فهرست مطالب

مطالعات جنگ - پیاپی 17 (تابستان 1402)

نشریه مطالعات جنگ
پیاپی 17 (تابستان 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/06/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نقش فناوری و خلاقیت در سیادت نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران در دوران دفاع مقدس
    حسن کوچکی*، جواد شاکری صفحه 2
    هدف

    هدف پژوهش نگاهی به نقش خلاقیت و فناوری در نداجا است که توانست در طی 8 سال دفاع مقدس در دریا مبتنی بر دانش نظامی تخصصی، تجارب آموخته با کسب آگاهی و هوشیاری و خلاقیت با اعمال قدرت رزمی نظامی دریایی، سیادت دریایی را در طول هشت سال دفاع مقدس در دریا تامین و حفظ نماید.

    روش شناسی:

     این تحقیق از نوع کاربردی و به روش تحلیلی-توصیفی است با استفاده از اسناد و مدارک موجود و مصاحبه با 5 نفر از صاحب نظران پیشکسوت نداجا در دوران دفاع مقدس انجام شده است؛ روش تجزیه وتحلیل داده ها با بهره گیری از روش هفت مرحله ای کلایزی انجام شده است.

    یافته ها

    علیرغم تحریم تجهیزاتی و قطعات حساس فنی و مهمات سامانه های سلاح به حفظ سیادت دریایی علیه رژیم بعث عراق در خلیج فارس نداجا توانست با خلاقیت و فناوری بومی در دوران دفاع مقدس عملکرد مطلوبی داشته باشد.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصل از تحقیق نشان داد نداجا در این دوران با خلاقیت و ایجاد روش های نوآورانه و ساخت تجهیزات مربوط و پشتیبانی از آن ها در ایفای نقش خود در هشت سال دفاع مقدس موفق بوده است.

    کلیدواژگان: دفاع مقدس، نداجا، سیادت دریایی، فناوری، خلاقیت
  • موسی شعبانپور*، حسین لطفی صفحات 7-34
    هدف
    هدف این تحقیق دستیابی به ابعاد، مولفه ها و شاخص های نیروهای نظامی مسلمان (اعم از سربازان، کارکنان و فرماندهان) از منظر امام علی (ع) در نهج البلاغه است.
    روش
    این تحقیق از نوع بنیادی-کاربردی بوده و روش تحقیق آن تحلیل محتوای کیفی می باشد. شیوه تحقیق بدین صورت بود که ابتدا با بررسی خطبه ها، نامه ها و حکمت های نهج البلاغه، شاخص های نظامیان مسلمان مشخص شد.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان داد، به ترتیب مولفه های جهادگری، توجه به زیردستان، اعتقاد به نصرت الهی، اطاعت و فرمان برداری از فرماندهان، آرایش مناسب نظامی و عدم تجاوز به بی دفاعان در بین سایر مولفه ها، امتیاز بالاتری را دارند.
    نتیجه گیری
    در نهج البلاغه، سبک زندگی و سیمای نظامیان و نظامی گری به طور کامل تشریح شده است. بنابراین نهج البلاغه منبع گران بهایی برای تدوین شاخص های نظامیان مسلمان به ویژه نیروهای نظامی جمهوری اسلامی ایران می باشد.
    کلیدواژگان: نهج البلاغه، سبک زندگی، شاخص های نظامیان مسلمان
  • ابراهیم ایجابی*، عباس پاک نیت صفحات 35-62
    هدف

    با توجه به گستردگی دامنه بحران در زمان وقوع زلزله، سیل، آتش سوزی جنگل ها و طوفان، سازمان های مرتبط با مدیریت بحران از ظرفیت و تاب آوری کافی برای مدیریت و کنترل امور و حضور نیروها و نیروها برخوردار نیستند. لذا هدف این مقاله ارزیابی عملکرد گروه های مهندسی نزاجا در عملیات امدادرسانی به مردم در مقابله با سیل و زلزله می باشد.

    روش شناسی:

     نوع پژوهش کاربردی، روش اجرای تحقیق توصیفی و با رویکرد پژوهش آمیخته است. جامعه آماری در این تحقیق شامل فرماندهان، مدیران و کارکنان گروه های مهندسی بوده و تعداد آنها 150 نفر می باشد. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 78 نفر می باشد.

    یافته ها

    عملکرد گروه های مهندسی نزاجا در عملیات مردم یاری با توجه به حاضر به کاری وسایل سنگین مهندسی، میزان مکفی بودن ازنظر تعداد، به روز بودن، مهارت و تخصص کاربران، اعزام به موقع آنان در مناطق حادثه دیده، مدیریت صحیح بر وسایل سنگین مهندسی، تقسیم کار مناسب، چند شیفته کردن کارها و لایروبی رودخانه ها در شرایط نامساعد جوی و در شرایط ریسک طغیان رودخانه تحلیل گردید.

    نتیجه گیری

    عملکرد گروه های مهندسی نزاجا در استفاده از تجهیزات سنگین مهندسی و نصب و راه اندازی پل های تجهیزاتی در عملیات های بشردوستانه بسیار خوب و در استفاده از نیروی انسانی متخصص خوب ارزیابی شد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، گروه های مهندسی، بلایای طبیعی، عملیات مردم یاری، سیل و زلزله
  • محمد محمدی، احمدمهدی جمالی* صفحات 63-91
    هدف

    هدف از انجام این تحقیق شناسایی آسیب هایی است که یگان های نزاجا در اجرای آیین نامه های رزمی با آن ها مواجه هستند.

    روش شناسی:

     نوع تحقیق کاربردی و روش اجرای تحقیق توصیفی (موردی- زمینه ای) است. برای تجزیه وتحلیل داده ها، ابتدا داده های کیفی طبقه بندی و تلخیص و سپس مورد پردازش و درنهایت مورد قضاوت محقق قرارگرفته است. در این پژوهش با تعداد 25 نفر از صاحب نظران مصاحبه و جامعه آماری تحقیق را کلیه اسناد و مدارک مرتبط با آیین نامه های رزمی و همچنین 135 نفر از یگان های رزمی نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران تشکیل می دهند.

    یافته ها

    نتایج به دست آمده نشان می دهد که یگان های نزاجا در اجرای آیین نامه های رزمی با آسیب هایی در 3 بعد ساختار، رفتاری و  زمینه ای مواجه هستند.

    نتیجه گیری

    آسیب های شناسایی شده در مسیر اجرای آیین نامه ها در یگان های رزمی نقش مهم و تعیین کننده ای دارد. بنابراین باید در کنار تدوین صحیح آیین نامه ها به موانع موجود در مسیر اجرایی آیین نامه ها نیز توجه شود تا مسیر حرکت سازمان در جهت رسیدن به اهداف از پیش تعیین شده، هموارتر شده و نتیجه مطلوب تری از اجرای آیین نامه ها در یگان های رزمی حاصل شود.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آیین نامه، یگان های رزمی، نیروی زمینی
  • اکبر جوانمرد*، محمد شاه محمدی، مهدی شعبانی صفحات 93-126
    هدف

    بررسی عوامل موثر بر آموزش کارکنان وظیفه تحت آموزش مرکز آموزش 01 شهدای وظیفه نیروی زمینی ارتش جمهوری اسلامی ایران صورت گرفته است.

    روش شناسی: 

    این پژوهش ، از نوع کاربردی - توصیفی با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) است. جامعه خبرگان تحقیق فرماندهان و مدیران حوزه آموزش با جایگاه استراتژیست (درجه جایگاه 17 و بالاتر) و جامعه آماری این پژوهش ، تعداد 2100 نفر از فرماندهان، مربیان و دست اندرکاران حوزه تربیت و آموزش و کلیه دانشجویان تحت آموزش یک دوره آموزشی، که دارای مدارک تحصیلی کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری بودند.

    یافته ها

    عوامل : مدت آموزش رزم مقدماتی، مهارت فرماندهان و مربیان، وسایل و امکانات آموزشی و محتوای آموزشی از مهم‎ترین عوامل موثر بر کیفیت آموزش در این مراکز قلمداد می گردند.

    نتیجه گیری

    نتایج حاصله نشان داد که عوامل : مدت آموزش رزم مقدماتی، مهارت فرماندهان و مربیان، وسایل و امکانات آموزشی و محتوای آموزشی از مهم‎ترین عوامل موثر بر کیفیت آموزش در این مراکز قلمداد می گردند.

    کلیدواژگان: آموزش، منابع انسانی، وسایل و امکانات کمک آموزش، سربازی، مرکز آموزش 01
  • محمدعلی بیرانوند*، کامل منیری، سیروس فخری صفحات 127-154
    اهداف

    هدف از تحقیق حاضر یافتن مکانی مناسب برای احداث اماکن و پادگان های نظامی با در نظر گرفتن جنبه های ایمنی نظامی و پدافندی است.

    روش شناسی: 

    این تحقیق در بخش جنوب غربی کشور در استان خوزستان انجام شد. ابتدا 15 معیار با نظر کارشناسان و مرور منابع مختلف مشخص گردید و نقشه های معیار آماده شد. سپس با استفاده از روش AHP[1] نقشه ها وزن دهی شدند.

    یافته ها

    نتایج وزن دهی معیارها نشان داد که فاصله تا روستا با وزن 0.163 و فاصله تا شهر با وزن 0.142 و گسل با وزن 0.119 سه معیار با بیشترین امتیاز و در اولویت هستند و سپس معیار سه معیار ارتفاع (0.0193)، شیب (0.0188) و جهت (0.0163) کمترین وزن را به خود اختصاص داده اند. پس از وزن دهی و استانداردسازی لایه ها، وزن و ارزش داده شده به هر لایه در آن ضرب شده و حاصل آن ها را باهم جمع کرد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق نشان داد 16733 کیلومترمربع معادل 26.14 درصد از مساحت منطقه با امتیاز کاملا مناسب، 35365 کیلومترمربع (55.27 درصد) طبقه مناسب و 11900 کیلومترمربع (18.59 درصد) از مساحت کل منطقه دارای وضعیت نامناسب جهت احداث اماکن نظامی است.

    کلیدواژگان: مکان گزینی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، اماکن نظامی، پدافند غیرعامل، خوزستان
  • اسمعیل ویسی* صفحات 155-168

    رضایت مندی در ارایه خدمات بهداشتی- درمانی به احساس یا نگرش مراجعین به خدمات ارایه شده گفته می شود . رضایت بیمار امروزه در مراقبت های بهداشتی بسیار مورد توجه قرار گرفته و یکی از اهداف و اولویت های اصلی سیستم بهداشت و درمان است.

    هدف

    این مطالعه با هدف بررسی میزان رضایت پرسنل وظیفه مراجعه-کننده به بهداری در راستای طرح مذکور اجرا شد.

    روش

    روش اجرای این تحقیق توصیفی بوده است. جامعه آماری مطالعه حاضر 183 نفر از سربازان وظیفه مراجعه کننده به بهداری می باشد. پرسشنامه ای مبتنی بر سوالات تحقیق جهت سنجش میزان رضایت سربازان وظیفه از بخش های مختلف تهیه شد. سپس این پرسشنامه از طریق مصاحبه مستقیم توسط سربازان تکمیل و داده ها استخراج گردید.

    یافته

    یافته های پژوهش نشان داد که بیشترین رضایت مندی سربازان مراجعه کننده به بهداری مربوط به واحد ارایه خدمات پزشک شیفت و طب پیشگیری بود. کم ترین میزان رضایت مندی مربوط به دندانپزشکی بود.

    نتیجه گیری

    یافته های نتایج پژوهش نشان داد که از زمان اجرای طرح حضرت زینب کبری (س) بهره وری و کارایی خدمات رسانی به پرسنل وظیفه افزایش یافته است و سبب افزایش تعهد در پرسنل جهت خدمت-رسانی به سربازان در امور بهداشتی- درمانی شده است. 

    کلیدواژگان: رضایت مندی، حضرت زینب کبری(س)، پرسنل وظیفه، خدمت رسانی، تحول سلامت
  • شهاب رستمی* صفحات 169-193
    اهداف

    هدف اصلی پژوهش تبیین عوامل تاثیرگذار در ارتقاء فرهنگ ایمنی نزاجا است.

    روش شناسی: 

    با توجه به ماهیت موضوع، نوع پژوهش کاربردی و روش پژوهش توصیفی می باشد. جمع آوری اطلاعات به دو روش میدانی و کتابخانه ای و با استفاده از اسناد و مدارک انجام گرفته است. ابزار اندازه گیری سنجش ارتقاء فرهنگ ایمنی، پرسشنامه 15گویه ای مدل دورجی و همکاران با سه مولفه تعهد، هوشیاری (مراقبت) و عبرت آموزی است. ضرایب پایایی این پرسشنامه به ترتیب برای تعهد، هوشیاری(مراقبت)، عبرت آموزی برابر با 0.81، 0.85 و 0.82 بدست آمده و جامعه آماری پژوهش شامل 200 نفر از کارکنان نزاجا می باشد.

    یافته ها

    تحلیل کمی (آزمون کای دو) در سطح خطای پنج درصد (0.05) نشان داد که تعهد، هوشیاری(مراقبت) و عبرت-آموزی باعث ارتقاء فرهنگ ایمنی در نزاجا خواهد شد.

    نتیجه گیری

    تعهد مدیریت در دو بعد: اول  تخصیص منابع مالی و انسانی، آموزش، بکارگیری روش های نوین و یا حتی تغییر گردش مشاغل مناسب و دوم وجود تعهد در فرمانده می تواند منجر به ارتقاء فرهنگ ایمنی سازمان تحت رهبری اش شود.

    کلیدواژگان: تعهد، هوشیاری، عبرت آموزی
|
  • The role of technology and creativity in the supremacy of the Navy of the Islamic Republic of Iran during the era of holy defense
    Hassan Kouchaki *, Javad Shakeri Page 2
    Purpose

    The purpose of the research is to look at the role of creativity and technology in Nadaja, which was able to maintain maritime sovereignty during 8 years of sacred defense at sea based on specialized military knowledge, experiences gained by gaining awareness and alertness, and creativity by applying naval military combat power. Provide and maintain the holy defense in the sea for eight years.

    Methodology

    This research is of applied type and analytical-descriptive method, using existing documents and interviews with 5 experts of Nadaja veterans during the holy defense period; The method of data analysis has been done using the seven-step method of Claysey.

    Findings

    Despite the embargo of equipment and sensitive technical parts and ammunition of weapon systems to maintain maritime sovereignty against the Iraqi Baath regime in the Persian Gulf, Nadaja was able to perform well with creativity and indigenous technology during the holy defense era.

    Conclusion

    The results of the research showed that Nadaja has been successful in playing its role in the eight years of holy defense with creativity and creating innovative methods and making related equipment and supporting them.

    Keywords: holy defense, Nedaja, sea supremacy, technology, creativity
  • Mosa Shabanpoor *, Hosyin Lotfikandelan Pages 7-34
    Purpose
    The purpose of this research is to obtain the dimensions, components and indicators of the Muslim military forces (both soldiers, staff and commanders) from the perspective of Imam Ali (AS) in Nahj-ul-Balagha.
    Method
    This research is of fundamental-applied type and its research method is qualitative content analysis. The method of research was such that first by examining the sermons, letters and wisdom of Nahj al-Balagha, the indicators of Muslim soldiers were determined.
    Findings
    The findings of the research showed that the components of jihadism, attention to subordinates, belief in divine help, obedience and obedience to commanders, appropriate military formation and non-aggression to the defenseless among other components have the highest score.
    Conclusion
    In Nahjul-Balagha, the lifestyle and image of the military and militarism have been fully explained. Therefore, Nahj al-Balagheh is a valuable source for compiling the indexes of Muslim soldiers, especially the military forces of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Nahj al-Balagha, lifestyle, indicators of Muslim soldiers
  • Ebrahim Ijabi *, Abbas Pakniyat Pages 35-62
    Objective

    Considering the scope of the crisis during earthquakes, floods, forest fires and storms, organizations related to crisis management have sufficient capacity and resilience to manage and control affairs and the presence of forces and forces in the environment. The purpose of this evaluation is the performance of Nazaja engineering groups in relief operations to the people in dealing with floods and earthquakes.

    Methodology

    The type of applied research is descriptive and mixed with research. The statistical population in this research includes commanders, managers and employees of engineering groups and their number is 150 people. The sample size is 78 people based on Cochran's formula.

    Findings

    The performance of Nezaja engineering groups in the relief operations, considering the presence of heavy engineering machines, the sufficient amount in terms of number, up-to-dateness, skills and specialists, timely sending of people to the disaster areas, proper management of heavy vehicles, appropriate division of labor. Several dredging works and river dredging have been changed in adverse weather conditions and in river flood risk conditions.

    Conclusion

    The performance of Nezaja engineering groups in the use of heavy engineering equipment and the installation and operation of equipment bridges in humanitarian operations was evaluated as very good and in the use of expert manpower.

    Keywords: evaluation performance, Engineering groups, Natural Disasters, humanitarian operations, floods, earthquakes
  • Mohammad Mohammadi, Ahmadmehdi Jamali * Pages 63-91
    Purpose

    The purpose of this research is to identify the harms that the Nazaja units face in the implementation of combat regulations.

    Methodology

    the type of applied research and the method of conducting descriptive research (case-based). In order to analyze the data, first the qualitative data has been classified and summarized, then processed and finally judged by the researcher. In this research, 25 experts were interviewed and the statistical population of the research consists of all the documents and documents related to combat regulations, as well as 135 people from the combat units of the Army of the Islamic Republic of Iran.

    Findings

    The obtained results show that Nezaja units are faced with damages in 3 dimensions of structure, behavior and context in the implementation of martial regulations.

    Conclusion

    The identified injuries play an important and decisive role in the implementation of regulations in combat units. Therefore, in addition to the correct formulation of regulations, attention should also be paid to the obstacles in the way of implementing the regulations so that the path of the organization towards reaching the predetermined goals becomes smoother and a more favorable result is obtained from the implementation of the regulations in the combat units.

    Keywords: pathology, Regulation, combat units, Ground Force
  • Akbar Javanmard *, Mohammad shahmohammadi, Mehdi shabani Pages 93-126
    Objective

     investigating the factors affecting the training of active duty employees under the training of the 01 Martyrs Training Center of the Army of the Islamic Republic of Iran.

    Methodology

     This research is an applied-descriptive type with a mixed approach (qualitative and quantitative) and it was carried out with the aim of investigating the factors affecting the training of active duty employees under the training of the 01 Martyrs Training Center of the Army of the Islamic Republic of Iran.

    Results

     The results showed that the factors: the duration of preliminary combat training, the skills of commanders and trainers, educational tools and facilities, and educational content are considered to be the most important factors affecting the quality of education in these centers.

    Conclusion

     The duration of preliminary combat training, the skills of commanders and trainers, educational tools and facilities, and educational content are considered to be the most important factors affecting the quality of education in these centers.

    Keywords: Education, Human resources, Tools, facilities to help education, military, Training center 01
  • MohammadAli Beyranvand *, Kamel Moniri, Siroos Fakhri Pages 127-154
    objective

    The purpose of the current   research is to find a suitable place for the construction of military barracks, considering the aspects of military safety and defense. 

    Methodology

    This research was conducted in the southwestern part of the country in Khuzestan province.   First, 15 criteria were identified with the opinion of experts and review of various sources, and standard maps were prepared, Then the maps were weighted using AHP (Analytic Hierarchy Process) method.

    Findings

    The results of weighting of the criteria indicated that the distance to the village with a weight of 0.163 and the distance to the city with a weight of 0.142 and the fault with a weight of 0.119 are the three criteria with the highest score and priority and then the criteria of height (0.0193), slope (0.0188) and direction (0.0163) have the lowest weight. After weighting and standardizing the layers, the weight and value given to each layer was multiplied and the results were added together.

    Originality: 

    The research results showed, 16,733 square kilometers, equivalent to 26.14 percent of the area with a very good score, 35,365 square kilometers (55.27 percent) of a suitable floor and 11,900 square kilometers (18.59 percent) of the total area have an unfavorable situation for the construction of military sites.

    Keywords: Locating, Geographic Information System, military location, Passive defense, Khuzestan
  • Esmaeil Vaisi * Pages 155-168

    Satisfaction in the provision of healthcare services is the feeling or attitude of clients towards the services provided. Treatment of disease is considered in health care and is one of the main priorities and treatments of the health care system.

    Objective

    This study was conducted with the aim of investigating the level of satisfaction of duty personnel referring to health care in a similar plan.

    Method

    The method of conducting this research was descriptive. The statistical population of the present study is 183 conscripts referring to the hospital. A questionnaire based on research questions was prepared to measure the level of satisfaction of conscripts from different departments. Then this questionnaire was completed by the soldiers through direct interview and the data was extracted.

    Findings

    The findings of the research showed that the most satisfied soldiers who referred to the health center were related to the unit providing shift doctor services and preventive medicine. The lowest level of satisfaction was related to dentistry.

    Conclusion

    The findings of the research results showed that since the implementation of Hazrat Zainab Kobri (PBUH) plan, the efficiency and effectiveness of providing services to the duty personnel has increased and the reason for the increase in the commitment of the personnel to serve the soldiers in affairs It has been health-remedial. 

    Keywords: Satisfaction, Hazrat Zainab-Kobari (pbuh), duty of personnel, service delivery, health transformation
  • Shahab Rostami * Pages 169-193
    Objectives

    The main objective of the research is to explain the influencing factors in improving the safety culture of the Army Ground Forces.

    Methodology

    According to the nature of the subject, the type of research is applied and the research method is descriptive. Data collection has been done by field and library methods and by using documents. The measurement tool for safety culture promotion is a 15-item questionnaire of Dorji et al.'s model with three components: commitment, vigilance (care) and learning. The reliability coefficients of this questionnaire for commitment, vigilance (caring), and learning are equal to 0.81, 0.85 and 0.82, respectively, and the statistical population of the research includes 200 employees of the army ground force.

    Findings

    Quantitative analysis (chi-square test) at the error level of five percent (0.05) showed that commitment, vigilance (care) and lesson-learning will improve the safety culture in the Army Ground Forces.

    Conclusion

    The commitment of management in two dimensions: first, the allocation of financial and human resources, training, the use of new methods or even changing the rotation of suitable jobs, and second, the presence of commitment in the commander can lead to the improvement of the safety culture of the organization under his leadership.

    Keywords: commitment, vigilance, learning