فهرست مطالب

علوم حرکتی و رفتاری - سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1401)

مجله علوم حرکتی و رفتاری
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 16، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن غرایاق زندی، رامین منصوری کلاش، داود محمدولی پورهریس*، سعید احمدزاده صفحات 1-11
    مقدمه و هدف
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تصویر سازی فعالیت بدنی بر روی درک فشار خستگی و انرژی مصرفی بود.روش شناسی: مطالعه حاضر نیمه تجربی با چهار گروه تجربی و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری را کلیه دانشجویان دانشگاه تهران تشکیل دادند. داده های تحقیق به شیوه در دسترس از 50 نفر از دانشجویان جمع آوری شد. در ادامه شرکت کنندگان به گروه های تصویرسازی (مرتبط لذت بخش، مرتبط انرژیک، غیر مرتبط لذت بخش و غیرمرتبط انرژیک) و کنترل تقسیم شدند. ابزارهای استفاده شده در این تحقیق شامل پرسش نامه دموگرافیک، مقیاس درک فشار بورگ، متن های تصویر سازی، تردمیل، ضربان سنج بود. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه گیری مکرر و متعاقب آن با آزمون تعقیبی بنفرونی تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تاثیر تصویرسازی فعالیت بدنی بر روی درک فشار معنادار بود. همه گروه های تصویرسازی نسبت به گروه کنترل درک فشار کمتری داشتند، اما آزمون بنفرونری نشان داد که تفاوت معناداری بین گروه های تصویرسازی وجود ندارد. به علاوه، مشخص شد که تصویرسازی تاثیر معناداری بر روی انرژی مصرفی افراد ندارد.
    نتیجه گیری
    به طور کلی یافته ها بر نقش تصویرسازی فعالیت بدنی در حین ورزش به عنوان عاملی جهت کاهش خستگی و لذت بردن هر چه بیشتر از فعالیت بدنی تاکید می کند. بنابراین، تصویرسازی فعالیت بدنی در حین ورزش نقش موثری در جهت کاهش خستگی و لذت بردن هر چه بیشتر از فعالیت بدنی دارد.
    کلیدواژگان: مهارت روانی، لذت، خستگی، ضربان قلب
  • سید مجتبی حسینی*، محمدحسین زمانی، محسن بهراد نسب، محمدعلی صاحبکاران، مهدی فاخر صفحات 13-26

    هدف از انجام این تحقیق بررسی مقایسه و رابطه هوش هیجانی و بهزیستی روان شناختی در کارکنان نظامی ورزشکار و غیرورزشکار شیراز بود. روش تحقیق در این پژوهش، توصیفی و از نوع پیمایشی می باشد که به صورت میدانی اقدام به جمع آوری داده های تحقیق شد. نمونه آماری آن شامل 200 کارمند مرد بود که از بین کارکنان نظامی شهر شیراز از طریق جدول مورگان انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این تحقیق پرسشنامه هوش هیجانی شات (1998) و پرسشنامه بهزیستی روانشناختی توسط ریف (1994) بود. آزمون های آماری مورد استفاده در این تحقیق تحلیل واریانس چند متغیره جهت مقایسه ورزشکاران و غیر ورزشکاران و همبستگی پیرسون و رگرسیون جهت بررسی ارتباط و پیش بینی متغیر های تحقیق بود. نتایج این تحقیق نشان داد که بین ورزشکاران و غیرورزشکاران در هوش هیجانی و بهزیستی روانشناختی و مولفه های آن ها تفاوت معناداری وجود دارد، که کارکنان ورزشکار در هوش هیجانی و بهزیستی روانشناختی و مولفه های آن ها از کارکنان غیر ورزشکار بهتر بودند. همچنین نتایج نشان دهنده ارتباط معنادار بین برخی از ابعاد بهزیستی با هوش هیجانی در بین ورزشکاران و غیرورزشکاران بود و همچنین بهزیستی روانشناختی پیش بینی کننده خوبی برای هوش هیجانی و مولفه های آن در ورزشکاران و غیرورزشکاران بود. بنابراین، با توجه به نتایج بدست آمده پیشنهاد می شود که کارکنان غیرورزشکار جهت بهبود ویژگی های روانشناختی خود به فعالیت بدنی تشویق شوند.

    کلیدواژگان: هوش هیجانی، بهزیستی روانشناختی، ورزشکاران و غیر ورزشکاران
  • پریوش حسینی، طیبه زرگر، مظفر یکتایار، گلاله حسینی* صفحات 27-39
    طی چند دهه گذشته شناخت عوامل موثر بر خلاقیت سازمان های ورزشی مورد توجه بسیاری از پژوهشگران قرار گرفته است. وجود پژوهش های متعدد در این حوزه لزوم انجام یک فراتحلیل یا پژوهش ترکیبی را مورد تاکید قرار می دهد. لذا پژوهش حاضر با روش فراتحلیل و با هدف ترکیب پژوهش های انجام شده در زمینه تاثیر عوا مل موثر بر خلاقیت سازمان های ورزشی انجام شده است. روش پژوهش حاضر از نوع فراتحلیل بود و جامعه آماری آن را کلیه مطالعات انجام شده و در دسترس در خصوص خلاقیت کارکنان سازمان های ورزشی بودند که به صورت هدفمند با در نظر گرفتن ملاک های ورود و خروج 25 مطالعه انتخاب شدند. به منظور جمع آوری اطلاعات از پژوهش های اولیه از چک لیست طراحی شده استفاده شد. جهت تجزیه و تحلیل پژوهش های اولیه از اندازه اثر به تفکیک هر مطالعه، اندازه اثر ترکیبی با دو مدل اثرات ثابت و تصادفی، نمودار قیفی، تحلیل حساسیت، آزمون همگنی، مجذور I و آماره NF-S استفاده شد. همچنین نوع شاخص اندازه اثر استفاده شده شاخص r بود که با کمک نرم افزار CMA نسخه 2 انجام گرفت. نتایج مربوط به اندازه اثر ترکیبی برای مدل اثرات تصادفی (461/0) به دست آمد. همچنین نتایج نشان داد فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش و رهبری به ترتیب بیشترین اثر را در خلاقیت سازمان های ورزشی دارند. یافته های این فراتحلیل دارای پشتوانه نظری و تجربی مکفی است و لزوم بازنگری و استفاده از این عامل ها را در ارتقاء خلاقیت سازمان های ورزشی موجه می سازد.
    کلیدواژگان: اندازه اثر، خلاقیت سازمانی، سازمان های ورزشی، فراتحلیل
  • محمود محبی*، حسن غرایاق زندی، محمد خبیری صفحات 53-64
    مقدمه و هدف
    یکی از اهداف اصلی روان شناسی ورزش، شناسایی عوامل روان شناختی مرتبط با عملکرد ورزشی و نیز احتمالات رشد آنهاست. هدف از این پژوهش تعیین تفاوت نیمرخ انگیزشی (جهت گیری ورزشی، انگیزه ورزشی و منبع کنترل) تکواندوکاران نخبه و غیرنخبه بود. روش شناسی: در این پژوهش مقطعی 70 تکواندوکار نخبه (قهرمان در مسابقات آسیایی و جهایی؛ میانگین و انحراف معیارسنی: 35/6 ±70/22) و 70 تکواندوکار غیرنخبه (درگیر در لیگ دسته یک؛ میانگین و انحراف معیارسنی= 36/3 ±57/20) شرکت و مقیاس های جهت گیری ورزشی (گیل و دیتر، 1998)، انگیزه ورزشی (مالت و همکاران، 2007) و منبع کنترل (لونسون، 1972) را تکمیل کردند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که تکواندوکاران نخبه دارای منبع کنترل درونی تر و سطوح بالاتری از انگیزه پیشرفت، انگیزه درونی و بیرونی هستند (مجذور سهمی اتا = 25/0). نتایج همچنین نشان داد که بین منبع کنترل بیرونی و بی انگیزگی در تکواندوکاران نخبه و غیرنخبه تفاوت معناداری نشان ندارد.
    نتیجه گیری
    نتایج در زمینه کاربرد آنها در فرآیند استعدادیابی و توسعه در ورزش و همچنین توسعه مهارت های زندگی در ورزشکاران مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: استعدادپروری، انگیزه خودمختاری، انگیزه پیشرفت، موفقیت، منبع کنترل
  • حمیدرضا کامل عباسی، احسان اسداللهی* صفحات 65-77

    هدف تحقیق حاضر ارایه مدل عوامل موثر برجذب بازیکنان در مدارس فوتبال استان خراسان رضوی بود.این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه اجرا آمیخته میباشد.جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی شامل مربیان برجسته و مربیان پایه در استان خراسان رضوی، بازیکنان باسابقه فوتبال،مدیران باشگاه ها و مدارس فوتبال،روسا و معاونان و کارمندان باسابقه هیات فوتبال استان و خانواده های بازیکنان فوتبال بودندودر بخش کمی شامل مشتریان مدارس فوتبال شامل فوتبال آموزان و خانواده های افراد بود.روش نمونه گیری در بخش کیفی هدفمندبود و درمجموع 9 مصاحبه انجام شدودربخش کمی روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود.در مجموع 190 پرسشنامه به صورت صحیح بازگردانده شد.روش تجزیه و تحلیل داده ها در قسمت کیفی با استفاده از رویکرد تحلیل محتوایی و تکرار عوامل و در قسمت کمی با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های آماری تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی بود. همچنین برای مدلسازی از نرم افزار اسمارت PLS نسخه 2 استفاده شد. طبق یافته های تحقیق 49 گویه به عنوان عوامل موثر بر جذب بازیکنان توسط مدارس فوتبال شناسایی شد که 27 گویه به عنوان پیش برنده و 22 عامل به عنوان بازدارنده مشخص شد.عوامل پیش برنده شناسایی شده شامل اعضای داخلی، آموزشی، محیطی، جذب کننده، مربوط به خانواده و انعطاف پذیری عوامل بازدارنده شامل خدمات ثانویه و انگیزشی، نفوذ و قدرت، مربوط به مربیان، تیم داری و مسایل جانبی) بود همچنین نتایج مدل تحقیق نشان داد که مدل مفهومی از برازش خوبی برخودار است و تمامی مسیرها معنادار و مثبت است

    کلیدواژگان: مدارس فوتبال، استعداد، بازیکن پایه، جذب بازیکن
  • مجید پهلوان، احسان اسداللهی *، شهریار خرازیان صفحات 79-90

    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی ابزارهای تبلیغاتی و نقش آن در هویت برند و تصمیم به خرید از دیدگاه مصرف کنندگان خدمات ورزشی شهرداری مشهد بود. تحقیق حاضر از نظر نتیجه و هدف از نوع تحقیقات کاربردی، از نظر روش تحلیل، توصیفی و همبستگی با رویکرد مدل معادلات ساختاری بوده که به صورت میدانی اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه مصرف کنندگان خدمات ورزشی شهرداری مشهد بود که به صورت تصادفی انتخاب شدند و در مجموع 398 پرسشنامه تکمیل گردید. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های استاندارد قصد خرید، اثربخشی تبلیغات و هویت برند استفاده شد. برای تعیین پایایی درونی ابزار تحقیق از روش آلفای کرونباخ استفاده که ضریب بالای 7/0 بدست آمد که نشان از پایایی قابل قبول ابزار است. جهت تحلیل داده ها از آمار توصیفی و آمار استنباطی استفاده شد. یافته های تحقیق نشان داد که بین اثربخشی ابزارهای تبلیغاتی از دیدگاه مصرف کنندگان خدمات ورزشی با نمره معیار تفاوت وجود دارد؛ بین اثربخشی ابزار های تبلیغاتی و هویت برند و تصمیم به خرید ارتباط معناداری وجود دارد؛ همچنین بین هویت برند و تصمیم به خرید نیز ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. در نهایت الگوی مدل اثربخشی ابزارهای تبلیغاتی و نقش آن بر هویت برند و تصمیم به خرید از دیدگاه مصرف کنندگان خدمات ورزشی شهرداری مشهد از برازش مناسبی برخوردار است.

    کلیدواژگان: ابزارهای تبلیغاتی، هویت برند، تصمیم به خرید، خدمات ورزشی، شهرداری مشهد
  • آیلار سفیدگر*، فاطمه میرزایی کلی صفحات 91-98

    هدف از تحقیق حاضر، بررسی نقش شبکه های اجتماعی در توسعه گردشگری ورزشی شهر تهران بود. روش تحقیق حاضر از نوع توصیفی پیمایشی بود که به صورت میدانی اجرا شد. جامعه آماری این تحقیق متخصصان ورزش، گردشگری و رسانه های ورزشی بودند. روش نمونه گیری تحقیق حاضر به صورت در دسترس بود که تعداد 250 پرسشنامه مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن توسط 12 نفر متخصصان مدیریت ورزشی، گردشگری و رسانه مورد تایید قرار گرفت و پایایی آن 86/0 به دست آمد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون کلموگروف اسمیرونوف، آزمون تی تک نمونه ای و آزمون رتبه ای فریدمن با استفاده از نرم افزارهای SPSS نسخه 26 انجام گرفت. نتایج تحقیق نشان داد شبکه های اجتماعی از طریق ایجاد تقاضا برای خدمات و کالاهای ورزشی و ایجاد جذابیت برای اجتماعات، زمینه لازم برای توسعه در توسعه گردشگری ورزشی فراهم می کند؛ بنابر این استفاده از شبکه های اجتماعی می تواند نقش مثبتی در تصویر ذهنی گردشگران شهر تهران داشته باشد.

    کلیدواژگان: شبکه های اجتماعی، گردشگری، گردشگری ورزشی
|
  • Hassan Gharayagh Zandi, Ramin Mansori Kalash, Davood Mohammadvalipoor Heris *, Saeid Ahmadzadeh Pages 1-11
    Introduction &
    Purpose
    The aim of this study was to investigate the effect of exercise imagery on the perceived exertion and energy consumption.
    Methodology
    The current study was a quasi-experimental with four experimental groups as well as one control group. The statistical population was included by all students of University of Tehran. Data were collected in accessible form from 50 students. The participants were divided into imagery groups (associative enjoyment imagery, associative energetic imagery, dissociative enjoyment imagery and dissociative energetic imagery) and a control group. Instruments used in this study included demographic questionnaire, the Borg scale of perceived exertion, imagery texts, Treadmill, and heart rate monitors (polar). Data were analyzed using repeated measure of analysis of variance and subsequently by Bonferoni post hoc test.
    Results
    The results showed that the effect of exercise imagery on pressure perception was significant. All the imagery groups were less aware of the perceived exertion than the control group. But the Bonferonri test showed that there was no significant difference between the imagery groups. In addition, it was found that imaging does not have a significant effect on the energy consumption of individuals.
    Conclusion
    In general, the findings emphasize the role of exercise imagery during exercise as a factor in reducing fatigue and enjoying more of physical activity. Therefore, exercise imagery during exercise has an effective role in reducing fatigue and enjoying physical activity as much as possible.
    Keywords: Psychological Skill, joy, fatigue, Heart Rate
  • Seyed Mojtaba Hosseini *, Mohammad Hossein Zamani, Mohsen Behrad Nasab, Mohammad Ali Sahebkaran, Mehdi Fakher Pages 13-26

    The purpose of this study was the comparison and relationship the emotional intelligence and psychological well-being between the active and inactive elderly of Shahid. The method of research in this research is descriptive and survey type which has been used to collect data in the field. The statistical sample consisted of 210 male who were selected from the Military personnel in Shiraz by Morgan Table. The instrument used in this study was Shut’s Emotional Intelligence Questionnaire (1998) and Ryff Psychological Well-Being Questionnaire (1994). The statistical tests used in this study were multivariate analysis of variance for comparison between Athlete and non-athlete and Pearson correlation and regression to investigate the relationship and prediction of research variables. The results of this study showed that there is a significant difference between Athlete and non-athlete in emotional intelligence and psychological well-being and their components. The Athletes were better in emotional intelligence and psychological well-being, and their components were better than non-athlete. The results also showed a significant relationship between some dimensions of well-being with emotional intelligence among Athlete and non-athlete and also psychological well-being was a good predictor of emotional intelligence and its components in Athlete and non-athlete. Therefore, according to the results, it is suggested that non-athlete employees be encouraged to exercise in order to improve their psychological characteristics.

    Keywords: Emotional intelligence, Psychological Well-Being, Athlete, non-athlete
  • Parivash Hosseini, Tayebe Zargar, Mozafar Yektayar, Golale Hosseini * Pages 27-39
    During past decades, recognizing factors affecting the creativity of sports organizations has been the focus of many researchers. The existence of numerous researches in this field emphasizes the necessity of conducting a meta-analytic or combined research in this field. Therefore, the present study was conducted by meta-analysis with the aim of combining research on the impact of effective factors on the creativity of sports organizations. The method of the present study is meta-analysis and its statistical population is all existing studies in the field of creativity of employees of sports organizations, which has been purposefully selected by considering the inclusion and exit criteria of 25 studies. In the present study, a designed checklist was used to collect information from the initial research. In order to analyze the preliminary studies, the effect size was used separately for each study. The effect size was combined with two models of fixed and random effects, funnel diagram, sensitivity analysis, homogeneity test, square I and NF-S statistics. Also, the type of effect size index used was r index, which was done with the help of CMA software version 2. The results related to the combined effect size were obtained for the random effects model (0.461). The results also showed that organizational culture, knowledge management and leadership have the greatest impact on the creativity of sports organizations, respectively. The findings of this meta-analysis have sufficient theoretical and experimental support and justify the need to study and use these factors in promoting the creativity of sports organizations.
    Keywords: effect size, organizational creativity, sports organizations, Meta-analysis
  • Mahmoud Mohebi *, Hassan Gharayagh Zandi, Mohammad Khabiri Pages 53-64
    Introduction &
    Purpose
    One of the main goals of sport psychology is to identify those psychological factors that are relevant for sport performance as well as possibilities of their development. The aim of the study was to determine whether the set of specific motivational characteristics [sport orientation, sport motivation and locus of control] makes the distinction between elite or non-elite teakwando athletes.
    Methodology
    In this cross-sectional study, 70 elite taekwondo athletes (involved in Asian level or above; Mage and SD: 22.70 ± 6.35) and 70 non-elite taekwondo athletes (involved in the primary league level; Mage and SD = 20.57 ± 3.36) frome Iranian were surveyed and completed scales of sport orientation (Gill and Dieter, 1998), sport motivation (Mallet et al., 2007) and locus of control (Levenson, 1972).
    Results
    According to the results it can be said that elite athletes are characterized by a positive high score inachievement motivation, internal locus of control, internal and external motivation (partial eta square = 0.25). There was no significant difference in external locus of control and amotivation between groups.
    Conclusion
    The results have been discussed in the context of their application in the process of talent selection and development in sport as well as the development of life skills in athletes.
    Keywords: Locus of control, Self-determination theory, Sport orinitions, Success, Talent Identification
  • Hamid Reza Kamel Abbasi, Ehsan Asadollahi * Pages 65-77

    The aim of the present research was to provide a model of factors influencing the recruitment of players in football schools in Razavi Khorasan province.This research is applied in terms of purpose and mixed in terms of implementation method.The statistical population of this research in the qualitative part included prominent coaches and basic coaches in Razavi Khorasan province, experienced football players, managers of football clubs and schools,presidents and vice-presidents and employees with experience in the province's football team and the families of football players, and in the quantitative part included The customers of football schools included football students and families.The sampling method was purposeful in the qualitative part and a total of9interviews were conducted and in the quantitative part the sampling method was available.A total of190questionnaires were returned correctly.The method of data analysis in the qualitative part was using the approach of content analysis and repetition of factors, and in the quantitative part, using SPSS software version22and statistical tests of exploratory and confirmatory factor analysis.Smart PLS version2software was also used for modeling.According to the findings of the research49items were identified as factors influencing the recruitment of players by football schools, of which27items were identified as promoters and22factors as inhibitors.The driving factors identified included internal, educational, environmental, attracting, family-related, and flexibility factors, and the inhibiting factors included secondary and motivational services, influence and power, related to coaches,teamwork,and side issues).Also, the results of the research model showed that the conceptual model has a good fit and all paths are meaningful and positive

    Keywords: Football schools, talent, basic player, player recruitment
  • Ehsan Asadollahi *, Reza Heydari, Mohtaram Yazdanian, Talie Kafshdartoosi Pages 79-90
    Introduction & Purpose

    The spread of the corona virus has affected various sports in the world. The aim of this study was to investigate the effect of coronavirus outbreak on sporting events and competitions.

    Methodology

    The present study is an applied research in terms of nature and from the aspect of data analysis method is descriptive-exploratory that data collection was done in the field. The statistical population included an unlimited number of all sports directors, sports teachers and professors, sports coaches, sports producers, sports service providers, sports referees, athletes, sports equipment sellers and sports media activists in Iran, and 600 samples answered a questionnaire of 20 research questions. In order to evaluate the reliability of internal consistency and its stability, Cronbach's alpha index was used in a preliminary study that the alpha value for the whole questionnaire was 0.972. Data analysis was performed using descriptive and inferential statistics with the help of SPSS and AMOS software.

    Results

    findings exploratory factor analysis showed that, the sporting events and competitions was affected by COVID-19.

    Conclusion

    According to the findings, it can be said that the country's sports officials can hold sports competitions by compiling health protocols and instructions.

    Keywords: Coronavirus Outbreak, Sporting Events, Competitions, health protocols
  • Aylar Sefidgar *, Fatemeh Mirzaei Koli Pages 91-98

    The purpose of this study was to investigate the role of social networks in the development of sports tourism in Tehran. The method of the present study was descriptive survey that was conducted in the field. The statistical population of this study was experts in sports, tourism and sports media. The sampling method of the present study was available and 250 questionnaires were analyzed. The research tool was a researcher-made questionnaire whose validity was confirmed by 12 experts in sports management, tourism and media and its reliability was 0.86. Data were analyzed using Kolmogorov-Smirnov test, one-sample t-test and Friedman rank test using SPSS software version 26. The results showed that social networks, by creating demand for sports services and goods and creating attractiveness for communities, provide the necessary ground for development in the development of sports tourism; Therefore, the use of social networks can play a positive role in the mental image of tourists in Tehran.

    Keywords: Social Networks, Tourism, Sports Tourism