فهرست مطالب

مطالعات فهم حدیث - سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1401)

نشریه مطالعات فهم حدیث
سال نهم شماره 1 (پیاپی 17، پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید رضا شیرازی صفحات 9-29
    یکی از روش های نوین ارزیابی حدیث، تحلیل فهرستی است. عرضه نشدن سازوکار اجرای این روش یکی از کاستی های آن در جهت گشودن راه خود به مجامع علمی و همگانی شدن است. در این مقاله پس از تبیین کلی تحلیل فهرستی، سازوکار اجرای آن ارایه شده و برای ارزیابی دو روایت به کار گرفته می شود. سازوکار ارایه شده از لحاظ جمع آوری اطلاعات به روش کتابخانه ای و از لحاظ ماهیت، توصیفی-تحلیلی است. این سازوکار از استخراج نمونه های عینی تحلیل های فهرستی از درس های خارج آیت الله مددی و فراتحلیل آن ها حاصل گردیده است. تحلیل فهرستی نوعی موردکاوی تاریخی حدیث با رویکرد واقع گرایانه است که با بومی سازی تکنیک های روش های ارزیابی دیگر از آن ها بهره می برد. در این روش مرحله اول ارزیابی بررسی رجالی و فهرستی است. در صورتی که روایت دارای اعتبار رجالی و فهرستی باشد، مضمون روایت در سه مرحله تاریخی: فضای صدور، واکنش اهل بیت (ع) و مرحله ی انتقال به فتوا پیگیری می گردد.
    کلیدواژگان: سازوکار اجرایی، ارزیابی حدیث، تحلیل فهرستی، واقفیه، فضای صدور
  • سمیه اجلی*، محسن جاهد صفحات 31-47
    احادیث فراوانی در کتب روایی شیعه و اهل سنت با مضمون احادیث ثواب الاعمال موجود است. تکرار و تکثر این روایات در این کتب از جمله دلایلی است که نادیده گرفتن احادیث ثواب الاعمال را مشکل می سازد. روش عموم حدیث شناسان در مواجهه با این روایات استفاده از قاعده ی من بلغ بوده که بر اساس آن به رغم ضعف سند، این احادیث با نگرشی مسامحه آمیز مورد پذیرش قرار می گیرند. در حالی که مطالعه و دقت در مضمون این احادیث، تناقضات آشکار موجود در آن ها را پدیدار می کند. در پژوهش حاضر پیشنهاد می شود برای حل مشکل تعارضات، از رویکردهای جدید زبان شناسی و توجه به ظرفیت های مختلف زبان استفاده شود. در این رویکرد معنا در احادیث ثواب الاعمال می تواند بر اساس دیدگاه کنش گفتاری توجیه شود، بدین صورت که این روایات با ایجاد کنش موثر در مخاطب معنادار بوده و در صورتی که نتواند بر اساس نظام فکری و اعتقادی مخاطب کنش موثر مدنظر را ایجاد کنند، دارای اختلال معنایی محسوب می شود. مزیت نسبی این راهبرد علاوه بر وسعت بخشی به دامنه ی معناداری، آن است که در این روش عبارات بدون این که لزوما از مسیر صدق یا کذب عبور کنند می توانند مورد سنجش و ارزیابی قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: احادیث ثواب الاعمال، زبان شناسی، نظریات معنا، شرط صدق، نظریه ی کنش گفتاری، قاعده من بلغ
  • محمدسبحان ماهری قمی، محمدرضا پیرچراغ* صفحات 49-71

    فرمایشات معصومین (ع) در کنار قرآن، از مهم ترین منابع تبیین دین می باشد که گاهی به صورت شفاهی در غالب روایات و گاه به صورت کتبی به شکل توقیع نقل شده است. در آخرین توقیع از ناحیه مقدسه امام زمان (ع) به علی بن محمد سمری (آخرین نایب خاص)، مساله ی رویت و مشاهده ی حضرت ولی عصر (ع) پس از رحلت آخرین نایب خاص مطرح گردیده است. به سبب اهمیت این موضوع در توقیع، برداشت های متفاوتی از آن صورت گرفته که در برخی موارد موجب آسیب، ایجاد افراط و تفریط در حوزه مهدویت گردیده است. اعتبارسنجی توقیع و بررسی دقیق مفهوم «المشاهده» و امکان دیدار در عصر غیبت، محور پژوهش حاضر است. برای درک دقیق توقیع مذکور، ابتدا با بهره گیری از علم رجال و درایه، اعتبار توقیع را ثابت نموده، سپس با استفاده از کتب لغت به بررسی معنای لفظ «المشاهده» پرداخته شد که پس از ذکر معانی احتمالی نظیر دیدار با اختیار و دلخواه و هم چنین نیابت و سفارت خاص در عصر غیبت کبری، مشخص گردید در این حدیث معنای «سفارت خاص» مدنظر می باشد. سپس با بررسی خانواده روایت، معنای «مشاهده ی معین» اثبات می گردد که منظور، دیداری دوطرفه همراه با اراده و اختیار طرفین می باشد و در توقیع شریف این نوع مشاهده ی خاص یا همان ادعای سفارت خاص نفی شده است. هم چنین با بررسی احادیث متضمن دیدار با حضرت ولی عصر (ع) موعود از طرف ایشان و به صورت یک طرفه مشخص گردید که مشاهده در معنای دوم یعنی امکان دیدار ولی بدون اختیار و اراده و بدون ادهای سفارت خاص، امری میسور است.

    کلیدواژگان: فقه الحدیث، حضرت ولی عصر، توقیع، فمن ادعی المشاهده، تشرفات، علی بن محمد سمری، غیبت کبری
  • علی حسن بیگی، زهرا قطبی* صفحات 73-95

    فهم روشمند آیات قرآن کریم در گرو توجه به قرینه است؛ یکی از قراین فهم و تفسیر آیات قرآن کریم، احادیث تفسیری می باشد. از موجبات آسیب دیدگی این دست از روایات ورود غالیان با شیوه هایی چون درج در متون، تدلیس سندی و متنی و انگیزه های سیاسی بوده است. یکی از بسترهایی که غالیان برای نشر اندیشه های خود مناسب دیده اند روایات مربوط به امام حسین (ع) و واقعه عاشورا است که در ذیل آیه 15 سوره احقاف نقل شده است. نظر به این که ابتدای آیه با خطاب عام آغاز شده ولی در ادامه، هم سویی خطاب تغییر نموده و با ضمیر مفرد، از یک فرد شاخص، سخن گفته می شود که مادرش، با کراهت، وی را بارداری نموده و با کراهت، وضع حمل نموده که در برخی از روایات یافت شده، آن مادر، حضرت فاطمه (س) و آن فرد، امام حسین (ع) معرفی شده این مهم را در این پژوهش ایجاد نمود که با استفاده از روش تاریخ گذاری سندی و متنی به نقد و ارزیابی این روایات پرداخته شود. حاصل این پژوهش نشان می دهد که این روایات علاوه بر ضعف از نظر سند دارای بخش مدرج در محتوا است که ناشی از رسوبات اندیشه های غالیانه است.

    کلیدواژگان: روایات تفسیری، آیه 15 سوره احقاف، امام حسین (ع)، غلو، نقد حدیث، تاریخ گذاری حدیث
  • احمد قرائی سلطان آبادی*، مرتضی عرب، شهناز کارآموزیان صفحات 97-117
    در منابع شیعی و سنی، احادیثی مبنی بر تشابه و تطبیق شخصیت حضرت فاطمه (س) با حضرت مریم (س) ثبت و نقل شده است. در این پژوهش با روش تحلیل تاریخی و حدیث شناختی مشخص گردید که روایات مربوط به تشابه حضرت فاطمه (س) با حضرت مریم (س) در منابع شیعی و منابع اهل سنت بیشتر در قالب گفتمان برترین زنان عالم نقل و ضبط گردیده اند. عالمان و محدثان شیعه کوشیدند که از مدلول روایات تشابه، فضیلت بهترین زنان عالم از ابتدای عالم تا انتهای آن را برای حضرت فاطمه (س) استنباط نمایند، لذا تعبیر روایی «یا فاطمه إن الله اصطفاک و طهرک و اصطفاک علی نساء العالمین» از دوره شیخ صدوق وارد منابع حدیثی شیعی شد که کاملا بیانگر تشابه دو شخصیت و ورود مضمون آیه قرآن به گفتمان حدیثی است. اهل سنت هم معتقد بودند که مدلول آیه 42 آل عمران وصف «خیر نساء العالمین» را برای حضرت مریم (س) بیان کرده است. با این حال، برتری شخصیت حضرت فاطمه (س) بر سایر زنان عالم با اوصافی چون «سیده نساء العالمین» و «سیده نساء المومنین» و «سیده نساء هذه الامه» به شکل یک گفتمان در میان عالمان شیعی وپاره ای از اهل سنت مطرح بوده است، اما در سند این احادیث، ضعف واهمال در إسناد وجود دارد، و متن آن ها نیز پریشان و دارای تفاوت های ساختاری است.
    کلیدواژگان: روایات تشابه، حضرت فاطمه (س)، مریم مقدس، منابع شیعی، منابع اهل سنت
  • مرضیه بابائی*، علیرضا طبیبی، فاطمه دست رنج، کیوان احسانی صفحات 119-139
    قرآن کریم به عنوان منبع اصلی آموزه های دینی در اسلام، برای پاسخ به نیازهای هم سو با هدف هدایت و تکامل انسان، دارای ویژگی های متمایزی است؛ که «جامعیت قرآن» یکی از این ویژگی های منحصر به فرد قلمداد می شود. این مهم از همان آغاز مورد توجه اندیشمندان اسلامی قرار گرفته و درباره چگونگی آن نظرات متعددی بیان گردیده است. تبیین این ویژگی بسیار حایز اهمیت است و این مهم، در بستر مراجعه به آیات و روایاتی چند در این موضوع و فهم آن ها ممکن می نماید. گستره و محدوده جامعیت قرآن همواره مورد توجه بوده، لیکن کیفیت تحقق جامعیت مذکور، اغلب مورد غفلت واقع شده است. پژوهه فرارو، با روش توصیفی-تحلیلی، به بررسی کیفیت تحقق جامعیت قرآن کریم، مبتنی بر «اصل محوری» و با تکیه بر تحلیل روایت منقول از امام صادق (ع): «ما من امر یختلف فیه اثنان إلا و له اصل فی کتاب الله عز و جل» پرداخته است و از این رهگذر با روش تحلیل متن، مطابق قواعد فقه الحدیث، ابتدا به معناشناسی مفردات، بررسی مستندات روایی و سپس شرح روایت و تبیین راه های استنباط اصول قرآنی می پردازد. براساس یافته های این پژوهش، قرآن کریم حاوی اصولی است که با انطباق بر نیازهای مختلف انسان، می تواند پاسخگوی نیازهای گوناگون بشر در تمام اعصار باشد. در این باره سه رویکرد: «بهره گیری از حجیت فرازهای مستقل»، «دلالت های فراسیاقی» و «نگرش اصل محور در قصه های قرآنی»، جهت تحقق جامعیت قرآن با تکیه بر اصل محوری حایز اهمیت است.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، جامعیت قرآن، روایات، اصل، حجیت فرازهای مستقل، دلالت فراسیاقی، قصص قرآنی
  • محمدحسن نادم صفحات 141-156
    بدا ازجمله آموزه های اعتقادی مورد توجه خاص شیعیان است. تعریف بدا در روایات چنین آمده است که دست خداوند برای محو و اثبات، تقدیم و تاخیر و برای هر تغییر و تحولی در هر زمان و به هر کیفیت در عالم تکوین باز است در حالی که به همه کاینات قبل از خلق علم داشته و علم انبیا و فرشتگان نیز ناشی از علم او است که هیچ تردیدی در آن راه ندارد. اما پرسشی مطرح است که بحث بدا را به حسب ظاهربا چالش روبرو کرده است و آن این که هرگونه ایجاد تغییر و تحولی ناشی از جهل سابق و علم لاحق است، بنابراین در باره خداوند که دارای علم ازلی و مطلق است چگونه خواهد بود؟ برای پاسخ به این پرسش و چالش های دیگر تا کنون اقدامات علمی فراوانی انجام گرفته و راه کارهای متنوعی ارایه شده است. این جستار بنا دارد راه حل های ارایه شده در روایات را مورد بررسی قرار دهد تا نشان دهد بدای الهی ناشی از جهل و عدم علم نیست زیرا در نظام اعتقادی شیعه که مبتنی بر قرآن و سنت است، به همه جوانب مسایل کلامی از جمله مسیله بدا و چالش های فرضی آن توجه شده است وبرای برون رفت از هر گونه احتمال چالش افزایی از جمله مهمترین چالش ناسازگاری بدا با علم الهی راهکار علمی و اقناعی ارایه شده است.
    کلیدواژگان: آموزه بداء، روایات بداء، چالش کلامی بداء، راهکارهای رفع چالش از بداء
  • سید علی دلبری*، سید جعفر علوی، علی اکبر حبیبی مهر صفحات 159-183
    یکی از آسیب های رخ داده در احادیث، پدیده تصحیف در متن روایات است و از آن رو که محمد حسن نجفی، صاحب جواهر الکلام فی شرح شرایع الاسلام، از فقیهان برجسته متاخر در برابر این آفت در احادیث فقهی، روشی دارد و استخراج این روش، برای شناسایی، الگوبرداری و... سودمند است بر این اساس، پرداختن به این سوالات از دیدگاه صاحب جواهر ضروری می باشد، اصل اولیه، بر تصحیف حدیث در متن روایات است یا عدمش؟ منشاهای تصحیف در متن حدیث کدامند؟ پیامدهای تصحیف در متن حدیث، در کدام عرصه ها باید بررسی شود؟ تصحیف در متن روایات، چه کاربردهایی دارد؟ با کدام قراین می توانیم تصحیف در متن روایات را شناسایی کنیم؟ نتایج نوشتار پیشروی در بررسی دیدگاه صاحب جواهر به این سوالات، با روش توصیفی-تحلیلی عبارتنداز اول این که اصل اولیه بر عدم تصحیف است. دوم این که منشاهای تصحیف به کاتب، گفتار، نوشتار و تصحیح اجتهادی محدثان برمی گردد. سوم این که پیامدهای تصحیف در سه حوزه معنای حدیث، حجیت آن و در معارضه با دیگر احادیث می باشد. چهارم این که تصحیف در متن حدیث، در پیدا کردن و بهره جویی حداکثری برای ادله سنن و در جمع بین نسخه ها و دلایل کاربرد دارد. پنجم این که از مهمترین قراین شناسایی حدیث مصحف، می توان به مخالفت با سیاق، ناسازگاری با قواعد نحوی و تعدد روایات اشاره کرد.
    کلیدواژگان: تصحیف، جواهر الکلام، سیاق حدیث، قواعد نحوی، آسیب های حدیثی
  • نهله غروی نائینی*، هادی غلامرضائی صفحات 185-210

    امروزه تنها راه دسترسی به سنت، روایات هستند. اما موانع متعددی پیمودن این راه را دشوار ساخته اند. یکی از این موانع، احادیث جعلی هستند. بخشی از این احادیث در راستای فضیلت تراشی برای عده ای ساخته شده اند. چنین احادیثی سبب می شوند عده ای که شایسته پیروی نیستند، پیروی شوند و در مقابل، آنان که شایسته این امرند، کنار زده شده و نادیده گرفته شوند. از این رو نقد این احادیث و نشان دادن سره آن ها از ناسره از اهمیت بالایی برخوردار است. هرچند دانشمندان مسلمان بسیاری از این احادیث را مورد نقد و بررسی قرار داده اند، اما هیچ کدام تاکنون یک الگوی عملی برای نقد این احادیث ارایه نکرده اند. از این رو بر آن شدیم در این نوشتار با روش توصیفی تحلیلی عملکرد علامه امینی در نقد درونی فضایل ادعا شده برای ابوبکر را مورد تجزیه وتحلیل قرار دهیم تا مبانی و روش های نقد این دسته از اخبار، شناسایی، استخراج و طبقه بندی شود؛ علامه در نقد این روایات از معیارهای مختلفی به ویژه نقد درونی استفاده نموده و نشان داده فضایل ادعاشده یا اصلا فضیلت نیستند و یا اگر هستند، به خاطر مشکلات متعددی همچون مخالفت با قرآن، عقل، علم قطعی، شریعت اسلامی، وجدان آدمی، تجربه و... قابل اثبات نمی باشند.

    کلیدواژگان: نقد الحدیث، نقد درونی، علامه امینی، الغدیر، احادیث فضائل، ابوبکر
  • حامد مصطفوی فرد صفحات 213-235
    سخت گیری های حلقه فکری محقق اردبیلی در پذیرش روایات منجبر به آشکارشدن نقاط ضعف این الگوی اعتبارسنجی روایات شد و در نتیجه انتقاداتی نسبت به الگوی پذیرش روایات در مکتب حله شکل گرفت و این امر زمینه را برای بحران علمی و ارایه الگوهای جدید فکری در مواجهه با سنت فراهم کرد. در این میان برخی همچون ملاعبدالله شوشتری و میرزا محمد استرآبادی بازگشت به سیره متقدمان را پیشنهاد دادند، البته اولی رویکرد متکلمان متقدم (شیخ مفید و سیدمرتضی) را پذیرفت و دیگری رویکرد محدثان متقدم (کلینی و صدوق) را. طیفی دیگر نیز که در راس آن ها شیخ بهایی و میرداماد حضور داشتند، با تعلق خاطر به مکتب حله، به جای تغییر در مبانی بنیادین خود، سعی کردند تا در درون مکتب حله اصلاحاتی را ایجاد کند و توسعه ای را در پذیرش روایات قایل شوند. در اواسط سده یازدهم نیز گروهی از مجتهدان از جمله محمدبن حسن بن زین الدین، فاضل تونی و محقق سبزواری بعد از نگارش «الفواید المدنیه»، متاثر از این اثر، اجتهادی اخبارگرا را پیشه کردند. اما از میان تمامی این الگوهای ارایه شده در مواجهه با سنت، الگوی میرزامحمد استرآبادی توسط شاگردش محمدامین استرآبادی در قالب «الفواید المدنیه» تیوریزه شد و توانست در میان جامعه علمی امامیه مقبولیتی عام پیدا کند و اخباری گری به مدت دو قرن بر حیات فکری امامیه مسلط شود.
    کلیدواژگان: مکتب حله، مکتب اخباری گری، محقق اردبیلی، محمدامین استرآبادی، ساختار انقلاب های علمی
  • رضا کریمی، یحیی میرحسینی* صفحات 237-257
    «مجاهدین خلق ایران» با نام مشهور «منافقین»، در راستای تدوین ایدیولوژی خود بسیار به نصوص دینی ارجاع می دادند؛ در این میان، یکی از منابع پر استفاده در سخنرانی و تالیف این گروه، نهج البلاغه بود. شعار «در یک دست اسلحه و در دست دیگر نهج البلاغه»، نشان می دهد حداقل در مقام شعار، مبانی نظری و تیوریک خود را از این کتاب دریافت داشته و به زعم خود، همان ها را با سلاح عملیاتی می کردند. باید اذعان داشت برداشت های عجیب، گاه معیوب و افراطی آنان از نصوص دینی بود که دست مایه اقدامات ساختارشکنانه آنان از قبیل بمب گذاری و ترور شخصیت ها قرار می گرفت. در این نوشتار که با روشی توصیفی تحلیلی سامان یافته، کوشش شده است عیوب روشی و محتوایی آنان در شرح و برداشت از نهج البلاغه را از منظر قواعد فقه الحدیث در دو بخش فهم متن و فهم مقصود حدیث به نقد گرفته شود. از جمله مهمترین نقدهای مبتنی بر فهم متن باید به تفسیربه رای، ترجمه نادرست و نادیده انگاشتن شروح نهج البلاغه اشاره نمود. همچنین از مهم ترین نقدهای وارد بر فهم مقصود حدیث باید به نادیده انگاشتن تاریخ و فضای صدور حدیث، بی توجهی به قصد و نیت امام (ع) و همچنین تقطیع احادیث و بدفهمی ناشی از آن اشاره داشت.
    کلیدواژگان: سازمان مجاهدین خلق، منافقین، نهج البلاغه، فهم متن، فقه الحدیث
  • بی بی زینب حسینی*، علیه رضاداد، سید سجاد غلامی صفحات 259-281
    مقارنه روایات فقهی شیعه و اهل سنت، نشان می دهد، بخش قابل توجهی از روایات فقهی شیعه، با اندکی تفاوت در قالب داستان هایی کوتاه، در جوامع حدیثی اهل سنت، نقل به معنا شده اند. شخصیت این داستان های کوتاه، اشخاصی چون ابوهریره، ابن عمر، عایشه و ابن عباس هستند که به جهات متعددی نمی توانند، راوی حجم وسیعی از سنت نبوی باشند. دقت در تاریخ حدیث شیعه و اهل سنت و تحول فرایند نقل حدیث، از قصه گویی در قرن اول به نقل روایات فقهی در قرن دوم، نشان گر تاثیر قصه گویان، در کیفیت فرایند نقل حدیث و اسناد، در قرن دوم هجری است. قصه گویان تاثیر عمیق سیاسی- دینی، در جامعه عراق و شام داشتند. فعالیت ایشان، سبب تربیت جامعه ای با مطالبات ویژه، در عراق و شام شده بود که محدثان را وادار کرد، برای احیای سنت نبوی، از روش نقل احادیث فقهی، در قالب داستان های کوتاه بهره ببرند. در نتیجه اصحاب حدیث با استفاده از ابزار داستان های کوتاه، روایات فقهی که در قرن دوم، از امام صادق (ع) آموخته بودند، را در قالب داستان های کوتاه، نقل به معنا کردند.
    کلیدواژگان: داستان کوتاه، قصه گویان، محدثان، نقل به معنی، حدیث فقهی مشترک
|
  • Seyyed Reza Shirazi Pages 9-29
    One of the new methods of evaluating hadith is list analysis. The lack of a mechanism for implementing this method is one of its shortcomings in order to open its way to scientific and public gatherings. In this article, after a general explanation of list analysis, its implementation mechanism is presented and used to evaluate two narratives. The proposed mechanism is in terms of data collection in a library method and in terms of descriptive-analytical nature. This mechanism has been obtained by extracting objective samples of list analyzes from Ayatollah Madadi's foreign courses and their meta-analysis. List analysis is a kind of historical case study of hadith with a realistic approach that uses them by localizing the techniques of other evaluation methods. In this method, the first step is to evaluate the rijali and list check. If the narration has a rijali validity and a list, the content of the narration will be followed in three historical stages: the space of issuance, the reaction of the Ahl al-Bayt, and the stage of transfer to the fatwa.
    Keywords: Executive Mechanism, Hadith Evaluation, List Review, Knowledge, Issuance Space
  • Somayyeh Ajalli *, Mohsen Jahed Pages 31-47
    There are many hadiths in Shia and Sunni Hadiths books about the reward of deeds (Savab’ol Aa’mal). The repetition and multiplicity of these hadiths in these books is one of the reasons that make it difficult to ignore this hadiths. The general method of hadith scholars in dealing with these hadiths is to use the Man Balgh rule, based on which, despite the weakness of the chain of transmission, these hadiths are accepted with a tolerant attitude. While the study and accuracy in the content of these hadiths shows the obvious contradictions in them. In the current research, it is suggested to use new linguistic approaches and pay attention to different capacities of language to solve the problem of conflicts. In this approach, the meaning in Savab’ol Aa’mal hadiths can be justified based on the perspective of speech act theory, in such a way that these hadiths are meaningful by creating an effective action in the audience, and if they cannot create the intended effective action based on the intellectual and belief system of the audience, It is considered to have a semantic disorder. The relative advantage of this strategy, in addition to the wideness of the meaningful range, is that, in this method, expressions can be measured and evaluated without necessarily going through the path of truth or falsity.
    Keywords: Savab’ol Aa’mal Hadiths, linguistic, Theoris of Meaning, Truth Condition, Speech Act Theory
  • Mohammad Sobhan Maheri Qhomi, Mohammad Reza Pirchraq * Pages 49-71

    The sayings of the infallible imams (a.s.) along with the Qur’an are one of the most important sources for explaining religion. In most of the time, they are in oral form and sometimes in written form. In the last towqi from the Holy District of Imam Zaman (AS) to Ali Ibn Muhammad Samuri (the last special deputy), the issue of seeing and observing last Imam after the death of the last special deputy has been raised. Due to the importance of this issue in towqi, there have been different interpretations of it, which in some cases have caused damage or caused overdo and underdo in the field of Mahdism. This paper facouse on validation of towqi and detailed examination of the concept of “al-Mushahadah” and the possibility of meeting of Imam in the age of absenteeism. In order to understand the mentioned towqi accurately, firstly, the validity of towqi through using the science of Rijal and Dariah al-Hadith will be checked. Then, the meaning of the word “al-Mushahadah” will be investigated by using dictionaries. After mentioning possible meanings, such as “Meeting by choice and desire” and also, “special representation and embassy in the era of great absence”, it was determined that the meaning of “special embassy” is considered in this hadith. Then, by examining the hadith family, the meaning of “certain observation” will be clear. It means “a bilateral meeting with the will and discretion of the parties. So, in the towqi of Hazrat, this type of special observation or the claim of a special embassy has been denied. Also, the hadiths of the meeting of Promised Mahdi (a.s.), implies that he can visit people as a one-side visit of his behalf and without the claim of special embassy.

    Keywords: Fiqh al-Hadith, Imam Asr, Towqi, Fa-man-e-Ida’aa al-Mushahadah, honors, Ali Ibn Muhammad Samuri, The great absence
  • Ali Hassan Beigi, Zahra Ghotbi * Pages 73-95

    Methodical understanding of the verses of the Holy Qur›an depends on attention to the symmetry; One of the evidences of understanding and interpreting the verses of the Holy Quran is interpretive hadiths. It is clear that hadiths, by their very nature, need to be validated and analyzed in order to be worthy of their symmetry. Following verse 15 و وصینا النسان بوالدیه إحسانا حملته امه کرها و وضعته) ; of Surah Al-Ahqaf At the beginning of the verse, with your mother Has carried. In (کرها some Shiite interpretive narrations, that mother is Fatima (PBUH) and that person is Imam Hussein (AS). Since the interpretive hadiths are among the evidences considered in the interpretation of the verse, this study examines the fact that the documentary and textual validity of the previous interpretive narrations that believe that Fatima (PBUH) hated Imam Hussein (AS) How much is it? The present study, with a descriptive- analytical method, based on criticism and rational and narrative reasons, reflects the finding that these narrations, in addition to challenges and weaknesses in terms of document and source, also in terms of semantics due to conflict with infallibility The Prophet (PBUH) and the Ahl al-Bayt (AS) were corrupted and it is not acceptable.

    Keywords: Interpretive narrations, verse 15 of Surah Al-Ahqaf, Imam Hussein (AS), Exaggeration, Criticism of Hadith, Dating of Hadith
  • Ahmad Gharaee *, Morteza Arab, Shanaz Karamozian Pages 97-117
    hadiths about the similarity and adaptation of the character of Hazrat Fatima with Maryam bint Imran, have been recorded and quoted In Shiite and Sunni sources. In this research, with the method of historical analysis and hadith studieis, it was determined that the Hadiths related to the similarity of Fatima (S) with Maryam (S) in Shia sources and Sunni sources mostly have been quoted and recorded as discourses of the best women of the world. Shia scholars and muhaddiths tried to infer the virtue of the best women from the beginning of the world to the end of it for Hazrat Fatimah (PBUH), so the Hadith phrase” o, Fatima! Allah has chosen you and purified you And has preferred you over the women of the world” entered into Shiite hadith sources from the period of Sheikh Sadouq, which compeletly shows the similarity of the two characters and the enterance of the content of the Qur’anic verse into the hadith discourse.The Sunnis believed that the meaning of verse 42 of Al-Imran, which describes the good of the women of the world for Mary (PBUH). However, the superiority of the personality of Hazrat Fatimah (PBUH) over other women with attributes such as (seyed Nasa al-Aalmin), (seyed Nasa al-Momineen) and (seyed Nasa Hazeh Al-Umma) are discussed in the form of a discourse among Shia scholars and someones of Sunnis. But in the chain of these hadiths, there are weaknesses and errors in the isnads, and their text is also confused and has structural differences.
    Keywords: Narrations of Similarities, Fatemeh Zahra, Holy Mary, Shiite sources, Sunni sources
  • Marziyeh Babaei *, Ali Reza Tabibi, Fatemeh Dastranj, Kaivan Ehsani Pages 119-139
    The Holy Qur’an, as the main source of religious teachings in Islam, has distinct features in order to meet all needs in line with the goal of human guidance and development. The comprehensiveness of the Qur’an is one of these unique features which has always been considered by Muslim scholars. The scope of the Qur’an has always been considered, but the quality of its realization has often been neglected. For this reason, this study using a descriptive-analytical method, examines the quality of the realization of the comprehensiveness of the Holy Quran based on the central role of principles and relying on the analysis of the narration quoted from Imam Sadegh (A.S): There is no matter of dispute between two individuals unless there is a principle for that in the Holy Book of Quran. Through this method of text analysis in accordance with the rules of jurisprudence, the study first deals with the semantics of the contents, and reviews the narrative documents. Next, it explains the narration and the ways of inferring the Qur’anic principles. The findings of this study show that the Holy Quran contains principles that can meet the various needs of human beings by being adapted to the different needs of human beings. In this regard, three strategies have been proposed for inferring the principles of the Quran: using the authority of independent phrases, meta-context implications, and principle-oriented attitude in the Quranic stories.
    Keywords: The Holy Quran, Comprehensiveness of the Quran, Narrations, Authority of Independent Phrases, Meta Context Implication, Quranic Stories
  • Mohamma Hassan Nadem Pages 141-156
    Bada is one of the special religious doctrines of Shiites. Bada is defined in the traditions as follows: God’s hand is open for erasing and proving, bringing forward and backward, and for any change and transformation in the world at any time and in any form, while He had knowledge of the entire universe before creation, and undoubtedly, the knowledge of the prophets and angels also comes from His knowledge. However, there is an issue that has apparently challenged bada’s topic, and that is, any change and transformation are caused by previous ignorance and subsequent knowledge, so it does not apply to God, who has eternal and absolute knowledge. Therefore, to resolving this problem, many solutions have been proposed. This article aims to examine the solutions presented in the traditions to show that divine bada is not because of ignorance or lack of knowledge. This is because of Shia attention to all aspects of theological issues. Also, in order to overcome any possible problem, including the most important challenge of the incompatibility of bada with divine knowledge, a scientific and persuasive solution has been presented.
    Keywords: Doctrine of Bada, Traditions of Bada, Bada’s Theological Challenge, Solutions to Overcome the Challenge of Bada
  • Seyyed Ali Delbari *, Seyyad Jafar Alavi, Aliakbar Habibimehr Pages 159-183
    One of the harms of narrations is the phenomenon of misprinting in the text. In the face of this damage, the author of the Javaher al-Kalam had a method that is useful for  identifying,  modeling, etc;  Therefore, it  is  necessary to answer these questions from the point of view of the owner of the Javaher al-Kalam: Is the primary principle based on the misprinting in the text of the narration or not? What are the sources of misprinting in the text of narration, its consequences, applications, and its evidence signs? The results of this article with the descriptive-analytical method are: First, the primary principle is not to accept misprinting. Second, the origins of misprinting go back to the author, speech, writing and jurisprudential correction of the narrators. Thirdly, the consequences of misprinting are in three parts: the meaning of the narration, its authenticity, and the conflict with other narrations. Fourthly, its applications are in finding and making maximum use of the reasons for the traditions and in gathering between versions and reasons. One of the most important evidences for identifying a misprinted narration is the opposition to the procedure, incompatibility with syntactical rules, and the multiplicity of narrations.
    Keywords: Misprinting Javaher al-Kalam, Procedure of Narration, Syntactical Rules, Harms of Narrations
  • Nahleh Gharavi Naeeni *, Hadi Gholamrzaei Pages 185-210

    Today, the only way to access tradition is through narrations. But many obstacles have made it difficult to walk this path. One of these obstacles is fake hadiths. Some of these hadiths have been made in order to create virtue for some people. Such hadiths cause those who do not deserve to be followed to be followed, and in return, those who are worthy to be followed are left out. Therefore, it is very important to criticize these hadiths and separate the correct hadiths from the weak ones. So far, many scholars have reviewed and criticized the hadiths of virtues, but none of them has provided a practical model for criticizing these hadiths. Therefore, in this article, we want to study the performance of Allama Amini in the critique of the text of the hadiths in which virtues for Abu Bakr are mentioned in Al-Ghadir book. The aim is to identify, extract and classify the basics and methods of critique of this category of hadiths. Amini has used different criteria in criticizing the text of these narrations. He has shown that some of the alleged virtues for Abu Bakr are not a privilege for him at all. Although some other virtues are a privilege for him, they cannot be proved due to various problems such as opposition to the Qur’an, reason, definite science, Islamic jurisprudence, human conscience, experience, and so on.

    Keywords: Critique of Hadith, Textual criticism, Allama Amini, Al-Ghadir, Hadiths of Virtues, Abu Bakr
  • Hamed Mostafavifard Pages 213-235
    The strictures of Mohaghegh Ardabili’s intellectual circle in accepting narrations led to the revelation of the weaknesses of this model of validation of narrations, and as a result, criticisms were formed about the model of accepting narrations in Hillah school, which paved the way for scientific crisis and new intellectual models Provided in the face of narrations. In the meantime, some, such as Mullah Abdullah Shoushtari and Mirza Mohammad Astarabadi, suggested a return to the tradition of our predecessors. Another group, led by Sheikh Baha’i and Mirdamad, belonged to the Hillah school, and instead of changing their fundamental principles, they tried to make reforms within the Hillah school and develop the acceptance of narrations. In the middle of the 11th century, a group of mujtahids, including Muhammad bin Hasan bin Zein al-Din, Fazil Tuni, and Mohaghegh Sabzevari, after writing “Al-Fawaed al-madaniyyah” influenced by this work, took up narrative-oriented ijtihad. But among all these models presented in the face of tradition, the model of Mirza Mohammad Astarabadi was theorized by his student Mohammad Amin Astarabadi in the form of “Al-fawaed al-madaniyyah” and was able to gain general acceptance among the Imami scientific community؛ and Al-Akhbari school dominated for two centuries.
    Keywords: Hillah School, al-Akhbari School, Mohagheq Ardabili, Mohammadamin Astrabadi, Structure of Scientific Revolutions
  • Reza Karimi, Yahya Mirhosseini * Pages 237-257
    The “People’s Mojahedin of Iran”, popularly known as the “Monafeghin” (hypocrites), often  referred  to  religious texts in order to formulate their ideology; In the meantime, one of the most widely used sources in the speech and writing of this group was Nahj al-Balaghah. The slogan “weapons in one hand and Nahj al-Balaghah in the other” demonstrates at least as a slogan, they received their theoretical foundations from this book and, in their opinion, apply those theories by weapons. It must be acknowledged that their strange, sometimes flawed, and extremist interpretations of religious texts were the basis of their destructive actions, such as bombing and assassination of personalities. By a descriptive-analytical method, this article attempts to criticize their methodological and content defects in the description and interpretation of Nahj al-Balaghah from the perspective of the rules of Fiqh al-hadith (knowledge of understanding the text of hadith) in two  parts: understanding the text and understanding the purpose of the hadith. Among the most important criticisms based on comprehension of the text, we should mention the incorrect personal interpretation, incorrect translation and ignoring the existing explanations of Nahj al-Balaghah. Also, one of the most important criticisms of understanding the purpose of hadith is ignoring the time and space of hadith issuance, disregarding the intention of Imam (AS) as well as fragmentation of hadiths and the resulting misunderstanding.
    Keywords: People’s Mojahedin Organization (hypocrites), Nahj al-Balagha, Understanding the Text, Fiqh al-Hadith
  • Bibi Zeinab Hosseini *, Alieh Rezadad, Seyyed Sajjad Gholami Pages 259-281
    The comparison of Shia and Sunni jurisprudential hadiths shows that a significant part of Shia jurisprudential hadiths have been almost completely narrated in the form of short stories in Sunni hadith communities. The characters of these short stories are people like Abu Hurairah, Ibn Omar, Ayesha and Ibn Abbas who, in many ways, cannot be narrators of a large volume of prophetic tradition. The accuracy in the history of Shia and Sunni hadith and the transformation of the hadith transmission process from storytelling in the first century to the transmission of jurisprudential traditions in the second century shows the influence of retribution on the quality of the process of hadith transmission and the chain of transmission in the second century Hijri. Retribution had a deep political-religious influence in the society of Iraq and the Levant. The act of retribution had caused the formation of a community with special demands in Iraq and the Levant, which forced the scholars to use the method of narrating jurisprudential hadiths in the form of short stories to revive the prophetic tradition.
    Keywords: Short story, Storytellers, Narrators, Thematic Narration, Common Jurisprudential Hadith