فهرست مطالب

اقتصاد و تجارت نوین - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1402)

نشریه اقتصاد و تجارت نوین
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 58، بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/02/05
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ابراهیم التجائی*، ناهید حیدری، محمدعلی ابوترابی صفحات 3-27

    این پژوهش به بررسی اثرگذاری «توسعه مالی» بر رابطه «سرمایه انسانی و رشد اقتصادی» در منتخبی از کشورهای در حال توسعه و توسعه‏ یافته طی سال های 1980 تا 2016 می پردازد. پرسش اساسی این است که آیا توسعه مالی می تواند اثرگذاری سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی را تضعیف/تقویت کند؟ بدین منظور، برآورد مدل در دو مرحله انجام شده است. در مرحله نخست، با استفاده از روش رگرسیون غلتان، اثر سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی برآورد شده است. در مرحله دوم، با استفاده از رهیافت داده‏ های پانل، ضرایب سرمایه انسانی استخراج شده از رگرسیون غلتان، در دو گروه مجزا از کشورهای در حال توسعه و توسعه‏ یافته، بر روی شاخص چندبعدی توسعه مالی دو گروه کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته برازش شده است. این شاخص چندبعدی، به‏ صورت میانگین وزنی هفت شاخص توسعه مالی با روش تحلیل مولفه‏ های اصلی محاسبه می ‏شود. یافته ها نشان می دهد که افزایش سرمایه انسانی غالبا سبب تقویت رشد اقتصادی می شود و علاوه بر آن، با افزایش توسعه مالی اثرگذاری سرمایه انسانی بر رشد اقتصادی نیز افزایش می یابد؛ که این افزایش در کشورهای در حال توسعه بیشتر از کشورهای توسعه ‏یافته است. این یافته ‏ها دلالت بر آن دارند که دستیابی به نرخ‏ های رشد بالاتر (به‏ ویژه در کشورهای در حال توسعه) در گرو ترکیب بهینه سطوح به اندازه کافی بالایی از سرمایه انسانی و توسعه مالی است.

    کلیدواژگان: رگرسیون غلتان، توسعه مالی، سرمایه انسانی، رشد اقتصادی، داده های پانل
  • سحر توحیدی، امیرحسین مزینی*، حسن حیدری صفحات 31-65

    در دهه‏های اخیر با توجه به افزایش استرس‏ در بازارهای مالی و تاثیر آن بر رشد اقتصادی، نیاز به پیدا کردن مدل‏ها و شاخص‏های بهتر برای رویارویی با حوادث بحران‏زا و کاهش اثرات آن احساس می‏شود. این پژوهش، به دنبال پاسخ به این پرسش است که اثر استرس کل سیستم مالی و زیربخش اصلی آن در اقتصاد ایران (سیستم بانکی، بازار بورس اوراق بهادار و بازار ارز) بر رشد اقتصادی چگونه است؟ برای این منظور از داده‏های فصلی سری زمانی (1)1370 تا (4)1395 از بخش بانکی و بازارهای سهام و ارز استفاده شده است. برای ساخت یک شاخص چندبعدی استرس مالی «در داخل» و «در میان» هر بخش/بازار به ترتیب از روش تجزیه‏ی مولفه‏های اصلی و وزن‏دهی اعتباری بهره گرفته‏ شده است. با استفاده از مدل خودبازگشت میانگین متحرک (ARMA) و رهیافت خودبازگشت با وقفه‏های توزیعی (ARDL) وقفه‏های بهینه‏ی مورد نیاز برآورد و با استفاده از رهیافت خودبازگشت واریانس ناهمسان شرطی عمومیت‏یافته نمایی (EGARCH)، واریانس شرطی شاخص‏های مورد نظر که معرف فراریت شاخص‏هاست محاسبه گردید. سپس با استفاده از مدل مارکوف-سوییچینگ، به ارزیابی تاثیر استرس مالی بر رشد اقتصادی ایران پرداخته شده است. نتایج حاکی از آن ات که با وجود دوره‏های استرس مالی در ایران، تاثیر آن بر رشد اقتصادی بسیار ناچیز و در بیشتر مواقع بی‏معنی بوده است.

    کلیدواژگان: استرس مالی، رشد اقتصادی، رهیافت مارکوف-سوئیچینگ، ریسک سیستمی
  • ابوالفضل شاه آبادی*، محمدرضا سلیمانی، رقیه پوران صفحات 69-89

    تاثیر کارآفرینی بر نابرابری درآمد در کشورهای منتخبچکیده نابرابری درآمد از موضوعات مهم اقتصادی - اجتماعی است که بررسی عوامل موثر بر آن در مباحث اقتصاد توسعه از اهمیت زیادی برخوردار است. در این راستا، تحقیق حاضر سعی نموده است تاثیر کارآفرینی بر نابرابری درآمد در دو گروه از کشورهای منتخب درحال توسعه و توسعه یافته را طی دوره 2019 - 2009 بررسی نماید. به منظور حصول به نتایج دقیق تر، شاخص کارآفرینی به دو گروه ضرورت گرا و کارآفرینی فرصت گرا تفکیک و در مدل منظور شده است. برای این منظور ، مدل تحقیق با رهیافت داده های تابلویی و به روش گشتاورهای تعمیم یافته به تفکیک دو گروه از کشورهای منتخب برآورد گردیده است. نتایج نشان داد کارآفرینی ضرورت گرا بر نابرابری درآمد در هر دو گروه از کشورهای منتخب تاثیر منفی و معنی داری دارد . اما، ضریب برآورد شده مربوط به آن در کشورهای درحال توسعه بزرگتر است. همچنین، کارآفرینی فرصت گرا بر نابرابری درآمد در هر دو گروه از کشورهای منتخب تاثیر مثبت و معنی داری دارد . اما، ضریب برآورد شده مربوط به آن در کشورهای توسعه یافته بزرگتر است . 

    کلیدواژگان: نابرابری درآمد، کارآفرینی ضرورت گرا و فرصت گرا، فلاکت اقتصادی، آموزش، توسعه مالی
  • امیر صادقی*، مهران خلج صفحات 93-120

    یکی از مقوله های مهم در سرمایه گذاری بخصوص در بورس اوراق بهادار، توجه به مساله مدیریت ریسک برای سرمایه گذاران خرد و کلان می باشد. از سنجه های کاربردی در محاسبه ریسک که هم افق زمانی و هم سطح اطمینان را در نظر می گیرد، ارزش در معرض خطر می باشد که طی دو دهه اخیر بسیار مورد توجه محققان و تحلیلگران ریسک واقع شده است. روش های گوناگونی اعم از پارامتریک، نیمه پارامتریک و ناپارامتریک برای محاسبه ارش در معرض خطر وجود دارد که بسته به نوع داده ها، از آنها بهره برده شده است. در این مقاله، با ترکیب تعمیم مدل خودرگرسیون ناهمگن یعنی مدل خودرگرسیون ناهمگن مرتبه چهارم و نظریه ارزش فرین به معرفی روشی نوین برای محاسبه ارزش در معرض خطر سهام حاضر در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته و با مقایسه با رویکردهای دیگر به بررسی مزایا و معایب روش معرفی شده خواهیم پرداخت. جامعه آماری این پژوهش، نمونه شرکت های فعالی است که از سال 1392 تا سال 1397 در بورس حضور داشته اند. بعلاوه، بازه زمانی 30 دقیقه ای بجای بازه زمانی روزانه به منظور بدست آوردن دقت بالاتر اختیار شده است. همچنین روش تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از نرم افزار MATLAB می باشد.

    کلیدواژگان: ریسک های مالی، ارزش در معرض خطر، مدل خودرگرسیون ناهمگن مرتبه چهارم، نظریه ارزش فرین
  • حسین صمصامی، زینب اروجی، سحر دشتبان فاروجی* صفحات 123-146

    به منظور بررسی اثر کاهش ارزش پول ملی بر خالص صادرات اقتصاد ایران از روش حداقل مربعات دو مرحله ای و لحاظ شرایط خاص ایران در معادله شرط مارشال لرنر تعمیم یافته استفاده شد. نتایج حاصله نشان می دهد که شرط مارشال لرنر ساده به سبب فروض آن برای بررسی اثرات تغییر نرخ ارز بر تراز تجاری کشور مناسب نیست. این شرط تنها به طرف تقاضای صادرات و واردات توجه دارد و به علت آنکه حدود 85 درصد واردات ایران شامل کالاهای واسطه ای و سرمایه ای است، اثر نرخ ارز به طور مستقیم هزینه تولید را تحت تاثیر قرار می-دهد که خود اثرات قابل توجهی بر قیمت و کشش کالاهای صادراتی دارد. بنابراین لازم است این شرط مطابق شرایط خاص اقتصاد ایران اصلاح شود. در این مقاله شرط مارشال لرنر تعمیم یافته در ایران برای دوره زمانی 1399-1360 محاسبه شده است. نتایج حاصله نشان می دهد این شرط برای اقتصاد ایران برقرار نمی باشد. بنابراین سیاست کاهش ارزش پول ملی اثر معنی داری بر بهبود تراز تجاری کشور ندارد و سیاست گذار اقتصادی باید راهکار های دیگری جهت افزایش صادارت در نظر بگیرد. برای حفظ تراز تجاری دوجانبه مطلوب، مقامات باید اقدامات پیشگیرانه و جانبی عرضه کنند. و راه حل جایگزین برای افزایش صادرات پیدا کنند. مثلا تنوع صادرات را برای بهبود عملکرد صادرات مد نظر قرار دهد.

    کلیدواژگان: صادرات، واردات، تراز پرداخت ها، شرط مارشال لرنر، نرخ ارز
  • حمید لعل خضری، ملیحه آشنا* صفحات 149-171

    بررسی پویایی تورم و نااطمینانی آن و نیز روابط بین تورم و متغیرهای مربوط به شرایط اقتصادی در تجزیه و تحلیل آثار سیاست های اقتصادی دارای اهمیت است. در فرآیند جهانی شدن و افزایش روابط اقتصادی، تجاری و سیاسی میان کشورها نقش متغیرهای جهانی به عنوان عاملی اثرگذار بر تورم مطرح می شود. در این مطالعه، رابطه عدم اطمینان اقتصاد جهانی با تورم و نااطمینانی تورم در ایران با استفاده از داده های ماهانه طی دوره زمانی فروردین 1376 تا مهر 1401 مورد بررسی قرار گرفته است. همبستگی متغیرهای ذکر شده با استفاده از الگوی همبستگی شرطی پویای گارچ (DCC-GARCH) بررسی شده است. بر اساس نتایج تحقیق، نااطمینانی اقتصاد جهانی رابطه معنی دار با تورم و نااطمینانی تورم در ایران دارد. همبستگی پویای شاخص نااطمینانی جهانی با تورم و نااطمینانی تورم در برخی دوره ها مثبت و برخی دوره ها منفی است. دلایل متعدد مانند کانال تقاضای کل، کانال عرضه کل، چسبندگی قیمت، و واکنش سیاست های بانک های مرکزی به تورم می تواند رفتار متفاوت همبستگی در دوره های زمانی را توضیح دهد. باتوجه به اینکه شاخص نااطمینانی اقتصاد جهانی می تواند تورم و سیاست های هدف گذاری تورمی را در ایران تحت تاثیر قرار دهد، سیاست گذاران باید به ساختار همبستگی میان تورم و متغیرهای اقتصاد کلان داخلی و جهانی از جمله تغییرات سیاست های اقتصادی در سطح جهانی توجه کنند.

    کلیدواژگان: تورم، نااطمینانی تورم، نااطمینانی سیاست اقتصادی، مدل همبستگی شرطی پویا، ایران
|
  • Ebrahim Eltejaei *, Nahid Heidari, Mohammad Ali Aboutorabi Pages 3-27

    This study examines the impact of financial development on the relationship between human capital and economic growth in selected developing and developed countries during 1980-2016. The fundamental question is whether financial development can strengthen/weaken the impact of human capital on economic growth? Model estimation is performed in two steps. First, the effect of human capital on economic growth has been estimated using the rolling regression method. In the second step, the human capital coefficients extracted from the rolling regression of the first step, have been regressed on the multidimensional index of financial development in two separate groups of developing and developed countries, using a panel data model. This multidimensional index is calculated as a weighted average of seven financial development indices using the principal component analysis method. The findings show that the increase in human capital mostly increases the economic growth, and besides that, the increase in financial development, strengthens the impact of human capital on economic growth. This strengthening is more in developing countries than in developed countries. These findings imply that achieving higher growth rates, especially in developing countries, depends on the optimal combination of sufficiently high levels of human capital and financial development.Keywords: Rolling regression, Financial development, Human capital, Economic growth, Panel data

    Keywords: Rolling Regression, Financial Development, human capital, Economic Growth, panel data
  • Sahar Tohidi, Amir H. Mozayani *, Hassan Heydari Pages 31-65

    In recent decades, due to the increase of stress in financial markets and its effect on economic growth, the need to find better models and indicators to deal with crisis events and reduce their effects is felt. This paper seeks to answer this question: What are the effects of the stress of the financial system and its main sub-sectors (banking system, stock market, and foreign exchange market) on economic growth in Iran? For this purpose, the quarterly data of the time-series 1370Q1 to 1395Q2 (1991Q2 to 2016Q3) from the banking sector and the stock and foreign exchange markets have been used. To construct a multi-lateral financial stress index "within" and "between" each sector/market, respectively, the method of Principal Component Analysis (PCA) and Credit Weighting (CW) has been used. Using the Auto-Regressive Moving Average (ARMA) and the Auto-Regressive Distributed Lags (ARDL) approach, the required optimal intervals were estimated and using the Exponential General Auto-Regressive Conditional Heteroskedastic (EGARCH) approach, the conditional variance of the desired indicators, which represents the volatility of the indicators, was calculated. Then, using the Markov-Switching approach, the impact of financial stress on Iran's economic growth has been evaluated. The results indicate that despite periods of financial stress in Iran, its effect on economic growth has been insignificant and meaningless in most cases.

    Keywords: Financial Stress, growth, Sectoral Economic, Markov-Switching Approach, Systemic Risk
  • Abolfazl Shahabadi *, Mohamad Reza Soleimani, Roghaye Pouran Pages 69-89

    The Effect of Entrepreneurship on Income Inequality in Selected CountriesAbstractIncome inequality is one of the important socio - economic issues that is very important in development economics the study of the factors affecting it. In this regard, the present study has tried to investigate the impact of entrepreneurship on income inequality in two groups of selected developing and developed countries during the period 2009 - 2019 . In order to achieve more accurate results, entrepreneurship is divided into necessity and opportunistic entrepreneurship groups in the model . For this purpose, the research model has been estimated by approaching panel data and Generalized Moment Method ( GMM ) separately for the two groups of selected countries . The results show that necessity-oriented entrepreneurship has a negative and significant effect on income inequality in both groups of selected countries . However, the estimated coefficient is higher in developing countries . Also, opportunistic entrepreneurship has a positive and significant effect on income inequality in both groups of selected countries. However, the estimated coefficient is higher in developed countries .

    Keywords: Income Inequality, Necessity-Driven & Opportunity-Driven Entrepreneurship, Education Misery Index, Financial Development
  • Amir Sadeghi *, Mehran Khalaj Pages 93-120

    One of the important categories in investing, especially in the stock market, is to pay attention to the issue of risk management for investors and companies. One of the most widely used measures in risk calculation, which includes both time horizon and confidence level, is the value at risk (VaR), which has been highly regarded by researchers and risk analysts over the past two decades. There are various methods, including parametric, semi-parametric and non-parametric, for calculating the risk arc, which can be used depending on the type of data. In this paper, by combining the generalization of Heterogeneous autoregressive model (HAR), ie Heterogeneous autoregressive quarticity model (HARQ) and extreme value theory, we introduce an efficient method for calculating the risk value of some stocks present in the Tehran Stock Exchange and compare the advantages and comparison with other approaches such as parametric and non-parametric. We will address the disadvantages of the introduced method. The statistical population of this research is an example of active companies that were present in the stock exchange from 1392 to 1397. It is noteworthy that the half-hour time frame has been adopted in order to achieve higher accuracy. It is also a method of data analysis using MATLAB software.

    Keywords: Financial Risks, Value at Risk, heterogeneous autoregressive quarticity (HARQ) model, extreme value theory (EVT)
  • Hossein Samsami, Zeinab Orooji, Sahar Dashtban Farooji * Pages 123-146

    In order to investigate the effect of the devaluation of the national currency on the net export of Iran's economy, the two-stage least squares method was used, considering Iran's special conditions, in the generalized Marshall Lerner conditional equation. The results show simple Marshall Lerner condition is not appropriate for examining the effects of exchange rate variation on the trade balance of the Iranian economy due to its assumptions. This condition, only, consider the demand for exports and imports. Since about 85% of Iran's imports include intermediate and capital goods, the effect of the exchange rate directly affects the cost of output and this has significant effects on the prices and elasticities of export goods. Therefore, it is necessary to amend this condition according to the specific conditions of the Iranian economy. In this paper, the extension Marshall Lerner condition in Iran for the period of 1981-2020 has been estimated. The results show that this condition is not met for Iran's economy. Therefore, the policy of devaluation of the national currency does not have a significant effect on the improvement of the country's trade balance, and the economic policy maker should consider other solutions to increase exports. The policy makers must find an alternative solution to increase exports. For example, consider export diversification to improve export performance.

    Keywords: Export, Import, Balance of Payments, Marshall Lerner Condition, Exchange Rate
  • Hamid Laal Khezri, Malihe Ashena * Pages 149-171

    Examining the dynamics of inflation and its uncertainty, as well as the relationship between inflation and measures of economic conditions are of vital importance for the analysis of economic policies. In the process of globalization and increasing relations between countries, the role of global variables is raised as a factor affecting inflation. In this study, the relationship between global economic policy uncertainty with inflation and inflation uncertainty in Iran has been investigated using monthly data during the April 1997 to September 2022. The correlation of the mentioned variables has been investigated using the dynamic conditional correlation GARCH model (DCC-GARCH). According to the research results, fluctuations in global economic policy have a significant relationship with inflation and inflation volatility. Dynamic conditional correlation of global uncertainty with inflation and inflation uncertainty is positive in some periods and negative in other periods. Numerous reasons such as aggregate demand channel, aggregate supply channel, price stickiness, and central bank policies' response to inflation can explain the different correlation behavior over time. Regarding the fact that global economic policy uncertainty can affect inflation and inflation targeting policies in Iran, and policymakers should pay attention to the structure of correlation between inflation and domestic and global macroeconomic.

    Keywords: Inflation, Inflation Uncertainty, Economic Policy Uncertainty, Dynamic Conditional Correlation Model, Iran