فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 122 (اردیبهشت 1402)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 122 (اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • جواد مهربان، حمیدرضا مقامی*، محمدرضا نیلی احمدآبادی، جلیل یونسی، محمود تلخابی صفحات 211-228
    زمینه

    توانمندسازی از دیدگاه های مختلف مورد توجه قرار گرفته است. یکی از مهم ترین دیدگاه ها، توانمندسازی روانشناختی می باشد. آموزش مبتنی بر علوم اعصاب به مطالعه ویژگی های مرتبط با توانمندسازی روانشناختی کارکنان کمک می کند تا در کنار تدوین و توسعه سازمانی و فرهنگ سازمان، ویژگی های روانشناختی کارکنان از منظر دیگری بررسی شوند. علوم اعصاب تربیتی می‎تواند در پاسخگویی به سوالاتی که مطالعات فعلی علوم سازمانی قادر به حل آن ها نیست، کارگشا باشد. شناسایی شاخص‎های موثر بر طراحی آموزش توانمندسازی روانشناختی منابع انسانی در مطالعات پیشین کمتر مورد بررسی قرار گرفته است.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی، شناسایی و به کارگیری شاخص های علوم اعصاب تربیتی در آموزش توانمندسازی روانشناختی منابع انسانی انجام شده است.

    روش

    پژوهش حاضر بر اساس یک طرح آمیخته (با رویکرد کیفی و کمی) انجام شد. بخش کیفی شامل تحلیل محتوای استقرایی و بخش کمی نیز دربرگیرنده اعتباریابی درونی از نظر متخصصان علوم اعصاب به روش پیمایش پرسشنامه‎ای بود. جامعه آماری در بخش کیفی شامل اسناد و منابع مکتوب و الکترونیکی از سال 1380 تا 1401 و در بخش کمی، متخصصان حوزه علوم اعصاب تربیتی و یادگیری و متخصصان تکنولوژی آموزشی داخل کشور بودند. نمونه آماری برای تعیین شاخص‎های علوم اعصاب تربیتی تعداد 7 کتاب و 18 مقاله بود که به صورت هدفمند انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفتند. نمونه بخش کمی شامل تعداد 19 نفر از خبرگان بودند که به روش نمونه‎گیری هدفمند از نوع در دسترس، انتخاب شدند که از این تعداد 10 نفر به پرسشنامه پاسخ دادند. جمع آوری داده ها در بخش کیفی با تحلیل محتوا از اسناد و بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته 4 گویه ای لیکرتی انجام شد.

    یافته ها

    از تحلیل محتوای انجام شده در این پژوهش، 26 شاخص از اصول علوم اعصاب تربیتی که قابلیت به کارگیری در تدوین آموزش‎های سازمانی را داشته باشند، استخراج شد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله از اعتباریابی درونی شاخص‎های مبتنی بر علوم اعصاب تربیتی نشان داد، شاخص های کشف شده در پژوهش حاضر برای آموزش توانمندسازی روانشناختی منابع انسانی از اعتبار لازم برخوردار است.

    کلیدواژگان: شاخص های علوم اعصاب تربیتی، آموزش، توانمندسازی روانشناختی، منابع انسانی
  • اسماعیل شوانی*، اسماعیل اسدپور، کیانوش زهراکار، صدیقه احمدی صفحات 229-248
    زمینه

    در آسیب شناسی و درمان همسران جانبازان، مداخلات درمانی مختلفی برای بهبود وضعیت روانشناختی آن ها در قالب مطالعات مداخله ایی طراحی و اجرا شده است. پژوهش ها نشان می دهد که روش های زیرمجموعه درمان های بازسازی شناختی مانند درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد می توانند به همسران جانبازان کمک کتتد. بر اساس مطالعات، پژوهش هایی که این موضوع را هدف قرار داده باشند، بسیار محدودند.

    هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر همدلی عاطفی و بخشایشگری در زنان دارای همسر جانباز انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر کاربردی به شیوه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه کنترل بود. از جامعه آماری همسران جانبازان قطع عضو مراجعه کننده به مراکز مشاوره اداره بنیاد شهید در شهرستان پیرانشهر در سال 1399، 30 نفر به صورت نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 15 نفری درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و گروه کنترل جایگزین شدند. به منظور گردآوری اطلاعات از مقیاس همدلی عاطفی لودیس (2009) و مقیاس بخشایشگری ری و همکاران (2001) استفاده شد. گروه آزمایش برنامه درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد (هیز و استروساهل، 2010) را در سیزده جلسه دو ساعته با توالی هر هفته یک جلسه دریافت کرد و گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تغییرات معناداری در گروه آزمایش و کنترل در متغیرهای همدلی عاطفی و بخشایشگری ایجاد کرده است (05/0 P<).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که برنامه طراحی شده مبتنی بر پذیرش و تعهد، موجب افزایش همدلی عاطفی و بخشایشگری زنان دارای همسر جانباز می شود. ازاین رو، استفاده از درمان ذکر شده، توسط مشاوران جامعه هدف این پژوهش به شدت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بخشایشگری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، زنان دارای همسر جانباز، همدلی عاطفی
  • گشاو شریفی، حمید رضاییان فرجی*، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 249-264
    زمینه

    پژوهش ها نشان داده است، طرحواره هیجانی سازش نایافته منجر به اضطراب، افسردگی، وسواس فکری - اجباری، آسیب های بین فردی و اختلالات خلقی می شود. از آنجا که تفاوت های فرهنگی ممکن است بر طرحواره های هیجانی سازش نایافته موثر باشد، در پژوهش حاضر ویژگی های روان سنجی نسخه فارسی طرحواره های هیجانی در فرهنگ ایرانی بررسی شد.

    هدف

    پژوهش حاضر، با هدف بررسی ویژگی های روانسنجی پرسشنامه طرحواره هیجانی - فرم کوتاه در دانشجویان ایرانی انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی - همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش حاضر تمامی دانشجویان شهر تهران در سال 1400 بود که از میان آن ها 306 نفر براساس فرمول کوکران از طریق روش نمونه گیری دسترس انتخاب شده و به پرسشنامه های طرحواره هیجانی - فرم کوتاه (لیهی،2012) و نظم جویی شناختی هیجان (گارنفسکی و کرایج، 2006) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از شاخص های آلفای کرونباخ، شاخص روایی محتوا، نسبت روایی محتوا و تحلیل عاملی تاییدی تحلیل شد.

    یافته ها

    آلفای کرونباخ برای همه مقیاس ها از 69 درصد بالاتر بود. نسبت روایی محتوا بیشتر از 80 درصد و شاخص روایی محتوا بیشتر از 80 درصد بود که نشان از روایی محتوای مناسب مقیاس داشت. تحلیل عاملی تاییدی، ساختار 8 عاملی پرسشنامه طرحواره هیجانی را تایید و نشان داد که مدل در نمونه دانشجویان ایرانی از برازش مناسبی برخودار است.

    نتیجه گیری

    با توجه به مطلوب بودن خصوصیات روان سنجی نسخه فارسی پرسشنامه طرحواره هیجانی، می توان استفاده از آن را به متخصصان حوزه روانشناسی و مشاوره در موقعیت های پژوهشی و تشخیصی پیشنهاد کرد.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، تحلیل عاملی، روانسنجی، پرسشنامه طرحواره هیجانی - فرم کوتاه، دانشجویان ایرانی
  • محبوبه مرادی سیاه افشادی، شعله امیری*، هوشنگ طالبی صفحات 265-292
    زمینه

    اختلال کمبود توجه/فزون کنشی در دوره بزرگسالی یکی از پیچیده ترین اختلالات در سال های اخیر شناخته شده و بهبود نشانه های اختلال، تنها با اتکا به مصرف دارو هدف درمانی قرار گرفته است. فقدان درمان جامع وکامل با اثربخشی طولانی در این دوره سنی، یکی از نقاط ضعف این حیطه علمی، به شمار می رود. اما سوال این است که مشکلات بزرگسال مبتلا به اختلال چیست که درمان مناسب بتوان برای آن یافت؟

    هدف

    هدف استخراج الگوی مداخله برای درمان مشکلات بزرگسال مبتلا به اختلال کمبود توجه/فزون کنشی بود.

    روش

    این مطالعه براساس رویکرد کیفی و با روی آورد داده بنیاد انجام گرفت. جامعه مورد مطالعه بزرگسالان مبتلا به اختلال، متخصصین و تمام منابع علمی مرتبط بود، که بر اساس نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های اولیه، کدگذاری و سپس کدها مقوله بندی و به رده های کامل تر تجمیع شدند. کدگذاری در سه سطح باز، محوری و انتخابی در سه راستای شرکت کنندگان، متخصص و منابع صورت گرفت.

    یافته ها

    در مصاحبه با شرکت کنندگان 8 کد انتخابی، در مصاحبه با متخصصین 7 کد انتخابی و در بررسی متون علمی 11 کدانتخابی به دست آمد. در نهایت با ادغام سه دسته کد مستخرج از شرکت کنندگان، متخصصین و منابع علمی تعداد 8 مقوله به عنوان مشکلات اصلی فرد بزرگسال مبتلا ظاهر شد. براساس مشکلات شناسایی شده، راهبردهای درمانی شامل: بازتوانی شناختی، آموزش تنظیم هیجان، فراشناخت، مصاحبه انگیزشی، آموزش ارتباط اجتماعی صحیح، تنظیم چرخه خواب/بیداری و فعالیت فیزیکی روزانه به عنوان الگوی مداخله پیشنهادی در نظر گرفته شد.

    نتیجه گیری

    برای یک درمان موثر در زمینه اختلال کمبود توجه/فزون کنشی بزرگسالان، باید رویکرد چند بعدی اتخاذ نمود. الگوی مداخله ای مستخرج در این مطالعه می تواند به عنوان یک درمان موثر مدنظر پژوهشگران حیطه درمانی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال کمبود توجه، فزون کنشی، الگوی مداخله، بزرگسالان، داده بنیاد
  • حسام اکبرزاده، حسن ملکی*، محبوبه خسروی، حسین اسکندری، شمس السادات زاهدی صفحات 293-308
    زمینه

    امروزه سلامت جنسی و فراهم آوردن زمینه تحقق آن، به یک گفتمان و هدف پایداری در توسعه تبدیل شده است که در اثر معضل های برآمده از شرایط نامطلوب جهانی در این زمینه، به مرکز توجه سیاستمداران، صاحب نظران و پژوهشگران سوق داده شده است.

    هدف

    هدف این پژوهش شناسایی و سطح بندی عوامل موثر روانشناختی، فرهنگی و اجتماعی بر سلامت جنسی بر اساس مدل معادلات ساختاری تفسیری بود.

    روش

    این پژوهش به صورت توصیفی - پیمایشی صورت گرفته است که در بخش اول با احصای ابعاد و مولفه های مرتبط با سلامت جنسی پایدار و در بخش دوم، ارزیابی و سطح بندی این مولفه ها انجام گرفت. در بخش تحلیل محتوا جامعه و محیط پژوهش را کلیه منابع دست اول و دوم شامل کتب، مقاله ها، سایت های تخصصی، اسناد بالادستی، جزوات و نشریه ها تشکیل می دهند که برای مطالعه عوامل توسعه سلامت جنسی مورد توجه محقق بود. در بخش سطح بندی نیز جامعه آماری را کلیه خبرگان حوزه مطالعاتی مرتبط با آموزش بهداشت جنسی، تربیت جنسی، آموزش وپرورش و روانشناسی خانواده تشکیل می دادند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند تعداد 16 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در بخش تحلیل محتوا کاربرگ های تحلیل محتوای منابع دست اول و دوم در راستای اهداف پژوهش و دسته بندی آن ها بود و در بخش سطح بندی و به منظور مشخص نمودن تاثیر علت و معلولی عوامل مستخرج و سطح بندی آن ها، از پرسشنامه ی محقق ساخته ای که بر اساس مدل ISM طراحی شده بود، استفاده گردید و به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از رویکرد مدل سازی ساختاری تفسیری و ارایه مدل عوامل توسعه سلامت جنسی پایدار استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد به رسمیت شناختن حقوق جنسی، احترام به حقوق جنسی، آموزش ارزش های فرهنگی و اجتماعی در این زمینه، احترام به تفاوت های فرهنگی ذیل عنوان عوامل فرهنگی و اجتماعی؛ آموزش بیان گرایش های جنسی در دوران کودکی، آموزش مسایل مربوط به رشد و نیازهای نوجوانان، آگاهی بخشی رشد جنسی در دوره نوجوانی، تحکیم هویت جنسی، ایجاد اعتماد به خود، آموزش مسایل باروری سالم ذیل عنوان عوامل روانشناختی دارای اولویت بودند.

    نتیجه گیری

    تحقق سلامت جنسی نیازمند آموزش مداوم از زمان کودکی است که به صورت پایدار انجام گردد و لازمه ی رسیدن به این نوع سلامت آموزش و توانمندی کودکان در حوزه های روانشناختی، فرهنگی و اجتماعی است.

    کلیدواژگان: بعدجنسی، توسعه پایدار، سلامت جنسی پایدار، عوامل آموزشی، معادلات ساختاری تفسیری
  • زهره معینی، سیاوش طالع پسند*، اسحاق رحیمیان بوگر، علی محمد رضایی صفحات 309-326
    زمینه

    پرسنل بیمارستان ها به واسطه حضور عوامل مرتبط با محیط کاری از قبیل ارتباط با بیماران، شرایط سخت کاری و با توجه به تشدید سطح استرس به خصوص در دوره پاندمی کووید-19، سطوح بالاتری از آسیب پذیری را دارند و بیشتر در معرض مشکلات سلامت روان قرار می گیرند. از سویی افراد با سبک های دلبستگی اضطرابی، همدلی کم، انعطاف پذیری شناختی وخودافشایی هیجانی پایین، این دوره را با سختی بیشتری پشت سر می گذراند. بنابراین تمرکز بر این مولفه ها در پرسنل درمانی بیمارستان ها اهمیت زیادی دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مداخله سوگیری توجه بر سبک دلبستگی اضطرابی، همدلی، انعطاف پذیری شناختی و خودافشایی هیجانی در پرسنل درمانی بیمارستان 505 ارتش تهران انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش تمامی پرسنل درمانی بیمارستان 505 ارتش تهران از شهریور 1400 تا اسفند 1400 بودند که از این میان 36 نفر به صورت در دسترس شدند. گروه نمونه انتخابی پرسشنامه های تجارب مربوط به روابط نزدیک (برنن و همکاران، 1998)، واکنش های بین فردی (دیویس، 1983)، انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) و مقیاس خودافشایی هیجانی (اسنل، 2001) را تکمیل کردند. سپس به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 18 نفر) جایدهی شدند. گروه آزمایش، 5 جلسه مداخله اصلاح سوگیری توجه را با استفاده از ابزار دات پروب به صورت دو جلسه در هفته دریافت کرده و گروه گواه هیچ مداخله ای دریافت نکردند. پس از اتمام جلسات مداخله ای و دوماه بعد از آن، هر دو گروه آزمایش و گواه، مجدد پرسشنامه های پژوهش را تکمیل کردند. داده ها با روش تحلیل واریانس آمیخته و با استفاده از نرم افزار SPSS26 تحلیل شدند.

    یافته ها

    نتایج نشان داد، مداخله اصلاح سوگیری توجه باعث افزایش معنادار همدلی، انعطاف پذیری شناختی و خودافشایی هیجانی مثبت (0/01 P<) و کاهش معنادار سبک دلبستگی اضطرابی و خودافشایی هیجانی منفی (0/01P<) پرسنل درمانی بیمارستان گروه آزمایش نسبت به گروه گواه شد. همچنین این تاثیر در مرحله پیگیری نیز پایدار مانده است.

    نتیجه گیری

    مداخله اصلاح سوگیری توجه به عنوان یک مداخله موثر توانست سبک دلبستگی اضطرابی و خودافشایی هیجانی منفی را در پرسنل درمانی بیمارستان کاهش داده و همچنین همدلی، انعطاف پذیری شناختی و خودافشایی هیجانی مثبت را در آنان افزایش دهد.

    کلیدواژگان: سبک دلبستگی اضطرابی، همدلی، انعطاف پذیری شناختی، خودافشایی هیجانی، مداخله اصلاح سوگیری توجه
  • اکرم آهنگی*، حسین اسکندری، احمد برجعلی، محمد عسگری صفحات 327-342
    زمینه

    روابط آشفته از مشکلات اساسی افراد با رگه اختلال شخصیت مرزی می باشد. رابطه نامطلوب والد-کودک منجر به فقدان حس ثبات، تمایز و آشفتگی خود-دیگری می شود. اگرچه، سال هاست آشفتگی خود-دیگری به عنوان یکی از معیارهای تشخیصی اختلال شخصیت مرزی درنظرگرفته شده، اما نسبت به سایر جنبه های این اختلال نادیده گرفته شده است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر دستیابی به الگوی خود-دیگری در زنان با رگه اختلال شخصیت مرزی بود.

    روش

    پژوهش حاضر، پژوهشی بنیادی با رویکرد آمیخته بود که از روش های کیفی و کمی به فراخور نیاز پژوهشی استفاده شد. جامعه آماری شامل زنان با رگه اختلال شخصیت مرزی، بعلاوه متخصصان روانشناسی و روان پزشکی مشهد و تهران در سال 1400 بود. پانزده زن با رگه اختلال شخصیت مرزی با استفاده از نمونه گیری در دسترس و پرسشنامه شخصیت مرزی لیشنریگ (1999) از بیمارستان ابن سینا مشهد انتخاب شدند. داده ها در قسمت کیفی با استفاده از پرسشنامه شخصیت مرزی لیشنرینگ و مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی با پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شد و سپس با استفاده از تحلیل محتوا و تحلیل عاملی تاییدی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد «مدل خود در روابط» شامل مولفه های «رابطه با والدین»، «رابطه با جنس مخالف» و «روابط ناموفق» می باشد. تحلیل عاملی مرتبه دوم نیز نشان داد «رابطه با والدین» بیشترین سهم را در مدل دارد.

    نتیجه گیری

    آشفتگی خود-دیگری در زنان با رگه اختلال شخصیت مرزی، اساسی و منتج از روابط بی ثبات اولیه با والدین می باشد. بنابراین در درمان افراد با رگه اختلال شخصیت مرزی از نتایج پژوهش حاضر می توان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: الگوی خود-دیگری، اختلال شخصیت مرزی، روایت، مطالعه کیفی
  • بتول حیدری، محمدباقر کجباف*، امیر قمرانی صفحات 343-360
    زمینه

    کودک خواهی ک انحراف جنسی و یک اختلال روانی است که شیوع آن در افغانستان گسترده است. روش های درمانی که تاکنون استفاده شده، فقط بر یکی از علل این اختلال متمرکز هستند و نیاز به درمان های یکپارچه تری برای این اختلال محسوس است.

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی بسته درمان تلفیقی اختلال کودک خواهی با درمان شناختی رفتاری بر خودپنداره جنسی مردان افغانستان بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی پیش آزمون - پس آزمون - پیگیری سه ماهه با گروه گواه و دو گروه آزمایش است. جامعه آماری شامل کلیه مردان افغان ساکن افغانستان مبتلا به اختلال کودک خواهی بود که تعداد 30 نفر از آن ها به صورت هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در گروه درمان تلفیقی (10 نفر)، گروه درمان شناختی رفتاری (10 نفر) و گروه گواه (10 نفر) قرار گرفتند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه چندوجهی خودپنداره جنسی اسنل (1995) بود. شرکت کنندگان در گروه درمان تلفیقی تدوین شده توسط پژوهشگر (درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، درمان مبتنی بر ذهن آگاهی و طرحواره درمانی)، محتوای بسته درمانی اختلال کودک خواهی را در طی 20 جلسه به صورت فردی دریافت کردند. همچنین شرکت کنندگان در گروه شناختی رفتاری، آموزش های این درمان را در طی 8 جلسه و به صورت فردی دریافت نمودند.

    یافته ها

    نتایج تحلیل اندازه های مکرر نشان داد که هر دو درمان تلفیقی و درمان شناختی رفتاری در افزایش نمرات خودپنداره جنسی مثبت آزمودنی ها موثر بودند ولی درمان تلفیقی اختلال کودک خواهی اثربخشی بالاتری داشته است (05/0 > P). در ضمن فقط درمان تلفیقی اختلال کودک خواهی در کاهش نمرات خودپنداره جنسی منفی آزمودنی ها موثر بود (05/0 >P).

    نتیجه گیری

    مهم ترین وجه تمایز درمان تلفیقی اختلال کودک خواهی نسبت به درمان شناختی رفتاری این بود که در درمان تلفیقی، همزمان با رهاسازی تفکر از قید عادات منفی خودکار و پذیرش این افکار، بر نقاط قوت، توانمندی های فرد و ارزش های واقعی فرد تمرکز نموده و مشکلات ریشه ای مهارت های ارتباطی و جنسی را مورد بررسی و درمان قرار داد و از تاثیر بهتری در درمان این اختلال برخوردار بود. بنابراین از درمان تلفیقی اختلال کودک خواهی برای کمک به تغییر طرحواره های ناسازگار و کاهش نشانه های مجرمین مبتلا به اختلال کودک خواهی استفاده گردد.

    کلیدواژگان: اختلال کودک خواهی، خودپنداره جنسی، درمان تلفیقی، ذهن آگاهی، طرحواره درمانی، درمان شناختی رفتاری، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد
  • لیلا برزگری احمد اباد*، علی عیسی زادگان، اسماعیل سلیمانی، افسانه مرادی صفحات 361-376
    زمینه

    تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای، یک تکنیک تحریک تعدیل عصبی غیرتهاجمی با تحمل خوب و بدون عوارض جانبی در درمان و بهبود نشانه های وسواسی است که قابلیت تحریک پذیری قشری را به طور موثری تعدیل می کند. با این حال، هنوز شواهد قوی و کافی برای استفاده از این روش درمانی در نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری وجود ندارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای بر عاطفه خودآگاه شرم و گناه و حساسیت انزجاری نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری انجام شد.

    روش

    در این پژوهش از روش تجربی از نوع تک موردی با طرح سنجش پیوسته و آزمودنی های متفاوت استفاده شد. جامعه آماری شامل نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری مراجعه کننده به مرکز مشاوره یاس شهر تبریز بودند که از بین آن ها، تعداد 4 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و بر اساس پروتکل گرین و همکاران (2020) تحت مداخله ده جلسه ای درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای به صورت هفته ای دو بار و هر بار به مدت 20 دقیقه قرار گرفتند. آزمودنی ها در مراحل خط پایه، جلسات دوم، چهارم، ششم، هشتم، دهم و یک ماه پیگیری با مقیاس حساسیت انزجاری (هیدت، مککوالی و روزین، 1994)، پرسشنامه احساس گناه (کوگلر و جونز،1992) و پرسشنامه احساس شرم (کوهن، وولف، پانتر و اینسکو،2011) مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت تحلیل داده ها روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا، درصد بهبودی و درصد داده های ناهمپوش استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای در کاهش احساس شرم و گناه و حساسیت انزجاری در نوجوانان با اختلال وسواسی-جبری تاثیر معناداری دارد (RCI≥1/96) و اثرات درمانی در مرحله پیگیری نیز حفظ شده است.

    نتیجه گیری

    نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری که تحت درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای قرار گرفتند، احساس شرم و گناه و حساسیت انزجاری کمتری را تجربه کردند، استفاده از این روش در درمان نوجوانان مبتلا به اختلال وسواسی-جبری پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه ای مغز، عاطفه خودآگاه شرم و گناه، حساسیت انزجاری، نوجوانان، اختلال وسواسی-جبری
  • صفورا عطارد، خسرو رشید*، ابوالقاسم یعقوبی، سید علی حسینی المدنی صفحات 377-392
    زمینه

    هوش درون فردی یکی از ابعاد هوش چندگانه گاردنر است که شامل آگاهی از هیجان ها، نقاط ضعف و قوت خود، ادراک خود، اعتماد به خود و توانایی خودنظم دهی است و به افراد کمک می کند تا افکار و احساسات خود را مورد قضاوت قرار دهند و به الگوهای ذهنی مناسبی برای تصمیم گیری در زندگی برسند. مرور مطالعات پیشین نشان می دهد، هوش درون فردی کمتر مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفته است و ساخت ابزاری مبتنی بر فرهنگ ایرانی برای شناسایی این نوع هوش در کودکان، ضروری به نظر می رسد.

    هدف

    این پژوهش با هدف ساخت و اعتباریابی آزمون هوش درون فردی در کودکان 7 تا 12 ساله شهر همدان انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی و از نوع اعتباریابی آزمون بود. جامعه پژوهش شامل والدین کودکان 7 تا 12 ساله شهر همدان بود. نمونه پژوهش مشتمل بر 577 نفر از والدین دانش آموزان دبستانی بود که به صورت تصادفی خوشه ای انتخاب شده و به آزمون محقق ساخته و نیز آزمون هوش چندگانه مکنزی (1999) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش های همبستگی پیرسون، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و تحلیل آلفای کرونباخ با استفاده از نرم افزار SPSS22 و LISREL v8.80 انجام شد.

    یافته ها

    یافته های به دست آمده از تحلیل عاملی اکتشافی نشان داد آزمون محقق ساخته از سه عامل خودآگاهی، آگاهی هیجانی و اندیشه ورزی تشکیل شده است. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نیز ساختار سه عاملی ابزار محقق ساخته را تایید کرد. روایی محتوایی با استفاده از نظر متخصصان بررسی و 0/78 بدست آمد. همبستگی آزمون محقق ساخته با آزمون هوش درون فردی مکنزی 0/70 به دست آمد که معنادار بود (0/01 p<). پایایی کل آزمون با روش آلفای کرونباخ 0/89 و برای عامل های خودآگاهی 0/92، آگاهی هیجانی 0/87 و اندیشه ورزی 0/90 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    بدین ترتیب می توان گفت پرسشنامه محقق ساخته هوش درون فردی در نمونه کودکان 7 تا 12 ساله ایرانی از خصوصیات روانسنجی قابل قبولی برخوردار است و متخصصان حوزه های روانشناسی می توانند از این ابزار در پژوهش های خود بهره ببرند.

    کلیدواژگان: اعتباریابی، هوش درون فردی، کودکان
  • محمدابراهیم عباسی، محسن گل محمدیان*، کیوان کاکابرایی صفحات 393-408
    زمینه

    کم شنوایی یکی از شایع ترین و پیچیده ترین آسیب های حسی است که علاوه بر ایجاد مشکلاتی برای کودک، چالش هایی را نیز برای والدین به خصوص مادر به وجود می آورد. توانایی های شناختی از جمله مولفه هایی است که می تواند به مادران کودکان ناشنوا در مقابله با بحران کمک کند. در زمینه اثربخشی درمان های تلفیقی بر مولفه های توانایی های شناختی مادران کودکان ناشنوا مطالعات کمی انجام شده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش تلفیقی ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر مولفه های توانایی های شناختی مادران کودکان کم شنوا انجام شد.

    روش

    روش پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش‎آزمون - پس‎آزمون و پیگیری با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمامی مادران دارای کودکان کم شنوای استان کرمانشاه (340 نفر) در سال 1400-1399 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند از نوع در دسترس، 60 نفر به عنوان نمونه انتخاب شده و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گواه (30 نفر) گمارده شدند. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه توانایی های شناختی نجاتی (1392) در پژوهش حاضر استفاده شد. تحلیل داده‎ها نیز با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر و با بهره گیری از نرم‎افزار SPSS25 انجام شد.

    یافته ها

    تحلیل داده‎ها نشان داد آموزش تلفیقی ذهن آگاهی و معنویت درمانی بر مولفه های توانایی های شناختی مادران دارای کودک کم شنوا اثرگذار بود (0/05 >P).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های به دست آمده، این نتیجه حاصل می گردد که آموزش تلفیق ذهن آگاهی و معنویت درمانی می تواند به مادران دارای کودک کم شنوا، کمک کند تا آن ها ضمن تقویت تمامی مولفه های شناختی خود، راحت تر با موقعیت های زندگی روزمره مواجه شده و از خود و فرزند کم شنوا در برابر چالش ها و استرس های زندگی مراقبت نمایند.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، معنویت درمانی، توانایی های شناختی، مادران کودکان کم شنوا
  • مریم عابدین، زیبا برقی ایرانی*، حمزه اکبری صفحات 409-420
    زمینه

    یکی از انواع سرطان های شایع در جهان، سرطان سینه در زنان است که اثرات منفی بسیاری بر وضعیت جسمانی و روانی زنان بر جای می گذارد. مداخلات روانشناختی به دلیل ماهیت روانی سرطان سینه، کانون تمرکز برخی مطالعات بوده اند. به نظر می رسد توجه بیشتر به مداخلات روانشناختی جهت کاهش مشکلات روانی زنان مبتلا به سرطان سینه ضروری است.

    هدف

    هدف از انجام پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی درمان مبتنی بر شفقت و درمان فعال سازی رفتاری بر استرس ادراک شده و خودکارآمدی زنان مبتلا به سرطان سینه بود.

    روش

    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه و پییگیری دو ماهه بود. 45 نفر از زنان مبتلا به سرطان سینه در شهر گرگان در طی سال های 1401-1400 با روش نمونه گیری تصادفی ساده در سه گروه درمان مبتنی بر شفقت، درمان فعال سازی رفتاری و گروه گواه قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استرس ادراک شده (کوهن و همکاران، 1983) و خودکارآمدی (شرر و همکاران، 1982) استفاده شد و شرکت کنندگان در گروه های آزمایش، تحت مداخلات درمان مبتنی بر شفقت (گیلبرت، 2006) و درمان فعال سازی رفتاری (دیمیدچیان و همکاران، 2006) در 8 جلسه 90 دقیقه ای قرار گرفتند. همچنین داده ها با روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و با کمک نرم افزار Spss19 تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد هر دو درمان مبتنی بر شفقت و فعال سازی رفتاری بر استرس ادراک شده و خودکارآمدی زنان مبتلا به سرطان سینه موثر بوده است (0/05 >p). همچنین نتایج نشان داد، درمان فعال سازی رفتاری نسبت به درمان مبتنی بر شفقت اثربخشی بیشتری داشته و در مرحله پیگیری نیز این میزان معناداری پایدار بود.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت مداخلات مبتنی بر شفقت و فعال سازی رفتاری اثربخشی بالایی در بهبود خودکارآمدی و کاهش استرس ادراک شده داشتند. لذا نتایج این مطالعه می تواند به درمانگران، روانشناسان و سیاست گذاران حوزه سلامت و بهداشت روان کمک کند.

    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر شفقت، فعال سازی رفتاری، استرس ادراک شده، خودکارآمدی، سرطان سینه
|
  • Javad Mehraban, Hamidreza Maghami*, Mohammadreza Nili Ahmadabadi, Jalil Younesi, Mahmood Talkhabi Pages 211-228
    Background

    Empowerment has been considered from different perspectives. One of the most important points of view is psychological empowerment. Education based on neuroscience helps to study the characteristics related to the psychological empowerment of employees, so that along with organizational development and organizational culture, the psychological characteristics of employees can be examined from another perspective. Educational neuroscience can be helpful in answering the questions that current organizational science studies are unable to solve. Identification of effective indicators on the design of psychological empowerment training of human resources has been less investigated in previous studies.

    Aims

    This research has been conducted with the aim of investigating, identifying and applying the indicators of educational neuroscience in the training of psychological empowerment of human resources.

    Methods

    The current research was conducted based on a mixed design (with a qualitative and quantitative approach). The qualitative part included inductive content analysis, and the quantitative part included internal validation from neuroscience experts using a survey method. The statistical population in the qualitative section included written and electronic documents and resources from 1380 to 1401, and in the quantitative section, there were experts in the field of educational and learning neurosciences and educational technology experts in the country. The sample of the quantitative part included 19 experts who were selected by the purposeful sampling method of the accessible type, of which 10 answered the questionnaire. Data collection was done in the qualitative part by content analysis of documents and in the quantitative part by using a 4-item Likert-type researcher-made questionnaire.

    Results

    The content analysis carried out in this research,26 indicators of the principles of educational neuroscience that can be used in the formulation of organizational training were extracted.

    Conclusion

    The results obtained from the internal validation of indicators based on educational neurosciences showed that the indicators discovered in the current research have the necessary validity for the training of psychological empowerment of human resources.

    Keywords: educational neuroscience indicators, education, psychological empowerment, human resources
  • Esmaeil Showani*, Esmaeil Asadpour, Kianoosh Zahrakar, Sediqeh Ahmadi Pages 229-248
    Background

    In the pathology and treatment of veterans' spouses, various therapeutic interventions have been designed and implemented to improve their psychological condition in the form of interventional studies. Research revealed that methods of cognitive restructuring treatments such as acceptance and commitment therapy can help veterans' spouses. Based on the studies, the researches targeting this issue are very limited.

    Aims

    This research was conducted with the aim of investigating the efficacy of acceptance and commitment therapy on emotional empathy and forgiveness in women with veteran spouses.

    Methods

    The research method was applied in a semi-experimental way with a pre-test-post-test design and a one-month follow-up with a control group. From the statistical population of veterans' spouses who referred to counseling centers in Piranshahr city in 2019, 30 people were selected by purposive sampling and randomly replaced in two groups of 15 people. In order to collect information, emotional empathy scale and marital forgiveness scale were used. The experimental group received the acceptance and commitment treatment program (Hayes and Estrosahel, 2010) in thirteen two-hour sessions with one session every week, and the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using SPSS software and analysis of variance test with repeated measurements.

    Results

    The results of the research showed that the treatment based on acceptance and commitment made significant changes in the variables of emotional empathy and forgiveness in the experimental and control groups (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that the designed program based on acceptance and commitment increases the emotional empathy and forgiveness of veterans' spouses. Therefore, the use of the mentioned treatment is strongly recommended by the consultants of the target community of this research.

    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Emotional Empathy, Forgiveness, Veterans' Spouses
  • Gashav Sharifi, Hamid Rezaeian Faraji*, Masoud Gholamali Lavasani Pages 249-264
    Background

    Research has shown that maladaptive emotional schema (MES) leads to anxiety, depression, obsessive-compulsive, interpersonal damage, and mood disorders. Since, MES may be influenced by cultural differences, In the present research, the psychometric properties of the Persian version of emotional schemas in Iranian culture will be investigated.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the psychometric properties of the short-form emotional schema questionnaire in Iranian students.

    Methods

    The current research was of a descriptive-correlation type. The statistical population of the study includes all students in Tehran City in 2021, out of which 306 students were selected based on Cochran's formula using convenience random sampling method, and the participants completed emotional schema-short form (Leahy, 2012) and Cognitive emotion regulation (Garnefski and Kraaij, 2006) questionnaires. Data were analyzed by Cronbach's Alpha, content validity index (CVI), content validity ratio (CVR), and confirmatory factor analysis.

    Results

    Cronbach’s Alpha was obtained above 69% for all scales. CVR and CVI were calculated above 80%, which suggests the acceptable content validity of the scale. Confirmatory factor analysis confirmed the 8-factor structure of the emotional schema scale. This, it was shown that the model enjoys a suitable goodness of fit in the sample of Iranian students.

    Conclusion

    Considering the appropriate psychometric properties of the Persian version of the Emotional Schema Scale, it can be suggested to the specialists in the field of psychology and consultants to use this scale in research and diagnostic settings.

    Keywords: Validation, Factor analysis, Psychometrics, Emotional Schema Scale- short form, Iranian students
  • Mahboubeh Moradi Siah Afshadi, Shole Amiri*, Hooshang Talebi Pages 265-292
    Background

    Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder (ADHD) in adulthood is one of the most complex disorders known in recent years, and the improvement of the symptoms of ADHD has been treated only by relying on medication. The lack of comprehensive and complete treatment with long-term effectiveness in this age is one of the weak points of the scientific field. But the question is, what are the problems of an adult with ADHD for which a suitable treatment can be found?

    Aims

    The present study aimed to derive an intervention model for treating adult problems with ADHD.

    Methods

    This qualitative study was conducted using the grounded theory approach. The study population was adults with ADHD, professionals, and all relevant scientific sources, who were selected based on purposive sampling. The primary data have been coded and then the codes were categorized and aggregated into more complete categories. Coding was done in three types including open, axial, and selective levels in the patient, expert, and resource directions.

    Results

    Through the interviews with each participant, experts, and scientific texts, selection codes were obtained, respectively. Finally, by merging three categories of codes extracted from participants, experts, and scientific sources, the eight categories appeared as the main problem of adults with ADHD. Based on the identified problems, therapeutic strategies including cognitive rehabilitation, emotion regulation training, metacognition, motivational interviewing, correct social communication training, sleep/wake cycle regulation, and daily physical activity were eproposed intervention model.

    Conclusion

    A multidimensional approach should be adopted for effective treatment in the field of ADHD in adults. The intervention model extracted in this study can be considered an effective treatment by researchers in the field of therapy.

    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, Adults, Treatment Model, Grounded Theory
  • Hesam Akbarzadeh, Hasan Maleki*, Mahbobeh Khosravi, Hosein Skandari, Shamsosadat Zahedi Pages 293-308
    Background

    Today, sexual health and providing the context for its realization has become a discourse and a sustainable goal in development, which has been pushed to the center of attention of politicians, experts, and researchers due to the problems arising from the unfavorable global conditions in this field.

    Aims

    This research aimed to identify and stratify psychological, cultural, and social factors on sexual health based on the interpretive structural equation model.

    Methods

    This research was carried out in a descriptive survey, in the first part, the dimensions and components related to stable sexual health were calculated and in the second part, the evaluation and leveling of these components were done. In the content analysis section, the society and the research environment are all first-hand and second-hand sources, including books, articles, specialized sites, upstream documents, pamphlets, and publications, which were of interest to the researcher to study the factors of sexual health development. In the stratification section, the statistical population consisted of all experts in the field of studies related to sexual health education, sex education, education, and family psychology, and 16 people were selected as a statistical sample using the purposeful sampling method. The data collection tool in the content analysis section was the content analysis worksheets of the first and second sources in line with the research objectives and their classification. In the stratification section, in order to determine the cause and effect of the extracted factors and their stratification, a questionnaire was created by the researcher. Which was designed based on the ISM model, was used, and in order to analyze the data, the interpretive structural modeling approach was used to provide a model of sustainable sexual health development factors.

    Results

    The results showed the recognition of sexual rights, respect for sexual rights, education of cultural and social values in this field, respect for cultural differences under the title of cultural and social factors; Teaching the expression of sexual tendencies in childhood, teaching issues related to the growth and needs of adolescents, raising awareness of sexual development in adolescence, strengthening sexual identity, building self-confidence, and teaching healthy reproductive issues under the heading of psychological factors were prioritized.

    Conclusion

    Achieving sexual health requires continuous education since childhood, which should be done sustainably, and it is necessary to achieve this kind of health education and empowerment of children in the psychological, cultural, and social fields

    Keywords: Gender dimension, sustainable development, sustainable sexual health, educational factors, interpretive structural model
  • Zohre Moini, Siavash Talepasand*, Eshagh Rahimian Bougar, Alimohammad Rezaei Pages 309-326
    Background

    Hospital staff faces higher levels of stress, especially during the COVID-19 pandemic. In addition, those with an anxious attachment style, low empathy, and poor cognitive flexibility and emotional self-disclosure experience more difficulty during this period. It is hence necessary to focus on these factors among personnel of hospitals.

    Aims

    This study aimed to investigate an attention bias modification (ABM) intervention and its effects on anxious attachment style, empathy, cognitive flexibility, and emotional self-disclosure among personnel of army 505 Hospital.

    Methods

    This was a quasi-experimental study with a pretest-posttest/follow-up design with test and control groups. The study population consisted of all nurses working in 505 Hospital from September2021 to June2021. 36 of whom were selected as participants through convenience sampling. The participants were asked to complete the Experience in Close Relationship Scale (ECR-S) (Bernnan et al., 1998), the Interpersonal Reactivity Index (IRI) (Davis, 1983), the Cognitive Flexibility Inventory (CFI) (Dennis and Vanderwall, 2010), and the Emotional Self-Disclosure Scale (ESDS) (Snell, 2001). Then the participants were randomly assigned to test and control groups (18 in each group). Participants in the test group attended five sessions of the ABM intervention (2 sessions per week) using the dot-probe task. The participants in both groups were asked to fill out the research questionnaires once again immediately after the end of the intervention and two months later. Data analyzed by mixed analysis of variance.

    Results

    The results demonstrated that the ABM intervention significantly increased empathy, cognitive flexibility, and positive emotional self-disclosure (p<0.01) and significantly reduced anxious attachment style and negative emotional self-disclosure (p<0.01) in the test group. The same effects were observed in the follow-up stage.

    Conclusion

    ABM intervention has positive effects on hospital staff. Using this intervention is effective in controlling the style of anxious attachment and emotional self-disclosure, creating empathy and cognitive flexibility.

    Keywords: Anxious attachment style, Empathy, Cognitive flexibility, Emotional self-disclosure, Attention Bias Modification (ABM) intervention
  • Akram Ahangi*, Hosein Eskandari, Ahmad Borjali, Mohammad Asgari Pages 327-342
    Background

    Disturbance relationships are among the main problems of people with traits of borderline personality disorder. An unpleasant parent-child relationship leads to a lack of stability sense, differentiation, and self-other disturbance. Although self-other disturbance has been considered one of the main criteria for borderline personality disorder for a long time, it has been neglected compared to its other aspects.

    Aims

    The present study aimed to identify the self-other pattern in women with borderline personality disorder.

    Methods

    The current research was basic research with a mixed approach using qualitative and quantitative methods. The statistical population included women with traits of borderline personality disorder, in addition to psychology and psychiatry specialists in Mashhad and Tehran in 2021. 15 women with traits of borderline personality disorder were selected from Ibn Sina Hospital in Mashhad by convenience sampling using Leichsenring's borderline personality questionnaire (1999). The data was collected in the qualitative part using Leichsenring's borderline personality questionnaire and semi-structured interview, and in the quantitative part using a researcher-made questionnaire and then analyzed by content analysis and confirmatory factor analysis.

    Results

    The results indicated the model of self-other includes components such as “relation to parents”, “relation to the opposite sex” and “unsuccessful relationships”. Results of factor analysis also indicated “relation to parents” has the most contribution to the model.

    Conclusion

    Self-other disturbance in women with a borderline personality disorder is fundamental and a result of initial unstable relationships with parents. Therefore, the findings of the current study can be used in the treatment of individuals with borderline personality disorder.

    Keywords: Self-other model, Borderline personality disorder, Narrative, Qualitative study
  • Batool Heydari, Mohammadbagher Kajbaf*, Amir Ghamarani Pages 343-360
    Background

    Child abuse is a sexual deviation and a mental disorder that is widespread in Afghanistan. The used treatment methods only focus on one of the causes of this disorder, and the need for more integrated treatments is felt.

    Aims

    The purpose of the present study was to compare the efficacy of the combined treatment package of child-desiring disorder with cognitive-behavioral therapy on the sexual self-concept of Afghan men.

    Methods

    The current research design is included in the semi-experimental designs of pre-test-post-test-follow-up with a control group and two experimental groups. The statistical population included all Afghan men with child-desiring disorder, 30 of whom were randomly selected into the integrated treatment group (10 people), the cognitive-behavioral therapy group (10 people), and the control group (10 people). 10 people were placed. The measurement tool in this research was Snell's (1995) multifaceted sexual self-concept questionnaire. The participants in the combined therapy group developed by the researcher (therapy based on acceptance and commitment, therapy based on mindfulness, and schema therapy), received the content of the treatment package for pedantic disorder individually during 20 sessions. Also, the participants in the cognitive-behavioral group received training in this treatment during 8 sessions and individually.

    Results

    The results of the repeated measure analysis showed that both combined therapy and cognitive-behavioral therapy were effective in increasing the positive sexual self-concept scores of the subjects, but the combined therapy of pedantic disorder was more effective (0.05 >P). In addition, only the combined treatment of pedantic disorder was effective in reducing the subjects' negative sexual self-concept scores (P<0.05).

    Conclusion

    The most important distinguishing feature of the integrated treatment of child-loving disorder compared to cognitive-behavioral therapy was that in the integrated treatment, at the same time as freeing thinking from the constraints of automatic negative habits and accepting these thoughts, the individual's strengths, abilities, and He focused on the real values of the person and examined and treated the root problems of communication and sexual skills. Therefore, the integrated treatment of pedophile disorder should be used to help change incompatible schemas and reduce the symptoms of criminals with pedophile disorder.

    Keywords: pedantic disorder, sexual self-concept, integrative therapy, mindfulness, schema therapy, cognitive behavioral therapy, therapy based on acceptance, commitment
  • Leila Barzegary Ahmadabad*, Ali Issazadegan, Esmail Soleimani, Afsaneh Moradi Pages 361-376
    Background

    Transcranial direct electrical stimulation is a non-invasive neuromodulation stimulation technique with good tolerance and no side effects in the treatment and improvement of obsessive-compulsive symptoms, which effectively modulates cortical excitability. However, there is still no strong and sufficient evidence for the use of this treatment method in adolescents with obsessibe- compulsive disorder.

    Aims

    The present study was aimed at the effectiveness of transcranial direct current stimulation on the Self-conscious Affections of Shame and Guilt and the disgust sensitivity of Adolescents with obsessibe- compulsive disorder.

    Methods

    In this research, the experimental method was used as a single case method with a continuous measurement design and different subjects. The statistical population of the present study included all teenagers suffering from obsessive-compulsive disorder who were referred to Yas Counseling Center in Tabriz in 1400, and 4 of them were selected by purposive sampling and based on the protocol of Green et al (2020) they underwent ten sessions of transcranial direct current stimulation twice in a week for 20 minutes each time. Subjects in the baseline stages, the second, fourth, sixth, eighth, tenth, and one-month follow-up sessions with disgust sensitivity scale (Heidet, McCauley, and Rosin, 1994), guilt questionnaire (Kugler and Fons, 1992) and shame questionnaire (Cohen, Wolff, Penter and Insko, 2011) were evaluated. For data analysis, a visual drawing method, reliable change index, percentage of recovery, and percentage of non-overlapping data were used.

    Results

    The results showed that transcranial direct electrical stimulation has a significant effect on reducing feelings of shame and guilt and disgust sensitivity in adolescents with obsessive-compulsive disorder (RCI≥1/96), and the therapeutic effects are maintained in the follow-up phase.

    Conclusion

    Adolescents with obsessive-compulsive disorder who were treated with transcranial direct electrical stimulation experienced less shame and guilt and less disgust sensitivity. It is recommended to use this method in the treatment of adolescents with obsessive-compulsive disorder.

    Keywords: transcranial direct current stimulation, self-conscious affections of shame, guilt, disgust sensitivity, adolescents, obsessive-compulsive disorder
  • Safoura Atarod, Khosro Rashid*, Abolghasem Yaghoobi, Syed Ali Hosseini Almadani Pages 377-392
    Background

    Intrapersonal intelligence is one of the dimensions of Gardner's multiple intelligence, which includes awareness of one's emotions, strengths and weaknesses, self-perception, self-confidence and self-regulation ability, and helps people to judge their thoughts and feelings and to get the appropriate mental patterns to make decisions in life. A review of previous studies shows that intrapersonal intelligence has been less investigated and evaluated, and building a tool based on Iranian culture to identify this type of intelligence in children seems necessary.

    Aims

    This research was conducted with the aim of creating and validating an Intrapersonal intelligence test in 7-12-year-old children in Hamadan city.

    Methods

    The method of the current research was descriptive-survey and test validation type. The research population included parents of elementary school children in Hamedan. The research sample was 577 parents of elementary school students who were randomly selected and answered the researcher-made test and the Mackenzie Multiple Intelligence Test (1999). Data analysis was done with Pearson correlation methods, exploratory and confirmatory factor analysis and Cronbach's alpha analysis using SPSS22 and LISREL v8.80 software.

    Results

    The Results obtained from the exploratory factor analysis showed that the researcher-made test consists of three factors: self-awareness, emotional awareness, and reflectiveness. The results of the confirmatory factor analysis also confirmed the three-factor structure of the researcher-made test. Content validity was obtained using the opinion of experts and 0.78. The correlation between the researcher-made test and the McKenzie intrapersonal intelligence test was 0.70, which was significant (p<0.01). The reliability of the whole test was 0.89 using Cronbach's alpha method 0.92 for self-awareness, 0.87 for emotional awareness, and, 0.90 for reflectiveness.

    Conclusion

    Thus, it can be said that the researcher-made test of intrapersonal intelligence in the sample of 7-12-year-old Iranian children has acceptable psychometric properties, and experts in the fields of psychology can use this tool in their research.

    Keywords: Validation, Intrapersonal Intelligence, Children
  • Mohammad Ebrahim Abbasi, Mohsen Golmohammadian*, Keivan Kakabraee Pages 393-408
    Background

    Hearing loss is one of the most common and complex sensory damages that, in addition to causing problems for the child, also creates challenges for the parents, especially the mother. Cognitive abilities are among the components that can help mothers of deaf children to deal with the crisis. Few studies have been conducted on the effectiveness of integrated treatments on the components of cognitive abilities of mothers with deaf children.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of integrated training of mindfulness and spiritual therapy on the components of cognitive abilities of mothers of hearing impaired children.

    Methods

    The research method was semi-experimental, pre-test-post-test and follow-up with the control group. The research population included all parents of mothers mothers with deaf children in Kermanshah province (340 people) in 1399-1400, using the available targeted sampling method, 60 people were selected as a sample and randomly divided into two experimental groups. 30 people) and witnesses (30 people) were appointed. In order to collect data, Nejati Cognitive Abilities Questionnaire (2013) was used in this research. Data analysis was also done using analysis of variance with repeated measurements and using SPSS25 software.

    Results

    Data analysis showed that the integrated training of mindfulness and spiritual therapy was effective on the components of cognitive abilities of mothers with hearing impaired children. (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings, it is concluded that the training of the integration of mindfulness and spiritual therapy can help mothers with deaf children, so that while strengthening all their cognitive components, they face everyday life situations more easily and from themselves. and take care of the hearing impaired child against the challenges and stresses of life.

    Keywords: Mindfulness, therapeutic spirituality, cognitive abilities, mothers with deaf children
  • Maryam Abedin, Ziba Barghi Irani*, Hamzeh Akbari Pages 409-420
    Background

    One of the most common types of cancer in the world is breast cancer in women, which has many negative effects on the physical and mental condition of women. Psychological interventions have been the focus of some studies due to the psychological nature of breast cancer. It seems that it is necessary to pay more attention to psychological interventions to reduce the psychological problems of women with breast cancer.

    Aims

    The purpose of this research was to compare of the effecacy of compassion-based therapy and behavioral activation therapy on perceived stress and self-efficacy in women with breast cancer.

    Method

    The current research design was a semi-experimental pre-test-post-test type with a control group and a two-month follow-up. 45 women with breast cancer in Gorgan during 2021-2022 were placed in three groups of compassion-based treatment, behavioral activation treatment and control group by simple random sampling method. Perceived stress (Cohen et al., 1983) and self-efficacy (Sherer et al., 1982) questionnaires were used to collect data, and the participants in the experimental groups underwent the interventions of compassion-based therapy (Gilbert, 2006) and behavioral activation therapy (Dimidchian et al. et al., 2006) were included in 8 sessions of 90 minutes. Also, the data were analyzed by repeated measurement variance analysis with the help of Spss19 software.

    Results

    The findings of the research showed that both compassion-based therapy and behavioral activation therapy were effective on the perceived stress and self-efficacy of women with breast cancer (p<0.05). Also, the results showed that behavioral activation therapy was more effective than compassion-based therapy, and this significant level was stable in the follow-up phase.

    Conclusion

    According to the obtained results, it can be said that interventions based on compassion and behavioral activation therapy were highly effective inimproving self-efficacy, and reducing perceived stress. Therefore, the results of this study can help therapists, psychologists and policymakers in the field of health and mental health.

    Keywords: Compassion-based treatment, behavioral activation, perceived stress, self-efficacy, breast cancer