فهرست مطالب

نشریه پژوهش های ایرانشناسی
سال دوازدهم شماره 2 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمیرا زمردی، محمداکبر سپاهی* صفحات 1-19

    داستان لیلی و مجنون از مشهورترین داستان های عاشقانه ادبیات فارسی است که از زبان و ادبیات عربی به فارسی راه یافته است. نظامی، نخستین شاعر ایرانی است که این داستان را به نظم فارسی درآورده است. پس از نظامی، شاعران دیگری نیز به تاثیر از او این داستان را بازآفرینی کرده اند. داستان لیلی و مجنون همانند بسیاری از عناصر فرهنگی دیگر، از طریق زبان و ادبیات فارسی و مناسبات فرهنگی این زبان با ادبیات اقوام و مردمانی که با این فرهنگ و ادبیات در تعامل بوده اند، وارد آن فرهنگ ها شده است و در زبان ها و ادبیات آن ها بازآفرینی شده است. در ادبیات بلوچی، دو داستان را می توان یافت که به تاثیر از لیلی و مجنون ساخته شده اند؛ نخست، داستانی است به نام لیلی و مجنون یا لیلا و مجنا و دیگری همین داستان هانی و شی مرید. داستان نخست، چندان شهرتی ندارد اما هانی و شی مرید مشهورترین داستان عاشقانه در ادبیات بلوچی است. این داستان منظوم همانند بسیاری از دیگر منظومه های داستانی کهن ادبیات بلوچی، شاعر مشخصی ندارد و راویان و نقالان، روایت هایی از آن را به گویش های مختلف روایت کرده اند که طبعا تفاوت هایی در جزییات و تعداد منظومه ها و تعداد بندهای روایت های آن پیدا شده است. هانی و شی مرید با داستان لیلی و مجنون، شباهت های چشمگیری دارد که با توجه به تعاملات همیشگی ادبیات بلوچی با زبان و ادبیات فارسی، می توان این شباهت ها را از منظر تعاملات فرهنگی و تاثیرپذیری ادبی بررسی کرد. همان گونه که لیلی و مجنون نظامی در مقایسه با روایت همین داستان در ادبیات عربی، متاثر از بافت اجتماعی و فرهنگی جامعه روزگار نظامی بوده است، درباره داستان هانی و شی مرید نیز می توان دید که رنگ وبوی بافت اجتماعی و فرهنگی جامعه میزبان در آن تاثیر گذاشته و آن را مبین ویژگی های آن جامعه ساخته است؛ در حقیقت می توان هانی و شی مرید را نسخه بلوچی لیلی و مجنون دانست.

    کلیدواژگان: هانی و شی مرید، لیلی و مجنون، نظامی، بلوچی، ادبیات تطبیقی
  • فاطمه زینلی گلنابادی، نرگس ذاکر جعفری* صفحات 21-37

    ظهور پیام آوران بهاری در میان نشانه های سال جدید فرهنگ ایرانیان اهمیت ویژه ای دارد. سال هاست «حاجی فیروز» به عنوان پیک بهاری شهرها، به ویژه شهر تهران، شناخته شده است. هدف از تحقیق حاضر، بررسی ویژگی های شخصیت حاجی فیروز و خوانش کهن الگویی از او با استناد به نظریات روان شناختی یونگ است. در مباحث مربوط به روان کاوی و روان شناسی شخصیت یونگ، از مبحثی با عنوان «کهن الگوها» یاد می شود. این عناصر با آنکه در ضمیر ناخودآگاه جمعی انسان قرار دارند، نشانه هایی در خودآگاه بروز می دهند که سبب شناخته شدن نوع کهن الگو می شود و این شناخت خوانش نمادها و رمزورازهای ذهن و طبیعت را برای بشر ممکن ساخته است. در این پژوهش، با در نظر گرفتن ویژگی ها و نمادها و نشانه های حاجی فیروز، به مقایسه آن با کهن الگوهای یونگ پرداخته شده است. تحقیق حاضر در تلاش است به این پرسش ها پاسخ دهد: دلیل تداوم حیات حاجی فیروز چیست؟ شخصیت حاجی فیروز چقدر با چهارچوب کهن الگوهای یونگ هم پوشانی دارد؟. طبق یافته های تحقیق حاضر، بیشترین تطبیق حاجی فیروز و کهن الگوهای یونگ را می توان در کهن الگوی «خویشتن» جست وجو کرد؛ ویژگی هایی چون تکرارشوندگی، نماد هندسی ماندالا و ارتباطش با دایره زنگی، نماد حیوانی مار و جاودانگی و ارتباط آن با کلاه حاجی فیروز، ویژگی جمع اضداد و تقابل های دوگانه، در این مورد تامل برانگیز هستند. نگاه دقیق به شخصیت حاجی فیروز و زمان حضورش در جامعه و پیامی که دارد نشان می دهد که وی نیز مانند توصیفاتی که یونگ از کهن الگوی خویشتن و همچنین مشخصات کلی اساطیر دارد، مطابقت دارد و با گذر از دنیای کهن الگوهایی چون «آنیما» و «سایه» و «نقاب»، به کهن الگوی خویشتن و جایگاه فردیت دست یافته است. این مطالعه نشان می دهد حاجی فیروز می تواند در چهارچوب علمی اسطوره قرار گیرد و به همین دلیل است که با وجود تحولات عمیق فرهنگی و سیاسی در طول تاریخ، در ضمیر ناخودآگاه جمعی ایرانیان حیات داشته و بروزش در جهان عینی فرهنگ ایرانی تاکنون ادامه یافته است. گردآوری اطلاعات در این پژوهش به صورت کتابخانه ای است که با رویکردی کیفی و به شیوه تحلیلی توصیفی انجام شده است.

    کلیدواژگان: نوروز، حاجی فیروز، اسطوره، کهن الگو، گوستاو یونگ، فرهنگ عامه
  • امید مجد* صفحات 39-58
    گویش نیشابوری یکی از کهن ترین گویش های شرقی ایران به شمار می رود که به لحاظ ویژگی های آوایی و دستوری، مختصات ویژه ای دارد. در این جستار، به شیوه توصیفی تحلیلی و روش سندکاوی و داده کاوی، بر پایه مطالعات کتابخانه ای و بهره گیری از شم زبانی نگارنده که گویشور نیشابوری است به بررسی اصلی ترین فرایندهای واجی توصیف و تبیین انواع واج های این گویش پرداخته و با استفاده از مشخصه های تمایزدهنده هر واج، آن ها را دسته بندی و تقسیم بندی کرده ایم. در ادامه، مبحث پسوندها و پیشوندها و نیز صرف افعال و زمان های آن ها بررسی شده است. نتایج پژوهش نشان دهنده آن است که واج های گویش نیشابوری شامل 33 واج است؛ همزه در گویش نیشابوری در ابتدای کلمات به سختی شنیده می شود، برخی واج ها مانند «ع» و «ح» در کلمات عربی به صورت آشکار و غلیظ تلفظ می شود. هر دو واج «غ» و «ق» هم زمان با هم در زبان وجود دارد. برخی هجاها برخلاف فارسی معیار با صامت بدون مصوت شروع می شود. درگویش نیشابوری، تغییراتی در مصوت ها روی می دهد که برخی از آن ها کاملا بی قاعده و برخی دیگر قاعده مند است. حذف، قلب، ادغام، ابدال، تفاوت در تلفظ صرف برخی از افعال مانند ماضی استمراری و ماضی نقلی، کاربرد خاصی از وندها، ازجمله مواردی است که سبب تفاوت گویش نیشابوری با فارسی معیار می شود. همچنین با توجه به این گویش می توان برخی ریشه شناسی های لغوی را نیز تکمیل و بازنگری کرد.
    کلیدواژگان: گویش های بومی، گویش نیشابوری، فرایندهای واجی، آواشناسی. دستور
  • مهدی قادرنژاد حمامیان*، عبدالله آقائی صفحات 59-78
    شکار از نخستین اعمالی است که بشر در طول تاریخ خود همواره سعی در تصویر آن داشته است. در ایران باستان شکار نقش دینی و آیینی داشته و از جایگاه مهمی برخوردار بوده است. در این میان، میتراییسم یکی از ادیانی است که به انگاره شکار از راه تصویر کردن آن استمرار بخشیده است. یکی از این تصاویر، صحنه شکار میترا در مهرابه دورااروپوس است. تکرار این انگاره را در تاق بستان در صحنه شکار شاه شاهد هستیم. در مقاله حاضر، برای مطالعه استمرار انگاره صحنه شکار (میترای شکارگر به شاه شکارگر)، از رویکرد شمایل شناسی اروین پانوفسکی استفاده می کنیم. باید گفت استمرار و تکرار تصویر، منطق درونی شمایل شناسی است. پرسش اصلی مقاله حاضر این است که چرا نقش برجسته شاه شکارگر در تاق بستان تداوم یا استمرار مفهومی همان انگاره میترای شکارگر در نقاشی دیواری دورااروپوس است؟ روش تحقیق در این مقاله، توصیفی تحلیلی است و مطالب به طریق اسنادی و کتابخانه ای گردآوری شده اند. با توجه به دو تصویر مطالعه شده، می توان گفت انگاره شکار، عملی با هدف نمایش مبارزه بین میترا شاه و غلبه بر نیروهای شر بوده است و در این راه اعمالی چون آموزش اصول اشرافی گری، طی کردن مراحل جوانی عیاری، عمل قربانی، کشتن گراز و نماد همراه آن، پیوسته با عمل شکار هستند. مطالعه شمایل شناختی انگاره شکار نشان می دهد مفهوم شکار در کنار اینکه واجد ارزش تاریخی، فرهنگی، دینی سیاسی است، از معنای صرف آن فراتر رفته و در طول زمان استمرار یافته و در تصاویر دوره های مختلف ازجمله در تاق بستان تکرار شده است.
    کلیدواژگان: شمایل شناسی، شکار، دیوارنگاره دورااروپوس، میترا، نقش برجسته تاق بستان
  • علی اصغر باباسالار، موسی حسینی اقدم* صفحات 79-100

    محمدتقی جنونی اردبیلی، متخلص به «جنونی»، شاعر نیمه دوم قرن یازدهم و نیمه اول قرن دوازدهم هجری قمری است. به طوری که از مطالعه اشعارش برمی آید، وی قسمت اعظم عمر خود را دور از وطن سپری کرده و از نام و نشان و زندگی وی در تذکره ها وکتاب های تاریخ ادبیات، اطلاعاتی ثبت نشده است. قدیمی ترین منبعی که در آن به مختصر اطلاعاتی برمی خوریم، کتاب ارزشمند الذریعه الی تصانیف الشیعه نوشته آقابزرگ تهرانی است و سایر منابع به آن کتاب استناد کرده اند. دیوان دست نوشته 156 برگی جنونی به زبان فارسی، یگانه منبع معتبر درباره اوست که با دقت و جست وجو در اشعارش، می توان اطلاعاتی درخصوص وی به دست آورد. یگانه نسخه خطی موجود از این دیوان در کتابخانه مجلس شورای اسلامی نگهداری می شود که آن هم کامل نیست و تعدادی از ورق های آن از بین رفته است. به همین سبب نیاز اساسی برای تحقیق درباره زندگی و اشعار جنونی احساس می شود. جنونی با بهره گیری از سبک خراسانی و عراقی، مضامین عارفانه را با نگاه انتقادی و قلم منحصر به فردش بررسی کرده و در سبک هندی سروده است. دیوان اشعار جنونی به هشت بخش تقسیم می شود: قصاید، غزلیات، رباعیات، ترجیع بند، مخمسات، قطعات، تک بیت ها، مثنوی «جنگنامه» به زبان ترکی. موضوع قصیده های جنونی، غالبا مدح و ثنای پیامبر اسلام(ص) و امامان شیعه و صاحب منصبان عصر خود وی (صفوی) است. نسخه دیگری منسوب به جنونی مربوط به تاریخ 1100 قمری در کتابخانه و موزه ملی ملک موجود است که به همت ایرج افشار تنظیم شده و غیر از نام و تخلص جنونی و تاریخ کتابت، اطلاعات بیشتری به ما نمی دهد. جنونی در این دست نوشته، آثار تعدادی از شاعران و نویسندگان قبل و معاصر خود را به خط نستعلیق نوشته و نام و تخلص خود را نیز ذکر کرده است و چند بند از مخمسات خود را در آن آورده است. در مقاله پیش رو تلاش شده ضمن تحلیل اشعار جنونی، اطلاعاتی از زندگی شاعر به تحریر درآید. همچنین دو مخمس منحصر به فرد وی تصحیح شده است.

    کلیدواژگان: جنونی اردبیلی، نسخه خطی، مخمسات، جنگنامه، عصر صفوی
  • کلثوم غضنفری*، امین بابادی صفحات 101-123

    شاهنشاهی اشکانی تقریبا هم زمان با امپراتوری هان به قدرت رسید و با آن مناسبات سیاسی و اقتصادی و... داشت؛ بنابراین این دولت مورد توجه سالنامه های کهن چینی بود. گستره جغرافیایی این حکومت، به ویژه در مناطق شرقی، جزو مباحثی است که در این سالنامه ها بدان پرداخته شده و با توجه به فقر منابع این دوره می تواند در تبیین موضوع و تکمیل گزارش منابع غربی مفید باشد. هدف پژوهش حاضر، بررسی گستره جغرافیایی قلمرو اشکانیان در منابع چینی است. افزون بر این، نقش اشکانیان در تصویرسازی منابع چینی از قلمرو آنان هم تحلیل شده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و به شیوه کتابخانه ای انجام یافته است. بررسی ها نشان می دهد اطلاعات منابع چینی درباره قلمرو اشکانی، به ویژه در سرحدات شرقی، بسیار ارزشمند است. همچنین به نظر می رسد اشکانیان خود را یگانه ابرقدرت غرب می دانستند و در عمل هم ضمن تلاش برای حذف رومیان از مناسبات سیاسی و اقتصادی بین المللی، سعی داشتند قلمرو خود را بزرگ تر از آنچه بود، در نگاه چینیان به تصویر بکشند.

    کلیدواژگان: قلمرو اشکانی، منابع چینی، امپراتوری هان، هندو پارتیان، بلخ، کوشانیان
  • الهه پنجه باشی* صفحات 125-157

    نقاشی ها جدا از جنبه هنری و تاریخی، یکی از نمودهای فرهنگی و هنری و ادبی در دوره های مختلف تاریخ هنر ایران هستند. نخستین جنبه اهمیت این موضوعات، ارتباط با ادبیات غنی ایرانی و انتقال ادب و سنت های فرهنگی و هنری دوره های مختلف است. مطالعه این آثار می تواند به دلیل ویژگی های مفهومی و نمادین و ادبی و تزیینی و ویژگی های بصری، حایز اهمیت باشد. یکی از نمونه های ارتباط نقاشی دوره قاجار با ادبیات، نسخه خطی ای است که هنرمندی به نام کرم علی در دوره قاجار آن را نقاشی کرده است و اطلاع مشخصی از زندگی وی در دسترس نیست. کتاب نقاشی شده لیلی و مجنون در سال 2018 به قیمت شش هزار پوند در حراج بونامز انگلستان [1] در شهر لندن فروخته شد. این نسخه برای میرزا محمودخان، نماینده ایران در لاهه هلند، کار شده و سفارشی بوده است. نسخه مذکور 24 تصویر دارد که 9 تصویر آن در حراج فروخته شده و تصاویر آن موجود است. هدف پژوهش حاضر پی بردن به مشخصات نسخه لیلی و مجنون است و اینکه چه ویژگی هایی متاثر از دوران قاجار در آن می توان یافت. پرسش پژوهش به این شرح است: این نسخه نقاشی شده قاجاری با موضوع لیلی و مجنون چه ویژگی های بصری دارد و چه چشم اندازی از زمانه خود را منعکس می کند؟ روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است و شیوه گردآوری منابع، کتابخانه ای است. همچنین براساس اصول قواعد تجسمی، به روش قیاسی تحلیل نهایی صورت می گیرد.نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد نسخه های نقاشی لیلی و مجنون در دوره های گذشته از لحاظ شکل و تزیین، شباهت های زیادی با هم داشته اند و یکنواخت تر اجرا شده اند، ولی این نسخه به لحاظ نقش و تزیینات متنوع تر است و در فضا و نمادهای استفاده شده و نقوش و تزیینات، متاثر از فضای تصویری دوره قاجار است و در نقاشی، تفاوت زیادی با دوره های قبل دارد.

    کلیدواژگان: قاجار، نقاشی، لیلی و مجنون، ادبیات، نظامی، نسخه خطی
  • مرجان بدیعی ازنداهی*، رسول افضلی، جهانگیر معینی علمداری، عاطفه گل فشان صفحات 159-182

    تداوم جنگ و ناامنی در طول تاریخ یکی از مهم ترین دغدغه های حکومت ها و مردمان در قلمروهای گوناگون جغرافیایی بوده است. جنگ به مثابه جهاد، یکی از فروع دهگانه دین اسلام، به معنای کارزار با دشمنان و استفاده از بیشترین توان برای گسترش اسلام یا هراس از چیرگی آن هاست و اهداف حق طلبانه و عدالت خواهانه دارد؛ به همین دلیل بدان «جهاد مقدس» می گویند. یکی از نمونه های جنگ در قلمرو جغرافیای سیاسی جهان اسلام به دوره غزنویان بازمی گردد. لشکرکشی های سلاطین غزنوی، به ویژه محمود، زیر شعار «جنگ به خاطر دین» و علیه بت پرستان هندی انجام می گرفت، درحالی که هدف از آن ها عملا به چنگ آوردن غنایم جنگی بود. هدف این مقاله که با روش توصیفی تحلیلی انجام شده، شناسایی دلایل بروز جنگ در قلمرو جغرافیایی حکومت غزنویان با استناد به تاریخ بیهقی است. این مقاله با جست وجو در تاریخ بیهقی نشان می دهد سه دلیل عمده در پیدایش «جنگ در راه خدا در قلمرو جغرافیایی غزنویان» تاثیرگذار بوده است: 1. اوضاع سیاسی حاکم بر نهاد خلافت عباسی؛ 2. تاثیر نهاد دین در ظهور و افول غزنویان؛ 3. حمایت متقابل غزنویان و خلافت عباسی از یکدیگر. همچنین، این تحقیق نشان داده که هیچ کدام از جنگ های دوره غزنوی، مصداق «جنگ در راه خدا» نبوده است. فقط می توان موارد معدودی جنگ با شورشیان را براساس مصادیقی در تاریخ بیهقی یافت، وگرنه متن تاریخ بیهقی گواهی می دهد بیشتر این جنگ ها با هدف تثبیت قدرت، کسب ثروت، اعمال سلطه و زور بر مردمان انجام می شده و ارتباطی به احکام اسلامی درباره جنگ و جهاد نداشته است.

    کلیدواژگان: جنگ در راه خدا، جهاد، قلمرو جغرافیایی، حکومت غزنویان، تاریخ بیهقی
  • میترا زینلی اصلانی، فهیمه زارع زاده*، سمیرا رویان صفحات 183-206

    تغذیه از نیازهای اساسی انسان برای حیات است، ولی قواعد مرتبط با تهیه و مصرف خوراک نزد جوامع مختلف با چنان آیین ها و تشریفاتی همراه شده که آن را از یک نیاز طبیعی به یک برساخت فرهنگی مبدل ساخته است. خوراک و آیین های وابسته به آن، به انحای گوناگون در لابه لای اسناد نوشتاری و دیداری برجای مانده از اعصار متمادی بازنمود یافته و به مثابه یک نظام نشانه ای خاص، خوانده می شوند. بر همین اساس، پژوهش حاضر درصدد برآمده تا با گردآوری داده ها از نگاره ها و سفرنامه های عصر صفوی که به خوراک و مراسم مرتبط با آن ارجاع دارند، بدین پرسش پاسخ دهد که بازنمایی تشریفات خوراک و خوان آرایی درباری در نگاره ها و سفرنامه های عصر صفوی چه معنایی در بر دارد. بر این اساس، ضمن توصیف آیین های مرتبط با خوردن در دربار صفوی به عنوان یک نظام نشانه ای، به دلالت های ضمنی این بازنمایی ها اشاره شده است. نتیجه آنکه همخوانی چشمگیری میان اسناد تصویری و نوشتاری مورد مطالعه در باب آداب غذایی صفویان وجود دارد؛ لیکن هر رسانه به فراخور ویژگی های خود بر بخشی از آیین های خوراک درباری تاکید بیشتری داشته اند. فرم صوری و تزیینات ظروف و تنسیق فضاها در نگاره ها و مراحل طبخ، نحوه کاربرد مواد غذایی و احساسات میهمانان در مواجهه با تشریفات خوان ها در سفرنامه ها، با دقت و جزییات ریزپردازانه تری بیان شده اند. باوجوداین، معانی ضمنی که از هر دو گروه استنباط می شود، تاکید بر ثروت، سخاوت و قدرت طبقه ه حاکم و نیز آداب و پوشش و دیدگاه زیبایی شناختی ایرانیان به واسطه ه نوع خوراک ها و نحوه ه برپایی خوان ها و چیدمان فضاست.

    کلیدواژگان: صفوی، خوراک، خوان درباری، نگاره ها، سفرنامه ها، نشانه شناسی فرهنگی
  • سهند آقایی*، ژاله آموزگار، روح الله هادی صفحات 207-227
    در کیهان شناسی برخی شمنیسم ها، به ویژه شمنیسم آسیایی، عالم با سه منطقه کیهانی که با محوری مرکزی به هم می رسند، تجسم می یابد. شمن ها قادرند به آسمان ها فراز روند و با خدایان دیدار کنند یا به جهان زیرین نزول کنند و با شیاطین مرگ بجنگند. آن ها در حالت خلسه به جهان زیرزمینی هبوط می کنند و راه غلبه بر شیاطین را از خدایان فرمانروا بر جهان زیرین فرامی گیرند. «نزول به جهان زیرین» نزد اقوام آلتایی، خویشکاری شمن های سیاه است و «پرواز جادویی» خویشکاری شمن های سفید. تعدادی از معروف ترین سفرها به جهان زیرین در ادبیات حماسی و منابع اسطوره ای به لحاظ ساختاری شمنی هستند؛ بدین معنا که سالکان از فن خلسه آمیز شمنان مدد می جویند. نویسندگان در مقاله حاضر، آثار این پدیده را در شمنیسم بازجسته اند و سپس با نظر به منابع اساطیری ایران، سفر زیرزمینی دو شخصیت اسطوره ای جم و افراسیاب با عناوین «ور جمکرد» و «نزول افراسیاب به جهان زیرین» را تحلیل کرده اند. همچنین با نظر به نمادپردازی جهان شمول «پل یا گذرگاه دشوار» که در سفرهای خلسه آمیز شمن های آسیایی نیز نمونه دارد، از اسطوره چینود زردشتی سخن رانده اند.
    کلیدواژگان: شمن، اسطوره های ایران، شاهنامه، نزول به جهان زیرین، پل یا گذرگاه دشوار
  • حسن کریمیان*، افشین آریان پور صفحات 229-246
    غندیجان یکی از شهرهای باستانی ایران بوده که بقایای آن در محدوده ای به وسعت تقریبی ششصد هکتار در نزدیکی روستایی به نام سرمشهد در حوزه دهستان دادین در بخش جنوب غربی استان فارس واقع شده است. قدمت این شهر باستانی به دوران شاهنشاهی ساسانیان می رسد و در دوران اسلامی نیز حیات آن ادامه داشته است. از این شهر معتبر باستانی هم اکنون ویرانه هایی بر جای مانده که در بررسی نگارندگان، بقایای فضاهایی شامل تل خندق، کاروان سرای بهرام، قیزقلعه، تل نقاره خانه و بنای تاق منفرد، که در نقاط مختلف شهر پراکنده اند، شناسایی شده است. با وجود اهمیت این محوطه باستانی و گستره زیاد مواد فرهنگی در عرصه آن، تاکنون درخصوص شکل و عملکرد و همچنین سازمان فضایی این شهر، مطالعات جامع و دقیقی انجام نگرفته است. در پژوهش حاضر تلاش شده تا دلیل شکل یابی غندیجان در دوران ساسانی و همچنین اهمیت آن در دوران اسلامی بررسی شود. همچنین به پرسش هایی درباره ویژگی صنایع و تولیدات، موقعیت راه های ارتباطی باستانی، قدمت و کاربری آثار باستانی این شهر پاسخ داده شود. در نتیجه پژوهش مشخص شد شکل شهر غندیجان با پلان مستطیلی (هیپودامیان) از دوران ساسانی بوده که عمدتا عملکرد دفاعی، راهبردی، صنعتی داشته است. تحلیل توزیع زمانی و مکانی داده های منقول در تعیین قدمت، روشن ساخت که حیات این شهر در دوران اسلامی از دوره خلفای راشدین تا خوارزمشاهیان و اتابکان فارس ادامه داشته است.
    کلیدواژگان: شهر غندیجان، سرمشهد، شهرهای ساسانی، شهرهای دوران اسلامی، معماری ساسانی، معماری دوران اسلامی
  • منصور رستمی* صفحات 247-264
    اهل حق (آیین یارسان) یک جریان فکری مذهبی درون دینی اسلامی است که پیشینیه زیادی دارد. تاریخ شکل گیری و مبانی اعتقادی و ریشه باورهای آن به سبب پیچیدگی و بیان تمثیلی و نمادین و رمزواره بودن ادبیات آیینی اش، در هاله ای از ابهام فرورفته است؛ ازاین رو پژوهشگران درباره پیدایش تاریخی و ریشه مبانی و باورهای اهل حق، آرا و نظرات متفاوت و متناقضی اظهار داشته اند و عالمان اهل حق نیز در این باره نظرات گوناگونی نشان داده اند. با رمزگشایی از متون مذکور و نیز ترجمه و تفسیر عبارات و مفاهیم فنی کلام یاری که با اصطلاحات خاص زبان کلامی بیان شده است، می توان ماهیت این آیین را مطالعه و بررسی کرد. مقاله حاضر به این پرسش پاسخ داده است که مبانی باورها و اصول اعتقادی آیین اهل حق با کدام یک از فرقه های اسلامی همسوست و در چه نمودهایی وجه اشتراک دارد؟این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی با تکیه بر متون اولیه اصلی خطی که به گویش های گوناگون زبان کردی سروده شده است، مبانی و اصول اعتقادی و باورهای اساسی اهل حق مانند تجلی ذات خدا در عالم و انسان، چرخه حیات (دونای دون) که به بیان سیر تکامل روح انسان می پردازد و کیفیت ارتباط فرشتگان با انسان که با عبارات و تعابیر مختلفی همچون تجسد و حلول و نماد و تجلی پردازش شده را بررسی و تبیین کرده است. در ادامه، ریشه آغازین این مبانی را در فرقه کیسانیه نشان داده است. در منابع آیینی اهل حق، توجه به دو شخصیت محمد حنفیه و مختار ثقفی که در اندیشه کیسانیه نیز مورد توجه هستند، ارتباط آیین اهل حق و کیسانیه را بیشتر می کند. اهل حق در گذر زمان تحت تاثیر شرایط پیرامونی و نیز شرایط درون آیینی، توسعه و تعمیق یافته و به شکل امروزی درآمده است. افزون بر آن، باور به سه امام معصوم از دیگر مشترکات اهل حق و کیسانیه است. تاثیرپذیری این اندیشه از برخی فرق مانند مخمسه و منصوریه و نیز متصوفه که تحولات اساسی در شکل گیری و سامان یافتن سازمان این آیین را در پی داشته است، از دیگر اهداف این مقاله است.
    کلیدواژگان: سلطان اسحاق، کیسانیه، دونای دون، اهل حق، آیین یارسان، فرقه های اسلامی
|
  • Zomorrodi Homeira, MohammadAkbar Sepahi * Pages 1-19

    The story of Layli and Majnoon is one of the most famous love stories in Persian literature, which has Arabic roots and has been transfered from Arabic language and literature into Persian. Nezami is the first Iranian poet who translated this story into Persian. After Nezami, other poets have also recreated this story under his influence.The story of Lily and Majnoon, like many other cultural traits, has spreeded through different cultures through Persian language and literature and its cultural activities with the literature of the tribes and people who were enteracted  with this culture and language.  It  has also been recreated in their languages and literatures.In Balochi literature, two stories can be found that are narated with Layli and Majnoon impression.The first is a story called Layli and Majnoon or Layla and majna and the other is the story of Hani and Shaymorid.The first story is not very famous, but Hani and Shaymorid is the most famous love story in Balochi literature. This poetic story, like many other old fiction poems in Balochi literature, does not have a specific poet. The narrators have narrated its narrations in different dialects, but naturally there are differences in the details and the number of poems and the number of verses of its narrations. Hani and Shaymrid has significant similarities with the story of Layli and Majnoon, which can be investigated from the cultural interactions and  literary impressibility perspective , considering the constant interactions of Balochi literature with Persian language and literature. Just as Nezami’s Layli and Majnoon has been influenced by the social and cultural context of Nezami's society in comparison with the narration of the same story in Arabic literature, Regarding the story of Hani and Shaymorid it is noticeable that the characteristics of the social and cultural context of the host society has influenced that and transformed to an expression of its social trait. In fact, Hani and Shaymorid can be considered  as the Balochi version of Layli and Majnoon.

    Keywords: Hani, Shaymorid, Laily, Majnoon, nezami, Balochi, Comparative literature, American School
  • Fateme Zeynaliegolnabadi, Narges Zaker Jafari * Pages 21-37

    Manifestation of spring messengers is a special matter among the New Year signs of Iranian culture.It has been years “Haji-Firouz” is known as a messenger of spring  in cities especially in Tehran city. The purpose of this research is investigating of Haji-Firouz character and an archetypal approach of him reference to the Jung’s psychological theories. Psychology is one of the sciences that has a multilateral connection with rituals and myths. Archetypes are one of the important subjects among Jung’s  psychoanalytic and personality psychology.  Although these elements are   located in the collective unconscious of man, they show signs in the conscious mind that cause the type of archetype to be recognized, and this recognition has made it possible for mankind to understand the symbols and mysteries of the mind and nature.In this research, concentrating on Nowruz ritual and considring Haji Firooz characteristics features ,symbols and signs, the attempt is to explore his nature compared to Jung's archetypal and collective unconscious relationships point of view so that the hidden mysteries in this character have been known more clearly. The questions this study is trying to answer are: What has been the reason of the continuation of Haji Firooz existence till now? To what extent the character of Haji Firooz overlaps the framework of archetypes which are the bridge between science and myth?According to the result of this research, we can look for "self" archetype as the most adjustment of Haji-Firouz and Jung archetypes. Properties such as iteration, correlation of mandala geometric symbol with tambourine, Snake’s bestial symbol and eternity and its connection with Haji-Firouz hat are mediatative in this case as well as the feature of opposites sum and mutual confrontation. Also presences of Haji-Firouz features in “Anima”, “Shadow” and “Mask” archetypes are traceable too. This study shows Haji-Firouz can be consider and placed in the scientific myth framework that is why in spite of deep cultural and political evolutions through the history it has lived in collective Iranian subconscious and its presence has been continued in Iranian objective cultural world. This investigation has been performed based on collecting information which was carried out with a analytical-descriptive method.

    Keywords: Nowruz, Haji-Firouz, myth, Archetype, Gustav Jung, Folklore
  • Omid Majd * Pages 39-58
    Neishabori dialect is considered as one of the oldest eastern dialects of Iran, which has special coordinates in terms of phonetic and grammatical features. In this essay, in the descriptive-analytical way and the method of document analysis and data mining, based on library studies and using the author's pseudo-language, as an Neishaborian informant, main phonetic processes are investigated, types of phonemes of this dialect are described and explained, and we have categorized and divided each phoneme by using its distinctive feature. In the following, the subject of suffixes and prefixes,  has been examined as well as the conjugation of verbs and their tenses. The research results show that the phonemes of Nishaburi dialect include 33 phonemes; Hamzeh is hardly heard at the beginning of words in Nishaburi dialect, some phonemes such as "A" and "H" are pronounced clearly and thickly in Arabic words. Both phonemes "gh" and "q" are present in the language at the same time. Unlike standard Persian, some syllables start with a consonant without a vowel. In the Nishaburi dialect, there are changes in vowels, some of which are completely irregular and others are regular. Elision, metathesis, fusion, displacement, difference in pronunciation of some verbs such as past continuous and past participle, special usages of affixes are some of the features that causes the difference between Nishabori dialect and standard Persian. Also, according to this dialect, some lexical etymologies can be completed and revised.
    Keywords: native dialects, Nishaburi dialect, Phonological Processes, phonetics. Order
  • Mehdi Qadernejad *, Abdollah Aghaie Pages 59-78
    The hunting icon is one of the first function's that mankind has always tried to depict throughout its history. In ancient Iran, hunting has a religious role and has an important place. In the meantime, Mithraism is one of the religions that has perpetuated the notion of hunting through images. One of these images is the scene of Mithra hunting in the altar of Dura-Europos. We see the repetition of this image in Taq-I Bustan and in the hunting scene of the king. To study the continuity of the hunting scene image (the hunter Mithra to the hunter king), we have used the iconography approach of Erwin Panofsky.Continuity and repetition is somehow implied in the image-icon and is the internal logic of iconology, Iconology is one of the most important approaches that has been used in the study of image. That’s why we use this approach in the present study. The main question of the present article is why the bas-relief of the hunter-king in the Taq-I Bustan is the continuation or conceptual continuation of the same idea of the hunter Mithra on the wall painting of Dura-Europos? The research method of this article is descriptive-analytical and the materials have been collected through documents and libraries. According to the two images studied, it can be said that the idea of practical hunting is to show the struggle between Mithra-Shah and the forces of evil, in order to show the victory of good over evil, and in this way practices such as teaching the principles of aristocracy, passing stages of youth-practice,  sacrifice, killing the boar and its associated symbol, etca are continuaously accompaniments of hunting action. The iconology of the idea of hunting shows that the concept of hunting has gone beyond hobby and its mere meaning and has taken on historical, cultural and religious-political values. Moreover it has continued over time and has been repeated and preserved in images like in Taq-I Bustan.
    Keywords: Iconology, Hunting, Dura-Europos Wall Painting, Mithraism, Taq-I Bustan Bas relief
  • AliAsghar Babasalar, MOUSA Hosseini Aghdam * Pages 79-100

    Mohammad Taqi Djonoun Ardabil, known as Djonoun is a poet of  second half of the 11th century and the first half of  12th aentury.As its represented inhid poem, he spent  most of his life far away from his homeland. Forthermore his name hasn’t been recorded in any Tazkirahs or literary history books. “Al-Dharīʿa ilā Taṣānīf al-Shīʿa” (List of Shia Books) by Agha Bozorg Tehrani is the oldest reference with a little information about him and all other resources have referred their claims to this book. His 86-page manuscript divan in Persian language is the only reliable source about Djonouni, which can provide information about his life by searching through his poems. The only available hand-written manuscript of his Divan is kept in the Parliament Library, which isn’t  even complete and  some of its pages are missing. Because of all the reasons above, further investigation is needed on his personal and literary life. Pursuing both the Khorasani and Iraqi style, Djonouni has viewed romantic epigrams with his critical and his own specific literature in poetry. He, as in Indian style, is closer to Saeb Tabrizi. Djonouni’s poems are categorized in 8 forms: Qaṣīda, Ghazal, Quatrain, Tarjīʿ-band, Mukhammas, Part, single verses and "Jangnameh mas̄navī " in Azeri language. The main content of his verses is often about the praise of the Prophet Muhammad (PBUH), Shia imams and the noble men of Safavid era. Another manuscript attributed to Djonouni dated 1100 A.H. is available in the "Malik" National Library and Museum, which was edited by "Iraj Afshar" and apart from his name,pen name and the date of its writing, there is just little information about the poet. Apparently, in addition to poetry, Djonouni is also involved in calligraphy and in that described manuscript, he wrote the works of a number of poets and writers before and after him with his individual composition in Nastaliq script and signed them with his name "Muhammad Taghi Djonouni".  He has also added some verse paragraphs of his Mukhammases. In this article, an attempt has been made to obtain information about the poet's biography along with analyzing Djonouni’s poems, and also to correct his two unique Mukhammases.

    Keywords: Djonouni Ardabili, divan of poem, Biography, Mukhammas correction, Safavid Era
  • Kolsoum Ghazanfari *, Amin Babadi Pages 101-123

    European's travelogues are important in understanding "another view",  in anthropology and cultural-social history studies area. Sufism and Dervishes are one of the prominent topics in European travelogues, especially in the Qajar era. From this perspective, the present research is based on the analysis of the travelogues of the European travelers of the Qajar era, who have described and sometimes analyzed dervishes in their reports. It’s obviously clear that issues such as:Sufi dynasties  considering Dervishes as a class, Sufism lineages, and Dervishes' behavior and worldview are often associated with ignorance of Sufism, prejudice, superficial, and incognito. The approach of this research shows the four components of "Oral Dervish Literature", "Beliefs", "Beggary and Unemployment", "External journey", "Spells and Magic". "Using intoxicants and hypnotic substances" are  more prominent in western travelogues. A few of these travel writers, including Polak, Browne, and Gobineau, have an Orientalist approach in its research-following sense towards Sufism and have combined it with their observations; Among other things, they have presented reports about the Sufi dynasties of the Qajar era, especially Ahl al-Haq, the origin of Sufism, and Iranian Enlightenment thought. Apart from this, in other travelogues, the spirit of Sufism is often not mentioned. In most of these travelogues, Sufism and mysticism have been relegated to the school of laziness and unrestrainedness, and wandering dervishes and storytellers have been portrayed as addicted to weed and marijuana. The results of the description and analysis of the aforementioned travelogues show that the reports of these travelers about Sufism in the Qajar era has only been narrated  in the form of "affected dervishism", along with "generalization", "defects", "strangeness" and " Magnification".

    Keywords: Travelogue, Qajar era, Dervishes, Sufism, European travelers
  • Elahe Panjehbashi * Pages 125-157

    Apart from the artistic and historical aspects, paintings are one of the cultural, artistic and literary manifestations in different periods of Iranian art history. The first aspect of the importance of these issues is the connection with the rich Iranian literature and the transmission of literature and cultural and artistic traditions of different periods. The study of these works can be important for their conceptual, symbolic, literary and decorative features and visual features. One of the examples of the connection between Qajar painting and literature is the manuscript that was painted by an artist named Karamali in the Qajar period and no specific information about his life is available. The painting, numbered LOT144 R, sold for 6 6,000 at the 2018 Bonhams Auction in London. This copy was made and customized for Mirza Mahmoud Khan, the representative of Iran in The Hague, the Netherlands. This version has 24 images, 9 of which were sold at auction and its images are available. The purpose of this research is to find out the characteristics of Lily Majnoon version related to the Qajar period, which features are influenced by its period. The question of this research is what visual features does this Qajar version of Lily Majnoon have and what effect does it reflect on the atmosphere of her time in painting? The research method in this research is descriptive-analytical using library resources and reviewing the linear sample of Bonhams auction and the method of analysis is based on the principles and visual rules used in the manuscript and its appearance features. The necessity and importance of research is that this rare Qajar version has not been introduced and studied so far and reflects the cultural and artistic features of the Qajar period in linear painting of this period and shows the necessity of this research.

    Keywords: Qajar, Painting, Lely, Majnoon, literature, nezami, Manuscript
  • Marjan Badiei Aznadahi *, Rasul Afzali, Jahangir Moini Alamdari, Atefeh Golfeshan Pages 159-182

    The continuation of war and insecurity throughout history has been one of the most important concerns of governments and people in various geographical areas. War as Jihad,  is one of the ten branches of the Islamic religion,  which means campaigning with enemies and using maximum power to spread Islam or fearing of its dominance, and it has rightful and justice-seeking goals; For this reason, it is called "Holy Jihad". Whatever the cause of war, its ultimate goal is peace  creating an ideal society. From a jurisprudential point of view, establishing peace is possible in three ways: Primary war, Defensive war, War with hypocrites and rebels. Islamic thinkers call the title "Primary Jihad" instead of "just war". The purpose of primary jihad is to establish divine and rational laws in the Islamic land ,to invite polytheists to it and to fight against rebels, and taking over the land is not an option. One of the examples of war in the political geography of the Islamic world dates back to the Ghaznavid period. The campaigns of the Ghaznavid sultans, especially Mahmud, were carried out under the slogan of "war for the sake of religion" and against the Indian pagans, while their purpose was actually to capture the spoils of war. The purpose of this article, which was carried out with a descriptive-analytical method, is to identify the reasons for the occurrence of war in the geographical territory of the Ghaznavid government with reference to the history of Beyhaqi. By researching the history of Beyhaqi, this article shows that three main reasons were influential in the emergence of "war for the sake of God in the geographical territory of the Ghaznavids": 1. The political situation governing the institution of the Abbasid caliphate; 2. The influence of the institution of religion on the rise and fall of the Ghaznavids; 3. Mutual support of the Ghaznavids and the Abbasid Caliphate. Also, this research has shown that none of the wars of the Ghaznavid period was an example of "war for the sake of God". Only a few cases of war with rebels can be found based on examples in Bayhaqi history, otherwise, the text of Bayhaqi history testifies that most of these wars were carried out with the aim of consolidating power, gaining wealth, exerting power and force on the people, and had nothing to do with the Islamic rulings on war and jihad.

    Keywords: English War for the sake of God, Jihad, geographical territory, Ghaznavid rule, Beyhaqi history
  • Mitra Zeinaliaslani, Fahime Zarezadeh *, Samira Royan Pages 183-206

    Nutrition is one of the basic human needs for living, but the rules related to the preparation and consumption of food in different societies have been accompanied by rituals and ceremonies that have transformed them from a natural need into a cultural construct. Food and rituals related to it have been represented in various ways in written and visual documents remained from protracted ages and can be studied as a special symbolic system. Based on this, the present research tries to answer the following question by collecting data from paintings and travelogues of the Safavid era that refers to food and  the ceremonies related to it. What is the meaning of the representation of  food  rituals and courtier cuisine in the paintings and travelogues of the Safavid era? Based on this, while describing the rituals related to eating in the Safavid court as a symbolic system, the implicit meanings of these representations have been pointed out. The result is that there is a significant correspondence between the visual and written documents studied about the food customs of the Safavids; However, according to their own characteristics, each media has placed more emphasis on a part of court food rituals. The formal form and decorations of the dishes and arrangement of the spaces in the pictures and cooking steps, the way of using the food and the feelings of the guests in facing the cuisines rituals are expressed in the travelogues with more precision and detailed details. Nevertheless, the implicit meanings that are inferred from both groups, emphasize the wealth, generosity, and power of the ruling class, as well as the manners, clothing, and aesthetic views of Iranians through the types of foods, the way the choirs are built. And the arrangement of the space.

    Keywords: Safavid, Food Rituals, Court cuisine, Miniatures, Travelogues, Cultural Semiotic
  • Sahand Aqaei *, Jaleh Amouzgar, Rouhollah Hadi Pages 207-227
    In cosmology of certain Shamanisms, and specifically the Asian Shamanism, the universe  is embodied with three different cosmic regions, connected to each other through a central axis. Shamans are able to ascend to the skies and convene with the Gods, or descend to the underworld and battle with the demons of death. In the state of ecstasy, they descend to the underworld, and learn the ways to conquest the demons from those Gods ruling the underworld. For Altaic people, “The descent to the underworld” is the function of Black Shamans whereas “The magical flight” is that of the White Shamans. Several of the most famous journeys to the underworld in epic literature and mythological sources are structurally shamanic. The mystics use the Shaman methods to reach the state of ecstasy.In this article, we have investigated the effects of the duality phenomenon in Shamanism, By looking at the Iranian mythical resources,  we have analyzed two mythical characters named Jam and Afrasiab’s trips to the underworld, which are named “Var Jamkard” and “The Descend of Afrasiab to The Underworld”. We have also used the universal symbolism of “the difficult bridge or the passageway,”  that has examples in the rapturous trips of the Asian Shamans, to discuss the Zoroastrianism myth of Chinvat..
    Keywords: Shaman, Iranian myths, Shahnameh, the descent to the underworld, the difficult bridge or the passageway
  • Hassan Karimian *, Afshin Aryanpur Pages 229-246
    Ghandijan is an archaic city from Sassanian era to the early Islamic period.Its remains are located in an area of approximately 600 hectares near a village called Sarmashhad in Dadin district in the southwestern part of Fars province. The ruins of this prestigious ancient city which are identified in the authors' investigation, includes Tell Khandaq, Bahram Caravanserai, Qizqala, Tell Naqarakhane and the single arched building, which are scattered in different parts of the city.Despite the importance of this ancient site and the wide range of cultural materials in its area, comprehensive and detailed studies have not been carried out regarding the shape and function as well as the spatial organization of this city.In this research, an attempt has been made to investigate the reason of Ghandijan formation in the Sassanid era and also its importance in the Islamic era. Also, questions about the characteristics of industries and productions, the state of ancient communication routes, the antiquity and use of ancient artifacts of this city must be answered.The analysis of the temporal and spatial distribution of movable data in determining its antiquity, made it clear that the life of this city continued in the Islamic era from the era of the Rashidin Caliphs to the Khwarezmshahs and Atabakans of Fars.The old name of the city probably was “Kandigān” but another hypothesis is “Pandegān”. The early Islamic historians mentioned the name of Ghandejan as a city in Fars state. The context of the city located in the south of Iranian plateau near the coast of Persian Gulf. Sassanid cities were founded on specific styles. Firuzabad was the first City that was built by Sassanian kings in 224 C.E as The first capital of empire. Firuzabad is in rounded shape with regular and symmetrical circle and central core that consist a brick watch tower. The other style based on the ancient Roman cities modeling, The Hippodamus city planning. In Hippodamus style, city was built with four gates rectangular shape and two crossroads(Decumanus maximus, Cardo maximus). Inside the south west of Fars plain near the ruins of ancient city of Sarmashhad rounded moat remains from pre- Islamic period just like the Sassanid city style. The archaeological remains of Sarmashhad present an immigration in early Islamic period. The reason of abondanment is not clarified yet. The reason of Fundament of Ghandijan was spatial situation and connection link of the plain between Bishapur, Darabgerd and Firuzabad to The Persian Gulf. The old roads of Ghandijan has shown the importance of tradeway to Sirāf port in coastline of the Persian Gulf. Sherds of pottery remained on surface of hills in plain. Analysis of pottery style and radiocarbon dating and petrography can represent chronology of the city. In our current studies, we consider all parts of archaeological evidence on the field. Sherds of potteries, mounds, architectural remains and satelite and aerial veiw considered to more provision evidence about the foundation of the city. The key research question is why Sassanian authorities chose this plain for construction of a new city?
    Keywords: Ghandijan city, Sarmashhad, Sassanian cities, Islamic era cities, Sasanian architecture, Islamic era architecture. Spatial organization, Functional cities, Fars province
  • Mansour Rostami * Pages 247-264
    Yarsanism, Ahl-e Haqq or Kaka'i- is a Islamic interreligious trend that has considerable background. The history of  its formation, religious principles and its roots, allegorical expression, symbolic expression, symbolic expression and  its mysterious religious literature have aura of ambiguity. Therefore,  the researches has expressed  different conflicting opinions about the historical creation, the roots and beliefs of, Ahl-e Haqq or Kaka'i, there is also a diversity of opinions among the Ahl-e Haqq scholars. The theologians also have shown contradictory opinions about the nature of this doctrine by deciphering the aforementioned texts, translating and interpreting the technical terms and concepts of the Yarsanism discourse which is provided by the special jargon of the oral language, This paper has responded these two  questions: The fundamentals of beliefs and principles of Ahl al-Haq religion are aligned with which of the Islamic sects and in what aspects are they similar?This writing has been written in a descriptive - analytical method based on the original primary texts written in different dialects of kurdish language. This essay examines and explains the fundamentals, religious principles and basic beliefs of Ahl al-Haq, such as the manifestation of God's essence in the universe and mankind, the cycle of life (donai don), which expresses the evolution of the human soul, and the quality of communication between angels and humans, which has been processed with different expressions and interpretations such as: incarnation, immanance, symbol and manifestation.In the following, the initial roots of these foundations in the Kisanieh sect are shown in this article. In the religious sources of Ahl al-Haqq, attention is paid to the two personalities of Muhammad Hanafiyah and Mukhtar Thaghafi, who are also of interest in Kisanieh's thought, increases the connection between Ahl-i-Haq and Kisaniyyah.Ahl al-Haq has been developed and deepened over time under the influence of the surrounding conditions as well as the conditions of the religious era and has become today's form. In addition, belief in three infallible imams is another commonality between Ahl al-Haq and Kisaniyyah.Another goal of this article is  to find out the influence  of this thought from some sects such as Makhamseh, Mansourieh, and Sufism, which led to fundamental changes in the formation and organization of this ritual.
    Keywords: Sultan Isaac, Kisaniyyah, Fundamental Principles, expression of nature, Donai Don