فهرست مطالب

تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق - سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1402)

نشریه تحقیقات نوین میان رشته ای حقوق
سال سوم شماره 1 (پیاپی 8، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/13
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حسن فرجی* صفحات 6-37

    جنگ آثار ناگوار متعددی دارد که قابل کتمان نیست. جمع‏آوری تمامی تاریخچه‏ جنگ و جنایات حکومت عراق علیه ایران امکان‏پذیر نیست چراکه موانع متعددی در این مسیر وجود دارد، ازجمله گستردگی این جنگ، مخفی ماندن بسیاری از جنایات این رژیم، تعدد و پیچیدگی سازمان‏های عامل در این جنگ و از بین رفتن تعدادی از عوامل این جنایات به دست عوامل دیگر. عواملی که مصداق بارز نقض مقررات بین المللی بوده و دولت عراق در طول جنگ هشت ساله این مقررات را زیر پا گذاشته و برخلاف عرف تعهدات بین المللی عمل نموده است. در این مقاله، جایگاه حقوق بشردوستانه و حقوق مخاصمات در جنگ عراق علیه ایران، تعریف دفاع مشروع، ادعاهای دولت عراق، جایگاه دفاع مشروع و همچنین تجاوز، اعمال غیرحقوقی دولت عراق که مصداق بارز تجاوز در جنگ هشت ساله محسوب می شود و در آخر چگونگی نقش دولت های فرامنطقه ای در جنگ عراق علیه ایران مطرح شده است. در این رساله، ضمن اشاره به پیشینه حقوق مخاصمات، حقوق بشردوستانه، دفاع مشروع، نقش کشورهای فرامنطقه ای، تجاوز، سلاح های کشتارجمعی و نقش سازمان ملل در جنگ عراق علیه ایران با مطالعه موردی جنگ عراق و ایران در حد توان از سوی نگارنده مورد کنکاش واقع شده است.

    کلیدواژگان: حقوق مخاصمات، حقوق بشردوستانه، دفاع مشروع، تجاوز دولت‏ های فرامنطقه ‏ای
  • سید سجاد رزاقی موسوی* صفحات 38-52

    حمایت کیفری از هوای پاک دارای اهمیت فراوانی است. به همین سان، مقنن همواره تلاش داشته تا با بهره مندی از تجارب کشورهای دیگر و وضع قوانین مختلف در زمینه محیط زیست، نقیصه های حقوقی را تا حد ممکن بکاهد. همچنین، در نظام حقوقی ایران علاوه بر قوانین، آیین نامه ها و مصوبات فراوانی جهت محافظت از تخریب محیط زیست اجرا شده است که در اغلب آن ها اقدام به جرم انگاری فعالیت های مخرب محیط زیست صورت گرفته است؛ یعنی جرایم زیست محیطی را تبیین کرده است. بااین حال، واقعیت دردآور این است که با وجود تمامی تلاش های قوه مقننه، مجریه و قضاییه، جایگاه کشور ما در سطح جهانی از لحاظ حفاظت از زیست بوم و مواضع زیست محیطی مقبول نیفتاده است. در این تحقیق با روش تحلیلی-توصیفی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای، به تحلیل و بررسی حمایت کیفری از هوای پاک و چالش های موجود در این زمینه پرداخته و راهکارهای مناسب ارایه شده است.

    کلیدواژگان: حق بر هوای پاک، حمایت کیفری، محیط زیست سالم، بزه آلودگی هوا
  • محمد اسماعیلی*، صادق مرادی صفحات 53-70

    بر اساس بند 2 اصل 156 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران، «احیاء حقوق عامه و گسترش عدل و آزادی‏های مشروع» ازجمله وظایف قوه قضاییه است. با این وجود و علی رغم اینکه ذکر مستقل وظیفه مزبور در یک بند جداگانه ذیل اصل مزبور، به معنای ارزش یکسان آن با سایر وظایف قوه قضاییه است، به دلایلی نظیر ابهام عبارات و اهمیت و کثرت پرونده ها در حوزه دادرسی، در قیاس با سایر بندهای اصل مذکور، یک سازوکار اجرایی معتنی به برای وظیفه مزبور پیش بینی نشده است. در همین راستا، نویسندگان در پژوهش پیش رو با رویکرد نقد و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای و تجزیه وتحلیل قوانین و مقررات، ضمن ایضاح عبارت ها و مفهوم شناسی تطبیقی حقوق عامه و سایر مفاهیم مشابه، این نتیجه را رهنمون می سازد که علی رغم اهمیت دسته اول وظیفه قوه قضاییه در رابطه با بند 2 اصل 156 قانون اساسی، احیاء حقوق عامه در قیاس با سایر وظایف ذیل اصل مزبور، مغفول مانده و نیازمند ازدیاد کوشش است که به شرح آتی و با امعان نظر به گستره شمول عام مفهوم عبارت حقوق عامه، می توان مصادیق متکثر آن را مشخصا شناسایی و امکان تضمین آن را فراهم نمود.

    کلیدواژگان: احیاء آزادی، اصل 156 1 قانون اساسی، تضمین آزادی، حقوق عامه، عدل، کارکردگرایی
  • محمد قهرمانی* صفحات 71-84

    رفتارها و واکنش انسان ها نسبت به مسایل اجتماعی تحت عوامل مختلفی می تواند در موضوعات یکسان، متفاوت باشد. در این بین، عامل شناخت و قوه ادراک فرد در نحوه برداشت و تفسیر اطلاعات پیرامونی تاثیر زیادی در رفتار او دارد. در جرم شناسی، نظریه هایی مبتنی بر علل سنجی بزه کاری درباره شناخت و تفکر مجرمان ارایه شده است که تصمیم گیری و نظام محاسباتی مجرمان را تحت تاثیر قرار می دهد. شناخت و ادراک به علت اینکه انگیزه مجرمان را سامان می دهد، می تواند دلیل و چرایی رفتار نیز باشد. در این دیدگاه، شناخت مانند رفتار از قابلیت یادگیری برخوردار است و به عنوان متغیر اصلی در تکوین جرم، با لحاظ عامل پویایی جرم شناسایی می گردد. شناخت نادرست و غیر واحد در میان شهروندان می تواند منجر به شکل گیری پیش فرض های شناختی مجرمانه گردد. پیش فرض های جنایی تحت تاثیر عوامل پویایی جرم از گذر اندیشه به فعل مجرمانه، رفتارهای بالقوه جنایی را به بالفعل می رسانند. پیش فرض ها، ساحت تفکر تحلیلی و عملکرد منطقی در واکنش به پدیده های اجتماعی را نفی می کنند. تکوین پیش فرض های شناختی ممکن است ناشی از اطلاعات دروغ و تحریف شده باشد یا غیر آن، که با چیدمان پیش زمینه ها در پس زمینه ها صورت می گیرد. پیش فرض ها، اطلاعات حصولی در فرایندهای ذهنی آرایش یافته ناشی از پیش زمینه ها هستند که بر تفسیر اطلاعات جدید تاثیرگذار بوده و بر آن متحمل می شوند. پیش فرض ها ممکن است باعث ایجاد نفرت، خشم و تعصب نسبت به موضوعات یا افراد خاص در مجرم بالقوه شده و حالت خطرناک وی را تشدید نمایند. مفهوم جهاد تبیین با تمرکز بر شناخت و قوه ادراک مخاطبین با ماهیت پیشگیرانه، درصدد جلوگیری از ادراک سازی کاذب و شکل گیری نظام محاسباتی نادرست در ذهن و تفسیر و برداشت نادرست از رویدادهاست. جایگاه مفهوم جهاد تبیین در سیاست جنایی، با توجه به روابط اجتماعی نوین می تواند با مشارکت جامعه، رویکردی هوشمندانه باشد. مفهوم جهاد تبیین با لحاظ ویژگی ها و صورت بندی های آن به روش مستدل و مستند سعی در متقاعدسازی و حل تعارضات شناختی دارد و در بازپروری مجرمان نیز می تواند ایفای نقش نماید.

    کلیدواژگان: جرم، انحراف، جهاد تبیین، پیش فرض، شناخت، روابط نوین اجتماعی، فضای مجازی
  • سید مرتضی موسوی تبار*، سعید صادقی صفحات 85-96

    هر فرد زندانی با ورود به زندان در فضای جدیدی نسبت به گذشته قرار می گیرد و در این فضای جدید، حقوقی را از دست داده و حقوق دیگری را به دست می آورد. احترام به این حقوق بالاخص حقوق معنوی که در بدو ورود به زندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است، باعث می شود زندانی خود را با شرایط جدید وفق دهد. با این وجود، بی احترامی و بی توجهی به این حقوق از سوی عوامل زندان یا عدم شناخت کافی نسبت به این حقوق ممکن است باعث بروز برخی رفتارهای پرخطر از سوی زندانی گردد. حق آرامش، حق راهنمایی، حق ارتباط با خانواده، حق تعجیل در آزادی و حق شکایت ازجمله حقوق معنوی زندانیان به شمار رفته که لازم است در تمام مراحل رسیدگی به اتهام و تحمل دوران محکومیت محترم شمرده شوند تا منجر به تشدید وقوع رفتارهای پرخطر از سوی زندانیان و ایجاد آسیب های احتمالی نگردد.

    کلیدواژگان: حقوق معنوی زندانی، حق آرامش، حق راهنمایی، حق ارتباط با خانواده، حق تعجیل در آزادی، حق شکایت
  • آیدا تنهائی دیلمقانی* صفحات 97-112

    ضرورت وضع قوانین و مقررات جهت اداره امور جوامع بشری چه در سطح کشورها و چه در سطح بین المللی، همیشه مورد عنایت و توجه اندیشمندان و متفکران بوده است. در سطح بین المللی، خصوصا در پنجاه الی صد سال اخیر، نیاز حیاتی مردم به وضع یک سلسله اصول، قوانین و مقررات بین المللی از طریق عهد نامه ها سخت محسوس بوده است. از طرف دیگر، وجود فرهنگ های مختلف در سطح جهانی، وجود نگرش های گوناگون نسبت به مسایل جهانی و درعین حال، وجود تضاد منافع بین کشورها و غیره موجب بروز اختلافات و کشمکش های عدیده شده است. لذا، کشورها به عنوان تابعان اصلی حقوق بین الملل و به منظور اجتناب از برخوردهای مستقیم و فیزیکی جهت حل اختلافات، مبادرت به ایجاد ترتیبات و مراجع مختلف بین المللی نموده اند تا این گونه ترتیبات و مراجع به طرق مسالمت آمیز به حل اختلافات بین المللی مبادرت نمایند؛ بنابراین، وضع قوانین و مقررات بین المللی جهت ایجاد و حفظ نظم و امنیت بین المللی امری بدیهی و معتدل است که تحت هیچ عنوانی قابل خدشه نیست.

    کلیدواژگان: صلاحیت، بین الملل، حقوق، دادگستری
|
  • Hassan Faraji * Pages 6-37

    The war has many unfortunate effects that cannot be hidden, and it is not possible to collect the history of all the wars and crimes committed by the Iraqi government against Iran because there are many obstacles in this path, including the extent of this war, the concealment of many of the crimes of this regime, the number and complexity of the organizations involved in this war, and the disappearance of a number of agents of these crimes at the hands of other agents; the factors that the Iraqi government violated during the eight-year war, which was a clear example of violation of international regulations, and acted contrary to international obligations. This study investigates the position of humanitarian law and the law of hostilities in the war between Iraq and Iran, the definition of legitimate defense, the claims of the Iraqi government, the position of legitimate defense and also aggression, the illegal actions of the Iraqi government which is a clear example of aggression in the eight-year war, and finally, the role of trans-regional governments in the war between Iraq and Iran. In this article, while referring to the history of conflict law, humanitarian law, legitimate defense, the role of trans-regional countries, aggression, weapons of mass destruction and the role of the United Nations in the Iraq-Iran war, the author has explored the case study of the Iraq-Iran war as much as possible.

    Keywords: conflict law, humanitarian law, legitimate defense, aggression of trans-regional states
  • Seyyed Sajjad Razzaghi Mousavi * Pages 38-52

    Criminal protection of clean air is very important. In the same way, the legislator has always tried to reduce the legal defects as much as possible by benefiting from the experiences of other countries and enacting various laws in the field of environment. Also, in Iran's legal system, in addition to laws, many regulations and approvals have been implemented to protect the environment from destruction, most of which have criminalized environmentally destructive activities; that is, they have explained environmental crimes. However, the painful fact is that despite all the efforts of the legislature, executive and judiciary, the position of our country at the global level in terms of protecting the ecosystem and environmental positions has not been accepted. In this research, with the analytical-descriptive method and using library resources, the criminal protection of clean air and the challenges in this field have been analyzed and appropriate solutions have been presented.

    Keywords: right to clean air, criminal protection, healthy environment, air pollution victim
  • Mohammad Esmaeili *, Sadegh Moradi Pages 53-70

    According to paragraph 2 of Article 156 of the Constitution of the Islamic Republic of Iran, "restoring public rights and expanding justice and legitimate freedoms" is one of the duties of the judiciary. Nevertheless, despite the fact that the independent mention of the said duty in a separate paragraph under the said principle means its equal value with other duties of the judiciary, for reasons such as the ambiguity of the terms and the importance and number of cases in the jurisdiction, in comparison with other clauses of the above-mentioned principle do not provide a significant executive mechanism for the aforementioned task. In this regard, the authors in the upcoming research with a critical approach and by using library sources and analysis of laws and regulations, while clarifying the terms and comparative conceptualization of public law and other similar concepts, conclude that despite the importance of the category First, the duty of the judiciary in relation to paragraph 2 of Article 156 of the Constitution, the revival of public rights, in comparison with other duties under the said principle, has been neglected and requires more effort, which will be explained in the following with a view to the general scope of the concept of public rights. It is possible to clearly identify its multiple examples and provide the possibility of guaranteeing it.

    Keywords: restoration of freedom, Article 156 of the Constitution, guaranteeing freedom, public rights, justice, functionalism
  • Mohammad Ghahramani * Pages 71-84

    The behaviors and reactions of people towards social issues can be different regarding the same issues under various factors. In the meantime, the factor of cognition and perception has a great impact on behavior in the way of perception and interpretation of surrounding information. In criminology, theories based on the causes of delinquency have been presented about the cognition and thinking of criminals, which affect the decision-making and calculation system of criminals. Cognition and understanding can be the reason for behavior because it organizes the motivation of criminals. In this view, cognition, like behavior, has the possibility to be learned and is identified as the main variable in the development of crime in terms of the dynamic factor of crime. Incorrect and non-uniform cognition among citizens can lead to the formation of criminal cognitive presuppositions. Under the influence of crime dynamic factors, criminal preconceptions bring potential criminal behaviors to actuality. Presuppositions negate the scope of analytical thinking and logical performance in response to social phenomena. The formation of cognitive presuppositions may be caused by false and distorted information or otherwise, which is done by arranging foregrounds in backgrounds. Presuppositions are the information acquired in the mental processes arranged due to the backgrounds that influence the interpretation of new information and bear on it. Presuppositions may cause hatred, anger and prejudice towards certain subjects or people in the potential criminal and intensify his dangerous state. The concept of jihad of clarification, focusing on the cognition and perception of the audience with a preventive nature, aims to prevent false perception and the formation of an incorrect calculation system in the mind, and misinterpretation and misunderstanding of events. The place of the concept of jihad of clarification in the criminal policy, considering the modern social relations, can be a smart approach with the participation of the society. The concept of jihad of clarification, in terms of its features and formulations, tries to persuade and resolve cognitive conflicts in a reasoned and documented way, and it can play a role in the rehabilitation of criminals.

    Keywords: crime, deviance, jihad of clarification, presupposition, cognition, modern social relations, virtual space
  • Seyyed Morteza Mousavi Tabar *, Saeed Sadeghi Pages 85-96

    Upon entering the prison, the prisoner is placed in a new environment compared to the past, and in this new environment, he loses his rights and gains other rights. Respect for these rights, especially spiritual rights, which are of particular importance upon entering prison, makes the prisoner adapt to new conditions, but disrespect and disregard for these rights by prison officials or lack of sufficient knowledge of this rights may cause some risky behavior from the prisoner. The right to peace, the right to guidance, the right to communicate with the family, the right to hasten the release, the right to complain are among the spiritual rights of prisoners, which must be respected in all stages of the investigation of accusations and endurance of the sentence period so as not to lead to the increase of the occurrence of dangerous behaviors by prisoners and do not cause possible damage.

    Keywords: the spiritual rights of the prisoner, the right to peace, the right to guidance, the right to communicate with the family, the right to hasten the release, the right to complain
  • Ayda Tanhaei Dilmaghanei * Pages 97-112

    The need to establish laws and regulations to manage the affairs of human societies, both at the level of countries and at the international level, has always been the subject of concern and attention of thinkers and intellectuals. At the international level, especially in the last 50 to 100 years, the need of the people and their lives to establish a series of international principles, rules and regulations through treaties has been hard to feel. And on the other hand, the existence of different cultures at the global level, as well as the existence of different attitudes towards global issues, and at the same time, the existence of conflict of interests between countries, etc., have caused many disputes and conflicts. Therefore, countries, as the main subjects of international law and in order to avoid direct and physical confrontations to resolve disputes, have started to create various international arrangements and authorities so that such arrangements and authorities can resolve international disputes in a peaceful way. As a result, establishing international laws and regulations to create and maintain international order and security is an obvious and moderate matter that cannot be violated under any circumstances.

    Keywords: competence, international law, court of justice