فهرست مطالب

راهبرد توسعه - سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1401)

نشریه راهبرد توسعه
سال هجدهم شماره 4 (پیاپی 72، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • رضاعلی محسنی *، غلامرضا خوش فر، مرجان نوری صفحات 31-47

    مشارکت حقی است که باید برای همگان فراهم شود و از بنیان های مهم روابط اجتماعی است و زنان به عنوان نیمی از جمعیت جامعه با مشارکت اجتماعی می توانند نقش مهمی در توسعه جوامع داشته باشند. از اینرو هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی مشارکت اجتماعی زنان با رویکرد ساختاری تفسیری بود. تحقیق حاضر از نوع کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری شامل 10 نفر از خبرگان دانشگاهی استان گلستان در حوزه جامعه شناسی بود. در گام اول برای شناسایی مولفه های مشارکت اجتماعی از مصاحبه با خبرگان و در گام دوم برای طراحی الگو از روش مدل سازی ساختاری تفسیری با نرم افزار اکسل استفاده شد. نتایج نشان دادند الگوی مشارکت اجتماعی دارای دو سطح است که مولفه های (انسجام اجتماعی، منزلت اجتماعی، امید به آینده، پایگاه اجتماعی، امنیت اجتماعی، عام گرایی، آگاهی اجتماعی، اعتماد به نفس، سبک زندگی، طبقه اجتماعی، استفاده از وسایل ارتباط جمعی، وضعیت شغلی، ساختار دموکراتیک خانواده، سطح درآمد، تحصیلات و تاهل) در سطح اول و مولفه (سن) در سطح دوم و همه مولفه ها در خوشه پیوندی قرار گرفتند. در نهایت می توان گفت: زیربنای مشارکت اجتماعی زنان در استان گلستان، مولفه سن می باشد.

    کلیدواژگان: مشارکت اجتماعی، تحلیل محتوا، ساختاری تفسیری
  • بهروز روستاخیز *، سمیه کاظمی صفحات 48-91

    تشکل های تعاونی به مثابه نهادهایی کهن که متکی بر سرمایه اجتماعی هستند، در دوران مدرن نیز از یاریگران دولت ها در حل مسایل اجتماعی تلقی می شوند. در قوانین ایران نیز با هدف بهره گیری از ظرفیت این نهادها، ابتکاراتی چون تاسیس تعاونی های توسعه و عمران شهرستانی مطرح شده است. اما این تعاونی ها در عمل با چالش هایی مواجه بوده اند که موجب عدم توفیق آن ها شده است. از همین رو، پژوهش حاضر مبتنی بر یک رویکرد کیفی و با هدف دست یابی به راهبردهایی پیشنهادی در جهت استفاده از ظرفیت ها و فرصت های موجود برای تعاونی های مذکور به منظور مقابله با چالش های پیش روی آن ها انجام شده است. در این راستا در پژوهش توصیفی-تحلیلی حاضر علاوه بر منابع و اسناد مکتوب و اینترنتی، متن گفت وگو با 30 نفر از صاحب نظران، ذی نفعان و ذی مدخلان این حوزه نیز به شیوه «تحلیل مضمون» تحلیل شده است. بر اساس نتایج این پژوهش، تعاونی های مذکور از «ظرفیت ها و فرصت های قانونی تسهیل گر»، امکان «نیل به انتفاع عمومی در چهارچوب ظرفیت ها و فرصت های اقتصادی» و پتانسیل «شکوفایی ظرفیت های بومی و محلی شهرستان ها» برخوردارند و در برابر خود، چالش هایی همچون «رویه های قانونی دست وپا گیر و عدم ضمانت اجرایی آن ها»، «تعامل نامطلوب و حمایت نکردن بایسته ساختارهای دولتی از تعاونی ها»، «دشواری در تامین مالی فعالیت ها» و «نهادینه شدن بی اعتمادی به تعاونی ها» را دارند. در نهایت، بر اساس یافته های پژوهش، این راهبردها برای موفقیت تعاونی های توسعه و عمران شهرستانی پیشنهاد شده است: «تدقیق قوانین»؛ «اعتمادسازی ساختاری»؛ «تبلیغات کارآمد و آموزش»؛ «توسل به مدیریت تاب آور»؛ «شبکه سازی»؛ و «کارآفرینی اجتماعی مبتنی بر احصاء و استفاده از ظرفیت های محلی».

    کلیدواژگان: ظرفیت های بومی و محلی، فرصت ها و چالش های قانونی، توسعه اجتماعی و اقتصادی، تعاونی های توسعه و عمران شهرستانی
  • سید کمال صادقی، محمد اره کش سلماسی * صفحات 92-117

    هدف از این مقاله بررسی رابطه منحنی کوزنتس محیطی (EKC)و شاخص پیچیدگی اقتصادی (ECI) به عنوان عنصر متمایز کننده حجم تولید برای کشور ایران است.برای بررسی رابطه بین متغیرها از مدل اصلاح خطای بردار(VECM) برای دوره زمانی 1389-1399 با تکنیکهای حداقل مربعات پویا،حداقل مربعات اصلاح شده،آزمون همجمعی و آزمون جوهانسون استفاده شد. برای بررسی عوامل موثر بر انتشار گاز دی اکسید کربن،از متغیرهای سنتی که داده های منحنی کوزنتس محیطی رابین سالهای 1389-1399 نشان می دهد استفاده شده است.این متغیرها عبارتند از تولید ناخالص داخلی سرانه،جمعیت شهری،مصرف برق(کیلووات ساعت سرانه)،سرمایه گذاری مستقیم خارجی،واردات و صادرات کالا و خدمات(درصد تولید ناخالص داخلی) که از مرکز آمار ایران ،سازمان محیط زیست و بانک مرکزی تهیه شده است..برای بدست آوردن پیچیدگی اقتصادی(ECI) از مدل پیشنهادی هیدالگو و هاوس مان (2009) استفاده شد.نتایج تحقیق نشان می دهد پیچیدگی اقتصادی بر انتشار گاز دی اکسید کربن تاثیری ندارد اما افزایش تولید و مصرف انرژی و افزایش صادرات و کاهش واردات بر انتشار گاز دی اکسید کربن موثر است.همچنین بین افزایش درآمد سرانه،سرمایه گذاری مستقیم خارجی و انتشار گاز دی اکسید کربن رابطه معنی داری یافت نشد.طبق نتایج تحقیق پیشنهاد می شود از انرژیهای تجدیدپذیر در تولید استفاده شود و قوانین صادراتی و وارداتی برمبنای کاهش مخاطرات زیست محیطی باشد.

    کلیدواژگان: پیچیدگی اقتصادی، رشد اقتصادی، انتشارگاز دی اکسیدکربن، کشورایران
  • محمدمهدی گرزین، پرویز سعیدی *، سید محمدرضا حسینی، زین العابدین فلاح صفحات 118-137

    امروزه بسیاری از سیاست گذاران توسعه، از گردشگری به عنوان رکن اصلی توسعه اقتصادی جوامع یاد می کنند. توسعه گردشگری به مثابه نوعی صادرات نامریی، باعث افزایش درآمدهای مالیاتی، صادرات و رشد اقتصادی کشورها خواهد شد. گردشگری ورزشی یکی از سریع ترین بخش های توسعه در صنعت گردشگری است. هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی توسعه گردشگری ورزشی با تاکید بر بازاریابی کارآفرینانه در استان های شمالی ایران بود. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و بر اساس روش، توصیفی- همبستگی می باشد. در گام اول عوامل موثر بر توسعه گردشگری ورزشی با تاکید بر بازاریابی کارآفرینانه از طریق مصاحبه با 11 نفر از خبرگان دانشگاهی، شناسایی شدند. خروجی این مرحله 31 مولفه در قالب 7 بعد بود. سپس در گام دوم ابعاد شناسایی شده با روش مدل سازی ساختاری تفسیری سطح بندی و با تحلیل میک مک خوشه بندی شدند که برای تحلیل آن از نرم افزار اکسل استفاده شد. نتایج نشان داد بعد خلق ارزش در سطح اول و ابعاد (پیشرو بودن، تمرکز بر نوآوری، فرصت محوری، مشتری گرایی، اهرمی کردن منابع) در سطح دوم و بعد مدیریت ریسک در سطح سوم قرار دارند و بعد خلق ارزش در خوشه وابسته، ابعاد (پیشرو بودن، تمرکز بر نوآوری، فرصت محوری، مشتری گرایی، اهرمی کردن منابع) در خوشه پیوندی و بعد مدیریت ریسک در خوشه مستقل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: گردشگری ورزشی، بازاریابی کارآفرینانه، مدل سازی ساختاری تفسیری، میک مک
  • سیروس محمودی * صفحات 138-159

    پژوهش حاضر با هدف بررسی وضعیت مولفه های تربیت اقتصادی در کتاب های درسی دوره متوسطه دوم انجام شده است. روش پژوهش توصیفی و از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کتاب های درسی دوره متوسطه دوم می باشد که با روش نمونه گیری هدفمند شش عنوان (دین و زندگی، جامعه شناسی ، اقتصاد، کارگاه کارآفرینی، هویت اجتماعی و جغرافیا) با 12 جلد کتاب به عنوان نمونه پژوهش انتخاب گردید. واحد تحلیل مضمون و تصویر بود. ابزار اندازه گیری چک لیست تحلیل محتوای محقق ساخته بوده که روایی آن مورد تایید کارشناسان بوده و پایایی آن با روش ویلیام اسکات93 درصد محاسبه شده است و شیوه پردازش داده ها بر اساس روش آنتروپی شانون بوده است. عمده ترین یافته های پژوهش بیانگر این است که در کتاب های درسی دوره متوسطه دوم رشته علوم انسانی، به ترتیب مولفه های «تاکید بر اهمیت شغل، کار و کارآفرینی» با 547فراوانی(7/55درصد) و «مشارکت و همکاری» با 75فراوانی(6/7درصد) دارای بیشترین فراوانی و مولفه های «اهمیت و ارزش تلاش و پشتکار» با 5فراوانی(5/0درصد) و «کسب روزی از راه های مشروع و حلال» با 8فراوانی(8/0درصد) دارای کمترین فراوانی بوده است و از نظرشاخص ضریب اهمیت مولفه های «مبارزه با فقر اقتصادی» و «آشنایی با احکام اقتصادی اسلام» با ضرایب اهمیت101/0 و 098/0 دارای بیشترین ضریب اهمیت و مولفه های «آشنایی با مفهوم تورم» و «مشارکت و همکاری» با ضرایب اهمیت 011/0 و 013/0 دارای کمترین ضریب اهمیت بوده اند.

    کلیدواژگان: تربیت اقتصادی، کتاب های درسی متوسطه دوم
  • رضا اسکندری، مهربان هادی پیکانی *، اکبر اعتباریان خوراسگانی صفحات 160-187

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی مدیریت امنیت غذایی در ایران با تاکید بر تجارب کشورهای موفق در این زمینه بوده است.این پژوهش از نظرهدف،اکتشافی و از نظر روش،تلفیقی از روش های کیفی و کمی بود.در مرحله اول از روش کیفی و از نوع تحلیل محتوای مقوله ای(استقرایی)استفاده شد و جهت جمع آوری اطلاعات از منابع مکتوب و الکترونیکی در حوزه امنیت غذایی به صورت هدفمند بهره برده شد.یافته های تحلیل محتوای منابع بر اساس نظر کانون خبرگان(متشکل از پنج نفر از اساتید رشته مدیریت دولتی)در یک نظام استقرایی الگوی اولیه از مدیریت امنیت غذایی(متشکل از 211مفهوم،61مقوله و 12 بعد) را ارایه نموده و در ادامه از طریق تکنیک دلفی و با ابزار پرسشنامه،الگوی بدست آمده در معرض قضاوت اعضای دلفی قرار داده شد.در این مرحله از تحقیق 12 نفر از متخصصان علمی و عملی(اعضای هییت علمی دانشگاه و مسیولان وزرات بهداشت)به عنوان نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند برای کانون دلفی انتخاب شدند.در مرحله بعد الگوی برآمده از کانون دلفی در یک جامعه ی بزرگتر آزمون شد.جامعه آماری در این مرحله شامل 2600 نفر از کارشناسان صنایع غذایی مستقر در شهرک های صنایع غذایی اصفهان بود که با استفاده از جدول مورگان 335 نمونه محاسبه گردید و به روش نمونه گیری در دسترس 310 پرسشنامه جمع آوری گردید.ارزیابی الگو از طریق تحلیل عاملی تاییدی و همچنین محاسبه ی پایایی و روایی صورت گرفته است.در نهایت الگوی مدیریت امنیت غذایی در ایران با170 مفهوم،58مقوله و 12 بعد بدست آمده است.

    کلیدواژگان: امنیت غذایی، ایران، توسعه، الگو
  • یونس تیموری *، محمدجواد محسنی نیا صفحات 188-216

    پرداخت اصلی در این مطالعه موضوع معافیت های مالیاتی است. معافیت ها در ادبیات اقتصادی به عنوان بخشی از مخارج مالیاتی در بودجه دولت محسوب می شود. در این پژوهش هدف شناسایی معافیت ها، تحلیل پیامدها و برآورد ظرفیت درآمدی آنها در بودجه است. برای این منظور بارویکرد نهادی و با استفاده از روش تحلیل محتوای کیفی و با بکارگیری قیاس مقوله ها به شناسایی ساختار مالیاتی کشور و معافیت های آن پرداخته می شود. آنچه در شناسایی معافیت ها محل رجوع می باشد، سیستم مالیاتی مبنا است که سیاست های عمومی مالیاتی در جامعه، عامل زیرساختی آن به شمار می رود. با ملاحظه ساختار و سیاست های عمومی چند کشور نمونه (آمریکا، انگلیس، سوید و آلمان) در کنار ایران، چنین نتیجه شد که ساختار مالیاتی کشورها از ساز و کارهای شکل گرفته در درون جامعه نظیر ساختار نهادی- سیاسی و اجتماعی نشات می-گیرد. مقایسه کشورها به ما نشان می دهد ساختار مالیاتی ایران مشابهت بسیار با ساختار آمریکا دارد که مهمترین مشخصه های آن، ویژه گرا بودن و دارای مخارج مالیاتی زیاد از جمله معافیت های گسترده است. علاوه بر آن، پخش شدگی تصمیم سازی در بین نهادهای سیاست-گذار مالیاتی ایران از جمله دلایلی هستند که ما را بدون پرداختن به جزییات تبیین سیستم مالیاتی مبنا، مجاب به پذیرش این واقعیت بکند که بخش عمده ای از معافیت ها، انحراف از سیستم مالیاتی مبنا بوده و جزوی از مخارج مالیاتی بودجه دولت محسوب می شوند. شناسایی و طبقه بندی معافیت های مالیاتی براساس بخش های اقتصادی که اکنون به دیده مخارج مالیاتی نگریسته می شوند، نشان می دهد که این معافیت ها؛ گسترده، مبهم، ویژه گرا، ناکارآمد و همراه با تبعیض هستند. چنین مشخصه های نامطلوب، پیامدهای منفی و عمیقی هم در ابعاد کلان و هم بخشی برای اقتصاد کشور دارد. ناکارآمدی و تبعیض حتی در سطح بخشی نیز رخنه کرده و بخصوص بخش تولیدی صنعت را در مقابل خدمات دچار عارضه های جدی ساخته است. از دسترس خارج شدن بخشی از منابع تامین مالی بودجه ای دولت در نتیجه اعطای معافیت ها، بخش دیگری از آسیب های این امتیازات می باشد. برآورد میزان درآمدهای بالقوه، با ملاحظه برخی معافیت های مالیاتی مهم، نشان می دهد که حدودا 80 هزار میلیارد تومان ارزش ظرفیت مالیاتی این معافیت ها است که تقریبا 18 درصد کسری در تراز عملیاتی بودجه مصوب دولت در سال 1400 را پوشش می دهد.

    کلیدواژگان: معافیت های مالیاتی، ساختار مالیاتی، ساختار نهادی- سیاسی، نظام مالیاتی، مخارج مالیاتی
  • علی سوسرایی، مجید نصیری *، روح الله سمیعی، محمدباقر گرجی صفحات 217-238

    هدف پژوهش حاضر تحلیل عوامل موثر بر رفتار کارآفرینانه سازمانی در راستای توسعه اجتماعی در دادگستری استان گلستان بود. این پژوهش از لحاظ هدف، کاربردی و از حیث روش، توصیفی- پیمایشی بود که با رویکرد آمیخته اکتشافی انجام شده است. جامعه آماری در مرحله کیفی، 11 نفر از خبرگان دانشگاهی و سازمانی بودند که به روش هدفمند با تکنیک گلوله برفی انتخاب شدند و در مرحله کمی، کارکنان دادگستری استان گلستان به تعداد 1401 نفر بودند و حجم نمونه براساس جدول کرجسی و مورگان 302 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی ساده استفاده شد. برای شناسایی عوامل از روش دلفی و برای بررسی روابط بین متغیرها از روش معادلات ساختاری با نرم افزار SmartPLS3 استفاده شده است. نتایج دلفی نشان داد ابعاد رفتار کارآفرینانه سازمانی شامل 7 بعد (رفتاری، محیطی، محتوایی، زمینه ای، ارتباطی، ساختاری، فردی) است و نتایج معادلات ساختاری نشان داد ابعاد (رفتاری، محیطی، محتوایی، زمینه ای، ارتباطی، ساختاری، فردی) به ترتیب به میزان 346/0 ، 408/0 ، 363/0 ، 378/0، 350/0، 424/0 و 398/0 بر رفتار کارآفرینانه سازمانی تاثیر معنی داری دارند. همچنین رفتار کارآفرینانه سازمانی بر توسعه اجتماعی به میزان 823/0 تاثیر معنی داری دارد.

    کلیدواژگان: رفتار کارآفرینانه سازمانی، توسعه اجتماعی، دادگستری
|
  • Rezaali Mohseni *, Gholamreza Khoshfar, Marjan Nory Pages 31-47

    Participation is a right that must be provided for all and is one of the important foundations of social relations, and women, as half of the population, can play an important role in the development of societies through social participation. Therefore, the aim of this study was to design a model of women's social participation with an interpretive structural approach. The present research is applied and based on the method, descriptive-correlation. The statistical population included 10 university experts in Golestan province in the field of sociology. In the first step, interviews with experts were used to identify the components of social participation, and in the second step, interpretive structural modeling with Excel software was used to design the model. The results showed that the model of social participation has two levels, which are components (social cohesion, social status, hope for the future, social status, social security, populism, social awareness, self-confidence, lifestyle, social class, use of mass media, Job status, democratic family structure, income level, education and marriage) were in the first level and the component (age) was in the second level and all components were in the link cluster. Finally, it can be said that the basis of women's social participation in Golestan province is the age component.

    Keywords: social participation, content analysis, interpretive structure
  • Behrouz Roustakhiz *, Soamye Kazemi Pages 48-91

    Cooperatives are the old institutions reliant on social capital to solve social problems. Also, in modern times, they are considered helpers of governments in solving social issues. In Iranian law, initiatives such as the establishment of “Development and Civil of Counties Cooperatives” have been proposed to utilize the capacity of these institutions. Nevertheless, in practice, these cooperatives have faced challenges that have led to their failure. Therefore, the present study, which is based on a qualitative approach, aims to achieve the proposed strategies to use these cooperatives’ existing capacities and opportunities to meet the challenges facing them. In this regard, in the present descriptive-analytical research, in addition to written and online sources and documents, the text of the conservations with 30 of this field’s experts, beneficiaries, and involved people has also been analyzed through “content analysis.” According to the results of this study, the mentioned cooperatives have the capacities and opportunities, such as “facilitative legal capacities and opportunities,” the possibility of “achieving public benefit within the framework of economic capacities and opportunities,” and the potential of “flourishing local and indigenous capacities of cities.” On the other hand, they face challenges such as “cumbersome legal procedures and their non-implementation,” “undesirable interaction and improper support of government structures for cooperatives,” “difficulty in financing activities,” and “Institutionalizing distrust of cooperatives.” Finally, based on the research findings, the following strategies have been proposed for the success of “Development and Civil of Counties Cooperatives”: “clarification of laws,” “using resilient management,” “networking,” and “social entrepreneurship based on the comprehending and use of local capacities,” “structural trust,” and “effective advertising and education” strategies.

    Keywords: Indigenous, local capacities, Legal opportunities, challenges, Social, Economic Development, Development, Civil of Counties Cooperatives
  • seyedkamal sadeghi, Mohammad Arrekesh Salmasi * Pages 92-117

    The purpose of this article is to investigate the relationship between the Environmental Couzens Curve (EKC) and the Economic Complexity Index (ECI) as a differentiating element of the production volume for Iran. To investigate the relationship between the variables of the Vector Error Correction Model (VECM) for the period of 2019-2020 Dynamic least squares, modified least squares, collinearity test and Johanson test were used. In order to investigate the factors affecting the emission of carbon dioxide gas, the traditional variables shown by the environmental Kuznets curve data of 1389-1399 have been used. These variables include GDP per capita, urban population, electricity consumption (kilowatt hours per capita), foreign direct investment, import and export of goods and services (percentage of gross domestic product) which was prepared from Iran Statistics Center, Environmental Organization and Central Bank... to obtain economic complexity (ECI) from the model proposed by Hidalgo and House Mann (2009) was used. The research results show that economic complexity has no effect on carbon dioxide emissions, but increasing production and energy consumption and increasing exports and decreasing imports are effective on carbon dioxide emissions. Also, between increasing per capita income, capital No significant relationship was found between foreign direct investment and carbon dioxide emissions. According to the research results, it is suggested to use renewable energy in production and export and import laws should be based on reducing environmental risks.

    Keywords: economic complexity, economic growth, carbon dioxide emissions, Iran
  • M.M.Gorzin, P.Saeedi *, S.M.R.Hosseini, Z.Fallah Pages 118-137

     Today, many development policy makers refer to tourism as the main pillar of the economic development of societies. The development of tourism as a type of invisible export will increase tax revenues, exports and economic growth of countries. Sports tourism is one of the fastest developing sectors in the tourism industry. The purpose of the current research was to provide a model of sports tourism development with an emphasis on entrepreneurial marketing in the northern provinces of Iran. The current research is applied in terms of purpose and descriptive-correlation based on the method. In the first step, the factors affecting the development of sports tourism were identified with an emphasis on entrepreneurial marketing through interviews with 11 academic experts. The output of this step was 31 components in 7 dimensions format. Then, in the second step, the identified dimensions were leveled with interpretive structural modeling method and clustered with Micmac analysis, which was analyzed using Excel software. The results showed that the dimension of value creation is at the first level and the dimensions (progressiveness, focus on innovation, opportunity-oriented, customer orientation, leveraging resources) are at the second level, and the dimension of risk management is at the third level, and the dimension of value creation is in the dependent cluster, dimensions ( Being a leader, focusing on innovation, opportunity-oriented, customer orientation, leveraging resources) are placed in the connected cluster and risk management dimension in the independent cluster.

    Keywords: Sports Tourism, Entrepreneurial Marketing, Interpretive Structure Modeling, MicMac
  • Sirous mahmoudi * Pages 138-159

    The present research has been conducted with a view to studying the status of parameters of economic education in the humanities curriculum at high schools. The research is descriptive and content analysis-based. The population chosen for the research comprises all textbooks taught at high school. Using targeted sampling method. Six subjects (Religion and Life, Sociology, Economics, Entrepreneurship Workshop, Social Identity and Geography), including 12 volumes of books, have been chosen as sample. The unit of analysis was content and image. The measuring too was the content analysis checklist designed by researcher, whose validity experts have endorsed and whose reliability has been calculated at 93% by William Scott’s method. Data processing has been done by the Shannon entropy. The main findings of the research indicate that in the high school humanities curriculum, “emphasis on importance of job, occupation and entrepreneurship” with a frequency distribution of 547 (55.7%) and “participation and cooperation” with a frequency distribution of 75 (7.6%) were the most frequent and “importance and value of endeavor and effort” with a frequency distribution of 5 (0.5%) and “legitimate and licit income” with a frequency distribution of 8 (0.8%) were the least frequent parameters. In terms of coefficient of importance, “fighting economic poverty” and “knowledge of economic precepts in Islam” with the coefficients of respectively 0.1.01 and 0.098 were the most important and “knowledge of the concept of inflation” and “participation and cooperation” with the coefficients of respectively 0.011 and 0.013 with were the least important parameters.

    Keywords: economic education, humanities curriculum, high schools
  • Reza Eskandari, Mehraban Hadi Peykani *, akbar etebarian Pages 160-187

    The purpose of the present study was to design a model of food security management in Iran, emphasizing the experiences of successful countries in this field.This research was exploratory in terms of purpose, in terms of method, a combination of qualitative and quantitative methods. In the first stage, qualitative method and categorical content analysis (Inductive) was used and written and electronic sources in the field of food security were used purposefully to collect information. Findings of content analysis based on the opinion of the Center of Experts (consisting of five professors of public administration) in a system Induction presented the initial model of food security management (consisting of 211 concepts, 61 categories and 12 dimensions) and then through Delphi technique and questionnaire, the obtained model was exposed to the judgment of Delphi members. At this stage of the research, 12 scientific and practical experts (faculty members and officials of the Ministry of Health) were selected as a statistical sample using purposive sampling method for Delphi Center. In the next stage, the model derived from Delphi center was tested in a larger community. The statistical population at this stage included 2600 food industry experts based in Isfahan food industry towns. Using Morgan table, 335 samples were calculated and 310 questionnaires were collected by available sampling method. The model was evaluated through confirmatory factor analysis as well as reliability and validity calculations. Finally, the food security management model in Iran with emphasis on The experiences of successful countries in this field have been obtained with 170 concepts, 58 categories and 12 dimensions.

    Keywords: Food Security, Iran, Development, Model
  • Younes Teymouri *, Mohammad Javad Mohseninia Pages 188-216

    The main consider in this study is the subject of tax exemptions. Exemptions in the economic literature are considered as part of tax expenditures in the government budget. The purpose of this study is to identify exemptions, analyze the consequences and estimate their revenue capacity in the budget. What is referenced in identifying exemptions is the Benchmark Tax System, which is based on public tax policies in society. Considering the structure and public policies of several representative countries (USA, Britain, Sweden and Germany) along with Iran, It was concluded that the tax structure of countries derives from mechanisms formed within society such as institutional- political and social structure. Comparison of countries shows us that the tax structure of Iran is very similar to the structure of the United States, The most important feature of which is being particularistic and having high tax expenditures, including widespread exemptions. In addition, The fragmentation of tax decision- making among Iran’s tax policymakers is one of the reasons that without going into details of explaining the Benchmark Tax System, leads us to accept the fact that a large part of exemptions deviate from Benchmark Tax System and they are part of the tax expenditures of the government budget. Identifying and classifying tax exemptions-that now viewed as tax expenditures- based on economic sectors, shows that these exemptions are widespread, vague, particularistic, inefficient and discriminatory. Such unfavorable characteristics have negative and profound consequences in both macro and sectoral levels for the country’s economy. Inefficiency and discrimination have penetrated even at the sectoral level, And in particular the manufacturing sector of the industry in comparison with services sector has suffered seriously. Losing of part of financing resources in government budget as a result of granting exemptions is another part of the damage of privileges. Estimating the amount of potential revenues by taking into account some important tax exemptions, shows that value of the tax capacity of these exemptions is about 80 thousand billion Tomans, which covers approximately 18 percents of the deficit in the operational balance of the government approved budget in 1400.

    Keywords: Tax Exemptions, Tax Structures, Inistitutional- Political Structure, Tax System, Tax Expenditures
  • Ali Soosarae, Majid Nasiri *, Roohalla Samiee, Mohammadbagher Gorji Pages 217-238

    The aim of the current research was to analyze the factors affecting organizational entrepreneurial behavior in the direction of social development in Golestan province. This research was applied in terms of purpose and descriptive-survey in terms of method, which was conducted with a mixed exploratory approach. The statistical population in the qualitative stage was 11 academic and organizational experts who were selected in a targeted way using the snowball technique, and in the quantitative stage, there were 1401 employees of the judiciary in Golestan province, and the sample size was determined to be 302 based on the Karjesi and Morgan table. A simple random method was used for sampling. The Delphi method was used to identify the factors and the structural equation method with SmartPLS3 software was used to check the relationships between the variables. Delphi results showed that the dimensions of organizational entrepreneurial behavior include 7 dimensions (behavioral, environmental, content, contextual, communicative, structural, individual) and the results of structural equations showed the dimensions (behavioral, environmental, content, contextual, communicative, structural, individual) to 0.346, 0.408, 0.363, 0.378, 0.350, 0.424 and 0.398 have a significant effect on organizational entrepreneurial behavior. Also, organizational entrepreneurial behavior has a significant effect on social development by 0.823.

    Keywords: organizational entrepreneurial behavior, social development, justice