فهرست مطالب

نشریه پژوهش ملل
پیاپی 87 (اردیبهشت 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمد خراسانی*، سجاد شهسواری صفحات 7-26

    امروزه پیشرفت تکنولوژی و وسایل ارتباطات جمعی سبب گذر جامعه از سنتی به مدرن، از سادگی به پیچیدگی و از تک بعدی به چندبعدی شده است. مصادف با این تغییر و تحولات در جوامع جرایم و بزهکاری ها نیز متعدد، پیچیده، متنوع و گسترده شده اند که از جمله این نوع از جرایم می توان به جرایم ثبتی اشاره نمود. از این رو، مقاله حاضر تلاش دارد تا جرایم ثبتی را در سیاست جنایی دو کشور ایران و روسیه با تاکید بر جرم ثبتی جعل و کلاهبرداری مورد مطالعه قرار دهد. سوال مطرح شده در مقاله حاضر این است که سیاست جنایی ایران و روسیه در حوزه جرایم ثبتی چه رویکردی دارد و چه نقاط اشتراک یا افتراقی را می توان میان این دو کشور مشاهده کرد؟ یافته ها نشان می دهد که در سیاست جنایی روسیه دو اصل «اصل پیشگیری» از جرایم ثبتی و لحاظ نمودن موضوع «اصل دموکراتیک» بودن را در قوانین خود به نسبت ایران بیشتر گنجانده است، در حالیکه در سیاست جنایی ایران جنبه ذهنی و عنصر تقصیر در جرایم ثبتی و عدم توجه کمتر به ساختار جرم به نسبت ماهیت آن پررنگ تر است.

    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی، جرائم ثبتی، سیاست جنایی، ایران، روسیه
  • محمدمهدی سلیمانی، محمد ترابی * صفحات 27-49

    ناآرامی و اعتراضات و نحوه کنترل این پدیده، از جمله مسایلی است که در پی تغییرات سیاسی اجتماعی پس از جنگ تحمیلی در برخی نقاط کشور برای مسیولان جمهوری اسلامی اهمیت خاصی پیدا کرده و تلاش هایی از سوی حاکمیت برای تقویت سیستم های امنیتی و انتظامی بعنوان منابع کنترل اجتماعی صورت گرفته است. این اعتراضات موجی از نظریه پردازی را در رابطه با ماهیت، ریشه ها و پیامدهای موضوع بدنبال داشت. بسیاری از تحلیل گران به نقد و تحلیل این موضوع پرداخته و تعابیر متفاوتی بکار گرفته اند که حاکی از تفاسیر گوناگون و گاها متعارض است که با عناوینی همچون اغتشاش اجتماعی، جنبش اجتماعی، فتنه جدید و... در دست نقد و تحلیل است. بررسی ناآرامی های اخیر از منظر نظریه کنش ارتباطی هابرماس از آنجایی حایز اهمیت است که برخلاف نظریه های اثبات گرایی که با نگاه تبیینی به مسایل اجتماعی می پردازند و با رویکردی محافظه کارانه به دنبال نظم و ثبات هستند، در این نظریه انتقادی به کنش های فردی و گروهی با رویکردی اجتماعی توجه می شود. این مقاله با بهره مندی از روش توصیفی-تحلیلی و براساس گزارشات میدانی و مطالعه اسناد کتابخانه ای، با طرح این سوال که ناآرامی های پاییز 1401 در جمهوری اسلامی ایران براساس چه مولفه یا مولفه هایی قابل تبیین است؟ بدنبال آزمون فرضیه ای است که کاربست نظریه کنش ارتباطی را در تحلیل اعتراضات سیاسی و اجتماعی موثر می داند. همچنین فقدان و یا خلاء انجام پژوهشی در زمینه بررسی نظری علل حوادث از دیدگاه نظریه کنش ارتباطی هدف انجام پژوهش مزبور بوده است.

    کلیدواژگان: نظریه انتقادی، کنش ارتباطی، زیست جهان، سیستم، ناآرامی های پاییز 140
  • رضا بیرانوند، جعفر بیات * صفحات 51-70

    از جمله دعاوی و اختلافات خانوادگی که ممکن است بین زن و مرد بروز نماید، بحث ممنوع الخروج نمودن زن توسط شوهر می باشد. در چنین حالتی، زن دیگر نمی تواند به خارج از کشور مسافرت نماید. با این حال، برای اینکه مرد بتواند همسر خود را ممنوع الخروجی نماید، لازم است که شرایطی را مورد رعایت قرار داده و مدارکی را از پیش تهیه نماید. همچنین، پس از ممنوع الخروجی، این امکان هنوز برای زن باقیست که برای رفع این ممنوعیت اقدام نماید. به همین دلیل، اطلاع از جزییات موضوع ممنوع الخروج کردن زوجه، امری الزامی تلقی می گردد. باتوجه به مطالب مذکور، سوال مقاله به این صورت مطرح می گردد که در صورت پذیرش خروج از کشور زوجه توسط زوج در ضمن عقد نکاح می تواند رافع ممنوع الخروجی زوجه باشد؟ که به روش توصیفی –تحلیلی به بررسی این فرض می پردازد که به نظر می رسد چنانچه در میان شروط ضمن عقد خود اجازه خروج از کشور را درج کرده باشد، نیازی به دریافت برگه رضایت نبوده و وی می تواند بصورت مستقل، از کشور خارج گردد. یافته ها نشانگر آن است که در صورتی که مرد در میان شروط ضمن عقد، با خروج زوجه از کشور موافقت نموده باشد رافع ممنوع الخروجی زوجه خواهد شد.

    کلیدواژگان: عقد نکاح، ممنوع الخروجی، خروج از کشور، زوج، زوجه
  • رضا محمدی صفحات 71-95

    معرفی زنجیره های تامین هوشمند یکی از گام های اساسی و مهم درخصوص حوزه نفت، گاز و پتروشیمی در شرایط تحریمی کنونی است. از طرفی به دلیل پیچیدگی بالای مدیریت زنجیره تامین نفت و گاز و پراکندگی جغرافیایی بسیار بالای این حوزه و ویژگی های پیشرفته ای مانند مدیریت داده محور، اشتراک گذاری اطلاعات، حفظ محرمانگی و حریم خصوصی داده ها، امنیت سایبری، شفافیت، قراردادهای هوشمند، قابلیت رهگیری و ردیابی و قابلیت اطمینان شبکه که چابکی را در کل زنجیره تامین ارتقاء می دهد از اهمیت خاصی برخوردارند. هدف اصلی مقاله حاضر مطالعه تاثیرات، نحوه پیاده سازی و تاثیرات استقرار سیستم قراردادهای هوشمند به عملکرد حوزه نفت، گاز و پتروشیمی است. لذا تلاش گردیده است با مروری نظام مند به ابعاد، زوایا و تاثیرات این حوزه پرداخته شود. روش پژوهش مقاله پیش رو بصورت تجویزی بوده و نویسنده با انجام پژوهش های کتابخانه ای پیرامون چالش های سیاست گذاری انعقاد قراردادهای هوشمند در حوزه صنایع نفت، گاز و پتروشیمی سعی در تجویز پیاده سازی سازوکارهای انعقاد یکی از نوین ترین ابزارهای الکترونیکی کاربردی در این حوزه نموده است. یافته ها نشان می دهد که استفاده از قراردادهای هوشمند موجب کاهش بروکراسی های اداری فعلی، بهبود سرعت، دقت و کارایی عملکرد کل زنجیره تامین حوزه نفت و گاز گردیده و می تواند نقش موثر و بسزایی در مدیریت فعالیت های پیچیده این حوزه نماید. همچنین در راستای استقرار این سامانه ها برخی محدودیت های فنی، امنیتی و قانونی وجود دارد که می بایست با دقت بیشتری مورد بررسی قرار گرفته و سایر جنبه ها نیز این قراردادها منطبق با حقوق اساسی کشورمان مورد تدقیق و بررسی های بیشتری قرار گیرند.

    کلیدواژگان: قراردادهای هوشمند، بلاکچین، صنایع نفت و گاز و پتروشیمی، انقلاب صنعتی چهارم
  • رضا بیرانوند، اکرم نعمتی * صفحات 97-127

    هدف از مقاله حاضر مطالعه و بررسی چک و خسارت تاخیر تادیه چک با استفاده از روش تحلیلی - توصیفی و برمبنای مطالعه کتابخانه ای می باشد. روش گردآوری اطلاعات روش اسنادی و کتابخانه ای می باشد که از طریق فیش برداری از کتاب ها، مقالات، گزارش سمینار و اجلاس های بین المللی در ایران و خارج از کشور، سایت های مرتبط و... می باشد. بنابراین، سوال اصلی مقاله پیش رو این می باشد که قواعد کلی حاکم بر تاخیر تادیه چک در حقوق ایران چگونه است؟ در پاسخ بدین سوال باید بیان نمود که تاخیر تادیه چک تفاوت چندانی با خسارت تاخیر تادیه بطورکلی ندارد، بنابراین از همان قواعدی پیروی می کند که خسارت تاخیر تادیه بعنوان یک امر مدنی تابع آن است. براساس یافته ها، ماده (12) قانون صدور چک، به صادر کننده چک این اجازه را می دهد که در اثنای دادرسی کیفری و حتی پس از صدور حکم قطعی، اصل وجه چک و خسارت تاخیر تادیه آن را پرداخت کرده و یا با فراهم کردن موجبات پرداخت آنها، حسب مورد سبب موقوف شدن دادرسی یا موقوف شدن اجرای حکم شود. ظاهر ماده قانونی مذکور این تصویر را ایجاد می کند که برای موقوف شدن دادرسی کیفری یا موقوف شدن اجرای حکم قطعی، پرداخت خسارت تاخیر تادیه به همراه اصل وجه چک ضروری است، اعم از اینکه دارنده چک با رعایت مقررات آیین دادرسی مدنی خسارت تاخیر تادیه را مطالبه کرده یا نکرده باشد.

    کلیدواژگان: چک، تاخیر تادیه، خسارت، دادرسی کیفری، حکم قطعی
  • شادی حبیبی صفحات 129-144

    اصل حاکمیت اراده بعنوان یکی از اصول حاکم بر انعقاد قراردادهای بین المللی به این معنا است که قراردادها تابع قانونی است که مورد توافق طرفین قرارداد واقع می شود؛ این اصل در ماده (27) قانون داوری تجاری بین المللی ایران آمده و عینا ترجمه فارسی ماده (28) قانون نمونه آنسیترال است که منجر به طرح مسیله در مقاله پیش رو شده است: یعنی وجود دو قاعده حل تعارض متفاوت در ماده (968) قانون مدنی و ماده (27) قانون داوری؛ براساس ماده (968)، ایرانی های طرف قرارداد بین المللی اختیار تعیین قانون حاکم بر قرارداد را ندارند و مطابق دیگری (ماده 27) این اختیار را در حد وسیعی دارند. هدف مقاله نیز تحلیل این موضوع است که کدام یک از این دو قاعده حاکم است: نظریه قدیمی حکومت قانون محل انعقاد قرارداد و یا نظریه حکومت قانون حاکمیت اراده (قانون منتخب طرفین). همچنین قسمت اول ماده (968) که متضمن قاعده حکومت قانون محل انعقاد عقد بر آن است، امری می باشد یا تخییری. درنهایت، یافته ها نشان می دهد که راه حل تعارض، انتخاب نظریه اخیر (تخییری بودن حکومت قانون محل انعقاد عقد) است و به دلیل اینکه مقررات قانون مدنی در باب تعهدات ناشی از عقد بیع اساسا جنبه اختیاری داشته، قاعده تعارضی که تعهدات قراردادی را تابع قانون محل انعقاد عقد می داند منطقا باید یک قاعده اختیاری تلقی شود.

    کلیدواژگان: حاکمیت اراده، طرفین قرارداد، ماده (968) قانون مدنی، ماده (27) قانون داوری، تجارت بینالملل
  • رضا بیرانوند، فاطمه نجفی * صفحات 145-171

    شروط محدود کننده و عدم مسیولیت دو گروه از شرایطی هستند که از مسیولیت قراردادی می کاهند. شرط تحدید مسیولیت شرطی است که منجر به کاهش مسیولیت متعهد می گردد و شرط عدم مسیولیت، شرطی است که به موجب آن مسیولیت ناشی از عدم اجرای قرارداد یا تاخیر آن پیش از اینکه تخلف از قرارداد رخ دهد و خسارت پیدا شود، اسقاط و سلب می گردد. یکی از سوالاتی که درخصوص مسیولیت در اسناد تجاری مطرح می شود این است که آیا مسیولین یک سند تجاری می توانند ضمن امضای آن جهت صدور، قبول، انتقال و یا ضمانت، اسقاط و یا تحدید مسیولیت خود را در پرداخت آن، در متن سند، شرط کنند و در صورت وجود چنین شرطی، آیا شرط صحیح است یا باطل؟ فرض بر این است که چنانچه ماده (249) قانون تجارت را از قواعد آمره بدانیم شرط برخلاف آن صحیح نمی باشد، چنانچه این ماده را از جمله مواد تکمیلی بدانیم می توان برخلاف آن توافق نمود، ظاهرا ماده (249) از قواعد تکمیلی است؛ زیرا طبق قاعده کلی حقوقی و قواعد عمومی حقوقی خصوصی مواد مرتبط با بحث های مالی می تواند از قواعد تکمیلی تلقی شود و افراد برخلاف آن ماده با یکدیگر توافقاتی را داشته باشند که البته با این وصف با ملاحظه کنوانسیون های بین المللی از جمله ژنو و آنسیترال این نتیجه حاصل می گردد که چنانچه مسیول اصلی پرداخت سند تجاری حسن شرطی را درج نمایند این شرط باطل بوده و صحیح نیست زیرا منطقی نیست که مسیول اصلی تعهد به پرداخت دهد و درعین حال به موجب شروطی خود را از این تعهد معاف دارد.

    کلیدواژگان: شرط اسقاط مسئولیت، شرط تحدید مسئولیت، اسناد تجاری، چک، سفته، برات
  • امیرحسین مهدی مقدم*، شقایق جمشیدی عزیزآبادی، زهرا رهسپار صفحات 173-188

    مقاله حاضر به بررسی تاثیر تدریس مبتنی بر قصه گویی خلاق بر یادگیری فعال و کاهش اختلالات روانشناختی کودکان پرداخته است. انتخاب روش قصه گویی بین انواع روش های مختلف به دلایل مختلفی از جمله تاثیر بیشتر روش های غیرمستقیم بر یادگیری، همچنین قدمت تاریخی آن و موفق بودنش در آزمایش های طول زمان که باعث ماندگاری آن بعد از این میزان زمان شده است و نیز به دلیل پرورش قدرت تخیل و ابتکار و نوآوری و قرار گرفتن در دسته روش های درمانی اختلالات یا مشکلات رفتاری بخصوص کاربردی تر بودن در دوره کودکی بعنوان موضوع مورد مطالعه در این مقاله قرار گرفته است و از اهمیت بالایی برخوردار است. روش تحقیق در مقاله پیش رو مروری-کتابخانه ای می باشد و برای گردآوری مطالب آن از مقالات، کتاب ها و دیگر منابع معتبر و مرتبط با این موضوع استفاده شده است. نتایج حاصل نشان می دهد که استفاده به موقع و درست از قصه می تواند در یادگیری بیشتر کودک، افزایش خلاقیت و کاهش خصیصه کمرویی همچنین کاهش اختلالات یا مشکلات رفتاری همچون استرس و اضطراب، پرخاشگری و افسردگی شود.

    کلیدواژگان: قصه گویی خلاق، یادگیری فعال، اختالل روان شناختی، دانش آموزان
|
  • Mohammad Khorasani*, Sajjad Shahsawari Pages 7-26

    Today, the advancement of technology and means of mass communication has caused the transition of society from traditional to modern, from simplicity to complexity and from one-dimensional to multi-dimensional. Coinciding with these changes and transformations in society, crimes and delinquencies have also become numerous, complex, diverse and widespread, among which we can mention registered crimes. Therefore, this article tries to study registered crimes in the criminal policy of two countries, Iran and Russia, emphasizing the registered crime of forgery and fraud. The question raised in this article is, what is the approach of the criminal policy of Iran and Russia in the field of registered crimes and what points of commonality or difference can be observed between these two countries? The findings show that in the criminal policy of Russia, the two principles of "prevention of registered crimes" and the consideration of the "democratic principle" have been included in their laws more than in Iran, while in the criminal policy of Iran, the subjective aspect and the element Guilt in recorded crimes and lack of attention to the structure of the crime is more pronounced than its nature.

    Keywords: Comparative Study, Registered Crimes, Criminal Policy, Iran, Russia
  • *Mohammad M. Soleimani, Mohammad Torabi Pages 27-49

    Unrest and protests and how to control this phenomenon are among the issues that have become particularly important for the officials of the Islamic Republic following the social political changes after the imposition of war in some parts of the country and efforts by the government to strengthen the security and police systems. It has been used as a source of social control. These protests followed a wave of theorizing about the nature, roots and consequences of the issue. Many analysts have criticized and analyzed this issue and have used different interpretations that indicate various and sometimes conflicting interpretations, which are under criticism and analysis with titles such as social unrest, social movement, new sedition, etc. Is. Examining the recent unrest from the perspective of Habermas' theory of communicative action is important since unlike positivist theories that deal with social issues with an explanatory view and seek order and stability with a conservative approach, in this theory Criticism is paid to individual and group actions with a social approach. Using the descriptive-analytical method and based on field reports and the study of library documents, this article raises the question that the unrest in the fall of 1401 in the Islamic Republic of Iran can be explained based on what component or components? It seeks to test the hypothesis that the application of communicative action theory is effective in the analysis of political and social protests. Also, the lack or vacuum of conducting research in the field of theoretical investigation of the causes of accidents from the perspective of communication action theory has been the purpose of this research.

    Keywords: Critical Theory, Communicative Action, Life of the World, System, Unrest of Autumn 1401
  • *Reza Biranvand, Jafar Bayat Pages 51-70

    Among the lawsuits and family disputes that may arise between a man and a woman is the issue of a woman being forbidden to go out by her husband. In such a case, a woman can no longer travel abroad. However, in order for a man to ban his wife from leaving, it is necessary to meet conditions and prepare documents in advance. Also, after the exit ban, it is still possible for the woman to take action to remove this ban. For this reason, it is considered mandatory to know the details of the issue of banning the wife from going out. According to the above-mentioned content, the question of the article is raised as follows: if the husband accepts the wife's departure from the country during the marriage contract, can the wife be prohibited from leaving the country? which examines the assumption in a descriptive-analytical way that it seems that if he has included the permission to leave the country among the conditions of his contract, there is no need to receive a consent form and he can leave the country independently. come out The findings indicate that if the man has agreed to the wife's departure from the country among the conditions of the marriage, the ban on the wife's departure will be lifted.

    Keywords: Marriage Contract, Ban on Exit, Departure from the Country, Husband, Wife
  • Reza Mohammadi Pages 71-95

    Introducing smart supply chains is one of the basic and important steps in the field of oil, gas and petrochemicals in the current sanctions situation. On the other hand, due to the high complexity of oil and gas supply chain management and the very high geographical dispersion of this field and advanced features such as data-oriented management, information sharing, maintaining confidentiality and privacy of data, cyber security, transparency , smart contracts, tracking and tracing capabilities, and network reliability that promote agility in the entire supply chain are of particular importance. The main purpose of this article is to study the effects, the way of implementation and the effects of establishing the smart contracts system on the performance of the oil, gas and petrochemical fields. Therefore, it has been tried to deal with the dimensions, angles and effects of this field with a systematic review. The research method of the previous article is prescriptive and the author, by conducting library research on the policy challenges of concluding smart contracts in the field of oil, gas and petrochemical industries, tried to prescribe the implementation of the mechanisms of conclusion of one of the newest electronic tools. applied in this field. The findings show that the use of smart contracts has reduced the current administrative bureaucracies, improved the speed, accuracy and efficiency of the entire supply chain of the oil and gas field and can play an effective and significant role in managing the complex activities of this field. . Also, in line with the establishment of these systems, there are some technical, security and legal restrictions that should be examined more carefully and other aspects of these contracts in accordance with the constitutional rights of our country should be checked and examined more. be placed.

    Keywords: Smart Contracts, Blockchain, Oil, Gas, Petrochemical Industries, The Fourth Industrial Revolution
  • *Reza Biranvand, Akram Nemati Pages 97-127

    The purpose of this article is to study and examine checks and check payment delay damage using analytical-descriptive method and based on library study. The method of collecting information is a documentary and library method that is collected through books, articles, reports of seminars and international meetings in Iran and abroad, related websites, etc. be Therefore, the main question of the upcoming article is what are the general rules governing check payment delay in Iranian law? In response to this question, it should be stated that check payment delay is not much different from payment delay damage in general, therefore it follows the same rules that payment delay damage is subject to as a civil matter. According to the findings, Article (12) of the Check Issuance Law allows the issuer of the check to pay the principal amount of the check and the damages for the delay in its payment during criminal proceedings and even after the issuance of a final verdict. Providing the means to pay them, depending on the case, will cause the trial to be suspended or the execution of the judgment to be suspended. The appearance of the mentioned legal article creates the image that in order to suspend the criminal proceedings or to suspend the execution of the final judgment, it is necessary to pay the damages for the delay in payment along with the principal amount of the check, regardless of whether the holder of the check pays the damages for the delay in payment in compliance with the provisions of the Civil Procedure Code. has demanded or not.

    Keywords: Check, Late Payment, Damage, Criminal Proceedings, Final Judgment
  • Shadi Habibi Pages 129-144

    The principle of sovereignty of the will as one of the principles governing the conclusion of international contracts means that contracts are subject to the law that is agreed upon by the parties to the contract; This principle is found in Article (27) of Iran's International Commercial Arbitration Law, and it is the Persian translation of Article (28) of the UNCITRAL Model Law, which has led to the issue in the following article: that is, the existence of two different conflict resolution rules in Article (968). Civil Law and Article (27) of Arbitration Law; According to Article (968), Iranians who are parties to an international contract do not have the authority to determine the law governing the contract, and according to another (Article 27), they have this authority to a large extent. The aim of the article is to analyze which of these two rules is the governing rule: the old theory of the rule of the law of the place of conclusion of the contract or the theory of the rule of the rule of will (the law chosen by the parties). Also, the first part of Article (968), which includes the rule of the law of the place where the contract is concluded, is mandatory or optional. Finally, the findings show that the solution to the conflict is the choice of the latter theory (the choice of the law governing the place of conclusion of the contract) and because the provisions of the Civil Law regarding the obligations arising from the sale contract are basically optional, the rule of conflict that makes the place of contractual obligations subject to the law The conclusion of a contract should logically be considered an optional rule.

    Keywords: Sovereignty of the Will, Parties to the Contract, Article (968) of the Civil Code, Article (27) of the Arbitration Law, International Trade
  • *Reza Biranvand, Fatemeh Najafi Pages 145-171

    Restrictive conditions and non-responsibility are two groups of conditions that reduce contractual liability. The limitation of liability condition is a condition that leads to the reduction of the obligee's responsibility, and the non-responsibility condition is a condition by which the responsibility resulting from the non-performance of the contract or its delay is removed before the breach of the contract occurs and damages are found. One of the questions that arise regarding the responsibility in commercial documents is whether the authorities of a commercial document can, while signing it, stipulate in the text of the document to issue, accept, transfer or guarantee, cancel or limit their responsibility in its payment. And if there is such a condition, is the condition correct or invalid? It is assumed that if we consider Article (249) of the Commercial Law as one of the mandatory rules, the condition to the contrary is not correct. Because according to the general rule of law and the general rules of private law, articles related to financial discussions can be considered as supplementary rules and people can have agreements with each other contrary to that article, which, of course, considering international conventions, including Geneva. And UNCITRAL comes to the conclusion that if the main person responsible for the payment of the commercial document includes a good condition, this condition is invalid and not correct because it is not logical for the main person to make an obligation to pay and at the same time exempt himself from this obligation due to conditions.

    Keywords: Disclaimer Condition, Liability Limitation Condition, Commercial Documents, Check, Promissory Note
  • Amirhossein M. Moghadam*, Shaghayegh J. Azizabadi, Zahra Rahespar Pages 173-188

    This article examines the effect of teaching based on creative storytelling on active learning and reducing children's psychological disorders. Choosing the storytelling method among different types of methods for various reasons, including the greater effect of indirect methods on learning, as well as its historical antiquity and its success in long-term tests, which has made it last after this amount of time. Also, due to the cultivation of imagination, initiative and innovation and being in the category of treatment methods for disorders or behavioral problems, especially being more applicable in childhood, it has been studied as a topic in this article and is of great importance. The research method in the upcoming article is review-library and to collect its contents, articles, books and other reliable sources related to this topic have been used. The results show that the timely and correct use of stories can help children learn more, increase creativity and reduce shyness, as well as reduce behavioral disorders or problems such as stress and anxiety, aggression and depression.

    Keywords: : Creative Storytelling, Active Learning, Psychological Disorder, Students