فهرست مطالب

مجله زبان و ادبیات عربی - سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1401)

مجله زبان و ادبیات عربی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 30، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت رسولی، ابوالفضل رضایی، سیده فیروزه حسینی* صفحات 1-25
    محمد مهدی جواهری شاعر معاصر عراق، از پیشگامان شعر ملی و از احیاگران شعر قدیم به شمار می آید. محتوای اشعار جواهری، درآمیخته با انواع شگردهای زبانی است. او با اعتقاد به اینکه زبان یک شاعر، موثرترین سلاح برای بیان اندیشه های اوست؛ از شگردهای زبانی متنوعی بهره گرفت. قدرت تاثیرگذاری اشعار جواهری و پیامدهایی که به همراه داشته است؛ از مساله مهم در ارزیابی آثار اوست. اما باید دید جواهری از چه شیوه هایی جهت ارایه مقصود خود بهره گرفته و به چه خلاقیت ها و نوآوری هایی دست یافته است؟ پژوهش حاضر کوشیده است به روش توصیفی تحلیلی و بر مبنای نظریه آشنایی زدایی، شواهدی از انواع آشنایی زدایی را در قصیده «اطبق دجی» ارایه دهد. هدف این پژوهش، شناساندن شگردهای آشنایی زدایی در اشعار جواهری و دست یابی به نوآوری های شاعر از منظر زیباشناختی به عنوان نمونه ای از ادبیات معاصر عراق است. یافته های پژوهش بیانگر آن است که انواع آشنایی زدایی اعم از آوایی، واژگانی و نحوی در این قصیده به کار گرفته شده است. جواهری با تنوع در کاربست هنرسازه ها اعم از تکرار، حذف، فاصله، تقدیم و تاخیر و نمادها؛ فضای مناسبی را برای تامل و برانگیختن احساس و عاطفه مخاطب گشود. در بین انواع آشنایی زدایی، اسلوب«تکرار» با شیوه های متنوعی مانند تکرار مصوت، صامت، واژه، ترکیب ها، اشتقاق و عبارات و با هدف افزایش موسیقی شعر و توازن آوایی و تاکید بر اندیشه؛ بیشترین بسامد را دارد. میل ذاتی جواهری به اسلوب زیباشناسی و دقت شاعر در گزینش واژگان مناسب، عامل مهمی در سبک شعری اوست. تناسب اجزای عبارات و واژگان در هم نشینی با یکدیگر و در آمیختن چندین اسلوب و فن از بارزترین شگرد جواهری در این قصیده است.
    کلیدواژگان: اطبق دجی، محمد مهدی جواهری، آشنایی زدایی آوایی، واژگانی، نحوی
  • علی صیادانی*، پرویز احمدزاده هوچ، امیر فرهنگ دوست صفحات 26-45

    در میان شیوه های پرتعداد نگرش به هستی و تفسیر آن، اکسپرسیونیسم را باید رویکرد منحصر به فردی تلقی نمود. این شیوه که از ماهیتی فرامحاکاتی در گزاره گری پدیده ها برخوردار است، از توصیف صرف وقایع-آنگونه که به چشم می آیند-عدول می کند. ادبیان و هنرورزان این دبستان، صورت های عینی پدیده ها را در ذهن گزاره کرده و چون خواب گزاری از آن ها تعبیر می کنند؛ جریانی پرهیجان که در مقابل هر ساختار از پیش تعریف شده ای می ایستد و کرنش می کند . این رویکرد با ظرفیت های گسترده خود، فرصت بسیار مناسبی را برای بازنمایی تصویری برون فکنانه از جهان درون و برون انسان معاصر فراهم ساخته است. در این میان، از جمله چهره هایی که در ساحت شعر، سروده های پرانطباقی را با مبادی این مکتب برجای نهاده، عایشه ارناووط (زاده 1946م)، نویسنده و شاعر سوری-آلبانیایی است. اشعار او در دو بخش فرم و محتوا، نمودهای برجسته ای از ادبیات آبستره را ارایه بخشیده اند. از این رو، این قلم می کوشد تا در جستار حاضر به شیوه ای توصیفی-تحلیلی، برساخت های زبانی و محتوایی سروده های این شاعر معاصر عربی را بر اساس مولفه های اکسپرسیونیسم واکاود. از جمله نتایج این پژوهش باید به ویژگی هایی چون: «تعلیق و اندروای»، «ریتم و ایقاع ناهمگون» و «استعاره های خودگردان» در حوزه زبان و نیز درون مایه هایی نظیر «گروتسک»، «هویت باختگی» و «برون فکنی های ذهنی-هیجانی» اشاره نمود که در سروده های ارناووط، از بسامد بالایی برخوردارند.از جمله نتایج این پژوهش باید به ویژگی هایی چون: «تعلیق و اندروای»، «ریتم و ایقاع ناهمگون» و «استعاره های خودگردان» در حوزه زبان و نیز درون مایه هایی نظیر «گروتسک»، «هویت باختگی» و «برون-فکنی های ذهنی-هیجانی» اشاره نمود که در سروده های ارناووط، از بسامد بالایی برخوردارند.

    کلیدواژگان: شعر معاصر عربی، اکسپرسیونیسم، ذهن گرایی، عائشه ارناووط
  • مهین ظهیری*، محمدجواد پور عابد، ناصر زارع، رسول بلاوی صفحات 46-66

    یکی از مفاهیم زاییده جامعه سرمایه داری «قهرمان مسیله دار» است که عمر آن از یک قرن تجاوز نمی کند. این مفهوم نخست، توسط گیورگ لوکاچ (Lukács) منتقد مجارستانی در قرن بیستم مطرح و با لوسین گلدمن (Goldmann) منتقد رومانیایی ادامه یافت. از نظر آن ها رابطه متقابل ساختار ادبی و اجتماعی، ادبیات را ابزار پاسخگویی به مسایل اجتماعی کرده است. در رمان های ریالیستی جوامع سرمایه داری، پای بندی برخی از افراد به اصول حقیقی آن ها را مسیله دار ساخته است. قهرمان این نوع رمان ها، که غالبا از عامه مردم است با انتقاد از جامعه فاقد ارزش های راستین به حاشیه رانده می شود. هدف از مقاله حاضر که با روش توصیفی- تحلیلی به رشته تحریر درآمده است واکاوی رمان مذکور از منظر جامعه شناختی با تکیه بر مفهوم «قهرمان مسیله دار» و تطبیق آن با آراء لوسین گلدمن است. از آنجایی که رمان یاد شده دارای لایه های جامعه شناختی عمیقی است و با واکاوی آنها می توان به نقد بهتری از جامعه کویت دست یافت، ضرورت انجام چنین پژوهشی بیش از پیش نمایان می شود.دستاورد این پژوهش حاکی از آن است که محمد به عنوان قهرمان مسیله دار، به آرمان های واقعی مانند تلاش برای اصلاح مفاسد اجتماعی، احیای ارزش های راستین، احترام به عقاید مخالفان و ایستادگی در برابر توطیه های دشمنان پایبند است و با ارزش های ضمنی جامعه چون قدرت طلبی در تعارض قرار می گیرد و توانایی حل این تعارض را ندارد، و به نوعی در حاشیه ی جامعه قرار می گیرد و در نهایت این تعارض با مرگ، حذف وی از جامعه را رقم می زند.

    کلیدواژگان: لوسین گلدمن، قهرمان مسئله دار، نقد جامعه شناختی، رمان عندما یفکر الرجل، خوله القزوینی
  • پیمان صالحی*، مهران معصومی صفحات 67-83
    عباس محمود عقاد یکی از سردمداران مکتب رومانتیک در مصر با تکیه بر اصول رومانتیسم و استفاده از پدیده های طبیعت، اوضاع و حوادثی را به تصویر کشیده است که بر زندگی فردی و اجتماعی وی تاثیرات منفی فراوانی را برجای گذاشته بودند. این پژوهش با رویکردی توصیفی- تحلیلی، عناصری را که عقاد برای بیان دیدگاه های بدبینانه خود در این زمینه به کار برده، به همراه علل آنها مورد بررسی قرار داده است. نتایج نشان از آن دارد که عواملی چون شکست عشقی، فرا رسیدن روزگار پیری، مرگ عزیزان، ظلم و ستم و حوادث ناگواری که برای سرزمین عقاد رخ داد، موجب ظهور بدبینی در اشعار او شد. تجربه های تلخ عقاد در بستر دنیای عشق و عاشقی موجب شده است تا با پناه بردن به طبیعت و جلوه های آن، احساس درونش را تجلی بخشد. وی که روزهای تلخ جوانی اش را سپری کرده است، عمر فنا شده خویش را به درختی تشبیه کرده که برگ های سبزش را که نشانه ای از زندگی، امید و جوانی است، خشکیده می بیند. او ظلم و ستم را فراگیر می بیند؛ اما چون خود را در مقابل آن ناتوان می یابد، با سرودن اشعاری پر از شکوه، افکار خود را بیان می کند بلکه مرهمی بر دردهایش باشد. غلبه نگاه بدبینانه بر اندیشه عقاد موجب شده عنصری همچون خاک را که رمزی برای حفاظت از وطن است، ستمگری خطاب کند که ظالمانه جوانان را به کام مرگ می کشاند. استفاده از پدیده های طبیعت چون بهار، خورشید، ماه، ستاره، صحرا، خاک، پرندگان و... ویژگی شاخص آن دسته از شعرهای این شاعر است که صبغه بدبینی بر آنها غلبه دارد.
    کلیدواژگان: عباس محمود عقاد، شعر معاصر عربی، بدبینی، پدیده های طبیعت
  • وجیهه سروش*، جهانگیر امیری، علی سلیمی، یحیی معروف صفحات 84-99
    الگوهای رایج و مشترک روابط عاطفی و دلبستگی میان انسان ها در داستان های واقع گرایانه انعکاس یافته است و مهارت نویسندگان در ارایه ی این الگوها موجب جذابیت و باورپذیری هر چه بیشتر نوشته هایشان شده است. لیلی بعلبکی و زویا پیرزاد از نویسندگان واقع گرای معاصر ادبیات لبنان و ایران هستند که پرداختن به مسایل و ارتباطات عاطفی (زنان) از شاخصه های بارز فکری آن دو به شمار می رود. روان شناسان متعددی کوشیده اند عشق و روابط عاطفی را توضیح دهند. رابرت استرنبرگ یکی از این روان شناسان است که به تبیین علل دوام یا گسستگی روابط بین زن و مرد در قالب نظریه ی مثلث عشق پرداخته است. او عشق را همچون هرمی می داند که دارای سه رکن «صمیمیت»، «شهوت» و «تعهد» است. از ترکیب این سه رکن انواع متفاوتی از عشق شکل می گیرد. نگارندگان این نوشتار سعی دارند مقوله ی عشق و روابط عاطفی میان زن و مرد را به روش توصیفی-تحلیلی و با تکیه بر نظریه ی مثلث عشق استرنبرگ در دو رمان «انا احیا» و «عادت می کنیم» از این دو نویسنده بررسی کنند. برآیند این نوشتار حاکی از آن است که ساختار علی و معلولی در ارتباطات عاطفی این داستان ها با نظریه ی هرم عشق استرنبرگ هماهنگی دارد و وجود ارکان سه گانه ی عشق باعث بروز عشق های متفاوتی در این دو رمان شده است. بعلبکی با توجه به شرایط اجتماعی که در آن زندگی کرده است نتوانسته تعادل و توازنی بین ارکان عشق ایجاد کند؛ او ارتباطات عاشقانه ی محدودتری توصیف کرده است و فقدان نمونه ای از عشق آرمانی نشانگر دیدگاه منفی او به روابط مرد و زن و مردسالاری شدید حاکم بر جامعه ی اوست. اما پیرزاد دیدگاه مثبتی به موضوع عشق دارد و عشق آرمانی در داستانش بسامد بالایی نسبت به دیگر عشق ها دارد.
    کلیدواژگان: نظریه عشق استرنبرگ، انا احیا، عادت می کنیم، لیلی بعلبکی، زویا پیرزاد
  • مریم علی یاری*، امین مقدسی صفحات 100-120

    تصویر که یکی از ارکان چهارگانه شعر در نقد ادبی به شمار می رود، یک ساختار زبانی است که شاعر با بهره گیری از آن به معانی انتزاعی، افکار و حالات پیچیده درونی خود تجسم می بخشد. این مفهوم چه در نقد قدیم که صور خیال را عنصر اساسی در شکل گیری تصویر می داند وچه در نقد جدید که همه ابزارهای بیانی و هنجارشکنی های زبانی را در بر می گیرد، نقش برجسته ای در بیان تجربه شعری شاعر دارد. محمد القیسی، سراسر عمر خویش را در تبعید سپری نموده وهمواره با رنج تبعید، اندوه فلسطین را به تصویر کشیده است. طی کاوش به عمل آمده تجربه تلخ زندگی شاعر، حزن را به عنصری ثابت وجدایی ناپذیر در اشعار وی تبدیل کرد به گونه ای که آهنگ پایدار حزن در اشعار وی، سبب نامگذاری او به الشاعر الحزین (شاعر اندوهگین) گردیده است. نظر به اینکه موضوع فلسطین به عنوان یک مسیله اجتماعی محوری در آثار ادبای عرب بازتاب یافته است، تحلیل تصویر در نحوه بازنمایی مسیله فلسطین، نقش اساسی دارد. از سوی دیگر حزن یکی از گرایش های مهم در شعر معاصر عربی است. لذا واکاوی حزن در اشعار محمد القیسی موضوعی است که به روش توصیفی-تحلیلی، وبا رویکرد نشانه شناسی وتحلیل آماری در این پژوهش مورد بررسی قرار می گیرد با این هدف که چگونگی بازنمایی رنج واندوه فلسطین به عنوان پاره تن جهان اسلام، در شعر قیسی، شاعر مقاومت فلسطین را کشف و رمزگشایی نماید. نتایج پژوهش حاکی از آن است که قیسی در تجسم بخشیدن به تجربه حزن انگیز خود، از تکنیک استعاره و تشبیه بهره می گیرد ودو تصویر متفاوت از حزن را پیش روی مخاطب قرار می دهد؛ حزن مثبت، که حزن حقیقی ومقدس شاعر است وحزن منفی، که مجازی، ناپایدار است. این تعارض در بازنمایی حزن، بیانگر این است که شاعر در تجربه شعری خود دچار نوعی کشمکش درونی است که ناشی از تعارض میان آرمان و واقعیت شاعر است.

    کلیدواژگان: بلاغت، شعر معاصر، تصویرپردازی، حزن، محمد القیسی
|
  • Hojjat Rasouli, Abolfazl Rezaei, Seyyedeh Firouzeh Hosseini * Pages 1-25
    The effort of poets to present a magnificent literary text, both in terms of language and content, is valuable. Many poets, using a variety of aesthetic methods, have differentiated their poetic language and thus have left the greatest impact on the audience. Mohammad Mehdi Javaheri is one of the poets whose poems are of great importance both in terms of content and structure.Although he has used most of his poems in the service of the political and social purposes of the homeland; but he did not neglect the formal beauties of the text. But the question is, what tricks has Javaheri used to highlight and perpetuate his poems? The present study has tried to provide evidence of lexical, syntactic abnormalities in the poem “Atbeg Doja"" based on the theory of de-familiarization and analytical-descriptive method. Jawaheri’s innate desire to use his aesthetic style and sensitivity in choosing words is an important factor in his poetic style. With his skill, he establishes coherence between the word and the content, and finally between all the components of the sentence, and finally, he presents a melodic poem in a beautiful style to the reader. The results show that a variety of linguistic techniques including phonetic, lexical and syntactic de-familiarity can be seen in this poem. The results show that many factors such as the rich culture of Jawaheri, his mastery of Qur'anic and religious texts, his familiarity with ancient literature and study of the works of the past and his extensive vocabulary allowed him to use techniques such as vocabulary, use the methods of repetition, presentation and delay, making new compositions, in order to highlight and differentiate his poetic language. By presenting such a style,
    Keywords: : Atbeg Doga, Mohammad Mehdi Javaheri, Vocabulary aberration, syntactic
  • Ali Sayadani *, Parviz Ahmadzadeh Houch, Amir Farhangdust Pages 26-45

    Among the many ways of attitude to existence and its interpretation, Expressionism must be considered a unique approach. This method, which is non-imitative in nature, does not describe events as they seem. The writers and artists of this school present the superficial forms of events in their minds and offer them like dream interpreter ؛An exciting stream that opposes and pushes against predefined structures. This approach, with its vast capacities, has provided a very good opportunity to show the world inside and outside of human beings. In the meantime, one of the figures who have left poems in line with the principles of this school in the field of poetry is Aisha Arnaout (born 1946), a Syrian-Albanian writer and poet. His poems in two sections of form and content have provided outstanding manifestations of abstract literature. Hence, this article tries to study in a descriptive-analytical way, the linguistic and content constructions of the poems of this contemporary Arabic poet based on the components of expressionism. Among the results of this research, we should mention features such as:"suspension and waiting", "heterogeneous rhythm and beat" and "interrupted metaphors" in the field of language, as well as themes such as "grotesque","lost identity" and "mental-emotional ejection" which had a high frequency in Arnaout's poems.Among the results of this research, we should mention features such as:"suspension and waiting", "heterogeneous rhythm and beat" and "interrupted metaphors" in the field of language, as well as themes such as "grotesque","lost identity" and "mental-emotional ejection" which had a high frequency in Arnaout's poems.

    Keywords: Expressionism, subjectivism, contemporary Arabic poetry, Aisha Arnaout
  • Mahin Zohairy *, MohammadJavad Pourabed, Naser Zare, Rasoul Ballawy Pages 46-66

    One of the most common concepts of the capitalist society is the "problematic hero" whose lifespan does not exceed a century. This concept was first proposed by the Hungarian critic Georg Lukács in the 20th century and continued by the Romanian critic Lucien Goldmann. According to them, the mutual relationship between literary and social structure has made literature a means of responding to social issues. In the realistic novels of capitalist societies, some people's adherence to real principles has made them problematic. The hero of this type of novels, who is often from the general public, is marginalized by criticizing the society that lacks true values.The purpose of this article, which was written with a descriptive-analytical method, is to analyze the mentioned novel from a sociological point of view, relying on the concept of "problematic hero" and comparing it with Lucien Goldman's opinions. Since the aforementioned novel has deep sociological layers and by analyzing them, a better critique of the Kuwaiti society can be achieved, the necessity of conducting such a research becomes more apparent.The result of this research indicates that Muhammad, as a problematic hero, adheres to real ideals such as trying to correct social corruption, reviving true values, respecting the opinions of opponents and standing against the conspiracies of enemies.And he is in conflict with the implicit values of the society, such as seeking power, and he does not have the ability to solve this conflict, and he is placed on the margins of society in a way, and finally, this conflict results in his removal from society with death.

    Keywords: Lucien Goldmann, Problematic Hero, Sociological Criticism, the Novel When a Man Thinks, Khawla al-Qazwini
  • Payman Salehi *, Mehran Masoomi Pages 67-83
    Abbas Mahmoud Akhad is one of the leaders of the school of Romanticism in Egypt, relying on the principles of Romanticism and the use of natural phenomena, has depicted events and events that had many negative effects on her personal and social life. This research with a descriptive-analytical approach, examines the elements that Akhad has used to express its pessimistic views in this field, along with their causes. The results show that factors such as the failure of love, the arrival of old age, the death of loved ones and the unfurtunate events that occurred for the land of Akhad led to the emergence of pessimism in his poems. The poet's bitter experiences in the context of the world of love and romance have caused her to express her inner feelings by taking refuge in nature and its manifestations. Having spent the bitter days of her youth, she likens her ruined life to a tree that withers its green leaves, a sign of life, hope and youth. He sees oppression as pervasive; But because he finds himself powerless against it, he expresses his thoughts by composing glorious poems, but it is an ointment for his pains. The dominance of the pessimistic view over the idea of belief has led to calling an element such as soil, which is a symbol for the protection of the homeland, oppression, which cruelly leads young people to the brink of death. The use of natural phenomena such as spring, sun, moon, stars, desert, soil, birds, etc. is a characteristic feature of those poems of this poet that are dominated by pessimism.
    Keywords: Abbas Mahmoud Akhad, contemporary Arabic poetry, pessimism, Phenomena of nature
  • Vajihe Vajihe Soroush *, Jahangir Amiri, Ali Salimi, Yahya Marouf Pages 84-99
    The common and common patterns of emotional relationships and attachment between people have been reflected in realistic stories, and the skill of the writers in presenting these patterns has made their writings more attractive and believable. Leila Baalbaki and Zoya Pirzad are contemporary realist writers of Lebanese and Iranian literature, and dealing with emotional issues and relationships (women) is one of their prominent intellectual features. Many psychologists have tried to explain love and emotional relationships. Robert Sternberg is one of these psychologists who explained the reasons for the durability or breakup of relationships between men and women in the form of the love triangle theory. He considers love as a pyramid that has three pillars: "intimacy", "lust" and "commitment". From the combination of these three pillars, different types of love are formed. The authors of this article try to analyze the category of love and emotional relationships between men and women in a descriptive-analytical way, relying on the theory of Sternberg's love triangle in the two novels "Anna Ahia" and "Adat MiKonim" by these two authors. Review. The result of this article indicates that the cause and effect structure in the emotional connections of these stories is in harmony with Sternberg's pyramid of love theory and the existence of three pillars of love has caused different loves in these two novels. Considering the social conditions in which he has lived, Baalbaki has not been able to create a balance between the pillars of love; He has described more limited romantic relationships, and the lack of an example of ideal love shows his negative view of male-female relationships and the strong patriarchy ruling his society. But Pirzad has a positive view on the subject of love and ideal love has a high frequency in his story compared to other loves.
    Keywords: Sternberg's theory of love, Anna Ahya, Adat Mikonim, Leila Baalbaki, Zoia Pirzad
  • Maryam Aliyari *, Abolhasan Amin Moghadasi Pages 100-120

    The image, which is one of the four pillars of poetry in literary criticism, is a linguistic structure that the poet uses it to visualize his abstract thoughts and complex modes.This concept plays a prominent role in the resurrection of the word, both in the old literary criticism, which considers imaginary forms as an essential element in its formation, and in the new literary criticism, which includes all means of expression and breaking the linguistic norms. Mohmmad Al-Qaisi has spent his entire life in exile and he has always imaged the sorrow of Palestine through the suffering and exile and displacement.According to the investigation, the bitter experience of Qaisi’s life made sorrow as a steady and unseparable element in Qaisi’s poetry. As a result of enduring song of sorrow in his poems,he was named “sorrow full poet” Considering that the issue of Palestine is reflected as a central social issue in Arab literary works, image analysis plays an essential role in the representation of the issue of Palestine.On the other hand, sadness is one of the important trends in contemporary Arabic poetry so the representation of sorrow in the Qaisi’s poetry is an issue on which study by descriptive and analytical and Semiotics and statistical analysis approach in this research to discovering and decoding how represent the suffering and sorrow of Palestine as a part of the Islamic world,in Qaisi's poetry,the resistance poet of Palestine.The results suggest that Qaisi use the technique of metaphor and simile in visualizing his sad experience.he presents two different and contradictory images of sorrow that have a same origin. This conflict in the representation of sorrow indicates that the poet suffers from a kind of internal conflict In his poetic experience that arises from the conflict between the ideal and the reality of the poet.

    Keywords: Rhetoric, Modern Poetry, image, Sorrow, Mohmmad Al-Qaisi