فهرست مطالب

مددکاری اجتماعی - سال یازدهم شماره 40 (تابستان 1401)

فصلنامه مددکاری اجتماعی
سال یازدهم شماره 40 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/08/30
  • تعداد عناوین: 5
|
  • محبوبه توکلی*، ملیحه توکلی صفحات 5-12
    مقدمه

    رابطه والد-کودک یکی از مهمترین رابطه هایی است که هر فرد در طول دوره زندگی خود تجربه می کند. این دوره نقش مهمی در تعیین شخصیت فرد در بزرگسالی ایفا می کند. به همین دلیل مداخله هایی برای آموزش والدین به منظور شکلگیری هر چه بهتر این رابطه و پیشگیری از آسیبزاحتمالی دوره بزرگسالی ضروری به نظر می رسد. هدف این مقاله، گزارش مداخله های مددکاری اجتماعی در کار با یک کودک مبتلا به نقص توجه و بیش فعالی به منظور کاهش رفتارهای مخرب کودک و آموزش غیرمستقیم آموزه ها به والدین برای بهبود نحوه تعامل با کودک و ایجاد دلبستگی ایمن است. 

    گزارش مورد: 

    پارسا-نام کودک به دلیل حفظ حریم شخصی تغییر داده شده است- پسر شش ساله ای است که با تشخیص اختلال نقص توجه و بیش فعالی به رغم بستری های مکرر در بیمارستان، دیگر به دارو درمانی پاسخ نمی دهد و خانواده در برخورد با او دچار درماندگی شده است. مداخلات مددکاری اجتماعی با تاکید بر نظریه دلبستگی و با استفاده از رویکرد -شخص در محیط- باعث کاهش نشانه ها در کودک مورد مطالعه شد.

    بحث و نتیجه گیری

    مددکار اجتماعی در کار با این کیس، مداخله های خود را بر اساس نظریه دلبستگی انجام داد و سعی شد از این طریق آموزش های لازم به مادر و معلم داده شود. با توجه به تاثیرگذاری این رویکرد، می تواند به عنوان یک رویکرد موثر به سایر متخصصان این حوزه پیشنهاد شود. البته در این راه، موانعی از جمله توجه صرف به دارودرمانی، مشارکت ندادن والدین در روند درمان، نداشتن نگاه سیستمی تیم درمان و آگاه نبودن آن ها به نقش مددکار اجتماعی وجود داشت که رفع آن ها می تواند در حصول نتایج بهتر موثر باشد.

    کلیدواژگان: دلبستگی، کودک، والدین، مددکاری اجتماعی، اختلال نقص توجه و بیش فعالی
  • مریم سیرجانی، سید محمدحسین جوادی، اسما بنی اسد، مریم لطیفیان* صفحات 13-20
    مقدمه

    بیماری اسکیزوفرنی شدیدترین بیماری مزمن روانپزشکی است که با اختلال در توانایی های اجتماعی و شغلی همراه است. این اختلال علاوه بر فرد مبتلا، کل سیستم خانواده را نیز درگیر می کند. بار مراقبتی، استرس های روانی اجتماعی و جسمانی است که در اثر مراقبت طولانی مدت از بیمار به مراقبین وارد می شود و موجب مشکلات چون فرسودگی، اضطراب، افسردگی برای مراقبین می گردد. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش تاب آوری بر کاهش بار مراقبتی خانواده های دارای بیمار اسکیزوفرنی انجام شده است.

    روش

    در این مطالعه نیمه تجربی از طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. جامعه آماری شامل تمام مراقبین بیماران اسکیزوفرنیا مراجعه کننده به بیمارستان روانپزشکی روزبه در شهر تهران در سال 1398 بود. سی و شش نفر از افراد مایل به شرکت در مطالعه، پس از گرفتن رضایت کتبی از آنان با روش تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل تقسیم شدند. پس از کسر ریزش ها، پانزده نفر در گروه آزمایش و هجده نفر درگروه کنترل تا پایان مداخله حضور داشتند. در این پژوهش از پرسشنامه بار مراقبتی زاریت و پروتکل مداخله، برنامه آموزش مولفه های تاب آوری هندرسون و میلستسن استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس و نرم افزار SPSS انجام گرفت.

    نتایج

    یافته ها نشان داد مداخله مددکاری اجتماعی گروهی در گروه آزمایش با رویکرد آموزش تاب آوری، از نظر آماری تفاوت معناداری با گروه کنترل داشت و مداخله مددکاری اجتماعی گروهی توانسته بود نمره کل تاب آوری را نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری افزایش دهد. (P<0/05) 

    بحث و نتیجه گیری

    مداخلات گروهی مددکاری اجتماعی که با هدف افزایش تاب آوری در مراقبین بیماران دارای اختلال روانپزشکی انجام می شود، می تواند بر افزایش تاب آوری موثر باشد و زمینه را برای ارتقای کیفیت زندگی این افراد فراهم کند. نتایج این مطالعه به مددکاران اجتماعی کمک می کند که از مدل تاب آوری برای بالا بردن سطح سلامت، افزایش عملکرد اجتماعی، اقتصادی و رفاهی و بهبود سطح تحمل مراقبین و برای مراقبت و آموزش و کار با خانواده های بیماران مبتلا به اختلال اسکیزوفرنی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: اسکیزوفرنی، تاب آوری، بار مراقبتی، خانواده، خانواده بیمار اسکیزوفرنی
  • مرضیه قرائت خیابان*، حسین رضایی حسین آبادی، حامد صادق مقدم جوان صفحات 21-29
    مقدمه

    مددکاری اجتماعی روانپزشکی یکی از مهمترین حوزه هایی است که مددکاران اجتماعی به عنوان عضوی از تیم درمان، خدمات تخصصی را برای فراهم کردن محیط زیست حمایتی از افراد دارای اختلال روان و خانواده های آنان به منظور رفع نیازها و برگشت مجدد آن ها به جامعه ارایه می نمایند. از آن جا که یکی از عوامل تاثیرگذار در کیفیت خدمات اجتماعی داده شده به گروه های هدف مددکاری اجتماعی فرسودگی شغلیست، این تحقیق با هدف بررسی تطبیقی میزان فرسودگی شغلی بین مددکاری اجتماعی روانپزشکی و دیگر حوزه های عمل مددکاری اجتماعی انجام گردیده است. 

    روش

    این مطالعه با روش توصیفی-مقایسه ای در جامعه آماری کلیه مددکاران اجتماعی شاغل در چهار حوزه آسیب اجتماعی، قضایی، بهداشت و درمان اعم از بیمارستان های عمومی و اعصاب و روان در شهر تهران انجام شد. تعداد سی صد و نوزده نفر از مددکاران اجتماعی پرسشنامه استاندارد فرسودگی شغلی گلدارد1987 را تکمیل کردند. به منظور تحلیل یافته ها از آمار توصیفی و استنباطی یه کمک نرم افزار SPSS استفاده شده است.

    نتایج

    میزان فرسودگی شغلی در بین مددکاران اجتماعی روانپزشکی با کسب میانگین نمره صد و یک و نود صدم نسبت به سه حوزه آسیب اجتماعی، قضایی و بهداشت و درمان عمومی به ترتیب با میانگین های هشتاد دو سه و سی و چهار صدم، هشتاد و پنج و نود و سه صدم، هشتاد و هشت و بیست و سه صدم بالاتر بوده و این تفاوت معنادار می باشد. از سوی دیگر، از میان سه بعد فرسودگی شغلی در بین مددکاران اجتماعی روانپزشکی، جو حاکم بر محیط کار بالاترین نمره را به خود اختصاص داده و بعد از آن به ترتیب، خستگی روانی و حجم و فشار کاری قرار گرفتند. 

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این مطالعه و میزان بالای فرسودگی شغلی در حوزه مددکاری اجتماعی روانپزشکی و تاثیرات آن در زندگی شخصی، شغلی و خصوصا ارایه خدمات اجتماعی به گروه های هدف، لزوم توجه و مراقبت ویژه توسط سازمان های مربوطه و همچنین، تصویب سیاست های حمایتی در این رابطه از اهم موضوعاتی است که بایستی مدنظر سیاستگذاران حوزه بهداشت و درمان قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مددکاران اجتماعی روانپزشکی، مددکاری اجتماعی، تهران
  • مریم ذبیحی پورسعادتی، جعفر بوالهری* صفحات 30-40
    مقدمه

    به رغم شیوع قابل توجه اختلالات روانپزشکی و بار جهانی بالای این بیماری ها، بخش زیادی از افراد مبتلا به اختلالات روانپزشکی خدمات مورد نیاز خود را دریافت نمی کنند که از آن به شکاف مراقبتی یاد می شود و یکی از اهداف سازمان بهداشت جهانی کاهش این شکاف مراقبتی است. هدف از این مطالعه مرور مهمترین راهبردهای جهانی و منطقه ای برای کاهش شکاف مراقبتی است.

    روش

    این مطالعه به روش مروری و با جستجو در پایگاه های پاب مد، ساینس پروکوست و نیز اس ای دی، مگ ایران و نور مگ در بازه زمانی 202-2010 با کلیدواژه های mental health services، treatment gap،accessibility،care gap ،remote care و long distance intervention به زبان انگلیسی و نیز خدمات سلامت روان، مراقبت از راه دور، شکاف درمانی و دردسترسی خدمات به زبان فارسی انجام شد. در مجموع سی و هفت سند مطالعه شدند و یافته های مربوط به راهبردها خلاصه شد.

    نتایج

    در این مطالعات به چهار راهبرد کلی برای کاهش شکاف مراقبتی اشاره شده است که شامل ادغام و یکپارچه سازی خدمات سلامت روان در سیستم مراقبت اولیه؛ مراقبت های از راه دور؛ ظرفیت سازی و به کارگیری نیروهای غیرمتخصص آموزش دیده؛ مراقبت های مبتنی بر اجتماع می باشد. این راهبردها به ویژه به کشورهای با درآمد پایین و متوسط توصیه شده اند و مطالعات مختلف اثربخشی آن ها را بررسی کرده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    ادغام یا یکپارچه سازی مراقبت سلامت روان مهمترین راهبرد کلان در سلامت روان است. چرا که درمان در بیمارستان های روانپزشکی، درمان دارویی صرف، رواندرمانی و مشاوره بدون پرداختن به عوامل اجتماعی موثر در اختلالات سلامت روان به ناکارآمدی رسیده است. مددکاران اجتماعی در نظام سلامت و به ویژه مددکاران اجتماعی روانپزشکی در کار با بیماران روان نیازمند این رویکرد نوین می باشند. حمایت روانی اجتماعی و مددکاران اجتماعی دو حلقه مفقود در نظام مراقبت سلامت روان هستند.

    کلیدواژگان: سلامت روان، شکاف مراقبتی، اجتماع محور، مددکاری اجتماعی روانپزشکی، مراقبت مجازی، حمایت های روانی اجتماعی از راه دور، یکپارچه سازی
  • معصومه معارف وند، مریم ذبیحی پورسعادتی*، لیلی درخشان، رزا علیخانی، کیانوش عبدی صفحات 41-55
    مقدمه

    مددکاری اجتماعی روانپزشکی یکی از حوزه های مهم است که تاکنون در ایران پروتکل مشخصی برای خدمت دهی نداشته است. در این مطالعه برای اولین بار پروتکل مددکاری اجتماعی روانپزشکی طراحی و بیان شده است.

    روش

    این مطالعه در سه مرحله انجام شد: مرور منابع، مطالعه کیفی به روش تحلیل محتوای هدایت شده و دریافت نظرات خبرگان. در مرحله اول مطالعاتی که در زمینه مددکاری اجتماعی روانپزشکی و مداخلات روانی اجتماعی در ایران و سایر کشورها انجام شده بود، مرور شدند. در مرحله دوم به روش نمونه گیری هدفمند با پانزده کارشناس، سه بیماران و پنج عضو خانواده در مورد نیازها و مداخلاتی که باید توسط مددکار اجتماعی روانپزشکی ارایه شوند، مصاحبه نیمه ساختار یافته انجام شد. داده ها کدگذاری و مداخلات طبقه بندی شدند. در مرحله سوم پیش نویس پروتکل بر اساس دو مرحله قبل تنظیم شد و با کارشناسان به اشتراک گذاشته شد. نسخه نهایی پروتکل بر اساس نظر کارشناسان تهیه شد. 

    نتایج

    در مجموع هفتاد و هشت مقاله در فاز اول این مطالعه مرور شدند. مهمترین رویکردها و مدل های استفاده شده برای مداخلات مددکاری اجتماعی روانپزشکی عبارت بودند از رویکرد بوم شناختی، مدیریت مورد و رویکرد تیمی. اطلاعات مربوط به ارزیابی، مداخلات انگیزشی، پاسخ به نیازهای پایه، مداخلات آموزشی-روانی، مشاوره، مداخلات ویژه خانواده، مداخلات گروهی، آموزش و حمایت توسط همتایان، پیگیری، مداخلات اجتماع محور، خدمات از راه دور، انگ زدایی و توانبخشی شغلی از مقالات استخراج شد. همچنین مرحله کیفی نیز آموزش های روانی-اجتماعی، فعال سازی شبکه حمایتی بیمار و خانواده، مداخلات مددکاری فردی، مددکاری با خانواده، پیشگیری از بازگشت، توانبخشی شغلی، پیگیری پس از ترخیص و مداخلات مددکاری جامعه ای طبقه بندی شدند. 
    رویکردهای مدیریت مورد، بوم شناختی و کار تیمی در پروتکل مداخلات مددکاری اجتماعی روانپزشکی به عنوان رویکردهای اصلی مورد توجه قرار گرفتند. در این پروتکل نحوه ارزیابی چندوجهی، برنامه ریزی برای مداخلات مددکاری اجتماعی در سطح فردی، خانوادگی، گروهی و جامعه ای و الزامات پایش و ارزشیابی، مستندسازی و خاتمه مداخله نیز آورده شده اند.

    بحث و نتیجه گیری

    پروتکل مداخلات مددکاری اجتماعی روانپزشکی بر اساس رویکرد بوم شناختی خدمات مشخصی را در سطوح مختلف فردی، خانوادگی، گروهی و اجتماعی پیشنهاد کرده است. استفاده از رویکرد مدیریت مورد و مدل ICM در این پروتکل تضمین کننده رویکردی جامع به درمان و توانمندسازی بیماران مبتلا به اختلال روانپزشکی از زمان پذیرش تا ترخیص و به ویژه خدمات پس از ترخیص است. پیشنهاد می شود سیاستگذاران و مددکاران اجتماعی از این پروتکل در تصمیم گیری ها و خدمت دهی مرتبط با بیماران مبتلا به اختلال روانپزشکی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مددکاری اجتماعی روانپزشکی، رویکرد بوم شناختی، مدیریت مورد، اختلال روانپزشکی
|
  • Mahboobeh Tavakoli*, Malihe Tavakoli Pages 5-12
    Introduction

    The parent-child relationship is one of the most important relationships a person experiences throughout the life. This period has a crucial role in determining the personality of an adult. For this reason, interventions to educate parents in order to have a better relationship and prevente of possible adulthood trauma are necessary. This study was aimed to report a social work interventions with an attention-deficit/hyperactivity disorder child to reduce the child's destructive behaviors and indirectly teach his parents to improve how to interact with him and have a secure attachment.

    Case Description: 

    Parsa (pseudonym) is a six-year-old boy diagnosed with attention-deficit/hyperactivity disorder. Despite frequent hospitalizations, he is no longer responde to pharmacotherapy, and his parents are helpless in dealing with him. Social work interventions by emphasizing the theory of attachment and using the Person-in-Environment approach reduced the symptoms in the child.

    Conclusions

    In this case, the social worker worked based on the attachment theory and tried to train the mother and teacher. Given the effectiveness of this approach, it can be suggested as an effective approach to other specialists in the field. Of course, in this way, there were obstacles such as mere attention to pharmacotherapy, not being participated parents in the treatment process, lack of systematic view of the treatment team and their lack of awareness of the role of social worker, which fixing them will lead to better results.

    Keywords: Attachment, Child, Parents, Social worker, Attention Deficit Hyperactivity Disorder
  • Maryam Sirjani, Seyyed Mohammad Hosssein Javadi, Asma Baniasad, Maryam Latifian* Pages 13-20
    Introduction

    Schizophrenia is the most severe chronic psychiatric disorder that associated with impaired social and occupational abilities. In addition to the patient this disorder also affects the entire family system. The care burden is the psychological, physical and social stress that comes to caregivers as a result of long-term care. Therefore it causes many problems such as burnout, anxiety, and depression for caregivers. The aim of this study was to investigate the effect of resilience training on reducing the care burden of families with schizophrenia.

    Methods

    This study was semi-experimental with a pre-test-post-test and a randomized controlled group. The statistical population includes all caregivers of schizophrenia patients referred to Roozbeh psychiatric hospital in Tehran in 2019. After obtaining written consent, thirty-six people who like to participate in the study were divided into experimental and control groups by random sampling method. After deducting the drops, fifteen people were in the experimental group and eighteen people in the control group. The research instrument was the Zarit burden interview and intervention protocol, then Henderson and Milleston resilience components training program was applied to the experimental group. The control group received no intervention. Data were analyzed by SPSS software using ANCOVA.

    Results

    The results showed that the social group intervention in the experimental group with the approach of resilience training was statistically significantly different from the control group and it was able to significantly increase the total resilience score compared to the control group.(P<0/05)

    Conclusions

    Group social work interventions aimed at increasing resilience in caregivers of psychiatric disorders can be effective in increasing resilience and provide a basis for improving the quality of life of these people. The results of this study help social workers to use the resilience model to promote health, increase social, economic, and welfare performance and improve the level of tolerance of caregivers; leading to educating and working with families of schizophrenia patients.

    Keywords: Schizophrenia, Resilience, Care Burden, Family, Family Of Schizophrenia Patient
  • Marzieh Gharaat Khiaban*, Hossein Rezaii Hossein Abadi, Hamed Sadegh Moghadam Javan Pages 21-29
    Introduction

    Psychiatric social work is one of the most important areas in which social workers as a member of the treatment team provide specialized services in providing a supportive environment for people with mental disorders and their families to meet their needs and return to society. Because one of the factors influencing the quality of social services provided to social work target groups is burnout, this study compares the rate of burnout between psychiatric social work and other areas of social work.

    Methods

    The statistical population was all social workers working in four areas of social harm, justice, health, and treatment, including general and psychiatric hospitals in Tehran, whose number was eight hundred and the sample was three hundred nineteen people. The research method was descriptive-comparative and the data collection tool was Geldard's standard burnout questionnaire. To analyze the findings, descriptive and inferential statistics (F-variance) were used through SPSS software.

    Results

    The rate of burnout among psychiatric social workers with an average score of one hundred one and nine-tenths was higher than the three areas of social harm, justice, and public health with averages of eighty-eight and thirty-four hundredths, eighty-five and ninety-three hundredths, and eighty-eight and twenty-three hundredths, respectively, and this difference was significant. On the other hand, among the three dimensions of burnout among psychiatric social workers, the atmosphere in the workplace had the highest score, followed by mental fatigue, and workload respectively.

    Conclusions

    Considering the results of this study and the high rate of burnout in the field of psychiatric social work and its effects on personal and professional life and especially the provision of social services to target groups, the need for special attention and care by relevant organizations and the adoption of supportive policies is obvious. In this regard, it is one of the most important issues that should be considered by health policymakers.

    Keywords: Job Burnout, Psychiatric Social Workers, Social Work, Tehran
  • Maryam Zabihi Poursaadati, Jafar Bolhari* Pages 30-40
    Introduction

    Despite the significant prevalence of psychiatric disorders and the high global burden of these, a large proportion of people with severe psychiatric disorders do not receive the services they need, which is called the care gap, and one of the goals of world health organizations is to reduce this gap. The purpose of this study is to review the most important global and regional strategies to reduce the care gap.

    Methods

    This was a review method study. The search had done in following databases in the period 2010-2020: pubmed, science direct, proquest in English as well as sid, magiran, and noormags in Persian with the following keyword: mental health services, treatment gap, and accessibility, care gap, remote care, and long-distance intervention in English and also mental health services, remote care, treatment gap and access to services in Persian. A total of thirty-seven documents were studied and the findings of the strategies were summarized.

    Results

    These studies pointed four general strategies to reduce the care gap. Includes integration of mental health services in primary health care; distance care; capacity building and useing trained non-specialists; and community-based care. These strategies are especially recommended for low and middle income countries, and various studies have examined their effectiveness.

    Conclusions

    Integrating mental health care into the primary health care is the most important macro strategy in mental health system. Limiting psychiatric treatment to medication neglects other aspects that affect the incidence, relapse, and exacerbation. Psychiatric social workers need new approaches in working with these people. Psychosocial support and social workers are the missing link in the mental health care system.

    Keywords: Mental Health, Care Gap, Community-Based, Psychiatric Social Work, Virtual Care, Remote Psychosocial Support, Integration
  • Masoomeh Marefvand, Maryam Zabihi Poursaadati*, Leili Derakhshan, Rosa Alikhani, Kyanoush Abdi Pages 41-55
    Introduction

    Psychiatric social work (PSW) is one of the most important areas of social work practice. So far, no protocol has been designed for these interventions in Iran. In this study, for the first time PSW protocol has been designed and presented.

    Methods

    This study was conducted in three phases: desk review, directed content analysis and group discussion for receiving experts' comments on the protocol. In the first phase, studies about PSW and psychosocial interventions in Iran and other countries were reviewed. In the second phase, semi-structured interviews were conducted with fifteen experts, three patients and five family members and they were asked about needs and interventions that should be provided by the PSW. Data were coded and interventions were classified. In the third phase, the draft protocol was prepared based on the previous two phases and shared with experts. The final version of the protocol was prepared based on the comments of the experts.

    Results

    A total of seventy eight articles were reviewed in the first phase of this study. The most important approaches and models used for PSW interventions were ecological approach, case management and teamwork. Data were categorized as assessment, motivational interventions, response to basic needs, psychoeducational interventions, counseling, family and group interventions, peer education and support, follow-up, community-based interventions, home-based and outreach services, long-distance services, destigmatization, occupational rehabilitation.
    Also in the qualitative phase, psychosocial training, activation of patient and family support network, case work, family social work, relapse prevention, advocacy, occupational rehabilitation, after discharge follow-up and community work interventions were classified. The panel designed the protocol based on case management, and ecological, contingency management and teamwork approaches. This protocol describes multidimensional assessment, planning for social work interventions at the individual, family, group and community levels. Requirements for monitoring and evaluation, documentation and termination of intervention are also included in the protocol.

    Conclusions

    The protocol of PSW interventions based the ecological approach, suggested specific services at different levels of individual, family, group and community. The use of case management approach and ICM model in this protocol ensures a comprehensive approach to the treatment and empowerment of patients with psychiatric disorders from admission to discharge and especially post-discharge services. It is recommended that policy makers and social workers use this protocol in decision making and service providing related to mental disorder patients.

    Keywords: Psychiatric Social Work, Ecological Approach, Case Management, Psychiatric Disorder