فهرست مطالب

مجله پژوهش های ترویج و آموزش کشاورزی
سال پانزدهم شماره 4 (پیاپی 60، زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سویل حاتمی، سید جمال فرج الله حسینی*، سید مهدی میردامادی صفحات 1-23

    امروزه استفاده از انرژی نو به عنوان یکی از مهمترین راهکارهای حفظ محیط زیست و دستیابی به توسعه پایدار مورد توجه قرار گرفته است. لذا این پژوهش با هدف بررسی طراحی الگوی کاربست انرژی های نو در مناطق روستایی استان زنجان صورت پذیرفت. جامعه آماری پژوهش خانوارهای روستایی بودند که تحت پوشش تکنولوژی انرژی نو در استان زنجان قرار داشتند که با استفاده از جدول کرجیسی و مورگان تعداد 210 خانوار از آنها به عنوان نمونه انتخاب شد. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استفاده گردید. روایی ظاهری و محتوایی پرسشنامه با نظر پانلی از متخصصان و کارشناسان قبل از پیش آزمون مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار تحقیق نیز از طریق انجام آزمون اولیه بین 30 نفر خارج از نمونه آماری و محاسبه آلفای کرونباخ برای مقیاس های اصلی پرسشنامه (در دامنه بین 72/0 تا 90/0) ارزیابی و تصحیح گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS24 و AMOS22 انجام گرفت. داده های گردآوری شده با استفاده از تکنیک مدل-سازی معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل گردید. نتایج مدل ساختاری مستقیم نشان داد بین عوامل آموزشی، اجتماعی فرهنگی، سیاست گذاری و زیست محیطی رابطه مثبت و معنی داری با کاربست انرژی نو وجود دارد و این متغیرها 37 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می نمایند. اما رابطه معنی داری بین عوامل اقتصادی و فنی با کاربست انرژی نو مشاهده نگردید.

    کلیدواژگان: انرژی تجدیدپذیر، توسعه پایدار، مناطق روستایی، استان زنجان
  • امیر منصوریان، محمد جلالی*، فرزاد اسکندری صفحات 25-47

    هدف اصلی مطالعه حاضر بررسی عوامل موثر بر رفتار مصرف کود شیمیایی در بین کشاورزان ذرت کار دهستان درودفرامان شهرستان کرمانشاه بود. برای این منظور از پارادایم کمی بهره گرفته شد. جامعه آماری در این پژوهش شامل کلیه کشاورزان ذرت کار دهستان درودفرامان شهرستان کرمانشاه بود که در سال 1400 اقدام به کشت ذرت نموده بودند (100=N). با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و جدول کرجسی و مورگان تعداد 80 نفر از آنان برای انجام پژوهش انتخاب شدند. ابزار اصلی گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسشنامه ای استاندارد بود که روایی آن با استفاده از روایی محتوایی و سازه و پایایی آن با بهره گیری از پایایی ترکیبی و ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفت. برای تحلیل داده ها در دو بخش آمار توصیفی و استنباطی از نرم‏افزار SPSS نسخه 25 و SmartPLS نسخه سه بهره گرفته شد. یافته های مطالعه نشان داد که قصد مصرف کود شیمیایی تاثیر مثبت و معناداری در سطح یک درصد بر رفتار مصرف کود شیمیایی دارد و این متغیر قادر به تبیین 22 درصد از تغییرات واریانس رفتار مصرف کود شیمیایی کشاورزان مورد مطالعه است. هم چنین، نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای هنجارهای اخلاقی، نگرش نسبت به مصرف کود شیمیایی و هنجارهای ذهنی با تبیین 73 درصد از تغییرات متغیر قصد مصرف کود شیمیایی ذرت کاران به صورت غیرمستقیم تاثیر مثبت و معناداری بر رفتار مصرف کود شیمیایی کشاورزان مورد مطالعه داشتند.در نهایت با توجه به یافته های پژوهش، پیشنهادهای کاربردی به منظور کمک به کاهش مصرف کود شیمیایی و مدیریت بهینه آن در کشور ارایه شده است.

    کلیدواژگان: رفتار حفاظت از محیط زیست، نگرش نسبت به کود شیمیایی، توسعه پایدار
  • امید مسعودی فر* صفحات 48-54

    دوره ناصری سرآغاز ورود و رشد پدیده های و فنون جدید به ایران است. تغییر آموزش و ترویج کشاورزی در ایران از اواخر دوره ناصری آغاز گشت و فلاحت مظفری به مفهوم امروزی سر آغاز ترویج کشاورزی جدید و مجله نگاری تخصصی در ایران است. شروع انتشار این مجله در جمادی الاول 1318 هجری قمری/اوت 1900 بوده و ناشر آن اداره مرکزی کل فلاحت و به صاحب امتیازی فخیم السلطنه رییس و مدیر کل فلاحت ممالک محروسه ، است. این نشریه رویکرد ترویجی مبنی بر استفاده از روش های جدید زراعی به جای روش های کشاورزی سنتی را در 18 شماره خود برگزیده است که در مقالات ان منعکس شده است. برای اولین بار نیز آگهی های تبلیغات فروش ماشین آلات جدید کشاورزی در این مجله دیده می شود. دوره ناصری سرآغاز ورود و رشد پدیده های و فنون جدید به ایران است. تغییر آموزش و ترویج کشاورزی در ایران از اواخر دوره ناصری آغاز گشت و فلاحت مظفری به مفهوم امروزی سر آغاز ترویج کشاورزی جدید و مجله نگاری تخصصی در ایران است. شروع انتشار این مجله در جمادی الاول 1318 هجری قمری/اوت 1900 بوده و ناشر آن اداره مرکزی کل فلاحت و به صاحب امتیازی فخیم السلطنه رییس و مدیر کل فلاحت ممالک محروسه ، است. این نشریه رویکرد ترویجی مبنی بر استفاده از روش های جدید زراعی به جای روش های کشاورزی سنتی را در 18 شماره خود برگزیده است که در مقالات ان منعکس شده است.

    کلیدواژگان: ترویج کشاورزی، فلاحت مظفری، مجله علمی، قاجار
  • مجتبی برزگر دوین*، غلامرضا یاوری، ابوالفضل محمودی صفحات 56-71

    در این مطالعه به بررسی قدرت بازار در زنجیره بازاریابی و حاشیه بازاریابی محصول سیب در کشور پرداخته شده است. سهم مزرعه از قیمت پرداختی مصرف کننده اغلب به عنوان شاخصی از سلامت نسبی بخش کشاورزی در نظر گرفته شده که به آن حاشیه بازاریابی گفته می شود, یکی از دلایل حاشیه بازاریابی زیاد وجود قدرت بازاری در زنجیره عرضه محصولات کشاورزی است, لذا با توجه به اهمیت محصول سیب برای بخش کشاورزی کشور به طوریکه سیب رتبه اول تولید در کشور را دارا می باشد, در این مطالعه با استفاده از داده های سری زمانی سال های 1394- 1399 که از مرکز آمار و وزرات جهاد کشاورزی استخراج شده است به سنجش قدرت بازاری و حاشیه بازاریابی با استفاده از شاخص لرنر و مدل اضافه بها (مارک- آپ) پرداخته شده است. نتایج مطالعه نشان می دهد که در طی دوره مورد بررسی حدود 56 درصد از کل قیمت پرداختی مصرف کننده برای هر کیلوگرم سیب توسط عمده فروشان و خرده فروشان کسب شده است, همچنین در زنجیره عرضه محصول سیب این خرده فروشان هستند که از قدرت بازاری بیشتری برخوردارند و نتایج بیانگر این است که وجود قدرت بازاری در زنجیره عرضه محصول سیب باعث شده است که قیمت پرداختی مصرف کننده حدود 2.4 برابر قیمت دریافتی تولید کننده باشد.

    کلیدواژگان: شاخص لرنر، مارک- آپ، زنجیره بازاریابی، قیمت، سیب
  • جعفر یعقوبی*، سارا پورجبرئیل، علی اصغر میرک زاده صفحات 72-86

    صنایع تبدیلی و تکمیلی بخش کشاورزی یکی از مهم ترین صنایع روستایی به شمار می روند. هدف این تحقیق شناسایی راهکارهای فنی و مدیریتی بهبود بهره وری سوخت در صنایع تبدیلی و تکمیلی استان کرمانشاه بود. در این مطالعه از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی پرسشنامه توسط گروهی از اعضای هییت علمی و کارشناسان مرتبط تایید شد. برای اطمینان از پایایی از پیش-آزمون و محاسبه ضریب کرونباخ آلفا استفاده شده است که مقدار آن برای بخش های مختلف بین 71/0 تا 94/0 به دست آمد. جامعه آماری تحقیق شامل مدیران واحدهای صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی استان کرمانشاه بودند که تعداد کل آنها 69 واحد بود که با استفاده از رابطه کوکران 46 نفر از آنها به عنوان نمونه و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای با انتصاب متناسب با حجم انتخاب شدند. بر اساس نتایج تحلیل عاملی اکتشافی راهکارهای فنی بهبود بهره وری سوخت در صنایع تبدیلی و تکمیلی کشاورزی استان کرمانشاه به ترتیب در شش عامل روزآمدسازی مداوم تجهیزات، تقویت استفاده از تجهیزات کاهش اتلاف انرژی، خودکارسازی تجهیزات تهویه، مدیریت فنی سیستم ها، جایگزینی سوخت با گاز و سرویس دوره ای تجهیزات خلاصه شدند که این عوامل 14/76 درصد از کل واریانس عوامل فنی را تبیین کردند. راهکارهای مدیریتی بهبود بهره وری سوخت نیز در چهار عامل اولویت به سرمایه گذاری در بهینه سازی و نوسازی، آموزش و اطلاع رسانی، مداخله های هدفمند دولتی با رویکرد بهینه سازی و اصلاح سیاست های قیمتی انرژی خلاصه شدند که این عوامل 52/75 درصد از کل واریانس عوامل مدیریتی را تبیین کردند.

    کلیدواژگان: بهره وری سوخت، صنایع تبدیلی و تکمیلی، استان کرمانشاه
  • رجا رحمن زاده زیدی، مهدی چرمچیان لنگرودی* صفحات 89-109

    تغییرات آب و هوایی منجر به کاهش قابل توجه بهره وری کشاورزی هم در کشورهای در حال توسعه و هم توسعه یافته شده است. فهم دقیق کشاورزان از تغییرات آب و هوایی موجب انجام اقدامات کارآمد برای حفاظت از زندگی آنان در مقابله با آسیب های ناشی از تغییرات آب و هوایی می گردد. در همین راستا، این پژوهش با هدف بررسی عوامل موثر بر ادراک برنجکاران برای سازگاری با تغییرات آب و هوا در شهرستان ساری در سال 1400انجام گرفته است. جامعه ی آماری پژوهش شامل برنجکاران شهرستان ساری در استان مازندران می باشند  (N= 24502)که با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970)، 271 برنجکار به عنوان نمونه ی آماری انتخاب گردید. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته گردآوری شدند. روایی شکلی پرسشنامه با استفاده از نظر متخصصان مورد تایید قرار گرفت. همچنین بر پایه میزان میانگین واریانس استخراج شده (549/0< AVE > 519/0) و پایایی ترکیبی (921/0< CR > 858/0)، پرسشنامه دارای روایی همگرا و پایایی مناسبی بود. برای پردازش داده ها از نرم افزارهای SPSS16 و Smart PLS2 بهره گرفته شد. یافته های مدل سازی معادله های ساختاری نشان داد که دسترسی به منبع های اطلاعاتی، انگیزه های شالیکاران، ویژگی های اجتماعی و درآمد برنجکاری تاثیر مثبت و معنی دار و فاصله شالیزار تا محل سکونت و سن تاثیر منفی و معنی دار بر ادراک برنجکاران برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی داشتند و2/76 درصد از تغییرپذیری های ادراک برنجکاران برای سازگاری با تغییرات آب و هوایی را این شش متغییر تبیین می کنند.

    کلیدواژگان: ادراک، تغییرات آب و هوا، منبع های اطلاعاتی، برنج، ساری
|
  • Sevil Hatami, Seyed Jamal Hosseini *, Seyed Mehdi Mirdamadi Pages 1-23

    Today, the renewable energy utilazation is considered as one of the most important ways to environment conservation and achieve sustainable development. Therefore, this study has been conducted with the aim of investigating the design of Pattern for renewable energy utilization in rural areas of Zanjan province. The study population was consisting of rural households that were covered by new energy technology in Zanjan province that according to Krejcie and Morgan sample determination table, 210 of the households were selected as samples. A questionnaire was used in quantitative research. Reliability and validity of survey instrument was evaluated. Face and content validity of the questionnaire had been confirmed by panel of experts and key informant before the pre-test stage. The reliability of instrument was assessed by conducting a pilot study among 30 samples out of the original sample. The reliability of instrument for the all sections based on Cronbach's alpha coefficients value (in the range of 0.72 to 0.90) shows acceptable level of internal consistency. Data analysis was performed by SPSS24 and AMOS22 software. The collected data was analyzed using structural equation modeling technique. The results based on direct structural model showed that there is a positive significant relationship between educational, socio-cultural, political and environmental factors with the dependent variable of renewable energy utilization and these variables explained 37% of variances of dependent variable. But there was no significant relationship between economic and technical factors with the renewable energy utilization.

    Keywords: Renewable energy, Sustainable development, Rural areas, Zanjan Province
  • Amir Mansourian, Mohammad Jalali *, Farzad Eskandari Pages 25-47

    The main aim of the present study was to investigate the factors influencing the behavior of chemical fertilizer consumption among corn farmers in Daroodfaraman district of Kermanshah city. For this purpose, a quantitative paradigm was used. The statistical population in this research included all the corn farmers of Duroodfaraman village of Kermanshah city who had cultivated corn last year (N=80). Using random sampling method and Karjesi and Morgan table, 80 of them were selected to conduct the research. The main tool of data collection in this research was a standard questionnaire whose validity was examined and verified using content and construct validity and its reliability using composite reliability and Cronbach's alpha coefficient. SPSS version 25 and SmartPLS version 3 software were used for data analysis in two sections of descriptive and inferential statistics. The findings of the study showed that the intention to use chemical fertilizer has a positive and significant effect at the level of 1% on the chemical fertilizer consumption behavior of the corn farmers of Darud Faraman district, and this variable is able to explain 22% of the variance of the chemical fertilizer consumption behavior of the studied farmers. Also, the results of the study showed that the variables of moral norms, attitude towards chemical fertilizer consumption and mental norms by explaining 73% of the changes in the variable of intention to use chemical fertilizer of the corn farmers of Darudfaraman district indirectly have a positive and significant effect on the behavior of chemical fertilizer consumption.

    Keywords: Environmental protection behavior, attitude towards chemical fertilizer, Sustainable development
  • Omid Masoudifar * Pages 48-54

    The Naseri period is the beginning of the arrival and development of new phenomena and techniques in Iran. The change of agricultural education and promotion in Iran started at the end of the Nasrid period. Falahat Mozafari magazine is the beginning of the promotion of new agriculture and scientific journaling in Iran. The publication of this magazine started in August 1900 and its publisher is the Central Department of Agriculture under the head and director general of Agriculture(Fakhim Al-Sultaneh). This publication has chosen the promotional approach of using new agricultural methods instead of traditional agricultural methods in its 18 issues, which is reflected in its articles. For the first time, advertisements for the sale of new agricultural machinery can be seen in this magazineThe Naseri period is the beginning of the arrival and development of new phenomena and techniques in Iran. The change of agricultural education and promotion in Iran started at the end of the Nasrid period. Falahat Mozafari magazine is the beginning of the promotion of new agriculture and scientific journaling in Iran. The publication of this magazine started in August 1900 and its publisher is the Central Department of Agriculture under the head and director general of Agriculture(Fakhim Al-Sultaneh). This publication has chosen the promotional approach of using new agricultural methods instead of traditional agricultural methods in its 18 issues, which is reflected in its articles. For the first time, advertisements for the sale of new agricultural machinery can be seen in this magazine

    Keywords: Extension, Falahat Mozaffari, Scintefic Magazine, Qajar
  • Mojtaba Barzegar Devin *, GholamReza Yavari, Abolfazl Mahmoodi Pages 56-71

    In this study, the market power in the marketing chain and the marketing margin of apple products in the Iran have been investigated. The share of the farm in the price paid by the consumer is often considered as an indicator of the relative health of the agricultural sector, which is called the marketing margin. One of the reasons for the large marketing margin is the presence of market power in the supply chain of agricultural products, so according to The importance of apple product for the agricultural sector of the country, as apple has the first rank of production in the country, in this study, using the time series data of the years 1394-1399, which was extracted from the statistics center and ministries of agricultural jihad, it has been tried to Measuring market power and marketing margin using Lerner index and mark-up model, The results of the study show that during the period under review, about 56% of the total price paid by consumers for each kilogram of apples was obtained by wholesalers and retailers, and in the supply chain of apple products, these retailers have more market power. And the results show that the presence of market power in the apple product supply chain has caused the price paid by the consumer to be about 2.4 times the price received by the producer.

    Keywords: Lerner index, mark-up, marketing chain, price. apple
  • Jafar Yaghoubi *, Sara Poorjebrael, Aliasghar Mirakzadeh Pages 72-86

    Agricultural transformation and supplementary industries are one of the most important rural industries. The purpose of this research was to identify technical and managerial solutions to improve fuel efficiency in the conversion and complementary industries in Kermanshah province. Descriptive survey method was used in this research. A questionnaire used to collect data. The validity of the questionnaire was approved by a panel of faculty member and related experts. Pre-test and calculating Cronbach’s alpha coefficients were used to measure the reliability (0.71-0.94). Managers of agricultural transformation and supplementary industries units in Kermanshah province formed the population of this study (N=69) and 46 samples were selected using stratified random sampling. Based on exploratory factor analysis, the most important technical solutions to improve fuel efficiency in the agricultural conversion and supplementary industries of Kermanshah province was summarized in six factors including continuous updating of equipment, strengthening the use of equipment to reduce energy loss, automation of ventilation machines, technical management of systems, replacement of fuel with gas and periodical service of equipment. These factors explained 76.14 percent of the total variance of technical solutions. Management solutions to improve fuel efficiency were also summarized in four factors: investment in optimization and renovation, education and information, targeted government interventions with an optimization approach and reforming energy price policies, which explained 75.52% of the total variance of management solutions.

    Keywords: Fuel productivity, Agriculture, conversion, complementary industries, Kermanshah Province
  • Roja Rahmanzadeh Zidi, Mehdi Charmchian Langerodi * Pages 89-109

    Climate change has led to significant reductions in agricultural productivity in both developing and developed countries. Farmers' accurate understanding of climate change leads to effective activities to protect their lives from the damage caused by climate change. In this regard, this study aimed at factors influencing of rice farmers' perceptions for adaptation to climate change in Sari County in 2021. The statistical population of study includes rice farmers of Sari County in Mazandaran Province (N=24502). According to Krejcie and Morgan (1970) table, 271 rice farmers were selected as a statistical sample. Data were collected using a researcher-made questionnaire. The content validity of the questionnaire was confirmed by experts' opinions. Also, based on the Average Variance Extracted (0.519>AVE< 0.549) and Composite Reliability (0.858>CR<0.921), the questionnaire had a convergent validity and appropriate reliability. SPSS16 and Smart PLS2 software were used to analyze the data. The results of structural equation modeling showed that access to information sources, rice farmers' motivations, social characteristics and rice farming income had a positive and significant impact and distance from rice field to residence and age had a negative and significant impact on rice farmers' perceptions for adaptation to climate change and 76.2% of the variability of rice farmers' perceptions for adaptation to climate change are explained by these six variables.

    Keywords: Perceptions, Climate Change, Information sources, Rice, Sari