فهرست مطالب

فصلنامه خانواده پژوهی
پیاپی 73 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رسول عباسی، فاطمه جیریایی شراهی* صفحات 7-28
    هدف این مقاله بررسی تجربه زیسته دورکاری کارکنان متاهل دولتی در ایام شیوع ویروس کرونا، از منظر تعادل کار زندگی است. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ رویکرد، کیفی و پدیدارشناختی است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان زن و مرد متاهلی است که در ادارات دولتی شهر تهران و در ایام همه گیری و شیوع ویروس کرونا، تجربه دورکاری داشته اند. در این جامعه آماری، با به کارگیری تکنیک گلوله برفی، 14 نفر از کارکنان به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. شیوه گردآوری داده ها، مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بود و برای تجزیه وتحلیل داده ها از تکنیک تحلیل محتوای پدیدارشناختی به منظور فهم تجربه زیسته کارکنان استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که دورکاری در ایام همه گیری بیماری کووید 19 موجب کاهش تعارض کار زندگی و بهبود توازن میان کار و زندگی خانوادگی زنان و مردان کارمند متاهل شده است. پژوهش حاکی از آن است که کارمندان متاهل به پذیرش دورکاری تمایل دارند، اما نداشتن تجربه قبلی در این حوزه، وجود مشکلات در زیرساخت های دورکاری، ضعف فرهنگ دورکاری و به وجودآمدن هیجانات منفی ناشی از آن، باعث شد دورکاری به نحو مطلوب اجرا نشود. لذا تجربه کنونی دورکاری در ایام شیوع ویروس کرونا می تواند به عنوان یک تجربه مثبت و یک منبع دانش غنی، مدیران سازمان های دولتی را به بازنگری در موضوع اجبار همه کارکنان به حضور تمام وقت در محل کار و انعطاف پذیری در ساعات حضور در محل کار ترغیب کند.
    کلیدواژگان: دورکاری، خانواده، تعادل کار زندگی، ویروس کرونا، پدیدار شناختی
  • مینا فکوری اشکیکی، مسعود جان بزرگی*، فاطمه خرمیان صفحات 29-44
    رضایت زناشویی برای حفظ زندگی زوجین و بهزیستی آن ها، مهم است و عواملی که رضایت زناشویی را افزایش می دهد، مشهود است. هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی رضایت زناشویی بر اساس هماهنگی نگرش ها، آشنایی با نگرش های همسر و هماهنگی ارزش های زوجین است. پژوهش حاضر توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. 126 زوج از زوجین متاهل شهر تهران و کرج که به روش  نمونه گیری در دسترس انتخاب شده بودند، در این پژوهش شرکت کردند.  تمامی آزمودنی ها، پرسش نامه رضایت زناشویی انریچ (ENRICH)، پرسش نامه سازگاری زناشویی اسپانیر (DAS) و پرسش نامه ارزش های آلپورت (SOV) را تکمیل نمودند. یافته ها حاکی از آن است که بین هماهنگی نگرش ها، آشنایی با نگرش های همسر و هماهنگی ارزش های زوجین با رضایت زناشویی، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و این متغیرها قدرت پیش بینی رضایت زناشویی را دارد. مقدار ضریب همبستگی رضایت زناشویی زوجین با هماهنگی نگرش های زوجین، آشنایی با نگرش های همسر و هماهنگی ارزش های زوجین برابر 0.71 و واریانس مشترک آن ها برابر با 0.50 است که به معنای آن است که متغیرهای موردنظر 50 درصد رضایت زناشویی زوجین را پیش بینی می کنند؛ در این بین، هماهنگی نگرش های زوجین بیشترین نقش را در پیش بینی رضایت زناشویی دارد و پس از آن آشنایی با نگرش های همسر و در انتها هماهنگی ارزش های زوجین، می توانند رضایت زناشویی را پیش بینی کنند.
    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، هماهنگی بازخوردها، آشنایی با بازخوردهای همسر، هماهنگی ارزش های زوجین
  • مجید عزیزی، کبری حاجی علیزاده* صفحات 45-58
    رضایت زناشویی به عنوان یکی از شاخص های مهم و تعیین کننده در استحکام خانواده، وضعیتی است که در آن زن و شوهر در بیشتر مواقع احساس خوشبختی، رضایت از ازدواج و رضایت از همدیگر دارند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی نقش تعدیل کننده خودتمایزیافتگی در ارتباط بین سوءرفتار هیجانی و دلبستگی با رضایت زناشویی زوجین شهر بندرعباس بود. روش پژوهش توصیفی همبستگی و از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه زوجین شهر بندرعباس در سال 14001401 بودند که از بین آن ها 240 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزارهای جمع آوری اطلاعات شامل پرسش نامه تمایزیافتگی خود، اسکورن و فریدلندر (2003)، ترومای دوران کودکی، محمدخانی و همکاران (2003)، مقیاس دلبستگی بزرگ سالان، کالینز و رید (1990) و مقیاس رضایت زناشویی اولسون (1994) استفاده شد. تجزیه وتحلیل داده ها به روش رگرسیون سلسله مراتبی و با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 24 انجام شد. یافته ها نشان داد که خودتمایزیافتگی می تواند اثر ابعاد سوءرفتار هیجانی و سبک دلبستگی بر رضایت زناشویی را در سطح 01/0>p، به ترتیب با ضرایب رگرسیون 1424/0 و 370/0- تعدیل کند. بر اساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که خودتمایزیافتگی شدت اثرات سوءرفتار هیجانی و دلبستگی بر رضایت زناشویی را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: خودتمایزیافتگی، سوءرفتار هیجانی، دلبستگی، رضایت زناشویی
  • کلثوم غضنفری*، حسین بادامچی، پروین داوری صفحات 59-72
    در هر دو دیانت زردشتی و اسلام، خانواده گروهی اجتماعی به حساب می آمد و همین امر اقتضا می کرد مقامی آن را هدایت کند. این مسیولیت به پدر/شوهر محول شده بود و وی به عنوان سالار یا سرپرست خانواده محسوب می شد. بررسی مسیله فوق در دو دین زردشتی و اسلام نشان می دهد که وجوه مشترک چشمگیری بین دو دیانت یادشده در این زمینه وجود دارد. بر این اساس، مسیله اصلی پژوهش حاضر بررسی تطبیقی سالاری یا سرپرستی در دین زردشتی و اسلام است. نتایج حاصله از پژوهش نه تنها به تبیین و تحلیل موضوع سالاری یا سرپرستی در هرکدام از این دو دین خواهد انجامید، بلکه وجوه اشتراک و افتراق دو دین را نیز در این زمینه روشن خواهد کرد.
    کلیدواژگان: سالاری، سرپرستی، دین زردشتی، اسلام
  • زهرا علیزاده، سوران رجبی*، محمدکاظم نجفی صفحات 73-90

    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی بازی شهر عشق بر افزایش دانش جنسی، بهبود نگرش جنسی و سوءپندارهای جنسی در زوجین شهرستان اصفهان اجرا شد. این پژوهش از نوع کاربردی و نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون  پس آزمون با گروه گواه بود. در پژوهش حاضر، 20 زوج بر اساس ملاک های ورود و به شیوه نمونه گیری هدفمند، از جامعه آماری مذکور انتخاب شد و سپس به صورت تصادفی 10 زوج در گروه آزمایش و 10 زوج در گروه کنترل گمارده شدند و بازی شهر عشق (نجفی، 1395) به مدت هشت جلسه برای گروه آزمایش اجرا شد. سپس از پرسش نامه های دانش و نگرش جنسی و سوءپندارهای جنسی برای سنجش در پیش آزمون و پس آزمون استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان معناداری و اندازه اثر برای متغیرهای پژوهش، به ترتیب دانش جنسی 001/0 و 36، نگرش جنسی 066/0 و 8، سوءپندارهای جنسی 001/0 و 36 است. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می دهد بازی شهر عشق می تواند باعث افزایش دانش جنسی و اصلاح سوءپندارهای جنسی شود؛ اما بر اصلاح نگرش جنسی تاثیری ندارد. با توجه به اهمیت آموزش جنسی به زوجین به وسیله ابزارهای متنوع و جذاب، توصیه می شود از این بازی برای آموزش جنسی به زوجین استفاده شود.

    کلیدواژگان: بازی شهر عشق، سوء پندارهای جنسی، باورهای ناکارآمد جنسی، آگاهی جنسی، نگرش جنسی
  • فاطمه مدیری*، توفیق مبادری صفحات 91-106

    در این مقاله، با استفاده از روش تحلیل طبقه پنهان و نرم افزار Mplus به گونه شناسی روابط فرزندان بزرگ سال و والدین پرداخته ایم. جامعه آماری پیمایش، زنان و مردان هجده سال و بالاتر شهر تهران بودند که حداقل یک والد زنده داشتند و با والدین خود هم سکنا نبوده اند. ابزار به کارگرفته شده پرسش نامه بوده و به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای، نمونه 1000نفری از 30 حوزه شهر تهران انتخاب شده است. نتایج نشان داده: الگوی روابط فرزندان بزرگ سال با پدر و مادر تقریبا یکسان بوده و چهار گونه رابطه هماهنگ، عاطفی، اجباری، و ناسازگار شناسایی شده که متاثر از شرایط ساختاری بوده اند. روابط هماهنگ بیش از 50 درصد و روابط عاطفی بیش از 30 درصد را به خود اختصاص داده اند. روابط اجباری در سطح پایین و در مادران بیش از پدران (5/5 در برابر 5/3) بوده و روابط ناسازگار نیز در سطح پایین و در پدران بیش از مادران بوده است (6/8 در برابر 7/3). با افزایش فاصله جغرافیایی شانس قرارگرفتن در گونه های عاطفی و ناسازگار افزایش یافته است. روابط ناسازگار در افرادی که پدرانشان طلاق گرفته یا بدون همسر بوده اند، بیش از دیگر گونه ها گزارش شده است. کیفیت رابطه با والدین، در گونه هماهنگ و عاطفی، بالاتر از گونه اجباری و به ویژه گونه ناسازگار بوده است. به طور کلی می توان گفت در روابط میان فرزندان بزرگ سال و والدین در شهر تهران، همبستگی نسلی غالب بوده و تضاد نسلی شایع نیست.

    کلیدواژگان: همبستگی نسلی، تضاد با والدین، تحلیل طبقه پنهان، Mplus، گونه شناسی
  • داود جلالوند، کورش گودرزی*، جواد کریمی، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 107-124
    هدف این پژوهش تعیین اثربخشی زوج درمانی رفتاری تلفیقی و زوج درمانی گاتمن بر کیفیت روابط زناشویی و صمیمیت زناشویی زوجین متعارض بود. در این پژوهش، از طرح آزمایشی تک موردی، از نوع خط پایه چندگانه ناهم زمان استفاده شد. جامعه آماری شامل زوج های مراجع کننده به مرکز مشاوره شمیم در سال 1399 بود. نمونه شامل شش زوج بودند که با روش نمونه گیری غیرتصادفی در دسترس انتخاب شدند و با توجه به نتایج پرسش نامه کیفیت روابط زناشویی (فلچر و همکاران، 2000)، جزء زوج های متعارض قرار گرفتند. آن ها به صورت تصادفی در دو گروه دسته بندی شدند. مشارکت کنندگان به پرسش نامه های صمیمیت زناشویی (السون، 1981) و کیفیت روابط زناشویی در مراحل پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری پاسخ دادند. سپس، با استفاده از پروتکل های درمانی گاتمن (گاتمن، 1397) و رفتاری تلفیقی (پورسردار، 1398)، در دو تا چهار مرحله خط پایه، مداخله 14 و 16جلسه ای و پیگیری دوماهه اجرا گردید. داده ها به روش ترسیم دیداری، شاخص تغییر پایا و درصد بهبودی تجزیه وتحلیل گردید. یافته ها نشان داد اثربخشی روش گاتمن در مقایسه با روش رفتاری  تلفیقی، از نظر اندازه تغییر، کلیت و ثبات، فراگیری و پایداری بیشتری داشته و تراز بهبودی زوج های متعارض در گروه گاتمن و رفتاری   تلفیقی در مراحل پس از درمان و پیگیری، در متغیرهای کیفیت رابطه زناشویی به ترتیب 53/49 و 68/43 و در صمیمیت زناشویی 65/39 و 56/38 بوده است.
    کلیدواژگان: زوج درمانی رفتاری تلفیقی، صمیمیت زناشویی، کیفیت روابط زناشویی، گاتمن
  • امیر حمزه خراسانی*، محدثه متینی نسب، اسماعیل ترابی صفحات 125-145
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت نگر و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر انعطاف پذیری شناختی، تحمل پریشانی و توانمندی های منش زنان مطلقه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل همه زنان مطلقه شهر دامغان در سال 1399 بودند که از میان آنان 45 نفر انتخاب شدند و به طور تصادفی در یک گروه کنترل و دو گروه آزمایش (تعداد هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. برای جمع آوری اطلاعات از مقیاس تحمل پریشانی، پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی، توانمندی های منش، پروتکل درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد و پروتکل روان درمانی مثبت نگر استفاده شد. جهت تجزیه وتحلیل داده ها، از آزمون تحلیل کوواریانس استفاده گردید. نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد گروه روان درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت به گروه روان درمانی مثبت نگر در تمام مولفه های انعطاف پذیری شناختی، به طور معنی داری نمرات بالاتری کسب کردند (01/0>P). همچنین نتایج آزمون تحلیل کوواریانس نشان داد گروه روان درمانی مثبت نگر نسبت به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در متغیرهای تحمل پریشانی و توانمندی های منش به طور معنی داری نمرات بالاتری کسب کردند (01/0 >P). با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان گفت روش های روان درمانی مثبت گرا و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، نقش مهمی در ارتقای سلامت روان زنان مطلقه دارند.
    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت نگر، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، انعطاف پذیری شناختی، تحمل پریشانی، توانمندی های منش
  • امید عیسی نژاد*، شیرین نقیب الساداتی صفحات 147-166

    هدف پژوهش حاضر بررسی مقدماتی ویژگی های روان سنجی پرسش نامه سوءاستفاده روان شناختی از همسر، در میان زنان آسیب دیده ایرانی بود. روش پژوهش توصیفی همبستگی بود و نمونه شامل 342 نفر از زنان آسیب دیده بودند که به روش در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه های مقیاس سوءاستفاده روان شناختی از همسر (EAPA-P) و مقیاس تاکتیک های حل تعارض (CTS-2) را تکمیل نمودند. نتایج پایایی برای خرده مقیاس راهبرد های مستقیم و راهبرد های غیرمستقیم، با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، 91/0 و 90/0 به دست آمد. به عنوان نشانگر یا شاخص روایی، همبستگی عامل های مقیاس سوءاستفاده روان شناختی از همسر (EAPA-P)، با خرده مقیاس خشونت روانی و جسمانی، مقیاس تاکتیک های حل تعارض (CTS-2) مثبت و معنادار به دست آمده است (01/0 <p). همچنین همبستگی عامل های مقیاس سوءاستفاده روان شناختی از همسر (EAPA-P) با خرده مقیاس مذاکره، منفی به دست آمده است (05/0 <p). شاخص نیکویی برازش 90/0، برازش تطبیقی 95/0 و ریشه دوم میانگین مربعات خطای برآورد 067/0 به دست آمد که نشان می دهد، مدل دوعاملی پرسش نامه با داده ها برازش دارد و مدل تاییدشده است؛ در مجموع، می توان گفت که این پرسش نامه ویژگی های یک آزمون روا و پایا را دارد که می توان در موقعیت های پژوهشی و مشاوره ای از آن استفاده کرد.

    کلیدواژگان: سوءاستفاده روان شناختی، ساختار عاملی، روایی سازه، پایایی
  • معصومه پیرحیاتی، محمد روشن صفحات 167-187

    کودک موجودی است که قادر به حفظ و صیانت از خود نیست و در انجام امور خود ناتوان است. بنابراین برای حفظ مصالح عالیه او و تامین ضرورت ها نیازمند کسی است که امور او را به وجه احسن اداره نماید. «ولی» اگرچه دلسوزترین شخص نسبت به کودک است، اقدامات وی مقید به رعایت مصلحت شده است. با توجه به کارکرد اساسی مصلحت در حقوق کودک و در حضانت، این پرسش مطرح است که آیا مصالح عالیه کودک یک قاعده و یا یک اصل جامع بنیادین است؟ در استنباط، اجرا و قضا به عنوان یک اصل به آن می توانیم نگاه کنیم یا خیر؟ در متون فقهی، در ابواب «ولایت»، «وصایت»، «حجر» و «تجارت» درباره مصلحت کودک بحث شده، اما موضوع حضانت مغفول واقع شده است. در حقوق ایران، در قوانین مدنی مربوط به حمایت از خانواده و حمایت از اطفال و نوجوانان، به این اصل اشاره شده است. در این پژوهش، دلایل و مستندات ناظر به «اصل مصلحت در حضانت کودک» از منابع معتبر اسلامی استخراج شد تا به عنوان راهکاری در فهم موارد سکوت در حقوق موضوعه مورد استفاده قرار گیرد. این امر با پشتوانه نظری رعایت «اصل مصلحت در حضانت کودک»، آثار آن در حقوق کنونی نمود پیدا می کند.

    کلیدواژگان: مصلحت کودک، حضانت، ادله اجتهادی
|
  • Rasoul Abbasi, Fatemeh Jiryaei Sharahi * Pages 7-28
    The purpose of this article is to investigate the lived experience of teleworking of married employees during the outbreak of Corona virus from the perspective of work-life balance. This research is applied in terms of purpose and qualitative and phenomenological in terms of approach. The statistical population includes married and male and female employees who have had teleworking experience in government offices in Tehran during the epidemic of coronavirus. In this statistical population, 14 employees were selected as a research sample using the snowball technique. The data collection method was in-depth semi-structured interview and for data analysis, phenomenological content analysis technique was used to understand the lived experience of employees. Findings showed that teleworking during the Covid19 epidemic reduced work-life conflict and improved the work-life balance for employees. The findings of the study indicate that male and female employees tend to accept teleworking, but the existence of infrastructure problems and the weakness of the teleworking culture and the resulting negative emotions have led to teleworking not being carried out properly. Therefore, the current experience of teleworking in the days of the Corona virus outbreak as a positive experience and a rich source of knowledge, can persuades the directors of public organizations to review the issue of forcing all employees to be full time at work and flexibility in working hours
    Keywords: Teleworking, Family, Work-life balance, Corona Virus, phenomenology
  • Mina Fakouri Ashkiki, Masoud Janbozorgi *, Fatemeh Khoramian Pages 29-44
    Marital satisfaction is important for maintaining the life of couples and their well-being, and identifying the factors that increase marital satisfaction is evident. The purpose of this study was to predict marital satisfaction based on the attitude similarity, attitude familiarity and values similarity of couples. The research design was a descriptive and correlational study. The statistical population of this study was all married couples in Tehran and Karaj. 126 couples were selected by voluntary and accessible method. All subjects completed the ENRICH Marital Satisfaction Scale Questionnaire (Enrich), Dynamic Adjustment Scale Inventory (DAS) and Study of Values Questionnaire (SOV).Findings indicate that there is a positive and significant relationship between coordination of feedback, familiarity with spouse's feedback and coordination of couples' values with marital satisfaction. These variables have the power to predict marital satisfaction. With the spouse's feedback and coordination, the couple's values are equal to 0.71 and their common variance is equal to 0.50, which means that the desired variables predict 50% of the couple's marital satisfaction. The results showed the importance of coordinating feedback, familiarity with the spouse's feedback and coordinating the couple's values on marital satisfaction, which can be considered in marriage counseling sessions.
    Keywords: marital satisfaction, Attitude Similarity, Attitude Familiarity, Values Similarity - couples
  • Majid Azizi, Kobra Hajializadeh * Pages 45-58
    Identity Marital satisfaction, as one of the important and determining indicators in the strength of the family, is a situation in which the husband and wife feel happy, satisfied with marriage and satisfied with each other most of the time. The purpose of this research is to investigate the moderating role of self-differentiation in the relationship. There was a correlation between emotional abuse and attachment with marital satisfaction of couples in Bandar Abbas city. The research method was descriptive-correlation and structural equation modeling. The statistical population included all the couples of Bandar Abbas city in 2022-2023, out of which 240 people were selected by available sampling method. Data collection tools include self-differentiation questionnaire, Skorn and Friedlander (2003), childhood trauma, Mohammadkhani et al. (2003), adult attachment scale, Collins and Reed (1990) and Olson's marital satisfaction scale (1994) were used. And data analysis was done using hierarchical regression method and SPSS software version 24. The findings showed that self-differentiation can moderate the effect of emotional misbehavior and infatuation style dimensions on marital satisfaction at the level of p < 0.01 with regression coefficients of 0.1424 and -0.370, respectively. Based on the findings of this research, it can be concluded that self-differentiation affects the intensity of the effects of emotional abuse and attachment on marital satisfaction.
    Keywords: self-differentiation, emotional abuse, attachment, marital satisfaction
  • Kolsoum Ghazanfari *, Hosein Badamchi, Parvin Davari Pages 59-72
    Family in both Zoroastrianism and Islam is a foundation of social life thus considering a position for guiding family became necessary; this responsibility was entrusted to the father or the husband and he was the master or guardian of the family. An examination of this issue in Zoroastrianism and Islam revealed many similarities between these two religions. Accordingly, the current study mainly aims to address a comparative study of sālārīh (guardianship) in Zoroastrianism and Islam. The research findings analyze the issue of sālārīh (guardianship) in each religion and identifies similarities and differences of this issue in these two religions as well
    Keywords: Sālārīh, guardianship, Zoroastrianism, Islam
  • Zahra Alizadeh, Sooran Rajabi *, MohammadKazem Najafi Pages 73-90

    The present study was conducted with the aim of determining the effectiveness of Shahreshgh game on improving sexual knowledge, improving sexual attitudes and sexual myths and couples in Isfahan city. This research was applied and semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. In the present study, 20 couples were selected based on the inclusion criteria and by purposive sampling from the aforementioned statistical population, and then 10 couples were randomly assigned to the experimental group and 10 couples to the control group, and the game ShahrEshgh (Najafi, 2015) was played for 8 sessions were conducted for the experimental group and questionnaires of sexual knowledge and attitudes and sexual misconceptions were used to measure in the pre-test and post-test.  The results showed that the significance level and effect size for the research variables were 0.001 and 36, respectively. Sexual attitude is 0.066 and 8, sexual misconceptions are 0.001 and 36. The results of this research show that the LoveCitygame can increase sexual knowledge and correct sexual misconceptions, but it has no effect on correcting sexual attitudes. Considering the importance of sex education couples through various and attractive tools, it is recommended to use this game for sex education couples.

    Keywords: : love city game, sexual myths, sexual dysfunctional beliefs, sexual awareness, sexual anxiety
  • Fateme Modiri *, Tofigh Mobaderi Pages 91-106

    In this article, we have studied the typology of adult children and parents using the latent class analysis method and Mplus software. The statistical population of this survey was men and women aged 18 and over in Tehran who had at least one living parent and noncoresident. The instrument used was a questionnaire and the sampling method is multi-stage cluster and has been selected a sample of 1000 people from 30 districts of Tehran. The results show that: The pattern of adult children's relationships with father and mother is almost the same and have been identified 4 types of Harmonious, Emotional, Obligatory and Discordant relationships that have been affected by structural conditions. Harmonious relationships have been more than 50% and emotional relationships more than 30%. Obligatory relationships were lower at mothers than fathers (5.5 vs. 3.5) and discordant relationships were lower at fathers than mothers (8.6 vs. 3.7). With increasing geographical distance, the chances of being in the emotional and discordant types have increased, and discordant relationships has been reported more in people whose fathers are divorced or without a spouse than in other types. The quality of the relationship with the parents, in a harmonious and emotional types, have been more than obligatiry and especially discordant. In general, it can be said that in the relations between adult children and parents in the city of Tehran, generational solidarity is dominant and generational conflict is not common

    Keywords: Generational solidarity, Conflict with parents, latent class analysis, Mplus, Typology
  • Davod Jalalvand, Kourosh Goodarzi *, Javad Karimi, Abolghasem Yaghoobi Pages 107-124
    The purpose of this research was the effectiveness of combined behavioral couple therapy and Gutman couple therapy on the quality of marital relationships and marital intimacy of conflicted couples. In this research, a single-case experimental design of the asynchronous multiple baseline type was used. The statistical population included couples who referred to the Shamim counseling center in 2019. The sample consisted of 6 couples who were selected by non-random sampling method and according to the results of marital relationship quality questionnaire (Fletcher et al., 2000), they were classified as conflicting couples and randomly divided into two alternative groups. became The participants answered questionnaires of marital intimacy (Elson, Shafer, 1981) and quality of marital relationship in pre-test, post-test and follow-up stages. which was implemented using Gutman's (Gutman, 2017) and integrated behavioral (Pour Sardar, 2018) protocols in two to four stages of baseline, 14 and 16-session intervention and two-month follow-up. The data were analyzed by visual drawing method, stable change index and recovery percentage. Findings It showed that the effectiveness of the Gutman method compared to the combined behavioral method in terms of the size of change, generality and stability, comprehensiveness and stability, and the level of recovery of conflicting couples in the Gutman and combined behavioral group The stages after treatment and follow-up in quality variables were marital relationship (49/53),(43/68),maritalintimacy (39/65),(38/56).
    Keywords: integrative behavioral couple therapy, marital intimacy, marital relationship quality, Guttman
  • Amihamzeh Khorasani *, Mohadeseh Mtini Nasab, Esmaeil Toraby Pages 125-145
    the present study aims to compare the effectiveness of positive psychotherapy and treatment based on acceptance and commitment on psychological flexibility, distress tolerance and abilities of divorced women. The statistical population of the present study included all divorced women in Damghan in 2021. Of these, 45 were selected and randomly assigned to a control group and two experimental groups. To collect information from the Distress Tolerance Scale, Cognitive Flexibility Questionnaire, Competencies; Acceptance and commitment treatment protocols and Positive psychotherapy protocol were used . Analysis of covariance was used to analyze the data. The results of analysis of covariance showed that the psychotherapy group based on acceptance and commitment compared to the positive psychotherapy group in all components of cognitive flexibility scored significantly higher (P <0.01). Also, the results of covariance analysis showed that the positive psychotherapy group scored significantly higher than the acceptance and commitment-based therapy in the variables of stress tolerance and character empowerment (P <0.01). According to the findings of the present study, it can be said that positivist psychotherapy methods and treatment based on acceptance and commitment, have an important role in promoting of mental health and flexibility of divorced women.
    Keywords: Positive psychotherapy, acceptance, commitment therapy, psychological flexibility, distress tolerance, Character strenght
  • Omid Isanejhad *, Shirin Naghibalsadate Pages 147-166

    The present study aims to examine the factor structure, validity, and reliability of the scale of Psychological Abuse in Intimate Partner Violence (EAPA-P) among Iranian women. The research method was descriptive correlation and the participants consisted of 342 injured women who were selected by available sampling. Participants completed Psychological Abuse in Intimate Partner Violence (EAPA-P) and Revised Conflict Tactics Scale (CTS-2). The results of reliability by Cronbach's alpha coefficient for the subscale of direct strategies of EAPA-P were reported and indirect strategies were 0.91 and 0.90 respectively. According to the validity index, the correlation of spousal abuse factors (EAPA-P) with the psychological and physical violence sub-category of (CTS-2) was positive and significant (P<0.01).  Also, the correlation of factors of (EAPA-P) with negative negotiation subscale has been obtained (P<0.05). Results of Goodness-0f-fit index 0/90, Comparative Fit Index 0/95 and Root Mean Squara Error of Approximation 0/067 which Showed that the two-factor model of the two forms fit with the data. In general, it can be stated that (EAPA-P) has the necessary properties of validity and reliability and can be employed in family research studies and consultation.

    Keywords: psychological abuse, factor structure, construct validity, Reliability
  • Masoomh Pirhayati, Mohammad Roushan Pages 167-187

    A child is a being who is not able to protect itself and is incapable of managing its own affairs.  Therefore, the child needs someone to manage his affairs in the best way in order to meet his major interests and provide the necessities of life. Father, or paternal grandfather as a,” compulsory guardian” or” special guardians” although considered the most sympathetic person towards the child, his actions are bound by expediency. Considering the basic function of expediency in children’s rights, this question is always raised whether “interests of the child” is a rule or a fundamental comprehensive principle in the matter of custody?  Do we look at it as a general rule or not? In Ja’fari jurisprudence texts, regarding guardianship, administration and business, although there is a lot of discussion about the interest of the child, the issue of custody has been neglected. However, in Iran’s legal system; the civil law, the family law refers to the issue of custody of children. In this research, the reasons and documents related to the “principle of expediency in child custody “from reliable Islamic sources were extracted and used to understand the cases of silence in the relevant laws, with the theoretical support of “the principle of expediency in child custody” and the effects of the principle of expediency manifested in the current rights.

    Keywords: Child Custody, Expediency Regarding