فهرست مطالب

مجله ارگونومی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهسا نیک نژاد، علی فرجی* صفحات 151-163
    اهداف

     هوای سالم هوایی عاری از هرگونه آلاینده ای اعم از بوها، گازهای مضر، ریزگردها و ویروس ها به ویژه کرونا است که توسط دستگاه تصفیه تهیه می گردد. یکی از معضلات کلان شهرها، نداشتن هوای سالم است که از مهم ترین نیازهای بشر می باشد. هدف از انجام این مطالعه، طراحی دستگاه تصفیه هوای خانگی نوین با ویژگی های تعاملی و ارگونومیک بود.

    روش کار

     هدف و ماهیت این پژوهش به ترتیب کاربردی و کیفی- توصیفی بود. از روش پیمایشی برای جمع آوری داده ها استفاده نمودیم. مهم ترین ابزار آن به صورت میدانی، پرسش نامه ی کلامی- تصویری محقق ساخته بوده که از واکاوی از گروه دلفی بهره برده است. روش طراحی به صورت کاربرد طراحی نامه مبتنی بر روش طراحی تعامل و کاربرمحوری و به کارگیری تحلیل سلسله مراتبی به منظور ارزیابی، شکل گرفته است.

    یافته ها

     دستاورد این پژوهش دستگاه تصفیه هوای خانگی نوین با ویژگی های تعاملی و ارگونومیک و با نشان نیک است. از یک سو سهولت استفاده و تسریع در عملیات تصفیه با مساحت بیشتر نسبت به دستگاه های موجود از طریق صافی های مختلف را محقق می سازد و از سوی دیگر اقتصادی و بهینه طراحی شده است. دارای تنظیم خودکار و دستی سرعت فن و کنترل از راه دور بوده، قابلیت استفاده به صورت ایستاده و دیواری را داشته و دوستدار محیط زیست می باشد.

    نتیجه گیری

     با به ارمغان آوردن کارآمدی، کارآیی، ایمنی/ راحتی، مطلوبیت، قابلیت یادگیری و یادآوری آسان به عنوان عناصر کاربردپذیری، ویژگی هایی همچون قابلیت رویت، بازخورد، محدودیت ها، سازگاری و فراخوانی را به عنوان اهداف طراحی تعامل ارایه داد و یک تجربه ی مطلوب کاربری را به نمایش گذاشت.

    کلیدواژگان: دستگاه تصفیه هوای خانگی، طراحی تعامل، ارگونومی، تجربه ی کاربری، طراحی صنعتی
  • مریم رفیعی، فرهاد طباطبائی قمشه*، رضا اسکوئی زاده، محسن واحدی، هادی محمودی شرفه صفحات 164-171
    اهداف

     خط مقدم مبارزه با کرونا، کارکنان بهداشتی هستند. این مشاغل در دوران همه گیری کرونا که مراجعات زیادی داشتند، تحت فشار کاری بالایی قرار گرفتند که می تواند شانس ابتلا به اختلالات اسکلتی- عضلانی را افزایش داده و توانایی کار آن ها را تحت تاثیر قرار دهد. لذا هدف از انجام این مطالعه، تعیین ارتباط توان کاری و میزان شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی در کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی شهرستان ساوه در دوران همه گیری کرونا بود.

    روش کار

     در این مطالعه ی مقطعی، 197 نفر از کارکنان مراکز خدمات جامع سلامت شهری و روستایی شهرستان ساوه در سال 1400 به صورت تصادفی انتخاب شدند. شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی و توانایی کار به ترتیب توسط پرسش نامه ی Nordic توسعه یافته و شاخص توانایی کاری (Work Ability Index) WAI مورد ارزیابی قرار گرفتند. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی Pearson و رگرسیون لجستیک دو حالته انجام گرفت.

    یافته ها

     میانگین توانایی کار کارکنان برابر با 7/61 ± 34/86 بود. شایع ترین مناطق درگیر اختلالات اسکلتی- عضلانی کمر (63 درصد)، گردن (30 درصد) و زانوها (17/8 درصد) به ترتیب با فراوانی 125، 63 و 39 نفر بود. شاخص توانایی کار بر روی اختلالات اسکلتی- عضلانی در نواحی لگن و ران، دست و مچ دست، گردن و کمر (0/05 ≥ P) معنی داری داشت. همچنین هرچه میزان سابقه ی ابتلا به کرونا بیشتر باشد، میزان توانایی کار کمتر است (0/001 = P).

    نتیجه گیری

     در دوران شیوع کرونا، توانایی کار کارکنان متوسط می باشد. با توجه به تاثیر توانایی کار بر روی شیوع اختلالات اسکلتی- عضلانی، پیشنهاد می گردد در دوران همه گیری کووید-19، شناسایی عوامل موثر بر کاهش توانایی کار و اجرای مداخلات ارگونومی در اولویت قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلالات اسکلتی-عضلانی، توانایی کار، همه گیری کرونا
  • رشید حیدری مقدم، علیرضا مرتضی پور، خدیجه نجفی قبادی، حمید سعیدنیا، سعیده مسافرچی* صفحات 172-180
    اهداف

     اهمیت شغل جراحی و میزان بار کار بالای آن بر کسی پوشیده نیست. تاکنون مطالعات مختلفی با ابزار ناسا-تی ال ایکس و دیگر ابزارهای رایج برای اندازه گیری بار کاری جراحان استفاده شده است. مطالعه حاضر به دنبال بررسی ارتباط بین بارکارذهنی جراحان با بهره وری آن ها از طریق اعتبار یابی ابزار تخصصی این شغل در فرهنگ ایرانی می باشد.

    روش کار

     پس از بررسی روایی و پایایی ابزارهای "SURG-TLX" و بهره وری، از آنها در میان 60 جراح برای بررسی ارتباط بارکاری با بهره وری آن ها (ابزار WHO-HPQ) استفاده گردید. از شاخص های روایی محتوا، ضریب آلفا کرونباخ و ضریب همبستگی اسپیرمن برای تحلیل نتایج استفاده گردید.

    یافته ها

     هر دو ابزار در فرهنگ ایرانی دارای روایی و پایایی مطلوب بودند. نتایج ارتباط زیرمقیاس های بارکارذهنی با ابعاد مختلف بهره وری نشان داد که بین بعضی از ابعاد بار کارذهنی شامل نیازهای ذهنی (ضریب همبستگی 0/65- و سطح معناداری 0/02)، نیازهای فیزیکی (ضریب همبستگی 0/54- و سطح معناداری 0/04) و نیازهای زمانی (ضریب همبستگی 0/44- و سطح معناداری 0/02) با نمره کلی بهره وری ارتباط معکوس و معنادار وجود داشت. علی رغم ارتباط معکوس بقیه ابعاد بار کار ذهنی با نمره کلی بهره وری در جراحان، این ارتباط معنادار نبود. نتایج حاکی از ارتباط معکوس و معناداری بین بعضی از زیر مقیاس های بارکارذهنی و بعضی از زیر مقیاس های بهره وری بود.

    نتیجه گیری

     علاوه بر امکان استفاده از این ابزارها در مطالعات آتی کشور ایران، با توجه به ارتباط مستقیم بارکاری و بهره وری در جراحان، می توان تدابیری برای حفظ بار کاری در سطح استاندارد و پیشگیری از کاهش بهره وری آنان اندیشید.

    کلیدواژگان: ارگونومی در مراقبت های بهداشتی و درمانی، ارگونومی شغلی، بارکارذهنی، بهره وری شغلی، عملکرد شغلی
  • نرگس ادبی، حسن صبوری مقدم*، عباس بخشی پور صفحات 181-189
    اهداف

     عوامل انسانی در طراحی و توسعه ی محصولات، از اهمیت بالایی برخوردار است. استخراج خواسته های پنهان کاربران، نیازمند مطالعه ی همه ی جوانب رفتاری آن ها، از جمله حالات هیجانی در تعامل با محصولات در تمام مراحل انجام کار است. هدف این پژوهش، کاربست تلفیقی روش واکاوی وظیفه و اندازه گیری ابعاد هیجانی، برای تعیین حالات هیجانی کاربران در مراحل مختلف انجام کار و استخراج معیارهای رضایت کاربران می باشد.

    روش کار

     این پژوهش، جهت گیری کاربردی دارد و با رویکردی توصیفی/ اکتشافی، کاربری دو ابزار روزمره را، مورد بررسی قرار داده است. 20 نفر از کاربران، برای شرکت در آزمون و مصاحبه به شیوه ی غیراحتمالی انتخاب شدند. آزمودنی ها فعالیت مورد آزمون را توسط هر ابزار، انجام دادند و مراحل انجام کار فیلمبرداری شد. پس از انجام کار، پرسش نامه ی خودارزیابی هیجانی توسط آزمودنی ها تکمیل شد و سپس با کاربران در مورد تجربه ی کاربری ابزارها، مصاحبه صورت گرفت. برای ارزیابی نتایج پرسش نامه و مقایسه ی میانگین ها از آزمون پارامتری t استفاده شد.

    یافته ها

     یافته های پرسش نامه ی هیجانی نشان داد که حالات هیجانی افراد در مراحل مختلف انجام کار با یکدیگر تفاوت معنی دار دارند. میزان هیجانات تعیین شده در مراحل مختلف انجام کار نشان دهنده ی نکات ضعف و قدرت محصولات مورد آزمون بود. با تجزیه و تحلیل فیلم ها، مصاحبه ها و نظرسنجی ها، خواسته های کاربران استخراج و دسته بندی شدند.

    نتیجه گیری

     بهره گیری از این روش می تواند جزییات دقیقی از قابلیت های کاربری ابزارهای مختلف و نیازهای کاربران، را آشکار سازد که می تواند به عنوان ابزار مناسبی برای طراحان و پژوهشگران در زمینه ی تجربه ی کاربری مورد استفاده واقع شود.

    کلیدواژگان: عملکرد و واکاوی وظیفه، رضایت شخصی، هیجانات، ابزارهای دستی
  • رامین رفیعی، محمد افتخاری یزدی*، کوروش نخعی، سیامک خرمی مهر صفحات 190-199
    اهداف

     بررسی عوامل موثر در کنترل و افرایش پایداری در نتیجه تضعیف بخش های تعادلی بدن در سالمندان مبتلا به پوکی استخوان جهت پیشگیری از افتادن از اهمیت ویژه ای برخوردار است، بنابراین در این مطالعه، تاثیر کفپوش های ضد لغزش در تحریک بخش سوماتوسنوری کف پا جهت بهبود پایداری وضعیتی و تعادل در راه رفتن در سالمندان مبتلا به پوکی استخوان مورد ارزیابی قرار گرفته است.

    روش کار

     تعداد 22 سالمند (11 نفر سالمند خانم مبتلا به پوکی استخوان شدید، 11 نفر سالمند زن سالم) در این مطالعه در دو وضعیت ایستا و پویا در سه سطح مختلف شامل کفپوش بدون لغزش اسفنجی (Non-slippery flooring) FL، کفپوش بدون لغزش طرح دارPVC  (Patterned non-slippery flooring) SF و سطح کنترل (Control surface) CO شرکت کردند. در بخش استاتیک، هر شرکت کننده برای مدت 30 ثانیه بر روی صفحه ی نیرو در وضعیت چشم باز و چشم بسته در حالت کاملا ایستاده قرار داشتند. مقادیر طول، انحراف و سرعت متوسط قدامی- خلفی و داخلی- خارجی مرکز فشار کف پا اندازه گیری شد. در بخش پویا، هر یک از شرکت کننده ها با سرعت انتخابی بر روی سطوح مختلف راه رفتن و مقادیر طول نرمالایز قدم و گام، عرض قدم، زمان گام و قدم و همچنین سرعت متوسط قدم و گام اندازه گیری شد.

    یافته ها

     کفپوش PVC (SF) و سطح کنترل (CO) کلیه ی متغیرهای مربوط به پایداری وضعیتی و پارامترهای زمانی- مکانی راه رفتن (0/05 > P) در سالمندان مبتلا به پوکی استخوان و سالم را نسبت به کفپوش نرم اسفنجی SF کاهش دادند. همچنین تمامی متغیرهای پایداری وضعیتی و پارامترهای زمانی- مکانی راه رفتن در سالمندان مبتلا به پوکی استخوان به طور معنی داری بیشتر از سالمندان سالم بود (0/05 < P). علاوه بر آن، سرعت متوسط قدامی- خلفی در وضعیت چشم باز نسبت به چشم بسته به طور معنی داری در دو گروه سالمندان کاهش یافت (0/05 > P).

    نتیجه گیری

     سطوح سخت و طرح دار نسبت به سطح نرم اسفنجی در تحریک بخش سوماتوسنسوری کف پا در راستای بهبود ثبات و پایداری در هر دو گروه سالمندان سالم و مبتلا به پوکی استخوان تاثیرگذار می باشد. نتایج این مطالعه می تواند به درک بهتر ویژگی های سالمندان هنگام راه رفتن و ایستادن بر کفپوش های ضد لغزش در محیط های مختلف و طراحی ارگونومی محیط در جهت کاهش لغزش و سقوط و در نتیجه شکست احتمالی در سالمندان مبتلا به پوکی استخوان شدید کمک دهد. علاوه بر آن، مشاهده ی ناپایداری بین سالمندان مبتلا به پوکی استخوان و سالم، ضرورت بررسی بیشتر و بکارگیری تمرینات کمکی جهت اصلاح و بهبود پایداری را پیشنهاد می دهد.

    کلیدواژگان: کفپوش، تعادل وضعیتی، پارامترهای راه رفتن، پوکی استخوان، سالمندان، ارگونومی
  • زینب اخوان، امیرسامان خیرخواه* صفحات 200-211
    اهداف

     بیمارستان ها، از مهم ترین سازمان های کشور هستند که از ارکان اصلی آن ها، پرستاران می باشند. حجم کاری بالا و استرس زیاد، پرستاران را در معرض آسیب های زیادی قرار می دهد. به طور معمول، در برنامه ریزی و تعیین شیف کاری، به گردش شغلی و ملاحظات ارگونومیکی و سلامت پرستاران توجه نمی شود. بی توجهی نسبت به این موضوع باعث افزایش آسیب های جسمی و روحی و در نتیجه نارضایتی شغلی پرستاران می شود.

    روش کار

     در این مطالعه، یک مدل برنامه ریزی ریاضی دو هدفه ارایه شده است. هدف اول، کمینه کردن بیشینه ی بار فیزیکی و هدف دوم کمینه کردن مجموع بار روحی- روانی وارد به پرستاران می باشد. از یک معیار جامع برای ادغام اهداف و رسیدن به یک مدل تک هدفه استفاده شده است. مدل پیشنهادی در یک مطالعه ی موردی بکارگرفته شده و پارامترهای مدل به کمک روش MAPO و پرسش نامه ی Nordic و همچنین روش (Depression- Anxiety- Stress Scale) DASS کمی شده است.

    یافته ها

     برنامه ی حاصل از مدل ریاضی با برنامه ی موجود در بیمارستان مورد مطالعه، که به صورت دستی انجام شده بود، مقایسه گردید. نتایج نشان دهنده ی کاهش بار ارگونومیکی پرستاران در برنامه ی جدید نسبت به وضعیت موجود بود.

    نتیجه گیری

     در نظر گرفتن گردش شغلی و تخصیص وظایف به پرستاران همزمان با شیفت بندی و زمانبندی پرستاران، امکان کاهش بیشتر مخاطرات شغلی را در مقایسه با روش های مرسوم، فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: برنامه شیفت کاری، ریسک ارگونومیکی، گردش شغلی، بهینه سازی سازی چند هدفه
  • طیبه السادات میرمعینی، رضا تقوایی*، کامبیز حمیدی، علی اصغری صارم، تحفه قبادی لموکی صفحات 212-223
    اهداف

     کادر درمان و کارکنان نظام سلامت به سبب فعالیت مداوم در مشاغل شبانه روزی، حساس و نامتعارف در معرض فرسودگی شغلی قرار داشته و این شرایط موجب افزایش نرخ ترک خدمت کارکنان می گردد. از این رو در سال های اخیر موضوع تاب آوری منابع انسانی جهت مقابله با فرسودگی شغلی و تداوم فعالیت کارکنان در شرایط سخت و بحرانی مورد توجه قرار گرفته است. در این راستا، پژوهش حاضر با هدف ارایه ی الگوی مدیریت منابع انسانی تاب آور در نظام سلامت کشور انجام شد.

    روش کار

     پژوهش حاضر با استفاده از روش کیفی مبتنی بر راهبرد تحلیل مضمون انجام شده است. در این رابطه، 14 مصاحبه ی نیمه ساختاریافته با جامعه ی آماری پژوهش شامل اساتید، مدیران، کارشناسان منابع انسانی حوزه های ستادی دانشگاه های علوم پزشکی منطقه ی 3 نظام سلامت کشور، با استفاده از روش نمونه گیری زنجیره ای (گلوله برفی) و بر مبنای قاعده ی اشباع نظری انجام شد. در ادامه با استفاده از روش کدگذاری باز، محوری و گزینشی در تحلیل مضمون، الگوی اولیه پژوهش حاصل گردید.

    یافته ها

     نتایج حاصل از تحلیل کیفی داده ها منجر به شناسایی 116 مضمون پایه، 39 مضمون سازمان دهنده و 13 مضمون فراگیر در قالب الگویی با 4 بعد عوامل محیطی، عوامل سازمانی، کارکردهای مدیریت منابع انسانی و پیامدهای آن شده است. در ادامه، روایی و پایایی پژوهش نیز به ترتیب با استفاده از روش نسبت روایی محتوایی و روش Holsti تایید گردید.

    نتیجه گیری

     اجرای موثر عوامل شناسایی شده و اولویت بندی آن ها به منظور بهینه سازی و تاب آوری مدیریت منابع انسانی، در ارتقای عملکرد شغلی، افزایش انگیزه و در نهایت ارتقای تاب آوری سازمانی می تواند موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: تاب آوری، منابع انسانی تاب آور، نظام سلامت
  • حامد یارمحمدی، مهدی جهانگیری*، مسلم علی محمدلو، فاطمه رحمتی صفحات 224-235
    اهداف

     جهت برنامه ریزی و سیاست گذاری علمی نیاز است تا تولیدات علمی مورد بررسی قرار بگیرند. این تولیدات علمی از طریق دانشگاه ها و مراکز پژوهشی بصورت مقاله و مجلات پژوهشی منتشر می شوند. رویکردهای علم سنجی ابزاری برای بررسی عملکرد مجلات در حوزه های مختلف هستند لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی فعالیت مجله ارگونومی انجام گردید.

    روش کار

     پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها توصیفی است که با رویکرد علم سنجی انجام گردید. جامعه پژوهش را تمامی مقالات چاپ شده در مجله ارگونومی طی سال های 1392 تا 1401 تشکیل می دهد. به منظور گردآوری و تحلیل داده ها از نرم افزارهای Publish or Perish، vosviewer و Excel استفاده گردید.

    یافته ها

     تعداد 296 مقاله از 724 نویسنده در مجله ارگونومی طی دوره 10 ساله به انتشار رسیده است. بیشترین مقالات چاپ شده مربوط به دانشگاه های علوم پزشکی همدان، شیراز، تهران و شهید بهشتی بودند. مولدترین نویسندگان در این مجله به ترتیب رشید حیدری مقدم (21 مقاله) ، مجید معتمدزاده (20 مقاله) و علیرضا چوبینه (15 مقاله) بودند. کلید واژه های اختلالات اسکلتی و عضلانی با فراوانی 39 و ارگونومی 37 و آنتروپومتریک 15 به ترتیب رتبه های اول تا سوم پرکاربردترین کلیدواژه ها را به خود اختصاص داده اند.

    نتیجه گیری

     طبق نتایج بدست آمده میزان استنادات مقالات این مجله در سطح پایینی قرار دارد لذا توصیه می شود جهت نمایه شدن مجله در پایگاه های استنادی بین المللی و افزایش میزان استناددهی به مقالات و رویت پذیری مجله میزان مشارکت بین المللی افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ارگونومی، اختلالات اسکلتی-عضلانی، استناددهی
|
  • Mahsa Niknezhad, Ali Faraji* Pages 151-163
    Objectives

    Healthy air is free of any pollutants, including odors, harmful gasses, dust and viruses, especially corona. This healthy air is provided by a purifier device. One of the problems of metropolises is the lack of healthy air, which is one of the most important human needs. The aim of this study was to design a new home air purifier with interactive and ergonomic features.

    Methods

    The purpose and nature of this research are applied and qualitative-descriptive, respectively. A survey method is used to collect data. The most important tool in the field study is verbal-visual (researcher-made questionnaire) and has benefited from the analysis of relevant experts, Delphi group. Its design method was the so-called Design up (Tarrahi Nameh in Persian) where it is based on the interaction design and user-centered approach and Analytical Hierarchy Process (AHP) is used to evaluate the different stages of the project.

    Results

    The achievement of this research is a new home air purifier with interactive and ergonomic features with Nik mark. On the one hand, it is easy to use and accelerates the purification operation with a larger area than the existing devices through different filters, and on the other hand, it is easy to assemble, economical and optimally designed. It has automatic and manual adjustment of fan speed and remote control, it has the ability to be used standing and wall-mounted, and it is environmentally friendly.

    Conclusion

    Eventually this design offered effectiveness, efficiency, safety/comfortability, utility, learnability and memorability as elements of usability. It also demonstrates features such as visibility, feedback, constraints, adaptability and affordance as the goals of interaction design. Finally, this design conducted a satisfactory user experience.

    Keywords: Home air purifier device, Interaction design, Ergonomics, User experience, Industrial design
  • Maryam Rafiee, Farhad Tabatabai Ghomsheh*, Reza Osquei Zadeh, Mohsen Vahedi, Hadi Mahmoodi Sharafe Pages 164-171
    Objectives

    Health workers are the frontline of the fight against Coronavirus. During the Pandemic, these jobs, which had a lot of referrals, were under high work pressure, that can increase the chances of suffering from musculoskeletal disorders and affect their working ability. Therefore, this study aimed to determine the relationship between work ability and the prevalence of musculoskeletal disorders in the staff of Saveh's comprehensive urban and rural health service centers during the Corona Pandemic in 2022.

    Methods

    In this cross-sectional study, 197 employees of comprehensive urban and rural health service centers in Saveh city were randomly selected. The prevalence of musculoskeletal disorders and working ability were evaluated by the developed Nordic questionnaire and WAI (Work Ability Index), respectively. Data analysis was done using Pearson correlation coefficient tests and Two-way logistic regression.

    Results

    The average working ability of employees was equal to 34.86 ± 7.61. The most common areas involved in musculoskeletal disorders were the back (63%), neck (30%) and knees (17.8%) with the frequency of 125, 63 and 39 people, respectively. The index of working ability on musculoskeletal disorders in hip and thigh, hand and wrist, neck and back areas was significant (P ≤ 0.05). Also, the working ability was lower in cases with a history of corona virus infection (P = 0.001).

    Conclusion

    Considering the effect of working ability on the prevalence of musculoskeletal disorders, it is suggested that during the COVID-19 epidemic, identification of factors affecting the reduction of work ability and the implementation of ergonomic interventions should be prioritized.

    Keywords: Musculoskeletal disorders, Work ability, Coronavirus epidemic
  • Rashid Heidarimoghadam, Alireza Mortezapour, Khadijeh Najafighobadi, Hamid Saeednia, Saeedeh Mosaferchi* Pages 172-180
    Objectives

    The importance of surgery and its high workload are not hidden from anyone. So far, various studies have been conducted with the NASA-TLX instrument and other commonly used instruments to measure surgeons’ workload. The present study seeks to investigate the relationship between the mental workload of surgeons and their productivity through the validation of specialized tools for this job in Iranian culture.

    Methods

    After checking the validity and reliability of "SURG-TLX" and productivity tools, they were utilized among 60 surgeons to investigate the relationship between their workload and productivity (WHO-HPQ tool). Content validity indices, Cronbach's alpha coefficient and Spearman's correlation coefficient were used to analyse the results.

    Results

    Both tools had good validity and reliability in Iranian culture. The results of the relationship between mental workload subscales with different dimensions of productivity showed that some dimensions of mental workload including mental needs (correlation coefficient -0.65 and significance level 0.02), physical needs (correlation coefficient -0.54 and significance level 0.04) and time requirements (correlation coefficient -0.44 and significance level 0.02) had a reverse and significant relationship with the overall productivity score. Despite the reverse relationship between the other dimensions of mental workload and the overall productivity score in surgeons, this relationship was not statistically significant. The results indicated a reverse and significant relationship between some of the mental workload and some of the productivity subscales.

    Conclusion

    In addition to the possibility of using these tools in the future studies in Iran, due to the direct relationship between workload and productivity in surgeons, measures can be taken to maintain the workload at a standard level and prevent the reduction of their productivity.

    Keywords: Ergonomics in health care professions, Occupational ergonomics, Mental workload, Occupational productivity, Occupational performance
  • Narges Adabi, Hassan Sabourimoghaddam*, Abbas Bakhsheepour Roodsari Pages 181-189
    Objectives

    Human factors are critical in the design and development of various products, but wideness and unclarity of different aspects of these factors make it difficult to extract demands of users. Studying emotional aspects of users' behavior in interaction with products, as well as interviewing them, is considered as an efficient tool in extracting design demands. This study aims to integrate the application of task analysis and the measuring of emotional aspects to determine the users’ emotional states in the different stages; and therefore extract the user satisfaction criteria.

    Methods

    This research has a descriptive/ exploratory approach. In this practical study, the use of two everyday tools for chopping onions is analyzed. 20 users of these tools were non-randomly selected to participate in the test and interview. Users performed the task with each tool, and the process was recorded by a camera. After performing the task, subjects completed self-assessment questionnaire and then, an interview was conducted about their experience of the tools usage. Parametric t test was used to evaluate results of the questionnaire and compare averages.

    Results

    Findings of the emotional questionnaire showed that the emotional states of people in different stages of task are significantly different from each other. The determined emotional states, showed the weaknesses and the advantages of the tools studied. By analyzing videos, interviews and surveys, users' demands were extracted. The extracted features were categorized based on the work steps.

    Conclusion

    Using this method can reveal precise details of users’ needs concerning product category, which can be used as a suitable tool for designers and researchers in the field of user experience.

    Keywords: Task performance, analysis, Personal satisfaction, Emotion, Hand-held tools
  • Ramin Rafeie, Mohammad Eftekhari Yazdi*, Koorosh Nakhaee, Siamak Khorramymehr Pages 190-199
    Objectives

    Investigating the effective factors in controlling and increasing stability due to weakening of the balance parts of the body in the elderly with osteoporosis, in order to prevent falling is of particular importance, so in this study, the effect of anti-slip flooring in the stimulation of the somatosensory part of the sole of the foot to improve postural stability and gait balance has been evaluated in the elderly with osteoporosis.

    Methods

    22 elderlies participated (11 elderly women with severe osteoporosis,11 healthy elderly women) in this study in two static and dynamic condition on three different surfaces including sponge non-slippery flooring (FL), PVC patterned non-slippery flooring (SF) and control surface (CO). In the static part, each participant was standing on the force plate for 30 seconds with eyes open and eyes closed. The values of the length, sway and average velocity of the anterior-posterior and internal-external center of pressure of the foot were measured. In the dynamic part, each participant walked at a selected speed on different surfaces and the values of the normalized step and stride length, step width, step and stride time, and average step and stride velocity were measured.

    Results

    PVC non-slippery flooring (SF) and control surface (CO) reduced all postural stability and gait variables (P < 0.05) in osteoporosis and healthy elderly than soft Sponge Surface (SF). Moreover, all postural stability variable and spatial and temporal gait parameters were significantly more in the osteoporosis elderly than in healthy elderlies (P < 0.05). Moreover, anterior-posterior mean velocity in open-eyed state significantly reduced in both elderly groups than close-eyed state (P < 0.05).

    Conclusion

    Stiff and patterned surfaces are more effective than soft spongy surfaces in stimulating the somatosensory part of the foot sole to improve stability in both osteoporotic and healthy elderly groups. The results of this study may be helpful to understand the characteristics of the elderly while walking and standing on non-slippery flooring in different environments and the ergonomic design of the environment in order to reduce slips and falls and as a result possible fracture in the elderly with severe osteoporosis. In addition, observation of instability between the elderly with osteoporosis and healthy suggests the need for further investigation and the use of auxiliary exercises to correct and improve stability.

    Keywords: Floorcovering, Postural balance, Gait variability, Osteoporosis, Elderly, Ergonomics
  • Zeinab Akhavan, Amirsaman Kheirkhah* Pages 200-211
    Objectives

    Hospitals are one of the most important organizations in the country, and nurses are one of their main pillars with high workloads and stress, nurses are exposed to many injuries. Ergonomic load on nurses can be reduced by an optimal job rotation and shift scheduling plan. Although these two approaches have been proposed separately, in past research articles, they have not been considered at the same time.

    Methods

    In this article, a two-objective mathematical model is presented for simultaneous optimization of job rotation and shift scheduling of nurses. The first objective is to minimize the maximum ergonomic load and the second objective is to minimize the total mental-psychological load on nurses. The comprehensive criterion approach has been used to integrate the objectives and reach a single objective model. The proposed model has been used in a case study and the parameters of the model have been quantified using the Movement and Assistance of Hospital Patients (MAPO) index and the Nordic questionnaire as well as the Depression- Anxiety- Stress Scale )DASS( method.

    Results

    The program obtained from the mathematical model was compared with the program available in the studied hospital, which was done manually. The results showed a decrease in the ergonomic load of nurses in the new program compared to the existing situation.

    Conclusion

    Compared to the conventional method, the proposed integrated method can lead to a greater reduction of occupational injuries.

    Keywords: Nurse Shift scheduling, Ergonomic load, Job Rotation, Multi-objective Modeling, Comprehensive criterion Method
  • Tayebe Sadat Mirmoeini, Reza Taghvaei*, Kambiz Hamidi, Ali Asghari Sarem, Tohfeh Ghobadi Lamuki Pages 212-223
    Objectives

    The medical staff and health system employees are exposed to job burnout due to their continuous work in round-the-clock, sensitive and unusual jobs, and this condition causes an increase in the rate of employees leaving the service. Therefore, in recent years, the issue of resilience of human resources to deal with job burnout and the continuity of employees' activity in difficult and critical conditions has been taken into consideration. In this regard, the current research has been conducted with the aim of presenting a model of resilient human resource management in the country's health system.

    Methods

    The present research was conducted using the qualitative research method based on thematic analysis strategy. In this regard, 14 semi-structured interviews with the statistical population of the research, including professors, managers, human resources experts of the medical sciences universities in the 3rd region of the country's health system, using the chain sampling method (snowball) and based on The rule of theoretical saturation was performed. In the following, using the open, central and selective coding method in the analysis of the theme, the initial pattern of the research was obtained.

    Results

    The results of qualitative data analysis have led to the identification of 116 basic themes, 39 organizing themes and 13 inclusive themes in the form of a model with 4 dimensions of environmental factors, organizational factors, human resource management functions and its consequences. In the following, the validity and reliability of the research has been confirmed using the content validity ratio method and the Holsti method, respectively.

    Conclusion

    The effective implementation of the identified factors and their prioritization in order to optimize and resiliency of human resources management can be effective in improving work performance, increasing motivation and ultimately improving organizational resilience.

    Keywords: Resilience, Human resources resilient, Health system
  • Hamed Yarmohammadi, Mahdi Jahangiri*, Moslem Alimohammadlou, Fateme Rahmati Pages 224-235
    Objectives

    Planning and scientific policy making is required for the investigation of scientific productions. Scientific productions are published through universities and research centers in the form of articles and research journals. Scientometric approaches are a tool to assess the performance of journals in different fields. The aim of the present study was to investigate the activity of ergonomics journal.

    Methods

    The current research was a practical objective with the descriptive data collection method, which was conducted with a scientometric approach. The research population consists of all the articles published in ergonomics journal during the years 1392 to 1401. Publish or Perish, Vosviewer and Excel software were used to collect and analyze data.

    Results

    A total of 296 articles from 724 authors have been published in Ergonomics journal during a 10-year period. The most articles published belonged to Hamadan, Shiraz, Tehran and Shahid Beheshti universities of medical sciences. The most effective authors in this journal were Rashid Heydari Moghadam (with 21 articles), Majid Motamedzadeh (with 20 articles), and Alireza Chubineh (with 15 articles). The most frequently used keywords were skeletal and muscular disorders with a frequency of 39, ergonomics 37 and anthropometrics 15.

    Conclusion

    According to the results, the number of citations of articles in this journal was at a low level. Therefore, it is suggested to increase the amount of international participation in order to index the journal in international citation databases and increase the citation rate of articles and the visibility of the journal.

    Keywords: Ergonomics, Musculoskeletal disorders, Citing