فهرست مطالب

Journal of adolescent and youth psychological studies
Volume:4 Issue: 1, 2023

  • تاریخ انتشار: 1402/01/12
  • تعداد عناوین: 16
|
  • فرحناز اسلامی حسن آبادی، حسین مهدیان*، معصومه اسلامی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی واقعیت درمانی بر تعادل عاطفی و مسیولیت پذیری نوجوانان انجام شد.

    روش پژوهش: 

    این پژوهش نیمه آزمایشی با پیش آزمون، پس آزمون و آزمون پیگیری و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه نوجوانان دختر مقطع متوسطه دوم بجنورد بود که در سال تحصیلی 01-1400 در یکی از مدارس این شهر مشغول به تحصیل بودند. از میان این افراد تعداد 40 نفر از دانش آموزانی که تمایل به شرکت در پژوهش داشته و ملاک های ورود را دارا بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه های تعادل عاطفی واتسون و همکاران (1988) و مقیاس مسیولیت پذیری گوگ و همکاران (1952) بود. داده های حاصل از این پرسش نامه ها از طریق آزمون تحلیل تحلیل واریانس با اندازه گیری های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج حاکی از این بود که واقعیت درمانی بر تعادل عاطفی و مسیولیت پذیری نوجوانان موثر است (01/0>P).

    نتیجه گیری

    بر اساس این یافته ها می توان گفت واقعیت درمانی می تواند اثرات مناسبی در وضعیت روانی- اجتماعی دانش آموزان داشته باشد.

    کلیدواژگان: واقعیت درمانی، تعادل عاطفی، مسئولیت پذیری، نوجوانان
  • عبدالله اسلامی، حسن میرزاحسینی*، نادر منیرپور صفحات 11-24
    زمینه و هدف

    افراد برای مواجهه با شرایط استرس زا از راهبردهای مقابله ای مختلفی استفاده می نمایند و این بر عملکرد تحصیلی دانش آموزان موثر است. به نظر می رسد خودتنظیمی دانش، عاملیت انسانی و سبک های تفکر بر روی انتخاب سبک مقابله با استرس تاثیرگذار باشد. پژوهش حاضر با هدف ارایه مدل تاثیر عاملیت انسانی و خودتنطیمی دانش بر انتخاب سبک های مقابله با استرس تحصیلی با توجه به نقش واسطه ای سبک تفکر انجام شد.

    روش پژوهش: 

    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و بر اساس ماهیت و نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی-همبستگی از نوع تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر مقطع متوسطه دوم رشته های شاخه نظری شهر کاشان در سال تحصیلی 1399-1400 بودند که تعداد 497 دانش آموز از طریق نمونه گیری تصادفی به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب شدند. دانش آموزان به پرسشنامه های چندوجهی شخصیت عاملیتی کوته (1997)، پرسشنامه خودتنظیمی دانش SRKS-U، پرسشنامه سبک های مقابله ای اندلروپارکر و سبک های تفکر استرنبرگ-واگنر (1992) پاسخ دادند.

    یافته ها

    جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش و به منظور آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی و روش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.26 و LISREL 8.8 استفاده شد. نتایج پژوهش حاضر نشان داد متغیر عاملیت و خودتنظیمی دانش به صورت مستقیم و مثبت متغیر سبک مقابله ای مسیله مدار با میانجی گری سبک های تفکر را تحت تاثیر قرار داد. متغیر عاملیت و خودتنظیمی دانش به صورت مستقیم و منفی متغیر سبک مقابله ای هیجان مدار با میانجی گری سبک های تفکر را تحت تاثیر قرار داد. متغیر عاملیت و خودتنظیمی دانش به ترتیب به صورت مستقیم و منفی متغیر سبک مقابله ای اجتنابی را با میانجی گری سبک های تفکر تحت تاثیر قرار داد.

    نتیجه گیری

    بنابراین با توجه به نتایج، برگزاری کارگاه های آموزشی راهبردهای سازگارانه مقابله با استرس را در مدارس برای دانش آموزان پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: عاملیت انسانی، خودتنظیمی دانش، سبک های مقابله با استرس تحصیلی، سبک تفکر
  • مونا گلی، بهنام نعمتی چلابی*، مهسا رکاوندی، احترام السادات انوریان صفحات 25-34
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی کیفیت زندگی براساس شادکامی و امید در نوجوانان تک والدی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    جامعه پژوهش حاضر دانش آموزان دختر دبستانی شهرستان سمنان بود، که از این میان 220 نفر (12 تا 16 ساله) تک والدی که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند با توجه به ملاک های ورود انتخاب شدند. ابزارهای اندازگیری در این پژوهش شامل پرسشنامه کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1991)، پرسشنامه شادکامی آکسفورد هیلز و آرگیل (2002) و پرسشنامه امیدواری اشنایدر و همکاران (1991) بود و تجزیه تحلیل آماری بوسیله نرم‎افزار SPSS نسخه 23 و آزمون رگرسیون چندگانه به روش همزمان استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که متغیرهای شادکامی و مولفه های امید (تفکر راهبردی و تفکر عاملی) می توانند 2/23 درصد از واریانس کیفیت زندگی را تبیین کنند و در سطح کمتر از 01/0 معنادار است.

    نتیجه گیری

    بنابرنتایج بدست آمده می توان بیان کرد که به کمک امیدواری و شادکامی در نوجوانان تک والدی می توان کیفیت زندگی آنان را پیش بینی کرد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شادکامی، امید، نوجوانان تک والدی
  • فرناز معین مهر، غلامعلی افروز*، مهدی دوایی صفحات 35-46
    زمینه و هدف

    تفکر نوآورانه و خلاق دانشجویان تعیین‏کننده جنبه‏های مهمی در زندگی آن‏ها است؛ با این وجود عوامل محیطی و شخصیتی موثر بر آن مورد غفلت پژوهشی بوده است. این پژوهش با هدف «تبیین خلاقیت دانشجویان براساس نشاط معنوی با نقش آفرینی کمال‏گرایی» انجام شد. پژوهش توصیفی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود.

    روش پژوهش:

     جامعه آماری پژوهش را تمامی دانشجویان دختر و پسر مشغول به تحصیل در مقطع کارشناسی دانشکده ‏های معماری در سطح شهر تهران در سال تحصیلی 1399 تشکیل دادند، که از بین آن‏ها با روش نمونه‏ گیری تصادفی خوشه‏ای تعداد 300 دانشجو (150 دختر و 150 پسر) انتخاب شد. برای گردآوری داده ‏ها از پرسشنامه خلاقیت عابدی، پرسشنامه نشاط معنوی افروز و پرسشنامه کمال‏گرای تری شورت استفاده شد. تحلیل داده ‏ها نیز در دو سطح توصیفی و استنباطی و با رعایت پیش فرض‏ های لازم و با نرم افزار SPSS و AMOS نسخه 24 و در سطح 05/0 انجام شد.

    یافته ها

    براساس نتایج این پژوهش، مدل پیشنهادی روابط علی بین متغیرهای مذکور، از برازش قابل قبولی برخوردار بود. به‏طور کلی، در مدل پیشنهادی پژوهش، نتایج نشان دادند که نشاط معنوی هم به‏صورت مستقیم و هم به‏ صورت غیرمستقیم از طریق کمال گرایی در دانشجویان با خلاقیت رابطه دارند. همچنین، نتایج نشان داد رابطه بین نشاط معنوی با کمال گرایی، معکوس و معنادار است (05/0=P).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش پیشنهاد می‏شود مسیولین با تدارک برنامه‏هایی علاوه بر افزایش آگاهی نسبت به خلاقیت و مراحل رشد آن، نسبت به ارتقای نشاط معنوی دانشجویان تمرکز ویژه‏ای داشته باشند.

    کلیدواژگان: خلاقیت، نشاط معنوی، کمال گرایی، دانشجویان
  • مریم اصحاب صحف، ویدا سادات رضوی نعمت اللهی*، مهشید تجربه کار، زهرا زین الدینی میمند صفحات 47-60
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی مقایسه ای آموزش های تعدیل سوگیری شناختی و تصویرسازی ذهنی برحافظه کلامی و دیداری دانش آموزان دختر دوره اول متوسطه به اجرا درآمد.

    روش پژوهش: 

    مطالعه حاضر از نوع آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و با گروه گواه طراحی و اجرا گردید. آزمودنی ها به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه جایگزین شدند. داده ها با استفاده از آزمون حافظه وکسلر که به صورت فردی اجرا گردید، به دست آمد. سپس گروه جلسات تعدیل سوگیری شناختی و تصویرسازی ذهنی هدایت شده سیمونتن (به نقل از کرمی و مرادی، 2009) طی 8 جلسه 90 دقیقه ای در معرض آموزش های متفاوت قرارگرفتند، درحالی که گروه گواه بدون هیچ گونه مداخله ای باقی ماند. پس از پایان گرفتن آموزش های گروه های آزمایشی، مجددا از 3 گروه آزمون وکسلر به عمل آمد. داده ها با استفاده از روش تحلیل واریانس اندازه گیری مکررو آزمون تعقیبی بن فرونی و نرم افزارSPSS23 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان دادند تاثیر آموزش های تعدیل سوگیری شناختی و تصویرسازی ذهنی بر حافظه کلامی و دیداری مثبت و معنادار است و با توجه به سطح معناداری این آزمون 699/0 =p ، استنباط می گردد که بین تاثیر آموزش های تعدیل سوگیری شناختی و تصویرسازی ذهنی برحافظه کلامی و دیداری دانش آموزان تفاوت معناداری وجود ندارد.

    نتیجه گیری

    آموزش شیوه های متفاوت یادگیری در دانش آموزان با توجه به حساسیت بیشتر به این قشر از جامعه سهم بسزایی در پیشرفت آموزشگاهی آنها خواهد داشت.

    کلیدواژگان: یادگیری، سوگیری شناختی، تصویر سازی ذهنی، حافظه دیداری، حافظه کلامی
  • ندا اسحاق نیموری، شهنام ابوالقاسمی*، طاهره حمزه پور حقیقی صفحات 61-75
    زمینه و هدف

    مهارت های تفکر انتقادی به خودی خود، نوعی از مهارت های شناختی است که بر راهبردهای شناختی و جنبه گرایش به تفکر انتقادی بر اجزای نگرشی تفکر و انگیزه پایدار درونی برای حل مسایل تاکید دارد. مطالعه حاضر با هدف تعیین برازش مدل مبتنی بر رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده با گرایش به تفکر انتقادی و شادکامی با نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی در دانش آموزان انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر از نوع توصیفی-همبستگی بود. جامعه آماری این مطالعه دانش آموزان دختر مقطع دوم متوسطه مدارس دولتی شهر چالوس بودند. با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای نمونه ای به حجم 319 نفر انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه گرایش به تفکر انتقادی ریکتس (2003)، پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010)، پرسشنامه الگوهای ارتباطی کویرنر و فیتزپاتریک (2002) و فهرست شادکامی آکسفورد (آرگایل و همکاران، 1989) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با روش همبستگی پیرسون انجام شد.

    یافته ها

    نشان داد بین الگوهای ارتباطی خانواده با گرایش به تفکر انتقادی (34/0=r؛ 05/0>P) و شادکامی (35/0=r؛ 05/0>P) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. بین انعطاف پذیری شناختی با گرایش به تفکر انتقادی (73/0=r؛ 01/0>P) و شادکامی (69/0=r؛ 01/0>P) رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مدلیابی معادلات ساختاری مدل مبتنی بر رابطه بین الگوهای ارتباطی خانواده با گرایش به تفکر انتقادی و شادکامی با نقش میانجی انعطاف پذیری شناختی در دانش آموزان از برازش کافی برخوردار است. انتظار می رود تاثیر عواملی همچون الگوهای ارتباطی خانواده و انعطاف پذیری شناختی بر افزایش شادکامی و گرایش به تفکر انتقادی در دانش آموزان مورد توجه محققان و برنامه ریزان تعلیم و تربیت و مشاوران قرار گیرد.

    کلیدواژگان: الگوهای ارتباطی خانواده، گرایش به تفکر انتقادی، شادکامی، انعطاف پذیری شناختی
  • محمدرضا فیضی لفمجانی، ولی الله فرزاد*، علی دلاور، آناهیتا خدابخشی کولایی صفحات 76-89
    زمینه و هدف

     جوانان اعم از دانشجو در هر جامعه ای سرمایه های فکری و معنوی آن جامعه محسوب می شوند و آینده سازان آن جامعه هستند، بنابراین این افراد هستند که باید در آینده مسیولیت های آن جامعه را بپذیرند. بررسی مسایل خاص جوانان، آموزش موفق و تامین سلامت جسمی و روانی آنان از مهمترین اهداف برنامه ریزان آموزشی دولت است؛ لذا هدف این پژوهش، مقایسه اثربخشی دو روش درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و شناخت درمانی بک بر پرخاشگری و بی مسیولیتی دانشجویان بود. 

    روش بررسی

     پژوهش حاضر، از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش دانشجویان مراجعه کننده به مرکز مشاوره و خدمات بهداشت روانی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اسلامشهر در نیمسال دوم سال تحصیلی 98-1397 بود.. حجم نمونه به تعداد 45 نفر دانشجو بود که به روش نمونه گیری هدفمند ازجامعه آماری انتخاب و به صورت تصادفی به سه گروه گمارده شدند. هر دوگروه آزمایشی به مدت 10 جلسه 90 دقیقه ای در معرض آموزش قرارگرفتند. . جهت جمع آوری داده از پرسشنامه شخصیتی چند وجهی مینه سوتا 2- فرم و جهت تجزیه و تحلیل از روش اندازه گیری مکرر ترکیبی استفاده شد. 

    یافته ها

     نتایج نشان داد هر دو درمان نسبت به گروه درمان موجب بهبود معنادار پرخاشگری و  بی مسیولیتی شده اند. همچنین نتایج نشان داد «درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد» بیشتر از «شناخت درمانی بک» بر متغیر «پرخاشگری» موثر می باشد اما این تفاوت معنادار نیست؛ درحالی که میزان تاثیر «شناخت درمانی بک» بیشتر از «درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد» بر متغیر «بی مسیولیتی» موثر می باشد، که این تفاوت معنادار نیست. 

    نتیجه گیری

     با توجه به یافته ها نتیجه گرفته می شود که درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند بر بهبود پرخاشگری دانشجویان و شناخت درمانی بک بر بهبود بی مسیولیتی آن ها موثر واقع شود.

    کلیدواژگان: بی مسئولیتی، پرخاشگری، تعهد و پذیرش، شناخت درمانی بک
  • حسینعلی احسانی، منصوره شهریاری*، مهدی زارع بهرام آبادی، مهشید ایزدی صفحات 90-100
    زمینه و هدف

    در شادترین روابط زناشویی، افراد گاهی با شرایط یا مشکلات استرس زا مواجه می شوند و با این حال، روابط آنها می تواند پایدار بماند. در این شرایط، تصور می شود که تعیین اینکه کدام منابع، تاب آوری رابطه ای را فراهم می کنند،  می تواند راهنمایی برای تقویت یک رابطه زناشویی باشد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف پیش بینی تاب آوری خانواده بر اساس تعهد زناشویی و سرمایه روانشناختی شکل گرفت.

    روش پژوهش:

     پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی است؛ بدین منظور از جامعه آماری زنان و مردان متآهل شهرتکاب (از استان آذربایجان غربی) نمونه ای  باروش نمونه گیری در دسترس به حجم 296 نفر انتخاب شدند. در این پژوهش به منظور جمع آوری داده ها از  پرسشنامه تاب آوری خانواده مک کوبین و همکاران (1986)، و پرسشنامه تعهد زناشویی استانلی و مارکمن (1992) و پرسشنامه سرمایه روانشناختی لوتانز (2007)، استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش  با نرم افزار SPSS-23   مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    نتایج رگرسیون چند متغیره  نشان داد تعهد زناشویی با اطمینان 99 درصد  و از بین مولفه های سرمایه روانشناختی، خودکارآمدی با اطمینان 95درصد قادر به پیش بینی تاب آوری خانواده می باشد.

    نتیجه گیری

    در نتیجه برای رویارویی و مقابله با مشکلات و بحران ها  بر حفظ کیان خانواده و تعهد زناشویی و سرمایه روانشناختی  تاکید می شود.

    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، تاب آوری خانواده، سرمایه روانشناختی
  • اعظم عباس زاده، افسانه خواجوند خوشلی*، جوانشیر اسدی صفحات 101-112
    زمینه و هدف

    ناباروری یکی از مهمترین بحران های دوران زندگی است که منجر به مشکلات روانی و تجربیات استرس زای هیجانی شده و بر روابط متقابل زوجین تاثیرگذار است. این پژوهش با هدف تعیین اثربخشی طرحواره درمانی بر همدم گزینی-دوری گزینی و دلزدگی زناشویی در زنان نابارور انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش شبه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان نابارور شهر ساری که در 6 ماهه اول سال 1398 به مرکز ناباروری مراجعه نموده اند، بودند. تعداد 40 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 20 نفره آزمایش و کنترل قرار گرفتند. سپس افراد گروه آزمایش پروتکل طرحواره درمانی یانگ (1990) را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل نیز آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه های همدم گزینی-دوری گزینی برنشتاین و همکاران (1985) و دلزدگی زناشویی پاینز (1996) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد.

    یافته ها

    هاهنرتت3 نتایج نشان داد که طرحواره درمانی بر همدم گزینی-دوری گزینی و دلزدگی زناشویی در زنان نابارور در مرحله پس آزمون موثر است (05/0<p).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته‎ ها این پژوهش می توان از طریق طرحواره درمانی به شیوه گروهی به بهبود همدم گزینی-دوری گزینی و دلزدگی زناشویی در زنان نابارور کمک نمود.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، همدم گزینی-دوری گزینی، دلزدگی زناشویی، نابارور
  • سارا نوروزی، سیمین بشردوست*، مینا مجتبایی صفحات 113-128
    زمینه و هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی ساختاری پیش بینی آشفتگی روانی بر اساس چشم انداز زمان با میانجی گری احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی بود.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری این پژوهش را تمامی دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه آزاد اسلامی شهر تهران که در سال تحصیلی 1399-1400مشغول به تحصیل بودند تشکیل دادند، که از بین آنها، 387 نفر به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. داده ها با استفاده از پرسشنامه افسردگی، اضطراب، استرس لاویبوند و لاویبوند (1995)، پرسشنامه چشم انداز زمان زیمباردو (1999)، پرسشنامه احساس انسجام روانی فلنسبرگ (2006) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) جمع آوری شد. تحلیل داده ها با استفاده از روش معادلات ساختاری SEM و با بهره گیری از نرم افزار Amos صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد از بین ابعاد چشم انداز زمان بعد گذشته منفی و حال جبرگرا و احساس انسجام روانی با آشفتگی روانی مثبت، و ابعاد آینده، حال خوش گذران و گذشته خوب مربوط به چشم انداز زمان و انعطاف پذیری شناختی با آشفتگی روانی منفی، معنادار است (01/0>P). همچنین احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی اثر عامل های چشم انداز زمان بر آشفتگی روانی را به صورت معنادار میانجی گری می کنند (01/0> P). چشم انداز زمان، احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی در مجموع 65 درصد از واریانس آشفتگی روانی را تبیین می کنند.

    نتیجه گیری

    می توان نتیجه گرفت الگوی ساختاری پیش بینی آشفتگی روانی بر اساس چشم انداز زمان با میانجی گری احساس انسجام روانی و انعطاف پذیری شناختی دانشجویان دختر و پسر دارای برازش است.

    کلیدواژگان: آشفتگی روانی، چشم انداز زمان، احساس انسجام روانی، انعطاف پذیری شناختی
  • سحر شکوهی پور، محمد محمدی پور* صفحات 129-140
    زمینه و هدف

    مطالعات موجود دلالت بر آن دارد که بی موبایل هراسی و عادت های مرضی توام با آن، پیامدهای جسمی و روانی منفی و نامطلوبی را برای فرد به وجود می آورد؛ لذا پژوهش حاضر با هدف تعیین آموزش راهبردهای  نظم جویی فرایندی هیجان بر پرخاشگری سایبری و بی موبایل هراسی دانشجویان انجام شد.

    روش پژوهش:

     این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را همه دانشجویان مقطع کارشناسی و بالاتر دانشگاه گرگان در سال تحصیلی 1401-1400، تشکیل دادند. از  بین آنها 30 نفر به روش نمونه گیری دردسترس و با توجه به ملاک های ورود و خروج به مطالعه، به عنوان نمونه پژوهش انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش  (15 نفر) و گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، در 10 جلسه 90 دقیقه ای (هر هفته 2 جلسه) به صورت گروهی  برنامه آموزشی راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان را دریافت کردند؛ گروه کنترل به مدت 2ماه در لیست انتظار قرار گرفت. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های پرخاشگری سایبری (آلوارز گارسیا و همکاران، 2016) و نوموفوبیا (یلدریم و کوریاریا، 2015)، استفاده شد. جهت تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره، استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که تفاوت معناداری در بین میانگین نمرات پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل در متغیر پرخاشگری سایبری و مولفه های آن (شامل جعل هویت، دیداری - جنسی و پرخاشگری کلامی) و متغیر بی موبایل هراسی و مولفه های آن (شامل از دست دادن راحتی و آسایش، عدم توانایی برقراری ارتباط و از دست دادن ارتباط)، وجود داشت (001/0>P)؛ اما در مولفه عدم دسترسی به اطلاعات، تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    باتوجه به نتایج این پژوهش،  می توان آموزش راهبردهای  نظم جویی فرایندی هیجان را به عنوان یک مداخله کارآمد در جهت کاهش پرخاشگری سایبری و بی موبایل هراسی دانشجویان، پیشنهاد داد.

    کلیدواژگان: بی موبایل هراسی، دانشجویان، پرخاشگری سایبری، نظم جویی هیجان
  • سیده سارا ابوالحسنی، شهره قربان شیرودی*، محمدرضا زربخش بحری صفحات 141-156
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه‎ی اثربخشی طرحواره درمانی مبتنی بر برنامه غنی سازی ارتباطی پذیرش و زوج درمانی سیستمی تلفیقی بر تعهدزناشویی و انگیزه های بین فردی زوجین آسیب دیده از روابط فرازناشویی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش‎آزمون پس‎آزمون سه گروهی است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر بابل در نه ماهه اول سال 1398 بود. به منظور انتخاب نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، ابتدا 45 نفر انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش اول و دوم و گروه گواه جایدهی شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار پژوهش مقیاس های انگیزه های بین فردی مرتبط با آسیب مک کولیوگ و همکاران (1998) و تعهد زناشویی آدامز و جونز (1997)، استفاده شد. مداخله طرحواره درمانی مبتنی بر برنامه غنی سازی ارتباطی پذیرش لیو و مک کی (2012) و پروتکل زوج درمانی سیستمی تلفیقی فلدمن (1990) در 12 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی برای گروه آزمایش اول و دوم اجرا شد. داده ها با روش تحلیل کوواریانس و با استفاده و نرم افزار SPSS22 در سطح معناداری 05/0 تحلیل شدند.

    یافته ها

    یافته های آماری نشان داد هر دو رویکرد درمانی مورد استفاده در بهبود تعهدزناشویی و انگیزه های بین فردی شرکت کنندگان موثر بوده است (05/0< P)، طرحواره درمانی مبتنی بر برنامه غنی سازی ارتباطی پذیرش نسبت به زوج درمانی سیستمی تلفیقی فلدمن به طور معناداری بر تعهد زناشویی زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی اثربخش‎تر بود (05/0< P). همچنین بین اثربخشی طرحواره درمانی مبتنی بر برنامه غنی سازی ارتباطی پذیرش و زوج درمانی سیستمی تلفیقی فلدمن بر انگیزه های بین فردی تفاوت معنادار مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    مراکز مشاوره و کلینیک های خانواده در مورد زنان آسیب دیده از روابط فرازناشویی که در معرض پیامدهای روانشناختی پس از خیانت هستند می توانند از این دو رویکرد با اولویت مشاوره و رواندرمانی گروهی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، غنی سازی ارتباطی پذیرش، زوج درمانی، سیستمی تلفیقی، تعهدزناشویی، انگیزه های بین فردی
  • اردشیر اربابی، مجید کاشانی*، عبدالرضا ادهمی، فاطمه مدیری صفحات 157-168
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین اشکال تعارض والدین و فرزندان، نحوه استفاده و حضور آنان در شبکه های اجتماعی است. بر این اساس هدف از مطالعه حاضر تحلیل جامعه شناختی تاثیر شبکه اجتماعی تلگرام بر تعارضات تربیتی والدین و فرزندان بوده است.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش توصیفی-تحلیلی است و جامعه آماری پژوهش دانش آموزان مقطع متوسطه دوم شهر تهران هست که نمونه ای به حجم 391 نفر به روش خوشه ای مرحله ای انتخاب شد. اطلاعات مورد نیاز با استفاده از روش تحقیق پیمایشی بر پایه الگوی تعارض با والدین «فاین، جی مورلند و اندرو شوبل» و پرسشنامه محقق ساخته (حاوی9 سوال مربوط به متغیر مستقل (شکل و قالب، محتوای شبکه تلگرام) و13سوال مربوط به متغیر وابسته (نوع و سطح تعارض) گردآوری شده است. پایایی کل پرسشنامه به وسیله ضریب آلفای کرونباخ 83/0 تایید و اطلاعات گردآوری شده توسط روش های توصیفی و استنباطی به کمک نرم افزارهای spss وAmos تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش حاکی از آن است که متغیر شکل و قالب استفاده از تلگرام با ضریب (3.856) بیشترین تاثیر را بر تعارضات تربیتی در میان دانش آموزان دارد و متغیر محتوی شبکه اجتماعی تلگرام با ضریب (0.227) در مرتبه بعدی قرار دارد. درمیان متغیرهای عامل شکل و قالب استفاده از تلگرام، متغیر میزان استفاده از تلگرام درطول شبانه روز با ضریب (2.08) و ازمیان متغیرهای عامل محتوی شبکه اجتماعی تلگرام، متغیر میزان حذف مخاطبین مانند موسسه، سازمان یا مرکز در تلگرام، با ضریب (0.142) بیشترین تاثیر بر تعارضات تربیتی را دارند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های دیگر پژوهش مهم ترین عامل ایجاد تعارضات دانش آموزان با والدین مربوط به ارتباط با جنس مخالف با ضریب (1.235) و در خصوص سطح تعارض، موثرترین عامل حل اختلاف با نصیحت پذیری و احترام متقابل با ضریب (0.185) بوده است.

    کلیدواژگان: تعارض تربیتی، والدین، شبکه اجتماعی، تلگرام، دانش آموزان
  • محمد افشاری، محمدرضا سرمدی*، فائزه ناطقی صفحات 169-181
    زمینه و هدف

    تربیت جنسی یکی از ابعاد مهم تربیتی است که توجه به آن در دوره نوجوانی امری ضروری است، علی رغم مطالعات قابل توجه در این زمینه، تا کنون راهکارهای جامع و کارآمد در بهبود وضعیت تربیت جنسی نوجوانان ارایه نشده است. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی راهکارهای مناسب در کاهش شکاف بین وضعیت موجود و مطلوب تربیت جنسی در دوره اول متوسطه، از دید معلمان بوده است.

    روش پژوهش: 

    روش تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش انجام، توصیفی - پیمایشی وابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده است. روایی محتوای پرسشنامه با محاسبه ضریب لاوشه و پایایی پرسشنامه با اجرای آزمایشی و محاسبه روش دو نیمه کردن بررسی و تایید شده است. جامعه آماری پژوهش، کلیه دبیران و عوامل اجرایی مدارس متوسطه اول استان همدان در سال 1400 بوده است که تعداد 380 نفر از آنها به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند. در تحلیل داده از آزمون های آماری T وFREDMAN  در محیط نرم افزار SPSS22 استفاده شده است.  

    یافته ها

    15 راهکار در بهبود وضعیت تربیت جنسی مدارس شناسایی شد. قرار دادن محتوای مرتبط با تربیت جنسی در کتابهای درسی، موجب می شود تا همه مدارس، موظف گردند تا آن مباحث را به دانش آموزان ارایه دهند و از قبل با طراحی آموزشی، عناصر مختلف آموزشی را در نظر گرفته و آموزشی جامع و کارآمد در این زمینه داشته باشند. مشارکت اولیاء و مربیان در تربیت جنسی دانش آموزان و آماده سازی والدین از نظر عوامل انگیزشی، دانش و توانشی در تربیت جنسی نوجوانان موجب تاثیر گذاری بیشتر آموزش ها در این زمینه می شود. گنجاندن یک ساعت درسی فوق برنامه با عناوین «پسران و دختران شایسته» در مدارس موجب می شود تا بطور مشترک در سطح همه مدارس، فرصت هایی برای آموزش های مرتبط با تربیت جنسی به دانش آموزان ارایه شود. عنوان جذاب درس ، موجب علاقمندی بیشتر دانش آموزان به این مباحث می گردد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه، حیاء و کم رویی تعدادی از دانش آموزان، مانع از طرح سوالات محرمانه در زمینه مسایل جنسی می گردد، استفاده از ابزارهای غیر مستقیم آموزش نظیر صندوق های پاسخگویی به سوالات و کانال های ارتباطی غیر حضوری، می تواند در تربیت جنسی دانش آموزان موثر باشد.

    کلیدواژگان: آموزش جنسی، نوجوانی، راه حل های آموزش جنسی، نیازهای آموزش جنسی
  • نصرت جعفری، پریسا تجلی*، افسانه قنبری پناه، منصوره شهریاری احمدی صفحات 182-197
    زمینه و هدف

    پژوهش حاضر یک تحقیق توصیفی، از نوع الگویابی معادلات ساختاری می باشد که با هدف شناخت مدل علی بهزیستی روانشناختی دانش آموزان دارای نارسایی شنیداری، به  بررسی تاثیر سبک های زندگی، جو عاطفی خانواده، حمایت اجتماعی  را به واسطه امید به زندگی بر بهزیستی روانشناختی کودکان دارای نارسایی شنیداری مدارس متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1400 پرداخته است.

    روش پژوهش: 

    به کمک روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 204 نفر از دانش آموزان دارای نارسایی شنیداری به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده اند. ابزار گردآوری اطلاعات در این تحقیق شامل پرسشنامه روانشناختی بهزیستی ریف (1989)، پرسشنامه سبک های دلبستگی هازن و شیور (1987)، پرسشنامه جو عاطفی هیل برن (1964)، پرسشنامه حمایت دوستان توس زیمن و دیگران (1988)، و پرسشنامه امید به زندگی اشنایدر، هاریس اندرسون (1991) می باشد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق نشان داد که سبک های دلبستگی ایمن، اجتنابی و دوسوگرا (مضطرب) به طور مستقیم بر بهزیستی روانشناختی تاثیر دارند؛ اما به طور غیر مستقیم و تحت تاثیر نقش واسطه ای امید به زندگی تاثیری بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان ندارند.

    نتیجه گیری

    جو عاطفی خانواده به طور مستقیم و نیز به واسطه متغیر امید به زندگی به صورت غیر مستقیم بر بهزیستی روانشناختی تاثیر دارد. حمایت اجتماعی دوستان نیز به طور مستقیم و با واسطه متغیر امید به زندگی به صورت غیرمستیم بر بهزیستی روانشناختی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، سبک های دلبستگی، جو عاطفی خانواده، حمایت اجتماعی، امید به زندگی، کودکان دارای نارسایی شنیداری
  • مینا دلداده مهربان، رمضان حسن زاده، بهرام میرزاییان صفحات 198-210
    زمینه و هدف

    خانواده اولین و مهم ترین نهاد اجتماعی است و جامعه سالم در گروه خانواده سالم و خانواده سالم در گرو داشتن زوجی سالم است که در حالتی که با سطح مناسبی از رضایت زناشویی برای تحقق اهدافشان تلاش می کنند. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار بر راهبردهای مقابله ای و شرم درونی شده در پرستاران دارای تعارضات زناشویی انجام شد.

    روش پژوهش: 

    روش پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری یک ماهه با گروه گواه است. جامعه آماری شامل تمامی پرستاران مشغول به خدمت در بیمارستان دولتی امام سجاد شهرستان رامسر در سال 1399 بود. از این بین تعداد 30 زوج (90 نفر) به روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب و در گروه آزمایشی (زوج درمانی هیجان مدار) و یک گروه گواه به صورت تصادفی ساده جایگزین شدند (15 زوج در هر گروه). سپس 10 جلسه 90 دقیقه ای (هفته ای 2 جلسه) زوج درمانی هیجان مدار (جانسون، 2017) در گروه های آزمایشی انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه راهبردهای مقابله ای و شرم درونی شده جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-24 و از طریق آزمون تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که زوج درمانی هیجان مدار بر راهبردهای مقابله ای (001/0>P) و شرم درونی شده (001/0>P) در پرستاران دارای تعارضات زناشویی اثربخش است.

    نتیجه گیری

    باتوجه به اثربخشی زوج درمانی هیجان مدار در پرستاران دارای تعارضات زناشویی، پیشنهاد می شود درمانگران از این رویکرد درمانی و آموزشی استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: زوج درمانی هیجان مدار، راهبردهای مقابله ای، شرم درونی شده، پرستاران، تعارضات زناشویی
|
  • F .Eslami Hasanabadi, Hossein Mahdiyan*, Masoomeh Eslami Pages 1-10

    This research was conducted with the aim of investigating the effectiveness of reality therapy on the emotional balance and responsibility of adolescents. The research method was semi-experimental with pre-test, post-test, follow-up test and control group. The statistical population included all teenage girls of the second secondary level of Bojnoord who were studying in one of the schools of this city in the academic year of 1400-01. From among these people, 40 students who were willing to participate in the research and met the entry criteria were selected by available sampling method and were randomly divided into two groups of 20 people, experimental and control. The tools of data collection were Watson et al.'s (1988) emotional balance questionnaires and Gough et al.'s (1952) responsibility scale. The data obtained from these questionnaires were analyzed by analysis of variance with repeated measurements. The results indicated that reality therapy is effective on the emotional balance and responsibility of adolescents (P<0.01). Based on these findings, it can be said that reality therapy can have good effects on the psycho-social condition of students.

    Keywords: reality therapy, emotional balance, responsibility
  • Abdullah Eslami, Hasan Mirzahoseini*, Nader Monirpour Pages 11-24
    Background and Aim

    People use different coping strategies to face stressful situations, affecting students' academic performance. It seems that self-regulation of knowledge, human agency, and thinking styles affect the choice of coping style. The current research was conducted with the aim of providing a model of the effect of human agency and self-regulation of knowledge on the choice of coping styles with academic stress, considering the mediating role of thinking style.

    Methods

    The current research was applied in terms of purpose and based on the nature and method of data collection, descriptive-correlation type, structural equation analysis type. The statistical population included all male students of the second secondary level of theoretical branches in Kashan city in the academic year of 2014-2016, and 497 students were selected as the study sample through random sampling. Students responded to Cote's (1997) multifaceted agentive personality questionnaire, SRKS-U knowledge self-regulation questionnaire, Andler-Parker's coping styles questionnaire, and Sternberg-Wagner's (1992) thinking styles. In order to analyze the research data and to test the hypotheses, the correlation coefficient and the structural equation method were used using SPSS.26 and LISREL 8.8 statistical software.

    Results

    The results of the present study showed that the variable of agency and self-regulation of knowledge directly and positively influenced the variable of problem-oriented coping style with the mediation of thinking styles. The variable of agency and self-regulation of knowledge directly and negatively affected the variable of emotion-oriented coping style with the mediation of thinking styles. The variable of agency and self-regulation of knowledge directly and negatively affected the variable of avoidant coping style with the mediation of thinking styles.

    Conclusion

    Therefore, according to the results of educational workshops, adaptive strategies to deal with stress are suggested for students in schools.

    Keywords: Human agency, knowledge self-regulation, academic stress coping styles, thinking style
  • Mona Goli, Behnam Nemati Chelabi*, Mahsa Rkavandi, Ehteramsadat Anvarian Pages 25-34
    Background and Aim

    The present study was conducted with the aim of predicting the quality of life based on happiness and hope in single-parent teenagers.

    Methods

    The current research population was female elementary school students in Semnan city, from which 220 single parents (12 to 16 years old) who met the criteria for entering the study were selected according to the criteria. The measurement tools in this research included the World Health Organization Quality of Life Questionnaire (1991), Oxford Hills and Argyll Happiness Questionnaire (2002) and Schneider et al.'s Hope Questionnaire (1991) and statistical analysis using SPSS version 23 software and multiple regression test. It was used simultaneously.

    Results

    The results showed that happiness variables and hope components (strategic thinking and agentic thinking) can explain 23.2% of the variance of quality of life and it is significant at a level less than 0.01.

    Conclusion

    Based on the obtained results, it can be said that the quality of life of single-parent teenagers can be predicted with the help of hope and happiness.

    Keywords: quality of life, happiness, hope, single-parent teenagers
  • Farnaz Moin Mehr, GholamAli Afrooz*, Mahdi Davaee Pages 35-46
    Background and Aim

    Students' innovative and creative thinking determines important aspects of their lives; however, environmental and personality factors affecting it, have been neglected. This study was conducted with the aim of "explaining students' creativity based on spiritual vitality with the role of perfectionism".

    Methods

     The research was descriptive and structural equation modeling type. The statistical population of the study consisted of all male and female students studying in the undergraduate level of architecture schools in Tehran in the academic year 2020, of which 300 students (150 girls and 150 boys) were selected by cluster random sampling method. Abedi Creativity Questionnaire, Afrooz Spiritual Joy Questionnaire and Terry Short Questionnaire were used to collect data. Data analysis was performed at two levels of descriptive and inferential and with the necessary assumptions and with SPSS and AMOS software version 24 and at the significance level of 0.05.

    Results

    Based on the results of this study, the proposed model of causal relationships between the mentioned variables had an acceptable fit. In general, in the proposed research model, the results showed that spiritual vitality is directly and indirectly related to creativity through perfectionism in students. Also, the results showed that the relationship between spiritual vitality and perfectionism is inverse and significant.

    Conclusion

    According to the results of the research, it is suggested that the authorities, by preparing programs, in addition to increasing awareness on creativity and its development stages, have a special focus on promoting students' spiritual vitality.

    Keywords: Creativity, Spiritual vitality, Perfectionism, Student
  • Maryam Ashab Sohof, Vida Sadat Razavi Nematollahi*, Mahshid Tajrobehkar, Zahra Zeinaddiny Meimand Pages 47-60
    Background and Aim

    The present study was carried out with the aim of a comparative study of cognitive bias adjustment training and mental imagery on the verbal and visual memory of female students of the first year of high school.

    Methods

    The present study was designed and implemented as an experimental study with a pre-test and post-test design and with a control group. Subjects were randomly replaced in two experimental groups and one control group. The data was obtained using the Wechsler memory test, which was performed individually. Then, the group of cognitive bias adjustment sessions and Simonton's guided mental imagery (Karami and Moradi, 2009) were exposed to different trainings during 8 90-minute sessions, while the control group remained without any intervention. After the training of the experimental groups, the Wechsler test was again performed on the 3 groups. The data were analyzed using repeated measure analysis of variance, Bonferroni post hoc test and SPSS23 software.

    Results

    The results showed that the effect of cognitive bias adjustment training and mental imagery on verbal and visual memory is positive and significant, and according to the significance level of this test (p=0.699), it can be concluded that there is a difference between the effect of cognitive bias adjustment training and mental imagery on memory. There is no significant difference between students verbally and visually.

    Conclusion

    Teaching different ways of learning in students will have a significant contribution to their school progress due to the greater sensitivity to this segment of the society.

    Keywords: Learning, cognitive bias modulation, mental imagery, visual memory, verbal memory
  • Neda Eshagh Neymvari, Shahnam Abolghasemi*, Tahereh Hamzehpoor Haghighi Pages 61-75
    Background and Aim

    Critical thinking skills in itself are a type of cognitive skills that emphasize on cognitive strategies and the aspect of tendency to critical thinking, on the attitudinal components of thinking and the internal motivation to solve problems. The present study was conducted with the aim of determining the fit of the model based on the relationship between family communication patterns with tendency to critical thinking and happiness with the mediating role of cognitive flexibility in students.

    Research method

    The current research method was descriptive-correlation type. The statistical population of this study was the female students of the second grade of public schools in Chalus city. Using random cluster sampling, a sample of 319 people was selected. The data collection tools were Ricketts (2003) critical thinking tendency questionnaire, Dennis and Vanderwaal (2010) cognitive flexibility questionnaire, Koerner and Fitzpatrick (2002) communication patterns questionnaire and Oxford happiness inventory (Argyle et al., 1989). Data analysis was done by Pearson correlation method.

    Results

    It showed that there is a positive and significant relationship between family communication patterns with tendency to critical thinking (r=0.34; P<0.05) and happiness (r=0.35; P<0.05). There is a positive and significant relationship between cognitive flexibility with tendency to critical thinking (r=0.73; P<0.01) and happiness (r=0.69; P<0.01).

    Conclusion

    Based on the results of structural equation modeling, the model based on the relationship between family communication patterns with tendency to critical thinking and happiness with the mediating role of cognitive flexibility in students has sufficient fit. It is expected that the effect of factors such as family communication patterns and cognitive flexibility on increasing happiness and tendency to critical thinking in students will be noticed by researchers and educational planners and consultants.

    Keywords: family communication patterns, critical thinking tendency, happiness, cognitive flexibility
  • MohammadReza Feizi Lafmajani, Valiollah Farzad*, Ali Delavar, Anahita Khodabakhshi Koolaee Pages 76-89
    Background and Aim

     Young people, including students in any society, are considered the intellectual and spiritual assets of that society and are the builders of that society's future, so these people are the ones who must accept the responsibilities of that society in the future. Studying the specific issues of young people, successful education and ensuring their physical and mental health is one of the most important goals of government educational planners. Therefore the aim of this study was to compare the effectiveness of two methods of treatment based on acceptance and commitment and Beck cognitive therapy on aggression and irresponsibility of students of Islamic Azad University، Islamshahr Branch.

    Methods

    The present study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test design and follow-up with the control group and using the selection of subjects in the experimental and control groups. The statistical population of this study is students who referred to the Mental Health Counseling and Services Center of Islamic Azad University، Islamshahr Branch from April 2014 to September 2017. The sample size was 45 students who were selected by purposive sampling method from the statistical population and were randomly assigned to three groups of acceptance and commitment therapy experiments (n = 15)، cognitive therapy (n = 15) and control (n = 15). Both experimental groups were trained for 10 sessions of 90 minutes and no intervention was performed for the control group (third group). The content of the interventions in the ACT and CT experimental groups was presented in 10 sessions based on the training package. The research instrument included a Minnesota Multidimensional Personality Questionnaire 2- Reconstructed Form. In this research، the statistical model of repeated measures measurement has been used.  

    Results

     The results showed that both treatments significantly improved aggression and irresponsibility compared to the treatment group, in other words, these two treatments in the post-test and follow-up stages were able to significantly reduce the scores of aggression and irresponsibility towards the treatment group.  also the results showed that "group therapy based on acceptance and commitment" is more effective on the variable "aggression" than "Beck cognitive therapy"؛ While the effect of "Beck cognitive therapy" is more effective than "group therapy based on acceptance and commitment" on the variable "irresponsibility.

    Conclusion

    According to the findings، it is concluded that group therapy based on acceptance and commitment can be effective in improving students' aggression and Beck cognitive therapy in improving their irresponsibility.

    Keywords: Irresponsibility, Aggression, Commitment, Acceptance, Beck Cognitive Therapy
  • Hoeinali Ehsani, Mansure Shahriari*, Mehdi Zare Bahramabadi, Mahshid Izadi Pages 90-100

    The present study was conducted with the aim of predicting family resilience based on marital commitment and psychological capital. For this purpose, a random sample of 296 people was selected from the statistical population of married men and women in tatkab (from West Azarbaijan province). In this research, in order to collect data, McCubbin et al.'s family resilience questionnaire (1986) and Stanley and Markman's marital commitment questionnaire (1992) and Luthans Psychological Capital Questionnaire (2007), were used. The data obtained from the research were analyzed with SPSS-23 software. The results of multivariate regression showed that marital commitment can predict family resilience with 99% confidence and among the components of psychological capital, self-efficacy can predict family resilience with 95% confidence. As a result, in order to face and deal with problems and crises, it is emphasized on preserving family unity and marital commitment and psychological capital.

    Keywords: marital commitment, family resilience, psychological capital
  • Azam Abbaszadeh, Afsaneh Khajevand Khoshli*, Javanshir Asadi Pages 101-112
    Background and purpose

    Infertility is one of the most important crises in life, which leads to psychological problems and stressful emotional experiences and affects the mutual relations of couples. This research was conducted with the aim of determining the effectiveness of schema therapy on co-choice-avoidance and marital boredom in infertile women.

    Method

    The research design was a quasi-experimental type of pre-test and post-test with a control group. The statistical population included all the infertile women of Sari who visited the infertility center in the first 6 months of 2019. 40 people were selected by available sampling method and were randomly divided into two groups of 20 people, experimental and control. Then, the people of the experimental group were trained in Young's (1990) schema therapy protocol in 8 sessions of 90 minutes, and the control group did not receive any training. Bernstein et al.'s (1985) and Pines' (1996) marital despondency questionnaires were used to collect information. The data were analyzed using multivariate analysis of covariance test.

    Findings

    The results showed that schema therapy is effective on partner choice-avoidance and marital boredom in infertile women in the post-test stage (P<0.05).

    Conclusion

    According to the findings of this research, through schema therapy in a group way, it is possible to help to improve companionship-avoidance and marital boredom in infertile women.

    Keywords: Schema therapy, companionship-avoidance, marital boredom, infertile
  • Sara Norouzi, Simin Bashardoust*, Mina Mojtabaie Pages 113-128
    Background and objectives

    The aim of this study was to provide a structural model for predicting mental disorders based on time perspective mediated by feelings of psychological cohesion and cognitive flexibility.

    Methods

    The method of the present study was descriptive and the correlational research design was structural equation modeling. The statistical population of this study consisted of all undergraduate students of Islamic Azad University of Tehran who were studying in the academic year 2020-21, from them 387 people were selected by multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Depression, Anxiety, Stress Lovibond and Lovibond (1995) Questionnaire ٫Time perspective Zimbardo & Boyed (1999) Questionnaire٫ the Feelings of Mental Cohesion Flensburg (2006) Questionnaire, and the Dennis and Vanderwall Cognitive Flexibility Questionnaire (2010). Research data were analyzed using SEM structural equations using Amos software.

    Results

     The results showed٫ among all components of time perspective٫ past negative٫ present fatalistic and feelings of psychological cohesion with positive mental disorders٫ and components future٫ present hedonistic and past positive of time perspective and cognitive flexibility with negative mental disorders٫ is significant (P<0.01). Also feeling of psychological cohesion and cognitive flexibility significantly mediates the effect of time perspective on mental disorder (P<0.01). Time perspective٫ sense of psychological cohesion, and cognitive flexibility account for a total of 65% of the variance in psychological distress.

    Conclusion

    It can be concluded that the structural model of predicting mental disturbance based on time perspective with the mediation of psychological coherence and cognitive flexibility of male and female students is appropriate.

    Keywords: Mental disorder, Time perspective, Intolerance of uncertainty, Feeling of mental cohesion, Cognitive flexibility
  • Sahar Shokoohipour, Mohammad Mohamadipour* Pages 129-140
    Background and Aim

    The existing studies indicate that mobile phone phobia and the morbid habits associated with it cause negative and unfavorable physical and psychological consequences for the individual. Therefore, the present study was conducted with the aim of determining the training of order-seeking strategies of the excitement process on cyber-aggression and mobile phone phobia of students.

    Methods

    This was a quasi-experimental research with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research consisted of all undergraduate and higher students of Gorgan University in the academic year of 2001-2001. Among them, 30 people were selected as a sample of the study according to the available sampling method and according to the criteria for entering and leaving the study and randomly divided into two experimental groups (15 people) and the control group (15 people) were assigned in 10 90-minute sessions (2 sessions per week), the people of the experimental group received the educational program of emotion process regulation strategies as a group; The control group was placed on the waiting list for 2 months. In order to collect data, questionnaires of cyber aggression (Alvarez García et al., 2016) and nomophobia (Yıldırım & Correia, 2015) were used. To analyze the data, univariate and multivariate covariance tests were used.

    Results

     The results of the research showed that there is a significant difference between the average post-test scores of the experimental and control groups in the variable of cyber aggression and its components (including impersonation, visual-sexual and verbal aggression) and the variable of Mobile phobia and its components (including loss of comfort and convenience, inability to communicate and loss of communication) were present (P<0.001); However, no significant difference was observed in the component of lack of access to information.

    Conclusion

    According to the results of this research, it is possible to suggest the teaching of emotional process regulation strategies as an effective intervention to reduce cyber aggression and mobile phone phobia in students.

    Keywords: Mobile phobia, students, cyber aggression, thrill seeking
  • Seyedeh Sara Abolhasani, Shohreh Ghorban Shirodi*, MohammadReza Zarbakhsh Bahri Pages 141-156

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of schema therapy based on the communication enrichment program of acceptance and integrated systemic couple therapy on marital commitment and interpersonal motivations of couples affected by extramarital relationships. The current research method is quasi-experimental with a three-group pre-test and post-test design. The statistical population of the study included all women affected by extramarital relationships who referred to counseling centers in Babol city in the first nine months of 2019. In order to select a statistical sample using the purposeful sampling method, first 45 people were selected and then they were randomly placed in the first and second test groups and the control group (15 people in each group). The research tools of McCullough et al. (1998) interpersonal motivations related to injury and Adams & Jones (1997) marital commitment scales (2001)  were used. Lev and McKay's (2012) Schema therapy intervention based on acceptance communication enrichment program and Feldman's (1990) integrative systemic couple therapy protoco were implemented in 12 sessions 90-minute as a group for the first and second experimental groups. The data were analyzed by covariance analysis using SPSS22 software at a significance level of 0.05. Statistical findings showed that both therapeutic approaches used were effective in increasing Improving marital commitment and interpersonal motivation (P < 0.05). Schema therapy intervention based on acceptance communication enrichment program was significantly more effective than integrative systemic couple therapy on marital commitment and of women affected by extramarital relationships (P < 0.05). Also, no significant difference was observed between the effectiveness of schema therapy based on acceptance communication enrichment program and Feldman's integrative systemic couple therapy on interpersonal motivations(P < 0.05). As a result, counseling centers and family clinics for women affected by extramarital relationships who are exposed to psychological consequences after betrayal can use these two approaches with the priority of counseling and group psychotherapy.

    Keywords: Schema therapy, acceptance communication enrichment program, integrative systemic couple therapy, marital commitment, interpersonal motivations
  • Ardeshir Arbabi, Majid Kashani*, Abdolreza Adhami, Fateme Modiri Pages 157-168
    Background and Aim

    One of the most important forms of conflict between parents and children is their use and presence in social networks. Based on this, the aim of the present study was the sociological analysis of the effect of the Telegram social network on the educational conflicts of parents and children.

    Research method

    The research method is descriptive-analytical, and the statistical population of the research is the second high school students of Tehran city, a sample size of 391 people was selected by staged cluster method. The required information was obtained using a survey research method based on the conflict pattern with parents "Fine, J. Moreland and Andrew Schaubel" and a researcher-made questionnaire (containing 9 questions related to the independent variable (shape and format, content of the Telegram network) and 13 questions related to the variable. dependent (type and level of conflict) has been collected. The reliability of the whole questionnaire was confirmed by Cronbach's alpha coefficient of 0.83 and the collected information was analyzed by descriptive and inferential methods with the help of spss and Amos software.

    Results

    The findings of the research indicate that that the variable form and format of using Telegram with a coefficient (3.856) has the greatest effect on educational conflicts among students, and the content variable of the Telegram social network is in the next order with a coefficient (0.227). Telegram, the variable of the amount of use of Telegram during the day and night with a coefficient (2.08) and among the variables of the Telegram social network content factor, the variable of deleting contacts such as institutions, organizations or centers in Telegram, with a coefficient of (0.142) have the greatest effect on educational conflicts.

    Conclusion

    According to the other findings of the research, the most important factor in creating conflicts between students and their parents is related to the relationship with the opposite sex with a coefficient of (1.235) and regarding the level of conflict, the most effective factor in conflict resolution is adviceability and mutual respect with a coefficient of (0.185) has been.

    Keywords: Educational conflict, parents, social network, Telegram, students
  • Mohammad Afshari, MohammadReza Sarmadi*, Faezeh Nateghi Pages 169-181
    Background and Aim

    Sexual education is one of the important aspects of education that is necessary to pay attention to in the adolescent period, despite significant studies in this field, so far no comprehensive and efficient solutions have been provided to improve the situation of adolescent sexual education. The main goal of this research was to identify the appropriate solutions to reduce the gap between the current and desired sex education in the first year of secondary school, from the teachers' point of view.

    Methods

    The research method is practical in terms of its purpose, descriptive-survey in terms of its nature and method, and the tool for collecting information is a researcher-made questionnaire. The validity of the content of the questionnaire has been checked and confirmed by calculating the Laushe coefficient and the reliability of the questionnaire by testing it and calculating the bisection method. The statistical population of the research was all the teachers and executive staff of the first secondary schools of Hamedan province in 1400, of which 380 people were selected by multi-stage cluster random sampling. T and FREDMAN statistical tests were used in the data analysis in the SPSS22 software environment.

    Results

    15 strategies were identified to improve the status of sex education in schools. Placing content related to sexual education in textbooks makes all schools obliged to present those topics to students and already with educational design, consider various educational elements and comprehensive and efficient education in this have context The participation of parents and teachers in the sexual education of students and the preparation of parents in terms of motivational factors, knowledge and ability in the sexual education of adolescents makes the education more effective in this field. The inclusion of an extra-curricular lesson with the title of "deserving boys and girls" in schools will provide opportunities for education related to sexual education to students jointly at the level of all schools. The attractive title of the lesson makes students more interested in these topics.

    Conclusion

    Considering that the modesty of a number of students prevents them from asking confidential questions in the field of sexual issues, the use of indirect education tools such as question boxes and non-present communication channels can be effective in the sexual education of students.

    Keywords: Sex education, adolescence, sex education solutions, sex education needs
  • Nosrat Jafari, Parisa Tajalli*, Afsaneh Gahanbari Panah, Mansoure Shahriari Ahmadi Pages 182-197
    Background and Aim

    In our world, most of the information, data and knowledge is received and stored through the sense of hearing. The current research aimed to know the causal model of psychological well-being of students with hearing impairment based on attachment styles, family emotional atmosphere, social support and the mediating role of hope.

    Methods

    The current research is a descriptive research, of the structural equation modeling type. The statistical population of the current research included children with hearing impairment in secondary schools in Tehran in the academic year 2021. With the help of multi-stage cluster sampling method, 204 students with hearing impairment were selected as the research sample. The data collection tools in this research include: Ryff psychological well-being questionnaire (1989), Hazen and Shaver attachment styles questionnaire (1987), Hillburn's emotional atmosphere questionnaire (1964), Tos Ziman's friend support questionnaire (1988), and Schneider, Harris Anderson's hope questionnaire (1991).

    Results

    The research results showed that secure, avoidant and ambivalent (anxious) attachment styles directly affect psychological well-being. But indirectly and influenced by the mediating role of hope, they do not affect students' psychological well-being. Also, the emotional atmosphere of the family has a direct and indirect effect on psychological well-being through the hope variable. Friends' social support also, directly and indirectly, affects psychological well-being through the hope variable.

    Conclusion

    Therefore, it can be concluded that avoidant, secure and ambivalent attachment styles directly affect psychological well-being scores. But they do not play a role in explaining psychological well-being scores through hope. In other words, the hope variable has not been able to play a role in the influence of lifestyles on psychological well-being. Attachment style represents the essential innate needs for social communication among people.

    Keywords: Psychological well-being, Attachment styles, Family emotional atmosphere, Social support, Life expectancy, Children with hearing impairment
  • Mina Deldadeh Mehraban, Ramazan Hassanzadeh, Bahram Mirzaian Pages 198-210
    Background and Aim

    Family is the first and most important social institution, and a healthy society depends on having a healthy couple who strive to achieve their goals with a suitable level of marital satisfaction. The present study aimed to determine the effectiveness of emotion-oriented couple therapy on coping strategies and internalized shame in nurses with marital conflicts.

    Methods

    The current research method is a quasi-experimental one with a pre-test-post-test design and a one-month follow-up with the control group. The statistical population included all nurses working in Imam Sajjad State Hospital in Ramsar City in 2020. Among these, 30 couples (90 people) were selected by the non-random sampling method available and replaced in the experimental group (emotion-oriented couple therapy) and a control group in a simple random manner (15 couples in each group). Then, 10 sessions of 90 minutes (2 sessions per week) of emotion-oriented couple therapy (Johnson, 2017) were conducted in experimental groups. Data were collected using the internalized shame and coping strategies questionnaire. The data was analyzed using SPSS-24 software and through the analysis of variance test with repeated measurements.

    Results

    The research results showed that emotion-oriented couple therapy is effective on coping strategies (P<0.001) and internalized shame (P<0.001) in nurses with marital conflicts.

    Conclusion

    Considering the effectiveness of emotion-oriented couple therapy in nurses with marital conflicts, it is suggested that therapists use this therapeutic and educational approach

    Keywords: emotion-oriented couple therapy, coping strategies, internalized shame, nurses, marital conflicts