فهرست مطالب

پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی - سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1401)

نشریه پژوهش در آموزش مطالعات اجتماعی
سال چهارم شماره 4 (پیاپی 14، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا رنجبرباروق* صفحات 1-24
    بهره گیری از تجارب کشورهای توسعه یافته و مطالعات تطبیقی یکی از منابع اطلاعاتی قابل اعتماد برای افزایش کیفیت آموزش می باشد. هدف از پژوهش حاضر مطالعه ی تطبیقی برنامه ی درسی آموزش جغرافیا در ایران با کشورهای استرالیا و کانادا جهت ارایه ی راهکارهایی برای بهبود نظام آموزشی ایران بوده است. پژوهش حاضر تطبیقی - توصیفی و با استفاده از روش کتابخانه ای تهیه شده است. نتایج پژوهش نشان داد، در هر سه کشور در زمینه ی اهداف بر ضرورت درک مفاهیم جغرافیایی و ایجاد علاقه نسبت به محیط پیرامون، ویژگی های انسانی و طبیعی و کسب مهارت های جغرافیایی پرداخته می شود. در ایران علاوه بر موارد فوق، تقویت حس علاقه به سرزمین ایران نیز مورد توجه است. در کشور استرالیا علاوه بر موارد گفته شده تبدیل دانش آموزان به شهروندان محلی، ملی و جهانی فعال و درک و حل مسایل جهانی نیز مورد تاکید است. در کشور کانادا ارتباط با سایر کشورهای جهان و تاثیر آن بر زندگی مردم مورد تاکید است. در تمامی کشورهای مورد مطالعه در زمینه ی محتوا به مطالعه ویژگی های انسانی و طبیعی، حفاظت از محیط زیست، استفاده بهینه از منابع و استفاده از وسایل مطالعه در جغرافیا مانند عکس، نقشه، کامپیوتر پرداخته می شود. در کشور کانادا علاوه بر موارد عنوان شده، علل توسعه یافتگی کشورهای صنعتی و عدم توسعه یافتگی کشورهای آفریقایی، آسیایی و آمریکای لاتین نیز مورد تاکید است. در زمینه ی راهبردهای یاددهی- یادگیری در تمامی کشورهای مورد مطالعه استفاده از روش های فعال تدریس نظیر: ایفای نقش، روش اکتشافی، بازیهای کامپیوتری، استفاده از اینترنت و سایر روش های فعال تدریس مورد تاکید است.
    کلیدواژگان: آموزش جغرافیا، مطالعه تطبیقی، فرایند یاددهی- یادگیری
  • محمدرضا یوسفی روشن*، محمد دیمه ور صفحات 25-56
    ژیومورفولوژی علم شناسایی اشکال و فرم های مختلف زمین و تحلیل عوامل موثر برشکل گیری آنها درگذشته،حال و آینده می باشد. در آموزش جغرافیا علاوه بر روش های نوآورانه و خلاق آموزش در کلاس درس، مطالعات میدانی و مشاهده ی مستقیم لندفرم های ژیومورفیک در قالب بازدید علمی اهمیت بسزایی دارد. منطقه مورد مطالعه و بازدید در این پژوهش استان های خراسان جنوبی، رضوی، گلستان، مازندران و سمنان می باشد. هدف از این پژوهش معرفی لندفرم های ژیومورفیک به دانشجویان رشته آموزش جغرافیا ورودی مهر1397 می باشد. ابزار و داده های اصلی این پژوهش نقشه های زمین شناسی و ژیومورفولوژی مناطق مورد بازید، Google Earth Pro و دستگاه GPS تشکیل شده است. روش کار مبتنی بر شناسایی لندفرم ها و مشاهده مستقیم در بازدید های میدانی می باشد. در مرحله بعد تجسم لندفرم های ژیومورفیک و پدیده های جغرافیایی با واحدهایی که در کلاس درس در طول8 ترم گذاشته خواندند؛ می باشد. یافته های تحقیق نشان می دهد که مشاهده مسقیم لندفرم های ژیومورفیک نقش بسزایی در معرفی و آموزش دشت سر، باهادا، پلایا، تراس های رودخانه ای، جهت رشته کوه ها، ژیوتوریسم، سواحل، خلیج، نوسانات تراز آب دریای خزر، انواع سواحل، جلگه، زمین های پف کرده، نبکا و مخاطرات طبیعی برای دانشجویان داشته است. لذا می توان نتیجه گیری نمود که بازدید های علمی تاثیری مهمی در آموزش و تفیهم پدیده های جغرافیایی خواهد داشت. پیشنهاد می گردد در دانشگاه فرهنگیان درترم 8 بازدید علمی یک هفته ای خارج از استان برای همه ی ورودی دانشجویان برنامه ریزی گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، لندفرم های ژئومورفیک، بازدیدمیدانی
  • ولی الله نظری، الهام الباد*، مژگان افشار، علی پورقیومی، فریبا کرمی صفحات 57-78

    آموزش جغرافیا در مدارس جهان جایگاه ویژه ای برای نظام برنامه ریزی و همچنین برنامه ریزان درسی دارد، از این رو مطابق برنامه های جهانی برنامه های آموزش جغرافیا هم در مدارس ایران مدنظر برنامه ریزان قرارگرفته و بر این اساس کتب جغرافیا در پایه ها و دوره های تحصیلی مختلف برای دانش آموزان تدوین شده است. با بررسی اهمیت جایگاه جهانی پایداری بر اساس شاخص های مختلف در این کتب درسی ،کیفیت  و کمیت این امر در مدارس ایران و در قالب مقاله فوق تبیین شده است. در این مقاله سعی شده است با بررسی تک تک دروس جغرافیای همه پایه های تحصیلی مدارس ایران این جایگاه مشخص و نقاط قوت و ضعف آن ها برای اولین بار مورد تدقیق قرار گیرند. بر این اساس 12 پایه و همچنین سه دوره تحصیلی در قالب 11 کتاب مجزای آموزش جغرافیا بررسی شده اند که یافته ها حاکی از ضعف کمی و کیفی کلی کتاب ها و مباحث درسی جغرافیا در این حیطه می باشند.  بررسی ها نشان داده اند که کتب جغرافیای ایران با استانداردهای بین المللی در حیطه آموزش جغرافیا براساس شاخص های پایداری فاصله زیادی دارند که باید توسط برنامه ریزان درسی مورد بازنگری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش جغرافیا، پایداری، جهان، مدارس، ایران
  • محمد سلیمان نژاد*، نازنین فرامرزی، ریحانه رباطجزی، سیده مدینه ساداتی فر صفحات 79-94
    تدریس معلمان به فعالیت های آموزشی که با حضور معلم در کلاس درس، اطلاق می شود. تدریس به منظور ایجاد شرایط مطلوب یادگیری در فراگیران توسط معلم صورت می گیرد. در آموزش جغرافیا روش های مفید و متنوعی برای انتقال مفاهیم برای مخاطبان وجود دارد. هدف این تحقیق شناسایی و اولویت بندی بهترین روش های تدریس موثر در آموزش جغرافیا است. این تحقیق در گام نخست به شیوه اکتشافی و بر اساس مصاحبه با اساتید و متخصصان به منظور شناسایی موثرترین روش های تدریس جغرافیا صورت گرفت و در گام دوم بر اساس معیارهای استخراجی (روش های تدریس موثر) و گزینه ها (متوسطه اول و دوم)، پرسشنامه مقایسه زوجی طراحی شد. سپس با مراجعه به دانشجو معلمان رشته آموزش جغرافیای پردیس امیرکبیر که در سال تحصیلی 1402-1401 مشغول به تحصیل هستند، به روش نمونه گیری سیستماتیک، داده ها گردآوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از آمارهای توصیفی انجام و برای مقایسات زوجی، هریک از معیارها (روش های تدریس موثر) و سپس گزینه ها (متوسطه اول و دوم) دوبه دو باهم مقایسه گردیدند. نتایج نهایی بر اساس تحلیل سلسله مراتبی اهمیت هر یک از روش های تدریس موثر در آموزش جغرافیا حاکی از اولویت تدریس گردشگری با 51 درصد، تدریس فناوری محور با 26 درصد، روش اکتشافی با 16 درصد و سخنرانی با 7 درصد بوده است. ترتیب اولویت روش های تدریس در آموزش جغرافیا بر اساس مقطع متوسطه اول و دوم تقریبا یکسان بوده است، بگونه ای که در متوسطه اول و دوم بازدید میدانی و گردشگری بهترین راهبرد برای یادگیری آموزش جغرافیا محسوب می شود.
    کلیدواژگان: روش تدریس، تحلیل سلسله مراتبی، آموزش و پرورش، دانشجو معلمان جغرافیا
  • محمود محمدی* صفحات 95-110
    هدف این مقاله بررسی تجربیات دانشجویان رشته آموزش جغرافیا از برنامه درسی رشته آموزش جغرافیا در دانشگاه فرهنگیان امیر کبیر است. روش پژوهش روش کیفی با رویکرد پدیدار شناسی است. نمونه های مورد بررسی دانشجویان دختر دانشگاه فرهنگیان امیر کبیر در سال 1401 هستند. نمونه ها بر اساس نمونه گیری هدفدار از بین 22 دانشجوی دختر دانشگاه فرهنگیان امیر کبیر انتخاب شدند و تعداد نمونه ها بر اساس اصل اشباع نظری تعیین شدند. روش جمع آوری اطلاعات روش مصاحبه ساختار نیافته و روش تحلیل اطلاعات روش تحلیل مضمون است. تجربیات دانشجویان از برنامه درسی آموزش جغرافیا در سه مضمون اهمیت رشته آموزش جغرافیا ، تجربیات یادگیری در رشته آموزش جغرافیا و مسایل آموزشی در رشته آموزش جغرافیا دسته بندی شدند. نتایج یافته ها نشان می دهد که دانشجویان رشته آموزش جغرافیا با اهمیت و اهداف طراحی شده رشته آموزش جغرافیا اشنا هستند. تحصیل در رشته آموزش جغرافیا موجب تغییراتی در نگرش، گرایش و مهارتهای انها نسبت به محیط پیرامون شده است. همچنین رشته آموزش جغرافیا در نحوه ارایه واحدهای درسی با مسایل و مشکلاتی مواجه است که لازم است مورد توجه برنامه ریزان درسی و مدیران آموزشی این رشته قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش جغرافیا، پدیدار شناسی، دانشجویان
  • ابراهیم تقوی مقدم*، ابراهیم امیری صفحات 111-128

    ژیوتوریسم به معنای گردشگری جغرافیایی است که بر ویژگی های زمین شناسی و ژیومورفولوژیکی به عنوان بستر کلیه فعالیت های انسانی و خصیصه های جغرافیایی تاکید دارد. آموزش ژیوتوریسم می تواند بهترین کارگاه آموزشی برای دانش آموزان جغرافیا و زمین شناسی باشد تا با شناخت لندفرم ها و رخساره های زمین شناسی و ژیومورفولوژیکی ، از آن ها برای کسب ثروت و کارآفرینی استفاده نمایند. در حالت کلی ژیوتوریسم به پایداری کل منطقه و حفظ خصوصیات جغرافیایی مکانی کمک می کند و باعث تقویت و توسعه مکان های ژیومورفولوژیکی می شود. منطقه روداب در 45 کیلومتری جنوب غرب شهر سبزوار در استان خراسان رضوی قرار دارد. این منطقه به واسطه اشکال ژیومورفولوژیکی و مناظر طبیعی می تواند زمینه های لازم را جهت تبدیل شدن به یک قطب گردشگری به خصوص در زمینه ژیوتوریسم فراهم آورد. هدف از این پژوهش شناسایی  و معرفی مهمترین جاذبه های ژیوتوریستی منطقه و ارایه آنها به عنوان یک موزه طبیعی و ژیومورفوتوریسمی برای دانش آموزان و دانشجویان جغرافیاست، بدین منظور برای شناخت منطقه از نقشه های توپوگرافی و زمین شناسی  و تصاویر ماهواره ای استفاده شد. در روش میدانی جمع آوری اطلاعات از طریق مشاهده مستقیم (عکس و فیلم) ، انجام شده است. سپس جاذبه های ژیوتوریستی منطقه شناسایی شد. بر اساس بررسی های انجام شده  جاذبه های ژیوتوریسمی منطقه شامل  غار آهکی در کوه پروند، آبخانه های آهکی، منطقه شکار  ممنوع پروندگان ، گیاهان خاص مناطق کویری و جانوران سازگار با کویر ،مجاورت با کویر خارتوران، تپه های ماسه ای تیپیک و اشکال تراکمی و فرسایشی حاکی از این است که این منطقه توان و قابلیت های فراوانی را در جذب زمین گردشگری طبیعی را دارد و می تواند بهترین مقصد گردشگری و آموزشی  برای سفرهای علمی دانشجویی و دانش آموزی باشد.  هر چند که  فقدان امکانات اقامتی و زیستی ، وسایل نقلیه مناسب برای گردشگران ،  بهداشتی نبودن محیط روستاها و  کمبود تسهیلات توریستی در منطقه باعث عدم استفاده از توانمندی عظیم گردشگری این منطقه شده است.

    کلیدواژگان: ژئوتوریسم، آموزش جغرافیا، کارگاه آموزشی، موزه
|
  • Zahra Ranjbar Barough * Pages 1-24
    Taking advantage of the experiences of developed countries and comparative studies is one of the reliable sources of information to increase the quality of education. The aim of the current research was to compare the geography education curriculum in Iran with Australia and Canada in order to provide solutions to improve the education system of Iran. The current comparative-descriptive research was prepared using the library method. The results of the research showed that in all three countries, in terms of goals, the necessity of understanding geographical concepts and creating interest in the surrounding environment, human and natural features, and acquiring geographical skills are addressed. In Iran, in addition to the above, it is also important to strengthen the sense of interest in the land of Iran. In the country of Australia, in addition to the mentioned cases, turning students into active local, national and global citizens and understanding and solving global problems is also emphasized. In Canada, communication with other countries of the world and its impact on people's lives is emphasized. In all the studied countries, the study of human and natural characteristics, environmental protection, optimal use of resources, and the use of study tools in geographies such as photos, maps, and computers are discussed in the field of content. In Canada, in addition to the mentioned cases, the reasons for the development of industrialized countries and the lack of development of African, Asian and Latin American countries are also emphasized. In the field of teaching-learning strategies, the use of active teaching methods such as role-playing, discovery method, computer games, use of the Internet and other active teaching methods are emphasized in all the studied countries.
    Keywords: Teaching Geography, comparative study, Teaching-learning process
  • Mohammad Reza Yousefi Roshan *, Mohammad Daymever Pages 25-56
    Geomorphology is the science of identifying different shapes and forms of the earth and analyzing the factors influencing their formation in the past, present and future. In teaching geography, in addition to innovative and creative methods of teaching, field studies and direct observation of geomorphic landforms in the form of scientific visits are very important. The region studied and visited is South Khorasan, Razavi, Golestan, Mazandaran and Semnan provinces. This research aimed at introducing geomorphic landforms to students of geography education entering Mehr 2017. The main tools and data of this research are geological and geomorphological maps of the target areas, Google Earth Pro and GPS devices. The working method is based on the identification of landforms and direct observation in field visits. Then, the visualization of geomorphic landforms and geographical phenomena with the units that were taught during 8 semesters .The findings show that the direct observation of geomorphic landforms plays a significant role in the introduction and education of the plains of Sar, Bahada, playa, river terraces, the direction of mountain ranges, geo-tourism, beaches, bays, fluctuations in the water level of the Caspian Sea, types of beaches,  plains, swollen lands, and natural hazards for students. Therefore, it can be concluded that scientific visits will have an important effect on teaching and understanding geographical phenomena. It is suggested to plan a one-week scientific visit outside the province for all incoming students in Farhangian University in the 8th semester.
    Keywords: Education, geomorphic landforms, field visit
  • Valiollah Nazari, Elham Elbad *, Mojgan Afshar, Ali Pourghayyoumi, Fariba Karami Pages 57-78

    Geography education in the schools of the world has a special place for the planning system as well as the curriculum planners, therefore, according to the global plans, the geography education programs in Iranian schools are considered by the planners and accordingly, the geography books in the grades and courses. Various educational programs have been compiled for students, which have been explained by examining the importance of world sustainability based on various indicators in these textbooks, the quality and quantity of this matter in Iranian schools and in the format of the above article. In this article, it has tried to examine each and every geography course of all grades in Iran's schools, this specific position and their strengths and weaknesses should be checked for the first time, based on which 12 grades and also three academic courses have been reviewed in the form of 11 separate geography education books, in which the findings have been indicated that the overall quantitative and qualitative weakness of geography textbooks and topics in this field, and studies have shown that Iran's geography textbooks are far from international standards in the field of geography education based on sustainability indicators, which should be revised by curriculum planners.

    Keywords: Teaching Geography, Sustainability, world, Schools, Iran
  • _ Mohamad Solimannejad *, Naznin Framrzi, Reyhaneh Robatjazi, Madineh Sadatifar Pages 79-94
    Teachers’ teaching refers to the educational activities that happen with the teacher’s presence in the classroom. Teaching is done by the teacher in order to create favorable learning conditions for learners. In teaching geography, there are various useful methods to convey concepts to the audience. The purpose of this research is to identify and prioritize the best effective teaching methods in geography education. In the first step, this research was done in an exploratory way and based on interviews with professors and experts in order to identify the most effective methods of teaching geography, and in the second step, based on extractive criteria (effective teaching methods) and options (junior and senior high school), a pairwise questionnaire comparison was designed. Then, data was collected by referring to the student teachers of geography education in Amirkabir campus who are studying in the academic year 1401-1402, using systematic sampling method. Data analysis was done using descriptive statistics for pairwise comparisons, each of the criteria (effective teaching methods) and then options (junior and senior high school) were compared two by two. The final results based on the hierarchical analysis of the importance of each of the effective teaching methods in geography education indicated the priority of teaching tourism with 51%, technology-based teaching with 26%, discovery method with 16% and lecture with 7%. The order of priority of teaching methods in geography education has been almost the same based on the first and second secondary level, such that in the junior and senior high school, field visit and tourism is considered the best strategy for learning geography education.
    Keywords: teaching method, hierarchical analysis, Education, student teachers of geography
  • Mahmoud Mohammadi * Pages 95-110
    The purpose of this article is to investigate the experiences of geography education students from the geography education curriculum at Farhangian Amir Kabir University. The research method is a qualitative method with a phenomenological approach. The investigated samples are female students of Farhangian Amir Kabir University in 1401. The samples were selected based on targeted sampling among 22 female students of Amir Kabir Farhangian University and the number of samples was determined based on the principle of theoretical saturation. The data collection method is the unstructured interview method and the data analysis method is the theme analysis method. Students' experiences of the geography education curriculum were categorized into three themes: importance of geography education, learning experiences in geography education and educational issues in geography education. The results of the findings show that geography education students are familiar with the importance and designed goals of geography education. Studying in the field of teaching geography has caused changes in their attitudes, tendencies and skills towards the surrounding environment. Also, the teaching field of geography is faced with issues and problems in the way of presenting the course units, which need to be taken into consideration by the curriculum planners and educational managers of this field.
    Keywords: curriculum, Teaching Geography, Phenomenology, Students
  • Ebrahim Taghavimoghadam *, Ebrahim Amiri Pages 111-128

    Geotourism means geographic tourism, which emphasizes geological and geomorphological features as the basis of all human and spatial activities. The goal of geotourism is the stability of the entire region and the preservation of the geographical characteristics of the visited place، and helps to strengthen and develop geomorphological sites. Geotourism includes environmental tourism and cultural heritage, and it causes sustainable development in the region as a tourism example. Rudab region is located 45 kilometers southwest of Sabzevar city in Razavi Khorasan province. This region has geomorphological forms and natural landscapes in such a way that it can become a tourism pole, especially in the field of geotourism. The purpose of this research is to identify and introduce the most important geotourism attractions in the region and present them as a natural and geomorphotourism museum for geography students to understand the topics and concepts of natural geography and suggest better solutions for the problems and management problems of these environments. The information needed in this research was collected by library and field methods. Topographic and geological maps and satellite images have been used to identify the area .In the field method, information has been collected through direct observation (photos and videos). For this purpose, firstly, the general aspects of the region were studied, including climate, geology, geomorphology, and vegetation cover, and then the geotourism attractions of the region were identified. Based on the investigations, the geotourism attractions of the region were identified, including the limestone cave in Parvand mountain, limestone water bodies, the prohibited hunting area of Parvand, special plants of desert areas and animals adapted to the desert, proximity to the Khartoran desert, typical sand dunes and shapes Compression and erosion .Studies have shown that this area has a lot of power and capabilities in attracting natural tourism land and is the best tourist and educational destination for student scientific trips. Although there are problems in the field of accommodation and living facilities, suitable means of transportation for tourists, the unsanitary environment of the villages and the lack of tourist facilities.

    Keywords: geotourism, Geography education, educational workshop, museum