فهرست مطالب

نشریه روان شناسی قرآن بنیان
پیاپی 1 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • احمدرضا اخوت*، مریم قاسمی، هانی چیت چیان صفحات 7-33

    ازآنجایی که قرآن وحی ناب الهی است لازم است دانش فهم آن برای تولید علوم و معارف به صورت محققانه، مدون و مستدل ارایه شود. مقاله پیش رو در راستای چنین هدفی به روش شناسی پژوهش مبتنی بر قرآن می پردازد. ابتدا ضرورت ها و ملزومات لازم برای رجوع و فهم قرآن را به صورت پیش فرض های مقاله مطرح می کند؛ سپس به مبانی روش شناختی پژوهش های قرآنی در سطوح مختلف اعم از مبانی ناظر به مواجهه با متن قرآن و برداشت از آن، ساختار قرآن، کلمات و گزاره های قرآن، رابطه آیات و سوره های قرآن و رابطه روایات معصوم علیهم السلام با قرآن می پردازد. این مبانی، محقق را به اتخاذ قواعد و ضوابطی در روش های فهم دلالت می دهد. به همین دلیل این مقاله، مبتنی بر مبانی مطرح شده ضوابط حاکم بر روش های پژوهش را تبیین و توصیف می نماید. درنهایت فرآیند پژوهش های مبتنی بر قرآن در حوزه علوم مختلف را موردنظر قرار داده و آن را به صورت فرآیندی تشریح می کند.

    کلیدواژگان: روش شناسی، تولید علم، پژوهش مبتنی بر قرآن، اصول، مبانی، ضوابط
  • ریحانه فیاض*، رضا پورحسین، محمدرضا رضازاده صفحات 35-44

    یکی از بحث های مقدماتی و مهم در روانشناسی بالینی، بررسی عوامل و ریشه های آسیب پذیری اختلال های روانی است. چراکه آسیب شناسی اختلالات روان شناختی، در پیشگیری، تشخیص و درمان این اختلالات تاثیر بسزایی دارد. هدف این پژوهش بررسی مفهوم اختلال روانی بر اساس عامل رشدنایافتگی در قرآن است. این پژوهش از نوع مطالعات کیفی است که با روش تحلیل اختصاصی محتوای قرآن کریم با محوریت تحلیل واژه در آیات قرآن کریم صورت گرفته است. نتایج این مطالعه، حاکی از آن بود که رشدنایافتگی و به عبارت دقیق تر، غاوی بودن، عامل اصلی پذیرش القایات منفی بیرونی و درونی در انسان است. در اثر درهم کنش ویژگی رشدنایافتگی و القایات منفی، فرد دچار انواع اختلالات روانی می شود. بر اساس این پژوهش، اجزای وجود انسان که در مسیر غی (در برابر رشد) قرار می گیرد، فرد را در برابر اختلالات روان شناختی آسیب پذیر می کند. از طرف دیگر، قرارگرفتن انسان در مسیر رشد، او را در برابر اثرپذیری از القایات منفی و ابتلا به اختلالات روانی مصون می دارد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی روانی، اختلال روانی، رشد، غی، ساختار وجودی انسان
  • مهدیه دهقان نیری*، زهرا هاشمی صفحات 45-65

    برقراری ارتباط با کودک و تاثیرگذاری بر او به صورتی که اصل ارتباط مستمر حفظ شود حایز اهمیت است. برقراری ارتباط مستمر با استفاده از ابزارهای مختلف کلامی و حسی می تواند اثرات مطلوبی را در رشد تفکر، ایجاد عاطفه، پاشیده شدن بذر ایمان و اعتماد به والدین برجای بگذارد و مفهوم اعتماد و ولایت به والدین را در سنین بعد برای کودک تثبیت کند. بر اساس ساختاری که خداوند در لوح وجودی انسان قرار داده و همچنین قدرت دریافت و انتقال کلام می توان کلام را عامل ثبت حقایق در وجود انسان و نیز انتقال آن دانست. به همین دلیل در هر آموزشی در هر مقطع از دوران زندگی انسان، نقش کلام نقشی برجسته و ضروری است. بر این اساس هرقدر به این نقش توجه بیشتری شود امر آموزش سریع تر و بهتر صورت می گیرد. با عنایت به اثر فراوان کلام در تربیت و آموزش فرزند، هدف از انجام پژوهش حاضر طراحی و اعتبارسنجی مقیاس طیب سخن مبتنی بر منابع قرآنی و دینی بوده است. با توجه به ساخت مقیاس از روش توصیفی تحلیلی استفاده شده است. با استفاده از منابع و کتب مرتبط دینی و قرآن در ابتدا مضامین مرتبط استخراج و سپس به طراحی گویه ها پرداخته شد که پس از بررسی توسط متخصصین مسلط بر این حیطه درنهایت 26 گویه طراحی شد. بررسی روایی مقیاس از طریق ارزیابی روایی محتوایی، روایی ملاک و روایی صوری موردبررسی قرار گرفت. جهت تعیین پایایی مقیاس از روش آلفای کرونباخ استفاده شد. داده های حاصل از تحلیل های آماری نشان داد که روایی صوری و محتوایی و ملاک مقیاس طیب سخن قابل قبول است. محاسبه شاخص آلفای کرونباخ نیز بیان گر این موضوع است که مقیاس ساخته شده از اعتبار بالایی برخوردار است. درمجموع با توجه به نتایج حاصل از روایی و پایایی مقیاس طیب سخن می توان بیان کرد مقیاس طیب سخن ابزاری روا و پایا برای سنجش ابعاد مختلف کلام است.

    کلیدواژگان: طراحی، مقیاس طیب سخن، اعتبارسنجی
  • سمیرا فولادچنگ*، سیده راضیه طبائیان صفحات 67-79

    نگرانی در دو سر یک طیف واقع شده است، از یک سو بهنجار و از سویی دیگر نابهنجار و مرضی قلمداد می شود، هدف از پژوهش حاضر بررسی نقطه تمایز میان نگرانی سازنده و نگرانی مخرب بر اساس آموزه های قرآنی است. روش پژوهش حاضر، به صورت کیفی و مبتنی بر روش های «تدبر در قرآن»: بوده است، تدبر در سوره، تدبر مبتنی بر واژگان و تدبر مبتنی بر آیات بین سوره ها (قرآن به قرآن) ازجمله این روش ها می باشد. در این روش تمامی آیات دربردارنده ریشه «خ و ف» بررسی و یافته ها طبق نکات استخراج شده از کتب لغت و تفسیر تدوین و تنظیم شده است. «خوف» نزدیک ترین واژه به «نگرانی» است هم از جهت تقابل با امنیت و هم از جهت آن که به دو صورت مثبت و منفی در قرآن به کاربرده شده است. نگرانی سازنده ناشی از رافت و رحمت خدا بوده و مقدمه عمل با تقوا محسوب می شود و در مقابل نگرانی مخرب ناشی از احساس جدایی از امور ناپایدار دنیایی است، نگرانی منفی نیز شامل نگرانی از فقدان شرایط مطلوب در آینده و نگرانی از قرارگرفتن در شرایط سخت و ناخوشایند است. بحث و نتیجه گیری عامل اصلی در نگرانی، «توجه» است؛ اگر معطوف به امور پایدار ثابت باشد امکان تجسم موقعیت ها و تسلط بر آن ها را برای فرد فراهم آورده و امنیت بخش است و اگر معطوف به امور ناپایدار باشد سبب اضطراب و سکون فرد خواهد شد.

    کلیدواژگان: دیسترس، یوسترس، قرآن، نگرانی مخرب، نگرانی سازنده
  • مرضیه زرگری، هادی بهرامی احسان* صفحات 81-94

    خانواده یکی از ارکان اصلی جامعه با ساختار ویژه در تعریف نقش ها و وظایف فردی و اجتماعی است؛ تبیین نقش های زن و مرد در این ساختار با هدف پیش گیری از آسیب های موجود در خانواده اهمیت فراوانی دارد. نظر به اینکه قوامیت جایگاهی است که خداوند در آیه 34 سوره نساء برای مردان تعیین کرده است و این جایگاه، از جنبه های مختلف قابل بررسی است؛ هدف از پژوهش حاضر بررسی دیدگاه قرآن در مورد قوامیت و چگونگی برخورد آن با تعارض زناشویی است. روش پژوهش، روش تدبر در قرآن و به طور اختصاصی تدبر کلمه ای است که با طرح سوال از آیه 34 سوره نساء و با بررسی گزاره ها و تدبر در کلمات انجام شده است. یافته ها نشان می دهد که قوامیت مسیولیتی است که در اجتماع و به تبع آن در خانواده مردان را موظف به انجام وظایفی می کند؛ یکی از این وظایف مدیریت تعارضات در خانواده است که لازم است در راستای قوامیت باشد، انواع راه کارهای حل تعارض ازجمله وعظ، هجر و ضرب و نیز شیوه مناسب اعمال و تلفیق این راه کارها می تواند در تبیین نقش های زن و مرد، مدیریت تعارضات و درنهایت کاهش تعارضات زناشویی موثر باشد. درنتیجه قوامیت با اعمال راه کارهای مناسب، تعارضات زناشویی را در جهت کاهش آن ها و اصلاح روابط مدیریت می کند.

    کلیدواژگان: قوامیت، تعارضات زناشویی
  • فاطمه جعفری، مه سیما پورشهریاری*، فاطمه فیاض، عباس عبداللهی صفحات 95-107

    فهم چیستی و چگونگی مشکلات زوجین و خانواده ها از منبع وحیانی قرآن کریم بسیار حایز اهمیت است. حسادت ویژگی ای است که ابعاد شناختی و رفتاری و هیجانی و... دارد و در الگوهای تعاملی زوجین اثرات مخرب به بار می آورد. در همین راستا هدف پژوهش حاضر کشف معنا شناسی حسادت زوجین از منظر قرآن بود. طرح پژوهش حاضر، کیفی بوده و از روش تحلیل محتوای آیات قرآن استفاده شد. محتوای موردپژوهش با تاکید بر روش تدبر کلمه ای از سری روش های تدبر در قرآن انجام شد و واژه حسد در قرآن و کشف معناشناسی عمومی آن در سوره های بقره، نساء، فتح و فلق موردبررسی قرار گرفت. درنهایت مفهوم حسد درآیات قرآن، تفاسیر ذیل آیات، لغت نامه التحقیق، جمع بندی معناشناسی حسادت، مقدمات، لوازم و نتایج، ابعاد، مراتب و مولفه های آن بررسی گردید و تعریفی از حسادت زوجین مبتنی بر قرآن به دست آمد.

    کلیدواژگان: حسادت، حسادت زوجین، حسادت زوجین مبتنی بر قرآن
  • نسترن پورصالحی* صفحات 109-126

    کتاب کودک بر رشد زبانی، شناختی، شخصیتی و اجتماعی کودکان اثرگذار است. داشتن تعریف دقیق از این مفهوم می تواند به رشد همه جانبه کودک کمک نماید. به این ترتیب هدف از این پژوهش آن بود که بر مبنای تعریفی که علامه طباطبایی از کتاب در قرآن ارایه کرده است، به مفهوم کتاب کودک دست پیدا کنیم. برای این منظور از روش کتابخانه ای و گروه کانونی استفاده شد. 6 نفر از متخصصان که مطالعات قرآنی داشتند در گروه کانونی مشارکت داده شدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده های کیفی، سه نوع کتاب را در زندگی کودک شناسایی کرد: کتاب فیزیکی دربردارنده خاطرات و تجربیات کودک و تثبیت باورها از طریق آن؛ کتاب والدین و سبک زندگی آنان (رفتار و گفتار والدین و اطرافیان کودک، امکانات و محل زندگی او)؛ کتاب طبیعت و پدیده های طبیعی. به این ترتیب بر اساس یافته ها پیشنهاد می شود والدین از اثر ارتباطی خود بر کودک غافل نبوده و تلاش نمایند از طریق انواع کتاب های شناسایی شده رشد همه جانبه ای را برای کودک فراهم آورند.

    کلیدواژگان: کلام، تفکر، کتاب کودک، سبک زندگی، طبیعت، والدین
  • مریم سادات سیدآقا مدنی* صفحات 127-139

    ماهیت زندگی انسان به دلیل وجود مشکلات و ناگواری های اجتناب ناپذیر، از دردهای جسمانی و روانی جدا نیست. هدف روان درمانی کمک به انسان ها برای مواجهه با مسایل زندگی بدون رنج و عذاب است. بر این اساس هدف از این پژوهش آن است که با استفاده از آموزه های قرآن مجید به عنوان منبعی وحیانی برای شناخت انسان و مسایل پیرامون او، گامی در جهت کشف مولفه های موثر در درمان آسیب ها و اختلالات روانی برداشته شود. ازجمله مفاهیم نزدیک به این هدف در آیات قرآن، ذکر است که به وجهی از «خود» اشاره دارد که به پروردگارش متصل است. بنابراین برای مطالعه و استخراج الگوی تغییر، برای مواجهه با آسیب های روانی به مطالعه این مفهوم و نقش آن در ایجاد احساسات مطلوب در انسان نیاز است. برای دستیابی به این هدف پژوهش حاضر با روش کیفی و به شیوه تدبر سوره ای با محوریت سوره مبارکه «ق» انجام شد. یافته ها نشان داد عمده ترین اشکالی که در حوزه انسان وجود دارد، عدم توجه او به سیر تحول و رشد خودش است؛ یعنی فراموش می کند قرار است مسیری را طی کند تا در دنیا در مقامی استقرار پیدا کند و در آخرت نیز در آن مقام به فعلیت برسد و بر اساس آن زندگی دایمی اش را ادامه دهد؛ بنابراین مقصد اصلی درمان، قراردادن انسان در وضعیت هوشیارانه نسبت به آنچه در درون خود و روابط و پیرامونش اتفاق می افتد و خروج از غفلت و بی خبری نسبت به حقایق جاری در این ها است که با عنوان ذکر از آن یاد می شود. بر اساس نتایج به دست آمده از سوره ق، عوامل تقویت کننده این ذکر در انسان عبارت بودند از: انابه و توجه دایم به مقاصد الهی، خوف از وعید و قانون گرا بودن، داشتن خشیت و درک عظمت و موانع تحقق این ذکر نیز عبارتند از: سرگردانی و آشفتگی (در امر مریج بودن)، گیرندگی در جهت سوء و آسیب و ظهور صفات منفی (اثر فعال نشدن ذکر). همچنین این سوره اصلی ترین و مهم ترین فرآیند تحقق ذکر را توان شهادت معرفی می کند و از آن جایی که این توان، هم لازمه و هم نتیجه تحقق ذکر است، به نظر می رسد تقویت آن یکی از مهم ترین مسیرهای درمان اختلالات روانی و خروج انسان از رنج و عذاب به حساب بیاید.

    کلیدواژگان: روان درمانی، ذکر، شهادت، ادراک، انابه، خوف از وعید
  • محسن عزیزی ابرقوئی* صفحات 141-156

    روان شناسی اسلامی، به عنوان یک «مکتب»، شاخه ای معرفتی است که به توصیف، تبیین، پیش بینی و کنترل رفتار و فرایندهای ذهنی انسان به عنوان مخلوق الهی در ابعاد جسمانی، روانی، اجتماعی، اخلاقی و معنوی و با استفاده از منابع و روش های تجربی، عقلی و وحیانی می پردازد. هرچند روان شناسی اسلامی از یافته های سایر مکاتب روان شناختی معاصر، به نحو مقتضی، استفاده می کند، اما برای توصیف، تبیین، پیش بینی و توضیح مباحث کلیدی نیازمند نظامی است که بر مبنای اسلام یا برخاسته از اسلام باشد. ازجمله سرفصل های اصلی روان شناسی، بحث آسیب شناسی روانی (روان شناسی نابهنجاری) است. پژوهش حاضر، با هدف تدوین یک دیدگاه اسلامی پیرامون مبحث آسیب شناسی روانی، با استفاده از روش تحلیل مضمون و با محورقراردادن نامه امام هادی علیه السلام به مردم اهواز در تبیین مسایل مربوط به جبر و تفویض و اختیار، الگویی نظری را برای آسیب های روانی پیشنهاد می دهد. در این الگوی نظری، آسیب های روانی در سه دسته «ابتلایات (آسیب های مربوط به صحت خلقت)»، «بیماری های روانی ناشی از سوء اختیار فرد» و «آسیب های محیطی-اجتماعی» قرار می گیرد. ابتلایات به دسته هایی از قبیل ابتلا در کمال خلق، ابتلا در کمال حواس، ابتلا در ثبات عقل، ابتلا در تمییز و ابتلا در نطق و بیان تقسیم بندی می شوند. بیماری های ناشی از سوء اختیار فرد نیز به بیماری های اعتقادی، بیماری های اخلاقی، مشکلات رفتاری، بیماری های قلب و بیماری های ناشی از عدم تعقل (جنود جهل) تقسیم می شوند. آسیب های محیطی-اجتماعی نیز شامل آسیب های روانی ناشی از سوء تربیت والدین (مراقبان)، آسیب های ناشی از حکومت های ظالم و فاسد و جوامع نامناسب و آسیب های ناشی از هم نشینان بد و دوستان نامناسب می شوند. در قسمت بحث و نتیجه گیری، تلویحات الگوی نظری پیشنهادی موردبررسی قرارگرفته اند.

    کلیدواژگان: مکتب روان شناسی اسلامی، آسیب شناسی روانی، روان شناسی نابهنجاری، بیماری روانی، ابتلا
  • علی نقی فقیهی* صفحات 157-175

    در نگاه اسلامی تربیت صحیح توانمندی های شناختی، گرایشی و عملکردی موجب سلامت روان می شود که برترین نعمت الهی است و از مهم ترین ثمرات آن، خوشبختی همیشگی انسان در زندگی است. هدف پژوهش تبیین چگونگی رابطه تربیت با سلامت روانی منتهی به سعادت در نگرش اسلامی است که با روش توصیفی- تحلیلی، از آیات و روایات اهل بیت: استنباط شده است. یافته های پژوهش عبارت اند از: الف- گسترده ترین آموزه های تربیتی در اسلام در ارتباط با شکوفاسازی فطرت در جهت ارتقای شخصیت و تامین سلامت روان انسانی در ابعاد شناختی، عاطفی و رفتاری و هدایت وی به کمال مطلوب و قرب الی الله، است. ب- پرورش همه توانمندی های فطری هماهنگ با اهداف تربیتی منتهی به سلامت روان و سعادتمندی انسان می شود. ج- ازنظر اسلامی، همیشه سلامت روانی با سلامت معنوی همراه است و نمی توان کسی را که سلامت معنوی در ابعاد مختلف بر روانش حاکم نیست، کاملا سالم دانست. د- در آموزه های اسلامی، ویژگی های سلامت روانی معنوی پرورش یافتگان فطرت در ابعاد شناختی، عاطفی و عملکردی و در قلمرو فرد با خدا، خود، دیگر انسان ها و طبیعت، تبیین شده است.

    کلیدواژگان: تربیت، فطرت، سلامت روان، سلامت معنوی، سعادت
  • زهرا سادات پورسید اقایی*، مرضیه شعربافچی صفحات 177-191

    هوش هیجانی یک عنصر بنیادین از رفتار انسان است که جدا از هوش شناختی عمل می کند. این هوش، با تعادل برقرار کردن بین احساسات و عقل، می تواند انسان را به حداکثر کامیابی برساند. هدف از پژوهش حاضر استخراج مولفه های هوش هیجانی از منابع اسلامی است. روش تحقیق کیفی از نوع تحلیل محتوا است. جامعه آماری تحقیق منابع اسلامی شامل قران، نهج البلاغه و کتب روایی است. یافته های مطالعه حاضر نشان داد که مولفه های هوش هیجانی در آموزه های دینی مشاهده می شود و در واقع اسلام با ارایه راهبردهای تربیتی و اخلاقی نظیر خودشناسی، متواضع بودن، کظم غیظ، داشتن آرامش، حسن معاشرت، شرح صدر، خودمدیریتی، حفظ اعتدال، حفظ شان و زبان، انعطاف پذیری و بهزیستی سعی بر تربیت مومنانی با هوش هیجانی بالا نموده است. در نهایت به نظر می رسد لازم است برای گسترش هوش هیجانی، آموزه های قرآن و زندگی پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم را که یک مجموعه نمونه از مدیریت هیجانات در سراسر زندگی است مورد استفاده قرار داد و بر آموزش آن به دیگران به ویژه دانش آموزان، مربیان، والدین، مشاورین و روان شناسان همت گماشت.

    کلیدواژگان: هوش، هوش هیجانی، هوش هیجانی از منظر اسلام، روایات، تربیت
  • منصوره ابوالحسنی* صفحات 193-211

    یکی از موضوعات مهمی که بشر همواره در دوره های مختلف زندگی به آن پرداخته، مفهوم سبک زندگی است. سبک زندگی عبارت است از فرهنگ غالبی که افراد، قالب زندگیشان را بر آن مبنا پایه گذاری کرده و دستاوردهایی در طول زندگی از این نوع شیوه به دست می آورند. لذا دستیابی به سالم ترین سبک از اهمیت بسزایی برخوردار است. از آن جایی که قرآن از جانب خدای عزیز حکیم نازل شده و قطعا در بردارنده محکماتی در این موضوع است، هدف از این مقاله بررسی این مفهوم در قرآن کریم بود. در این مقاله از روش تدبر واژه ای و سوره ای توامان استفاده شده است. طی بررسی های به عمل آمده در سوره مبارکه جاثیه، نزدیک ترین واژه به سبک زندگی، واژه شریعت بود. خداوند ذیل آیه 18 این سوره اشاره به این مسیله دارد که شریعت اسلام مسیرهای روشنی را جهت تشخیص راه های دستیابی به حیات طیبه در دنیا و سعادت زندگی آخرت در اختیار انسان قرار داده است. به این ترتیب برمبنای نوع گرایش انسان ها به شریعت در سوره، ویژگی های دو گروه مومنین و کافرین موردبررسی قرار گرفت که از جمع بندی آن ها، سبک زندگی مومنانه (شاکرانه) و کافرانه (متکبرانه) استخراج شدند. نتایج نشان می دهند که سبک زندگی این دو گروه در هیچ فرآیندی چه در زندگی دنیا و چه در آخرت با هم همسویی ندارند. ویژگی های قالب سبک زندگی مومنانه، یقین، ذکر، تفکر، تعقل، شکر، غفران و محو اثر عملکرد متکبرین بود. هم چنین ازجمله دستاوردهای این نوع سبک زندگی می توان به دریافت بصیرت، هدایت و داخل شدن به جریان رحمت الهی، دریافت رزق طیب و فضل الهی، قرار گرفتن ذیل ولایت خدا و درنهایت رسیدن به فوز مبین اشاره کرد. ویژگی های قالب زندگی کافرین نیز عبارت بودند از استکبار، اثم و تاخیر در عمل خیر، ادبیات استهزاآمیز و غفلت. هم چنین نتایج و دستاوردهای این سبک، محرومیت از جریان رحمت الهی، بی اثر شدن اندوخته ها و اعمال دنیایی، بروز اختلاف در بین اقوام، ابتلا به افاک اثیم، خوردن مهر بر سمع، قلب و غشاوه بر بصر، خسارت و گرفتار انواع عذاب شدن است.

    کلیدواژگان: سبک زندگی، شاکر، متکبر، سبک زندگی مومنانه، سبک زندگی کافرانه
|
  • AhmadReza Okhovat*, Maryam Ghasemi, Hani Chitchian Pages 7-33

    Since the Qur'an is a pure divine revelation, the knowledge of its understanding is necessary in order to produce sciences and knowledge in a codified and reasoned manner. Toward this end, the present study examines Quran-based research methodologies. First, the necessity to refer to, and understand the Qur'an was proposed as the presupposition of the article. Afterward, it discussed a number of methodological foundations for Qur'anic research, including the principles of dealing with the text and interpretation, its structure, words, propositions, the relationship between verses and chapters, as well as the relationship of infallible narrations with the Qur'an. These principles indicate that researchers have adopted rules and regulations for understanding methods. For this reason, the present study explained and described the criteria governing research methods based on the proposed principles. Finally, it considered and described the process of Qur'an-based research in various sciences.

    Keywords: Methodology, Science Production, Quran-based Research, Principles, Foundations, Criteria
  • Reyhaneh fayyaz *, Reza Poorhosein, Mohammadreza Rezazade Pages 35-44

    Psychological vulnerability is a basic and significant issue in clinical psychology because psychopathology affects prevention, diagnosis, and psychotherapy. The present study aimed to investigate psycho-abnormality considering the factor of underdevelopment from the perspective of the holy Quran. A qualitative study with specific content analysis based on the word analysis method was used in this study. Based on the results, underdevelopment or being QUAVI is the main factor in internal and external induction acceptations. Underdevelopment and negative induction interaction cause different psychological disorders. In conclusion, the man will be vulnerable to psychological disorders when the inner Components of self stay underdeveloped. On the other hand, staying on development way protects humans from the effects of negative induction and psychological abnormality.

    Keywords: Psychopathology, Psychological disorder, Development, QHAY, The existing structure of human
  • Mahdia Dehghan Neiri, Zahra Hashmi Pages 45-65

    Communication with the child is important, and the impact on the child should be such that the principle of continuous communication is maintained. Continuous communication using various verbal and sensory tools can positively affect the development of thinking, creating emotion, and seeds of faith and trust in parents. In addition, it can establish the concept of trust and guardianship for parents at a later age for the child. According to the structure God has placed in the tablet of human existence and the power of receiving and transmitting the word, the word can be considered a factor in recording truths in human existence and transmitting them. For this reason, in any education at any stage of human life, the role of words is prominent and necessary. This study aimed to design and validate a speech scale based on Quranic and religious sources by considering the great effect of words on the upbringing and education of children. The descriptive-analytical method was used according to the construction of the scale. First related topics were extracted, and then the items were designed using related religious and Quranic sources and books. Then, 26 items were designed after reviewing by experts. The scale's validity was assessed by assessing the content, criterion, and face validity. Cronbach's alpha method was used to determine the reliability of the scale. The data obtained from statistical analyzes showed that the face and content validity and the criterion of good speech scale are acceptable. Cronbach's alpha index calculation also indicates that the constructed scale has high validity. In general, according to the results of the validity and reliability of the speech scale, it can be said that the speech scale is a valid and reliable tool for measuring different dimensions of speech.

    Keywords: Design, Pleasant Speech Scale, validation
  • Samira Fouladchang*, Seyedeh Razieh Tabaeian Pages 67-79

    The concern is located at both ends of a spectrum and is considered normal or abnormal and pathological. The present study aimed to investigate the point of difference between constructive concern (eustress) and destructive concern (distress) based on Quranic teachings. The present research method has been qualitative and based on the methods of contemplation in the Qur'an, surah, words, and verses between the surahs. In this method, all the verses containing the root "Kh and F" were examined, and the findings were compiled according to the points extracted from dictionaries and commentaries. "Fear" is the closest word to concern regarding confronting security and the fact that it is used in both positive and negative ways in the Qur'an. The eustress is the result of God's mercy and is the prelude to pious action, while distress is the feeling of separation from the unstable affairs of the world. In addition, negative concern includes concern about the lack of favorable conditions in the future and concern about being in difficult and unpleasant conditions. The main concern is "attention"; it provides the possibility of visualizing situations and mastering them if it is focused on stable things and safe, and it will cause anxiety and stillness if it is focused on dangerous things.

    Keywords: distress, eustress, Quran, destructive concern, constructive concern
  • Marzia Zargari, Hadi Bahrami Ehsan* Pages 81-94

    The family is one of the main pillars of society with a specific structure in defining individual and social roles and responsibilities. Explaining the roles of men and women in this structure is very important to prevent family injuries. Considering that consistency is a characteristic Allah has set for men in verse 34 of Surah AnNisa', this characteristic can be studied from different aspects. The present study aimed to investigate the Qur'an's view on consistency and how it deals with marital conflicts. The research method is contemplation in the Qur'an, specifically the word contemplation, which has been done by asking a question from verse 34 of Surah An-Nisa' and examining the propositions and contemplating its words. Findings showed that consistency is a responsibility that obliges men to perform tasks in society and the family. One of these tasks is to manage conflicts in the family. A variety of conflict management strategies such as advising, temporarily leaving alone, and Punishment and combining these strategies can effectively explain the roles of men and women to manage conflict and ultimately reduce marital conflicts. As a result, consistency reduces marital conflicts and leads to improved relationships by applying appropriate strategies.

    Keywords: Consistency, Marital Conflict
  • Fatemeh Jafari *, Fatemeh Fayaz, Mahsima Pourshahriari, Abbas Abdolahi Pages 95-107

    It is imperative to understand what and how the problems of couples and families are from the revealed source of the Holy Quran. Jealousy is a characteristic that has cognitive, behavioral, and emotional dimensions, etc., and it has destructive effects on the interaction patterns of couples. The present study aimed to discover the semantics of couples' jealousy from the perspective of the Qur'an. The current research is qualitative, and analysis method of Quranic verses was used. The content of the research carried out with an emphasis on the word deliberation method from the series of deliberation methods, the word Jealousy, and the discovery of the general semantics of Jealousy in the Qur'an (Surahs Baqarah, Nisa, Fatah, and Falaq) was chosen, as well as the concept of jealousy of couples. It was examined in the Qur'an. The concept of jealousy in the verses of the Quran, the interpretations of the verses, the research dictionary, the summary of the semantics of jealousy, its prerequisites, accessories and results, its dimensions, levels, and components were investigated and a definition of the jealousy of couples based on the Quran was obtained.

    Keywords: Jealousy, Jealousy of couples, Couples' jealousy based on the Qur'an
  • Nastaran Poursalehi* Pages 109-126

    Children's books affect children's language, cognitive, personality, and social development. The presence of an accurate definition of this concept can help the child's holistic development. The present study aimed to reach the concept of children's books based on the definition, that Allameh Tabatabai provided from the Qur'an. The library method and focus group have been used. Six experts who had Quranic studies were included in the focus group. The qualitative data analysis identified three types of books in a child's life: 1) a physical book contains the child's memories and experiences and establishing beliefs through it, 2) The book "Parents and their lifestyles" (behavior and speech of the parents and the child's surroundings, facilities and place of his life), 3) a book about nature and natural phenomena. Based on the findings, parents should not ignore the effect of their communication with the child and try to provide holistic development for the child through the three types of books.

    Keywords: Language, Thinking, Children's Book, Lifestyle, Nature, Parents
  • Maryam Sadat Seyed Agha Madani Pages 127-139

    The nature of human life is inseparable from physical and mental pain due to the existence of inevitable problems and misfortunes. The goal of psychotherapy is to help people deal with life issues without suffering. Accordingly, the present study aimed to use the teachings of the Holy Quran as a revelatory source to understand the man and the issues around him, to take a step towards discovering effective components in the treatment of mental injuries and disorders. Among the concepts close to this goal in the verses of the Qur'an is mentioned; Which refers to an aspect of the "self" that is attached to its Lord. Therefore, it is necessary to study this concept and its role in creating desirable emotions in humans to study and extract the pattern of change and deal with psychological damage. the present study was conducted with a qualitative method and with the method of contemplation of a surah with the focus on Surah "Q" to achieve this goal. The findings showed that the main problem in human beings is their lack of attention to their evolution and growth. That is, he forgets that he is going to take a path to establish himself in a position in this world, and in the Hereafter, he will reach that position and continue his permanent life accordingly. Therefore, the main purpose of treatment is to put the man in a state of awareness of what is happening inside himself and his relationships and surroundings and to get out of neglect and ignorance of the current truths in them, which is referred to as dhikr. According to the results obtained from Surah AH, the factors that strengthen this dhikr in human beings are: constant attention to divine intentions, fear of promise and being law-abiding, having fear and understanding of greatness and obstacles to the realization of this dhikr. In addition, wandering And confusion (in the matter of being current), receptivity in the direction of harm, and the emergence of negative traits (the effect of not activating dhikr). Furthermore, this surah introduces the main and most important process of realization of dhikr as the power of martyrdom, and since this power is both a necessity and a result of the realization of dhikr, it seems that strengthening it is one of the most important ways to treat mental disorders and human departure. It is considered suffering.

    Keywords: Psychotherapy, Mention, Martyrdom, Perception, Anaba, Fear of Promise
  • Mohsen Azizi Abarghoi Pages 141-156

    Islamic psychology as a "doctrine " is a branch of knowledge that describes, explains, predicts, and controls human behavior and mental processes as a divine creation in physical, psychological, social, moral, and spiritual dimensions by using resources and experimental, rational, and revelatory methods. Although Islamic psychology uses the findings of other contemporary psychological doctrines as appropriate, it needs a system based on Islam or originating from Islam to describe, explain, predict, and explain key issues. Among the main topics of psychology is the discussion of psychopathology (abnormal psychology). The present study, with the aim of formulating an Islamic perspective on the topic of psychopathology, using the Thematic analysis method and focusing on Imam Hadi's letter to the people of Ahvaz in explaining the issues related to predestination, delegation, and discretion, developed a theoretical model for the harms of Psychic suggests. In this theoretical model, mental injuries are categorized into three classifications of ailments (injuries related to the health of creation, mental illnesses caused by a person's abuse of will, and environmental-social injuries). The afflictions (Ibtila) themselves are divided into categories such as afflictions in the perfection of character, afflictions in the perfection of the senses, afflictions in the stability of reason, afflictions in differentiation, and afflictions in speech and expression. Diseases caused by a person's abuse of will are also divided into belief diseases, moral diseases, behavioral problems, heart (Qalb) diseases, and diseases caused by lack of reasoning (Jonoud Jahl). Additionally, Environmental-social damages include mental damage caused by bad parenting (or caregivers), damages caused by cruel and corrupt governments and inappropriate societies, and damages caused by unreliable companions and friends. Throughout the discussion and conclusion section, the implications of the proposed theoretical model have been examined.

    Keywords: Doctrine of Islamic Psychology, Psychopathology, Abnormal Psychology, MentalIllness, Affliction (Ibtila)
  • Ali Naghi faghihi* Pages 157-175

    In the Islamic view, the correct nurture of cognitive, behavioral, and functional abilities leads to mental health, which is the highest blessing of God, and one of its most important results is the eternal happiness of man in life. According to an Islamic perspective, the research aims to explain the relationship between nurture and mental health, leading to happiness. This aim has been deduced from the verses and hadiths of Ahl al-Bayt by the descriptive-analytical method. According to the findings, A. Effective Islamic educational training is related to nature flourishing to improve the personality and provision for mental health in diagnosis, emotional, behavioral, and guiding to perfection and closeness to God. B. Cultivating all-natural abilities with the purpose of education leads to mental health and happiness among humans. C. In Islam, mental health is always linked to spiritual health, so someone without spiritual health within his psyche cannot be considered totally healthy. D. In Islamic teachings, the spiritual and mental health of those who are nurtured by nature is described in cognitive, emotional, and functional terms and in terms of God, human beings, and nature.

    Keywords: Nurture, Nature, Mental Health, Spiritual Health, Happiness
  • Zahra sadat PourseyyedAghaei*, Marzieh Shearbafchizadeh Pages 177-191

    Emotional intelligence is a fundamental element of human behavior that operates independent of cognitive intelligence. This type of intelligence, by making a balance between emotions and ration, can guide a human to reach the highest success. The purpose of the present study is to extract the components of emotional intelligence from Islamic resources. The research method is qualitative and content analysis type and the statistical resources are Islamic references including The Qur’an, Nahj al-Balāghah, and Islamic narration books. The results of the present study showed that the components of emotional intelligence had existed in Islamic instructions centuries before they were mentioned in psychology. In fact, Islam by presenting some educational and ethical guidelines such as self-knowledge, modesty, restraining anger, serenity, geniality, Sharh-e Sadr (open-heartedness), self-management, moderation, keeping one’s dignity and tongue, flexibility, and well-being, has attempted to educate believers to have high emotional intelligence.

    Keywords: Intelligence, Emotional intelligence, Islam, Islamic narrations (Revāyāt)
  • Mansoureh Abolhasani Pages 193-211

    One of the important topics that humans have always dealt with in different periods of life is the concept of lifestyle. Lifestyle is the dominant culture that people base their life on and gain achievements during their life from this type of method. Therefore, achieving the healthiest style is very important. Since the Qur'an was revealed by the dear and wise God and it contains provisions on this subject that block the way of any harm, the purpose of this article was to examine this concept in the Holy Qur'an. In this article, the word and surah method of thinking together is used. According to the investigations carried out in Surah Jathiyah, the closest word to lifestyle is the word, Sharia. God refers to the issue under verse 18 of this sura that Islamic law has provided clear paths to identify the ways to achieve a good life in this world and happiness in the afterlife. In this way, the characteristics of the two groups of believers and disbelievers in the Surah were examined, and from their summation, the lifestyles of believers (grateful) and disbelievers (arrogant) were extracted. The results show that the lifestyles of these two groups do not align with each other in any process, both in this world and in the hereafter. The characteristics of the religious lifestyle format were certainty, remembrance, thinking, rationalization, gratitude, forgiveness, and erasing the effect of arrogant actions. Also, among the achievements of this type of lifestyle, we can mention receiving insight, guidance and entering into the flow of divine mercy, receiving good sustenance and divine grace, coming under the guidance of God, and finally reaching a clear victory. The characteristics of the unbelievers' lifestyle were arrogance, guilt, delay in doing good, sarcastic literature, and negligence. Also, the results and achievements of this style, deprivation of the flow of divine mercy, the ineffectiveness of worldly savings and actions, the appearance of differences among ethnic groups, suffering from evil eyes, eating seal overhearing, heart and membrane oversight, damage and suffering from all kinds of torment.

    Keywords: Lifestyle, Grateful, Arrogant, Religious lifestyle, Unbelieving lifestyle