فهرست مطالب

مطالعات اندیشه معاصر مسلمین - پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1401)

نشریه مطالعات اندیشه معاصر مسلمین
پیاپی 16 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/12/12
  • تعداد عناوین: 12
|
  • منصور کامگاری، علی رضا گلشنی*، محمد آگاه صفحات 11-32

    گفتمان حکمرانی خوب، از چند دهه پیش توسط سازمان ها و نهادهای بین المللی و بعضی از اندیشمندان و نظریه پردازان غربی مطرح شده است. با توجه به طرح ابتدایی موضوع این موضوع در غرب و با استناد به نظریات پیشینی اندیشمندانی مانند: سید جواد طباطبایی مبنی بر انحطاط و زوال فلسفه و اندیشه سیاسی در ایران پسا ابن سینا و سید احمد طباطبایی دال بر تعارض اسناد بین المللی با مفاهیم اسلامی، این نظریه نشر یافته است که با توجه به زوال و تعارض فلسفه و اندیشه سیاسی در ایران، جهت مطالعه و تحقیق در زمینه حکمرانی خوب به منابع ایرانی و اسلامی با دیده تردید نگریست و به ضرورت با مراجعه به ادبیات منتشره غربی به موضوع پرداخته شود. در این پژوهش با هدف اعتبار سنجی نظریات مذکور با فیش برداری کتابخانه ای و بهره گیری از روش توصیفی و تحلیلی با استناد به آرای موسس فلسفه و اندیشه سیاسی در ایران پسا اسلام، فارابی و مقام معظم رهبری (مدظله) در جایگاه رهبر انقلاب اسلامی ایران، به دنبال یافتن پاسخی برای سیوال هستیم که آیا با توجه به عناصر و ویژگی های مطرح شده غربی، از حکمرانی خوب در آرای فارابی و مقام معظم رهبری (مدظله) بحثی شده است؟ با مطالعات انجام شده به این گزاره دست یافتیم که مبانی معرفتی، هستی شناسانه و انسان شناسانه دو ساحتی فلسفه و اندیشه سیاسی در ایران، نه تنها اعم از نظریات تک ساحتی امروزه غربی بوده، بلکه فلسفه و اندیشه سیاسی در ایران منحنی زوال را طی نکرده و مغایرتی نیز ندارد و اعم از نظریه های تک ساحتی غربی است.

    کلیدواژگان: حمکرانی خوب، اندیشه، فارابی، مقام معظم رهبری، نیک بختی
  • سید محمدتقی موحد ابطحی صفحات 33-55

     ایده علم دینی در نیم قرن گذشته در فضای علمی نه تنها جهان اسلام، که حتی در دیگر ادیان مطرح بوده است. اساتید و پژوهشگران بسیاری از ابعاد مختلف به بررسی این ایده پرداخته و در باب معناداری، امکان یا امتناع؛ ضرورت، مطلوبیت و چگونگی دست یابی به علم دینی بحث کرده اند. علیرضا شجاعی زند از اساتیدی است که در آثار مختلف، به خصوص در مقاله «نقد درون گفتمانی ایده علم دینی» به نقد ایده علم دینی به معنای عام و علوم انسانی اسلامی به معنای خاص پرداخته است. در این مقاله پس از طرح ادله ایشان در نقد ایده علم دینی، ملاحظاتی چند در ارتباط با آن مطرح می گردد و نشان داده می شود که هیچ یک از این ادله نمی تواند امکان یا مطلوبیت ایده علم دینی به معنای عام را نفی کند و نقد های شجاعی زند تنها به یک تقریر خاص از ایده علم دینی وارد است. واژگان کلیدی: علم دینی، نقد درون گفتمانی، نقد درونی، نقد بیرونی، نقد پیامدی، شجاعی زند.

    کلیدواژگان: علم دینی، نقد درون گفتمانی، نقد درونی، نقد بیرونی، نقد پیامدی
  • محمود صادقی، تهمینه پارسائی*، فیض الله اکبری دستک صفحات 57-81

    موضوع پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی رویکرد علامه فضل الله و سید قطب در مسایل مربوط به حقوق زنان است. مسایل و حقوق زنان در سده های اخیر به یکی از مهمترین مسایل سطوح اجتماعی تبدیل شده است. با تغییرات گوناگونی که در تمامی ساحات زندگی بشر به وجود آمده، حقوق زنان در اسلام نیز مورد نقد و چالش های تازه ای قرار گرفته است، در مواجهه با این نقدها و چالش ها متفکران و روشنفکران مسلمان از جریان های مختلف در صدد پاسخگویی بر آمده اند که علامه فضل الله و سید قطب ازمفسران نوگرای معاصر شیعه واهل سنت دوتن آنها هستند که هردو با اندیشه بازگشت به قرآن و توجه به اینکه مهمترین عامل پریشانی و انحطاط جوامع اجتماعی را دور ماندن از قرآن ودرمان دردهای اجتماعی و شفای آن را بازگشت به قرآن و سیره پیامبر (ص) می دانند به این موضوع پرداخته اند. این مقاله «حقوق زنان» از جمله فعالیت های اجتماعی، حکومت و ارث را در آثار هر دو اندیشمند با روش اسنادی و کتابخانه ای تحلیل و بررسی کرده است. از نظر هر دو متفکر، اسلام در مقام انسانیت و بعد روحی، نگاه یکسانی به زن و مرد دارد و هیچ تفاوتی وجود ندارد، اما در خصوص اختیارات علامه هیچ تفاوتی بین زن و مرد قایل نیست و موارد استثنایی را از موارد خاص دانسته که علت دارد، اما سید قطب با تصریح بر اصل برابری زن و مرد، تفاوت در مسیولیت ها را ناشی از تفاوت استعدادها می داند که منافاتی با عدالت و برابری ندارد.

    کلیدواژگان: حقوق زنان، حکومت، ارث، علامه فضل الله، سید قطب
  • علیرضا کاظمی، علیرضا عابدی سر اسیا*، محمدکاظم علمی سولا صفحات 83-108

    اندیشه های فیلسوف معاصر فرانسوی، پل ریکور که در بستر هرمنوتیک فلسفی و پدیدارشناسی هرمنوتیکی شکل گرفته، در میان دانش وران این علم، جایگاه قابل توجه و تاملی دارد. در سنت تفسیری رایج، فهم و تفسیر صحیح، تفسیری است که با آنچه مقصود متکلم بوده، بیشترین انطباق را داشته باشد، اما ریکور، معیار تفسیر معتبر را نه مطابقت با معنای قصدی مولف که بالاتر بودن احتمال می انگارد. وی این معیار را فراهم آمده از «منطق احتمال ذهنی» معرفی می کند. در تبیین تفسیر صحیح از متن، دو اصل «همخوانی و تطابق» و «کامل بودن» را در تفسیر ضروری می داند. نوشتار حاضر در پی آن است تا امکان طرح این ضوابط را در خصوص متون شرعی با نظر به ویژگی های آن ها، با رویکرد توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و اسنادی، بررسی کند. به نظر می رسد، می توان از «منطق احتمالات» و «اصل هم خوانی و تطابق و اصل کامل بودن» در میان ضوابط مطرح در متون شرعی، بهره برد.

    کلیدواژگان: ریکور، ضوابط فهم، تفسیر صحیح، معیارهای تفسیر
  • محمدمهدی تقدیسی*، سیده فاطمه حسینی میرصفی، صمد مومنی صفحات 109-137

    موضوع پژوهش حاضر، بررسی آراء جریان شناسان در خصوص عوامل پیدایش جریان قرآنیون در دو سده اخیر است. این پژوهش، نظری و با رویکرد توصیفی - تحلیلی است. هدف از این پژوهش، آگاهی از آراء و اندیشه های پژوهشگران بمنظورکشف مهمترین عوامل پیدایش قرآنیون است. مراد از عوامل پیدایش، عوامل زمینه ای چون استعمار، استشراق و مواجهه تمدنی؛ و عوامل انگیزه ای چون رهایی از سلطه استعمار، پاسخ به شبهات و برون رفت از انحطاط تمدنی است. پرسش بنیادی این پژوهش آن است که چه عواملی در پیدایش قرآنیون اهل سنت معاصر در دو سده اخیر تاثیر گذار بوده اند؟آیا این عوامل از خارج از جهان اسلام به آن تحمیل شده است.یا اینکه عواملی درونی موجبات پیدایش این جریان را ایجاد کرده اند؟ از یافته های این پژوهش آن است که عوامل موثر به دو دسته قابل تفکیک هستند؛ عوامل زمینه ای که خارج ازجهان اسلام به آن تحمیل شده و عوامل انگیزه ای که متاثر از عوامل زمینه ای هستند.

    کلیدواژگان: «جریان شناسی»، «قرآنیون»، «عوامل زمینه ای»، «عوامل انگیزه ای»، «استعمار و استشراق»
  • حسن رضایی هفتادر*، صفر نصیریان صفحات 139-158
    با ظهور اومانیسم و توسعه آن در غرب، جوامع انسانی هر روز بیش از پیش، از ارزش های اعتقادی فاصله گرفتند و این امر به تقلیل ساحت های دین منجر شد. در این میان سید احمد خان هندی، به تقلید از غرب، برای اولین بار در دنیای اسلام، از تقلیل ساحت های اعتقادی دین سخن گفت. وی بر اساس مشرب معتزلی خود، تنها کلیات اصول اعتقادی توحید، نبوت و معاد را می پذیرد و نسبت به جزییات این مسایل که در قرآن و سنت آمده، اعتقادی ندارد. با توجه به این که دیدگاه های سید احمد خان، چالش هایی را در مجامع علمی اسلامی، به ویژه جامعه علمی ایران، بر جای گذاشته است، مقاله حاضر در صدد است تا با روش توصیفی-تحلیلی و به دو شیوه برون دینی و درون دینی، به بررسی و نقد آن ها بپردازد. طبق بررسی انجام شده، دیدگاه های وی، در پنج محور قابل بررسی و نقد است: تمثیلی بودن داستان حضرت آدم (ع) و عناصر آن، مثل فرشتگان و شیطان؛ احتمال خطای پیامبران در امور عادی و دیدگاه های شخصی شان به ویژه در ارتباط با مسایل اجتماعی؛ مبتنی بودن وحی پیامبران بر ادراک عقلی و تجربی؛ عادی بودن معجزه پیامبران؛ ادراک ناپذیری بهشت و جهنم.
    کلیدواژگان: ساحت، دین، اعتقاد، تقلیل گرایی، عقل، تجربه، سید احمد خان
  • مینا فیاضی، شهرام رامشت، میثم صداقت زاده* صفحات 159-184

    یکی از مباحث مطرح شده در حوزه های معرفتی، شخصیت انسان است. شخصیت تشکیل شده است از الگوهای ویژه فکری، احساسی و رفتاری که هر فرد را از افراد دیگر متمایز می کند. این الگوها، که از مجموعه نقاط مهم به هم پیوسته شکل یافته، در طول زمان، به تدریج شکل گرفته و عوامل متعدد و گوناگونی در شکل‏گیری آن ها موثر است که بدون بررسی آن ها سخن گفتن از شخصیت بی‏معنا و نامفهوم است. این پژوهش با هدف بررسی فرآیند شکل گیری شخصیت و عوامل موثر بر آن در اندیشه شهید مطهری و معرفی شخصیت مطلوب در نظریه ایشان به انجام رسیده است. بدین منظور کلیه منابع و مراجع موجود و مرتبط با آراء تربیتی ایشان مورد بررسی توصیفی قرار گرفته و داده های حاصل طبقه بندی و تحلیل شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که به طور کلی ابعاد شخصیت انسان در اندیشه ایشان شامل دو بعد شخصیت درونی انسان و صورت ظاهری شخصیت است. در شکل گیری این دو بعد، برخی عوامل ارادی و برخی غیر ارادی هستند. از جمله عوامل ارادی می توان به فکر و اندیشه منطقی، اراده انسانی، اراده اخلاقی، فعل ارادی و از جمله عوامل غیرارادی می توان به ویژگی های اقلیمی، شرایط انعقاد نطفه و ویژگی های روحی و جسمی والدین (در سیر وجودی) و شرایط سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و زیستی (در نفوذ بیرونی) اشاره کرد. شخصیت مطلوب در اندیشه شهید مطهری، شخصیت الهی است که با ایمان به خدا شکل می گیرد.

    کلیدواژگان: شخصیت، شکل گیری شخصیت، شخصیت مطلوب، شهید مطهری
  • هادی بیگی ملک آباد*، محمدحسن بهشتی صفحات 185-208
    علم و دین به عنوان دو منبع از منابع شناخت بشر همواره در کنار هم در زندگی انسان حضور داشته اند. تا قبل از دوران جدید، نزاع خاصی میان این دو برجسته نیست؛ لکن از زمانی که علم در قلمرو غرب تعریف جدیدی یافت و مواجهه خاصی را با دین آغاز کرد، باب منازعه میان علم و دین گشوده شد. در این میان، برخی جانب استقلال آن دو، برخی قایل به تضاد و عده ای هم به تلایم و همپوشانی گرایش یافتند. طه عبدالرحمن فیلسوف و متفکر مسلمان معاصرنیز با تکیه بر مبانی خاص خود به پرداخت نظریه ای درنسبت میان علم و دین اقدام مینماید. اتخاذ هستی شناسی و مبانی فکری خاصی وی را به یک نسبتی در رابطه علم و دین سوق می دهد که موضوع این نوشتار است. این مقاله با روش تحلیلی اسنادی پرسش از ابعاد این نظریه و نسبتی که این دو از نگاه عبدالرحمن پیدا می کنند را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد. طه عبدالرحمن با تفکیک میان علم الهی و علم بشری دین و معارف وحیانی را در جایگاهی ویژه قرار می دهد و در راستای ایجاد تلایم میان علم و دین، نقش سیاق و بافت فکری عالم را در این فرایند دخیل می داند.
    کلیدواژگان: علم، دین، مسلمات ایجابی، ارزش های روحی، عمل دینی، طه عبدالرحمن
  • یحیی بوذری نژاد، مهدی یزدانی*، مسلم طاهری صفحات 209-237
    رویکرد جورج هومنز به عنوان یک جامعه شناس در دسته رویکردهای خرد جامعه شناسی طبقه بندی می شود، همچنین نوع تبیین او برای تحلیل پدیده های اجتماعی، تبیین عینی است. توجه به فرد و تبیین بر اساس درنظرگرفتن نفع فردی به عنوان اصلی ترین مسیله در رویکرد هومنز مورد توجه قرار گرفته است، نظریه انتخاب عقلانی و دانش رفتارگرایی اجتماعی و شخصیت اسکینر از جمله تاثیرگذاران در صورت بندی نظریه مبادله توسط هومنز هستند. او معتقد به عدم کارکرد قواعد بیهوده و کلی جامعه شناسی در تبیین رفتار است؛ به همین خاطر معتقد به تبیین عینی رفتار است. مراد او از تبیین عینی، رفتار روزمره و ابتدایی افراد در زندگی است که بدون واسطه است و سریعا به پاداش ختم گردد. نقد او به ساختارگرایان در ارتباط با اعتقاد آنها به مفیدبودن سازمان ها و نهادها در حفظ جامعه است، پیتر بلاو، پس از هومنز، نظریه مبادله را دچار تغییرات اساسی کرد و آن را به سمت قبول واقعیت های اجتماعی و تحلیل نهادها و سازمان های اجتماعی سوق داد. روش تحلیل بنیادین مبتنی بر فعال کردن ظرفیت های حکمت اسلامی که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است روشن می کند که روش هومنز در لایه وجودشناسی بحث، مادی گرایانه و در لایه معرفت شناسی، اثبات گرا و تجربه گرایانه است.
    کلیدواژگان: هومنز، نظریه مبادله، فردگرایی، رفتارگرایی اجتماعی، انتخاب عقلانی، روش شناسی نظریه مبادله
  • علیجان سعیدی*، مصطفی سلطانی، محمدطاهر رفیعی صفحات 239-266

    گفتمان اسلام گرایی طالبان با قرایت متفاوت از اسلام و سنت در سال های پسین تلاش کرده است نظام معنایی مورد نظر خود را به عنوان رژیم حقیقت بر عاملان سیاسی و اجتماعی در افغانستان تحمیل کند و عرصه ای جدید از نظام گفتمانی را به ظهور رساند. این جریان هویت خود را در باز تعریف شریعت از منظر اسلام خلافتی می یابد؛ اما ماهیت فکری و ایدیولوژی سیاسی آنها ابهامات زیادی دارد. نوشته حاضر این موضوع را به پژوهش گرفته و تلاش کرده به این پرسش بپردازد که «مبانی و اصول فکری طالبان چیست و سیاست های این جریان تا چه حد متاثر از باورهای قومی آن ها است؟» با این هدف مبانی معرفت شناسی و روش شناسی طالبان در قالب چارچوب نظری «تحلیل گفتمان لاکلا و موف» تحلیل شده است. این موضوع با استفاده از روش توصیفی - تحلیلی با ارجاع به منابع مکتوب تبیین شده در حال که تفوق کنش های قومی و هنجارهای پشتونوالی بر سیاست های دینی طالبان مفروض گرفته شده است. داده های آماری و نتایج حاصله نشان می دهد که طالبان در پوشش گفتمان اسلام گرایی، در صدد سلطه قومی و پشتونیزه کردن کشور هستند.

    کلیدواژگان: طالبان، اسلام گرایی، لوی جرگه، قوم گرایی، پشتونوالی، افغانستان
  • مهدی ستاری، محمدحسین صائنی*، حسین مرادی، فرهاد ادریسی صفحات 267-291

    یکی از پدیده هایی که در طول تاریخ اسلام، به چشم می خورد، پدیده تکفیر است. از خوارج در قرن اول هجری تا کسانی چون ابن تیمیه و بعدها محمد بن عبدالوهاب تا جریان هایی چون القاعده و داعش تحت عنوان گروه های سلفی و تکفیری، علی رغم این که در برهه های مختلف ظهور داشتند، ولی به نظر می رسد که اشتراکات و شباهت هایی میان عقاید و عملکردشان می توان یافت. این اشتراکات، در این مقاله، موضوع بحث است و هدف این است تا به روش کتابخانه ای و استفاده از گزارشات و مستندات تاریخی و کلامی، شباهت ها و اشتراکات موجود میان این جریان ها بررسی و استخراج شود. آن چه که از مقایسه این دو گروه و بررسی منابع و مستندات به دست می آید، این است که این دو، در باورهایی چون ظاهرگرایی، نفی تاویل، تقیه، توسل و شرک دانستن آن ها و تکفیر دیگر مسلمانان باهم شباهت و اتفاق نظر دارند که ناشی از جمود و تحجر و کج فهمی است و ریشه اش به جهل و فهم ناقص دین و چه بسا برخی ملکات رذیله نفسانی بر می گردد.

    کلیدواژگان: تکفیر، خوارج، سلفیه، داعش، وهابیت
  • الهام سادات مقدسی*، مهدی حسین زاده یزدی صفحات 293-314
    این پژوهش می کوشد، پیوند اسلام و مدرنیته را در اندیشه گولن ذیل سه حوزه سیاست، اقتصاد و آموزش دنبال کند و با بررسی مبانی فکری گولن دریابد که آیا این پیوند با حفظ ماهیت اسلام اصیل صورت می گیرد یا حاصل آن اسلامی سکولار خواهد بود؟ مقاله حاضر با روش اکتشافی- توصیفی به دنبال پاسخ به این پرسش اساسی است: اسلام و مدرنیته در اندیشه فتح الله گولن چگونه پیوند می خورند؟ مهم ترین نتایج حاصل از بررسی اندیشه او و مبانی فکری فتح الله گولن را می توان این گونه برشمرد: او با مخالفت با اسلام سیاسی و تطبیق مفهوم شورای اسلامی با دموکراسی غربی بدون توجه به ریشه های فکری این دو، راه را برای تشکیل دولت سکولار هموار می سازد و با افزودن احکام اسلامی خمس و زکات و انفاق به سرمایه داری می خواهد وجهی اسلامی به اقتصاد سرمایه داری بدهد. در نقد اندیشه او می توان بر این نکات تاکید کرد: وی به دلیل نپذیرفتن تاسیس دولت اسلامی، قواعد اقتصادی اسلام را تنها در حد گزاره های اخلاقی معطوف به عدالت توزیعی باقی می گذارد؛ بنابراین، پیوندی ناقص و ناموزون از اقتصاد و مذهب را به نمایش می گذارد. در موضوع آموزش نیز مجددا به دلیل خلاء دولت اسلامی، با وجود تایید اتحاد علم و دین در اندیشه او و توصیه به تولید علم دینی، سیستم آموزشی به خاطر وابستگی به قدرت دولت سکولار، قادر به تولید محتوای آموزشی بومی شده با هویت اسلامی نخواهد بود.
    کلیدواژگان: سکولاریسم، سرمایه داری اسلامی، آموزش سکولار، دموکراسی اسلامی، اسلام سکولار
|
  • Mansoor Kamgari, Alireza Golshani *, Mohammad Agah Pages 11-32

    The discourse of good governance has been raised by international organizations and institutions and some Western thinkers and theorists since several decades ago. According to the initial design of this topic in the West and based on the previous ideas of thinkers such as: Seyyed Javad Tabatabai based on the decline and decay of philosophy and political thought in Iran after Ibn Sina and Seyyed Ahmad Tabatabai indicating the conflict between international documents and Islamic concepts, this theory has been published, Considering the decline and conflict of philosophy and political thought in Iran, in order to study and research in the field of good governance, Iranian and Islamic sources should be looked at with suspicion and the issue should be addressed by referring to the published western literature. In this research, with the aim of validating the mentioned theories by taking library records and using the descriptive and analytical method, referring to the opinions of the founders of philosophy and political thought in post-Islamic Iran, Farabi and the position of Supreme Leader (Madazleh) in the position of the leader of the revolution. Islamic Iran, we are looking for an answer to this question that Considering the western elements and features, has there been a discussion about good governance in the opinion of Farabi and the Supreme Leader? With the conducted studies, we came to the proposition that the two-dimensional epistemological, ontological and anthropological foundations of philosophy and political thought in Iran are not only western, including the one-dimensional theories of today, but philosophy and political thought in Iran have not gone through the decline curve and are contradictory. It doesn't have either, and it's from the western one-dimensional theories.

    Keywords: good governance, Farabi's thought, Supreme Leader, political thought, philosophy
  • Sayyed MohammadTaghi Movahhed Abtahi Pages 33-55

    In the last half century, the idea of ​​religious science has been discussed in the scientific community, not only in the Islamic world, but even in other religions. Researchers have investigated it from many different dimensions and discussed the possibility or refusal of this idea. Alireza Shojaei Zand is one of the researchers who has criticized this idea in various works, especially in the article »Intra-discourse Critiques of the Idea of Religious Science«. In this article, after presenting his arguments in criticizing the idea of ​​religious science, some considerations related to it are raised. Finally, it is shown that none of these arguments can negate the possibility or desirability of the idea of ​​religious science in a general sense, and their criticisms are only related to a specific view of the idea of ​​religious science

    Keywords: Religious Science, criticism within the discourse, internal criticism, external criticism, consequential criticism, Shojaei Zand
  • Mahmood Sadeghi, Tahmina Parsaei *, Feizollah Akbari Dastak Pages 57-81

    The subject of the present research is a comparative study of the approach of Allameh Fazlullah and Seyyed Qutb in issues related to women's rights. In recent centuries, women's issues and rights have become one of the most important social issues.changes that have occurred in all areas of human life, women's rights in Islam have also been subjected to criticism and new challenges. In the face of these criticisms and challenges, Muslim thinkers and intellectuals from different currents have tried to respond. Allameh Fazlullah and Seyyed Qutb are among the contemporary Shia and Sunnah commentators, both of them with the idea of ​​returning to the Qur'an and paying attention to the fact that the most important cause of distress and degeneration of social societies is staying away from the Qur'an and the cure for social pains and its healing is to return to the Qur'an. And the biography of the Prophet (PBUH) knows that they have dealt with this issue. This article has analyzed and examined "women's rights" including social activities, government and inheritance in the works of both thinkers with documentary and library methods. According to both thinkers, Islam has the same view of men and women in terms of humanity and spiritual dimension and there is no difference, but regarding the powers of Allamah, he does not make any difference between men and women and considers exceptional cases to be special cases that cause Yes, but Seyyed Qutb, emphasizing the principle of equality between men and women, considers the difference in responsibilities to be due to the difference in talents, which does not conflict with justice and equality.

    Keywords: women's rights, government, inheritance, Allameh Fazlullah, Seyyed Qutb
  • Alireza Kazemi, Alireza Abedi Sarasia *, MohmmadKazem Elmi Sola Pages 83-108

    The thoughts of the contemporary French philosopher, Paul Ricoeur, which was formed in the context of philosophical hermeneutics and hermeneutic phenomenology, have a significant and reflective position among the scholars of this science. In the tradition of popular interpretation, the correct understanding and interpretation is the interpretation that has the most compliance with what the theologian intended, but Ricoeur considers the criterion of valid interpretation to be not the correspondence with the intended meaning of the author, which is more likely. He introduces this criterion provided by "mental probability logic". In explaining the correct interpretation of the text, he considers the two principles of "harmony and compatibility" and "completeness" to be essential in the interpretation. The present article seeks to examine the possibility of proposing these criteria regarding Sharia texts, considering their characteristics, with a descriptive-analytical approach and by collecting information in a library and document method. It seems that the "logic of possibilities" and the "principle of coherence and compatibility and the principle of completeness" can be used among the criteria mentioned in Shari'i texts.

    Keywords: Ricoeur, criteria of understanding, correct interpretation, criteria of interpretation
  • MohammadMahdi Taqhdisi *, Seyedeh Fatemeh Hosseini Mirsafi, Samad Momeni Pages 109-137

    The subject of the current research is to examine the opinions of stream scholars regarding the factors of the emergence of the Qur'anic stream in the last two centuries. This research is theoretical and with a descriptive-analytical approach. The purpose of this research is to know the opinions and thoughts of researchers in order to discover the most important factors in the emergence of Quranic texts. It means the factors of emergence, background factors such as colonialism, orientalism and civilizational encounter; And motivating factors such as freedom from colonial rule, answers to doubts and exit from civilizational decline. The fundamental question of this research is that what factors have been effective in the emergence of contemporary Sunni Qur'anists in the last two centuries? Are these factors imposed from outside the Islamic world? Or are there internal factors that have caused the emergence of this movement? ? One of the findings of this research is that the effective factors can be separated into two categories; Background factors that are imposed outside the Islamic world and motivational factors that are affected by background factors.

    Keywords: Currentology, Quranians, contextual factors, motivational factors, Colonization, orientalism
  • Hasan Rezaee Haftador *, Safar Nasiriyan Pages 139-158
    With the advent and development of Humanism in the West, human societies have increasingly moved away from religious values, and this has led to the reduction of religion domains. In this regard, Sayyid Aḥmad Khān Hindī imitated the West and for the first time in the Islamic world suggested the reduction of the doctrinal domains of religion. Relying on his Mu‘tazila roots,  he only acknowledges the general principles of monotheism, prophethood, and resurrection, and does not believe in the details of these principles that are provided in the Qur’ān and sunna. As Sayyid Aḥmad Khān’s views have led to some challenges in the Islamic scientific circles, especially the scientific community of Iran, the article at hand aims to analyze and criticize his views using a descriptive-analytical approach and intra-religious and inter-religious methods. Based on the analyses made, his viewpoints can be examined in five directions: allegorical nature of Adam’s (a) story and its elements such as angels and Devil; susceptibility of prophets to making mistakes in ordinary issues and personal viewpoints, especially in relation to social issues; consideration of intellectual and experiential bases for revelations that were made onto prophets; consideration of prophets’ miracles as normal acts; and consideration of Paradise and Hell as incomprehensible.
    Keywords: domain, religion, belief, reductionism, intellect, experience, Sayyid Aḥmad Khān
  • Mina Fayazi, Shahram Ramesht, Meysam Sedaghatzadeh * Pages 159-184

    One of the issues raised in the fields of knowledge is human personality. Personality consists of special thought, emotional and behavioral patterns that distinguish each person from other people. These patterns are gradually formed from a set of important interconnected points of the findings, over time, and there are many and various factors in their formation, without examining them, it is meaningless and incomprehensible to talk about the characters. This research is done to investigate the process of personality formation and the factors affecting it in the thought of Martyr Motahari and introduce the ideal personality in his theory. For this purpose, all available sources and references related to his educational opinions have been descriptively examined and the resulting data have been classified and analyzed using the thematic analysis method. The findings of the research indicate that, in general, the dimensions of human personality in his thought include two dimensions the inner personality of a person and the outward appearance of the personality. In the formation of these two dimensions, the course of human existence, the external influence of some factors, and the internal initiation of the human itself are influential.

    Keywords: personality, Formation of personality, Education, Martyr Motahari
  • Hadi Beygi Malekabad *, Mohammad Hasan Beheshti Pages 185-208
    Science and religion as two sources of human knowledge have always been present together in human life. Before the new era, there is no particular conflict between these two; However, since science found a new definition in the West and started a special confrontation with religion, the conflict between science and religion was opened. In the meantime, some were in favor of the independence of the two, some believed in conflict, and some were inclined to Complete and overlap. Taha Abdurrahman, a contemporary Muslim philosopher and thinker, also relies on his own foundations to provide a theory on the relationship between science and religion. The adoption of ontology and certain intellectual foundations leads him to a relationship between science and religion, which is the subject of this article. This article examines and evaluates the question of the dimensions of this theory and the relationship between the two from Abdur Rahman's point of view with the documentary analytical method. By distinguishing between divine science and human science, Taha Abdurrahman places religion and revealed knowledge in a special place and in order to create harmony between science and religion, he considers the role of context and intellectual context of the scientist to be involved in this process.
    Keywords: Science, religion, positive certainties, spiritual values, religious practice, Taha Abdurrahman
  • Yahya Bouzarinejad, Mahdi Yazdani *, Moslem Taheri Pages 209-237
    George Homans' perspective as a sociologist is categorized in the micro-approaches of sociology.He explains social phenomena objectively And Paying attention to the individual and explanation based on individual interest is the main issue in Homans' approachRational choice theory, social behaviorism and Skinner as a scientist are among the influencers in the formation of Homans' social exchange theory.He believes that the general rules of sociology are ineffective in explaining behavior.For this reason, he believes in the objective explanation of behavior.by objective explanation he means the daily and basic behavior of people in life, which is unmediated and immediately ends in reward. Homans criticizes structuralists for believing in the use of organizations and institutions in maintaining society. After Homans, Peter Blau fundamentally changed the exchange theory and moved it towards accepting social realities and analyzing social institutions and organizations.With help from fundamental analysis method, which is based on Islamic wisdom, it is clear that Homans' method is materialistic in existential discussion and positivist and empiricist in epistemology.
    Keywords: Homans, exchange theory, Individualism, social behaviorism, rational choice, methodology of exchange theory
  • Alijan Saeidi *, Mostafa Soltani, MohammadTaher Rafeei Pages 239-266

    Islamism discourse of the Taliban , by reading different from Islam and tradition in the late years, has attempted to impose its semantic system as the regime of truth on political and social actors in Afghanistan and emerging a new world of discourse system . This stream of identity is established by the definition of sharia from the perspective of Islam, but its intellectual nature and political ideology have many ambiguities. The present article attempts to investigate the question of what are the principles and principles of the Taliban’s thinking and how far the policies of this current are influenced by their ethnic beliefs? “With this aim, the foundations of epistemology and the methodology of the Taliban are analyzed in the form of theoretical framework of laclau and mouffe 's discourse analysis . This issue has been explained using descriptive - analytical method by referring to written sources while the supremacy of ethnic actions and religious norms on the religious policies of the Taliban assumed. The statistical data and the results show that the Taliban in the cover of Islamism discourse are seeking ethnic hegemony and Pashtun’s the country.

    Keywords: Taliban, Islamism, Pashtunwaly, Ethnicty, Loyajerga, Afghanistan
  • Mehdi Sattari, Mohammadhossein Saieni *, Hossein Moradi, Farhad Edrisi Pages 267-291

    One of the phenomena that can be seen throughout the history of Islam is the phenomenon of Takfir(Excommunication). From the Khawarij in the first century A.H to people like Ibn Taymiyyah and later Muhammad Ibn Abd al Wahhab to movements like Al-Qaeda and ISIS under the title of Salafi and Takfiri groups, despite the fact that they appeared at different times, it seems that commonalities and similarities between their beliefs and actions can be Found. These commonalities are the subject of discussion in this article and the goal is to examine and extract the similarities and commonalities between these movements using a library findings including a review of existing historical and verbal reports and documents. What is obtained from the comparison of these two groups and the examination of sources and documents is that these two are similar and agree in beliefs such as formalism, rejection of esoteric interpretation(ta'wil), taqiyyah(Precautionary Dissimulation), recourse and calling them polytheism and excommunication of other Muslims, which is caused by rigidity, petrification and misunderstanding and its roots go back to ignorance and incomplete understanding of religion and perhaps some satanic soul faculties.

    Keywords: takfir, khawarij, Salafism, ISIS, Wahhabism
  • Elham Sadat Moghadasi *, Mahdi Hoseinzade Yazdi Pages 293-314
    The discourse of good governance has been raised by international organizations and institutions and some Western thinkers and theorists since several decades ago. According to the initial design of this topic in the West and based on the previous ideas of thinkers such as: Seyyed Javad Tabatabai based on the decline and decay of philosophy and political thought in Iran after Ibn Sina and Seyyed Ahmad Tabatabai indicating the conflict between international documents and Islamic concepts, this theory has been published, Considering the decline and conflict of philosophy and political thought in Iran, in order to study and research in the field of good governance, Iranian and Islamic sources should be looked at with suspicion and the issue should be addressed by referring to the published western literature. In this research, with the aim of validating the mentioned theories by taking library records and using the descriptive and analytical method, referring to the opinions of the founders of philosophy and political thought in post-Islamic Iran, Farabi and the position of Supreme Leader (Madazleh) in the position of the leader of the revolution. Islamic Iran, we are looking for an answer to this question that Considering the western elements and features, has there been a discussion about good governance in the opinion of Farabi and the Supreme Leader? With the conducted studies, we came to the proposition that the two-dimensional epistemological, ontological and anthropological foundations of philosophy and political thought in Iran are not only western, including the one-dimensional theories of today, but philosophy and political thought in Iran have not gone through the decline curve and are contradictory. It doesn't have either, and it's from the western one-dimensional theories.
    Keywords: secularism, Islamic capitalism, secular education, Islamic democracy, secular Islam