فهرست مطالب

نشریه گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی
سال دوم شماره 1 (پیاپی 5، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم محسنی مری*، سلیمان عباسی صفحات 1-21

    مفهوم آزادی و عدالت اجتماعی از مفاهیمی آرمانی اند که جایگاه ویژه در زیست اجتماعی دارند و آدمیان خواهان تعیین آن در عرصه فردی و اجتماعی هستند. دراین جهت مفهوم احقاق حق از عناصر عدالت اجتماعی بوده که با فراگیری در جامعه، افراد به حقوق شایسته خود دست می یابند. آزادی هم به عنوان حقوق آدمی با بودگی عدالت قابل تحقق است. براین اساس عدالت اجتماعی اقتضای ایجاد اجتماع مدنی و تعیین قواعد که تفاهم افراد در اجتماع است به عنوان صفت قواعد، وضع، اجرا و مجریان قواعد برای تنظیم مناسبات اجتماعی برای محدود کردن آزادی برای تامین مصالح و منافع همگان می باشد. این پژوهه با روش پژوهش توصیفی- تحلیلی براساس منابع کتابخانه ای درپی صورت بندی چگونگی رابطه عدالت اجتماعی و آزادی در گفتمان های متعدد و نهج البلاغه و تبیین امکان تحقق توامان این دو مفهوم در زیست اجتماعی در این گفتمان ها است. ناهمسانی روی آوری گفتمان ها درباره پیوند میان آزادی و عدالت اجتماعی، از یافته های جستار حاضر است. براین اساس برخی رایشان به اولویت آزادی و گروهی به عدالت اجتماعی است، حال آن نهج البلاغه همکنشی و هم حضوری این مفاهیم را در عرصه اجتماعی روا دانسته است.

    کلیدواژگان: آزادی، حقوق، تکلیف، عدالت اجتماعی، نهج البلاغه
  • متین انجم روز* صفحات 22-49
    پس از انقلاب و از همان روزهای نخست پیش از سیطره ی کامل گفتمان اسلام فقاهتی ساختارهای جدیدی با اهداف متفاوت از رژیم گذشته در ایران بوجود آمد. از این رو این برهه ی زمانی را می توان به عنوان نقطه ی عطف مهمی در فرآیند سیاست گذاری عمومی در ایران معاصر تلقی کرد.پرسش اصلی ما در این مقاله این است که گفتمان اسلام فقاهتی چه نقشی در سیاست گذاری عمومی در جمهوری اسلامی ایران دارد؟ در همین راستا پرسش های فرعی دیگری نیز مطرح شده است. نخست این که اسلام فقاهتی چگونه و طی چه مسیری به گفتمان مسلط در ایران پس از انقلاب تبدیل شده است؟ دوم این که چه خرده گفتمان هایی ذیل گفتمان اسلام فقاهتی در چارچوب جمهوری اسلامی وجود دارند؟ سوم این که بر مبنای قانون اساسی چه نهادهایی نقش موثرتری در سیاست گذاری عمومی در جمهوری اسلامی دارند؟ و چهارم این که با توجه به سیر تحول قانون اساسی از پیش از بازنگری تا پس از آن، کدام یک از خرده گفتمان های اسلام فقاهتی منجر به گفتمان هژمون تبدیل شده است؟با توجه به این که رویکرد این پژوهش توصیفی و پسینی است رویکرد ون دایک به گفتمان با توجه به مفاهیم مدنظر لاکلایو و موفه مناسب ترین روش برای این پژوهش می باشد.
    کلیدواژگان: اسلام فقاهتی، انقلاب اسلامی، سیاست گذاری عمومی، خرده گفتمان ولایت انتصابی فقیه، خرده گفتمان ولایت انتخابی
  • سجاد رحمتی ترکاشوند، جمال بیگی*، بابک پور قهرمانی صفحات 50-71
    یکی از موارد بحث برانگیز در منطقه جنوب شرقی آسیا، جنایت های ارتکابی در مینمار می باشد که شامل جنایت های نسل زدایی، جنایت های علیه بشریت و جنایت های جنگی بوده که با عنایت به غیر انسانی بودن این رفتارها، مورد توجه مقام های سیاسی سایر کشورها از جمله مقام معظم رهبری قرار گرفته است. هدف این مقاله تبیین جنایت های ارتکابی در میانمار و رهیافت های منطقه ای آن با تکیه بر اندیشه سیاسی مقام معظم رهبری است. روش تحقیق از نوع توصیفی و تحلیلی بوده و گردآوری اطلاعات نیز به صورت گردآوری و فیشبرداری می باشد. نحوه انجام پژوهش کیفی بوده و یافته های تحقیق حاکی از این است که شدت جنایت های ارتکابی در میانمار به حدی است که بر اساس نظریه های اندیشمندان سیاسی کشورها به خصوص مقام معظم رهبری، راهکارهای پیش گیری و مقابله با این جنایت ها اقدام عملی کشورها و فشار سیاسی و اقتصادی به دولت میانمار، ورود سازمان های حقوق بشری، تشکیل کنفرانس سازمان همکاری اسلامی، و واکنش دادگاه بین المللی کیفری برای محاکمه و مجازات عاملان این جنایت ها است.
    کلیدواژگان: جنایت بین المللی، میانمار، رهیافت منطقه ای، اندیشه سیاسی، مقام معظم رهبری
  • علی جان مرادی جو* صفحات 72-94

    جریان های سیاسی یکی از مهم ترین راه های تاثیرگذاری بر فرایند رقابت سیاسی به شمار می آیند. در میان جریان های سیاسی، اصلاح طلبان و اصول گرایان از طریق ساماندهی این نیروها، مدیریت این تاثیرگذاری را در اختیار دارند و با تاثیر بر نهادمندی مشارکت سیاسی از طریق احزاب و نهادهای سیاسی و از طرف دیگر، مدیریت بر فعالیت تشکل های سیاسی در رشد کیفی مشارکت سیاسی نقش به سزایی را ایفا می نمایند. این فرایند در نهایت رقابت سیاسی در نظام جمهوری اسلامی ایران را به همراه خواهد داشت. نوشتار حاضر با هدف تبیین شعار محوری و شیوه های مبارزه در میدان رقابت های سیاسی جمهوری اسلامی ایران به رشته تحریر درآمده است. به لحاظ روش شناسی از نوع مطالعه توصیفی- تحلیلی می باشد که برای جمع آوری اطلاعات از روش کتابخانه ای و اسنادی استفاده شده است. درمجموع نتایج تحقیق نشان می دهد که مهم ترین شیوه های مبارزه اصلاح طلبان در رقابت های سیاسی عبارت اند از بهره گیری از مطبوعات، جلب حمایت هنرمندان، نویسندگان، روشنفکران و متخصصان، استفاده از جنبش های زنان، دانشجویان و جوانان و مهم ترین شیوه های مبارزه اصول گرایان در رقابت های سیاسی عبارت اند از تکیه بر آرای تکلیفی، استفاده از هییت های مذهبی و رسانه ملی و روش ریش سفیدی برای رسیدن به اجماع.

    کلیدواژگان: اصلاح طلبان، اصول گرایان، شیوه های مبارزه، میدان رقابت سیاسی، جمهوری اسلامی ایران
  • محمد صارمی، سیامک بهرامی*، ایرج رنجبر صفحات 95-114
    کشورهای عربی از طریق جنگ های چهارگانه سعی در مقابله با شکل گیری از زمان اعلام موجودیت رژیم صهوینیست داشته اند و در این راستا قطعنامه ها و طرحهای صلح متعددی نیز از طرف سازمان ملل و برخی دولت ها برای پایان دادن به این منازعه صادر گردیده است، اما در نهایت ناکامی اعراب در مقابل اسراییل تا جایی که حتی بخشی از خاک کشورهای عربی توسط رژیم صهیونیستی اشغال شد باعث گردید کشورهای عربی از موضع مقابله ای خود با اسراییل دست برداشته و یکی پس از دیگری اقدام به عادی سازی روابط خود با اسراییل نمایند. این بی ثباتی امنیتی در منطقه خاورمیانه برای جمهوری اسلامی ایران و دیگر کشورهای همسایه ،موضوعی است که بعنوان یکی از مسایل مهم تاثیر گذار بر امنیت منطقه مورد توجه آنها بوده است. بر این اساس سوال اصلی پژوهش حاضر این گونه مطرح شده است که تحولات جدید در روابط اعراب و اسراییل چه تاثیری بر امنیت جمهوری اسلامی ایران از منظر هستی شناسی داشته است؟ که این فرضیه مطرح شده است که تحولات جدید در روابط اعراب و اسراییل با کاهش شرایط عدم قطعیت ،موجبات باز تولید درک پیشین از خود و تعمیق فهم ثابت و مستمر نظام جمهوری اسلامی از هویت، ارجحیت، اهداف و منافع خویش سبب ساز ارتقای امنیت هستی شناسی نظام گردیده است. یافته ها نشان می دهد در بعد از انقلاب اسلامی، جمهوری اسلامی ایران روابط اعراب و اسراییل را در تضاد با هویت خود دیده و همواره درصدد ایجاد واگرایی در روابط اعراب و اسراییل بوده است.
    کلیدواژگان: همگرایی، واگرایی، روابط اعراب و اسرائیل، منازعه، امنیت هستی شناختی
  • احمد آذین*، حسین بهرامی ثابت، محمدعلی چیت ساز صفحات 115-149

    تاریخ معاصر ایران، شاهد تحولات، برنامه ریزی و اقدامات زیادی در حوزه پیشرفت و توسعه کشور بوده است. توجه و تمرکز بر اصول ساختاری و بنیان های فیزیکی، ویژگی هایی است که تا حدی مبدل به نمادی از این تصمیمات گردیده است. در این بین خلاء نگاه ویژه به عوامل و گروه های موثر در شکل گیری فرهنگ منتج به پیشرفت و توسعه قابل توجه است. این پژوهش کیفی با هدف تبیین الگویی بومی، از عوامل و گروه های موثر در شکل گیری فرهنگ پیشرفت و توسعه بر اساس گفتمان اقتصاد مقاومتی، با روش داده بنیاد (GT) و بهره مندی از دیدگاه خبرگان حوزه فرهنگ و توسعه عوامل و گروه های مذکور را مورد واکاوی قرار داده مدل بومی آن را تبیین نموده است. نتایج حاصل، مبین آن است که دستیابی به اهداف توسعه ایی کشور که مبتنی بر شکل گیری فرهنگ متناسب با پیشرفت و توسعه در جامعه است، اساسا نتیجه نهادینه سازی این فرهنگ از طریق نهادهای استراتژیک آموزشی، دینی و مدیریتی، درون ساختارهای مرتبط (نهادها و سازمان ها) با بکارگیری ابزارهای فرهنگی است، که در غایت امر به تکوین باورها و عقاید، وقایت ارزش ها و نگاره بندی هنجارهای اجتماعی متناسب با پیشرفت و توسعه می انجامد.

    کلیدواژگان: جامعه پذیری، فرهنگ توسعه، اقتصاد مقاومتی، نهادینه سازی
|
  • Pages 1-21

    The concept of freedom and social justice is one of the ideal concepts that have a special place in social life and people want to define it in the individual and social arena. It seems that the concept of entitlement is one of the elements of social justice that by learning in the society, people get their deserved rights. Freedom as a human right can be realized with justice. Therefore, the basis of social justice is the necessity of creating a civil society and determining the rules that are the understanding of people in the society as the attribute of rules, establishing, implementing and enforcing rules to regulate social relations to limit freedom to provide interests and interests of all. This study, with the descriptive-analytical research method based on library sources, seeks to formulate the relationship between social justice and freedom in various discourses and Nahj al-Balagheh and to explain the possibility of the realization of these two concepts in social life in these discourses. The way of approaching the discourses about the conflict between freedom and social justice is not the same. Some of them vote for the priority of freedom and some of them for social justice, but Nahj al-Balagheh considered interaction and presence of these concepts to be valid in the social arena.

    Keywords: freedom, Rights, responsibility, Social Justice, Nahj Al-Balagha
  • Matin Anjomrooz * Pages 22-49
    After the revolution and from the very first days before the complete domination of the Faqahati Islamic discourse, new structures with different goals from the previous regime emerged in Iran. Therefore, this period of time can be considered as an important turning point in the process of public policy making in contemporary Iran.Our main question in this article is, what is the role of Faqahati Islam discourse in public policy making in the Islamic Republic of Iran? In this regard, other sub-questions have been raised. First of all, how and by what path has jurisprudential Islam become the dominant discourse in Iran after the revolution? Second, what sub-discourses exist under the Faqahati Islam discourse within the framework of the Islamic Republic? Third, based on the constitution, which institutions have a more effective role in public policy making in the Islamic Republic? And fourthly, according to the evolution of the constitution from before the revision to after, which of the sub-discourses of Jurisprudence Islam has become the hegemonic discourse?Considering that the approach of this research is descriptive and a posteriori, Van Dyck's approach to discourse is the most suitable method for this research according to the concepts considered by Laclau and Mouffe.
    Keywords: Jurisprudential Islam, Islamic Revolution, public policymaking, sub-discourse of appointed jurisprudence, sub-discourse of elective vilayat
  • Sajjad Rahmati, Jamal Beigi *, Babak Poorgahremani Pages 50-71
    One of the controversial cases is the crimes committed in Myanmar, which include crimes of genocide, crimes against humanity, and war crimes. This article seeks to investigate the crimes committed in Myanmar and regional approaches based on the political thought of the Supreme Leader. The research method is descriptive and analytical, and data collection is also in the form of data collection. The method of conducting the research was qualitative And the findings of the research indicate that the severity of the crimes committed in Myanmar is such that, according to the opinions of the political thinkers of the countries, especially the Supreme Leader, the solution to deal with it is the practical action of the countries and the political and economic pressure on the Myanmar government and the entry of organizations It claims human rights and the organization of the conference of the Organization of Islamic Cooperation and the reaction of the International Criminal Court to try and punish the perpetrators of these crimes.
    Keywords: crimes, Myanmar, Political Thought, approach, Leadership
  • Pages 72-94

    Social forces are one of the most important ways to influence the process of political competition. Among the social forces, reformists and fundamentalists manage this influence through organizing these forces and by influencing the institutionalization of political participation through political parties and institutions and on the other hand, managing the activities of political organizations plays a role in the qualitative growth of political participation. They play a role. This process will eventually lead to political competition in the system of the Islamic Republic of Iran. This article has been written with the aim of explaining the central slogan and methods of struggle in the field of political contests of the Islamic Republic of Iran. In terms of methodology, it is a descriptive-analytical study that has been used to collect information from library and documentary methods. In total, the results of the research show that the most important methods of reformists in political competitions are to use the press, to get the support of artists, writers, intellectuals and experts, to use the movements of women, students and youth, and the most important methods of fundamentalists in political competitions are to rely on mandatory votes. Use of religious boards and national media and white beard method to reach consensus.

    Keywords: reformers, Fundamentalists, methods of struggle, field of political competition, Islamic Republic of Iran
  • Mohammad Sarami, Siamak Bahrami *, Iraj Ranjbar Pages 95-114
    Arab countries have tried to deal with the formation of the Zionist regime through four wars, and in this regard, several resolutions and peace plans have been issued by the United Nations and some governments to end this conflict, but In the end, the failure of the Arabs in front of Israel to the extent that even a part of the land of the Arab countries was occupied by the Zionist regime caused the Arab countries to give up their confrontational position with Israel and one after the other try to normalize their relations with Israel. Based on this, the main question of the current research has been raised as follows: What effect have the new developments in Arab-Israeli relations had on the security of the Islamic Republic of Iran from an ontological point of view? This hypothesis has been proposed that the new developments in Arab-Israeli relations by reducing the conditions of uncertainty, due to the reproduction of the previous self-understanding and the deepening of the constant and continuous understanding of the Islamic Republic of Iran's identity, priorities, goals and interests, will lead to the improvement of security. It has been systematized. The findings show that after the Islamic Revolution, the Islamic Republic of Iran saw the relations between Arabs and Israel in conflict with its identity and has always tried to create divergence in the relations between Arabs and Israel.
    Keywords: convergence, Divergence, Arab-Israeli relations, Conflict, Ontological security
  • Ahmad Azin *, Hoseein Bahrami Sabet, MohammadAli Chit Saz Pages 115-149

    The modern history of iran has witnessed evolution, planning, and actions in the area of progress and development. attention is on principle and the physical element, the qualities which have partly changed to reasons for them. In this gap, the special view of key elements and effective groups in the development of a new culture is a significant development. This research had turned it upside down with the purpose of a native - pattern, of effective voices in the development of culture and the development of our conversation. The results of this work consists in trying to achieve the development of the country, founded on the development of culture, and of the development of society, which is basically the result of culinary institutions, of teaching, of religion, and of the systems associated with the great tools of striving, of faith, and of social development.socialization - development culture - resistance economy - institutionalization

    Keywords: Socialization, development culture, resistance economy, institutionalization