فهرست مطالب

Journal of Medicinal Plants
Volume:22 Issue: 85, Mar 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/04/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن فلاح حسینی، بهزاد فروتن، سعید کیانبخت* صفحات 1-24
    مقدمه

    استفاده از گیاهان ضدپرفشاری خون یکی از راه های کنترل پرفشاری خون است.

    هدف

    بررسی اثربخشی و ایمنی بالینی ضدپرفشاری خون گیاهانی که در ایران یافت می شوند.

    روش بررسی

    PUBMED ،MEDLINE ،SCOPUS ، مورد Google Scholar و Google ،EBSCO ،OVID ،PROQUEST ،SCIENCE DIRECT ،EMBASE جستجو قرار گرفت و از راهنمای PRISMA تبعیت شد. کلمات مورد جستجو عبارت بودند از Iranian ،plant ،herb ، antihypertensive ،hypertension و trial controlled randomized .مقالات زبان انگلیسی که تا آخر 2022 چاپ شده استفاده شد. مطالعات برون تنی و حیوانی، مقاالت سردبیر و مروری استفاده نشد. کیفیت روش شناختی مطالعات با استفاده از مقیاس JADAD ارزیابی شد.

    نتایج

    دویست و هشت مطالعه یافت شد. فقط 74 مطالعه واجد شرایط بود. سیر (Allium sativum) (12 مطالعه)، چای ترش (Hibiscus sabdariffa)، (11 مطالعه)، چغندر (Beta vulgaris) (15 مطالعه)، گوجه فرنگی (Solanum lycopersicum)، (5 مطالعه)، دارچین (Cinnamomum verum)، (9 مطالعه)، سماق (Rhus coriaria) (1 مطالعه)، آمله (Phyllanthus emblica) (1 مطالعه)، زیتون (Olea europaea)، (4 مطالعه) و قره قاط (Vaccinium arctostaphylos) (3 مطالعه) یافت شد. اکثر مطالعات کیفیت روش شناختی بالا داشتند و اثربخشی بدون عوارض جانبی گزارش کردند.

    نتیجه گیری

    درحالی که، اکثر مطالعات اثربخشی و ایمنی ضدپرفشاری خون نشان می دهند، شواهد بیشتری در رابطه با چای ترش، زیتون، قره قاط و سیر در مقایسه با سایر گیاهان وجود دارد.

    کلیدواژگان: ایران، پرفشاری خون، فشار خون، گیاه، طب مکمل، طب جایگزین
  • معصومه صادقی نیک، حسنی کریمی، صمد نژادابراهیمی، آتوسا علی احمدی* صفحات 25-44
    مقدمه

    گل میمونی جویباری از خانواده گل میمونی است که در ایران به تشنه داری نیز معروف است. در ایران به عنوان یک گیاه دارویی سنتی شناخته شده است.

    هدف

    این مطالعه به منظور بررسی ترکیبات فیتوشیمیایی و فعالیت ضدمیکروبی عصاره های اتیل استات، متانول، متانول: آب (50 :50 حجمی/حجمی) و نرمال هگزانی اندام های هوایی گل میمونی جویباری از منطقه کنگاور در استان کرمانشاه ایران انجام شد.

    روش بررسی

    ترکیبات عصاره اتیل استاتی با تکنیک های کروماتوگرافی  (HPLC-PDA-MS/MS-Q-TOF)  جداسازی و ساختار آنها با روش های طیف سنجی رزونانس مغناطیس هسته (تک بعدی و دو بعدی) مشخص شد. فعالیت ضد قارچی و ضدباکتریایی برخی از ترکیبات جدید و عصاره های اتیل استاتی، متانولی و نرمال هگزانی مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    دو ترکیب جدید پلی فنل گلیکوزید ایریدوییدی با یک بخش فنیل پروپانویید، به نام اسکروفولوزید A5 و اسکروفولوزید A6؛ دو گلیکوزید فنیل پروپانوییدی شناخته شده یعنی اسکروفولوزید A3 و اسکروفولوزید A4 و دو گلیکوزید ایریدوییدی شناخته شده به نام های آکوبین و هارپاگوزید از گیاه گل میمونی جویباری جدا شدند. ترکیبات خالص جدا شده از عصاره اتیل استاتی گیاه، فعالیت ضدقارچی بالایی با مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی 0/35 تا 0/74 میکروگرم در میلی لیتر در برابر قارچ کاندیدا آلبیکنس و فعالیت ضدباکتریایی قوی با مقادیر حداقل غلظت بازدارندگی 0/70 تا 1/48 میکروگرم در میلی لیتر در برابر گاردنرال واژینالیس نشان دادند. عصاره نرمال هگزانی فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی متوسطی را نشان داد، در حالی که عصاره متانولی و متانول: آب (50 :50 حجمی/حجمی) فعالیت ضدمیکروبی نشان نداد.

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها، ترکیبات جدا شده از گیاه گل میمونی جویباری فعالیت ضدباکتریایی و ضدقارچی بالقوه ای را نشان داده اند.

    کلیدواژگان: گل میمونی جویباری، گل میمونی سایه پسند، فعالیت بیولوژیکی، خاصیت ضدمیکروبی، گیاه تشنه داری، ایریدوئید های گلیکوزیدی
  • اردشیر قادری، شهمیرا آگاه نیا، کامران اکبری نوقابی، نسرین قوامی، محمدرضا دهقانی مشکانی، هادی کلانتری، جواد شقاقی، نسیم زرین پنجه* صفحات 45-58
    مقدمه

    جنس نعناع شامل چندین گونه گیاه دارویی مهم است که مواد موثره آن برای درمان سرطان های کبد و پروستات، عفونت حاد تنفسی و مشکلات آلرژی گوارشی، درد عصبی و میگرن مورد استفاده قرار می گیرد.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی اثرات متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید در شرایط مزرعه بر ترکیبات شیمیایی اسانس دو گونه از جنس نعناع شامل نعناع فلفلی و پونه معطر تکثیر شده به روش درون شیشه ای انجام شد.

    روش بررسی

    گونه های نعناع فلفلی و پونه معطر از طریق کشت بافت تکثیر شدند و پس از سازگاری به مزرعه منتقل شدند. سپس گیاهان با متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید در چهار غلظت (0 ،2 ،4 و 6 میلی مولار) در سه مرحله رشد تحت تیمار محلول پاشی قرار گرفتند. ترکیبات شیمیایی اسانس نمونه ها با استفاده از کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی تعیین شد.

    نتایج

    هر دو عامل باعث افزایش سطح تولید منتول در نعناع فلفلی شدند، اما در پونه معطر تولید پولگون به عنوان متابولیت ثانویه اصلی این گونه، کاهش یافت. از بین متابولیت های مختلف شناسایی شده در اسانس نعناع، میرسن، اکتانال، گاما- ترپینن، اوسیمن، کارواکرول، ایزو- منتول، نیومنتول و سزکویی ترپن های اکسیژنه کمترین مقدار را تحت تیمار متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید داشتند.

    نتیجه گیری

    کاربرد متیل جاسمونات و سالیسیلیک اسید به طور قابل توجهی بر کیفیت و کمیت متابولیت های ثانویه این گونه ها تاثیر گذاشت. عملکرد مطلوب متابولیت های ثانویه ارزشمند را می توان با تعیین نوع و غلظت الیسیتورها به دست آورد.

    کلیدواژگان: متیل جاسمونات، نعناع فلفلی، پونه معطر، سالسیلیک اسید، متابولیت‎های ثانویه
  • کوروش رضاپور رنیا، حسنعلی نقدی بادی*، مجید امینی دهقی، علاءالدین کردنائیج صفحات 59-75
    مقدمه

    آویشن آناتولی یکی از گیاهان دارویی خانواده نعناعیان است که قسمت هوایی آن حاوی ترکیبات فیتوشیمیایی ارزشمندی مانند تیمول و کارواکرول است.

    هدف

    این مطالعه به منظور بررسی تنوع فیتوشیمیایی اسانس جمعیت های مختلف آویشن آناتولی در رویشگاه های آن انجام شد.

    روش بررسی

    جمعیت های آویشن آناتولی از رویشگاه های طبیعی آن در استان های البرز، تهران، زنجان، مازندران و خراسان شمالی جمع آوری شدند. اسانس آنها به روش تقطیر با آب استخراج و ترکیبات آنها با استفاده از GC و GC-MS شناسایی شد.

    نتایج

    نتایج نشان داد که میزان اسانس جمعیت ها به طور میانگین 1/71 درصد بوده و جمعیت میگون (2/58 درصد)، چلچشمه (2/35 درصد) و قرمه دره (2/25 درصد) دارای بیشترین میزان اسانس بودند. کمترین میزان اسانس مربوط به دیزین (1/05 درصد) و ایرا (1/15 درصد) بود. در مجموع، 30 ترکیب در اسانس که شامل 95 درصد از کل اسانس بود شناسایی شد که کارواکرول، تیمول، پی سیمن و ژرانیول مهمترین آنها بودند که 75 درصد اسانس را تشکیل می دادند. پنج گروه از جمعیت آویشن با استفاده از تجزیه و تحلیل خوشه ای شناسایی شدند و گروه اول با میزان بالای کارواکرول، گروه دوم با میزان بالای ژرانیول، گروه سوم با میزان بالای تیمول و کارواکرول، گروه چهارم با میزان بالای تیمول  و گروه پنجم با  میزان بالای تیمول، کارواکرول و ژرانیول بودند.

    نتیجه گیری

    مقادیر بالای اسانس، کارواکرول و تیمول در برخی جمعیت ها نتایج ارزشمندی بود که می تواند در مطالعات آتی و اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کارواکرول، اسانس، جمعیت، تیمول، آویشن آناتولی
  • فاطمه دیرکوند مقدم، محمدحسین میرجلیلی، محمدنقی پاداشت دهکائی، حسن رضادوست* صفحات 76-88
    مقدمه

    چای (Camellia sinensis)، متعلق به خانواده چای (Theaceae)، گیاهی شناخته شده چند ساله و همیشه سبز است که به عنوان یک نوشیدنی روزانه در سراسر جهان فرآوری و استفاده می شود.

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف بررسی ترکیبات معطر و مشخصات عناصر فلزی (MEs) چهل و سه نمونه چای سیاه جمع آوری شده در سراسر ایران انجام شد.

    روش بررسی

    نمونه های چای سیاه از موسسه تحقیقات چای ایران تهیه شد. محتوای MEs نمونه های خشک شده گیاهی با استفاده از طیف سنج جذب اتمی اندازه گیری شد. ترکیب آروماتیک و محتوای کاتچین نمونه های مورد مطالعه به ترتیب با GC-FID و GC-MS و HPLC مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    هگزانال (0/3-27/6 درصد)، سیس- لینالول اکسید (0/1-44/7 درصد)، ترانس - لینالول اکسید (0/2-48/3 درصد)، لینالول (0/2-39/2 درصد)، بنزیل الکل (0/2-38/9 درصد)، فنیل اتانول (0/1-9/37 درصد) و (-)- میرتنول (4/4-26/8 درصد) عمده ترین ترکیبات اسانس نمونه های مورد مطالعه بودند. بیشترین میزان هگزانال، سیس- لینالول اکسید، ترانس- لینالول اکسید، لینالول، بنزیل الکل، فنیل اتانول و (-)- میرتنول به ترتیب در IR5 (زرین)، IR13 (لیل 1)، IR23 (شریعت)، IR31 (روزمهر 1)، IR34 (نوشیران)، IR36 (روزمهر 3) , IR18 (آمارد 2) اندازه گیری شد. محتوای کاتچین از 0/0285 ± 0/589 در IR32 (روزمهر 2) تا 0/0088 ± 0/65 در IR29 (آرامگل 1) متغیر بود. سطح مس، آهن و سرب به طور کلی در محدوده ایمن ذکر شده در جهان بود.

    نتیجه گیری

    نمونه روزمهر با ترکیبات معطر بالا، محتوای کاتچین و سطح پایین ME مشخص گردید. این اطلاعات می تواند مورد توجه صنایع غذایی برای فرآوری محصولات چای سیاه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مس، اپی گالوکاتچین، اسانس، کروماتوگرافی گازی، فیتوشیمیایی، تئاسه
  • فاطمه علیجانیها*، فاطمه عمادی، محسن ناصری، زهرا بهاءالدین، نجمه دهپرور صفحات 89-97
    مقدمه

    آنقوزه یک گیاه دارویی انحصاری ایران است. اولیو گام رزین آن یا صمغ آنقوزه، فرآورده گیاهی مهمی است که استانداردسازی آن برای اطمینان از موثر بودن و ایمنی آن اهمیت دارد.

    هدف

    به دلیل فقدان داده های دقیق و کامل در مورد صمغ آنقوزه ایرانی، هدف از این مطالعه این است که با گزارش بعضی خواص فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی یک نمونه صمغ آنقوزه ایرانی، دانش موجود توسعه داده شود.

    روش بررسی

    خوص ارگانولپتیک با ارزیابی حسی تعیین شدند. همچنین خاکستر تام، خاکستر نامحلول در اسید، باقیمانده خشک و نیز محتوای تام فنولی و فلاونوییدی با روش های پذیرفته شده اندازه گیری شد تا بعضی از خواص فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی این اولیو گام رزین تعیین گردد. آنالیز اسانس آن بوسیله GC/MS و نیز ارزیابی بار میکربی انجام گردید.

    نتایج

    صمغ آنقوزه توده ای قهوه ای مایل به زرد با بوی تند گوگرد- مانند شبیه به بوی سیر، با خاکستر تام و خاکستر نامحلول در اسید به ترتیب برابر با 2/83 درصد و 2/06 درصد و باقیمانده خشک 3/43 درصد بود. محتوای تام فنلی برابر با 0/26 ± 4/15 میلی گرم گالیک اسید در هر گرم صمغ خشک بود. ترکیبات عمده در آنالیز اسانس آن شامل 1-(E) -پروپنیل سکو بوتیل دی سولفید، 1-(Z)  -پروپنیل سکو بوتیل دی سولفید و 4,2 -تیازلیدین دیون بودند. بار میکربی در محدوده قابل قبول فارماکوپه بود.

    نتیجه گیری

    یافته های حاضر اطالعاتی را در مورد پاره ای خواص فیزیکوشیمیایی و فیتوشیمیایی صمغ آنقوزه ایرانی فراهم می سازد که برای کامل کردن دانش موجود کاربردی است. اگرچه اطلاعات بیشتری برای استانداردسازی مورد نیاز است که از مطالعات وسیع تر حاصل خواهد شد.

    کلیدواژگان: آنقوزه، ایران، فیزیکوشیمیایی، فیتوشیمیایی، استانداردسازی، اولئو گام رزین
  • محسن سبزی نوجه‎ده*، سعید اهری‎زاد، سید ابوالقاسم محمدی، مینا امانی صفحات 98-112
    مقدمه

    گیاه چند ساله رازیانه یکی از مهم ترین و پرمصرف ترین گیاهان دارویی خانواده چتریان می باشد که عمدتا به منظور استفاده از اسانس حاصل از آن در صنایع دارویی، غذایی، آرایشی و بهداشتی کشت می شود.

    هدف

    برای بررسی کالوس زایی و تولید متابولیت های ثانویه از کالوس ها، 13 جمعیت رازیانه ایرانی و همچنین دو جمعیت از آلمان و دو جمعیت از ترکیه توسط کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی مورد ارزیابی قرار گرفتند.

    روش بررسی

    پنج نوع ریزنمونه (برگ، هیپوکوتیل، اپیکوتیل، لپه و قطعات ریشه) در محیط کشت MS همراه با ترکیب 2,4-D و کینتین (1:1)، همچنین NAA و  BA (1:0/5) به عنوان مکمل، کشت داده شدند.

    نتایج

    از بین پنج ریزنمونه مورد استفاده در این مطالعه، تنها ریزنمونه هیپوکوتیل پاسخ مناسبی به کالوس زایی داشت. بر اساس نتایج کروماتوگرافی گازی متصل به طیف سنج جرمی، بیشترین میزان ترانس- آنتول (67/23 درصد) در کالوس جمعیت ترکیه (TUR1) تحت تیمار NAA و BA (1:1) تولید شد. عصاره کالوس جمعیت دیگر ترکیه (TUR2) حاوی مقادیر قابل توجهی لیمونن (67/70درصد) تحت تیمار D-4,2 و کینتین (1:0/5) بود.

    نتیجه گیری

    القای کالوس با تنظیم کننده های مختلف گیاهی می تواند سهم قابل توجهی در تولید متابولیت های ثانویه داشته باشد، بدین ترتیب که از کالوس هایی که متابولیت های ثانویه بیشتری تولید می کنند در سیستم های بیوراکتور کشت سوسپانسیون یا سلولی داده شود. بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، جمعیت های رازیانه مربوط به ترکیه ظرفیت تولید مقادیر قابل توجهی متابولیت های ثانویه اصلی را داشتند.

    کلیدواژگان: کالوس، ترکیب شیمیایی، ریزنمونه، رازیانه، تنظیم‎کننده رشد گیاهی
  • اسمیتا لوهانی، خاگا راج شارما* صفحات 113-128
    مقدمه

    جنس Bauhinia از حدود 300 گونه تشکیل شده است و به طور گسترده در اکثر کشورهای گرمسیری جهان پراکنده است.

    هدف

    اثرات آنتی اکسیدانی، آنتی باکتریایی، ضددیابتی و آنالیز کمی عصاره های ساقه، برگ و دانه Bauhinia vahlii (نام مترادف Phanera vahlii) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های خام و فراکسیون ها با استفاده از روش مهار رایکال آزاد 2،2 -دی فنیل-1 -پیکریل هیدرازیل (DPPH) مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضددیابتی با روش مهار آلفا- آمیلاز مورد بررسی قرار گرفت. سمیت عصاره های گیاهی با استفاده از روش کشندگی میگوی آب شور (BSLA) با کمک آرتمیا سالینا به عنوان ارگانیسم آزمایش بیولوژیکی ارزیابی شد.

    نتایج

    فراکسیون آبی برگ دارای محتوای فنلی تام بالایی برابر با 168/47 ± 1/94 میلی گرم گالیک اسید در گرم بود. محتوای تام فلاونوییدی حداکثر در فراکسیون آبی برگ با میزان 158/51 ± 2/99 میلی گرم کویرستین در گرم یافت شد. عصاره ساقه فعالیت آنتی اکسیدانی قوی با IC50 برابر با 1/91 ± 0/33 میکروگرم در میلی لیتر در مقایسه با استاندارد کویرستین با IC50 برابر با 3/46 ± 0/40 میکروگرم در میلی لیتر نشان داد. فراکسیون دی کلرومتانی برگ (DCM) دارای خواص مهاری قابل توجهی در مهار آلفا- آمیالز با IC50 برابر با 112/70 ± 2/0 میکروگرم بر میلی لیتر در مقایسه با استاندارد آکاربوز 9/34 ± 2/0 میکروگرم بر میلی لیتر نشان داد. نتایج بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره متانولی ساقه و دانه هاله عدم رشد در برابر استافیلوکوکوس اوریوس، باسیلوس سوبتیلیس و کلبسیلا پنومونیه نشان داد اما در برابر اشریشیاکلی بی اثر بود. عصاره متانولی و آبی برگ به ترتیب با LC50 برابر با 257/63 و 100 میکروگرم در میلی لیتر بر ناپلی میگوی آب شور سمیت نشان دادند.

    نتیجه گیری

    این مطالعه نشان داد که Bauhinia vahlii غنی از محتواهای فلاونوییدی و فنولی است و می تواند به عنوان منبع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی و عوامل ضددیابت، کاندید جداسازی دارو شود.

    کلیدواژگان: Bauhinia vahlii، Phanera vahlii، اثرات فارماکولوژیکی، آنتی‎اکسیدان، آلفا- آمیلاز، ضددیابتی
|
  • Hasan Fallah Huseini, Behzad Foroutan, Saeed Kianbakht* Pages 1-24
    Background

    Antihypertensive plants are one of the means of hypertension control.

    Objective

    To examine the clinical antihypertensive efficacy and safety of the plants found in Iran.

    Methods

    PUBMED, MEDLINE, SCOPUS, EMBASE, SCIENCEDIRECT, PROQUEST, OVID, EBSCO, GOOGLE, and GOOGLE SCHOLAR were searched. The PRISMA guideline was observed. The search terms were Iran, Iranian, plant, herb, antihypertensive, hypertension and randomized controlled trial (RCT). English-language articles published until the end of 2022 were included. In-vitro and animal studies, editorials, and reviews were excluded. The methodological quality of the RCTs was evaluated using the JADAD scale.

    Results

    Two hundred and eight studies were found. Only 74 of them were eligible. For Berberis vulgaris (5 studies), Nigella sativa (10 studies), Allium sativum (12 studies), Hibiscus sabdariffa (11 studies), Beta vulgaris L (15 studies), Solanum lycopersicum (5 studies), Cinnamomum verum (9 studies), Rhus coriaria (1 study), Phyllanthus emblica (1 study), Olea europaea (4 studies), and Vaccinium arctostaphylos (3 studies) were found. Most RCTs had high methodological quality and reported efficacy and no side effects.

    Conclusion

    While most trials demonstrate antihypertensive efficacy and safety, there are more evidence regarding Hibiscus sabdariffa, Olea europaea, Vaccinium arctostaphylos and Allium sativum versus the other plants.

    Keywords: Iran, Hypertension, Blood pressure, Plant, Herb, Complementary medicine, Alternative medicine
  • Masoumeh Sadeghi Nik, Hosna Karimi, Samad Nejad Ebrahimi, Atousa Aliahmadi* Pages 25-44
    Background

    Scrophularia oblongifolia belongs to the Scrophulariaceae family, commonly known as the water figwort in Iran. It has been known as a traditional medicinal plant in Iran.

    Objective

    This study was designed to investigate the phytochemicals and antimicrobial activity of ethyl acetate, methanol, MeOH: H2O (50:50 v/v), and n-hexane extract of Scrophularia oblongifolia aerial parts, growing in the Kangavar region in the Kermanshah province of Iran.

    Methods

    Compounds of ethyl acetate extract were isolated by chromatographic techniques (HPLC-PDA-MS/MS-Q-TOF) and their structures were elucidated by spectral methods (1D and 2D NMR). The antifungal and antibacterial activities of some new compounds and ethyl acetate, methanol, and n-hexane extract were evaluated.

    Results

    Two new polyphenol iridoid glycosides with phenylpropanoid moiety namely scrophuloside A5 and scrophuloside A6; two known phenylpropanoid glycosides namely scrophuloside A3 and scrophuloside A4, and two known iridoid glycosides namely aucubin and harpagoside were isolated from S. oblongifolia. Pure compounds showed high antifungal activities with MIC values ranging from 0.35 to 0.74 µg/ml against C. albicans and high antibacterial activities with MIC values ranging from 0.70 to 1.48 µg/ml against G. vajinalis. n-Hexan extract showed moderate antibacterial and antifungal activity, while methanol and methanol:H2O (50:50 v/v) extract showed no antimicrobial activities.

    Conclusion

    Based on these findings, compounds isolated from S. oblongifolia have demonstrated potential antibacterial and antifungal activities.

    Keywords: Scrophularia oblongifolia, Scrophularia umbrosa, Biological activity, Antimicrobial, Water figwort, Iridoid glycosides
  • Ardeshir Qaderi, Shahmira Agahnia, Kamran Akbari Noghabi, Nasrin Qavami, MohammadReza Dehghani Meshkani, Hadi Kalantari, Javad Shaghaghi, Nassim Zarinpanjeh* Pages 45-58
    Background

    The genus Mentha consists of several important medicinal plant species whose active ingredients are used for treating liver and prostate cancers, acute respiratory infection and allergic digestive problems, neuralgia, and migraines.

    Objective

    This study aimed to investigate the effects of methyl jasmonate (MeJA) and salicylic acid (SA) in the field condition on the chemical composition of the essential oil of two in vitro propagated species of Mentha genus including Mentha x piperita and Mentha pulegium.

    Methods

    M. piperita and M. pulegium species were propagated through the tissue culture method and the in vitro propagated plants were transferred to the farm after acclimatization. Then, the plants were treated with foliar application of MeJA and SA at four concentrations (0, 2, 4, and 6 mM) at three developmental stages. Chemical composition of the essential oils of samples were determined using a GC-MS analysis.

    Results

    Both elicitors increased the level of menthol production in peppermint (M. x piperita), but in pennyroyal (M. pulegium), the level of pulegone production as the main secondary metabolite was decreased. Among different metabolites detected in the essential oil of peppermint, myrcene, octanal, γ-terpinene, ocimene, carvacrol, iso-menthol, neo-menthol, and oxygenated sesquiterpenes were the constituents with the lowest amounts under MeJA and SA treatment.

    Conclusion

    The application of MeJA and SA significantly impacted on the quality and quantity of secondary metabolites of these species. The desired performance of valuable secondary metabolites can be achieved by determining the type and dosage of elicitors.

    Keywords: Methyl jasmonate, Peppermint, Pennyroyal, Salicylic acid, Secondary metabolites
  • Koroush Rezapour Renia, Hassanali Naghdi Badi*, Majid Amini Dehaghi, Alaeddin Kordenaeej Pages 59-75
    Background

    Thymus fallax Fisch. & C.A.Mey. is one of the medicinal plants of the Lamiaceae family, which aerial part contains valuable phytochemical compounds such as thymol and carvacrol.

    Objective

    This study was performed for assessing the essential oil diversity of different populations of Thymus fallax in its habitats.

    Methods

    The populations of Thymus fallax were collected from its natural habitats in Alborz, Tehran, Zanjan, Mazandaran, and North Khorasan provinces. Their essential oils were extracted by hydro-distillation method and the compounds were identified using GC and GC-MS.

    Results

    The result indicated that the essential oil content of populations was on average 1.71 %, the highest percentage of which was observed in the population of Migoun(2.58 %), Chelcheshmeh (2.35 %), and Ghormehdareh (2.25 %), and the lowest was obtained in Dizin (1.05 %) and Ira (1.15 %). Overall, 30 essential oil compounds were identified, comprising 95 % of the total essential oil, of which carvacrol, thymol, p-cymene, and geraniol were the major constituents, accounting for 75 % of the essential oil. Five groups of thyme population were identified using cluster analysis, including the first group with high content of carvacrol, the second group with high content of geraniol, the third group with high content of thymol and carvacrol, the fourth group with high content of thymol, and the fifth group with high content of thymol, carvacrol and geraniol.

    Conclusion

    The high amounts of essential oil, carvacrol and thymol in some populations were valuable results that can be considered in future and breeding studies.

    Keywords: Carvacrol, Essential oil, Populations, Thymol, Thymus fallax
  • Fatemeh Direkvand-Moghadam, MohammadHossein Mirjalili, MohammadNaghi Padasht Dehkai, Hassan Rezadoost* Pages 76-88
    Background

    Tea (Camellia sinensis), belongs to the family Theaceae, is a well-known perennial and evergreen plant that is processed and widely used as a daily drink across the world.

    Objective

    The present study was aimed to explore aromatic composition, catechins content, and metal elements (MEs) profiling of forty-three black tea samples collected across Iran.

    Method

    Black tea samples were prepared from the Iranian Tea Research Institute. MEs content of the plant dried samples was measured by atomic absorption spectrometer. Aromatic composition and catechins content of the studied samples were analyzed by GC-FID, GC-MS and HPLC, respectively.

    Result

    Hexanal (0.3-27.6 %), cis-linalool oxide (0.1-44.7 %), trans-linalool oxide (0.2-48.3 %), linalool (0.2-39.2 %), benzyl alcohol (0.2-38.9 %), phenylethanol (0.1-37.9 %), and (-)-Myrtenol (4.4-26.8 %) were the major volatile oil compounds of the studied samples. The highest content of hexanal, cis-linalool oxide, trans-linalool oxide, linalool, benzyl alcohol, phenylethanol and (-)-Myrtenol was measured in IR5 (Zarin), IR13 (Leil 1), IR23 (Shariat), IR31 (Roozmehr 1), IR34 (Noshiran), IR36 (Roozmehr 3) and IR18 (Amard 2), respectively. Catechin content was ranged from 0.589 ± 0.0285 in IR32 (Roozmehr 2) to 0.65 ± 0.0088 in IR29 (Aramgol 1). The level of the copper, Iron and lead were generally within the safe limitation mentioned in the world.

    Conclusion

    Sample of Roozmehr was characterized with high aromatic compounds, catechins content, and low level of MEs. This information can be interestingly considered by food industrials to process black tea products.

    Keywords: Copper, Epigallocatechin, Essential oil, Gas chromatography, Phytochemicals, Theaceae
  • Fatemeh Alijaniha*, Fatemeh Emadi, Mohsen Naseri, Zahra Bahaeddin, Najmeh Dehparvar Pages 89-97
    Background

    Ferula assa-foetida is an endemic medicinal plant of Iran. Its oleo-gum resin or assafoetida gum (AG) is an important herbal product whose standardization is important to ensure effectiveness and safety.

    Objective

    Due to the lack of accurate and complete data about Iranian AG, the objective of this study is to extend the available knowledge by reporting some physicochemical and phytochemical properties of an Iranian AG sample.

    Methods

    Organoleptic properties were determined by sensory evaluation. Total ash, acid-insoluble ash, dry residue as well as total phenolic and flavonoid content were measured by accepted methods to determine some physicochemical and phytochemical properties of AG. Analysis of its essential oil by GC/MS as well as microbial load assessment were performed.

    Results

    The AG was a yellowish brown mass with a sulfur-like pungent odor similar to garlic, with total ash and acid-insoluble ash of 2.83 % and 2.06 %, respectively, and a dry residue of 3.43 %. Total phenol content was 4.15 ± 0.26 mg gallic acid equivalent/g in dry AG. (E)-1-Propenyl sec-butyl disulphide, (Z)-1-propenyl sec-butyl disulphide, and 2,4-thiazelidinedione were the major essential oil component of this oleo-gum resin. Microbial load was in acceptable range according to Pharmacopeia.

    Conclusion

    The current findings provide data on some of the physicochemical and phytochemical properties of Iranian AG which is applicable for completing current knowledge. Although more information is needed for establishing Iranian AG standardization criteria, which will be obtained from more extensive researches.

    Keywords: Ferula assa-foetida L., Iran, Physicochemical, Phytochemical, Standardization, Oleo-gum resin
  • Mohsen Sabzi-Nojadeh*, Saeid Aharizad, Seyyed Abolghasem Mohammadi, Mina Amani Pages 98-112
    Background

    The perennial fennel plant is one of the most important and widely used medicinal plants of the Apiaceae family, which is mainly cultivated for the purpose of using the essential oil obtained from it in various pharmaceutical, food, cosmetic and health industries.

    Objective

    To investigate callogenesis and secondary metabolites production from calli, 13 populations of Iranian fennel as well as two populations from Germany and two populations from Turkey were evaluated by GC-MS.

    Methods

    Five types of explants (leaf, hypocotyl, epicotyl, cotyledon, and root segments) were cultured in MS medium supplemented with combination of 2,4-D + Kinetin (1:1), and also NAA + BA (0.5:1).

    Results

    Among five explants used in this study, only hypocotyl explant had appropriate response to the callogenesis. According to the GC-MS analysis, the highest trans-anethole content (67.23 %) was produced in the callus of Turkish population (TUR1) under NAA + BA treatment (1:1). Callus extracts of other Turkish population (TUR2) contained considerable amounts of limonene (67.70 %) under 2,4-D + Kinetin treatment (0.5:1).

    Conclusion

    Callus induction with different plant regulators can have a significant contribution to the production of secondary metabolites, so callus that produce more secondary metabolites can be cultured in suspension or cell culture bioreactor systems. Based on the results of this research, Turkish fennel populations had the capacity to produce significant amounts of main secondary metabolites.

    Keywords: Callus, Chemical composition, Explant, Fennel, Plant growth regulator
  • Ismita Lohani, Khaga Sharma * Pages 113-128
    Background

    The genus Bauhinia consists of about 300 species and is widely distributed in most tropical countries of the world.

    Objectives

    The antioxidant, antibacterial, antidiabetic, and quantitative analysis of stem, leaf, and seed extracts of B. vahlii (the synonym name of Phanera vahlii) were investigated.

    Methods

    The antioxidant activity of the crude extracts and fractions was evaluated by 2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) scavenging assay. The antidiabetic activity was investigated by α-amylase inhibition assay. The toxicity of plant extracts was assessed by brine shrimp lethality assay (BSLA) using Artemia salina as a biological test organism.

    Results

    The aqueous fraction of the leaf showed a high total phenolic content of 168.47 ± 1.94 mg GAE/g. The total flavonoid content was found maximum in an aqueous fraction of leaf with 158.51 ± 2.99 mg QE/g. The stem extract showed potent antioxidant activity with IC50 1.91 ± 0.33 µg/ml as compared to the standard quercetin IC50 3.46 ± 0.40 µg/ml. The DCM (Dichloromethane) fraction of the leaf exhibited noteworthy α-amylase inhibition properties with IC50 112.70 ± 2.0 µg/ml as compared to the standard acarbose of 9.34 ± 2.0 µg/ml. The antimicrobial results showed that the methanolic extract of stem and seed exhibited the zone of inhibition against Staphylococcus aureus, Bacillus subtilis, and Klebsiella pneumoniae but failed against E. coli. The methanol and aqueous extract of the leaf showed toxicity against brine shrimp nauplii with LC50 257.63 µg/ml and 100 µg/ml, respectively.

    Conclusion

    This study showed Bauhinia vahlii is rich in flavonoid and phenolic content and the plant may be a rich source of natural antioxidants and antidiabetic agents that could be isolated as the drug candidate.

    Keywords: Bauhinia vahlii, Phanera vahlii, Pharmacological activities, Antioxidant, α-Amylase, Antidiabetic