فهرست مطالب

مطالعات فقه اقتصادی - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1402)

نشریه مطالعات فقه اقتصادی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اصغر عالمیان، مسعود راعی*، غلامحسین مسعود صفحات 1-15
    زمینه و هدف

    اشرافی گری از معضلات مبتلا به در جامعه است که پیامدهای مختلفی به دنبال دارد. در این مقاله تلاش شده است تاثیر اشرافی گری بر عدالت اقتصادی در پرتو فقه و قانون اساسی بررسی شود.

    مواد و روش ها

    در مقاله حاضر برای گردآوری اطلاعات، از روش کتاب خانه ای و برای تحلیل یافته ها از روش توصیفی-تحلیلی استفاده شد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها بر این امر دلالت دارد که عدالت اقتصادی در فقه و قانون اساسی به صورت عدالت تخصیصی و عدالت توزیعی مورد توجه و تاکید قرارگرفته است و اشرافی گری (که در فقه از آن در قالب مفاهیمی چون اتراف و تکاثر بحث شده است) مذموم و بر عدم تحقق عدالت اقتصادی تاثیرگذار است. اشرافی گری با تاثیر بر توزیع ناعادلانه امکانات، دامن زدن به فقر، انحصارگرایی، رانت و احتکار، اختلاس و دست اندازی به بیت المال موجب بی عدالتی  اقتصادی می شود. اشرافی گری وضعیتی را ایجاد می کند که طی آن، کسب ثروت در راستای زندگی تجملی به هر طریق ممکن از جمله توزیع ناعادلانه امکانات، اختلاس و رانت به هدف اصلی تبدیل می شود. این امر مغایر با آموزه های دینی و سیره به ویژه سیره حضرت علی و اصول قانون اساسی است که بر رعایت عدالت اقتصادی تاکید دارد.

    نتیجه گیری

    مهم ترین راهکار مقابله با اشرافی گری و درنتیجه تحقق عدالت اقتصادی، توزیع عادلانه امکانات و فرصت ها و مقابله با ویژه خواری و دست اندازی به بیت المال است.

    کلیدواژگان: اشرافی گری، عدالت اقتصادی، قانون اساسی، توزیع عادلانه، رانت و ویژه خواری
  • مهدی قاسمی، داود اندرز*، جواد واحدی زاده صفحات 17-34
    زمینه و هدف

    داوری یکی از مهم ترین روش های حل و فصل اختلافات است که اهمیت فزاینده ای پیدا کرده است. در این مقاله تلاش شده است تا دلایل اقتصادی کارایی داوری در نظام حقوقی ایران و چالش های فراروی آن بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است و در گردآوری مطالب از روش کتاب خانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    یافته ها بر این امر دلالت دارد که کاهش هزینه های دادرسی و نقش داوری در حل وفصل اختلافات تجاری مهم ترین دلیل کارایی داوری در نظام حقوقی ایران است. اما کارایی داوری در حقوق ایران با چالش هایی مواجه است. ساختار حقوقی نهاد داوری در ایران به دلیل وجود ساختار دوگانه قوانین با ابهامات و خلاهای فراوانی رو به رو است و همین امر سبب نارسایی ها و چالش هایی درباره نهاد داوری شده است و درنتیجه رغبت عمومی برای ارجاع دعاوی به داوری را کاهش داده است. موارد زیر را می توان از مهم ترین ضعف های قانونی در باب داوری برشمرد: عدم تعیین مشخص ویژگی استقلال و بی طرفی وی درباره داور اختصاصی؛ تعارض در صلاحیت قضایی و داوری؛ خلاهای قانونی درباره قرار کارشناسی صادره از جانب داور؛ ابهام قانونی درباره صدور دستور موقت و تامین.

    نتیجه گیری

    در یافته ها به خلاها و ضعف های قانونی اشاره شد و به عنوان نتیجه گیری لازم است خلا و ضعف های قانونی برطرف شود و  مهم تر از همه نگرش عمومی به داوری تغییر و جایگاه داوری ارتقا یابد.

    کلیدواژگان: داوری، کارائی، دلایل اقتصادی، هزینه داوری، حل و فصل اختلافات
  • عزیزه بهلولی، احمدرضا خزایی*، جمشید معصومی صفحات 35-47
    زمینه و هدف

    رانت فرزندخواندگی یکی از موضوعات بسیار مهمی است که در نظام های حقوقی مختلف به آن توجه ویژه ای شده است. هدف از مقاله حاضر بررسی تعهدات مالی سرپرستان در قبال فرزندخوانده در پرتو فقه و حقوق موضوعه ایران است.     

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری و به صورت توصیفی-تحلیلی است و شیوه گردآوری اطلاعات آن به صورت کتاب خانه‏ ای و با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.                                                                                                  

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که رویکرد فقه به وضعیت فرزندخوانده، رویکردی سنتی و بر اساس اصل حسن نیت است؛ در حالی که با توجه به تحولاتی که در سطح جوامع صورت گرفته است، قانون گذار در قبال تعهدات مالی سرپرستان حساسیت بیشتری نشان داده است. دلیل اصلی این امر به تفاوت مبنای اصلی فرزندخواندگی در فقه و نظام حقوقی ایران بازمی گردد.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.                                        

    نتیجه گیری

    مبنای اصلی فرزندخواندگی در درجه اول در فقه، اصل احسان و مبنای احکام آن عمدتا در چارچوب عبادات قرار دارد. در حقوق ایران، به واسطه سوء استفاده هایی که در عمل ممکن است در حق فرزندخوانده انجام گیرد، مبنای اصلی فرزندخواندگی در درجه اول، حمایت از فرزندخوانده و عدم توجه به اصل احسان از سوی سرپرستان است.

    کلیدواژگان: فرزندخوانده، ارث، تعهدات مالی، حقوق ایران، فقه
  • شروین زاهدمنش، علیرضا رجب زاده اصطهباناتی*، محمد صادقی صفحات 49-66
    زمینه و هدف

    رانت به مثابه یک رویداد مخرب و خلاف اخلاق و قانون، در اغلب بورس های دنیا به کرات وجود دارد و از بین بردن قطعی آن امری ناممکن است. در پژوهش حاضر رانت در بورس با نگاهی بر نقش بازیگران دارنده اطلاعات نهانی بررسی شده است.

    مواد و روش ها

    روش این پژوهش کتاب خانه ای و توصیفی-تحلیلی با بررسی منابع موجود فارسی و غیر فارسی بوده است.

    یافته ها

    رانت از منظر فقهی ممنوع و عامل فساد است. همچنین بازیگران دارنده اطلاعات نهانی، عامل اصلی رانت در معاملات بورسی هستند. ناشفافی در بورس می تواند موجب ایجاد رانت در بورس اوراق بهادار شود. وجود رانت در بورس، اعتماد سرمایه گذاران به وجود عدالت و یکپارچگی در بازار اوراق بهادار را تضعیف می کند.

    ملاحظات اخلاقی:

     پژوهش حاضر با در نظر گرفتن اصول اخلاقی در ارجاع دهی و به ره گیری از منابع و متون معتبر و جدید نوشته شده است.

    نتیجه گیری

    برای اینکه بتوان بازار سرمایه را یک بازار عادلانه، منصفانه و شفاف معرفی کرد لازم است همه فعالان بازار سطح دسترسی یکسانی به اطلاعات داشته باشند و خریدوفروش در بورس ها متکی به اطلاعاتی شود که به صورت برابر برای همه از کانال رسمی نشر یافته است. در این راستا در نظام های حقوقی کشورهای مختلف، بخش های مشابهی را به معاملات نهانی اختصاص داده اند. اجرای قوانین ناظر بر بورس و مجازات کیفری برای تخلفات مربوط به معاملات نهانی، نشان دهنده میزان اهمیت آن و میزان توجه مسیولان به مقابله با پدیده رانت است.

    کلیدواژگان: رانت، اطلاعات نهانی، بورس، بازار سرمایه
  • مصطفی بخشی، بیت الله دیوسالار*، پرویز ذکائیان صفحات 67-83
    زمینه و هدف

    در این مقاله، آثار اعراض بر اموال مادی و سپس با توجه به این آثار، تاثیر اعراض بر مالکیت در فضای مجازی از منظر فقه  مورد بررسی قرار گیرد.                                                                                                                   

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری و روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی و روش گرد‏آوری اطلاعات کتاب خانه ‏ای است و با مراجعه به اسناد، کتاب ها و مقاله ها صورت گرفته است.

    یافته ها

    اعراض بر مالکیت موجب زوال مالکیت شخص نمی شود. موافقان زوال مالکیت معتقدند پس از اعراض، حق مالکیت در فضای مجازی، از جمله اموال عمومی محسوب می شود و تملک آن حتی توسط خود مالک قبلی نیز غیرممکن خواهد بود.  

     ملاحظات اخلاقی: 

    در تمام مراحل پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.                                                              

    نتیجه گیری

    از نظر فقهای معتقد به زوال مالکیت، اعراض در اموال مادی به شرطی سالب رابطه مالکیت است که صرفا به قصد ترک انتفاع نباشد؛ بلکه ترک انتفاع با نیت قطع رابطه مالکیت صورت پذیرد؛ آن هم اگر با اختیار و بدون اجبار یا ترس یا عجز و نسیان و مال در معرض تلف قرار گیرد. نظریه عدم سلب مالکیت اموال با ارزش بر اثر اعراض به لحاظ ظاهری و ادله عقلی و نقلی از استحکام بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: اعراض، مالکیت، فضای مجازی، فقه، اموال مادی
  • مرضیه نوید تهرانی، جمشید معصومی*، ابراهیم یاقوتی صفحات 85-100
    زمینه و هدف

    حق اشتغال زوجه از جمله حقوق غیرمالی در روابط میان زوجین است که بحث جبران خسارت ممانعت از آن کمتر مورد بررسی قرار گرفته است و در این مقاله تلاش شده است تا تبیین شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است و برای گردآوری داده ها از روش کتاب خانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    مطابق فقه و حقوق موضوعه، زوج می تواند درصورتی که شغل و حرفه زوجه منافی مصالح خانوادگی یا حیثیت زوج یا زن باشد، از آن ممانعت کند. ممانعت از حق اشتغال زوجه صرفا به حکم دادگاه امکان پذیر است و اگر زوج بدون حکم دادگاه از حق اتشغال زوجه جلوگیری کند، دارای مسیولیت خواهد بود و لازم است که خسارات وارده به زوجه را جبران کند. درباره مسیولیت جبران خسارت های واردشده به طرف های ثالث از جمله کارفرما، اختلاف نظر وجود دارد. مطابق یک دیدگاه، مسیول جبران خسارت کارفرما یا طرفین قرارداد کاری زوجه، خود اوست؛ زیرا ممانعت زوج به حکم دادگاه شامل قاعده فورس ماژور نیست. از دیدگاه دیگر اما زوجه مسیولیتی در این زمینه ندارد و زوج مسیول پرداخت خسارت به طرفین ثالث است.

    نتیجه گیری

    به دلیل قرارداد و تعهد کاری زوجه به طرفین ثالث، زوجه خود مسیول جبران خسارات وارد به آن هاست. هرچند لازم است برای زوجه حق مراجعه به شوهر محفوظ باشد به دلیل مطالبه خسارت هایی که به کارفرما پرداخته است. قانون گذار در این باره سکوت کرده است که لازم است از حقوق زوجه در این زمینه دفاع کند.

    کلیدواژگان: خسارت، حق اشتغال، زوجه، روابط غیرمالی، زوجین
  • کرم باقری حیدری، فیروز احمدی*، هنگامه غضنفری صفحات 101-116
    زمینه و هدف

    امروزه کالاهای پیچیده ای نظیر داروها وارد بازار شده است که با سلامت و حیات انسان مرتبط است و بهره مندی از آن ها مستلزم رعایت دستورها، راهنمایی و هشدارهایی است که ضرورت دارد تولیدکنندگان و توزیع کنندگان در اختیار مصرف کنندگان قرار دهند. پژوهش حاضر، بر اساس حقوق ایران، فرانسه و انگلیس مورد بررسی قرار گرفته است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری و روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی و روش گرد‏آوری اطلاعات به صورت کتاب خانه‏ ای است که با مراجعه به اسناد، کتاب ها و مقالات انجام شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که حقوق فرانسه مبدع نظریه تعهد به ارایه اطلاعات به طرف غیرمتخصص و غیرحرفه ای قرارداد است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در تمام مراحل نوشتن پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    در حقوق ایران به استناد قانون حمایت از مصرف کنندگان، قانون تجارت الکترونیک و ماده 34 قانون تعزیرات حکومتی در امور بهداشتی و درمانی می توان تعهد به ارایه اطلاعات را استنباط کرد. در حقوق فرانسه نیز می توان مبنای این تعهد را در مفاد مواد 1645 قانون مدنی و ماده 1-111.L «کد مصرف فرانسه» استنباط کرد. در حقوق انگلیس بندهای مختلف مقررات عمومی ایمنی محصولات مصوب 2005 تعهد تولیدکنندگان و توزیع کنندگان کالا را به ارایه اطلاعات لازم به مصرف کنندگان تصریح کرده است.

    کلیدواژگان: ارائه اطلاعات، تولیدکنندگان، توزیع کنندگان، قلمرو تعهدات، دارو، مبنای تعهد
  • مهدی صنعتی، محمدعلی حیدری*، احسان علی اکبری صفحات 117-132
    زمینه و هدف

    عمل حج دارای آثار و پیامدهای فراوانی از حیث سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است. در همین راستا، هدف پژوهش حاضر بررسی ابعاد اقتصادی امنیت حج از منظر قرآن، روایات و فقه المذاهب است.

    مواد و روش ها

    روش پژوهش حاضر با توجه به محتوای بحث، توصیفی-تحلیلی و با استناد به منابع کتاب خانه ای از جمله کتب فقهی و مقالات است. آرا و دیدگاه های فقهای شیعه و اهل سنت محور تحلیل بحث حاضر است.

    ملاحظات اخلاقی:

     استناد دقیق به منابع، به ره گیری از متون فقهی معتبر و دست اول، راهنمای اخلاقی پژوهش حاضر است.

    یافته ها

    برقراری امنیت در سفر معنوی حج، به مثابه تلاش برای اتحاد اقتصادی برای کشورهای مسلمان، بهره مندی از مزایای اقتصادی آن، ارایه الگوی اخلاقی-اقتصادی برای جوامع مسلمان و اطعام فقیران و نیازمندان در این ایام است.

    نتیجه گیری

    امنیت حج می تواند تلاشی برای سامان بخشیدن به دین و دنیای حج گزاران، جوامع اسلامی و همه عوامل برگزاری حج باشد. کنگره عظیم انسانی می تواند کشورهای اسلامی را به صورت یک بلوک سیاسی-اقتصادی مشترک المنافع نشان دهد و هر یک از مناسک حج تجلی پیوند معنویت و توان اقتصادی مسلمانان است.

    کلیدواژگان: حج، امنیت، ابعاد اقتصادی، قرآن، فقه المذاهب
  • رضا فطین آذر* صفحات 133-150
    زمینه و هدف

    یکی از موضوعات اساسی در زمینه عقد سلف، بررسی امکان بهره گیری از آن به عنوان یکی از ابزارهای معامله در بازار سرمایه و بورس است. این امر به دلیل نیاز و ضرورت معاملات سلف در بازارهای سرمایه همواره محل سوال و بحث بوده است و در این مقاله تلاش شده تا مورد بررسی قرار گیرد.

    مواد و روش ها

    در نوشتن مقاله حاضر از روش کتاب خانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    بیع سلف از منظر فقهی دارای ویژگی های زیادی نظیر قبض ثمن فی المجلس، ذکر جنس و وصف مبیع، تعیین دقیق زمان تسلیم مبیع و معلوم بودن مقدار کالاست. برخی از این ویژگی ها مانند وجود مورد معامله در هنگام سررسید برای استفاده از این قرارداد در قالب یکی از ابزارهای معامله در بازار سرمایه محدودیت ایجاد می کند؛ زیرا در بسیاری از معاملات امروزه، به این شرط التزامی ندارند و در عمل این نوع معاملات را انجام می دهند. از سوی دیگر، ممنوعیت فروش مبیع سلف پیش از قبض یکی از محدودیت های عمده در راستای اعمال قراردادهای سلف به شکل امروزی محسوب می شود و مانع ایجاد بازارهای ثانوی و معاملات بعدی روی مسلم فیه است. محدودیت دیگر، غرری بودن این معامله هاست.

    نتیجه گیری

    ریسک جزو تفکیک ناپذیر بازار سرمایه است؛ بنابراین امکان به کارگیری معاملات سلف در بازار سرمایه وجود دارد. اگر تدابیری اندیشیده شود که خطر معاملات سلف در بورس چنان کاهش یابد که با عرف هم خوانی داشته باشد، در این صورت ایراد غرری بودن از منظر فقه و حقوق تا حدی از بین می رود.

    کلیدواژگان: معاملات سلف، بازار سرمایه، جهل نسبت به معامله، ریسک
  • علی حسنی، سید محمدمهدی احمدی*، سید علیرضا حسینی صفحات 151-167
    زمینه و هدف

    بین فقها و حقوق دانان درباره احکام بیع کلی ما فی الذمه، اختلافات زیادی وجود دارد. بر این اساس، هدف اصلی این پژوهش، بیان دیدگاه حقوق دانان درباره بیع کلی ما فی الذمه و تطبیق آن با نظر فقها است.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر به روش توصیفی-تحلیلی است و با استفاده از روش کتاب خانه ای بررسی شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    بسیاری از حقوق دانان، تملیکی بودن بیع کلی را رد کرده اند و با تبعیت از برخی قوانین دیگر کشورها، به عهدی بودن عقد بیع کلی، اشاره و آن را از شمول عقد تملیکی خارج کرده اند. ایشان قایل بر این هستند که زمان انتقال مالکیت در کلی فی الذمه، زمان اختصاص یا تسلیم کالا است.

    نتیجه

    فقهای امامیه، تملیکی بودن بیع کلی را با توجه به ادله اثبات کرده اند و درباره زمان انتقال مالکیت در بیع کلی، قایل بر زمان انعقاد بیع هستند. قانون مدنی نیز در برخی مواد قانونی، از نظرات فقها بهره برده است و زمان انتقال مالکیت در بیع کلی را زمان عقد دانسته است و بر تملیکی بودن آن تاکید دارد.

    کلیدواژگان: بیع، تملیک، فقه اسلام، کلی ما فی الذمه
  • احمد رنجبری، اکبر رجبی*، سمیرا گل خندان صفحات 169-184
    زمینه و هدف

    یکی از آسیب های مجازات حبس، به خصوص وقتی که سرپرست خانواده محکوم به حبس شود، تحمیل مشکلات اقتصادی بر خانواده هاست. هدف پژوهش حاضر این است که تاثیر توانمند سازی زندانیان را بر اقتصاد از منظر فقهی بررسی کند.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است و از روش کتاب خانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی:

     در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    توانمند سازی زندانیان از سازوکارهای بازپروری و اصلاح زندانیان است که برنامه های مختلفی از قبیل آموزش، اشغال و حرفه آموزی را شامل می شود. اشتغال و حرفه آموزی جدا از تاثیری که بر پیش گیری از تکرار جرم دارد می تواند از منظر اقتصادی به بهبود وضعیت اقتصادی و معیشت خانواده زندانیان، هم در دوره مجازات حبس و هم پس از آن کمک کند. مبنای فقهی توانمندسازی زندانیان در راستای حمایت از خانواده آن ها، «قاعده وزر» است که بر شخصی بودن مجازات ها و مسیولیت کیفری دلالت دارد. بر اساس قاعده مورد اشاره، مجازات صرفا به مرتکب جرم اختصاص دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نقش توانمندسازی زندانیان در اشتغال آن ها، لازم است بیش از پیش به توانمند سازی در زندان ها توجه شود. اشتغال و حرفه آموزی زندانیان در بستر یک رویکرد اصلاح گرایانه و نگاه اقتصادی به مجازات و حبس تحقق پذیر است.

    کلیدواژگان: توانمندسازی، زندانیان، اشتغال، اقتصاد، خانواده، حرفه آموزی
  • جمشید عسگررمکی* صفحات 185-204
    زمینه و هدف

    احتکار از موضوعات مهم اقتصادی است که بر نظم و ثبات اقتصادی تاثیرگذار است. در این مقاله تلاش شده است تا مصادیق احتکار در پرتو دخالت دولت در بازار از منظر فقهی و حقوقی بررسی شود.

    مواد و روش ها

    مقاله حاضر توصیفی-تحلیلی است و در گردآوری داده ها از روش کتاب خانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    عموم فقها مصادیق احتکار را در چند قلم مواد غذایی محدود می دانند به دلیل اینکه جزو کالاهای خوراکی ضروری هستند. احتکار از دیدگاه مشهور فقها حرام است. حبس و نگه داری کالا، نیاز و احتیاج مردم، فقدان فروشنده دیگر و قصد افزایش قیمت، مهم ترین شرایط تحقق احتکار است. از منظر حقوقی نیز احتکار جرم تلقی می شود و نگه داری به قصد افزایش قیمت و انحصار، به منزله احتکار است. از دیدگاه اسلام، دولت در راستای تحقق عدالت و توزیع عادلانه امکانات و نظم و ثبات اقتصادی، حق دارد در اقتصاد و تنظیم بازار دخالت کند.

    نتیجه گیری

    اگر ضرورت و نیاز در جامعه احراز شود، حکم تحریم احتکار را می توان به تمام کالاهای خوراکی و غیرخوراکی مورد نیاز ضروری زندگی امروزه بشر تعمیم داد و تمام آثار و احکام احتکار را بر آن ها مترتب ساخت. چون دولت حق مداخله در بازار را دارد و مبنای ممنوعیت احتکار، مایحتاج ضروری زندگی افراد و پیش گیری از افزایش مضاعف قیمت هاست، حکومت بر اساس حق دخالت در بازار می تواند در راستای تحقق نظم اقتصادی با احتکار مقابله کند و مصادیق آن را به اقلام دیگر تعمیم دهد.

    کلیدواژگان: احتکار، مصادیق، بازار و دولت، افزایش قیمت، انحصار
  • احسان الله آقاشاهی، مهدی هداوند*، حسین منوری صفحات 205-222
    زمینه و هدف

    هدف از پژوهش حاضر تحلیل منفعت عمومی در رویه قضایی دیوان عدالت اداری با قاعده تسلیط با تاکید بر اقدام شهرداری ها است.

    مواد و روش ها

    این تحقیق از نوع نظری است روش تحقیق به صورت توصیفی-تحلیلی و روش گرد‏آوری اطلاعات به صورت کتاب خانه‏ ای است که با مراجعه به اسناد، کتاب ها و مقاله ها انجام شده است.

    یافته ها

    موضوع مالکیت یکی از مهم ترین مباحث فقهی و حقوقی است و جایگاه منفعت عمومی با مفاهیمی نظیر خدمت عمومی، رفاه عمومی و آسایش عمومی از موضوعات بسیار مهم مطرح در رابطه با حفظ حقوق عامه است. اما قانون گذار گاهی برای حفظ مصالح عمومی، حق مالکیت افراد را محدود یا سلب کرده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در همه مراحل تدوین پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    نتیجه گیری

    دیوان عدالت اداری مهم ترین ارگان تضمین کننده سلامت اداری در حوزه حقوق اداری ایران؛ دارای نقش به سزایی است. یکی از منابع مهم در این زمینه رویه های متخذه در هییت عمومی این نهاد دادرسی است که موجب ایجاد عدالت در روابط مردم با دولت است و منشا اتخاذ تصمیمات مناسب در موسسات عمومی دولتی و یا عمومی غیر دولتی نیز می شود.

    کلیدواژگان: دادرس اداری، هیات عمومی، اصل تسلیط، منفعت عمومی، قاعده فقهی
  • مهری، کاکویی، اکبر احمدی*، حسن اسدی صفحات 224-236
    زمینه و هدف

    اعتیاد و سوءمصرف مواد مخدر یکی از آسیب های اجتماعی مهم در کشور ما است که به دلیل گستره فزاینده، عمق تاثیر و پیامدهای سوء آن بسیار نگران کننده است و از مهم ترین آسیب ها و معضلات اجتماعی کشور محسوب می شود. این پژوهش به بررسی مبانی فقهی اعتیاد با هدف کاهش هزینه خانوار و جامعه صورت گرفته است.   

    مواد و روش ها

    روش پژوهش در مقاله حاضر به صورت توصیفی-تحلیلی است و برای گرد آوری داده ها از روش کتاب خانه ای استفاده شده است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    اغلب فقهای اسلامی مصرف مواد مخدر را چنانچه مضراتی به همراه داشته باشد حرام اعلام کرده اند و معتقدند که عقل انسان را زایل می کند و این حکم تا حدودی می تواند بر مسایل و معضلات اجتماعی همچون اعتیاد اثر بگذارد و از طریق اعتقادات مذهبی و تقویت معنویات از گرایش افراد به سمت مواد مخدر پیش گیری  کند.

    نتیجه گیری

    همه ما در زندگی بارها و بارها این جمله را شنیده ایم که پیش گیری بهتر از درمان است. زیرا درمان هزینه های اقتصادی، اجتماعی و خانوادگی زیادی را می طلبد و در قالب یک بیماری جامعه را فلج می کند. دیدگاه فقهای اسلامی در پیش گیری از اعتیاد به مواد مخدر اگرچه به یک نسبت نیست؛ اما عموم فقها قایل به حرمت استعمال مواد مخدر هستند و همین فتوا درکاهش هزینه خانواده و جامعه تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: اعتیاد، احکام، پیش گیری، مبانی فقهی، اقتصاد
  • الله کرم شهریاری، علیرضا رجب زاده*، علیرضا مظلوم رهنی صفحات 237-253
    زمینه و هدف

    افراد جامعه بر اساس حوایج خود و در راستای رفع آن ها، روابطی را ایجاد و بر اساس آن اقدام به معاملات می کنند. با توجه به اینکه نقش حقوق دانان، شناسایی قواعد حاکم بر این روابط است، با این قید که در حکومت اسلامی نیز باید احکام شارع هم در نظر گرفته شود، بر همین اساس در مقاله حاضر، جهل از مورد معامله در قراردادهای آتی و سلف در بازار سرمایه در پرتو قاعد فقهی و حقوقی بررسی می شود.

    مواد و روش ها

    روش تحقیق در مقاله حاضر توصیفی- تحلیلی و گردآوری اطلاعات به صورت کتا ب خانه ای است.

    ملاحظات اخلاقی: 

    در این مقاله، اصالت متون، صداقت و امانت داری رعایت شده است.

    یافته ها

    مهم ترین ایراد و اشکال وارده به قراردادهای آتی و سلف در بازارهای مالی، شبه غرری بودن این معامله هاست. معلوم نبودن مورد معامله و جهل از مشخصات آن به لحاظ فقهی و حقوقی، مشروعیت معاملات و قراردادهای آتی و سلف در بازار سرمایه را زیر سوال می برد؛ زیرا بر اساس فقه و حقوق ایران لازم است مورد معامله شفاف و مشخص یا حداقل وضعیت کلی آن روشن و مشخص باشد.

    نتیجه گیری

    با مشخص شدن اوصاف و کیفیات و شرایط مورد معامله و طرفین آن در بازار سرمایه، ایراد جهل از مورد معامله در قراردادهای آتی و سلف قابل رفع است. در پرتو شفافیت در بازار سرمایه چنین امری میسر است.

    کلیدواژگان: معاملات آتی، معاملات سلف، جهل مورد معامله
|
  • Asghar Alemian, Masoud Raei *, Gholamhossein Masoud Pages 1-15
    Background and Aim

    Aristocracy is one of the problems in society, which is followed by various consequences. In this paper, the effect of aristocracy on economic justice in the light of jurisprudence and the constitution is investigated.

    Materials & Methods

    This paper is descriptive-analytical and library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this paper, the originality of the texts, honesty, and trustworthiness are observed.

    Findings

    The findings indicate that economic justice has been emphasized and taken into consideration in jurisprudence and the constitution in the form of allocative justice and distributive justice, and aristocracy, which is discussed in jurisprudence in the form of concepts such as luxury and acquisitiveness, is reprehensible and affects the non-realization of economic justice. Aristocracy leads to economic injustice by affecting the unfair distribution of facilities, fueling poverty, exclusivity, rent and hoarding, embezzlement, and tampering with the Bait-al-Mal (public treasury). Aristocracy creates a situation in which the main goal is to acquire wealth in order to live a luxurious life in any possible way, including unfair distribution of facilities, embezzlement, and rent. This is contrary to religious teachings and life, especially the life of Imam Ali (AS) and the principles of the constitution, which emphasizes economic justice.

    Conclusion

    The most important way to tackle aristocracy and consequently to achieve economic justice is to distribute facilities and opportunities fairly and to deal with rent-seeking and tampering with public treasury.

    Keywords: Aristocracy, Economic Justice, Constitution, Fair Distribution, Rent-Seeking
  • Mehdi Ghasemi, Davood Andarz *, Javad Vahedizadeh Pages 17-34
    Background and Aim

    Arbitration is one of the most important dispute resolution methods that has become increasingly important. In the present paper, an attempt has been made to examine the economic reasons for the effectiveness of arbitration in Iran's legal system and the challenges facing it.

    Materials and Methods

    This paper is descriptive and analytical and library method was used to collect data.

    Ethical considerations:

     In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are respected.

    Findings

    The findings indicate that reducing litigation costs and the role of arbitration in resolving commercial disputes is the most important reason for the efficiency of arbitration in Iran's legal system. But the effectiveness of arbitration in Iranian law faces challenges. The legal structure of the arbitration institution in Iran faces a lot of ambiguities and gaps due to the dual structure of the laws, and this has caused inadequacies and challenges regarding the arbitration institution, and as a result, it has reduced the public desire to refer a dispute to arbitration. One of the most important legal weaknesses in arbitration is the lack of clear determination of independence and impartiality in the case of a special arbitrator, conflict in jurisdiction and arbitration, as well as legal gaps in the expert opinion issued by the arbitrator and legal ambiguity regarding the issuance of a temporary order and fulfillment of demand.

    Conclusion

    In the findings, gaps and legal weaknesses were mentioned and as a conclusion It is necessary to resolve the legal challenges and weaknesses, and most importantly, to change the public attitude towards arbitration and to improve the status of arbitration.

    Keywords: Arbitration, effectiveness, Economic reasons, Arbitration cost, Dispute Resolution
  • Azizeh Bohloli, Ahmad Reza Khazaei *, Jamshid Masoumi Pages 35-47
    Background and Aim

    Adoption is one of the most important issues that has received special attention in all legal systems. The purpose of this article is to examine the financial obligations of guardians towards the adopted child in the light of jurisprudence and Iranian law.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of the present study show that the approach of fiqh to the situation of the adopted child is a traditional approach and considering the principle of good faith, However, due to the changes that have taken place at the community level, the legislator has become more sensitive to the financial obligations of guardians. The main reason for this is the difference between the main basis of adoption in fiqh and Iranian legal system.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    The main basis of adoption in the first place in fiqh, the principle of benevolence and the basis of its rules are mainly in the framework of worship; Whereas in Iranian law, due to the abuses that may be committed against the adopted child in practice, the main basis of adoption in the first place is the protection of the adopted child and the lack of attention to the principle of benevolence by the guardians.

    Keywords: adopted child, inheritance, financial obligations, Iranian Law, Fiqh
  • Shervin Zahedamesh, Alireza Rajabzadeh Estahbanati *, Mohammad Sadeghi Pages 49-66
    Background and Aim

    Rent as a destructive and unethical event many times in most of the world's stock exchanges, which is impossible to eliminate definitively has been observed. In the current research, the rent in the stock market has been investigated with a look at the role of actors who have hidden information.

    Materials and methods

    This paper is descriptive and analytical and library method is used.

    Findings

    Rent from a jurisprudential point of view, it is the cause of corruption and is forbidden. Ent-seeking is a phenomenon that causes great social and economic damage to countries. The existence of rent in the stock market weakens investors' confidence in the existence of justice and integrity in the securities market.

    Ethical considerations: 

    In all stages of writing the present research paper, the originality of the text, honesty and trustworthiness have been observed.

    Conclusion

    In order to present the capital market as a just, fair and transparent market, it is necessary for all market participants to have the same level of access to information, and buying and selling in stock exchanges should rely on information that is equally available to everyone from the official channel has been published. The implementation of laws governing the stock market and criminal penalties for violations related to secret transactions show its importance and the level of attention of the authorities to deal with the phenomenon of rent.

    Keywords: Rent, secret information, Stock market, Capital Market
  • Mostafa Bakhshi, Beitollah Divsalar *, Parviz Zokaeian Pages 67-83
    Background and Aim

    in this article, firstly, the effects of abandonment to material property will be discussed, and then, according to these works, the effect of abandonment on ownership in virtual space will be examined from the point of view of jurisprudence.                                                                                                                                    

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.                                           

    Findings

    abandonment to ownership do not cause a person's ownership to decline, those in favor of the loss of ownership believe that after the abandonment, the ownership right in cyberspace is considered as public property, and it will be impossible to acquire it even by the previous owner himself.     

     Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.            

    Conclusion

    According to the jurists who believe in the decline of ownership, defects in material property are a negative condition of the relationship of ownership, which is not only with the intention of abandoning usufruct. Rather, leaving usufruct is done with the intention of terminating the relationship of ownership, that too by choice and without coercion or fear or incapacity and forgetfulness and the property is exposed to loss. The theory of non-expropriation of valuable property due to symptoms is stronger in terms of appearance and rational and narrative evidence.

    Keywords: abandonment, ownership, Virtual Space, Jurisprudence, material property
  • Marziyeh Navid Tehrani, Jamshid Masoumi *, Ebrahim Yaghouti Pages 85-100
    Background and Aim

    The employment right of wife is one of the non-financial rights in the relationship between couples, the issue of compensation for obstruction of which has been less investigated and the present paper tries to explain it.

    Materials and methods

    The present study is descriptive and analytical using library method.

    Ethical considerations:

     In the present paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are respected.

    Findings

    According to jurisprudence and subject rights, the husband can prevent the wife's employment if it is against the family interests or the dignity of the husband or wife. Preventing the wife's right to work is only possible with a court order, and if the husband prevents the wife's right to occupation without a court order, he is responsible and must compensate the damage caused to the wife. There is a difference of opinion regarding the responsibility of compensating damages caused to third parties, including the employer. Some people believe that the wife is responsible for compensating the employer or the parties to the employment contract because the husband's obstruction of the court order does not include the rule of force majeure. According to others, the wife is not responsible in this regard and the husband is responsible for paying damages to third parties.

    Conclusion

    due to the contract and work commitment of the wife to the third parties, the wife herself is responsible for compensating the damages caused to them, but the wife has the right to refer to the husband for the damages she has paid to the employer. Since the silence of the law in this case is considered a legal defect, therefore, a plan should be thought of in this field.

    Keywords: Damage, Employment right, wife, Non-financial relations, Couples
  • Karam Bagheri Heydari, Firouz Ahmadi *, Hengameh Ghazanfari Pages 101-116
    Background and Aim

    Today, complex products such as medicines have entered the market, which are related to human health and life, and benefiting from them requires compliance with the instructions, guidance and warnings that manufacturers and distributors need to provide to consumers This research has examined the above-mentioned issue in the laws of Iran, France and England.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The findings of the present research show that French law is the originator of the theory of obligation to provide information to non-specialist and non-professional parties of the contract.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    In Iranian law, based on the Consumer Protection Law, Electronic Commerce Law and Article 34 of the Law on Governmental Penalties in Healthcare Affairs, the obligation to provide information can be inferred. In French law, the basis of this obligation can be deduced from the provisions of Articles 1645 of the Civil Code and Article 111.L-1 of the "French Consumer Code". In English law, various clauses of the General Regulations of Product Safety approved in 2005 stipulate the obligation of producers and distributors of goods to provide the necessary information to consumers.

    Keywords: providing information, manufacturers, distributors, scope of obligations, Drug, basis of obligation
  • Mehdi Sanati, Mohammad Ali Heidari *, Ehsan Aliakbari Pages 117-132
    Background and Aim

    Hajj has many political, economic, social and cultural effects and consequences. In this regard, the aim of the current research is to examine the economic dimensions of Hajj security from the perspective of the Qur'an, hadiths and religious jurisprudence.

    Materials and methods

    In this research, according to the content of the discussion, the descriptive-analytical method and reference to library sources, including jurisprudence books and articles, have been chosen. The opinions and views of Shia and Sunni jurists are the focus of the analysis of the present discussion.

    Ethical considerations:

     Accurate reference to sources, use of authentic jurisprudential texts and first hand is the ethical guide of this research.

    Findings

    Establishing security in the spiritual journey of Hajj is an effort for economic unity for Muslim countries, benefiting from its economic benefits, providing an ethical-economic model for Muslim societies and feeding the poor and needy in these days.

    Conclusion

    Hajj security can be an attempt to organize the religion and world of pilgrims, Islamic societies and all factors of Hajj. The huge human congress can show the Islamic countries as a political-economic bloc of common interests and each of the Hajj rituals is a manifestation of the connection between the spirituality and the economic power of Muslims.

    Keywords: Hajj, Security, Economic Aspects, Quran, religious jurisprudence
  • Reza Fatin Azar * Pages 133-150
    Background and Aim

    One of the basic issues in the field of the Salaf contract is to examine the possibility of using it as one of the trading tools in the capital market and stock market. This has always been a subject of question and debate due to the need and necessity of forward transactions in the capital markets, and in this article an attempt has been made to examine it.

    Materials & Methods

    In This present paper the library method is used.

    Ethical considerations:

     In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The most important drawback of derivative Salaf contract in financial markets is these transactions being aleatory or speculation. Uncertainty of the object of transaction and ignorance of its characteristics from a jurisprudential and legal point of view and also the high risk of the transaction question the legitimacy of the transactions and contracts. Because according to Iranian jurisprudence and law, it is necessary for the object of transaction to be transparent and clear, or at least for the general situation to be clear and specific.

    Conclusion

    It is possible to use derivative contracts in financial markets from a jurisprudential and legal point of view because risk and uncertainty cannot be separated from financial markets and economy. Derivatives contracts were created to control and reduce risk in financial markets and to bring transaction risk to a reasonably level that is accepted by custom. In this case, the mentioned transactions are not aleatory and are unrestricted from a jurisprudential and legal point of view.

    Keywords: Dealing in Futures, Capital Market, ignorance of the transaction, risk
  • Ali Hassani, Seyed mohamdmahdie Ahmadie *, Seyed Alireza Hosseini Pages 151-167
    Background and Aim

    There are many differences between jurists and legal scholars regarding the rulings of our general sale in the form of a contract, so the main purpose of this article is to express the views of jurists regarding the general sale of our form of a contract and to reconcile with the opinion of the jurists.                                

    Materials and methods

    This is a descriptive-analytical article and the subject has been examined using the library method. 

    Ethical considerations:

     In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are respecte.                        

    Findings

    Many jurists have rejected the ownership of the general sale and, following some laws of other countries, point to the contractual nature of the general sale contract and excluded it from the scope of the ownership contract. Therefore, they believe that the time of transfer of ownership is generally the time of assigning or handing over goods. 

    Conclusion

    Meanwhile, the Imami jurists have proved the ownership of the general sale according to the evidence, and regarding the time of transfer of ownership in the general sale, they believe that the time of the conclusion of the sale. The civil law has also used the opinions of jurists in some legal articles and has considered the time of transfer of ownership in the general sale as the time of the contract and indicates that it is possessive.

    Keywords: sale, acquisition, Islamic Jurisprudence, all of us
  • Ahmad Ranjbari, Akbar Rajabi *, Samira Golkhandan Pages 169-184
    Background and Aim

    One of the harms of imprisonment, especially when the head of the family is sentenced to imprisonment, is the imposition of economic problems on families. In this paper, an attempt has been made to investigate the effect of empowerment of prisoners and its effect on the economy from a jurisprudential point of view.

    Materials & Methods

    The present paper is descriptive-analytical and the library method is used.

    Ethical considerations: 

    In this paper, the originality of the texts, honesty, and trustworthiness have been observed.

    Findings

    Empowerment of prisoners is one of the mechanisms of rehabilitation and correction of prisoners, which includes various programs such as education, employment, and vocational training. Employment and vocational training, apart from their effect on prevention of repeating the crime, can help improve the economic status and livelihood of prisoners' families, both during and after their imprisonment. The jurisprudential basis of empowering prisoners in order to protect their families is the "Principle of Vezr", which implies the individuality of punishments and criminal responsibility. According to this principle, the punishment is only for the perpetrator.

    Conclusion

    Empowerment of prisoners, especially their employment, is one of the important issues of punishment for prisoners, which requires more attention from an economic perspective. Employment and vocational training of prisoners can be achieved in the context of a corrective approach and, of course, an economic view of punishment and imprisonment.

    Keywords: Empowerment, Prisoners, employment, Economi, Family, Vocational training
  • Jamshid Asgarramaki * Pages 185-204
    Background and Aim

    Hoarding is one of the important economic issues that  impacts economic order and stability. In this article, an attempt has been made to examine the examples of hoarding in the light of the government's involvement in the market from a jurisprudential and legal point of view.

    Materials and methods

    The present paper is descriptive and analytical using library method.

    Ethical considerations:

     In the present paper, the originality of the texts, honesty, and trustworthiness are respected.

    Findings

    Most of the jurists consider the examples of hoarding to be limited to a few food items because they are essential food items. From the point of view of famous jurists, hoarding is forbidden, and the most important conditions for the realization of hoarding are the detention and storage of goods, the needs of the people, the lack of another seller, and the intention to increase the price. From the legal point of view, hoarding is considered a crime, and keeping it with the intention of increasing the price and monopoly is considered as hoarding. On the other hand, from the perspective of Islam, the government has the right to interfere in the economy and regulate the market in order to achieve justice and fair distribution of facilities and economic order and stability.

    Conclusion

    If the necessity and need in the society is established, the order to ban hoarding can be extended to all edible and non-edible goods that are necessary for human life today, and all the effects and rulings of hoarding can be arranged on them. In fact, since the government has the right to intervene in the market and the basis for banning hoarding is the essential needs of people's lives and preventing the double increase of prices, therefore, based on the right to intervene in the market, the government can deal with hoarding in order to achieve economic order and give examples of it to generalize other items.

    Keywords: hoarding, cases, Market, government, Price Increase, Monopoly
  • Ehsanollah Aghashahi, Mehdi Hadavand *, Hossein Monavari Pages 205-222
    Background and Aim

    The purpose of the current research is to analyze the public interest in the judicial procedure of the Administrative Court of Justice with the rule of appeasement, emphasizing the action of municipalities.

    Materials and Methods

    This research is of theoretical type and the research method is descriptive-analytical and the method of data collection is library and has been done by referring to documents, books and articles.

    Findings

    The issue of ownership is one of the most important jurisprudential and legal issues, and the position of public interest with concepts such as public service, public welfare, and public comfort is one of the most important issues raised in relation to the preservation of public rights. But the legislator has sometimes limited or denied the property rights of individuals to protect public interests.

    Ethical Considerations:

     In order to organize this research, while observing the authenticity of the texts, honesty and fidelity have been observed.

    Conclusion

    the Court of Administrative Justice is the most important organ that guarantees administrative health in the field of administrative law in Iran; It has a significant role; Especially, one of the important sources in this field is the procedures taken in the general body of this judicial institution, which creates justice in the relations between the people and the government, and is the source of making appropriate decisions in public governmental or non-governmental public institutions.

    Keywords: Administrative judge, public board, principle of subordination, public interest, jurisprudence rule
  • Mehri Kakuee, Akbar Ahmadi *, Hassan Asadi Pages 224-236
    Background and Aim

    Addiction and abuse of drugs is one of the most important social harms in our country, which is very worrying due to its increasing scope, depth of influence and bad consequences, and as the most important harms and social problems of the country. In this research, the jurisprudential foundations of addiction have been investigated with the aim of reducing the cost of the family and society. 

    Materials and methods

    The current article is descriptive and analytical and library method was used to collect data. 

      Ethical considerations:

     In this article, the originality of the texts, honesty and trustworthiness are observed.                          

    Findings

    It indicates that most of the Islamic jurisprudents have declared the use of drugs as haram if it brings harm and they believe that it destroys the human intellect and with this ruling, it can to some extent solve social issues and problems such as Addiction should be effective to prevent people's tendency towards drugs through religious beliefs and making spirituality stronger.                                                                          

    Conclusion

    In jurists, they believe that prevention is always better than treatment because the treatment of problems requires a lot of social and family costs and as a disease it paralyzes the society. Although Islamic jurists' views on preventing drug addiction are not the same, the majority of jurists believe in the sanctity of drug use. And this fatwa has an effect on reducing the cost of the family and society.

    Keywords: Addiction, Rulings, Prevention, jurisprudential foundations. Economics
  • Allah Karam Shahryari, Alireza Rajabzadeh *, Alireza Mazloom Rahni Pages 237-253
    Background and Aim

    People of the society create relationships based on their needs and in order to meet them, and do transactions based on that. Considering that the role of jurists is to identify the rules that govern these relationships, with the stipulation that Islamic government should also consider Shariah rules, on the same basis, in this article, in the light of jurisprudence and legal rules, ignorance of the transaction in futures and forward contracts in the capital market is examined.

    Materials & Methods

    The present paper is descriptive-analytical and the library method is used.

    Ethical considerations:

     In this paper, the originality of the texts, honesty and trustworthiness have been observed.

    Findings

    The most important drawback of derivative contracts of option, futures contracts and forward contracts in financial markets is these transactions being aleatory or speculation. Uncertainty of the object of transaction and ignorance of its characteristics from a jurisprudential and legal point of view and also the high risk of the transaction question the legitimacy of the transactions and contracts. Because according to Iranian jurisprudence and law, it is necessary for the object of transaction to be transparent and clear, or at least for the general situation to be clear and specific.

    Conclusion

    By clarifying the characteristics and conditions of the transaction and its parties in the capital market, the problem of ignorance about the transaction in futures and forward contracts can be resolved. This is possible in the light of transparency in the capital market.

    Keywords: Future transactions, forward contracts, Transaction item ignorance