فهرست مطالب

علوم و فنون مدیریت اطلاعات - سال نهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1402)

نشریه علوم و فنون مدیریت اطلاعات
سال نهم شماره 1 (پیاپی 30، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/01
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد حسن زاده صفحات 7-16

    پسوند مجازی به کسب وکارها و موجودیت های جهان واقعی الصاق شده است. تا چند سال پیش با مشاهده واژه مجازی، فضاهایی مانند وبسایت، شبکه اطلاعاتی، کتابخانه های دیجیتال و غیره به ذهن متبادر می شد. اما امروزه بیشترین وقت شهروندان در فضاهایی سپری می شود که تماما مجازی هستند. فروشگاه ها، کسب وکارها، فعالیت های پولی و مالی، تفریحات و سرگرمی، و غیره همگی در حال انتقال به فضای مجازی هستند. حرکت شتابان در پیوستن به فضای زیست مجازی حالتی از ناهماهنگی و واماندگی را در بین کسب وکارها و به ویژه سازمان ها ایجاد کرده است. بسیاری از آنها نسبت به تحول دیجیتال اقدام کرده و برنامه هایی را به اجرا گذاشته اند، اما به نظر می رسد این فرایند به اندازه کافی برای برآورده کردن نیازمندی ها متناسب نیست و سازمان ها لازم است که تحول مجازی را به عنوان حلقه تکمیل کننده و چتر پوشش دهنده اقدامات پراکنده در دستور کار خود قرار دهند. در این نوشتار به صورت اجمالی اما مفید، مفهوم تحول مجازی و ملزومات و گام های آن تبیین گردیده است. تلاش شده است که تحول مجازی از ابعاد مختلف مورد بررسی قرار گیرد و بازیگران آن به خوبی شناسایی و معرفی شوند. شش گام معرفی شده در این نوشتار می تواند راهنمایی برای مدیران، در مسیر تحول مجازی باشد. این نوشتار به عنوان سرآغاز مطالعات دامنه دار در خصوص مفهوم تحول مجازی در نظر گرفته می شود.

    کلیدواژگان: تحول مجازی، محتوای دیجیتال، آمادگی مجازی، مدل عملیاتی
  • محمد رزاقی، عزیز هدایتی خوشمهر*، ابوالفضل قاسم زاده علیشاهی، رحیم شهبازی صفحات 17-44
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش نگرش دانشجویان، کیفیت سیستم و مدیریت دانش در رفتار استفاده از یادگیری الکترونیکی با میانجی گری پذیرش یادگیری الکترونیکی در بین دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان فارس انجام شده است.
    روش
    این پژوهش از نظر هدف و ماهیت، کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دانشجویان دانشگاه فرهنگیان استان فارس در سال تحصیلی 1401-1400، به تعداد 4450 نفر تشکیل دادند که از طریق جدول کرجسی و مورگان، تعداد 351 نفر به عنوان نمونه از طریق روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شدند. برای سنجش متغیرهای پژوهش از پرسشنامه استاندارد نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیکی اکبر (2013)، پرسشنامه محقق ساخته کیفیت سیستم، پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش شرون لاوسون (2003)، پرسشنامه محقق ساخته پذیرش یادگیری الکترونیکی و پرسشنامه استاندارد استفاده واقعی از سیستم یادگیری الکترونیکی اکبر (2013) استفاده شد.روایی پرسشنامه ها، با روش های روایی محتوایی و سازه (تحلیل عاملی تاییدی) مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی نیز با روش آلفای کرونباخ به ترتیب 89/0، 79/0، 94/0، 82/0 و 86/0 برآورد شد و مورد تایید قرار گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات در دو سطح توصیفی و استنباطی (مدل معادلات ساختاری) انجام گرفت که از طریق نرم افزارهایSPSS 24  و Lisrel 8.8 اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج بیانگر آن است که بین متغیرهای نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیکی با پذیرش یادگیری الکترونیکی (52/0β=)،کیفیت سیستم با پذیرش یادگیری الکترونیکی (89/0β=)، مدیریت دانش با پذیرش یادگیری الکترونیکی (67/0β=) و پذیرش یادگیری الکترونیکی با استفاده واقعی از سیستم (17/0β=)، رابطه علی مثبت و معنی داری وجود دارد. نگرش دانشجویان نسبت به یادگیری الکترونیکی، کیفیت سیستم و مدیریت دانش با میانجی گری پذیرش یادگیری الکترونیکی اثر غیرمستقیمی بر استفاده واقعی از سیستم یادگیری الکترونیکی دارد. بنابراین، اثر میانجی پذیرش یادگیری الکترونیکی در این پژوهش مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های این پژوهش می توان دریافت، افزایش در نمرات نگرش دانشجویان، کیفیت سیستم، مدیریت دانش و پذیرش یادگیری الکترونیکی با افزایش در رفتار استفاده از یادگیری الکترونیکی دانشجویان همراه خواهد بود. با توجه به یافته های پژوهش، به سیاست گذاران و مدیران دانشگاهی پیشنهاد می شود با برگزاری کارگاه ها و دوره های آموزشی، ضمن توجه به متغیرهای پژوهش حاضر، زمینه را برای استفاده واقعی و پذیرش یادگیری الکترونیکی در فرآیند یادگیری دانشگاه فرهنگیان مهیاء کنند.
    کلیدواژگان: کیفیت سیستم، مدیریت دانش، یادگیری الکترونیکی، دانشگاه فرهنگیان، دانشجویان، استان فارس
  • زهرا تهوری*، مهدیه میرزابیگی صفحات 45-80
    هدف
    هدف پژوهش حاضر مرور نظام مند پژوهش های انجام شده در موضوع رفتارهای فرمول بندی پرسش جستجو در کودکان و نوجوانان به منظور شناسایی موانع و راهکارهای فرمول بندی جستجو است.
    روش
    این پژوهش با روش مرور نظام مند براساس سیاهه ارایه شده در پژوهش خو، کانگ و سانگ (2015) انجام شد. بدین منظور، پژوهش های حوزه فرمول بندی پرسش در کودکان و نوجوانان در پایگاه های اطلاعاتی فارسی زبان و پایگاه های معتبر انگلیسی زبان شناسایی شد. در نهایت، 2 پژوهش فارسی و 45 پژوهش انگلیسی جهت بررسی نهایی و پاسخ به پرسش های پژوهش انتخاب شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در فرایند فرمول بندی پرسش جستجوی کودکان و نوجوانان، ضعف املایی، مهارت نداشتن در تایپ، دانش کم دامنه، محدودیت واژگانی، توانایی شناختی کم، نداشتن مهارت ارزیابی و انتخاب نتایج بازیابی شده، اتکاء به جستجوی مروری، استفاده از کلیدواژه های زبان طبیعی، ناتوانی در استفاده از عملگرهای منطقی، ضعف در فرمول بندی مجدد پرسش، و توان کم در وظایف پیچیده مهم ترین موانع و مشکلات پیش روی کودکان و نوجوانان در فرمول بندی پرسش جستجو است. طراحی رابط کاربر مناسب برای کودکان و نوجوانان با به کارگیری رابط های دیداری و شنیداری، ابزار کنترل املاء و پیشنهاد پرسش و آموزش استفاده از رابط کاربری و فرمول بندی پرسش جستجو به کودکان و نوجوانان، به عنوان راه حل هایی برای رفع موانع فرمول بندی پرسش جستجو ارایه شده است.
    نتیجه گیری
    با توجه به پژوهش های گسترده ای که در سطح جهان در حوزه فرمول بندی پرسش جستجو در کودکان و نوجوانان انجام شده است و با توجه به تفاوت های زبانی، فرهنگی و سواد رسانه ای کودکان و نوجوانان ایرانی، جای این نوع پژوهش ها در بافت ایران خالی است. به نظر می رسد پیش از آموزش استفاده از رابط های کاربری و سواد رسانه های دیجیتالی به این قشر، شناخت رفتارهای فرمول بندی پرسش کودکان ایرانی ضرورت داشته باشد.
    کلیدواژگان: فرمول بندی پرسش جستجو، کودکان و نوجوانان، رابط کاربر، پایگاه های اطلاعاتی
  • یونس یونسیان*، محمدرضا وصفی صفحات 81-110
    هدف

    خاطرات نوستالژیک در شبکه های اجتماعی، با یادآوری اینکه زندگی همیشه هم دشوار نبوده است، حس ثبات و توانایی گذر از دشواری ها را به انسان القاء می نماید. هدف تحقیق حاضر طراحی و تبیین معیارهای نقشه جغرافیای نوستالژی براساس مدیریت اطلاعات شبکه های اجتماعی با رویکرد کیفی، براساس سازه های مشخصه های شبکه های اجتماعی برای نوستالژی دیجیتال، عناصر بازیابی اطلاعات گذشته برای یادآوری خاطرات، ویژگی های فردی کاربران شبکه های اجتماعی، طبقه بندی محوری تجربه نوستالژیک و نوستالژی براساس موقعیت جغرافیایی کاربر است.

    روش

    روش تحقیق، تحلیل کیفی براساس تحلیل محتوا و با بهره گیری از نرم افزار مکس.کیو.دی.ای. است. تحلیل محتوا در اینجا، روشی برای برداشت و درک مناسب از اطلاعات ظاهرا نامرتبط و مشاهده نظام مند اشخاص، تعاملات و موقعیت ها است. جامعه مورد مطالعه این تحقیق شامل سه گروه است:گروه اول، اساتید دانشگاهی صاحب نظر در حوزه مورد بررسی (خبرگان آکادمیک)،گروه دوم، متخصصان شاغل در کسب وکارهای فعال در حوزه بازاریابی مبتنی بر شبکه های اجتماعی (خبرگان صنعت)، وگروه سوم، کاربران ایرانی در شبکه های اجتماعی اینستاگرام، فیس بوک و توییتر (ذی نفعان مردمی) . روش نمونه گیری در این تحقیق، تکنیک گلوله برفی است. جهت اجرای بخش کیفی پژوهش، نظرات 15 نفر از خبرگان، در قالب مصاحبه، در فاصله زمانی بهار 1400 گرد آوری شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از این پژوهش، معیارهای نقشه ملی جغرافیای نوستالژی براساس مدیریت اطلاعات شبکه های اجتماعی عبارتند از: مشخصه های شبکه های اجتماعی برای نوستالژی دیجیتال، عناصر بازیابی اطلاعات گذشته برای یادآوری خاطرات، ویژگی های فردی کاربران شبکه های اجتماعی، و نوستالژی براساس موقعیت جغرافیایی کاربر و طبقه بندی محوری تجربه نوستالژیک. مهم ترین یافته پژوهش حاضر تعداد به اشتراک گذاری محتوای نوستالژی، با بیشترین فراوانی در مشخصه های شبکه های اجتماعی برای نوستالژی دیجیتال؛ بازیابی اطلاعات گذشته براساس تکرار، دارای بیشترین فراوانی در عناصر بازیابی اطلاعات گذشته برای یادآوری خاطرات؛ و عامل سن کاربر دارای بیشترین فراوانی در ویژگی های فردی کاربران شبکه های اجتماعی، تعیین شدند.

    نتیجه گیری

    با توجه به محتوای نوستالژیک در شبکه های اجتماعی، می توان گفت که جغرافیای نوستالژی، یکی از مباحث اصلی حوزه جامعه شناسی و شناخت علایق و عادات مردم است. مفهوم جغرافیای نوستالژی تاثیرات مهمی بر رفتار و دانش عاطفی و تجربی انسان داشته و بسیاری از پژوهشگران علوم بر این باورند که این مفهوم در الگو های شناخت شناسی جوامع نیز تاثیرهای غیرقابل اغماضی دارد. بسیاری از احساس های بشری که در قالب مفاهیمی چون دلتنگی، نوستالژی و دلتنگ شدن بر انسان عارض می شود، با مفهوم جغرافیای نوستالژی و هویت جغرافیایی رابطه خاصی دارد. اینکه هویت جغرافیایی چگونه می تواند در این عرصه ها رفتار و احساس های بشری را کنترل کند، از نتایج اصلی اجرای این تحقیق است. در نهایت، یکی از بحث های اصلی در این تحقیق، تقسیم بندی نوستالژیا در جامعه کاربران ایرانی است، که در قالب نسل های فرهنگی ایران تدوین شده است.

    کلیدواژگان: نقشه ملی، جغرافیای نوستالژی، شبکه های اجتماعی، بازیابی اطلاعات، تحلیل محتوا، مدیریت اطلاعات
  • زرغام خاوری نصیرمحله، رضا کریمی* صفحات 111-138
    هدف
    ماموریت سازمان های پژوهشی و آموزشی، آن ها را به سازمانی دانش بنیان تبدیل کرده است که جهت عملکرد موثر و دستیابی به چشم انداز، نیازمند برخورداری از راهبرد مناسب و شفاف در این زمینه هستند. لذا، هدف پژوهش حاضر شناسایی و اولویت بندی نیازمندی های مدیریت دانش در موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی است. نیازمندی های مدیریت دانش مبتنی بر ادبیات پژوهش، از پیشینه های پژوهش و پرسشنامه های استاندارد و طوفان فکری، براساس دیدگاه خبرگان و مدیران موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی با روش دلفی فازی و کاربست تکنیک فاصله ای اولویت بندی شدند.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی، از نظر روش پژوهش و گردآوری داده ها توصیفی از نوع پیمایشی، از نظر مبنای نوع داده های گردآوری شده از نوع کمی بوده و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه بوده است. خبرگان مطالعه حاضر، مدیران موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی و متخصصان مدیریت دانش در سال 1400 هستند. شیوه نمونه گیری جامعه پژوهش قضاوتی بوده و نمونه ها براساس خبرگی بوده است. معیارهای پژوهش از بررسی مطالعات مدیریت دانش در موسسات استخراج شد. برای تحلیل معیارهای پژوهش، دو پرسشنامه خبره سنجی فازی و اولویت سنجی کداس بین خبرگان توزیع شد. پرسشنامه های خبره سنجی با تکنیک دلفی فازی، و پرسشنامه های اولویت سنجی با تکنیک کداس ارزیابی شدند. به دلیل اینکه مقوله های پرسشنامه از مرور پیشینه مقالات بین المللی و داخلی معتبر حوزه های مدیریت دانش در موسسات به دست آمد، هر دو پرسشنامه خبره سنجی و اولویت سنجی، از روایی مطلوبی برخوردار بودند. همچنین به دلیل انتخاب حجم مناسب نمونه (15 نفر) و غربال معیارها، پرسشنامه اولویت سنجی از پایایی برخوردار بود.حجم نمونه در این پژوهش برابر 15 نفر بود که برای روش های خبره محور دارای ماهیت قضاوتی، عدد مطلوبیاست.
    یافته ها
    بر مبنای تحلیل کداس، اولویت اول عوامل هم راستا کردن فعالیت های مدیریت دانش با چشم انداز و ماموریت سازمان، اولویت دوم فراهم بودن زمینه ارتباطی افراد سازمان از طریق تکنولوژی های ارتباطی (اینترنت، اینترانت، چت روم، وبینار و...)، اولویت سوم حمایت مدیران اجرایی سطح بالا از فعالیت های دانشی، اولویت چهارم وجود سیستم هایی برای جذب و انتقال ایده ها و تجارب جدید، اولویت پنجم پایگاهی برای آرشیو اطلاعات پروژه های انجام شده، اولویت ششم روزآمدسازی مداوم دانش تخصصی سازمان، اولویت هفتم ارتقای آگاهی کارکنان در زمینه مزایای به کارگیری دانش، اولویت هشتم زمینه وجود فرایند دریافت نیازهای بهره برداران از طریق واحدهای اجرایی و نیز مشارکت مستقیم آنها در اجرای طرح ها، به ترتیب 8 اولویت را در نیازمندی های مدیریت دانش در سازمان دارند. پیشنهاد های کاربردی پژوهش به این شرح است: انتصاب مدیر برنامه های دانشی برای توسعه دارایی های دانش سازمان؛ ایجاد تیم های کسب وکار مبتنی بر فناوری اطلاعات؛ توسعه و گسترش علت و هدف مدیریت دانش با کمک و حمایت مدیران ارشد جهت استقرار مدیریت دانش در موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی؛ موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی به جای اینکه مدیریت دانش را سیستمی برای نگهداری و ذخیره دانش خود تلقی کند، بایستی با ایجاد نقشه دانش، بانک های اطلاعاتی ایجاد نماید، تا تمامی پرسنل سازمان را شناسایی نموده و برحسب تخصص و دانش خاص، اطلاعات آن ها ذخیره گردد، تا در مواقع مورد نیاز جهت رفع نیاز سازمان به آن اطلاعات دسترسی داشته باشد.
    نتیجه گیری
    شناسایی و اولویت بندی نیازمندی های مدیریت دانش در سازمان، به مدیران کمک می کند تا با توجه به حوزه گسترده و متنوع مباحث و موضوعات موجود در این حوزه، منابع محدود مالی، زمانی و انسانی خود را جهت پیاده سازی مدیریت دانش به موارد ارجح و اولویت دار اختصاص دهند.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش سازمانی، موسسه مطالعات و پژوهش های بازرگانی، کارکنان، مدیران سازمان
  • محمدمهدی دوالی*، امیرسینا نقدزاده، نسرین رسولی صفحات 139-170
    هدف

    هدف تحقیق حاضر طراحی مدل هوشمندسازی سازمانی شرکت فومن شیمی براساس تحلیل داده بنیاد بوده است.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع کیفی بوده که با روش گرندد تیوری انجام شده است. جامعه آماری شامل کلیه مدیران و کارشناسان خبره شرکت فومن شیمی بوده و نمونه آماری به شیوه‎ای هدفمند انتخاب شد و با تعداد 13 نفر، اشباع نظری حاصل شد. ابزار گردآوری اطلاعات نیز مصاحبه های نیمه ساختاریافته با خبرگان حوزه هوشمندسازی شرکت فومن شیمی بود.

    یافته ها

    براساس نتایج حاصل از بخش کیفی، با نرم افزار Atlas.ti 95 کد باز شناسایی شد که در 17 مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی طبقه بندی شدند. مقولات اصلی شامل عوامل علی، عوامل زمینه ای، پیامدها، راهبردها و مفهوم هوشمندسازی می باشند. مقوله های فرعی مربوط به مفهوم هوشمندسازی عبارتند از: ابزاری برای سازگاری با تغییرات محیطی، تبدیل سازمان به سازمان یادگیرنده، استفاده از تکنولوژی در فرآیندهای مختلف سازمان. مقوله های فرعی عوامل علی شامل: عوامل سازمانی، عوامل انسانی، عوامل فنی، عوامل اقتصادی است. مقوله های فرعی مربوط به شرایط زمینه ای شامل: فرهنگ سازمانی، بسترهای تصمیم گیری، بسترهای قانونی، مهارت های تجاری بوده و مقوله های فرعی مربوط به راهبردها نیز عبارت است از: راهبردهای تصمیم گیری، راهبردهای اقتصادی، ارتقای فرهنگ سازمانی، فراهم سازی زیرساخت ها و فناوری لازم. پیامدها نیز دارای دو زیرمقوله فرعی پیامد منفی و مثبت می باشد.

    نتیجه گیری

    امروزه سازمان ها با شرایط در حال تغییر اقتصادی، فنی، اجتماعی، فرهنگی، و سیاسی مواجه اند که بقاء آنان در چنین شرایط رقابتی و بسیار پیچیده، به هوشیاری و پاسخ به موقع و مناسب به این تغییرات بستگی دارد که لازمه سازگاری و پاسخ مناسب، هوشمندسازی سازمان و استفاده درست از سرمایه فکری سازمان می باشد. لذا، با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، مدیریت و هییت مدیره شرکت فومن شیمی باید هوشمندسازی سازمان را سرلوحه کار خود قرار دهند. مدل نهایی این تحقیق می تواند در پیاده سازی و عملیاتی کردن این مفهوم مفید واقع گردد.

    کلیدواژگان: هوشمندسازی، هوشمندسازی سازمان، تحلیل داده بنیاد، شرکت فومن شیمی
  • ابوذر گرکوهی، سید علیرضا موسوی*، کامبیز حیدرزاده هنزایی، محمدعلی عبدالوند صفحات 171-206
    هدف

    قرارداد هوشمند فروش آنلاین، پروتکلی است که برای تنظیم توافق نامه هوشمند الکترونیکی بین خریدار و فروشنده تهیه و براساس اطلاعات مربوط به شرایط قرارداد، منعقد و به طور خودکار اجرا می شود. هدف پژوهش حاضر، شناسایی عوامل علی موثر بر قرارداد هوشمند فروش آنلاین و پیامدهای آن با استفاده از مرور نظام مند پیشینه است.

    روش

    در این پژوهش از مرور نظام مند استفاده شد. این روش یکی از انواع روش تحقیق کیفی است که برای بررسی پدیده ها و شناسایی مقوله ها براساس ادبیات پژوهش مورد استفاده قرار می گیرد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه مقالات پژوهشی حاصل از مطالعات کمی و کیفی در خصوص قرارداد هوشمند و کسب وکارهای هوشمند به دو زبان فارسی و انگلیسی است. با هدف شناسایی عوامل موثر بر قرارداد هوشمند فروش و پیامدهای آن، نهایتا30 مقاله مرتبط با موضوع تحقیق در بازه زمانی 2009 تا 2022 به زبان فارسی و انگلیسی با رویکرد مرور نظام مند انتخاب و مطالعه شدند و متن مقالات با بکارگیری رویکرد نظریه داده بنیاد و با استفاده از نرم افزار مکس کیودا شماره 20 کدگذاری باز، محوری و انتخابی تحلیل شدند. از قابلیت اعتماد و ضریب کاپای کوهن به عنوان معیاری برای جایگزینی روایی و پایایی استفاده شد.

    یافته ها

    با تحلیل مقالات جمع آوری شده، در مرحله کدگذاری، 678 مقاله انگلیسی و فارسی شناسایی شد که پس از بررسی های علمی، تعداد 94 مقاله مرتبط با موضوع پژوهش دسته بندی و در نهایت تعداد 30 مقاله شمول تشخیص داده شد.در ادامه فرآیند تحلیل داده ها، از طریق کدگذاری محوری، مفاهیم در شش دسته مقوله پدیده مرکزی، شرایط علی، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها دسته بندی گردیدند. پژوهش حاضر منجر به ارایه الگوی پارادایمی با عنوان قرارداد هوشمند فروش آنلاین و پیامدهای آن با استفاده از مرور نظام مند شد.

    نتیجه گیری

    قراردادهای هوشمند فروش آنلاین، برنامه هایی هستند که روی بلاکچین ذخیره می شوند و در صورت برآورده شدن شرایط از پیش تعیین شده، اجرا می شوند. آن ها به طور معمول برای خودکارسازی اجرای توافق شده، مورد استفاده قرار می گیرند تا همه شرکت کنندگان بتوانند فورا و بدون دخالت واسطه یا اتلاف زمانی، از نتیجه مطمین شوند. همچنین می توانند یک گردش کار را به صورت خودکار انجام دهند و در صورت برآورده شدن شرایط، اقدام بعدی را آغاز کنند. قراردادهای هوشمند فروش از این جهت کارآمد هستند که موضوع اعتماد را به کلی حل کرده اند و برای تایید، اعتبارسنجی، ضبط و اجرای شرایط مورد توافق بین طرفین، از بلاکچین استفاده می کند. مدل ارایه شده، عوامل علی موثر بر قرارداد هوشمند فروش آنلاین و پیامدهای آن به خوبی مشخص می نماید و شرکت های پیشرو می توانند در بستر بلاکچین، از این مدل پیشنهادی در فروش های آنلاین خود استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: قرارداد هوشمند، فروش آنلاین، بلاکچین، تئوری داده بنیاد، مرور نظام مند پیشینه پژوهش
  • طیبه آباش، فهیمه باب الحوائجی*، داریوش مطلبی صفحات 207-228
    هدف
    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد و شاخص های ممیزی دانش در کتابخانه های دانشگاهی بود.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی بود و با روش دلفی و با رویکرد کیفی انجام شده است. شرکت کنندگان در پژوهش شامل اساتید و صاحب نظران حوزه مدیریت دانش و علم اطلاعات بودند. به منظور نمونه گیری از جامعه پژوهش، با روش هدفمند ابتدا 2 تا 3 نفر از صاحب نظران مدیریت دانش و علم اطلاعات شناسایی شدند. در ادامه براساس روش گلوله برفی، افراد دیگری توسط آنها معرفی گردیدند و حجم نمونه 20 نفر انتخاب شد. در این پژوهش همچنین به منظور تحلیل داده های حاصل از مرحله نخست و دوم دلفی، از آزمون کندال و آزمون دوجمله ای (باینومیال) استفاده شده است.
    یافته ها
    براساس یافته های پژوهش در زمینه ممیزی دانش عوامل چهارده گانه ای به عنوان عوامل دخیل و موثر در ممیزی دانش بدست آمد که عبارتند از: چشم انداز و اهداف سازمانی، تحلیل داده ها و اطلاعات دانشی، اندازه گیری دانش صریح و ضمنی، ترسیم نقشه جریان دانش، شناسایی عناصر راهبردی سازمان، تحلیل شکاف بین دانش موجود و مطلوب، آماده سازی سازمان، شناسایی فرآیند ممیزی دانش، تشکیل کارگروه ممیزی دانش، تحلیل جریان دانش، شناسایی دارایی های با ارزش سازمان، ارزیابی اطلاعات، اندازه گیری سلامت دانش فعلی و تحلیل کاربست دانش.یافته ها نشان داد که شاخص اولویت در انجام طرح های پژوهشی، آموزشی، اجرایی و غیره دارای بیشترین میانگین (01/4) و شاخص انواع منابع دانش، دارای کمترین میانگین (25/1) بود. همچنین مقدار ضریب کندال برای همه عوامل مدنظر به غیر از عوامل چشم انداز و اهداف سازمانی و شناسایی عناصر راهبردی سازمان، بیشتر از 7/0 یا بسیار نزدیک به آن است که دلالت بر اجماع خبرگان دارد. سطح معناداری برای ضریب هماهنگی کندال در بیشتر عوامل نیز بیش از 5 درصد بود که به معنای وجود توافق معنادار بین خبرگان است.
    نتیجه گیری
    استفاده از مولفه های ممیزی دانش، زمینه شناسایی بهتر نیاز ها، خلق، سازماندهی، تسهیم و استفاده از دانش را در سازمان ها فراهم می کند. نتایج کلی پژوهش در زمینه اعتبارسنجی توسط خبرگان نشان داد که همه مولفه های ممیزی دانش مورد تایید بوده و هیچ کدام از مولفه ها رد نشده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، ممیزی دانش، کتابخانه های دانشگاهی، کتابداری و اطلاع رسانی، دانش سازمانی
  • زهرا صفایی، رضا رجبعلی بگلو، عبدالرسول خسروی* صفحات 229-252
    هدف
    امروزه با توجه به رقابتی شدن فضای اطلاعات و اطلاع رسانی، ضرورت دارد کتابخانه ها به منظور همگامی با نیازهای اطلاعاتی کاربران بالقوه و بالفعل خود و پرهیز از واگذاری عرصه رقابت به دیگر بازیگران عرصه اطلاعات، در رویکردهای سنتی خود تجدیدنظر نمایند. در این میان، پی گیری و کاربست راهبردهای مبتنی بر بازاریابی و برندسازی اطلاعات در محیط کتابخانه می تواند به عنوان راه کاری اثربخش در راستای رسیدن به جایگاه واقعی کتابخانه ها در نظر گرفته شود. از این رو، پژوهش حاضر با هدف شناسایی خدمات مورد نیاز برای برند شدن در کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی ایران انجام شد.
    روش
    این پژوهش کاربردی و با روش تحلیل محتوای کیفی، به روش قیاسی یا جهت دار انجام شد. داده ها از طریق صاحبه نیمه ساختاریافته با نمونه های هدف مند شامل 14 نفر از مدیران کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی پزشکی ایران گردآوری شد.
    یافته ها
    براساس یافته های این پژوهش، 2 مفهوم اصلی خدمات تخصصی (دربرگیرنده خدمات اطلاعاتی، پژوهشی و علم سنجی، آموزشی) و خدمات عمومی (دربرگیرنده خدمات رفاهی ، سلامت عمومی کاربران، پشتیبانی و فرهنگی) با 7 مولفه و 33 کد فرعی در ارتباط با ارایه و تنوع خدمات در برندسازی کتابخانه های دانشگاهی پزشکی شناسایی شد.
    نتیجه گیری
    ارایه خدمات تخصصی نوین و عمومی باکیفیت و مورد نیاز کاربران امروزی باعث می شود دیدگاه جامعه و کاربران نسبت به کتابخانه تغییر کرده و این ذی نفعان ادراک قوی تری از کتابخانه ها و مراکز اطلاع رسانی دانشگاه های علوم پزشکی پیدا کنند. بنابراین، مدیران این مراکز اطلاع رسانی باید در ارایه خدمات در راستای برندسازی کتابخانه های تحت مدیریت خود تمهیدات لازم را در نظر بگیرند.
    کلیدواژگان: برندسازی، کتابخانه های دانشگاه های علوم پزشکی ایران، خدمات اطلاعاتی، کاربران کتابخانه ها
  • لاله ترابی، زهره میرحسینی*، زهرا اباذری، ملوک السادات بهشتی صفحات 253-278
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی کارآمدی هستان شناسی پزشکی هسته ای با عنوان NucMedOnt بر اساسروش آنتومتریک با معیارهای نمایش محتوا، محتوا (مفاهیم، روابط، و نمونه ها)، درک کاربر از محتوا و جستجو و بازیابی مفاهیم بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی می باشد. ارزیابی هستان شناسی پزشکی هسته ای با عنوان NucMedOnt، با رویکرد کیفی در قالب یک مطالعه کاربردپذیری و با استفاده از آزمون استفاده پذیری انجام شد. جامعه پژوهش شامل 10 نفر از اعضای هیات علمی و متخصصان موضوعی در حوزه پزشکی هسته ای بود که از میان 26 متخصص در حوزه های فیزیک، مهندسی پرتو پزشکی، داروسازی هسته ای و فیزیک پزشکی شاغل در مرکز تخصصی که تجربه استفاده از اصطلاح نامه اینیس را داشتند، با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند.ابزار گردآوری اطلاعات، پرسشنامه ارزیابی کارآمدی هستان شناسی فتحیان دستگردی (1398) مبتنی بر طیف لیکرت بود که به روش آنتومتریک طراحی شده بود. برای ارزیابی، 10 مفهوم در حوزه پزشکی هسته ای که به صورت نمونه گیری تصادفی انتخاب شده بودند، در اختیار شرکت کنندگان قرار گرفت.
    یافته ها
    94 درصد از کاربران از کاریی معیار نمایش محتوا، 100 درصد از کاریی معیار مفاهیم، 98 درصد از کارایی معیار روابط، 93 درصد از کارایی معیار نمونه ها، 98 درصد از کارایی معیار درک کاربر از محتوا و 89 درصد از کاربراناز کارایی معیار جستجو و بازیابی محتوا در هستان شناسی پزشکی هسته ای با عنوان NucMedOnt اعلام رضایتکرده و اثربخشی آن ها را مطلوب و مناسب ارزیابی نمودند. همچنین میان نظرات متخصصان در معیارهای درک کاربراز محتوا، محتوا، نمایش محتوا و نیز جستجو و بازیابی محتوا در هستان شناسی پزشکی هسته ای، تفاوت معناداری وجودنداشت.
    نتیجه گیری
    هستان شناسی پزشکی هسته ای با عنوان NucMedOnt ابزاری کارآمد در بازنمون دانش حوزه پزشکی هسته ای و ارتقاء پایگاه های اطلاعاتی حوزه مذکور می باشد. نتایج پژوهش، نمایانگر رضایت بالای شرکت کنندگان از کارآمدی بازنمون دانش و نیز جسجو و بازیابی مفاهیم در هستان شناسی طراحی شده بود. مجموعه غنی مفاهیم و نیز استناد به پشتوانه انتشاراتی مفاهیم به منظور مستندسازی معادل فارسی مفاهیم مذکور، از دلایل رضایت بالای متخصصان حوزه پزشکی هسته ای و اختصاص نمره بالا در ارزیابی انجام شده توسط آن ها بود.
    کلیدواژگان: هستان شناسی، آزمون استفاده پذیری، بازنمون دانش، بازیابی مفاهیم، هستان شناسی پزشکی هسته ای، اصطلاحنامه ها
  • محمدحسن قلی زاده، محبوبه اسماعیلی*، مصطفی ابراهیم پور، محمود مرادی صفحات 279-310
    هدف

    چالش مهمی که سازمان های بیمه ای مهمی از جمله سازمان تامین اجتماعی را درگیر کرده است، چالش تایید هویت مشتریان یا [1]KYC می باشد. البته در این پژوهش، علاوه بر هویت شناسنامه ای مشتریان، با توجه به ماهیت وظیفه ای سازمان، صحت داده های ورودی و خروجی به سازمان مد نظر است. هدف پژوهش حاضر تبیین اهمیت فرایند تایید هویت مشتریان در سازمان و به طور ویژه سازمان بیمه تامین اجتماعی بوده و در این راستا فناوری بلاکچین را به عنوان تسهیل کننده این فرایند معرفی می نماید.

    روش

    در این پژوهش کیفی که بر چارچوب نظریه کنشگر- شبکه بنا شده است؛ با روش نظام مند نظریه گراندد یتوری، ادراک مصاحبه شوندگان پیرامون چگونگی، علل، راهبردها، زمینه و پیامدهای کاربست فناوری بلاکچین در سازمان تحلیل شد.به دلیل محدودیت زمانی و مکانی پژوهش و به منظور ارتقاء سطح کیفی، سازمان تامین اجتماعی که یک سازمان بیمه گر اجتماعی و یکی از سازمان های مهم کشور می باشد، به عنوان مورد مطالعه انتخاب گردید. روش گردآوری داده در این پژوهش، روش مشاهده کامل و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود. جامعه هدف شامل صاحب نظران و مدیران سازمان تامین اجتماعی و همچنین نخبگان و متخصصان حوزه بلاکچین می باشند. نمونه گیری به روش گلوله برفی بین 30 نفر از خبرگان تا اشباع نظری ادامه یافت.

    یافته ها

    در مسیر پیاده سازی فناوری بلاکچین در سازمان تامین اجتماعی و جایگزین کردن آن با سیستم فعلی، عوامل مداخله گری مثل مدیریت، انطباق منابع انسانی، منابع مالی، کنش گران برون سازمانی و فرهنگ سازمانی وجود دارد که در مسیر کاربست فناوری، می بایست بسیار مورد توجه قرار گیرند.

    نتیجه گیری

    فناوری بلاکچین (به عنوان شبکه اصلی در رویکرد کنشگر- شبکه) با ویژگی های منحصر به فردی که دارد، می تواند شرایط مطلوبی جهت تایید صحت داده های ورودی و خروجی به سازمان، بویژه در زمینه فرایند احراز هویت مشتریان فراهم آورد. کنشگران برون سازمانی که خارج از حیطه کنترل سازمان می باشند، در پیشبرد این مسیر بسیار موثرند. استفاده از قراردادهای هوشمند (به عنوان اتصال دهنده در رویکرد کنشگر- شبکه) و جایگزینی با سیستم قراردادهای مورد استفاده کنونی سازمان، از کاربردهای مهم این فناوری می باشد. ویژگی های منحصربه فرد فناوری بلاکچین موجبات تغییرات مهمی در فرایند احراز هویت مشتریان سازمان خواهد شد، که این تغییرات اگرچه اغلب مثبت و در جهت کاهش ریسک تقلب، شفافیت جریان اطلاعات، کاهش تمرکز، افزایش سرعت ارایه خدمات و بوروکراسی زدایی است، اما سازمان را با چالش هایی نظیر نگرانی ایجاد یکپارچگی، هزینه استقرار، سخت بودن اصلاح اطلاعات ورودی و زمان بر بودن آموزش کاربران مواجه می کند.

    کلیدواژگان: بلاکچین قراردادهای هوشمند، KYC، کنشگر-شبکه، سازمان تامین اجتماعی، فناوری اطلاعات
  • میترا صمیعی*، هدا مقربی منظری صفحات 311-332
    هدف
    ارزیابی ریسک براساس استاندارد 31000، فرآیندی سیستماتیک و منطقی است که شامل شناسایی، تجزیه و تحلیل و سنجش است. فرایند شناسایی ریسک ها شامل تعیین نوع و منبع ریسک های بالقوه است. تحلیل ریسک ها شامل تعیین سطح تخمینی ریسک ها برحسب شاخص هایی نظیر احتمال و پیامدهای بالقوه وقوع ریسک است. سنجش شامل مقایسه سطوح تخمینی ریسک ها با توجه به معیارهای تحلیل و نهایتا رتبه بندی ریسک ها است. پژوهش حاضر با هدف ارزیابی (شناسایی، تحلیل و سنجش) ریسک های مهارت های تخصصی نیروی انسانی کتابخانه دیجیتالی کتابخانه های دیجیتالی براساس استاندارد ایزو 31000 است.
    روش
    پژوهش حاضر به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی بوده و روش اجرای آن پیمایشی- تحلیلی است و با فنون آنتروپی شانون برای وزن دهی ریسک ها و تاپسیس فازی برای رتبه بندی ریسک ها انجام شده است.در ابتدا جهت شناسایی ریسک ها با مطالعه و بررسی منابع و پژوهش های مرتبط، با اهمیت ترین ریسک ها شناسایی شدند که به طراحی پرسشنامه ای با 38 گویه انجامید. جامعه آماری پژوهش شامل 15 دانشگاه دولتی دارای کتابخانه دیجیتالی فعال در شهر تهران بود. روایی محتوایی و پایایی براساس آزمون آلفای کرونباخ 955/0 بدست آمد. تجزیه و تحلیل و سنجش ریسک ها با مقایسه فاصله هر یک از ریسک ها از گزینه ایده آل مثبت و منفی و اولویت بندی ریسک ها با استفاده از فنون ذکر شده انجام شد.
    یافته ها
    براساس نتایج بدست آمده 18 ریسک مهارت تخصصی شناسایی شد. ریسک برخورداری از دانش لازم در رابطه با زبان ها و ابزارهای وب معنایی با کم ترین مقدار فاصله از ایده آل مثبت (0/0103) و بیشترین مقدار فاصله از ایده آل منفی (1043/0)، با بیشترین ضریب نزدیکی 9103/0 دارای بیشترین اهمیت و دارای بیشترین نزدیکی به گزینه ایده آل است و در رتبه نخست قرار دارد. ریسک توانایی کارکنان در ارایه خدمات مرجع دیجیتالی با کمترین مقدار فاصله از ایده آل منفی (0/0114) و بیشترین فاصله از ایده آل مثبت با مقدار (0/1043)، با کمترین ضریب نزدیکی (0/0982)، در رتبه 18 ریسک ها قرار دارد؛ یعنی بیشترین فاصله را از گزینه ایده آل مثبت داشته و دارای کمترین اهمیت است.
    نتیجه گیری
    از میان 18 ریسک مهارت های تخصصی نیروی انسانی کتابخانه های دیجیتالی شناسایی شده، ریسک برخورداری از دانش لازم در رابطه با زبان ها و ابزارهای وب معنایی، در اولویت اول ریسک ها قرار دارد. این نکته نشان می دهد که نیروی انسانی کتابخانه های دیجیتالی دانشگاهی از نظر دانش روز و فناوری های نوین اطلاعاتی، وب معنایی که زیربنای آنتولوژی ها و داده های پیوندی و... است، در وضعیت مطلوبی نیستند.
    کلیدواژگان: کتابخانه دیجیتالی، نیروی انسانی، ارزیابی ریسک، مهارت تخصصی، استاندارد ایزو 31000، دانشگاه های دولتی، تهران
  • صالح رحیمی*، فرامرز سهیلی، وجیهه ناصری، سارا بهرامی نیا صفحات 333-356
    هدف
    هدف پژوهش حاضر تعیین الگوی معادله ساختاری روابط بین رضایت شغلی با تعهد سازمانی و جو اخلاقی در میان کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه می باشد.
    روش
    روش پژوهش از نوع مطالعات همبستگی و مدل‏یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کتابداران کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه به تعداد 180 نفر بود. نمونه پژوهش بر اساس فرمول کوکران 122 نفر محاسبه گردید. جهت گردآوری داده ها از سه پرسشنامه رضایت شغلی اسپکتور (1999)، پرسشنامه تعهد سازمانی آلن و می یر (1990) و پرسشنامه بازنگری شده جو اخلاقی ویکتور و کالن (1988) استفاده شده است. همچنین روش نمونه‏گیری، تصادفی طبقه ای است. جهت آزمون فرضیه ها و پیدا کردن روابط بین متغیر ها از مدل سازی معادلات ساختاری در نرم‏افزار لیزرل و آزمون های ضریب همبستگی، رگرسیون خطی ساده و آزمون سویل در نرم افزار اس. پی. اس. اس. استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد که بین رضایت شغلی کتابداران کتابخانه های عمومی و درک آن ها از جو اخلاقی رابطه معناداری وجود دارد. وضعیت رضایت شغلی، تعهد سازمانی و جو اخلاقی در بین کتابخانه های عمومی استان کرمانشاه در سطح بیش از متوسط است.همچنین هرچقدر کتابداران کتابخانه های عمومی از رضایت شغلی بالایی برخوردار باشند، نسبت به سازمان خود تعهد بیشتری خواهند داشت و باید مسیولین کتابخانه های عمومی به این مسیله توجه بیشتری داشته باشند. تعهد سازمانی بالا باعث می شود تاثیر رضایت شغلی بر جو اخلاقی بیشتر شود. در نهایت، تعهد سازمانی بر رابطه بین رضایت شغلی و جو سازمانی تاثیرگذار است و باعث می شود که رابطه بین این دو متغیر تقویت شود.
    نتیجه گیری
    جو اخلاقی و شناخت ارزش های اخلاقی در سازمان منجر به رفتارهای اخلاقی می شود. همچنین جو اخلاقی در دریافت پاداش ها و مزایای سازمانی، اجرای رویه ها و تصمیمات سازمانی، برخوردها و تعاملات، نقش اساسی دارد. کارکنانی که رضایت بالا و تعهد در سازمان پیدا کنند، درک آن ها از جو اخلاقی در سازمان افزایش می یابد. نتایج آزمون تحلیل معادلات ساختاری بر روی مدل پیشنهادی پژوهش نشان داد که مدل از برازش خوب و قابل قبولی برخوردار بود و تمامی مسیرها)فرضیه ها) با اطمینان بالا مورد تایید قرار گرفتند. نتایج نشان داد، در صورتی که کتابداران رضایت شغلی داشته باشند، می توانند در کتابخانه درک مثبتی از جو اخلاقی داشته، و مدت بیشتری را در آن بگذرانند و تعهد بالایی را نسبت به انجام وظایف خود بروز دهند.
    کلیدواژگان: رضایت شغلی، تعهد سازمانی، جو اخلاقی، کتابداران، کتابخانه های عمومی، استان کرمانشاه
  • رشید نافعی، سید علی اصغر رضوی*، صفیه طهماسبی لیمونی صفحات 357-380
    هدف

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگویی در زمینه اشتراک گذاری دانش در محیط ابری توسط اعضای هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی کشور می باشد.

    روش

    این پژوهش از نظر هدف، کاربردی، و از نظر نوع پژوهش، آمیخته اکتشافی بوده و از نظر روش پژوهش، یک پژوهش برخاسته از نظریه زمینه ای (گرندد تیوری) است. در این پژوهش اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی (بالغ بر 28000 نفر)، در کل کشور مورد بررسی قرار گرفتند و برای تعیین حجم نمونه (397 نفر) از روش نمونه گیری چند مرحله ای و فرمول حجم نمونه کوکران استفاده شد. مصاحبه ساختارمند، و پرسشنامه الکترونیک نیز به عنوان ابزار پژوهش در دو مرحله کیفی و کمی مورد استفاده قرار گرفت.به منظور رسیدن به اهداف پژوهش، مصاحبه با خبرگان متخصص تا کفایت نظری ادامه یافت. الگوی رفتار اشتراک دانش از داده های مرحله کیفی پژوهش استخراج شد. برای طراحی مدل، از رویکرد داده بنیاد و برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش، رویکرد معادلات ساختاری (مدل حداقل مربعات جزیی) به کمک نرم افزار اسمارت پی.ال.اس. مورد استفاده قرارگرفت.

    یافته ها

    در الگوی اکتشافی رفتار اشتراک گذاری دانش در محیط ابری، شش مولفه موثر به ترتیب اولویت شامل پدیده اصلی به عنوان مولفه محوری با عامل سطح بلوغ سازمانی، مولفه شرایط علی شامل عوامل مدیریتی و عوامل سازمانی، مولفه راهبردها شامل عوامل توسعه امنیت شغلی و بهبود اعتماد در روابط سازمانی، مولفه شرایط زمینه ای شامل فرهنگ سازمانی و زیرساخت های فناوری، مولفه شرایط مداخله گر شامل تقویت مهارت های نیروی انسانی، مولفه پیامد شامل عوامل بهره وری نیروی انسانی و توسعه درگیرسازی شغلی می باشند. نتایج به دست آمده گواه این است که عوامل مدیریتی و همچنین عوامل سازمانی به عنوان دو جزء شرایط علی بر توسعه بلوغ سازمانی اثرگذار بوده اند.

    نتیجه گیری

    در صورتی که حمایت های مدیران از اشتراک دانش در محیط ابری در وضعیت مطلوبی قرار داشته باشد، بکارگیری این سیستم به بهبود عملکرد اعضای هیات علمی و افزایش مزیت رقابتی منجر خواهد شد.

    کلیدواژگان: اشتراک گذاری دانش، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی، رایانش ابری، مدیریت دانش
  • بهزاد دهواری، نصرت ریاحی نیا، حسن محمودی توپکانلو* صفحات 381-414
    هدف
    حوزه طب بومی یکی از مهم ترین حوزه های دانش بومی است که با وجود کاربرد بسیار بالای آن و تمایل بالای مردم بومی به بهره گیری از آن، در معرض نابودی قرار دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر ارایه مدلی برای مدیریت دانش طب بومی است.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع کاربردی بوده که با رویکرد ترکیبی اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی، جامعه آماری پژوهش کارشناسان و صاحب نظران آشنا با دانش بومی منطقه مکران بودند که اعضای نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های کیفی با انجام مصاحبه نیمه ساختار یافته گردآوری و با استفاده از روش تحلیل مضمون تحلیل شدند. جامعه آماری بخش کمی پژوهش نیز ترکیبی از کارشناسان حوزه طب بومی و استادان و دانشجویان دانشکده های پزشکی از جمله دانشکده طب سنتی بودند که اعضای نمونه پژوهش با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب گردید. برای گردآوری داده های کمی نیز از پرسشنامه محقق ساخته بهره گرفته شد که کار تحلیل داده های کمی و بررسی برازش مدل پژوهش با استفاده از روش معادلات ساختاری و با کمک نرم افزار آموس انجام گرفت.
    یافته ها
    با تحلیل داده های کیفی، 64 کد اولیه برای مولفه های مدل مدیریت دانش طب بومی شناسایی شدند که این کدها در قالب 14مقوله فرعی و 5 مقوله اصلی دسته بندی گردیدند. برازش مدل اولیه پژوهش با کمک روش معادلات ساختاری نشان داد، مدل مدیریت دانش طب بومی منطقه مکران از برازش بالایی برخوردار است.بر این اساس، 5 بعد تولید دانش، کسب دانش، توسعه و تسهیم دانش، انتقال دانش و ثبت و ضبط دانش به عنوان ابعاد مدل مدیریت دانش طب بومی منطقه مکران ارایه شدند.
    نتیجه گیری
    با توجه به ظرفیت بسیار بالای منطقه مکران در حوزه دانش طب بومی، پژوهش حاضر با ارایه مدلی برای مدیریت آن، زمینه مدیریت کارآمدتر این دانش را فراهم نموده است. افزون بر آن، پژوهش حاضر می تواند مبنایی برای انجام پژوهش های بیشتر در این حوزه باشد و باعث توسعه دانش نظری این حوزه به ویژه در رشته علم اطلاعات و دانش شناسی شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، دانش بومی، طب بومی، مدیریت دانش بومی، سواحل مکران
  • بهزاد لک*، زهرا جوادیان فرد صفحات 415-438
    هدف
    هدف اصلی این مطالعه طراحی یک سیستم نظارت و کنترل کیفیت هوا، سطح گازهای آزاد شده در محیط، رطوبت و دمای مبتنی بر اینترنت اشیاء در محیط های صنعتی است که علاوه بر مقرون به صرفه بودن سیستم پیشنهادی از لحاظ مصرف انرژی و هزینه، سبب بهبود سطح امنیت در ارسال و دریافت داده شود. از دیگر اهداف این پژوهش بررسی دسترسی آسان کاربران عادی به داده های بلادرنگ در شرایط محیطی به وسیله ارایه سیستمی با قابلیت تشخیص مخاطرات، افزایش ایمنی و بهره وری در محیط های صنعتی و اعلام هشدار به کاربران و صاحبان صنایع در صورت خارج شدن داده ها از محدوده تعریف شده بر اساس استانداردهای محیطی می باشد.
    روش
    به منظور دستیابی به هدف پژوهش، پروتکل های داده سازگار با محیط های صنعتی و پروتکل های ارتباطی با عملکرد مناسب در انتقال داده، در سیستم حسگرهای مبتنی بر اینترنت اشیاء در ایده های مشابه، با محوریت نظارت و کنترل کیفیت هوا مورد بررسی قرار گرفته اند.با مقایسه مقاله های مرتبط، به منظور پیاده سازی ایده پیشنهادی از پروتکل داده OPC UA و پروتکل ارتباطی4G LTE استفاده گردید و عملکرد سیستم پیشنهادی در یک انبار صنعتی با شبیه سازی آتش سوزی و هوای پاک مورد آزمایش قرار گرفت. همچنین زیرساخت های نرم افزاری اینترنت اشیاء با فاکتور حفاظت از اطلاعات و افزایش سطح امنیت، به منظور دیداری سازی داده های محیطی مورد بررسی قرار گرفته اند. در سیستم نظارت و کنترل پیشنهادی، از پلتفرم اینترنت اشیاء ThingsBoard در سمت سرویس دهنده ابر و برد رزبری پای برای کنترل و سنجش، حسگر MQ2 برای تشخیص دود و غلظت گازهای LPG، الکل، پروپان، هیدروژن، متان و مونو اکسید کربن، حسگر MQ135 برای سنجش کیفیت هوا و تشخیص گازهای آمونیاک و کربن دی اکسید و حسگر DHT22 برای اندازه گیری رطوبت و دما و همچنین یک مودم همراه 4G به منظور بارگذاری داده های محیطی دریافتی در سمت سرویس گیرنده استفاده شد.
    یافته ها
    در بررسی عملکرد سیستم پیشنهادی با شبیه سازی آتش سوزی چوب، پارچه و کاغذ و هوای پاک در یک انبار صنعتی به مدت چهارده روز، در دو وضعیت اتصال برد رزبری پای به مودم 4G LTE و wi-fi، هنگام شبیه سازی آتش سوزی مقدار داده های تشخیص داده شده در حالت اتصال wi-fi کمتر از حالت 4G LTE و کمتر از مقادیر پیش بینی شده بودند. در مقایسه نتایج هفت روز آزمایش برای هر دو حالت اتصال، شامل هوای پاک و شبیه سازی آتش سوزی، مقادیر ثبت شده در پلتفرم ابری ThingsBoard صرف نظر از تفاوت های جزیی، مشابه یکدیگر هستند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان می دهد که ایده این پژوهش از نظر دو فاکتور مصرف انرژی و سطح امنیت ارسال و دریافت داده، بازدهی بهتری را نسبت به مطالعات مشابه دارد.
    کلیدواژگان: اینترنت اشیاء، پروتکل داده OPC UA، شبکه سلولی نسل چهارم، کنترل کیفیت هوا، سیستم های کنترل و نظارت
|
  • Mohammad Hassanzadeh Pages 7-16

    The term “virtual” as a suffice has been associated with real-world businesses and entities. Until a few years ago, observing the term was equal to spaces such as websites, information networks, digital libraries, etc. But today, most of the citizens' time is spent in spaces that are completely virtual. Stores, businesses, monetary and financial activities, leisure and entertainment, etc. are all being transferred to cyberspace. The rapid pace of joining cyberspace has created a state of disharmony and exhaustion among businesses, especially organizations. Many of them have embarked on digital transformation and implemented some programs, however, this process does not seem to be sufficiently tailored to meet the requirements, and organizations are to see “virtual transformation” as a complementary action and umbrella plan to cover sparse actions on their agenda. In this article, the concept of virtual transformation and its requirements and phases are briefly explained. Attempts have been made to examine the virtual transformation from different dimensions and to identify and introduce its actors well. The six steps presented in this article can be considered guidelines for managers on their virtual transformation journey. The content of the article also can be seen as a starting point for extensive studies on the concept of virtual transformation.

    Keywords: Virtual Transformation, Virtual Readiness, Operational Model
  • Mohammad Razzaghi, Aziz Hedayati Khoshmehr *, Abolfazl Ghasemzadeh Alishahi, Rahim Shahbazi Pages 17-44
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the role of students' attitudes, system quality, and knowledge management in the behavior of using e-learning through the mediation of e-learning acceptance among students of the Farhangian University of Fars Province.
    Methods
    This research is applied in terms of purpose and nature and a descriptive correlation based on structural equation modeling in terms of data collection province in 2021-2022 with a number of 4450 people. According to Krejcie & Morgan's table, 351 people were selected as a sample through the proportional stratified random sampling method. To measure the research variables, the standard questionnaire ofstudents' attitudes towards e-learning, Akbar (2013), researcher-made system quality questionnaire, Sharon Lawson's standard knowledge management questionnaire (2003), researcher-made e-learning acceptance questionnaire, and the standard questionnaire of the actual use of the e-learning system (Akbar, 2013) were used. The validity of the questionnaires was confirmed by content and structure validity methods (confirmatory factor analysis) and respectively, the reliability by Cronbach's alpha coefficient is 0.89, 0.79, 0.94, 0.82, and 0.86 was estimated and confirmed. Data were analyzed at two levels of descriptive and inferential (structural equations) using SPSS 24 and Lisrel 8.8 software.
    Findings
    The results indicate that among the variables of Students' Attitudes with acceptance of e-learning (β=0.52), System quality with acceptance of e-learning (β=0.89), knowledge management with acceptance of e-learning (β=0.67) and acceptance of e-learning with real use of the system (β=0.17) There is a positive and significant causal relationship. Students' Attitudes, System quality, and knowledge management mediate e-learning acceptance and indirectly affect the actual use of the e-learning system. Therefore, the mediating effect of e-learning acceptance in this study was confirmed.
    Conclusions
    According to the findings of this study, it can be seen that an increase in students 'attitudes, system quality, knowledge management, and acceptance of e-learning scores will be associated with an increase in students' e-learning usage behavior. According to the research findings, policymakers and university administrators are suggested to prepare the ground for real use and acceptance of e-learning in the learning process of Farhangian University by holding workshops and training courses while paying attention to the variables of the present research.
    Keywords: Attitude, system quality, Knowledge Management, e-learning acceptance, usage behavior, Farhangian University
  • Zahra Tahavori *, Mahdieh Mirzabeigi Pages 45-80
    Purpose
    This research aims to systematically review the studies conducted on the issue of search query formulation behavior in children and adolescents in order to identify the obstacles and search formulation solutions.
    Methods
    This research was conducted with a systematic review method based on the list presented in the research of Xu, Kang & Song (2015). For this purpose, studies in the field of query formulation in children and adolescents were identified in Persian databases and reliable English databases. Finally, 2 Persian and 45 English studies were selected to do the final review and answer the research questions.
    Findings
    The results showed that in the process of formulating the search query of children and teenagers, poor spelling, lack of typing skills, low domain knowledge, limited vocabulary, low cognitive ability, lack of skill in evaluating and selecting the retrieved results, relying on overview search, using natural language keywords, inability to use logical operators, weakness in re-formulating queries, low ability in complex tasks are the most important obstacles and problems faced by children and teenagers in formulating search queries. Designing a suitable user interface for children and teenagers by using visual and audio interfaces, spelling control tools, and query suggestions and teaching children and teenagers how to use the user interface and formulating search queries are presented as solutions to remove the obstacles in formulating search queries.
    Conclusions
    Considering the extensive studies that have been conducted in the field of search query formulation in children and adolescents worldwide, and considering the linguistic, cultural, and media literacy differences of Iranian children and adolescents, it is necessary to conduct these studies in Iran as well. It seems that before teaching the use of user interfaces and digital media literacy to this group, it is essential to know the query formulation behavior of Iranian children.
    Keywords: Search Query Formulation, children, adolescents, User Interface, Databases
  • Yoones Yoonesian *, MohammadReza Vasfi Pages 81-110
    Purpose

    The Nostalgic Memories in social networks, by reminding us that life has not always been difficult, instill a sense of stability and the ability to overcome difficulties. The purpose of this research is to design and explain the criteria of the geography map of nostalgia based on the information management of social networks with a qualitative approach, based on the structures of "characteristics of social networks for digital nostalgia"; "Elements of past information retrieval for recalling memories"; "Individual characteristics of social network users" are: "nostalgic experience-centric classification"; and "nostalgia based on user's geographic location".

    Methods

    The research method of this article is the qualitative analysis based on content analysis and using MAXQDA software. Here, content analysis is a method of taking and understanding seemingly unrelated information and systematically observing people, interactions, and situations. The studied population can be divided into three general groups: the first group includes university professors who have an opinion in the subject area (academic experts); The second group includes professionals working in businesses active in the field of marketing based on social networks (industry experts); And the third group including Iranian users in Instagram, Facebook and Twitter social networks (public stakeholders) was categorized. The sampling method in this research is the snowball technique. In order to carry out the qualitative part of the research, the opinions of 15 experts were collected in the form of interviews in the spring of 2021.

    Findings

    Based on the results of this research, the criteria of the national map of the geography of nostalgia based on the information management of social networks are: characteristics of social networks for digital nostalgia; Elements of past information retrieval to recall memories; Individual characteristics of social network users; Nostalgia based on the geographic location of the user and the central classification of the nostalgic experience.One of the main results of this research is that the number of sharing nostalgia content with the highest frequency in the characteristics of social networks for digital nostalgia; Retrieval of past information was determined based on repetition with the highest frequency in the elements of retrieving past information to recall memories and the user's age factor with the highest frequency in the individual characteristics of social network users.

    Conclusions

    According to the findings of this research, according to the nostalgic content in social networks, it can be said that the geography of nostalgia is one of the main topics in the field of sociology and understanding people's interests and habits. The concept of the geography of nostalgia has had important effects on human emotional and experimental behavior and knowledge, and many science researchers believe that this concept has an inescapable effect on the epistemological patterns of societies. Many of the human emotions that affect humans in the form of concepts such as longing, nostalgia and homesickness have a special relationship with the concept of the geography of nostalgia and geographical identity. How geographic identity can control human behavior and emotions in these fields is one of the main results of this research. Findings related to the number of hits of nostalgia content; the number of shares of nostalgia content; The number of liking nostalgia content, with the research results of Bhattacharya, 2020 and Cruzado, et al. 2020 are aligned and the findings related to the user's gender factor; User age factor; The factor of user education, with the results of the researches of Gu, 2021, Wulf, et al. 2018 and Bhattacharya, 2020 is logical. Finally, one of the main discussions in the research is the division of nostalgia in the Iranian user community, which is compiled in the form of Iranian cultural generations.

    Keywords: Nostalgia Geography, Social Networks, data recovery, content analysis, MAXQDA Qualititative Environment
  • Zargham Khavari, Reza Karemi * Pages 111-138
    Purpose
    The mission of research and educational organizations has turned them into knowledge-based organizations, which requires an appropriate and clear strategy in order to function effectively and achieve the vision. Therefore, this research aims to identify and prioritize knowledge management requirements in the Institute for Trade Studies and Research. The requirements of knowledge management were prioritized based on research literature, standard questionnaires, and brainstorming according to the views of experts and managers of the Institute for Trade Studies and Research by the fuzzy Delphi method, and the application of distance techniques.
    Methods
    The current research is practical in terms of its purpose, and in terms of research method and data collection, it is a descriptive survey. In terms of the basis of the type ofdata collected, it was quantitative and the tool of data collection was a questionnaire. The expertsof this study are the directors of the Business Studies and Research Institute, and knowledge management specialists in 2021. Based on the judgmental sampling method, samples were selected according to their expertise. Research criteria were extracted from the study of knowledge management in institutions. Next, to analyze the criteria of the research, two questionnaires were distributed among the experts: Fuzzy Expertise and Codas Prioritization. Expertise questionnaires with the fuzzy Delphi technique, and the priority assessment questionnaires were evaluated with the CODAS technique. Due to the fact that the categories of the questionnaire were obtained from the background review of valid international and domestic articles in the fields of knowledge management in institutions, both the expert assessment and priority assessment questionnaires have good validity. Also, due to the selection of the appropriate sample size(15 people) and screening criteria, the priority questionnaire was reliable. The sample size in this research was equal to 15 people, which is a good number for expert-oriented methods with a judgmental nature.
    Findings
    Based on CODAS analysis, the first priority is the alignment of knowledge management activities with the vision and mission of the organization, the second priority is the provision of a communication field for the organization's people through communication technologies (Internet, intranet, chat room, webinar, etc.), the third priority Support of high-level executives for knowledge activities, the fourth priority is the existence of systems to attract and transfer new ideas and experiences, the fifth priority is a database for the archive of completed projects, the sixth priority is to continuously update the specialized knowledge of the organization, the seventh priority is to promote employees' awareness of the benefits of employment. Knowledge, the eighth priority, the existence of the process of receiving users' needs through executive units and their direct participation in the implementation of projects, respectively, have 8 priorities in the knowledge management requirements in the organization. Appointing the manager of knowledge programs to develop the knowledge assets of the organization; Creating business teams based on information technology; Development and expansion of the cause and purpose of knowledge management with the help and support of senior managers to establish knowledge management in the Institute of Business Studies and Research; Instead of considering knowledge management as a system for maintaining and storing its knowledge, the Institute of Business Studies and Research should create databases by creating a knowledge map to identify all the personnel of the organization and store their information according to their special expertise and knowledge, to have access to that information when needed to meet the needs of the organization.
    Conclusions
    Identifying and prioritizing the needs of knowledge management in the organization helps managers to allocate their limited financial, time, and human resources to the preferred and prioritized issues to implement knowledge management.
    Keywords: organizational knowledge management, knowledge management requirements, Institute for Trade Studies, Research
  • MohammadMehdi Davali *, Amirsina Naghdzadeh, Nasrin Rasouli Pages 139-170
    Purpose

    This research aims to design the organizational intelligence model of Foman Shimi Company based on the foundation's data analysis. Increasing volume of information and rapid environmental changes and the need to create a continuous relationship with a complex and dynamic environment, organizations need organizational intelligence strategies, so this study aims to design an organizational intelligence model at Fooman Chimie based on data analysis.

    Methods

    The research is applied in terms of objective and it is of qualitative type, which was carried out with the ground theory method. The statistical population included all managers and experts of Fooman Chimie Company; the statistical sample was selected in a purposeful way, and the theoretical saturation was achieved with the number of 13 people. The tool for collecting information was semi-structured interviews with experts in the field of intelligentization of Fooman Chimie Company.

    Findings

    Based on the findings of the qualitative section with Atlas.ti software, 95 open codes were identified which were classified into 17 sub-categories and 5 main categories. The main categories include causal factors, background factors, consequences, strategies, and concepts of intelligence. The sub-categories related to the concept of intelligence are a tool to adapt to environmental changes, turning the organization into a learning organization, and using technology in various processes of the organization; The sub-categories of causal factors include: organizational factors, human factors, technical factors, economic factors; The sub-categories related to background conditions include: organizational culture, decision-making platforms, legal platforms, business skills. The sub-categories related to strategies are decision-making strategies, economic strategies, promotion of organizational culture, provision of necessary infrastructure and technology, and finally, the consequences, which have 2 sub-categories of negative and positive consequences.

    Conclusions

    Today, organizations are facing changing economic, technical, social, cultural, and political conditions, and their survival in such competitive and very complex conditions depends on the alertness and timely and appropriate response to these changes, which requires adaptation and response. Therefore, it is appropriate to make the organization smarter and use the intellectual capital of the organization properly According to the results of this research, the management and the board of directors of Fooman Chimie Company should put the organization's intelligence at the top of their agenda, and the final model of this research can be useful in implementing and operationalizing this concept.

    Keywords: Intelligent, organizational intelligence, Grounded Theory Analysis, Fooman Chimie Company
  • Abozar Garkohi, Seyed Alireza Mousavi *, Kambiz Heidarzadeh Hanzaei, MohammadAli Abdolvand Pages 171-206
    Purpose

    The online sales smart contract is a protocol that is prepared to set up an electronic smart agreement between the buyer and the seller and is concluded and executed automatically based on the information related to the terms of the contract. The aim of the current research is to identify the causal factors affecting the online sales smart contract and its consequences using a systematic review.

    Methods

    A systematic review was used in this research. This method is one of the types of qualitative research methods that are used to investigate phenomena and identify categories based on research literature. The statistical population of the research includes all research articles obtained from quantitative and qualitative studies regarding smart contracts and smart contracts in both Persian and English languages. With the aim of identifying the factors affecting the smart sales contract and its consequences, finally, 30 articles related to the research topic in the period from 2009 to 2022 in Farsi and English were selected and studied with a systematic review approach, and the text of the articles was based on the application of the Grounded Theory approach and based on the MaxQda software, central and selective coding were performed and analyzed. Reliability and Cohen's kappa coefficient were used as a measure to replace validity and reliability.

    Findings

    By analyzing the collected articles, 678 English and Farsi articles were identified in the coding stage, and after scientific investigations, 94 articles related to the research topic were categorized, and finally 30 articles were included.In the continuation of the data analysis process, the concepts were categorized into six categories of the central phenomenon, causal conditions, background conditions, intervening conditions, strategies, and consequences through the central coding. The current research led to the presentation of a paradigm model called online sales smart contract and its consequences using a systematic review.

    Conclusions

    Online sales smart contracts are programs that are stored on the blockchain and are executed when predetermined conditions are met. They are typically used to automate the execution of an agreement so that all participants can be assured of the outcome immediately without the intervention of an intermediary or wasted time. They can also automate a workflow and trigger the next action when conditions are met. Smart sales contracts are efficient because they have completely solved the issue of trust. The smart sales contract uses blockchain to confirm, validate, record, and enforce the terms agreed between the parties The presented model clearly defines the effective causal factors of establishing an online smart seller and its consequences, and leading companies can use this proposed model in their online sales on the blockchain platform.

    Keywords: Smart online sales contract, Blockchain, grounded theory, Background system review
  • Tayyebeh Abash, Fahimeh Babalhavaeji *, Dariush Matlabi Pages 207-228
    Purpose
    This study aimed to identify the dimensions and indicators of knowledge auditing in academic libraries.
    Methods
    The present study was applied in terms of purpose and was performed by the Delphi method and qualitative approach. Participants in the present study included professors and experts in knowledge management and information science. By purposive sampling method at first, two or three experts in knowledge management and information science were identified and introduced by other people based on the snowball method and a sample size of twenty people was selected. In this study, Kendall and binomial tests have been used to analyze the data obtained from the first and second rounds of Delphi.
    Findings
    Fourteen factors were identified as factors involved in influencing knowledge audit based on the research findings in knowledge audit, which are: organizational perspective and goals of data analysis and knowledge information, measurement of explicit and implicit knowledge, drawing Knowledge flow map, identifying strategic elements of the organization, analyzing the gap between existing and desirable knowledge, preparing the organization, identifying the knowledge audit process, forming a knowledge audit working group, analyzing knowledge flow, identifying valuable assets of the organization, evaluating information, measuring current knowledge health And analysis of knowledge application. Findings showed that the priority index in conducting research, educational, executive projects, etc., had the highest average (4.01), and the index of knowledge resources had the lowest average (1.25). Also, the value of the Kendall coefficient for all factors considered except the factors of vision and organizational goals and identification of strategic elements of the organization is more than 0.7 or very close to it, which indicates the consensus of experts.The level of significance for the Kendall coordination coefficient in most factors is more than 5%, which means there is a significant agreement between experts.
    Conclusions
    The results showed the use of knowledge audit components to identify better the needs of creating, organizing, sharing and using knowledge in organizations. The overall results of the research in the field of validation by experts showed that all components of knowledge auditing have been approved and none of the components have been rejected.
    Keywords: Knowledge, Knowledge Management, Knowledge Audit, University Library. Library, Information
  • Zahra Safaei, Reza Rajabali Beglou, Abdolrasool Khosravi * Pages 229-252
    Purpose
    Today, due to the competitiveness of the information and information space, it is necessary for libraries to reconsider their traditional approaches to meet the information needs of their potential and actual users and to avoid competing with other information actors. In the meantime, pursuing and applying strategies based on information marketing and branding in the library environment can be considered an effective way to achieve the real position of libraries. Therefore, the present study was conducted to identify the services required for branding in Iranian libraries and medical information centers.
    Methods
    This is a qualitative study with the deductive approach conducted using semi-structured interviews with some managers in libraries and medical information centers. Purposeful sampling was employed to gather data.
    Findings
    Based on the findings of this study, the two main concepts of specialized services (including information services, research and scientometrics, and education) and public services (including welfare services, public health, support, and culture) with 7 components and 33sub-codes related It was identified by providing and diversifying services in branding these libraries.
    Conclusions
    Providing modern and high-quality specialized services needed by today's users causes the view of the community and users towards the library to change and these stakeholders to have a stronger perception of libraries and information centers of medical universities. Therefore, the managers of these information centers should take the necessary measures in providing services to brand the libraries under their management.
    Keywords: Branding, services, Libraries of Iran University of Medical Sciences
  • Laleh Torabi, Zohreh Mirhosseini *, Zahra Abazari, Molouk Sadat Hosseini Beheshti Pages 253-278
    Purpose
    This study aims to evaluate the efficiency of the Nuclear Medicine Ontology (NucMedOnt) based on the ontometric method with the criteria of content display, content, user understanding of content, search, and retrieval of concepts.
    Methods
    The current research is of applied type. Evaluation of NucMedOnt ontology was carried out with a qualitative approach in the form of a usability study using the usability test followed by a questionnaire survey, constructed with an Ontometric approach and Likert scale (Fathian, 2010). The sample population consisted of 10 faculty members and subject specialists in the Nuclear Medicine field, selected by using the Purposive sampling method from 26 specialists in Physics, Radiological Engineering, Nuclear Pharmacology, and Medical Physics fields, working in the specialized center with experience using the INIS Thesaurus and announced their cooperation. For evaluation, 10 randomly selected concepts in the field of nuclear medicine were provided to the participants.
    Findings
    94% of the users were satisfied with the performance of content display criteria, 100% with concepts criteria, 98% with relationships criteria, 93% with the instance criteria, 98% with the users' content perception criteria, and 89% of the users were satisfied with the content search and retrieval criteria of the Nuclear Medicine Ontology (NucMedOnt) and evaluated their effectiveness as desirable and appropriate.Also, there was no significant difference between the opinions of experts in the user’s content perception criteria, content criteria, content display criteria, and content search and retrieval criteria in the Nuclear Medicine Ontology (NucMedOnt).
    Conclusions
    Nuclear Medicine Ontology (NucMedOnt) is an effective tool for knowledge representation and upgrading the databases of the Nuclear Medicine field. The results show the high satisfaction of the participants with the efficiency of knowledge representation and concepts search and retrieval in the Nuclear Medicine Ontology (NucMedOnt). The rich set of basic concepts and also the citation on the publishing information resources of the Nuclear Medicine Field in the documentation of the Persian equivalents for the English concepts were among the reasons for the high satisfaction of the Nuclear Medicine specialists and the high score in their evaluation.
    Keywords: Ontology Evaluation, Usability Test, Knowledge Representation, Concept Retrieval, Nuclear Medicine Ontology
  • MohammadHasan Qolizadeh, Mahbubeh Esmaili *, Mostfa Ebrahim Pour, Mahmoud Moradi Pages 279-310
    Purpose

    The most crucial challenge that important insurance organizations including the Social Security Organization face is the Know Your Customer (KYC) challenge. The present research emphasized the Know Your Customer process, besides, the accuracy of input and output data of the concerning organization considering the task-based nature of the organization. The present research described the importance of the KYC process in an organization, especially in the Social Security Organization in Iran. Therefore, it proposed Blockchain technology as a facilitator of this process.

    Methods

    This is qualitative research. It was carried out based on actor-network theory. Following the grounded theory, the perception of the interviewed participants was analyzed concerning the manner, causes, strategies, basis, and consequences of the application of Blockchain technology in an organization. Due to the temporal and spatial limitations of the research and to improve its qualitative value, the Social Security Organization, which is a social insurance company, was selected together with another important state organization as a case study. The data were collected through complete observation and semi-structured interviews. The target population included professional experts and the heads of the Social Security Organization plus experts in the field of Blockchain. The snowball sampling was continued to obtain adequate theoretical saturation (n=30 experts).

    Findings

    The process of implementing and replacing this technology with the current system encountered several intervening factors such as the management, adjustment of human resources, financial resources, extra-organizational actors, and organizational culture. These factors should be taken into considerable consideration in the process of application of the technology.

    Conclusions

    Blockchain technology (as the main network in the actor-network approach) enjoys unique features that can provide a desirable condition to verify the accuracy of the input and output data of the organization, especially in the field of the KYC process. The extra-organizational actors, which do not operate under the control of the organization, are quite effective when developing this approach. Utilizing smart contracts (as the actor-network theory connectors) and replacing them with the current contract systems used in organizations are among the important applications of this technology. The unique features of Blockchain technology can cause considerable changes in the process of KYC. These changes are often positive and carried out to reduce the risk of fraud, clarify the flaw of information, reduce the concentration, and increase the speed of rendering services and De-bureaucracy. However, they present the organization with challenges such as concerns for developing integrity, cost of establishment, the difficulty of modification of the input information, and the time-consuming nature of educating customers.

    Keywords: Blockchain, Smart Contracts, Know Your Customer (KYC), Iranian Social Security Organization, Actor-Network Theory (ANT)
  • Mitra Samiei *, Hoda Mogharabi Manzari Pages 311-332
    Purpose
    Risk assessment according to ISO 31000 standard is a systematic and logical process that includes identification, analysis and measurement. The risk identification process involves determining the type and source of potential risks. Risk analysis involves determining the estimated level of risks in terms of indices such as the probability and potential consequences of the risk. The measurement involves comparing the estimated levels of risks with respect to the analysis criteria and eventually the risk ranking. The present study aims to assess (identify, analyze and measure) the risks of professional expertise of human resources at digital libraries according to ISO 31000 standard.
    Methods
    The present research is an applied nature and to implement it, survey and analytic methods have been applied with Shannon Entropy to weight risks and fuzzy TOPSIS to evaluate them. Primarily the most important risks were identified using the relevant resources and the results of previous researches, a process which led to the formulation of a questionnaire consisting of 38 items. First the demographic characteristics were described and the central statistical indices (mean and median) as well as the dispersion index (standard deviation) were examined. Next, using the weighted average index to the criteria defined by Shannon's entropy method and their application in TOPSIS software, positive and negative ideal options were determined. In the risk assessment stage, risks were prioritized by comparing the distance of each one from the positive and negative ideal options. The content validity and reliability equals 0.955 according to Cronbach's alpha test.
    Findings
    18 professional expertise risks were identified. Risk of having the necessary knowledge about semantic web languages and tools with the minimum distance from the positive ideal point by the value (0.0103) and the maximum distance from the negative ideal point by the value (0.104), and the maximum coefficient close to (0.9103) ranked first. It means that this risk has the closest distance to the ideal positive point and is the most important.Risk of employees' ability to provide digital reference services ranked 18th with the minimum distance from the negative ideal (0.0114) and the maximum distance from the positive ideal (0/1043), and the minimum proximity coefficient (0.0982). That is, it has the maximum distance from the positive ideal option and is the least important.
    Conclusions
    Among the 18 risks of professional expertise of human resources at digital libraries identified, the risk of "having the necessary knowledge about semantic web languages ​​and tools" is the first priority. This reveals that the human resources of academic digital libraries are not in a good position in terms of up-to-date knowledge and modern information technologies and the semantic web that underlies ontologies and linked data, etc.
    Keywords: Digital library, Human Resources, Risk Assessment, professional expertise, ISO 31000 Standard, State Universities, Iran
  • Saleh Rahimi *, Faramarz Soheili, Vajiha Naseri, Sara Bahrami Nia Pages 333-356
    Purpose
    This study aims to determine the structural equation pattern of relationships between job satisfaction with organizational commitment and ethical climate among librarians of public libraries in Kermanshah province.
    Methods
    The research method is the type of correlation studies and the modeling of structural equations. The statistical population of this study included all 180 public librarians of Kermanshah province. Using stratified random sampling, 122 people were selected as the sample size basedon the Cochran formula. Spector's Job Satisfaction Questionnaire (1999), Allen & Meyer's Organizational Commitment Questionnaire (1990), and the revised Victor and Cullen's Questionnaire (1988) were used. To test the hypotheses, structural equation modeling and correlation coefficient tests, simple linear regression, and the Seville test were used with SPSS software.
    Findings
    The findings showed that there is a significant relationship between the job satisfaction of public library librarians and their understanding of the ethical climate. The state of job satisfaction, organizational commitment and ethical climate is more than average at the public libraries in Kermanshah province.Also, the more job satisfaction librarians of public libraries have, the more commitment they will have to their organization, and public library officials should pay more attention to this issue. High organizational commitment increases the effect of job satisfaction on ethical climate. Finally, organizational commitment has an effect on the relationship between job satisfaction and organizational climate and makes the relationship between these two variables stronger.
    Conclusions
    Ethical climate and recognition of ethical values in the organization lead to ethical behaviors. Furthermore, ethical climate plays a fundamental role in receiving organizational rewards and benefits, implementing organizational procedures and decisions, dealings, and interactions. Employees who find high satisfaction and commitment in the organization, their understanding of the ethical climate in the organization increases. The results of the structural equation analysis test on the proposed research model showed that the model had a good and acceptable fit and all paths (hypotheses) were confirmed with high confidence. The results showed that if the librarians have job satisfaction, they can have a positive understanding of the ethical climate in the library, spend more time there and show a high commitment to performing their duties.
    Keywords: Job Satisfaction, Organizational Commitment, Ethical Climate, Public Library Librarians, Kermanshah province
  • Rashid Nafei, Seyed AliAsghar Razavi *, Safiyeh Tahmasebi Limooni Pages 357-380
    Purpose

    The present research aims to examine and offer a model of a cloud-based knowledge-sharing process among the faculty members of Islamic Azad University (IAU).

    Methods

    This research is applied in terms of purpose, and in terms of type of research, it is mixed exploratory, and in terms of research method, it is research-based on grounded theory. For the purpose of the research, all 2800 faculty members of Islamic Azad University (IAU) in the country were studied. To determine the sample size (397 people), a multi-stage sampling method and Cochran's sample size formula were used. In this research, structured interviews and electronic questionnaires were used as research tools in two qualitative and qualitative stages. In order to achieve the objectives of the research, the interview with the experts continued until the theoretical adequacy. The pattern of knowledge-sharing behavior was extracted from the data of the qualitative phase of the research. Also, the research employed structural equations (Partial Least Square Model) to analyze the research data, using smartPLS software.

    Findings

    The research findings indicated that there were six effective components connected with the exploratory pattern of knowledge-sharing behavior, which are given below in order of priority: 1. Principal Component; the pivotal component with the factor of organizational maturity level, 2. Causal Conditions; including the management and organizational factors, 3. Strategies; including the factors affecting the development of job security and the improvement of the level of trust across organizations and organizational communication network, 4. Background Conditions; including organizational culture and technological infrastructures 5. Intervening Conditions, including the enhancement of workforce skills, and 6. Consequences. These include the factors affecting the efficiency of human resources and the development of occupational engagement.Similarly, the research results indicated that both the management factor and the organizational factors, as the dual elements of the component causal conditions, influenced the organizational maturity development process. This is because the T-statistic value given the effectiveness of the management factors and the path coefficient equaled 3.666 and 0.21, respectively, which is indicative of the direct positive effects of the management factors on organizational maturity. The organizational factors affected the maturity process directly and positively since the T-statistic value was 6.334 going beyond the absolute value of 1.96, and the path coefficient was 0.327.

    Conclusions

    Organizations can pave the way for the development of organizational maturity if they are in favorable conditions in terms of support from managers and the coordination between cloud computing and knowledge-sharing systems. The implementation of such systems across organizations will result in improved performance of the faculty members and an increased competitive advantage.

    Keywords: Cloud Computing, Cloud environment, Faculty Members, Islamic Azad University, Knowledge sharing, Knowledge Share Behavior Pattern
  • Behzad Dehvari, Nosrat Riyahinia, Hasan Mahmoudi * Pages 381-414
    Purpose
    Indigenous medicine is of the most important fields of indigenous knowledge which is at risk of destruction despite its high application and the high desire of indigenous people to use it. Therefore, the current research aims to provide a model for the knowledge management of indigenous medicine.
    Methods
    The research is of an applied type, which was carried out with a combined exploratory approach. In the qualitative part, the statistical population of the research was experts familiar with the indigenous knowledge of the Makran region. The research sample was selected using the purposive sampling method. Qualitative data were collected by conducting semi-structured interviews and analyzed using the thematic analysis method. The statistical population of the quantitative part was a combination of experts in the field of indigenous medicine and professors and students of medicine faculty, including the traditional medicine faculty. The research sample was selected using stratified random sampling. A researcher-made questionnaire was used to collect quantitative data. For the analysis of quantitative data, SEM (Structural Equation Modeling) method by AMOS software was used.
    Findings
    By analyzing the qualitative data, 64 primary codes were identified for the components of the indigenous medicine knowledge management model, which were categorized into 14 subcategories and 5 main categories. Fitting the initial research model with the SEM method showed that the knowledge management model of indigenous medicine in Makran region has a good fit. Accordingly, 5 dimensions of knowledge production, knowledge acquisition, knowledge development and sharing, knowledge transfer, and knowledge recording were presentedas the dimensions of the indigenous medicine knowledge management model of the Makran region.
    Conclusions
    Considering the extremely high capacity of Makran region in indigenous medicine knowledge, the present research has provided more efficient management by providing a model for its management. In addition, the current research can be a basis for conducting further research and developing theoretical knowledge in this field, especially in the knowledge and information science field.
    Keywords: Knowledge Management, indigenous knowledge, indigenous knowledge management, indigenous knowledge management in medicine, Makran region
  • Behzad Lak *, Zahra Javadian Fard Pages 415-438
    Purpose
    The main goal of this study is to design a monitoring and control system for air quality, the level of gases released in the environment, humidity and temperature based on the Internet of Things in industrial environments, which in addition to the cost-effectiveness of the proposed system in terms of energy consumption and cost, Improve the level of security in sending and receiving data. Another goal of this plan is easy access for end users to real-time data in environmental conditions. The general purpose of the proposed system is the ability to detect hazards, increase safety and productivity in industrial environments, and alert users and industrial owners if the data exceeds the limits defined by environmental standards.
    Methods
    In order to achieve this goal, data protocols compatible with industrial environments and communication protocols with proper performance in data transmission, in the system of sensors based on the Internet of Things in similar ideas, with a focus on air quality monitoring and control, are investigated. As a result of comparing related articles, in order to implement the proposed idea, OPC UA data protocol and 4G LTE communication protocol have been used and the performance of the proposed system has been tested in an industrial warehouse under fire and clean air simulation. The results show that the idea of this research has better efficiency than similar studies in terms of two factors of energy consumption and the security level of sending and receiving data. For this purpose, the software infrastructure of the Internet of Things has been examined with the factor of information protection and increasing the security level in order to visualize environmental data. In the proposed monitoring and control system, from the Internet of Things platform on the cloud server side and Raspberry Pi board for control and measurement, the MQ2 sensor for detecting smoke and the concentration of LPG, alcohol, propane, hydrogen, methane and carbon monoxide gases, the MQ135 sensor is used to measure air quality and detect ammonia and carbon dioxide gases and DHT22 sensor to measure humidity and temperature, as well as a 4G mobile modem to load received environmental data on the clientside.
    Findings
    In investigating the performance of the proposed system under fire simulation of wood, cloth and paper and clean air in an industrial warehouse for fourteen days, in two situations of Raspberry Pi board connected to 4G LTE and Wi-Fi modem, the fire simulation value has been given. Detected in Wi-Fi connection mode was lower than 4G LTE mode and lower than previously predicted, but finally compared to the results of seven days of testing for each connection mode including clean air and fire simulation recorded in Things Board cloud platform. Regardless of the minor differences, they are similar.
    Conclusions
    The results show that the idea of this research has higher efficiency than similar studies in terms of two factors of energy consumption and the security level of sending and receiving data.
    Keywords: Internet of things (IoT), OPC UA, 4G LTE, Air quality monitoring, Monitoring system