فهرست مطالب

مطالعات راهبردی بسیج - پیاپی 97-2 (زمستان 1401)

نشریه مطالعات راهبردی بسیج
پیاپی 97-2 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت طاهری گودرزی*، سرور نظامی صفحات 5-32
    این پژوهش با هدف طراحی الگوی شایستگی های حرفه ای منابع انسانی با رویکرد کرامت انسانی در اسلام انجام شد. پژوهش حاضر از نظر هدف، کاربردی- توسعه ای؛ و از لحاظ نوع داده ها آمیخته (کیفی- کمی) بود. گردآوری داده ها در بخش کیفی از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته با 16 نفر از خبرگان علمی و اجرایی مبتنی بر نمونه گیری هدفمند؛ و در بخش کمی از ابزار پرسشنامه استفاده شد. جامعه آماری شامل 826 نفر از کارکنان شرکت مهندسی و توسعه نفت ایران بود که نمونه آماری از بین آنها مبتنی بر روش تعیین حجم نمونه منطقی و با رویکرد نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی به تعداد 342 نفر انتخاب گردید. تجزیه و تحلیل داده ها در بخش کیفی مبتنی بر روش تحلیل مضمون، و در بخش کمی مبتنی بر تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری انجام شد. پس از پیاده سازی متون مصاحبه، 174 عبارت کلیدی و 68 مضمون پایه استخراج گردید که در 14 مضمون سازمان دهنده دسته بندی شدند و در نهایت، با طبقه بندی محتوایی این مضامین، 4 مضمون فراگیر حاصل شد. نتایج نشان داد شایستگی های حرفه ای منابع انسانی با رویکرد کرامت انسانی در اسلام دارای 4 بعد فردی (با مولفه های عدالت جویی، قانون مداری، توانایی اخلاقی و اعتمادسازی)، شغلی (با مولفه های استقلال عمل، دانش شغلی و تخصص گرایی)، سازمانی (با مولفه های بصیرت سازمانی، رهبری سازمانی و مشارکت سازمانی) و اجتماعی (با مولفه های مسیولیت پذیری اجتماعی، رعایت حقوق اجتماعی، مردم داری و انضباط اجتماعی) است. در بخش کمی نیز نتایج نشان دهنده سازگاری بالای الگوی ارایه شده با دنیای واقعی بود.
    کلیدواژگان: شایستگی های حرفه ای، شایستگی های حرفه ای منابع انسانی، کرامت انسانی در اسلام، تحلیل تم
  • خلیل نوروزی، سعید حاجی حسنی*، حسن خاتمی، محمداسماعیل خاتمی، علی یعقوبعلی پور کندلجی صفحات 33-69
    هدف

    ادبیات مربوط به بررسی نوآوری های نظامی عموما متمرکز بر تشریح جنبه های سخت و فناورانه شده اند. این تمرکز باعث شده است که از جنبه های نرم و مدیریتی در این حوزه ها غفلت شود. سپاه قدس که ماموریت های فرامرزی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را بر عهده دارد، توانسته است در دوره فرماندهی قاسم سلیمانی، با تمرکز بر جنبه های مدیریتی و مستشاری، بسیار بیشتر از جنبه های سخت و فناورانه به پیروزی جبهه مقاومت کمک کند. چنین رویکردی موجب شده است که هزینه های جنگ های گران برای ایران و کشورهای اسلامی بشدت کاهش یابد. همچنین اتحاد را در جهان اسلام ایجاد کرده است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش، با روش تحلیل مضمون انعکاسی انجام گردید. دلالت ها از جامعه هدف مشخصی که اظهارات منتشر شده از سران جبهه مقاومت یا سران جبهه استکبار در موضوع نوآوری های نرم و مدیریتی قاسم سلیمانی است، استخراج شد.

    یافته ها

    نوآوری های نظامی نهادی و مدیریتی سردار قاسم سلیمانی عامل موثر بر تالیف قلوب و ایجاد اتحاد در منطقه خاورمیانه بوده است. ایجاد شان و جایگاه برای مرجعیت شیعه به عنوان متولی دین و سیاست اسلامی در عراق و لبنان اساسی ترین نوآوری نظامی نهادی وی شناسایی شد. انتقال مفهوم بسیج برای مردمی سازی جنگ و کاستن از مخاطرات ناشی از کمبود انگیزه در دولتمردان و انتقال عملی تصمیم گیری به مردم در حوزه جنگ از دیگر نوآوری های مذکور است. نهایتا مشخص شد که ایجاد ایتلاف برای بهره گیری از توان غیر مسلمین همراه، علیه جبهه استکبار یکی دیگراز مهم ترین و تاثیرگذارترین نوآوری های نظامی مدیریتی سپهبد سلیمانی در سال های اخیر است.

    کلیدواژگان: قاسم سلیمانی، جبهه مقاومت، نوآوری نظامی، نوآوری های مدیریتی، سپاه قدس، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی
  • بهروز غلامی، علی رحمانی فیروزجاه*، علی اصغر عباسی اسفجیر صفحات 71-98

    مشارکت سیاسی از مهم ترین ارکان نظام های سیاسی است در این میان امنیت مشارکت سیاسی نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است. شبکه های اجتماعی مجازی به علت قدرت بسیج کنندگی و تاثیرگذاری بر افکار عمومی می توانند امنیت مشارکت سیاسی را تحت تاثیر قرار دهند. در واقع فضای مجازی و شبکه های اجتماعی مجازی به عنوان ابزارهای مهم در تهدید نرم محسوب می شوند که می توانند بر شکاف بین نخبگان و حاکمیت با مردم و جهت دهی به افکار عمومی موثر باشند. پژوهش حاضر به لحاظ روشی، پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق کلیه افراد بالای 18 ساکن شهر تهران بودند. روش نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای و تصادفی بود، حجم نمونه براساس فرمول کوکران براساس جمعیت بالای 18 سال هر منطقه مجموعا 1913 نفر تعیین شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه در طیف لیکرت بود. تجزیه و تحلیل داده ها با مدل معادلات ساختاری و نرم افزار Smart Pls نیز استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد؛ بین شبکه های اجتماعی (مجازی) با امنیت مشارکت سیاسی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. بین شبکه های اجتماعی (مجازی) با آگاهی اجتماعی و مطالبه گری رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. بین آگاهی اجتماعی و مطالبه گری با امنیت مشارکت سیاسی رابطه معنادار و مثبت وجود دارد. نتیجه این که شبکه های اجتماعی به علت کارکردهای اطلاع رسانی، انتشار انواع اخبار، و سرعت انتشار و نیز قابلیت هایی نظیر تاثیرگذاری بر افکار عمومی، جهت دهی به جریان های عمومی جامعه و حساس سازی جامعه نسبت به مسایل مختلف نقش مهمی در آگاهی اجتماعی-سیاسی، امنیت در حوزه مشارکت سیاسی و مطالبات اجتماعی دارند.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: شبکه های اجتماعی مجازی، امنیت مشارکت سیاسی، آگاهی اجتماعی، مطالبه گری
  • محمد توانگررنجبر*، سید مهدی الوانی، حسن مهرمنش صفحات 99-126
    تجارب موفق کشورهای توسعه یافته در ایجاد شفافیت و مبارزه با فساد اداری درون سازمان ها با جلب مشارکت عمومی از طریق سوت زنی باعث شد، مسیولین و نمایندگان جریان های فساد ستیز کشور، پیشنهادهایی را برای استفاده از این روش در ایران مطرح کنند. اجرای موفق چنین خط مشی ای مستلزم مطالعات زمینه ای دقیق و کافی است. لذا با انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته برآمده از ادبیات موضوع پیرامون سوت زنی در ایران و بر اساس پروتکلی مشخص، 16 تن از خبرگان علمی و اجرایی کشور مورد مصاحبه قرار گرفتند. بررسی توصیفی یافته های مصاحبه ها به روش تحلیل مضمون، منجر به شناسایی 6 مضمون فراگیر از 32 مضمون سازمان دهنده در تحلیل 246 مضمون پایه، شده است. تحلیل مضمون از جمله روش های ساده و کارآمد تحلیل کیفی است که در این پژوهش مورد استفاده قرار گرفته است. روابط مضامین فراگیر شناسایی شده به عنوان عوامل اصلی تاثیرگذار بر اجرای خط مشی افشاگری در ایران، از طریق تهیه پرسشنامه و جمع آوری نظرات 12 نفر از خبرگان در ماتریس خود تعاملی ساختاری(SSIM) تعیین شد. در انتها نیز با استفاده از الگوی های معتبر معرفی شده به عنوان مدل اجرای خط مشی های سازمانی(مدل ون هورن و ون میتر و مدل ادواردز)، مدل اجرای خط مشی سوت زنی علیه فساد در سازمان های دولتی ایران طراحی شده است.
    کلیدواژگان: سوت زنی، مدل اجرا، سازمان، تحلیل مضمون
  • توحید داوران*، محمد خیراندیش، شهرام میرزائی دریانی، حبیب ابراهیم پور، محمد روحی صفحات 127-152

    اخلاق سازمانی در نظام اداری از موضوعات بسیار مهمی است که باید مورد توجه اندیشمندان قرار گیرد. بسیاری از رفتارها و اقدامات مدیران و کارکنان، متاثر از ارزشهای اخلاقی بوده، ریشه در اخلاق دارد. توجه به اخلاق سازمانی در سازمانها، در جوامعی مانند ایران که دارای هویت اسلامی و ارزشهای اخلاقی غنی ایرانی و اسلامی است، می تواند، در پیشرفت سازمانها نقش اساسی ایفا نماید. پژوهش حاضر به طراحی الگوی اخلاق سازمانی مبتنی بر آموزه های نهج البلاغه پرداخته است. روش پژوهش، روش آمیخته است. در بخش کیفی، از روش تحلیل مضمون و از نرم افزار Maxqda استفاده شده است. روش کار در نهج البلاغه چنین بود، محقق با جستجوی مضامینی که معرف اخلاق سازمانی بودند، با همکاری خبرگان به 896 کد دست یافته، در نهایت کدهای مستخرج به روش تحلیل مضمون در قالب مضامین پایه و 4 مضامین سازمان دهنده که شامل، مولفه تخصصی و حرفه ای و مولفه ارزشی و معنوی و مولفه زمینه ساز و مولفه بنیادین و ایدیولوژیک تقسیم شدند. ماحصل، ارایه الگوی اخلاق سازمانی در پرتو نهج البلاغه می باشد. بر اساس یافته ها، پرسشنامه بخش کمی تدوین شد و بین کارکنانی که به صورت طبقه ای نسبی انتخاب شده بودند، توزیع شد. با توجه به نتایج حاصله، مولفه زمینه ساز، ضعیف ترین مولفه در بین مولفه های مورد سنجش انتخاب شده است.

    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق سازمانی، نهج البلاغه، تحلیل مضمون، هویت اسلامی
  • ندا کاوند*، یوسف محمدی مقدم صفحات 153-184
    جبهه استکبار از همان ابتدای پیروزی انقلاب و تکوین نظام اسلامی، سعی داشت که با نقشه ها و ابزارهای مختلف آن را سرکوب یا استحاله نموده و پیام انقلاب و دستاوردهای بزرگ آن را تحریف نماید. لذا از دروغ، ابهام افکنی، واورنه نشان دادن واقعیت ها برای غلبه بر قلب و اذهان مردم استفاده نمود. رهبر فرزانه انقلاب روایت صادقانه حقایق و تبیین منطقی و هوشمندانه آرمان ها و دستاوردهای انقلاب، را علاج این فتنه استکبار دانسته و بر جهاد تبیین تاکید دارند. با این مفروض شناخت ابعاد مختلف جهاد تبیین در منظومه فکری مقام معظم رهبری(مدظله العالی)هدف این مکتوب می باشد. این پژوهش با رویکرد آمیخته انجام شد. در بخش کیفی از مطالعات کتابخانه ای جهت گردآوری داده ها و از روش تحلیل محتوای قراردادی و دلفی جهت استخراج ابعاد و مولفه ها بهره گرفته شده است، و در بخش کمی به صورت میدانی به ارزیابی روایی و پایایی داده ها پرداخته شد. روایی داده ها با آلفای کریپندورف و پایایی آنها با ضریب هماهنگی کندال ارزیابی و تایید شد، که در مجموع 294مفهوم اولیه، 29مقوله فرعی و8 مقوله اصلی شناسایی گردید. یافته ها نشان داد، که جهاد تبیین در6 عرصه فرهنگی، اقتصادی، اجتماعی، سیاسی، دینی و فکر و اندیشه تبلور می یابد. همچنین اخلاق-مداری، دین مداری، دانش و آگاهی، انقلابی گری، ولایت مداری، مدیریت جهادی و عقلانیت، ازجمله عوامل زمینه ساز جهاد تبیین می-باشند. کامیابی در جهاد تبیین دستاوردهای همچون دستیابی به تمدن نوین اسلامی، امیدآفرینی، توسعه و پیشرفت، اقتدار و عزت-مندی، امنیت ملی و بین المللی و انسجام و وحدت اسلامی را در پی خواهد داشت.
    کلیدواژگان: ابهام افکنی، تحریف، جهاد تبیین، دستاوردهای انقلاب، مقام معظم رهبری، آمیخته
|
  • Hojjat Taheri Goodarzi *, Soroor Soroor Nezami Pages 5-32
    The aim of this study was to design a model of professional competencies of human resources with the approach of human dignity in Islam. The present study is applied-developmental in terms of purpose; and in terms of data type it is mixed (qualitative-quantitative).In qualitative section, data was collected through semi-structured interviews with 16 scientific and executive experts based on purposive method. in quantitative section, data was collected through questionnaire. The statistical population includes 826 employees of Iran Oil Engineering and Development Company, 342 of whom were selected as a statistical sample based on logical sample size determination and using stratified random sampling. Data analysis was performed in the qualitative section based on thematic analysis method, and in the quantitative section based on structural equation modeling technique. After implementing the interview texts, 174 key phrases and 68 basic themes were extracted, which were classified into 14 organizing themes, and finally, by classifying the content of these themes, 4 comprehensive themes were obtained. The results show that professional competencies of human resources with the approach of human dignity in Islam have 4 dimensions of individual (with components of justice seeking, rule of law, moral ability and trust building), job (with components of autonomy, job knowledge and professionalism), organizational (with components of organizational insight, organizational leadership and organizational participation) and social (with components of social responsibility, social rights, democracy and social discipline). In a quantitative section, the results show high compatibility between presented model and the real world.
    Keywords: professional competencies, Professional competencies of human resources, Human dignity in Islam, Thematic Analysis
  • Khalil Noruzi, Saeid Hajihasani *, Hassan Khatami, Mohammad Esmail Khatami Khatami, Ali Yaghoubalipour Koundelaji Pages 33-69
    Objective

    The literature related to the review of military innovations are generally focused on describing the hard and technological aspects. This focus has caused the neglect of soft and managerial aspects in these areas. The Quds Force, which is responsible for the cross-border missions of the Islamic Revolutionary Guard Corps, has been able to contribute to the victory of the resistance front by focusing on managerial and advisory aspects during the period of Soleimani's command, much more than on hard and technological aspects.

    Methodology

    This research was conducted with the method of reflective theme analysis. The implications were extracted from the specific target community, which is the statements published by the leaders of the resistance front or the leaders of the arrogant front on the subject of Soleimani's soft and managerial innovations.

    Findings

    General Soleimani's military, institutional and managerial innovations have been an effective factor in creating unity in the Middle East region. The establishment of dignity and position for the Shia authority as the guardian of Islamic religion and politics in Iraq and Lebanon was identified as his most fundamental institutional military innovation. Transferring the concept of mobilization to popularize war and reduce the risks caused by the lack of motivation in statesmen are among the other innovations mentioned. Finally, it became clear that creating a coalition to take advantage of the power of non-Muslims, against the arrogance front, is one of the most important and effective military innovations of Lieutenant General Soleimani's management in recent years.

    Keywords: Qassem Soleimani, Resistance Front, Military Innovation, Managerial Innovations, Quds Force (QF), Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC)
  • Behrouz Gholami, Aili Rahmani Firouzjah *, Ali Asghar Abbasi Esfajir Pages 71-98

    Political participation is one of the most important pillars of political systems, and the security of political participation is also very important. Virtual social networks can affect the security of political participation due to the power of mobilization and influence on public opinion. In fact, virtual space and virtual social networks are considered as important tools in soft threat, which can be effective on the gap between the elites and the government with the people and the direction of public opinion. The present research is a survey in terms of methodology. The sampling method was multi-stage and random clusters, the sample size was determined based on Cochran's formula based on the population over 18 years of age in each region, a total of 1913 people. There is a significant and positive relationship between (virtual) social networks and social awareness and demandingness. There is a significant and positive relationship between social awareness and demandingness with the security of political participation.The result is that social networks, due to the functions of informing, publishing all kinds of news, and the speed of publishing, as well as capabilities such as influencing public opinion, directing the general trends of society and sensitizing society to various issues. They play an important role in social political awareness, security in the field of political participation and social demands.

    Keywords: virtual social networks, security of political participation, Social awareness, demand
  • Mohammad Tavangarranjbar *, Mohammad Tavangarranjbar, Hasan Mehrmanesh Pages 99-126
    By conducting a semi-structured interview based on the literature on whistle-blowing in Iran and based on a specific protocol, 16 of the country's scientific and executive experts were interviewed. Descriptive analysis of the findings of the interviews using the method of thematic analysis has led to the identification of 6 overarching themes out of 32 organizing themes in the analysis of 246 basic themes. Theme analysis is one of the simple and efficient methods of qualitative analysis used in this research. The relationships of the overarching themes identified as the main factors influencing the implementation of the disclosure policy in Iran were determined by preparing a questionnaire and collecting the opinions of 12 experts in the structural self-interaction matrix (SSIM). Finally, by using the valid models introduced as organizational policy implementation models (Van Horn and Van Meter and Edwards model), the model of whistle-blowing policy implementation against corruption in Iran's government organizations has been designed. Is.
    Keywords: model, whistle blowing, Implementation, organization
  • Tohid Davaran *, Muhammad Khirandish, Shahram Mirzai Daryani, Habib Ibrahimpour, Muhammad Roohi Pages 127-152

    Organizational ethics in the administrative system is one of the very important issues that should be considered by scholars. Many behaviors and actions of managers and employees are influenced by moral values ​​and are rooted in ethics. Paying attention to organizational ethics in organizations, in societies like Iran, which has Islamic identity and rich Iranian and Islamic moral values, can play a fundamental role in the progress of organizations. The present research has focused on the design of the model of organizational ethics based on the teachings of Nahj al-Balagha. The research method is a mixed method. In the qualitative part, the theme analysis method and Maxqda software were used. The working method in Nahj al-Balagha was like this, the researcher searched for themes that represented organizational ethics, with the cooperation of experts, he obtained 896 codes. Finally, the extracted codes were extracted using the theme analysis method in the form of basic themes and 4 organizing themes, which include They were divided into specialized and professional component, value and spiritual component, foundational component, and fundamental and ideological component. The result is presenting a model of organizational ethics in the light of rhetoric. Based on the findings, a quantitative part of the questionnaire was compiled and distributed among the employees who were selected in a relative stratified manner. According to the obtained results, the foundational component is the weakest component among the measured components.

    Keywords: Ethics, organizational ethics, Nahj al-Balagha, content analysis, Islamic identity
  • Neda Kavand *, Yosof Mohamadi Moghadam Pages 153-184
    From the very beginning of the victory of the revolution and the formation of the Islamic system, the arrogant front tried to suppress or transform it with various plans and tools and to distort the message of the revolution and its great achievements. Therefore,she used lies,obfuscation,and showing the facts upside down to conquer the hearts and minds of the people.The wise leader of the revolution considers the honest narration of the facts and the logical and intelligent explanation of the ideals and achievements of the revolution to be the cure for this arrogance and emphasizes the jihad of explanation.With this assumption,the aim of this letter is to understand the different aspects of the jihad of explanation in the intellectual system of the Supreme Leader.This research was done with a mixed approach.In the qualitative part,library studies have been used to collect data,and conventional content analysis and Delphi methods have been used to extract dimensions and components and in the quantitative section,the validity and reliability of the data was evaluated in the field.The validity of the data was evaluated and confirmed with Krippendorf's alpha and their reliability with Kendall's correlation coefficient,a total of294primary concepts,29sub-categories and8main categories were identified.The findings showed that explanation jihad crystallizes in 6fields:cultural,economic,social,political,religious,and thought .Also,morality,religion, knowledge and awareness, revolutionism,governorship, jihadi management and rationality are among the underlying factors of explanation jihad.Success in Jihad will lead to achievements such as achieving a new Islamic civilization,creating hope,development and progress,authority and honor,national and international security,and Islamic unity and unity
    Keywords: ambiguity, Distortion, Explanation Jihad, achievements of the revolution, supreme leader, mixed