فهرست مطالب

مطالعات مدیریت صنعتی - پیاپی 68 (بهار 1402)

فصلنامه مطالعات مدیریت صنعتی
پیاپی 68 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/01/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصوره محمدی، محمدرضا غلامیان* صفحات 1-34

    این مقاله به یک مسیله هماهنگی زنجیره تامین که تحت قرارداد تسهیم درآمد هماهنگ شده است، می پردازد. یکی از عواملی که در مدل سازی سیستم های موجودی بسیار تاثیرگذار است تقاضا می باشد. در صنعت خرده فروشی، شرکت ها موظف اند بر اساس قرارداد تعیین شده، کالا هایشان را در تاریخی معین وارد فروشگاه کرده و سپس در تاریخی معین از آن خارج کنند؛ بنابراین این موضوع مطرح است که بیشترین فضای قفسه به کدام محصولات اختصاص پیدا می کند. تخصیص بهینه فضای قفسه ها در صنعت خرده فروشی نقش مهمی بر فروش کالاها و سود فروشگاه دارد. علاوه بر این، با کمک تغییر قیمت نیز می توان تقاضا را کنترل کرد؛ بنابراین چنانکه در این تحقیق نشان داده شده است، در نظر گرفتن عوامل مختلفی چون قیمت، فضای قفسه تخصیص داده شده و اثر تصویر برند محصول و تبلیغات بر تقاضا، منجر به ایجاد تابع تقاضای جدیدی می شود. بر این اساس، مدل سازی در هر سه حالت غیرمتمرکز، متمرکز و هماهنگ انجام شده است. در مدل موردبررسی از بازی استکلبرگ استفاده شده و نشان داده شده است که قرارداد تسهیم درآمد چطور منجر به نتیجه برد-برد در زنجیره تامین می شود. درنهایت برای شفاف سازی مدل مثال عددی ارایه شده است و تحلیل حساسیت روی برخی از پارامترهای اثرگذار مدل انجام شده است. به علاوه، نتایج تحلیل حساسیت نشان داد مدل نسبت به پارامتر کشش قیمت روی تقاضا، حساسیت بیشتری دارد و این پارامتر در عمل باید بیشتر موردتوجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بازی استکلبرگ، فضای قفسه، قرارداد تسهیم درآمد، قیمت گذاری، هماهنگی زنجیره تامین
  • مینا کاظمیان، محمدعلی افشار کاظمی*، کیامرث فتحی هفشجانی، محمدرضا معتدل صفحات 35-66

    یکی از چالش هایی که صنعت فولاد با آن روبه رو می باشد، اداره و مدیریت زنجیره تامین می باشد. بر این اساس در تحقیق حاضر بر اساس سناریوهای 3 گانه عدم همکاری و حرکت هم زمان (کورنو)، عدم همکاری و حرکت ترتیبی (استکلبرگ) و رفتار همکاری (تبانی)، در زنجیره تامین فولاد پرداخته خواهد شد. روش تحقیق ازنظر هدف کاربردی می باشد. بازه زمانی تحقیق داده های فصلی 2011 تا 2020 و نرم افزار مورداستفاده نرم افزار متلب می باشد. در این مقاله یک مدل ترکیبی بر اساس شبکه های عصبی مصنوعی و تیوری بازی ها ارایه شده است تا بتواند در تعیین سطح قیمت و تولید بهینه به فعالان صنعت فولاد کمک کند. جهت پیش بینی قیمت فولاد از سه شبکه عصبی بیزین، بردارهای پشتیبان و پاد انتشارگراسبرگ بهره گرفته شد. نتایج بیانگر این واقعیت است که مدل پاد انتشار گراسبرگ دقت بالاتری در پیش بینی قیمت فولاد دارد. نتایج بیانگر این واقعیت است که با حرکت از سمت بازی کورنو به سمت بازی استکلبرگ و از بازی استکلبرگ به سمت بازی تبانی در زنجیره تامین موجب افزایش قیمت در صنعت فولاد به ازای هر تن 6 دلار و میزان عرضه محصول در دامنه 1500 تا 4000 تن خواهد بود، به عبارتی با افزایش سطح تبانی در بازار فولاد میزان محصول بیش تری در بازار عرضه شده و هم زمان سطح قیمت محصول نیز افزایش خواهد یافت که این امر موجب کاهش رفاه مصرف کننده فولاد در بازار خواهد شد.

    کلیدواژگان: قیمت بهینه، شبکه عصبی، نظریه بازی ها، بازی همکارانه و غیرهمکارانه، صنعت فولاد
  • مائده مسیب مطلق*، پرهام عظیمی، مقصود امیری صفحات 67-112

    این مطالعه، به بررسی خطوط تولید چند محصولی نامطمین با چیدمان ترکیبی (سری-موازی) با احتمال خرابی ماشین آلات در هر ایستگاه کاری می پردازد. هدف از این پژوهش، توسعه یک مدل ریاضی چند هدفه شامل بیشینه سازی نرخ تولید و کمینه سازی هزینه های ناشی از کاهش زمان پردازش ایستگاه های کاری و هم چنین حجم کل بافرها، با توجه به مقادیر بهینه میانگین زمان پردازش هر محصول در هر ایستگاه و حجم بافر میان ایستگاه های کاری می باشد. بدین منظور جهت پیکره بندی ساختار مدل ریاضی از تکنیک هایی نظیر شبیه سازی، طراحی آزمایشات و رویه سطح پاسخ و جهت حل آن از الگوریتم های فرا ابتکاری ژنتیک مرتب سازی نامغلوب(NSGA-II) و ژنتیک رتبه بندی نامغلوب(NRGA) استفاده شده است. اعتبار مدل ریاضی چند هدفه و کاربرد متدولوژی پیشنهادی حل مدل، در یک مطالعه موردی بررسی گردیده است. درنهایت، عملکرد الگوریتم های به کارگرفته شده در تحقیق حاضر مورد ارزیابی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهد مدل ریاضی چند هدفه پیشنهادی جهت بهینه سازی خطوط تولید نامطمین معتبر بوده و توانایی دستیابی به نقاط بهینه (نزدیک به بهینه) در سایر مسایل مشابه با ابعاد بزرگ تر و پیچیدگی بیشتر را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: خطوط تولید نامطمئن، بهینه سازی چند هدفه، شبیه سازی، طراحی آزمایشات، متدولوژی سطح پاسخ
  • میلاد آقائی*، علیرضا جزینی صفحات 113-144

    این پژوهش ازنظر هدف کاربردی-توسعه ای و از نوع توصیفی- تحلیلی است. جامعه پژوهش عبارت است از مدیران و فرماندهان خبره نیروی انتظامی مرتبط با فرماندهی عملیاتی در حوزه پلیسی و اساتید خبره دانشگاهی لجستیک پلیس و مدیران خبره لجستیکی که دارای مدرک حداقل کارشناسی و حداقل 15 سال مدیریت در سطوح عالی پلیسی و آمادوپشتیبانی می باشند. ابزار گردآوری اطلاعات پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته با استفاده از نظرات 22 نفر از خبرگان جامعه موردبررسی به روش قضاوتی هدفمند است. روش تجزیه وتحلیل اطلاعات نیز روش تحلیل تماتیک است. یافته های حاصل از پژوهش در طراحی مدل حاکی از آن است که مدل لجستیک چابک و تاب آور پلیس دربرگیرنده 178 شاخص، 30 مولفه و 6 بعد اساسی ازجمله سازمان و مدیریت، فناوری، اقدامات لجستیکی، تامین و توزیع، قابلیت های چابکی و قابلیت های تاب آوری است. مدل لجستیک چابک و تاب آور در یک رویکرد یکپارچه که در این پژوهش موردنظر بوده است، دارای هم پوشانی هایی میان دو مفهوم چابکی و تاب آوری در یک نگاه مجزا است اما بر اساس مبانی نظری این دو رویکرد دارای زمینه های مشترکی هستند. درواقع چنانچه چابکی را پیش زمینه نظری ازنظر تقدم و تاخر تاریخی در نظر بگیریم، به نوعی تاب آوری اگرچه پس از مفهوم چابکی ارایه گردید، اما عملا رویکرد تاب آوری که بازگشتی به حالت اولیه و یا مطلوب تر از آن در نظر گرفته می شود، بدون توجه به عناصر چابکی امکان پذیر نیست. با توجه به ماهیت و حساسیت ماموریت سازمان های پلیسی، استفاده از رویکردهای توانمندساز لجستیک در جهت حرکت سریع و چابک و از طرف دیگر، بازیابی لجستیک در شرایط بحران و در صورت بروز اختلال و شکست، از مهم ترین ارکان کلیدی در مدیریت لجستیک سازمان های پلیسی است. ازاین رو، هدف از این پژوهش ارایه مدلی ترکیبی برای لجستیک چابک و تاب آور در سازمان های پلیسی است.

    کلیدواژگان: لجستیک چابک و تاب آور، سازمان های پلیسی، روش تحلیل تماتیک
  • فاطمه خانزادی، رضا رادفر*، نازنین پیله وری سلماسی صفحات 145-188

    امروزه متخصصان زنجیره تامین برای افزایش رقابت پذیری، اثربخشی و کاهش مشکلات در زنجیره تامین به دنبال توسعه یکپارچه مدل زنجیره تامین می باشند. ازاین رو همواره به دنبال شناسایی و توسعه این فرایند هستند تا بتوانند جنبه های بیشتری از زنجیره را پوشش دهند. افزودن شاخص های اثربخشی در کنار شاخص های مطرح لارج و به کارگیری مبانی سیستم دینامیک برای ارتقا عملکرد زنجیره تامین ازجمله نوآوری های این مطالعه می باشد. ابتدا با استفاده از ادبیات تحقیق و مطالعات، 12 سرفصل از شاخص ها به عنوان شاخص های لارج اثربخش انتخاب شد. سپس با روش دلفی فازی ارتباطات و میزان اهمیت هریک از این مولفه ها مشخص شد و بازهم متغیرهای پراهمیت تر جهت بررسی بیشتر مدل شدند. بر این اساس با استفاده از مفاهیم دستگاه های پویا حلقه های علی معلولی ترسیم شد. سپس برای بررسی کارکرد مدل، فرضیه های پویا با نظر افراد خبره تدوین گردید. در گام بعدی دیاگرام جریان مدل و همچنین آزمون های اعتبار سنجی مدل پیشنهادی صورت گرفت. نهایتا با بررسی خروجی های به دست آمده از سناریوهای پیشنهادی مشخص شد که اکثر متغیرها در حالت لارج اثربخش رفتار بهبودیافته ای دارند.

    کلیدواژگان: واژگان کلیدی: مدیریت زنجیره تامین لارج، شبیه سازی، بھینه سازی، پویایی سیستم
  • علی محمودی راد، علی طهماسبی نوترکی، صادق نیرومند* صفحات 189-232

    توجه به بازگرداندن محصولات به چرخه تولید نیاز استفاده از زنجیره تامین حلقه بسته را بالا برده و همچنین اثرات زیست محیطی ناشی از فعالیت های صنعتی و پیشرفت صنایع، احساس نیاز و علاقه مندی پژوهشگران را به طراحی زنجیره تامین پایدار با توجه به مسایل اقتصادی، زیست محیطی و مسایل اجتماعی بیش از پیش به خود جلب کرده است. بدین منظور، این مقاله یک مدل برنامه ریزی ریاضی فازی عدد صحیح چند هدفه برای طراحی یک زنجیره تامین حلقه بسته پایدار تحت شرایط عدم قطعیت ارایه می کند. مدل ارایه شده سعی می کند تا میزان سود و همچنین تاثیرات اجتماعی را بیشینه و میزان ورود گازهای آلاینده به محیط را کمینه کند. همچنین از آنجایی که علاوه بر عدم قطعیت، شک و تردید نیز تصمیم گیرنده را دچار چالش می کند، برای تعیین مقادیر پارامترها، از اعداد فازی ذوزنقه ای شهودی استفاده شده است. برای قطعی سازی توابع هدف و محدودیت های مدل به ترتیب از روش امید ریاضی و اندازه اعتبار شهودی توسعه داده شده است. سرانجام برای حل مساله چند هدفه قطعی بدست آمده، از روش برنامه ریزی فازی تعاملی استفاده شده است. به منظور کارایی و اعتبار سنجی مدل و روش حل پیشنهادی، سه مثال عددی در ابعاد مختلف طراحی و حل شده است.

    کلیدواژگان: طراحی شبکه زنجیره تامین حلقه بسته، اعداد فازی شهودی ذوزنقه ای، برنامه ریزی ریاضی فازی تعاملی، مساله چند هدفه
  • محبوبه گلستانی زاده*، اکبر اعتباریان، امیررضا نقش، رضا ابراهیم زاده صفحات 233-279

    هدف از انجام این پژوهش ارایه مدل سنجش سطح بلوغ هوش تجاری در کسب و کارهای الکترونیکی برای شرکت های ارایه دهنده خدمات ‏اینترنتی است که به روش کیفی مبتنی بر رویکرد پدیدارشناسی انجام شده است. تعداد مشارکت کنندگان در این پژوهش 10 نفر از ‏متخصصین، خبرگان و مدیران کسب و کارهای الکترونیکی که در حوزه ارایه خدمات اینترنت فعالیت داشته اند، می باشد که با استفاده از روش ‏تمایز حداکثری انتخاب شدند. اطلاعات از طریق مصاحبه های عمیق و نیمه ساخت یافته جمع آوری و با استفاده از روش کلایزی مورد تجزیه و ‏تحلیل قرار گرفت. یافته ها توسط تکنیک دلفی در 5 سطح از بلوغ هوش تجاری (سطح1: بلوغ ابتدایی، سطح 2: بلوغ تکرار پذیر، سطح 3: بلوغ ‏تعریف شده، سطح 4: بلوغ مدیریت شده، سطح 5: بلوغ بهینه شده) طبقه بندی شد. سپس مدلی شامل 33 بعد و 232 شاخص تایید شده در ادبیات ‏موضوعی پژوهش طراحی شد که در آن ابعاد و شاخص ها طبق نظر پژوهشگر و تایید خبرگان در سطوح پنج گانه بلوغ هوش تجاری توزیع ‏شدند و در نهایت با استفاده از تحلیل عامل تاییدی در نرم افزار SmartPLS مدل تایید شد. ‏

    کلیدواژگان: بلوغ، شرکت های ارائه دهنده خدمات اینترنتی، کسب وکار الکترونیکی، هوش تجاری
|
  • Mansureh Mohammadi, Mohammad Reza Gholamian * Pages 1-34

    This paper focuses on supply chain coordination under a revenue sharing contract. Demand plays a crucial role in modeling inventory systems, particularly in the retail industry where products need to be brought in and taken out of retail stores within specified timeframes. The question addressed is how to allocate shelf space effectively. Optimal shelf space allocation in retail significantly impacts product sales and profitability. The research demonstrates that by considering factors such as price, allocated shelf space, product brand image, and advertising, a new demand function can be developed. The study explores decentralized, centralized, and coordinated structures using a Stackelberg game model. The findings show that a revenue sharing contract leads to a win-win outcome in the supply chain. Additionally, a numerical example is provided to illustrate the model, and sensitivity analysis is performed on key parameters. The results highlight the significant impact of price elasticity on demand, emphasizing the need to pay close attention to this parameter in real-world applications.

    Keywords: Stackelberg Game, Shelf Space, Revenue Sharing Contract, Pricing, Supply chain coordination
  • Mina Kazemian, Mohamad Ali Afshar Kazemi *, Kiamars Fathi Hafshejani, MohammadReza Motadel Pages 35-66

    One of the challenges faced by the steel industry is supply chain management. Based on this, inthe present research, based on the three scenarios of non-cooperation and simultaneousmovement (Cournot), non-cooperation and sequential movement (Stackelberg) and cooperativebehavior (collusion) will be discussed in the steel supply chain.The research method is applied in terms of purpose. The research period is seasonal data from2011 to 2020 and the software used MATLAB softwareIn this paper, a hybrid model based on artificial neural networks and game theory was presentedto help steel industry activists in determining the price level and optimal production. To predictsteel prices, three Bayesian neural networks, support vectors and cross-emission anti-emissionwere used. The results indicate that the cross-emission model of Grossberg is more accurate inpredicting steel prices. Also, the results show that by moving from the Cournot game to theStackelberg game and from the Stackelberg game to the Collusion game In the supply chain, itwill increase the price in the steel industry by 6 dollars per ton and the amount of product supplywill be in the range of 1500 to 4000 tons In other words, with the increase in the level ofcollusion in the steel market, more products have been offered in the market and at the sametime, the price level of the product will also increase, which will reduce the welfare of steelconsumers in the market.

    Keywords: optimal price, Neural Network, Game Theory, Cooperative Games, Non- Cooperative Games, Steel Industry
  • Maedeh Mosayeb Motlagh *, Parham Azimi, Maghsoud Amiri Pages 67-112

    This paper investigates unreliable multi-product assembly lines with mixed (serial-parallel) layout model in which machines failures and repairing probabilities are considered. The aim of this study is to develop a multi-objective mathematical model consisting the maximization of the throughput rate of the system and the minimization of the total cost of reducing mean processing times and the total buffer capacities with respect to the optimal values of the mean processing time of each product in each workstation and the buffer capacity between workstations. For this purpose, in order to configure the structure of the mathematical model, Simulation, Design of Experiments and Response Surface Methodology are used and to solve it, the meta-heuristic algorithms including Non-Dominated Sorting Genetic Algorithm II (NSGA-II) and Non-Dominated Ranked Genetic Algorithm (NRGA) are implemented. The validity of the multi-objective mathematical model and the application of the proposed methodology for solving the model is examined on a case study. Finally, the performance of the algorithms used in this study is evaluated. The results show that the proposed multi-objective mathematical model is valid for optimizing unreliable production lines and has the ability to achieve optimal (near optimal) solutions in other similar problems with larger scale and more complexity.

    Keywords: Unreliable Assembly lines, Multi-Objective Optimization, Simulation, Design of Experiments, Response Surface Methodology
  • Milad Aghaee *, Alireza Jazini Pages 113-144

    Today, the geographical distribution of crime, particularly in Tehran, is so unpredictable that accurately predicting its location and timing has become impossible. Consequently, the utilization of proactive and retrospective models has become essential for the prevention police, ensuring their ability to maintain maximum proactive and reactive operational power. In this context, logistics serves as a pivotal element supporting police missions and operations, thereby playing a significant role in enhancing the overall performance of the preventive police and establishing sustainable security. Given the nature and sensitivity of the prevention police mission, it is inevitable to encounter insecure factors that frequently manifest as sudden and unexpected disruptions. These disruptions can range from natural disasters, fires, and cyberattacks to economic shocks, illegal gatherings, violent crimes, and drug-related incidents. Consequently, there is a pressing need for the preventive police logistics system to embrace novel approaches and strategies in order to effectively adapt to the dynamic and varied nature of the police mission environment. Due to the nature and sensitivity of police organizations' missions, the utilization of logistics-based approaches that facilitate fast and agile movement, as well as logistics recovery during crises and disruptions, is crucial for effective logistics management in these organizations. Therefore, the objective of this research is to propose a hybrid model for agile and resilient logistics in police organizations.

    Keywords: Agile logistics, Resiliente logistic, Logistics performance, Prevention police
  • Fateme Khanzadi, Reza Radfar *, Nazanini Pilevari Salmasi Pages 145-188

    Nowdays, supply chain specialists are looking for the integrated development of the supply chain model in order to increase the competitiveness, effectiveness and reduce the problems in the supply chain. They always seek to identify and develop this process so that they can cover more aspects of the chain. Adding effectiveness indicators along with LARG indicators and using the basics of the dynamic system to improve the efficiency of the supply chain is one of the innovations of this study. At first, by using research literature and studies, 12 headings of indicators were selected as LARG-E indicators. Then, with the Fuzzy Delphi method, the relationships and importance of each of these components were determined, and more important variables were modeled for further investigation. With using the concepts of dynamic systems, causal loops were drawn. Then, to check the function of the model, dynamic hypotheses were developed with the opinion of experts. In the next step, the flow diagram of the model and also the validation tests of the proposed model were done. Finally, by examining the outputs obtained from the proposed scenarios, it was found that most of variables have better behavior in LARG-E approach.

    Keywords: LARG supply chain management, Simulation, Optimization, System Dynamics
  • Ali Mahmoodirad, Ali Tahmasebi Notareki, Sadegh Niroomand * Pages 189-232

    The closed-loop supply chain is used in practice for several reasons. Firstly, returning products to the production cycle is important for its operation. Secondly, sustainability in the supply chain is a topic of interest for researchers, as the environmental impacts of industries are significant. In this paper, a multi-objective integer fuzzy mathematical programming model is presented to design a sustainable closed-loop supply chain under uncertain conditions. The proposed model aims to maximize profit and social impacts, while minimizing gas emissions into the environment. Since decision makers face uncertainty and doubt, trapezoidal intuitionistic fuzzy numbers are employed to determine the parameter values in the model. To convert the objective functions and model constraints into crisp forms, the expected value and the intuitionistic credibility measure are developed for the objectives and constraints, respectively. Finally, an interactive fuzzy programming approach is utilized to solve the crisp multi-objective problem. Three numerical examples are designed and solved to validate the model and assess the efficiency of the proposed solution method.

    Keywords: Closed loop supply chain network design, Trapezoidal intuitionistic fuzzy numbers, Interactive fuzzy mathematical programming, Multi-objective problem
  • Mahboobeh Golestanizadeh *, Akbar Eetebarian, Amirreza Naghsh, Reza Ebrahim Zadeh Pages 233-279

    This study aims to design a model for measuring the level of maturity of business intelligence in electronic businesses, specifically for Internet Service Provider (ISP) companies. The study adopts a qualitative approach based on the phenomenological approach. A total of 10 specialists, experts, and managers from electronic businesses involved in providing Internet services are selected as participants using the maximal differentiation method. Data are collected through in-depth and semi-structured interviews and analyzed using Colaizzi's method. The findings are classified into five levels of business intelligence maturity (Level 1: Primary maturity, Level 2: Repeatable maturity, Level 3: Defined maturity, Level 4: Managed maturity, Level 5: Optimized maturity) using the Delphi technique. Subsequently, a model consisting of 33 dimensions and 232 indicators is designed based on the relevant literature and the researcher's viewpoint, with confirmation from experts. Finally, the model is validated using confirmatory factor analysis in Smart PLS software.

    Keywords: Maturity, Internet Service Provider Companies, Electronic Business, Business Intelligence