فهرست مطالب

پرستاری ایران - پیاپی 138 (آبان 1401)

نشریه پرستاری ایران
پیاپی 138 (آبان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • امیرحسین غلامی، امیر صادقی، آرش خلیلی، حجت الله قرائی* صفحات 342-345

    پرستاری رشته ای مستقل و شاخه ای از علوم پزشکی است که رسالت آن ارایه خدمات مورد نیاز بهداشتی، درمانی و توان بخشی در بالاترین سطح استاندارد جهت تامین، حفظ و ارتقای سلامت جامعه است . دیویس و همکاران اندازه گیری کیفیت مراقبت سلامت را یک ضرورت دانسته اند. در مطالعه عظیمی لولتی و همکاران که مطالعه موردبحث این این نامه است، به ارتباط سنجی میان کیفیت مراقبت پرستاری و فرسودگی شغلی پرداخته است؛ داده ها از نمونه پژوهش (پرستاران) به شیوه نمونه گیری سهمیه ای دومرحله ای جمع آوری شدند. در این مطالعه، نتایج نشان داد کیفیت مراقبت پرستاری در سطح مطلوب قرار دارد و میان نمره کیفیت مراقبت پرستاری با ابعاد مختلف فرسودگی شغلی ارتباط معکوس و معنادار (خستگی عاطفی P<0/001 و r=0/369؛ مسخ شخصیت P<0/001 و r=0/471) و با برخی ارتباط مستقیم و معنا دار (احساس کفایت شخصی P<0/011 و r=0/226) وجود دارد.

    کلیدواژگان: کیفیت مراقبت، مراقبت پرستاری، پرسشنامه
  • فرزین باقری شیخانگفشه، علی فتحی آشتیانی*، وحید صوابی نیری، نیلوفر سرلک، مهدیه دلداری علمداری صفحات 346-359
    زمینه و هدف

    ابتلا به کووید-19 پیامدهای روان شناختی و اجتماعی زیادی را برای مردم جهان به ویژه کادر درمانی بیمارستان ها ایجاد کرده است که اگر به آن ها توجه نشود، پیامدهای جبران ناپذیری را به وجود می آورد. تمامی این عوامل باعث شد تا پژوهش حاضر به بررسی و مقایسه استرس پس از ضربه، فرسودگی شغلی و پریشانی روان شناختی در پرستاران با و بدون ابتلا به کووید-19 بپردازد.

    روش بررسی

    روش این پژوهش توصیفی از نوع علی مقایسه ای بود. جامعه آماری مطالعه حاضر شامل تمامی پرستاران زن و مرد بیمارستان های غیردولتی شهر تهران در مرداد تا مهرماه سال 1400 بود. 220 پرستار (110 پرستار بدون ابتلا به کووید-19 و 110 پرستار با ابتلا به کووید-19) به صورت داوطلبانه از طریق فراخوان اینترنتی (واتساپ و اینستاگرام) در پژوهش شرکت کردند. پرستاران به پرسش نامه های استرس پس از ضربه، فرسودگی شغلی و پریشانی روان شناختی پاسخ دادند. پرسش نامه ها عبارت بودند از مقیاس می سی سی پی برای اختلال استرس پس از سانحه (PTSD)، پرسش نامه فرسودگی شغلی مزلاچ و مقیاس افسردگی، اضطراب، استرس بود. درانتها تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل واریانس چندمتغیره و تک متغیره با نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده حاکی از آن بود که بین 2 گروه تفاوت معنا داری (0/05>P) ازنظر استرس پس از ضربه، فرسودگی شغلی و پریشانی روان شناختی وجود دارد. پرستارانی که مبتلا به کووید-19 شده بودند، نمرات بیشتری در استرس پس از ضربه (P<0/001 و F=96/38)، خستگی عاطفی (P<0/001 و F=12/45)، مسخ شخصیت (P<0/001 و F=15/49)، افسردگی (P<0/001 و F=92/97)، اضطراب (P<0/001 و F=37/94) و استرس (P<0/001 و F=47/6) کسب کردند. همچنین پرستارانی که مبتلا به کووید-19 نشده بودند، نمرات بیشتری در کفایت شخصی کسب کردند.

    نتیجه گیری

    درمجموع یافته های پژوهش حاضر نشان داد پرستارانی که سابقه ابتلا به کووید-19 داشتند، در مقایسه با سایر پرستاران ازنظر سلامت روان شناختی در وضعیت خوبی قرار نداشتند. در تبیین این نتایج می توان گفت افرادی که یک بار سابقه ابتلا به کووید-19 داشتند، به علت اینکه ازنظر جسمانی، شناختی و اجتماعی شرایطی را تجربه کردند که پیش از این با آن روبه رو نشده بودند، به همین دلیل باید اقداماتی در جهت شناسایی و ارایه درمان های روان شناختی برای ارتقای سلامت روانی پرستاران آسیب پذیر اتخاذ کرد.

    کلیدواژگان: کووید-19، استرس پس از ضربه، فرسودگی شغلی، پریشانی روان شناختی، پرستاران
  • تهمینه صالحی، ناهید شجاعی*، حمید حقانی صفحات 360-373
    زمینه و هدف

    توانایی پرستار برای گرفتن یک تصمیم موثر، مهم ترین عاملی است که بر کیفیت مراقبت اثر می گذارد و متمایز کننده پرستاران حرفه ای از پرسنل مراقبتی غیرحرفه ای است. عوامل متعدد فردی و سازمانی بر تصمیم گیری بالینی اثر می گذارند. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط مشارکت پرستاران در تصمیم گیری بالینی با فرهنگ سازمانی در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در سال 1399 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی همبستگی است. نمونه های پژوهش 317 پرستار شاغل در بخش های مراقبت ویژه مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران بودند که به روش طبقه ای با تخصیص متناسب و سپس در درون هر طبقه به صورت مستمر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه مشارکت در تصمیم گیری بالینی کایلو (2008) و پرسش نامه فرهنگ سازمانی کامرون و کویین (1990) بود. اطلاعات به دست آمده با نسخه 16 نرم افزار آماری SPSS تجزیه وتحلیل شدند. برای توصیف مشخصات نمونه ها از شاخص های توصیفی (میانگین و انحراف معیار و فراوانی و درصد) و برای بررسی روابط بین متغیرها از آزمون همبستگی پیرسون، آزمون تی مستقل و آزمون کای دو استفاده شد.

    یافته ها

    88/5 درصد از پرستاران مورد پژوهش زن بودند. تحصیلات 86/5 درصد از آن ها در سطح کارشناسی بود. 39/6 درصد در بخش مراقبت های ویژه (تنفسی) جنرال مشغول بودند که نسبت به سایر بخش ها فراوانی بیشتری داشت. میانگین سنی پرستاران مورد پژوهش 34/65 سال، میانگین سابقه کار پرستاری 10/38 سال و میانگین سابقه کار در بخش مراقبت ویژه 7/25 سال بود. میانگین نمره تصمیم گیری بالینی 70/16 با انحراف معیار 11/65 بود که از میانه نمره ابزار یعنی 54 بالاتر است و به معنای این است که میزان مشارکت پرستاران در تصمیم گیری بالینی بالاست. فرهنگ سازمانی غالب در وضعیت موجود، فرهنگ بازار بود. در وضعیت مطلوب، فرهنگ سازمانی قومی به عنوان فرهنگ غالب شناخته شد. فرهنگ سازمانی در وضعیت موجود با تصمیم گیری بالینی ارتباط معنا دار آماری نداشت (0/13=p)، اما در وضعیت مطلوب این ارتباط معنا دار بود (0/014=p). تصمیم گیری بالینی در پرستاران با فرهنگ قومی به طور معنا داری بالاتر از فرهنگ بازار بود (0/013=p).

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان داد فرهنگ سازمانی موجود با فرهنگ سازمانی مطلوب اختلاف دارد. با وجود معنا دار بودن ارتباط تصمیم گیری بالینی با فرهنگ سازمانی، این ارتباط ضعیف برآورد شد و شاید لازم باشد پژوهشی با تعداد نمونه بیشتر انجام شود. باتوجه به اینکه فرهنگ قومی به عنوان فرهنگ مطلوب شناخته شد، پیشنهاد می شود جهت ارتقای مشارکت پرستاران در تصمیم گیری بالینی، برنامه ریزی در راستای اشاعه و استقرار فرهنگ قومی در سازمان انجام شود.

    کلیدواژگان: پرستار، تصمیم گیری بالینی، فرهنگ، فرهنگ سازمانی، بخش مراقبت های ویژه
  • امیر قبادی، فاطمه حاجی بابایی، حرمت السادات امام زاده قاسمی*، آرزو حاج رجبی، پرستو آریاملو صفحات 374-391
    زمینه و هدف

    انسان جایز الخطا است و خطا به عنوان جزیی از واقعیت و جدایی ناپذیر از زندگی انسان به حساب می آید. گزارش خطا به عنوان یک شاخص راهبردی جهت جلوگیری از خطا تعریف می شود. مدیران پرستاری باید شرایطی در محیط های کاری فراهم سازند که پرستاران بدون ترس از عواقب گزارش خطا بر میزان گزارش دهی خطاهای رخ داده بیافزایند. این مطالعه باهدف تعیین مولفه های گزارش خطاهای پرستاری در بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران در سال 1399 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی بوده و جامعه پژوهش پرستاران شاغل در بخش های مختلف بستری عمومی و ویژه بیمارستان های منتخب دانشگاه علوم پزشکی تهران بوده است. تعداد نمونه با استفاده از فرمول کوکران و باتوجه به تعداد اعضای جامعه پژوهش، 336 نفر تعیین شد. نمونه گیری حدودا 2 ماه و به روش تصادفی طبقه ای نسبی انجام شد. ابزار مورداستفاده پرسش نامه محقق ساخته مولفه های گزارش خطاهای پرستاری بوده که روایی آن به روش اعتبار محتوا براساس نظر 10 نفر از اعضای هییت علمی در حوزه پرستاری مراقبت های ویژه و مدیریت پرستاری تایید شد و پایایی آن با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ میزان 0/78 محاسبه شد. داده ها با استفاده از نسخه 16 نرم افزار SPSS و از طریق تحلیل توصیفی و آزمون های استنباطی کولموگروف- اسمیرنوف، وی کرامر و من ویتنی تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    میانگین تجربه خطاهای پرستاری برابر با 80/29 درصد و میزان گزارش دهی خطاها نیز برابر با 32/64 درصد بود. نگرش پرستاران نسبت به گزارش خطا مثبت و ترس و موانع مدیریتی مهم ترین علت عدم گزارش خطاهای پرستاری بود. بین گزارش خطا با نوع بخش، بیمارستان، تجربه خطا، روش گزارش خطا و تجربه پرستاران ارتباط معنادار وجود داشت (0/001˂P).

    نتیجه گیری

    گزارش خطاهای پرستاری در این مطالعه، علی رغم فراوانی وقوع خطا و نیز نگرش مثبت پرستاران نسبت به فرایند گزارش خطا، بسیارکم بود. به نظر می رسد تدوین برنامه راهبردی در ثبت خطاهای پرستاری و ایجاد سیستمی بی نام، موثر و کارآمد برای گزارش خطا، یک ضرورت برای مدیریت پرستاری در جهت ایجاد زمینه مطلوب در گزارش خطاهای پرستاری و غلبه بر موانع موجود باشد.

    کلیدواژگان: خطاهای پرستاری، خطاهای بالینی، گزارش دهی پرستاری
  • سهیلا رحیمی، مهرنوش اینانلو*، طاهره نجفی قزلجه، حمید حقانی صفحات 392-405
    زمینه و هدف

    توجه به عوارض روان شناختی بعد از سکته قلبی هم راستا با سایر عوارض فیزیولوژیکی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. نزدیکی این بیماران به مرگ باعث اضطراب مرگ شده که می تواند روحیه آنان را تضعیف کند. این مطالعه با هدف تعیین اضطراب مرگ و نشانگان افت روحیه در بیماران با سکته قلبی بستری در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، سال 1400 انجام شد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی از نوع توصیفی است که بر روی 206 نفر از بیماران با سکته قلبی بستری در مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در نیمه اول سال 1400 انجام شد. نمونه گیری به روش مستمر انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات شامل فرم مشخصات جمعیت شناختی، پرسش نامه اضطراب مرگ تمپلر و نشانگان افت روحیه کیسان بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از نسخه 20 نرم افزار آماری SPSS و آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تی مستقل و تحلیل واریانس استفاده شد.

    یافته ها

    بیشتر بیماران شرکت کننده در مطالعه مرد، متاهل، دارای شغل آزاد با میانگین سنی 12/49±57/97 سال بودند. میانگین و انحراف معیار اضطراب مرگ در بیماران با سکته قلبی 1/62±6/26 (در حد متوسط) بود. بیشتر بیماران (43/7 درصد) اضطراب مرگ متوسط داشتند. میانگین و انحراف معیار نشانگان افت روحیه در بیماران با سکته قلبی 5/34±11/88 (در حد شدید) بود. بیشتر بیماران (60/7 درصد) نشانگان افت روحیه شدید داشتند.

    نتیجه گیری

    اضطراب مرگ بیماران بعد از ابتلا به سکته قلبی در حد متوسط و نشانگان افت روحیه آن ها در حد شدید به دست آمد که توجه به آن ها و شناخت عوامل موثر بر آن توسط پرستاران شاغل در بخش های مراقبت ویژه قلبی ضروری است و توصیه می شود این مسیله در آموزش مراقبت از این بیماران گنجانده شود.

    کلیدواژگان: اضطراب مرگ، نشانگان افت روحیه، سکته قلبی، مراقبت ویژه
  • مریم امینی، مریم قراچه*، سیده بتول حسن پور ازغدی، شیما حقانی صفحات 406-421
    زمینه و هدف

    بارداری یک حالت فیزیولوژیک است که با تغییرات جسمی و روانی فراوانی همراه است. هم زمان شدن بارداری با دوران نوجوانی که یک دوره بحرانی در زندگی فرد محسوب می شود، ممکن است کیفیت زندگی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. از این جهت، این مطالعه با هدف تعیین کیفیت زندگی در زنان باردار نوجوان مراجعه کننده به مراکز خدمات جامع سلامت اراک در سال 1399 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه یک پژوهش مقطعی بود که بر روی 217 نفر از زنان باردار نوجوان مراجعه کننده به مراکز جامع سلامت شهری اراک در سال 1399 انجام شد. روش نمونه گیری به صورت چندمرحله ای بود. برای گردآوری اطلاعات از پرسش نامه های اطلاعات جمعیت شناختی و پرسش نامه کیفیت زندگی در دوران بارداری استفاده شد. برای توصیف داده ها از روش های آمار توصیفی و برای بررسی ارتباط بین متغیرها از آزمون های تی مستقل، تحلیل واریانس و آزمون همبستگی پیرسون در نسخه 22 نرم افزار SPSS استفاده شد. سطح معنا داری کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین سنی زنان باردار مورد مطالعه1/42±17/86 سال بود. میانگین و انحراف معیار نمره کیفیت زندگی 0/56±1/83 بود که بالاتر از حد متوسط است. زنان باردار نوجوان مورد پژوهش در حیطه عملکرد روانی کیفیت زندگی، بالاترین نمره (با میانگین 2/00) و در حیطه عملکرد اجتماعی، پایین ترین میانگین نمره (با میانگین 1/50) را کسب کردند. از بین متغیر های جمعیت شناختی، تحصیلات مادر نوجوان باردار، تحصیلات همسر و وضعیت اقتصادی و از میان مشخصات باروری، برنامه ریزی شده و بدون برنامه ریزی بودن بارداری ازنظر مادر و همسرش با کیفیت زندگی ارتباط معنا دار آماری داشت.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد میانگین نمره کیفیت زندگی و هریک از حیطه های آن در زنان باردار نوجوان بالاتر از حد متوسط است. همچنین کیفیت زندگی در نوجوانان بارداری که خود و همسرشان تحصیلات بالاتری داشتند، از وضعیت اقتصادی مطلوب تری برخوردار بودند و تجربه بارداری خواسته از طرف خود و همسرشان داشتند، بالاتر بود.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بارداری، نوجوان
  • نسرین رضائی*، عباسعلی شیخی صفحات 422-433
    زمینه و هدف

    جمعیت جهان در حال پیر شدن است و پیری اغلب با کاهش سلامت همراه است. ازاین رو برای حفظ سلامت سالمندان نیاز به تدوین اقدامات بهداشتی پیشگیرانه است. برخورداری از سلامت اجتماعی یک بعد بسیار مهم سلامت برای سالمند به شمار می رود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر خاطره درمانی گروهی بر سلامت اجتماعی سالمندان بازنشسته شهر زاهدان انجام شد.

    روش بررسی

    این پژوهش یک مطالعه نیمه تجربی است که در سال 1397 در شهر زاهدان انجام شد. در این مطالعه 90 بازنشسته 60 تا 75 سال شرکت کردند. نمونه گیری به شیوه دردسترس انجام شد و نمونه ها به روش تصادفی در گروه مداخله خاطره گویی و کنترل قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها پرسش نامه اطلاعات فردی و پرسش نامه سلامت اجتماعی بود. تجزیه وتحلیل داده ها با کمک آمار توصیفی و استنباطی با نسخه 16 نرم افزار SPSS انجام شد.

    یافته ها

    میانگین سنی در گروه مداخله 3/46±68/02 سال و در گروه کنترل 4/60±68/64 سال بود. نتایج آزمون آماری تی مستقل نشان داد میانگین نمره سلامت اجتماعی سالمندان پس از مداخله خاطره گویی بین 2 گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنا داری داشته است (0/002=p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد خاطره گویی به صورت گروهی می تواند بر سلامت اجتماعی سالمندان تاثیر مثبت داشته باشد. ازآنجایی که سالمندان، علاقمند به بیان خاطرات هستند و خاطره گویی مداخله ای جذاب، ساده و بدون هزینه است، می توان از آن به منظور ارتقای سلامت اجتماعی سالمندان استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سلامت اجتماعی، سالمند، خاطره گویی
  • محمدرضا عنایتی، مرجان مردانی حموله*، مرحمت فراهانی نیا، شیما حقانی صفحات 434-447
    زمینه و هدف

    نارسایی قلبی یکی از مهم ترین بیماری های قلبی عروقی است که 1 درصد از افراد در دهه 50 و 10 درصد از افراد در دهه 80 زندگی خود، با این مشکل مواجه می شوند. این افراد به دلیل سیر مزمن بیماری، علاوه بر درد جسمی، اغلب تنش، اضطراب، افسردگی و کیفیت زندگی ضعیفی را نیز تجربه می کنند. باتوجه به اهمیت نگرانی های مرتبط با بیماری در این دسته از افراد و از سوی دیگر، توجه به اهمیت هوش معنوی برای افراد دارای نارسایی قلبی، این مطالعه با هدف تعیین ارتباط هوش معنوی با نگرانی های ناشی از بیماری در افراد دارای نارسایی قلبی بستری در مرکز آموزشی درمانی فاطمه الزهرا(س) ساری وابسته به دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1399 انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه یک پژوهش توصیفی همبستگی است. در این مطالعه، 247 بیمار مبتلا به نارسایی قلبی به شیوه نمونه گیری هدفمند به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای سنجش متغیر های مطالعه از فرم مشخصات جمعیت شناختی و ابزارهای روا و پایاشده هوش معنوی کینگ و دی سیکو (2009) و نگرانی های ناشی از بیماری برای بیماران نارسایی قلبی طراحی شده توسط باقری و همکاران (2014) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و آمار استنباطی (آزمون های ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس و تی مستقل) در نسخه 16 نرم افزار SPSS استفاده شد. سطح معنا داری برای آزمون های آماری نیز کمتر از 0/05 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کلی هوش معنوی 16/10±61/20 و میانگین نمره کلی نگرانی های ناشی از بیماری 19/97±86/70 به دست آمد. آزمون ضریب همبستگی پیرسون ارتباط معنادار و معکوس بین نمرات نگرانی های ناشی از بیماری و هوش معنوی نشان داد (r=0/608 و P=0/001). درخصوص نگرانی های ناشی از بیماری، بعد استقلال شناختی با تمام ابعاد هوش معنوی ارتباط معنا داری داشت. در این مطالعه هوش معنوی با جنسیت (0/001=P)، وضعیت تاهل (0/014=P)، وضعیت اقتصادی (0/002=P)، وضعیت شغلی (0/018=P)، سطح تحصیلات (0/001=P)، وضعیت پوشش بیمه ای (0/001= P) و نگرانی های ناشی از بیماری با جنسیت (0/001=P)، داشتن بیماری دیابت (0/014=P)، وضعیت تاهل (0/001=P)، سطح تحصیلات (0/044=P) و وضعیت پوشش بیمه ای (0/01=P) مرتبط بود.

    نتیجه گیری

    بین هوش معنوی و نگرانی مرتبط با بیماری، ارتباط معنا دار و معکوس وجود دارد، به گونه ای که هرچه به نمره هوش معنوی افزوده شود، نگرانی مرتبط با بیماری کاهش می یابد. با توجه به نتایج مطالعه، برای کم کردن این نگرانی، بهتر است هوش معنوی افراد بیمار از طریق مداخلات مرتبط با آن افزایش یابد. این مداخلات می توانند شامل اجرای برنامه های آموزش معنویت برای کاهش نگرانی های مرتبط با بیماری و افزایش هوش معنوی برای این گروه از مبتلایان باشند.

    کلیدواژگان: هوش معنوی، نگرانی مرتبط با بیماری، نارسایی قلبی، بیمار
|
  • Amir Hossein Gholami, Amir Sadeghi, Arash Khalili, Hojatolah Gharaee * Pages 342-345

    Nursing is an independent discipline and a branch of medical sciences. Its mission is to provide the necessary health, treatment and rehabilitation services at the highest level to ensure, maintain or improve the health of society. Davis et al. (2005) emphasized the importance of measuring patient care quality. In their study, a standard questionnaire named quality patient care scale (QUALPAC) was used to measure the quality of patient care. This tool has been used since 1975 in different countries. Different studies have used this questionnaire with 68 items. The Persian version of this tool was validated in Iran by Khoshkho et al. Based on their results, the Persian version has 72 items rated on a five-option Likert scale. Different versions of QUALPAC been used in various studies conducted in Iran, and its reason is not clear. For example, in the study by Heydari and et al., the 65-item version of QUALPAC was used, with no reference was provided for the applied version.

    Keywords: Nursing care, Quality of care, Questionnaire
  • Farzin Bagheri Sheykhangafshe, Ali Fathi-Ashtiani *, Vahid Savabi Niri, Niloufar Sarlak, Mahdieh Deldari Alamdari Pages 346-359
    Background & Aims

    Coronavirus disease 2019 (COVID-19) caused many psychological and social problems in people around the world, especially nurses. The present study aims to investigate and compare post-traumatic stress disorder (PTSD), burnout, and psychological disorders in nurses with and without COVID-19.

    Materials & Methods

    This is a causal-comparative study. The study population includes all male and female nurses of non-government hospitals in Tehran from July to September 2021. Of these, 220 nurses (110 without COVID-19 infection and 110 with COVID-19) voluntarily participated in the study. The questionnaires were the Mississippi Scale for Combat-Related Post-Traumatic Stress Disorder, the Maslach Burnout Inventory, and the Depression, Anxiety, Stress Scale. Finally, data analysis was performed using multivariate and univariate analysis of variance in SPSS software, version 16.

    Results

    There was a significant difference between the two groups in terms of PTSD, burnout, and psychological disorders (P<0.05). Nurses with COVID-19 had higher scores in PTSD (F=96.38, P<0.001), emotional exhaustion (P<0.001, F=12.45), depersonalization (F=15.49, P<0.001), depression (F=92.97, P<0.001), anxiety (F=37.94, P<0.001) and stress (F=47.6, P<0.001). The nurses with no COVID-19 had higher score in personal accomplishment.

    Conclusion

    Nurses who were infected with COVID-19 had lower psychological health compared to non-infected nurses. For this purpose, it is necessary to take measures to identify and provide psychological treatments to improve the mental health of vulnerable nurses.

    Keywords: COVID-19, Post-traumatic stress disorder, Burnout, Psychological disorders, Nurses
  • Tahmine Salehi, Nahid Shojaee *, Hamid Haghani Pages 360-373
    Background & Aims

    The nurse’s ability to make an effective clinical decision affects the quality of care and differentiates professional nurses from non-professional ones. Many individual and organizational factors affect clinical decision-making of nurses. This study aims to examine the relationship between participation in clinical decision-making and organizational culture of nurses in intensive care units (ICUs) of selected hospitals in Tehran, Iran

    Materials & Methods

    This is a descriptive-correlational study. Participants were 317 nurses working in the ICUs of hospitals affiliated to Iran University of Medical Sciences, who were selected with proportional stratified sampling and sequential sampling methods. The data collection tools were the clinical decision-making questionnaire of Kyalo (2008) and the organizational culture assessment instrument of Cameron and Quinn (1990). The obtained data was analyzed in SPSS statistical software, version16. Descriptive indices (Mean±SD, frequency, percentage) were used to describe the data, and Pearson’s correlation test, independent t-test, and chi-square test were used to examine the relationships between the study variables.

    Results

    Among nurses, 88.5% were female, 86.5% had a bachelor’s level, and 39.6% were working in the ICU general. Their mean age was 34.65 years, and their mean nursing experience and the work experience in the ICU was 10.38 and 7.25 years, respectively. The mean score of clinical decision-making was 70.16±11.65, which was higher than the cutoff point (>54), indicating that the participation of nurses in clinical decision-making was high. The dominant organizational culture in the current situation was the market culture. In the preferred situation, the organizational dominant culture was the clan culture. Organizational culture in the current situation had no significant relationship with clinical decision-making (P=0.13), but this relationship was significant in the preferred situation (P=0.014). Clinical decision-making in nurses with clan culture was significantly higher than in those with market culture (P=0.013).

    Conclusion

    The current organizational culture in the selected hospitals is different from their preferred organizational culture. Despite the significance of relationship between ICU nurses’ participation in clinical decision-making and organizational culture in the preferred situation, the relationship is weak. More studies are needed with a larger sample size. Considering that the clan culture is the preferred culture, planning is needed to establish the clan culture in the hospitals to increase the participation of ICU nurses in clinical decision-making.

    Keywords: Nurses, Clinical decision-making, Culture, Organizational culture, Intensive care units
  • Amir Ghobadi, Fateme Hajibabaee, Hormat Sadat Emamzadeh Ghasemi *, Arezoo Hajrajabi, Parastoo Aryamloo Pages 374-391
    Background & Aims

    Error is considered as a part of reality and an integral part of human life. Error reporting is defined as a strategic indicator for error prevention. Nursing managers use management measures and strategies to create an climate in the workplace that nurses increase the rate of reporting errors. The purpose of this study was to determine of the components of nursing errors reporting in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences in 2020.

    Materials & Methods

    This research is a descriptive study. The research population includes nurses working in selected hospitals of Tehran University of Medical Sciences. The number of samples was determined using the cochran formula, 336 were determined. Samples were selected by relative stratified random sampling method in July 2020.The tools used in the present study include Made Questionnaire the components of nursing errors reporting. Content validity of both questionnaires was confirmed by content validity method based on the view of 10 faculty members in the field of nursing care and nursing management. Cronbach's alpha coefficient for the components of nursing errors reporting questionnaire (0.78) were measured. Data were analyzed using descriptive analysis and inferential tests such as Kolmogorov-Smirnov, Cramer's v and Mann-Whitney U using SPSS software, version 16.

    Results

    According to the results,the mean scores of nursing errors were 80.3% and 32.64% of nurses revealed errors after observing them. Despite the positive nurses’ attitudes toward nursing errors reporting,"fear" and "Managerial barriers" is the most prominent barrier contributing to underreporting. There were significant relationships between nursing errors reporting and hospital ward type, education, nursing error experience, errors reporting method and job experience(P˂0.001).

    Conclusion

    Based on the results of the study, creating an anonymous, effective and efficient system for reporting and recording nursing errors, in order to prevent errors, is a necessity in nursing management. Managers have a systematic perspective to identify the factors affecting the occurrence of errors along with their positive reaction and supportive behaviors to the reported errors of nurses can create a culture of fearless learning at the department and organization level and overcome Barriers to reporting nursing errors.

    Keywords: Clinical errors, Nursing errors, Nursing errors reporting
  • Soheila Rahimi, Mehrnoosh Inanlou *, Tahereh Najafi Ghezeljeh, Hamid Haghani Pages 392-405
    Background & Aims

    It is essential to pay attention to the psychological complications after a heart attack in line with other physiological complications. The proximity of these patients to death has caused death anxiety, which can weaken their morale. This study aims to determine death anxiety and demoralization in patients with acute myocardial infarction admitted to post-cardiac care units of the Iran University of Medical Sciences in 2021.

    Materials & Methods

    The present study is a descriptive cross-sectional study that was performed on 206 patients with myocardial infarction admitted to the educational-medical centers of Iran University of Medical Sciences in the first half of 2021. Data collection tools included the demographic profile form, Templer death anxiety questionnaire, and Kissane demoralization. Data were analyzed using SPSS software, version 20 and Pearson correlation coefficient, independent t test, and analysis of variance.

    Results

    Most patients in the study were male, married, and self-employed with a mean age of 57.97±12.49 years. The mean score of death anxiety in patients with myocardial infarction was 6.26±1.62 (moderate). Most patients (43.7%) had moderate death anxiety. The mean score of demoralization syndrome was 11.88±5.34 (severe). Most patients (60.7%) had severe demoralization syndrome.

    Conclusion

    The death anxiety of patients after myocardial infarction was moderate and their demoralization syndrome was severe, therefore it is necessary to pay attention to them and recognize the factors affecting nurses working in intensive care units and recommend being included in the training of care for these patients.

    Keywords: Death anxiety, Demoralization, Myocardial infarction, Critical Care Unit
  • Maryam Amini, Maryam Gharacheh *, Syedeh Batool Hasanpoor-Azghady, Shima Haghani Pages 406-421
    Background & Aims

    Pregnancy is associated with physiological and psychological changes. Pregnancy in adolescence may affect the quality of life (QoL) of young women. This study aims to investigate the QoL of adolescent pregnant women in Arak, Iran.

    Materials & Methods

    This cross-sectional study was conducted on 217 adolescent pregnant women referred to comprehensive health centers in urban areas of Arak city in 2020 who were selected by a multi-stage sampling method. A demographic form and the QoL gravidarum questionnaire (QoL-GRAV) were used to collect information. Descriptive statistics were used to describe the data and independent t-test, analysis of variance, and Pearson correlation test were used to examine the relationship between the study variables in SPSS software, version 22. Significance level was set at 0.05.

    Results

    The mean age of participants was 17.86±1.42 years. Their mean total score of QoL was 1.83±0.56, which was higher than average. They had the highest score in the psychological health domain (Mean=2.01) and the lowest score in the social functioning domain (Mean=1.5). Mother's educational level, husband's educational level, economic status , and pregnancy status (unplanned/planned) according to women and their husbands had a statistically significant relationship with the QoL.

    Conclusion

    The QoL of adolescent pregnant women in Arak is higher than the average. Those with higher educational level, those with husbands having higher educational level, those with better economic status, and those with planned pregnancy have better QoL.

    Keywords: Quality of life, Pregnancy, Adolescence
  • Nasrin Rezaee *, Abbasali Sheykhi Pages 422-433
    Background & Aims

    Aging is associated with declined health. To maintain the health of the elderly, it is necessary to develop preventive health measures. Social well-being is an important dimension of health in the elderly. The present study aims to determine the effect of group reminiscence therapy on the social well-being of retired older men in Zahedan, Iran.

    Materials & Methods

    This is a quasi-experimental study that was conducted in 2018. Participants were 90 retired older men aged 60-75 years in Zahedan, Iran who were selected by a convenience method and were randomly divided into intervention and control groups. Data collection tools were a demographic form and Keyes’ social well-being scale-short form. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics in SPSS software, version 16.

    Results

    The Mean±SD age was 68.02±3.46 in the intervention group and 68.64±4.60 years in the control group. The results of independent t-test showed that the mean score of social well-being after reminiscence intervention was significantly different between the two groups (P=0.002).

    Conclusion

    Group reminiscence therapy has a positive effect on the social well-being of retired older men. Since the elderly are interested in sharing memories and considering that reminiscence therapy is an attractive, simple and cost-effective intervention, it can be used to improve their social well-being.

    Keywords: Social well-being, Elderly, Reminiscence
  • Mohamadreza Enayati, Marjan Mardani-Hamooleh *, Marhamat Farahani Nia, Shima Haghani Pages 434-447
    Background & Aims

    Heart failure is one of the important cardiovascular diseases, affecting 1% of people in their 50s and 10% of people in their 80s. People with heart failure, in addition to physical pain, often experience stress, anxiety, depression, and poor quality of life (QoL). Considering the importance of illness-related worries and spiritual intelligence (SI) in these people, this study aims to determine the relationship between SI and illness-related worries in people with heart failure in Mazandaran, Iran.

    Materials & Methods

    This is a descriptive-correlational study. Participants were 247 patients with heart failure admitted to Fatemeh Al-Zahra Hospital affiliated to Mazandaran University of Medical Sciences. To measure the variables, a demographic form, the spiritual intelligence scale of King & Decicco (2009), and the illness-related worries questionnaire. Descriptive statistics (No.[%], Mean±SD) and inferential statistics (Pearson correlation test, independent t-test) were used to analyze the data in SPSS software, version 16. Significance level was set at 0.05.

    Results

    The mean total scores of SI and illness-related worries were 61.20 ±16.10 and 86.70 ±19.97, respectively. Pearson correlation test results showed a negative significant relationship between illness-related worries and SI (r=-0.608, P=0.001). Cognitive independence domain of illness-related worries was strongly correlated with all SI domains, including critical existential thinking, personal meaning production, transcendental awareness, and conscious state expansion. The SI had a significant relationship with gender (P=0.001), marital status (P=0.014), economic status (P=0.002), employment status (P=0.018), education status (P=0.001), insurance coverage (P=0.001). The illness-related worries had a significant relationship with gender (P=0.001), history of diabetes (P=0.04), marital status (P=0.001), educational level (P=0.044), and insurance coverage (P=0.01).

    Conclusion

    To reduce the illness-related worries of people with heart failure, their SI should be improved using related interventions such as SI training programs.

    Keywords: Spiritual intelligence, Illness-related worries, Heart failure, Patient