فهرست مطالب

نشریه مطالعات جنگ
پیاپی 15 (زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/21
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خلیل کولیوند* صفحات 5-31
    هم راستا با تعاریف مختلف از مدیریت دانش، مدل های مختلفی از آن نیز ارایه شده که اهمیت و گستردگی این موضوع سبب شده اندیشمندان مختلف، برداشت های متنوعی از فعالیت های مدیریت دانش ارایه دهند. این تفسیرها و برداشت ها، دارای نقاط اشتراک و افتراقی است که در قالب الگوهای مختلف مطرح شده است. نقش مدیریت دانش نظامی در نبردهای آینده که بیشتر مبتنی بر جنگ ترکیبی خواهد بود، ضرورت آینده نگاری الگوی مطلوب را در این حوزه طلب می نماید که پژوهش حاضر با این هدف انجام شده است. از این رو نوع پژوهش کاربردی-توسعه ای با رویکرد آمیخته است و جامعه آماری آن به صورت هدفمند از بین صاحب نظران نظامی و غیرنظامی و متخصصان امور دفاعی، مطالعات راهبردی و آینده پژوهی در سطح نیروهای مسلح با ویژگی سابقه خدمت در مشاغل راهبردی (27) نفر در نظر گرفته شده است. جمع آوری اطلاعات با استفاده از روش کتابخانه ای و برگزاری پنل های خبرگی صورت پذیرفته است. روش انجام پژوهش، استفاده از روش آینده پژوهی پنل خبرگی با بهره گیری از روش های آماری است. خروجی پنل های خبرگی تعیین (82) مولفه مرتبط با موضوع پژوهش بود که با نظر کارشناسی خبرگان مولفه های احصاء شده در (6) بعد پایش و جمع آوری داده ها، اعتبارسنجی و تقلیل داده ها، تجمیع و داده کاوی، پردازش و تحلیل داده ها، تصمیم سازی و تصمیم گیری و راهبردپردازی و بازخوردگیری، دسته بندی و صحت سنجی شدند که در نهایت هم الگوی نهایی ترسیم شد.
    کلیدواژگان: واکاوی آینده پژوهانه، مدیریت دانش نظامی، دفاع همه جانبه، نبرد های آینده، رویکرد جنگ ترکیبی
  • مهدی مسیبی*، مسعود مصدق، کامل منیری صفحات 33-55

    هدف کلی در این تحقیق، تبیین سیاست های منطقه ای ترکیه و تاثیر آن بر امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران است. روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی است، جامعه آماری در نظر گرفته شده شامل گروه های کانونی حوزه سیاست و امنیت (استادان و نظامیان و کارشناسان وزارت امور خارجه در حوزه ترکیه و عراق و سوریه) در مجموع 45 نفر و همچنین اسناد و مدارک معتبر چاپ شده پیرامون موضوع پژوهش است. روش پژوهش به کاررفته در این پژوهش توصیفی (زمینه ای موردی) با رویکرد ترکیبی (آمیخته) است. یافته های پژوهش حاکی از این واقعیت است که دو کشور ایران و ترکیه به عنوان دو قدرت منطقه ای در عرصه های مختلف از جمله اقتصاد، ژیوپلیتیک و گسترش حوزه نفوذ با یکدیگر در حال رقابت هستند اما رقابت های فی مابین و شرایط ناپایدار منطقه هر لحظه می تواند به چالش های بغرنجی ختم شود.

    کلیدواژگان: سیاست، سیاست خارجی، ترکیه، ایران، سوریه، عراق، امنیت ملی، امنیت نظامی، استراتژیک، سکولاریسم، سنی، گروه های تکفیری، قلمرو گستری
  • ابراهیم ایجابی*، علی عطازاده صفحات 57-79
    این مقاله با هدف تبیین چگونگی ارتقاء تحرک گروه های مهندسی رزمی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر تجارب دوران دفاع مقدس و نیازهای آینده با بهره گیری از سرمایه فیزیکی انجام شده است. بنابر این سوال تحقیق عبارت است از: چگونه می توان با بهره گیری از سرمایه فیزیکی تحرک گروه های مهندسی رزمی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر تجارب دوران دفاع مقدس و نیازهای آینده را ارتقاء بخشید؟ نوع تحقیق کاربردی، روش تحقیق توصیفی و رویکرد تحقیق آمیخته (کمی و کیفی) می باشد؛ به منظور جمع آوری اطلاعات و یافته های پژوهشی از ابزارهای پرسشنامه و مطالعه اسناد، مدارک و منابع موردنظر (کتب، نشریات، منابع اینترنتی) استفاده شده است. برای اندازه گیری شاخص ها از طیف لیکرت استفاده شد و با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی و از طریق آزمون تی-تست (T-test)، یافته های تحقیق را با ضریب اطمینان 95% مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. حجم نمونه در نظر گرفته شده طبق محاسبه فرمول کوکران، 100 نفر از تعداد 135 نفر پژوهش خواندگان می باشد که 1/88 درصد از جامعه نمونه معتقدند متغیرهای مستقل تحقیق شامل؛ فضای فیزیکی، تجهیزات پیشرفته و تجهیزات سازمانی تحرک گروه های مهندسی رزمی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران را با تکیه بر تجارب دوران دفاع مقدس و نیازهای آینده در حد خیلی خوب ارتقاء می بخشند.
    کلیدواژگان: گروه های مهندسی، سرمایه فیزیکی، تحرک، نیازهای آینده
  • رضا شاملو* صفحات 81-106

    امروزه به دلیل نیاز فراوان به اطلاعات لحظه ای و تصمیم گیری سریع در محیط های ناپایدار،  استفاده از سامانه های فرماندهی و کنترل مدرن در عرصه های جدید نبرد (هوا، فضا، سایبر و...)، بیش ازپیش احساس می شود. از طرفی در عصر ارتباطات و اطلاعات اغلب فرماندهان به طور روزافزون با مشکل مواجهه با حجم انبوه اطلاعات از تمامی حوزه ها روبرو هستند. در همین راستا، نیروی هوایی آمریکا به ویژه در سال های اخیر به دنبال راه اندازی یک سامانه فرماندهی و کنترل مدرن بر پایه هوش مصنوعی است تا بتواند برنامه ریزی، تعیین تکلیف و ارزیابی عملیات در حوزه های فضا، اطلاعات، سایبری، هوا، زمین و دریا را به وسیله آن یکپارچه کند. این پژوهش توصیفی و کاربردی بوده و هدف آن، بررسی جایگاه فناوری هوش مصنوعی در سامانه های فرماندهی و کنترل آینده آمریکا است که با بررسی کتابخانه ای و اسنادی با بهره گیری از روش تحلیل محتوا انجام شده است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در شرایط کنونی و با توجه به پیشرفت روزافزون فناوری و نیاز های جنگ آینده، نیروی هوایی آمریکا عمیقا به دنبال به کارگیری هوش مصنوعی در سامانه فرماندهی و کنترل فراگیر مشترک (JADC2) خود است و اگرچه تاکنون موفق به استفاده عملی از هوش مصنوعی در فرماندهی و کنترل در سطح گسترده نشده و با چالش هایی اساسی روبروست؛ اما بررسی ها نشان می دهد که در آینده ای نه چندان دور به این مهم دست خواهد یافت.

    کلیدواژگان: فرماندهی و کنترل، سامانه فرماندهی و کنترل، هوش مصنوعی، سامانه JADC2.
  • محمد حاجی علی اکبری* صفحات 107-133
    حمایت آمریکا از اقدامات اخیر رژیم صهیونیستی در منطقه خلیج فارس در ایتلاف با بازیگران منطقه ای و برای ایجاد پیمانی منطقه ای، منجر به امضای تفاهم نامه آبراهام گردیده که با هدف عادی سازی روابط با کشورهای منطقه، اجرای پروژه ایران هراسی، امنیت زدایی و تعمیق شکاف فرهنگی و قومیتی بین کشورهای منطقه در حال شکل گیری است. با وجود اهمیت بسیار بالایی که روابط رژیم صهیونیستی و بحرین در منطقه خلیج فارس در معادلات منطقه ای دارد، محقق در پی پاسخ به این سوال است که این عادی سازی چه تاثیری بر امنیت نظامی ج. ا. ایران دارد؟ متغیرهای این تحقیق ابعاد برقراری روابط دیپلماتیک، توافقات سیاسی و بازیگران منطقه ای را شامل می شود. این تحقیق از نوع کاربردی است که با روش توصیفی و رویکرد کیفی انجام شده و تجزیه وتحلیل داده های حاصل از 14 سند مصاحبه و مطالعه اسناد و مدارک طی فرآیند تحلیل محتوا صورت گرفت. نتایج این تحقیق حکایت دارد شکل گیری روابط سیاسی رژیم صهیونیستی و بحرین منجر به قبح زدایی ارتباط سایر کشورها با رژیم صهیونیستی و تشدید همگرایی با اعراب، مشروعیت بخشی به حاکمیت این رژیم، تنش زایی، ایران هراسی، انزوای سیاسی ایران، تقابل با محور مقاومت در منطقه و در نهایت کاهش عمق راهبردی ج. ا. ایران می گردد. در پایان نیز بر مبنای فرآیند این تحقیق، پیشنهادهایی در راستای مقابله با این تا ثیر و حفظ و ارتقای امنیت نظامی ج. ا. ایران ارایه شده است.
    کلیدواژگان: امنیت نظامی ج. ا. ایران، رژیم صهیونیستی، روابط سیاسی، عادی سازی
  • هادی امدادی فرد*، محسن خرمی آلام، پوریا آذرنگ صفحات 135-165

    امروزه تبلیغات فرقه های انحرافی، منش ها و روش های برخی افراد را به انحراف کشیده است. در روند تغییرات حاصله، آن چه از همه بیشتر مورد عناد قرار می گیرد، سنت و هنجارهای رایج پذیرفته شده است. هدف از این پژوهش، ارایه «راه کارهای مقابله با گرایش کارکنان نظامی به فرقه های انحرافی است». لذا پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی-توسعه ای و به لحاظ رویکرد، آمیخته [1] و از نظر روش شناسی تحلیلی- توصیفی و کاربردی است. بر اساس نتایج حاصله از پژوهش، مهم ترین علل گرایش به فرقه های انحرافی در جامعه نظامی، عوامل و بسترهای فرهنگی، اعتقادی، سیاسی، اجتماعی و اقتصادی است و تحقق راه کارهای سلبی‎ وایجابی در حوزه های امنیتی، فرماندهی و ع. س، باعث آشنایی فرماندهان و کارکنان ن. م با خطرات واقعی ورود فرقه ها به ن. م، شیوه های جذب و راه کارهای مقابله ای شده و سامانه های هشدار نفوذ فرقه ای نیز به موقع حساس و اعلام خطر خواهند کرد.

    کلیدواژگان: مقابله، ایجابی و سلبی، گرایش، کارکنان ن. م، فرقه های انحرافی
  • فریدون ایرانمهر*، مجید رجب پور سوسفی صفحات 167-191
    جوانان کشور در حساس ترین مقطع زندگی، به منظور انجام خدمت مقدس سربازی به یگان های مختلف ارتش جمهوری اسلامی ایران اعزام می گردند. در ادامه تعداد اندکی از آنان به دلایل فردی، خانوادگی، اجتماعی، سازمانی اقدام به خودکشی می نمایند که این موضوع موجب اشاعه تبلیغات منفی و تخریب اذهان عمومی نسبت به ساختار آجا و همچنین خدشه دار شدن آن می شود. نوع تحقیق کاربردی، روش اجرای تحقیق علی و رویکرد تحقیق کمی/کیفی، روش تجزیه وتحلیل اطلاعات و داده ها، به صورت کیفی (برای هدف تحقیق) و کمی (برای فرضیه‏ تحقیق) می‏باشد. جامعه آماری عبارت خواهد بود از کلیه فرماندهان قرارگاه‏های سربازی آجا که در یگان آن ها در سه سال اخیر خودکشی به وقوع پیوسته است. (تعداد 60 نفر). نتایج تحقیق مبین این مطلب است که مهم‏ترین عامل سازمانی موثر در خودکشی کارکنان وظیفه، بی توجهی فرماندهان به مشکلات و شرایط روحی و جسمی کارکنان وظیفه بوده که از طریق مصاحبه فرماندهان و مشاوره مراکز روانشناسی در طول خدمت و همچنین نظارت و مهارت ارتباطی پدرانه و حمایتی فرماندهان قابل پیشگیری می باشد.
    کلیدواژگان: خودکشی، کارکنان وظیفه، پیشگیری
  • شهاب رستمی*، غلامرضا ملکی صفحات 193-226

    مستندسازی به عنوان یک ابزار پرکاربرد امکان بهره گیری از تجربیات اجرایی را میسر میسازند و راه را بر بهبود مستمر کیفیت می بخشد. عملیات کربلا2 (فتح المبین) در شب 21 و 22 مارس 1982 در محور لشکر دهم و در یک جبهه وسیع در منطقه عمومی شوش- دزفول آغاز شد. نیروها طی شب اول موفق شدند ضمن شکستن مواضع دفاعی تیپ 60 زرهی، نیروهای آن را به محاصره خود درآورده و اکثر آن ها من جمله فرمانده تیپ سرهنگ ستاد خطاب عمر را به اسارت خود درآورند. با توجه به ماهیت موضوع نوع پژوهش کاربردی، روش اجرای پژوهش توصیفی و رویکرد پژوهش کیفی است. جمع آوری اطلاعات به دو روش میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از اسناد و مدارک انجام گرفته است. یافته های پژوهش مبتنی بر اینکه عملیات فتح المبین یکی از عملیات های سرنوشت ساز در تاریخ جنگ ایران و عراق محسوب شده و پیروزی های چشمگیر رزمندگان ایرانی طی این عملیات، ضمن این که حیرت و تعجب محافل سیاسی و نظامی جهان را برانگیخت، باعث شد تا توازن قوا در جنگ تحمیلی کاملا بر هم خورده و ایران در دو جبهه سیاسی و نظامی ابتکار عمل را در دست خود گیرد.

    کلیدواژگان: شوش، دزفول، فتح المبین
|
  • Khalil Koulivand * Pages 5-31
    In line with different definitions of knowledge management, different models of it have also been presented, and the importance and breadth of this issue has caused different thinkers to present different perceptions of knowledge management activities. These interpretations and perceptions have points of commonality and difference which are presented in the form of different patterns. The role of military knowledge management in future battles, which will be mostly based on combined warfare, calls for the necessity of foresight of the ideal model in this field, and the current research was done with this aim. Therefore, the type of applied-developmental research is a mixed approach, and its statistical population is targeted from among military and civilian experts and specialists in defense affairs, strategic studies and future studies at the level of the armed forces with the characteristic of service history in strategic jobs (27) people has been taken Data collection has been done using the library method and holding expert panels. The research method is to use the expert panel prospective research method using statistical methods. The output of the expert panels was the determination of (82) components related to the research subject, which, according to the expert opinion of the experts, were the components counted in (6) dimensions of monitoring and data collection, validation and reduction of data, aggregation and data mining, processing and analysis of data, decision making and decision making and strategizing. And feedback was collected, categorized and validated, and finally the final pattern was drawn.
    Keywords: Future Studies, Military knowledge management, comprehensive defense, Future Battles, Hybrid Warfare Approach
  • Mahdi Mosayebi *, Masoud Mosaddegh, Kamel Moniri Pages 33-55

    The overall goal of this research is to explain Turkey's regional policies and its impact on the national security of the Islamic Republic of Iran. The research method is descriptive-analytical, the considered statistical population includes focal groups in the field of politics and security (professors and military personnel and experts of the Ministry of Foreign Affairs in Turkey, Iraq and Syria) in total 45 people as well as authentic documents and documents printed on the subject It is research. The research method used in this research is descriptive (case-based) with a combined (mixed) approach. The findings of the research indicate the fact that the two countries of Iran and Turkey as two regional powers are competing with each other in various fields, including economy, geopolitics and the expansion of the sphere of influence, but the rivalry between them and the unstable conditions of the region can end up in serious challenges at any moment.

    Keywords: Politics, foreign policy, Turkey, Iran, Syria, Iraq, National Security, Military Security, Strategic, Secularism, Sunni, takfiri groups, territorial expansion
  • Ebrahim Ijabi *, Ali Atazadeh Pages 57-79
    This article aims to explain how to improve the mobility of the combat engineering groups of the Army of the Islamic Republic of Iran by relying on the experiences of the sacred defense period and the future needs by using physical capital. According to this question, the research question is: How can the mobility of the combat engineering groups of the ground forces of the Islamic Republic of Iran be improved by using the physical capital, relying on the experiences of the holy defense period and future needs? The type of applied research is descriptive research method and mixed research approach (quantitative and qualitative); In order to collect information and research findings, questionnaire tools and study documents, documents and sources (books, publications, internet resources) have been used. The Likert scale was used to measure the indicators, and by using descriptive and inferential statistics and through the T-test, the research findings were analyzed with a confidence factor of 95%. According to Cochran's formula, the considered sample size is 100 people out of 135 people who read the research, and 88.1% of the sample population believe that the independent variables of the research include; The physical space, advanced equipment and organizational equipment improve the mobility of the combat engineering groups of the Islamic Republic of Iran Army's ground forces by relying on the experiences of the holy defense period and the future needs to a very good extent.
    Keywords: Engineering groups, Physical Capital, Mobility, future needs
  • Reza Shamloo * Pages 81-106

    Today, due to the great need for real-time information and quick decision-making in unstable environments, the use of modern command and control systems in new battle arenas (air, space, cyber, etc.) is felt more and more. On the other hand, in the era of communication and information, most commanders are increasingly facing the problem of dealing with massive amounts of information from all fields. In this regard, the US Air Force, especially in recent years, is seeking to launch a modern command and control system based on artificial intelligence in order to plan, assign and evaluate operations in the fields of space, information, cyber, air, land and sea. integrate This research is descriptive and applied, and its purpose is to examine the place of artificial intelligence technology in the future command and control systems of the United States, which was carried out by examining library and documents using the content analysis method. The results of the research show that in the current situation and according to the ever-increasing advancement of technology and the needs of the future war, the US Air Force is deeply looking for the use of artificial intelligence in its Joint Comprehensive Command and Control System (JADC2) and although it has succeeded in using intelligence in practice so far Artificial in command and control is not widespread and faces major challenges; But studies show that it will achieve this goal in the not too distant future.

    Keywords: Command, Control, Control System, artificial intelligence, JADC2 system
  • Mohammad Haji Ali Akbari * Pages 107-133
    America's support for the recent actions of the Zionist regime in the Persian Gulf region, in alliance with regional actors and to create a regional agreement, led to the signing of the Abraham Memorandum, which aims to normalize relations with the countries of the region, implement the Iranophobia project, de-security and deepen the cultural and ethnic gap between the countries. The region is being formed. Despite the great importance of the relations between the Zionist regime and Bahrain in the Persian Gulf region in regional equations, the researcher seeks to answer the question of what effect this normalization has on military security. A. Iran has? The variables of this research include the dimensions of establishing diplomatic relations, political agreements and regional actors. This is an applied research which was conducted with a descriptive method and a qualitative approach, and the analysis of the data obtained from 14 interview documents and the study of documents and documents was done during the content analysis process. The results of this research indicate that the formation of political relations between the Zionist regime and Bahrain has led to the denigration of other countries' relations with the Zionist regime and intensified convergence with the Arabs, legitimizing the rule of this regime, creating tension, Iranophobia, Iran's political isolation, confrontation with the axis of resistance in the region, and finally Reducing strategic depth c. A. Iran returns. In the end, based on the process of this research, suggestions are made in order to deal with this influence and maintain and improve military security c. A. Iran is provided.
    Keywords: Military security c. A. Iran, Zionist Regime, Political Relations, Normalization
  • Hadi Emdadi Fard *, Mohsen Khorrami Alam, Poorya Azerang Pages 135-165

    Today, the propaganda of deviant sects has led some people's behavior and methods to deviation. In the process of the resulting changes, what is being challenged the most is the accepted tradition and norms. The purpose of this research is to provide "solutions to deal with the tendency of military personnel to join deviant sects". Therefore, the current research is mixed in terms of applied-developmental purpose and in terms of approach, and analytical-descriptive and applied in terms of methodology. According to the results of the research, the most important causes of the tendency towards deviant sects in the military society are cultural, religious, political, social and economic factors and platforms, and the realization of positive and negative solutions in the fields of security, command, etc. Q, making the commanders and staff familiar. M. with the real dangers of sects entering N. M, methods of attraction and countermeasures and warning systems of sectarian influence will also be sensitive and notify the danger in time.

    Keywords: coping, positive, negative, tendency, employees n. M, deviant sects
  • Fereydoon Iranmehr *, Majid Rajabpour Sousefi Pages 167-191
    The youth of the country are sent to different units of the Islamic Republic of Iran Army in order to perform their sacred military service at the most sensitive stage of their lives. In the following, a small number of them commit suicide due to personal, family, social, organizational reasons, which causes the spread of negative publicity and the destruction of the public mind regarding the AJA structure, as well as its deterioration. The type of applied research, the method of conducting causal research and the quantitative/qualitative research approach, the method of analyzing information and data, is qualitative (for the purpose of the research) and quantitative (for the research hypothesis). The statistical population will consist of all the commanders of the military bases in Aja, whose units have had suicides in the last three years. (number of 60 people). The results of the research show that the most important organizational factor effective in the suicide of duty employees is the inattention of the commanders to the problems and mental and physical conditions of the duty employees. The support of commanders is preventable.Suicide, duty workers, prevention.
    Keywords: Suicide, duty workers, prevention
  • Shahab Rostami *, Gholamreza Maleki Pages 193-226

    Documentation, as a widely used tool, makes it possible to take advantage of executive experiences and paves the way for continuous quality improvement. Operation Karbala 2 (Fath al-Mabiin) began on the night of March 21 and 22, 1982 in the axis of the 10th Division and in a wide front in the Shush-Dezful general area. During the first night, the troops succeeded in breaking the defensive positions of the 60th Armored Brigade, surrounded its forces and captured most of them, including the brigade commander, Col. Stadt Khattab Omar. According to the nature of the subject of the type of applied research, the method of conducting the research is descriptive and the research approach is qualitative. Data collection has been done by field and library methods and by using documents. The findings of the research are based on the fact that the Fatah-ul-Mobin operation is considered one of the decisive operations in the history of the Iran-Iraq war and the remarkable victories of the Iranian warriors during this operation, while the astonishment and surprise of the political and military circles of the world caused the balance of power in the imposed war to be completely disrupted and Iran to take the initiative in both political and military fronts.

    Keywords: Shush, Dezful, Fatah al-Mabiin