فهرست مطالب

مجله دانشکده دندانپزشکی مشهد
سال چهل و هفتم شماره 2 (پیاپی 125، تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فائزه آزموده، آیدا مخلصی*، فاطمه رحمانی، سجاد نوریان صفحات 106-114
    مقدمه

    دهان، فک و صورت دارای شرایطی مناسب برای ابتلا به تومورها می باشد و فراوانی قابل توجهی از ضایعات پاتولوژیک را در ایران تشکیل می دهد. در این مطالعه به بررسی فراوانی تومورهای دهان و فک و صورت در نمونه های ارجاع شده به بخش آسیب شناسی کلینیک دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی قزوین پرداختیم.

    مواد و روش

    این تحقیق، یک مطالعه مقطعی-توصیفی است که با بررسی 110 پرونده از بیماران مراجعه کننده به کلینیک دندانپزشکی قزوین با تشخیص پاتولوژی تومورهای دهان، فک و صورت انجام گرفت. پس از بازبینی پرونده ها اطلاعات نوع تومور، موقعیت آناتومیک، منشا بافتی، محدوده سنی، جنس، استعمال دخانیات و مواد مخدر، مصرف الکل، پیشینه خانوادگی و تشخیص پاتولوژیک استخراج شد. جهت تجزیه و تحلیل داده از SPSS با ویرایش 25 استفاده شد.

    یافته ها

    برطبق یافته های حاصل از مطالعه، 64 نفر  (18/58 درصد) از مبتلایان به تومورهای دهان، فک و صورت خانم و 46 نفر (81/41 درصد) آقا بودند. ضایعات پاتولوژیک، محدوده سنی 9 تا90 سال با میانگین سنی 29/20±04/41 سال را درگیر کرده بود. تعداد 47 نفر (72/42 درصد) تومورها خوش خیم و 63 نفر (27/57 درصد) بدخیم بودند. در این بین، 84 مورد تومور ادنتوژنیک و 26 مورد تومور غیر ادنتوژنیک بودند.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه ما نشان داد که سرطان سلول سنگفرشی دهان بیشترین فراوانی در بین تومورهای دهان و فک و صورت را تشکیل می دهد که با نتایج بسیاری از مطالعات اپیدمیولوژیک در حیطه تومورهای دهان، فک و صورت همراستا می باشد.

    کلیدواژگان: هیستوپاتولوژیک، فراوانی، فک و صورت، تومور
  • صدف اکبری، رضا قربانی پور*، محمدمهدی نقیبی، صدیقه شیخ زاده، همت قلی نیا صفحات 115-123
    مقدمه

    هدف مطالعه حاضر طراحی یک پرسشنامه با عنوان "اثر ارتودنسی ثابت بر زندگی روزانه بیماران" و بررسی پایایی و روایی آن بود.

    مواد و روش ها

    پرسشنامه ای با عنوان اثر ارتودنسی ثابت بر زندگی روزانه بیماران در هشت حیطه طراحی شد و روایی و پایایی آن مورد بررسی قرار گرفت. جهت بررسی face validity پرسشنامه به 10 نفر از بیماران دارای ارتودنسی ثابت داده شد و پرسشنامه بر اساس نظرات آنها اصلاح شد. سپس جهت انجام آزمون-باز آزمون پرسشنامه توسط 30 نفر از بیماران دو مرتبه به فاصله 10 روز تکمیل شده و پاسخها مقایسه شدند. در نهایت پرسشنامه OHIP-14 و پرسشنامه مطالعه حاضر توسط300 نفر از بیماران بخش تخصصی ارتودنسی دانشکده دندانپزشکی بابل که حداقل 6 ماه از شروع درمان آنها گذشته بود، تکمیل شد. داده های حاصل با نرم افزار SPSS نسخه 22 و با استفاده از Pearson coefficient و Independent sample T test تحلیل شدند.

    یافته ها

    ضریب آلفای کرونباخ پرسشنامه طراحی شده 817/0 حاصل شد. همچنین بر اساس نتیجه تست Intraclass correlation coefficient پاسخ 10 نفر به پرسشنامه قبل و بعد از بازه زمانی 10 روزه باهم همخوانی داشت. بر اساس نتایج داده های حاصل از دو پرسشنامه، 64٪ توافق داشتند. بیشترین میزان نارضایتی در حیطه محدودیت عملکرد (37/3 از 5) و کمترین نارضایتی در رابطه با حیطه اثر جسمانی (59/1 از 5) بود.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه ای که در این مطالعه طراحی شد، روایی و پایایی قابل قبولی دارد. این پرسشنامه اثر اپلاینس های ثابت ارتودنسی را در هشت حیطه شامل زیبایی و اثر اجتماعی، محدودیت عملکرد، تغذیه، بهداشت دهانی، اثر نگهداری، اثر جسمانی، زمان و هزینه/در مسیر بودن بررسی می کند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، اپلاینس ارتودنسی ثابت، پرسشنامه
  • زهرا بحرالعلومی، فاطمه زارع بیدکی، آمنه حسینی یکانی، پریسا بوستانی فرد* صفحات 124-134
    مقدمه

    اضطراب و ترس از دندانپزشکی یکی از مشکلات درمان های دندانپزشکی کودکان است. از عوامل موثر بر اضطراب دندانپزشکی خلق کودک می باشد. هدف از این مطالعه تعیین ارتباط خلق با اضطراب در کودکان 6 تا 11 ساله مراجعه کننده به دانشکده دندانپزشکی یزد بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی بود که به روش مقطعی انجام شد. 152 کودک 6 تا 11 ساله که در سال 1400 به بخش کودکان دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد مراجعه نموده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. وسیله جمع آوری داده ها پرسشنامه خلق EAS (Emotionl,Activity,Sociability) و پرسشنامه اضطراب MCDAS (Modified Child Dental Anxiety Scale) بود. در نهایت رابطه بین نمره ابعاد چهارگانه خلق با نمره اضطراب دندانپزشکی کودکان توسط ضریب همبستگی پیرسون ارزیابی شد. 05/0>P معنادار در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    نمره اضطراب دندانپزشکی با نمره بعد احساسات، همبستگی مثبت و معنی دار داشت. (203/0r= ، 012/0P=). این همبستگی با بعد خجالتی بودن نیز مثبت و معنی دار بود (232/0r= ، 004/0P=)  ولی با بعد فعالیت بدنی رابطه معکوس و معنی دار (175/0-r=، 031/0P=) و نیز با بعد اجتماعی بودن معکوس و معنی دار بود (161/0-r=، 048/0P=). جهت برآورد نمره اضطراب با استفاده از نمره ابعاد مختلف خلق از مدل رگرسیون استفاده شد. نتیجه اینکه 1/0= R2  به دست آمد یعنی 10% از تغییرات متغیر وابسته توسط مدل رگرسیون تبیین می شود. در این مدل تنها بعد خلق احساسات در نمره اضطراب موثر بود.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه، افزایش نمره در بعد احساساتی و خجالتی بودن به طور معنی داری موجب افزایش نمره اضطراب دندانپزشکی گردید که مدل رگرسیون تاثیر بعد احساساتی در افزایش نمره اضطراب را نیز تایید نمود. در حالی که افزایش نمره در بعد فعالیت بدنی و اجتماعی بودن به طور معنی داری موجب کاهش نمره اضطراب دندانپزشکی در کودکان 6 تا 11 ساله شد.

    کلیدواژگان: اضطراب دندانپزشکی، خلق کودک، دندانپزشکی کودکان
  • شادی ثقفی خادم*، محمد سوختانلو، فاطمه زیدآبادی، عبدالله جوان رشید صفحات 135-146
    مقدمه

    بیماری قلبی_عروقی علت مهم مرگ و میر در جهان می باشد. علی رغم اهمیت تشخیص زودهنگام و پیشرفتهای دانش پزشکی یک سوم موارد انفارکتوس میوکاردیال (MI) ناشناخته باقی می مانند. بیومارکرها در نتیجه اعمال فیزیولوژیک و تغییرات پاتولوژیک در بدن ایجاد می شوند. بزاق پلاسمای تصفیه شده است و مطالعه بر روی آن می تواند جایگزین آزمایشات خون و سبب تسریع و آسانتر شدن روند تشخیص بیماریها گردد. هدف از انجام این مطالعه تعیین مقدار High- Sensitivity C-Reactive Protein و آیریزین در بزاق و سرم بیماران مبتلا به انفارکتوس میوکارد و تعیین ارتباط بین hs-CRP و آیریزین موجود در بزاق و در سرم بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد شاهدی، 46 نمونه شامل 24 نمونه از بیماران مبتلا به MI حاد و 22 نمونه کنترل سالم انتخاب شدند. نمونه بزاق و سرم افراد مورد مطالعه جمع آوری شد و در آزمایشگاه تخصصی بیوشیمی دانشکده پزشکی مشهد میزان آیریزین و hs-CRP هر یک از نمونه های بزاق و سرم مورد اندازه گیری قرار گرفت. داده ها توسط SPSS با ویرایش 22 با استفاده از آزمون ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت (P < 0.05).

    یافته ها

    غلظت آیریزین سرم در گروه بیمار کمتر از گروه کنترل بود (P=0.205). غلظت آیریزین بزاق نیز در گروه بیمار به شکل معنی داری کمتر از گروه کنترل بود (P=0.021). میزان hs-CRP سرم و بزاق در گروه بیمار بطور معنی داری بیشتر از گروه کنترل بود (P<0.001). با افزایش غلظت مارکر در سرم، غلظت مارکر در بزاق نیز بطور معنی داری افزایش یافت (P<0.001).

    نتیجه گیری

    سنجش غلظت آیریزین بزاق و کاهش آن می تواند معیار قابل اعتمادی برای تشخیص و پیش بینی سکته قلبی باشد. غلظت بیومارکر hs-CRP بزاق و سرم ارتباط مستقیمی با سکته قلبی دارد.

    کلیدواژگان: Hs-CRP، آیریزین، انفارکتوس میوکارد، بزاق، سرم
  • آرمیتا روحانی، ندا نقوی*، محدثه پسندیده صفحات 147-157
    مقدمه

    کاربرد رادیوگرافی دیجیتال در مراکز آموزشی و دانشکده های دندانپزشکی برای غلبه بر مشکلات آموزشی و همچنین بایگانی رادیوگرافی های گرفته شده از بیماران ضروری به نظر می رسد، اما دیدگاه دانشجویان و اساتید در این زمینه کمتر مورد بررسی قرار گرفته است. بنابراین هدف از این مطالعه بررسی میزان رضایت مندی اساتید و دانشجویان در استفاده از رادیوگرافی کانونشنال و دیجیتال در بخش اندودانتیکس دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه بر روی اساتید گروه درمان ریشه و 155 دانشجوی دندانپزشکی مشهد انجام گرفت. ابزار پژوهش شامل دو پرسش نامه خود ساخته بود. پرسش نامه اول مربوط به کیفیت آموزشی درمان ریشه بود که توسط اساتید تکمیل شد. پرسش نامه دوم مربوط به رضایت مندی دانشجویان از انجام درمان با استفاده از رادیوگرافی های دیجیتال و کانونشنال در بخش اندودانتیکس بود. اطلاعات ثبت شد و سپس داده ها بر اساس آزمون کای اسکویر و فیشر مقایسه شد.

    یافته ها

    میانگین نمره کل پرسش نامه اساتید بر اساس جمع نمرات بدست آمده از همه سیوالات تقسیم بر تعداد سیوالات 39/0±23/4 (64/3 تا 82/4) و بین حالت های "بهتر شده" و "خیلی بهتر شده" قرار داشت. از دیدگاه اساتید، تصویر برداری دیجیتال در زمینه ی آموزش دانشجویان بر رادیوگرافی کانونشنال برتری دارد. میانگین نمره رضایت مندی از کل پرسش نامه دانشجویان، در گروه کانونشنال، 46/0±74/2 و در گروه دیجیتال 55/0±87/3 بود. متوسط رضایت مندی در گروه دیجیتال نسبت به گروه کانونشنال از نظر آماری به طور معنی داری بیشتر بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر می توان گفت که رادیوگرافی دیجیتال سبب بهبود آموزش از نظر اساتید و رضایت دانشجویان شده بود.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی کانونشنال، رادیوگرافی دیجیتال، اساتید، رضایت مندی دانشجویان
  • هومان شفاعی بجستانی، فهیمه فرزانگان، مصطفی صادقی، پریا رئیسی، سجاد کلاته، لهراسب دهقانی* صفحات 158-170
    مقدمه

    مطالعات اندکی در مورد اثر بخشی الاینرهای شفاف تاکنون صورت گرفته است. این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان، رضایت بیمار و میزان اضطراب ناشی از درمان در بیماران تحت درمان با ارتودنسی ثابت و منظم کننده های شفاف انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه از آذر 1400 تا خرداد 1401 در دانشکده دندان پزشکی و دو مطب خصوصی انجام گردید. این مطالعه توصیفی_تحلیلی بر روی 100 بیمار در حال درمان ارتودنسی ثابت که از آغاز درمان آنها 6 ماه گذشته بود و 100 بیمار در حال درمان با منظم کننده های شفاف (clear aligners) که از آغاز درمان آنها 6 ماه گذشته بود، انجام شد. برای  مقایسه تاثیر این دو درمان بر روی کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان این بیماران از پرسشنامه OHIP-14 (Oral Health Impact Profile) استفاده شد. همچنین برای بررسی رضایت بیماران از پرسشنامه PSQ-18((Patient Satisfaction Questionnaire و برای بررسی وضعیت اضطرابی بیماران از پرسشنامه state trait anxiety inventory استفاده شد.

    یافته ها

    بیماران شامل 78 نفر (8/38درصد) مذکر و  122 نفر (2/61درصد) مونث بودند. میانگین کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان 26/53، با دامنه 19 تا 69، میانگین رضایت بیمار 46/42، با دامنه 14 تا 50 و میانگین و انحراف معیار میزان اضطراب ناشی از درمان 26/72±93/13با دامنه 37 تا 99 بود. متوسط اضطراب ناشی از درمان در گروه الاینرهای شفاف نسبت به گروه ارتودنسی ثابت به طور معنی داری بیشتر بود (001/0<p). متوسط کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان در گروه الاینرهای شفاف نسبت به گروه ارتودنسی ثابت بطور معنی داری کمتر بود (001/0<p).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که میزان اضطراب و رضایت دریافت کنندگان الاینرهای شفاف بیشتر بود و کیفیت زندگی پایین تری داشتند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی مرتبط با سلامت دهان، اضطراب، الاینر شفاف، ارتودنسی ثابت
  • معصومه شیرزایی* صفحات 171-182
    مقدمه

    بر اساس شواهد موجود، بابونه و زعفران، سطح استرپتوکوک موتانس در جریان بزاق و احتمال پوسیدگی را کاهش می دهند. هدف مطالعه حاضر، بررسی اثر مصرف دمنوش بابونه و زعفران بر PH بزاق بود.

    مواد و روش ها

    دراین مطالعه کارآزمایی بالینی، نمونه بزاق 30 دانشجوی دندانپزشکی مذکر 30-20 ساله سالم، جهت بررسی PH بزاق جمع آوری شد. در این روش فرد بزاق غیرتحریکی خود را (در موقعیت نشسته) قبل از مصرف دمنوش بابونه یا زعفران ظرف مدت 3 دقیقه و هر60 ثانیه (ساعت 10-12 صبح) ازطریق لب پایین خود درون لوله آزمایش می ریخت. نیم ساعت بعد مجدد 1، 5 و10 دقیقه پس ازمصرف 150 میلی لیتر دمنوش بابونه یا زعفران بدون شیرین کننده در لوله های جداگانه نمونه گیری صورت می گرفت (لوله های آزمایش برای هرفرد از 4-1 شماره گذاری می شد) و جهت ارزیابی PH بزاق به آزمایشگاه انتقال داده می شد. نمونه گیری در دو روز متوالی صورت می گرفت. در آزمایشگاه میزان PH بزاق با دستگاه PH متر دیجیتالی اندازه گیری شد. داده ها با نرم افزار SPSS21 و آزمون t-test، ANOVA و Repeated Measurements آنالیز شد.

    یافته ها

    میانگین PH بزاق قبل از مصرف بابونه (55/0±26/7) و پس از مصرف بابونه (33/0±71/7)، تفاوت معنی داری داشت (0001/0=P). میانگین PH بزاق قبل از مصرف زعفران (33/0±54/7) و پس از مصرف (16/0±87/7)، تفاوت معنی داری داشت (0001/0=P). میانگین PH بزاق پس از مصرف زعفران به طور بارز بیشتر از میانگین PH بزاق پس از مصرف بابونه بود)02/0=(P.

    نتیجه گیری

    مصرف بابونه و زعفران هر دو موجب افزایش بارز PH بزاق می شود و زعفران تاثیر بیشتری در افزایش PH بزاق نسبت به بابونه دارد.

    کلیدواژگان: زعفران، بابونه، بزاق
  • رسول صاحب علم، علیرضا صراف شیرازی، مرضیه بسکابادی*، ناهید جهان تیغ، فاطمه سردار صفحات 183-194
    مقدمه

    هدف مقایسه استحکام باند برشی گلاس آینومر تغییر یافته با رزین به عاج دندان های شیری پس از آماده سازی عاج به روش های مختلف بود.

    مواد و روش ها

    سطح عاجی 80 دندان شیری به 4 روش مختلف آماده سازی شد: اچ کردن با اسیدفسفریک 37 درصد، اسیدپلی آکریلیک 10درصد، هیپوکلریت سدیم 5 درصد و بدون آماده سازی عاجی. سپس یک استوانه گلاس آینومر تغییر یافته با رزین Fuji Π LC روی عاج قرار داده و کیور شد. پس از 24 ساعت، آزمون استحکام باند برشی با استفاده از دستگاه Universal Testing  انجام شد. آنالیز آماری با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه و تست Tamhane`T2 انجام شد. سطح معناداری 05/0<p بود.

    یافته ها

    اسید فسفریک بیشترین میزان استحکام باند برشی را در بین همه گروه ها داشت که با گروه هیپوکلریت و بدون آماده سازی دارای تفاوت معنی داری بود (043/0=P و 001/0 <p). پس از آن استحکام باند گروه اسید پلی آکریلیک بیشتر بود که بطور معنی داری بیشتر از گروه بدون آماده سازی بود (046/0=P). آماده سازی دندان با هیپوکلریت سدیم سبب افزایش معنی دار استحکام باند نسبت به گروه بدون آماده سازی گردید (001/0=P). کمترین میزان استحکام باند مربوط به گروه بدون آماده سازی عاجی بود که بطور معنی داری از همه گروه ها پایین تر بود.

    نتیجه گیری

    آماده سازی عاج شیری بطور مشخصی سبب افزایش استحکام باند برشی گلاس آینومر تغییر یافته با رزین به عاج می گردد. آماده سازی عاج با اسیدفسفریک 37 درصد به مدت 5 ثانیه بیشترین میزان استحکام باند برشی را ایجاد کرد.

    کلیدواژگان: آماده سازی عاج، دندان شیری، گلاس آینومر تغییر یافته با رزین، استحکام باند برشی
  • سید حسین طباطبایی، سجاد ابومحمدی اردکانی، فاطمه اولیاء* صفحات 195-209
    مقدمه

    دهان به عنوان آینه سلامت میتواند انعکاسی از سلامت بدن باشد. تشخیص و درمان به موقع ضایعات میتواند نقش موثری در پروگنوز آنها داشته باشد. مقایسه فراوانی ضایعات دهانی- فکی در مناطق مختلف در سیاست گذاری سلامت از ارزش بالایی برخوردار است. از این رو، مطالعه حاضر به منظور تهیه ی پروفایل (مشخصات کامل پرونده) ضایعات دهان و فک و صورت در مراجعین به دانشکده ی دندان پزشکی یزد از سال 1389 تا سال 1400 انجام شد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی توصیفی- مقطعی، 15779 پرونده ی دارای ضایعات دهان و فک و صورت در بخش های بیماریهای دهان و آسیب شناسی دهان و فک و صورت یزد مورد بررسی قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک شامل سن، جنس و مشخصات بالینی ضایعات مانند نوع ضایعات، محل و سمت ضایعات در بازه زمانی سال های 1389 تا 1400 جمع آوری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار 25 SPSS و آزمون آماری کای-اسکویر تحلیل شد. سطح معناداری آزمون ها 05/0 در نظر گرفته شد.  

    یافته ها

    فراوانی کلی پروفایل ضایعات دهان و فک و صورت در بین کلیه مشکلات دهان و دندان مراجعه کنندگان به دانشکده دندانپزشکی شهید صدوقی یزد در بازه زمانی مورد بررسی، در مطالعه حاضر، 35 درصد بود. میانگین سن بیماران 8/13±8/34 سال بود. ضایعات، بیشترین فراوانی را در گروه سنی 20 تا 9/39 سال داشتند.  ضایعات به طور کلی در جنس مونث فراوانتر بودند. فراوان ترین دسته از ضایعات به ترتیب، ضایعات اپی تلیالی، نقایص تکاملی، ضایعات تحریکی و تومورهای بافت نرم بودند. فراوان ترین مکان بروز ضایعات به ترتیب، پوست صورت (2/30 درصد)، زبان (3/16 درصد) و مخاط باکال (8/9 درصد) بود.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه می تواند در آموزش به دانشجویان و دندان پزشکان و همچنین انجام مطالعات بعدی و برنامه ریزی برای پیشگیری و درمان ضایعات مورد توجه باشد.

    کلیدواژگان: تظاهرات دهانی، ضایعات دهانی، بیوپسی، حفره دهان
  • مریم کاظمی پور، مصطفی مهربان، فاطمه اولیاء* صفحات 210-223
    مقدمه

    پایش علایم حیاتی در بیماران اورژانس درمان ریشه از اهمیت بالایی برخوردار می باشد. استرس، به عنوان اولین دغدغه در درمان ریشه، باید حین مراحل درمان کنترل گردد. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی تاثیر پروتکل ارتباطی کلینسین-بیمار بر روی کنترل علایم حیاتی بیماران  بود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه ی مداخله ای، 70 بیمار اورژانس درمان ریشه در رده سنی60-18 سال، در سال 1398مورد ارزیابی قرار گرفتند. بیماران به دو گروه مساوی 35 تایی تقسیم شدند. مراحل درمان در گروه مورد مطالعه با مداخله پروتکل کلینسین-بیمار انجام گردید. فشارخون (سیستول و دیاستول) و تعداد نبض بیماران در پنج مرحله قبل از تزریق بی حسی، حین تزریق بی حسی، هنگام تراش دندان، بعد از درمان و یک هفته بعد از خاتمه درمان به عنوان پایه اندازه گیری گردید. اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و تست های آماری کای-دو و تی مستقل آنالیز گردیدند. سطح معنی داری 05/0 تعیین گردید.

    یافته ها

    بر اساس آنالیز انجام شده، سن و جنس بیمار، سابقه درمان ریشه، بیماری پالپی و پری اپیکالی و نوع بی حسی موضعی به عنوان عوامل مخدوشگر در تغییرات علایم حیاتی نبودند. در مقابل، شدت درد با تغییرات علایم حیاتی در بیماران مداخله داشت. پروتکل ارتباطی کلینسین-بیمار به طور معنی داری فشار خون سیستول را در مراحل حین تزریق بی حسی، حین تراش دندان و بعد از درمان کاهش داد. همچنین پروتکل ارتباطی کلینسین-بیمار به طور معنی داری فشار دیاستولیک را حین تزریق بی حسی، حین تراش دندان و بعد از درمان کاهش داد. با توجه به ضربان نبض، پروتکل ارتباطی کلینسین-بیمار به طور معنی داری تعداد ضربان قلب را تنها در مرحله تراش دندان کاهش داد.

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، به کارگیری پروتکل ارتباطی کلینسین-بیمار به طور معنی داری در کنترل علایم حیاتی بیماران اورژانس درمان ریشه موثر بود.

    کلیدواژگان: استرس، اندودانتیک، تعداد نبض، فشار خون، پایش
  • سیاوش موشخیان، مریم قره چاهی، زینب موسوی، امیرحسین دانشور* صفحات 224-239
    مقدمه

    هدف این مطالعه، بررسی نظرات متخصصین فارغ التحصیل درمان ریشه دانشکده دندانپزشکی مشهد در ارتباط با تدریس جراحی اپیکو در پره کلینیک و کلینیک درمان ریشه دانشکده دندانپزشکی مشهد بود.

    مواد و روش ها

    مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی و جامعه آماری شامل تعدادی از متخصصین درمان ریشه بود. معیار ورود این مطالعه، فارغ التحصیلی از این دوره از مشهد و معیار خروج، عدم تکمیل پرسشنامه و  یا عدم رضایت برای انتشار نتایج آن بود. پرسشنامه به صورت الکترونیک طراحی شده و توسط کانال ها و گروه ها در شبکه های اجتماعی، همچنین پیامک و ایمیل اطلاع رسانی گردید. گروه های مورد بررسی در این مطالعه شامل: ورودی های قبل از سال 1390، ورودی های 1390 تا 1395 و ورودی های 1395 تا 1400 بود.

    یافته ها

    در این مطالعه 61 نفر (31 زن، 30 مرد) با میانگین سنی 42/11±48/41 سال شرکت کردند. 20 نفر (8/32 درصد) بیان داشتند که در دوره رزیدنتی، آموزش های لازم را درجراحی اپیکو دیده اند؛ 6 نفر (8/9 درصد) اذعان نمودند که در پره کلینیک آمادگی لازم را جهت جراحی اپیکو در کلینیک کسب کرده اند. از نظر 23 درصد از ایشان آموزش جراحی پری اپیکال در پره کلینیک خوب بوده ولی کافی نیست. فقط 22 نفر (1/36 درصد) جراحی را انجام می دهند. بین فارغ التحصیلان قبل 1390 با بعد آن در کسب آموزش ها و آمادگی های لازم جهت جراحی اپیکو تفاوت معنی داری وجود داشت. همچنین فارغ التحصیلان سالهای 1395 و 1400 اعتماد به نفس بالاتری داشتند.

    نتیجه گیری

    آموزش جراحی اپیکو در پره کلینیک دانشکده دندانپزشکی، به طور معنی داری باعث آمادگی فارغ التحصیلان سال های 1395 تا 1400 در این زمینه شده است.

    کلیدواژگان: جراحی پری آپیکال، متخصص درمان ریشه، آموزش، پری کلینیک
  • مصطفی علیزاده، علیرضا ابراهیم پور*، تورج واعظی صفحات 240-244
    مقدمه

    لیپوما شایع ترین تومور خوش خیم بافت نرم با منشاء مزانشیمی است که ممکن است در هر نقطه از بدن انسان ایجاد شود. این تومور از بافت چربی بالغ و بدون آتیپی سلولی تشکیل شده است و اغلب توسط یک کپسول بافت همبند فیبروتیک احاطه شده است. محل های رایج این تومور به ترتیب فراوانی مخاط باکال، زبان، لب، لثه و کف دهان هستند. این مطالعه به گزارش موردی از آنژیولیپوم در وستیبول لبیال قدام مندیبل در یک بیمار خانم 34 ساله می پردازد.

    شرح مورد: 

    بیمار خانم 34 ساله با شکایت از حضور برجستگی در وستیبول قدام مندیبل مراجعه کرده است.  مشخص شد که یک توده اگزوفیتیک بدون پایه و با مخاط سالم روی ضایعه و با قوام نسبتا سفت و اندازه ی 5/4×5/3×5/1 سانتی متر در ناحیه ی چانه و وستیبول لبیال مندیبل در ناحیه قدام وجود دارد. پس از برش ضایعه و اکسپوز آن، رنگ قرمز رنگ مخلوط با رنگ زرد که بافت های چربی بودند، مشاهده شد. در شرح میکروسکوپیک بیان شد که یک توده ی چربی بالغ که با عروق ضخیم آمیخته شده بود، مشاهده شده است. در برخی نواحی یک ترومبوز و دستجات عضلانی مختط وجود داشت.

    نتیجه گیری

    درمان لیپوما صرفا به روش جراحی است و برش ضایعه کفایت می کند و مشخصات هیستوپاتولوژیک آن تاثیری در پروگنوز ضایعه ندارد. بدلیل عدم وجود درد معمولا وجود آن از دید بیمار پنهان می ماند.

    کلیدواژگان: تومور، جراحی، آنژیولیپوزم، مزانشیم
|
  • Faeze Azmoodeh, Aida Mokhlesi *, Fateme Rahmani, Sajad Noorian Pages 106-114
    Introduction

    The mouth, jaw, and face are prone to oral and maxillofacial tumors, constituting a significant proportion of pathological lesions in Iran. Therefore, the present study aimed to investigate the frequency of oral and maxillofacial tumors in the samples referred to the Pathology Department of Qazvin University of Medical Sciences.

    Materials and Methods

    This cross-sectional descriptive study was performed on 110 patients referred to Qazvin Dental Clinic with pathological diagnosis of oral and maxillofacial tumors. After reviewing the medical files, information on tumor type, anatomical location, tissue origin, age range, gender, smoking and drug use, alcohol consumption, family history, and pathological diagnosis were extracted. The data were analyzed in SPSS software (version 25).

    Results

    According to the findings of the study, 58.18% of women and 41.81% of men developed tumors of the mouth, jaw, and face. These pathological lesions were in the age range of 9-90 years (mean age of 41.04±20.29 years). They made up 42.72% of benign tumors and 57.27% of malignant ones. Among these, 84 cases were odontogenic tumors, and 26 cases were non-odontogenic tumors.

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, oral squamous cell carcinoma was the most common among Oral and Maxillofacial tumors. This finding is consistent with the results of many epidemiological studies in the field of tumors of the mouth, jaw, and face.

    Keywords: Histopathological, Frequency, oral, maxillofacial, Tumor
  • Sadaf Akbari, Reza Ghorbanipour *, MohammadMehdi Naghibi, Sedigheh Sheikhzade, Hemmat Gholinia Pages 115-123
    Introduction

    The present study aimed to design a questionnaire entitled "The Impact of Fixed Orthodontic Appliances on the Daily Life of the Patients", followed by the assessment of its reliability and validity.

    Materials and Methods

    A questionnaire entitled “The Impact of Fixed Orthodontic Appliances on the Daily Life of the Patients” was developed in eight domains. The questionnaire was distributed among 10 patients with fixed orthodontic appliances and was modified based on their views for the evaluation of face validity. Subsequently, it was redistributed among 30 patients within a 10-day interval to assess test-retest reliability. Finally, the Oral Health Impact Profile-14 (OHIP-14) and the questionnaire developed in the present study were completed by 300 patients whose orthodontic appliances were in place for at least six months. They were treated in the Department of Orthodontics in the School of Dentistry at Babol University of Medical Sciences. The data were analyzed in SPSS software (version 22) through Pearson coefficient and independent sample t-test.

    Results

    The test-retest reliability was assessed using Cronbach's alpha and obtained at 0.817. According to the results of the intra-class correlation coefficient, the responses of 10 people to the questionnaire were consistent before and after a 10-day interval, and the agreement between responses to the two questionnaires was determined at 64%. The respondents were most and least dissatisfied with functional limitation (3.37 of 5) and ​​physical impact (1.59 out of 5), respectively.

    Conclusion

    The questionnaire designed in this study had acceptable validity and reliability. This questionnaire assessed the impact of the fixed orthodontic appliances on eight domains of aesthetics and social impact, functional limitations, nutrition, oral hygiene, maintenance effect, physical impact, time constraints, and travel cost.

    Keywords: Quality of life, Fixed orthodontic appliance, Questionnaire
  • Zahra Bahrololoomi, Fatemeh Zarebidoki, Amene Hosseini-Yekani, Parisa Boostanifard * Pages 124-134
    Introduction

    Dental anxiety is one of the complications of dental treatments in children and it is affected by many factors such as gender, age, and temperament. Therefore, the present study aimed to determine the relationship between children's temperament and dental anxiety in children aged 6 to 11 years referred to Yazd Dental School.

    Materials and Methods

    This is a descriptive-analytical cross-sectional study in which 152 children aged 6 to 11 years were studied who referred to the pediatric dentistry department of the Faculty of Dentistry, Shahid Sadoughi University of Yazd, Iran in 2021. The data were collected using EAS (Emotion, Activity, sociability) temperament questionnaire and also MCDAS (Modified Child Dental Anxiety Scale) anxiety questionnaire. Finally, the relationship between the score of temperament dimensions and that of pediatric dental anxiety was analyzed by the Pearson correlation coefficient test using SPSS software. The significance level was considered at 0.05.

    Results

    A significant correlation was observed between dental anxiety score and emotional score (P-value=0. 012, r=0. 203). This relationship was also significant and positive between dental anxiety and shyness score (P-value=0. 004, r=0. 232). Dental anxiety and dimensions like physical activity and sociability were negatively and significantly related (P-value=0. 031, r=-0. 175 and P-value=0. 048, r=-0. 161, respectively. A regression model was used to estimate the anxiety score using the scores of different mood dimensions. The result is R2=0. 1 which means 10% of the changes in the dependent variable is explained by the regression model. In this model, only the temperament dimension of emotion is effective in the anxiety score.

    Conclusion

    According to the results of this study, decreasing the score in emotional and shyness dimensions and increasing the score in physical activity and sociability can reduce the dental anxiety of children during dental treatment. The regression model confirmed the effect of the emotional dimensions in increasing the anxiety score which can be achieved by psychologists and creating appropriate conditions and behaviors.

    Keywords: Children Temperament, Dental anxiety, Pediatric Dentistry
  • Shadi Saghafi Khadem *, Mohammad Sookhtanloo, Fatemeh Zeidabadi, Abdollah Javan Rashid Pages 135-146
    Introduction

    Cardiovascular diseases are the leading cause of mortality worldwide. Despite the importance of early diagnosis and advances in medicine, one-third of Myocardial Infarction (MI) cases remain undiagnosed. Biomarkers are a reflection of the physiologic function and pathologic changes in the body. Saliva is a refined plasma that can replace blood to facilitate and accelerate the diagnosis process given the benefits of its collection and storage. The present study aimed to investigate the correlation between serum and saliva hs-CRP and Irisin concentration in MI patients.

    Materials and Methods

    In this case-control study, 46 cases were selected including 24 acute MI and 22 controls. The serum and saliva samples were collected and the amount of Irisin and hs-CRP was measured in each sample in the specialized biochemistry laboratory of Mashhad Medical School. Data were analyzed using SPSS (version 22) by Pearson correlation coefficient test (P<0.05).

    Results

    The concentration of Saliva Irisin was significantly lower in the patient group than that in the control group (P=0.021). The levels of serum and salivary hs-CRP were significantly higher in the patient group than those in the control group (for both P<0.001). The concentration of marker in saliva significantly increased as the concentration of marker increased in serum (P<0.001).

    Conclusion

    Measurement and reduction of salivary Irisin concentrations can be a reliable criterion for diagnosing and predicting MI. The concentration of hs-CRP in saliva and serum is directly related to MI.

    Keywords: Biomarkers, C-reactive protein, Irisin, Myocardial infarction, Saliva, Serum
  • Armita Rouhani, Neda Naghavi *, Mohadeseh Pasandideh Pages 147-157
    Introduction

    Digital radiography seems necessary for overcoming educational problems and archiving radiographs taken from patients; nonetheless, the views of students and professors about this issue have been less studied. Therefore, the present study aimed to investigate the satisfaction of professors and students with the use of conventional and digital radiography in the Endodontics Department of Mashhad Dental School.

    Materials and Methods

    This study was conducted on the professors of the Department of Root Therapy and 155 Dental Students in Mashhad. The research tool consisted of two researcher-made questionnaires. The first questionnaire was about the quality of the root therapy that was completed by the professors. The second questionnaire was about students' satisfaction with the use of digital and conventional radiography in the endodontics section. The information was recorded, and the data were then compared using Chi-square and Fisher tests.

    Results

    The findings of this study demonstrated that from professors' point of view, digital imaging in dentistry had better quality, shorter time, and less error, and professors' satisfaction was significantly higher. Moreover, students had a more positive opinion of digital imaging in terms of quality, less time, less error, and less student congestion. Finally, students were more satisfied with digital imaging (P=0.05).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, it can be concluded that digital radiography improved the education and satisfaction of both groups of students and professors.

    Keywords: conventional radiography, Digital Radiography, Professors, Satisfaction Students
  • Hhooman Shafaee, Fahimeh Farzanegan, Mostafa Sadeghi, Paria Raeesi, Sajjad Kalateh, Lohrasb Dehghani * Pages 158-170
    Introduction

    Few studies were conducted on the effectiveness of clear aligners. The present study aimed to compare the quality of life related to oral health, patient satisfaction, and the level of anxiety caused by treatment in patients treated with fixed orthodontics and clear aligners.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was conducted on 100 patients undergoing fixed orthodontic treatment six months from the start of their treatment and 100 patients undergoing treatment with clear aligners six months from the start of their treatment. The Oral Health Impact Profile (OHIP-14) questionnaire was used to compare the effect of these two treatments on the quality of life related to the oral health of these patients. Additionally, Patient Satisfaction (PSQ-18) questionnaire was used to check patients’ satisfaction and State Trait Anxiety Inventory was used to assess patients’ anxiety status.

    Results

    The patients included 78 (38. 8%) males and 122 (61.2%) females. The average quality of life related to oral health was 53.26 with a range of 19 to 69, the average patient satisfaction was 42. 46, with a range of 14 to 50, and the mean and standard deviation of anxiety caused by treatment was 72. 26 ± 13. 93 with a range of 37 to 99. The average anxiety caused by the treatment in the transparent aligners group was significantly higher than the fixed orthodontic group (P<0.001). The average quality of life related to oral health in the transparent aligners group questionnaire was significantly lower than the fixed orthodontic group (P<0.001).

    Conclusion

    The findings of this study showed that the level of anxiety of clear aligners recipients is higher, and their quality of life is lower.

    Keywords: Oral health-related quality of life, Anxiety, Clear aligner, fixed orthodontics
  • Masoomeh Shirzaiy * Pages 171-182
    Introduction

    Chamomile and saffron seems to significantly decrease the level of Streptococcus mutans in saliva and reduce the likelihood of caries. The present study aimed to investigate the effect of chamomile and saffron infusion consumption on the pH of saliva.

    Materials & Methods

    In this clinical trial study, samples were collected for salivary pH from 30 healthy male dental students over 20 to 30 years. In this method, each volunteer was asked to trickle unstimulated saliva into the test tubes through their lower lip within 3 min and every 60 s (in a seated position) before consuming chamomile or saffron (10-12 AM) infusion. After 30 min the samples were recollected 1, 5, and 10 min after ingestion of 150 ml chamomile or saffron without any sweetener in separate tubes (for each volunteer, test tubes were numbered 1 to 4) and it was transferred to the laboratory to evaluate salivary pH. The amount of salivary pH was measured by a digital pH meter in the laboratory. Data were analyzed using SPSS (version 21) by T-test, ANOVA, and repeated measurements.

    Results

    The mean salivary pH was significantly different before chamomile consumption (7.26±0.55) and after that (7.71±0.33) (P=0.0001). A significant difference was observed between the mean salivary pH before saffron consumption (7.54±0.33) and after that (7.87±0.16) (P=0.0001). The mean salivary pH was significantly higher after saffron consumption than that after chamomile consumption (P=0.02).

    Conclusion

    Chamomile and saffron consumption significantly increase the salivary pH and saffron has a greater effect on the salivary pH than chamomile.

    Keywords: Saffron, Chamomile, Saliva
  • Rasoul Sahebalam, Alireza Sarraf Shirazi, Marzieh Boskabady *, Nahid Jahantigh, Fatemeh Sardar Pages 183-194
    Introduction

    The present study aimed to compare the shear bond strength (SBS) of the resin-modified glass ionomer (RMGI) to primary dentin using different dentin conditioners.

    Materials and Methods

    The dentin surfaces of 80 primary molars were conditioned using four different methods etching with 37% phosphoric acid, 10% polyacrylic acid, 5% NaOCl, and no surface treatment. Dentin surfaces were restored with RMGI Fuji Π LC cylinders. After 24 h, the shear bond strength tests were performed using Universal Testing Machine. Statistical analysis was performed using One-Way ANOVA followed by Tamhane Post hoc Test. A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    Phosphoric acid produced the highest shear bond strengths, compared to all tested groups, which showed statistically significant differences with groups 3 and 4 (P=0.043, P<0.001). Subsequently, Polyacrylic acid showed a significantly higher SBS than group 4 (P=0.046). Conditioning with NaOCl significantly increased the bonding strength of RMGI compared to the untreated group (P=0.001). Untreated dentin had the lowest SBS compared to other tested groups.

    Conclusion

    The conditioning step effectively improved the SBS of RMGI to primary dentin. Dentin conditioning with 37% Phosphoric acid for 5 sec showed the highest shear bond strength of RMGI.

    Keywords: Dentin conditioning, primary tooth, Resin modified glass ionomer, Shear bond strength
  • Seyed Hosein Tabatabaei, Sajad Abumohammadi Ardakani, Fatemeh Owlia * Pages 195-209
    Introduction

    Oral cavity as a mirror of health could reflect the health of the entire body. Early diagnosis and treatment of lesions can play an effective role in their prognosis.Comparing the frequency of oral and maxillofacial lesions in different regions is highly valuable in health policy making. Therefore, the present study was conducted to prepare the profile (Full details of records) of oral and maxillofacial lesions in patients referred to Yazd Dental School, Iran, from 2010 to 2021.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study, 15,779 patients’ records of oral and maxillofacial legions in the Oral Medicine and Oral and Maxillofacial Pathology Departments of Yazd were examined. Demographic data composed of age and gender, and clinical information such as type of lesion, location, and side of the lesion were gathered over a period of 12 years, from 19 February to 16 March. The collected data were analyzed using SPSS software (version 25) and the Chi-square test.

    Results

    The overall frequency of profiles of oral and maxillofacial lesions among all oral and dental problems referred to the Dental School in the time frame investigated in this survey was 35%. The mean age of the patients was 34.8±13.8, and the lesions were more frequent among 20-39.9 years old age group. Moreover, lesions were more common in females. The most frequent type of lesions was epithelial lesions, followed by developmental defects, and soft tissue tumors and reactive lesions. Facial skin, tongue, and buccal mucosa were the most common sites.

    Conclusion

    The findings of this research could be beneficial for educational purposes and in planning for the prevention and treatment of these lesions.

    Keywords: oral manifestations, Oral lesions, Biopsy, oral cavity
  • Maryam Kazemipoor, Mostafa Mehraban, Fatemeh Owlia * Pages 210-223
    Introduction

    Monitoring of vital signs in endodontic emergency patients is of significant importance. Stress as a primary concern in root canal therapy should be controlled during the treatment procedures. The present study aimed to evaluate the effect of patient-clinician relationship protocol on controlling patients’ vital signs.

    Materials and Methods

    This interventional study investigated 70 endodontic emergency patients with an age range of 18-60 years in 2019. The patients were divided into two groups of 35. The treatment procedure in the experimental group was accomplished with an intervention of patient-clinician relationship protocol. Blood pressure (systolic and diastolic) and heart rate of patients in five stages before local anesthesia, at the time of local anesthesia, during tooth drilling, after treatment, and one week after the termination of the treatment were measured as a baseline. Data were analyzed using SPSS software (version 22) through the Chi-square and independent statistical t-test. The significant level was set at 0.05.

    Results

    Based on the results, patients’ age, gender, history of root canal therapy, pulpal and periapical disease, as well as the type of local anesthesia, were not regarded as interfering factors in changing the vital signs among patients. In contrast, pain intensity interfered with changes in vital signs among patients. Patient-clinician relationship protocol significantly reduced the systolic blood pressure at the time of local anesthesia, during tooth drilling, and after treatment. Moreover, patient-clinician relationship protocol also significantly reduced diastolic pressure at the time of local anesthesia, during tooth drilling, and after treatment. Considering heart rate, the patient-clinician relationship protocol significantly reduced heart rate only during tooth drilling.

    Conclusion

    Considering the results of the present study, the application of patient-clinician relationship protocol significantly affects the control of vital signs in emergency endodontic patients.

    Keywords: stress, Endodontic, Heart rate, blood pressure, Monitoring
  • Siavash Moushekhian, Maryam Gharechahi, Zeinab Mosavi, Amirhossein Daneshvar * Pages 224-239
    Introduction

    This study aimed to assess the opinions of specialists in endodontic treatment at Mashhad Dental School, Mashhad, Iran, in connection with teaching apical surgery in the endodontic pre-clinic and clinic of Mashhad Dental School.

    Materials and Methods

    This study was descriptive and cross-sectional and the statistical population included all residents and faculty members of the School of Dentistry of Mashhad University of Medical Sciences and a number of privet specialists. Inclusion criteria for this study were the last year's residency or membership in the faculty of endodontics or a graduate of this course. The exclusion criterion was a failure to complete the questionnaire or lack of consent to publish its results. The questionnaire was designed electronically and was informed by channels and groups on social networks, as well as SMS and email. The groups studied in this study included entries before 2011, entries from 2011 to 2016, and entries from 2016 onwards.

    Results

    In this study, 61 patients (31 females, 30 males) with an average age of 41.48±11.42 years participated. Twenty (32.8%) individuals stated that they had received the necessary training in apical surgery during the residency period, and 6 (9.8%) subjects claimed that they had received the necessary preparation for apical surgery in the pre-clinic. According to 23% of the subjects, training in periapical surgery in the pre-clinic was good, but not enough. There was a significant difference between the graduates before and after 2011 in obtaining the necessary training and preparation for apical surgery. Moreover, the graduates of 2016 and 2021 had higher self-confidence.

    Conclusion

    Apical surgery training in the pre-clinic of the School of Dentistry significantly prepared the graduates of 2016-2021.

    Keywords: periapical surgery, Endodontist, Training, Preclinic
  • Mostafa Alizadeh, Alireza Ebrahimpour *, Toraj Vaezi Pages 240-244
    Introduction

    Lipoma is the most common benign soft tissue tumor of mesenchymal origin that may occur anywhere in the human body. This tumor is composed of mature adipose tissue without cellular atypia and is often surrounded by a fibrotic connective tissue capsule. The common locations of this tumor are the buccal mucosa, tongue, lips, gums, and floor of the mouth, in order of abundance. This study deals with a case report of angiolipoma in the anterior labial vestibule of the mandible in a 34-year-old female patient.

    Case Report:

     A 34-year-old female patient referred with a complaint of presence of a protrusion in the vestibule in front of the mandible. It was found that there is an exophytic mass, non-sessile, with healthy mucosa on the lesion, with a relatively firm consistency, and a size of 4.5×3.5×1.5 cm in the chin area and labial vestibule of the mandible in the anterior area. After cutting the lesion and exposing it, a red color mixed with yellow color, which was fat tissue, was observed. In the microscopic description, it was stated that a mature fat mass mixed with thick vessels was observed. In some areas of these vessels, there was a thrombus and mixed muscle tissue.

    Conclusion

    Lipoma treatment is only sufficient through a surgical method, and cutting the lesion and its histopathological characteristics have no effect on the prognosis of the lesion due to the absence of pain; therefore, its existence is usually remains hidden from the patient.

    Keywords: Tumor, Surgery, angioliposis, mesenchyme