluating renewable energy development policies effective on macroeconomics indicators in the electricity industry

    Innovation or value of the Article: 

    The current research deals with one of the less noticed cases in the electricity industry and the subject of renewable energies and presents a model regarding it.

    Keywords: Policy Evaluation, Renewable Energy Development, Macroeconomic Indicators
  • Fariba Broumandan *, Mohammad Ali Sarlak, Alireza Mooghali, Gholam Raza Taleghani Pages 161-185
    Purpose

    The purpose of this study is the Identification of factors which impact on stress-free work in the Islamic Republic of Iran Broadcasting Organization, conceptual model design and Validation model performance.

    Design/ Methodology/ Approach: 

    Qualitative and quantitative approaches have been used to achieve the objectives of the research. In the qualitative part, using fuzzy Delphi method, the effect on stress-free work was identified. In the quantitative part, questionnaires were designed to validate the conceptual model. The sampling method in the qualitative part was non-probability snowball type and in the quantitative part, random sampling in the limited population. Using Cochran's formula, the sample size of 380 people was determined. The validity of the questionnaire is content validity and its reliability is calculated by Cronbach's alpha. To analyze the experimental data, test the hypotheses and confirm the agreement of the theoretical structurethe experimental structure for factor analysis and path analysis have been used.

    Researcher Findings

    Research shows that personal, operational, organizational and environmental factors are effective for stress-free work. Among the factors, effective, organizational, operational and environmental factors are inversely related to stress-free work, but another factor is directly related to stress-free work.

    Limitations & Consequences:

     in the early stages, the lack of previous researches, led to the presentation of the initial model based on the researchers inference.

    Practical Consequences:

     By implementing this model, in addition to increasing performance, people tend to leave the organization less and their motivation increases.

    Innovation or value of the Article: 

    To design a stress-free work model, in parallel with examining the factors affecting stress management, the factors affecting job stress were examined; Finally, by combining these two different categories, factors and indicators of stress-free work were extracted based on the inference of the researchers and the opinion of the experts, and then validated; The result of design and validation is a comprehensive and new model that includes the environment, the individual and the organization.

    Keywords: Job Stress, Stress-Free Work, Mixed Approach