فهرست مطالب

فصلنامه ایده های نوین روانشناسی
سال هشتم شماره 20 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/14
  • تعداد عناوین: 23
|
  • مریم کاویانپور*، فیروز کیومرثی صفحه 1

    در این تحقیق به «بررسی آسیب های روانی و اختلالات شخصیت در افراد با انحراف جنسی» پرداخته و سوال اصلی تحقیق بدین ترتیب مطرح شده که آسیب های روانی و اختلالات شخصیت در افراد با انحراف جنسی به چه میزان است؟ روش تحقیق حاضر توصیفی از نوع زمینه یابی می باشد. افراد با انحراف جنسی که به مراکز مشاوره رجوع کرده اند، تشکیل می دهند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند در دسترس از بین تمامی افراد با انحراف جنسی که به مراکز مشاوره رجوع کرده اند، تعداد 120 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در پژوهش حاضر از فرم بازسازی شده پرسشنامه شخصیتی چندوجهی مینه سوتا-2 (MMPI-2RF) و نسخه چهارم سیاهه چندوجهی بالینی میلون (MCMI-4) استفاده شده است که دارای روایی و اعتبار مطلوبی می باشند. مدل آماری مورد استفاده t تک گروهی بوده است و یافته ها نشان داد که «نارسایی تفکر» و  «نارسایی رفتاری»،«شکایات جسمانی»، «رفتار ضداجتماعی»، «عقاید گزند و آزار» و «تجارب عجیب و غریب»، «شکایات گوارشی»، «شکایات عصب شناختی»،«شکایات شناختی»، «عقاید مرگ و خودکشی»، «فشار روانی- نگرانی»، «اضطراب»، «ترس های محدودکننده رفتار» و «ترس های چندگانه مشخص»، «پرخاشگری»، «هیجان پذیری» و «عدم پیوندگرایی»، «روان پریشی»، «هیسترونیک»، «آشفتگی»، «خودشیفته»، «اجبارگری»، «پارانویید»، بالاتر از حد متوسط و مقیاس های «اضطراب فراگیر»، «استرس پس از سانحه»، طیف اسکیزوفرنیک»، «افسردگی عمده» و «اختلال هذیانی» در افراد با انحراف جنسی پایین تر از حد متوسط می باشند.

    کلیدواژگان: آسیب های روانی، اختلالات شخصیت، انحراف جنسی
  • اقلیما کاکوئی* صفحه 2

    پژوهش حاضر با هدف ارایه رابطه بین کمال گرایی و سبک های دفاعی در نوجوانان صورت گرفت. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش کلیه ی دانش آموزان دوره متوسطه ناحیه دو شهرستان ساری به تعداد 2800 نفر (1550 نفر دختر و 1250 پسر)که در سال تحصیلی 94-93 مشغول به تحصیل هستند. نمونه آماری با توجه به جدول کرجسی و مورگان تعداد 338 نفر هستند که به صورت تصادفی طبقه ای از بین دانش آموزان انتخاب شدند .برای گردآوری داده ها از دو روش میدانی وکتابخانه ای استفاده شده است. ابزار گردآوری داده ها دو پرسشنامه کمال گرایی هیل و همکاران (2004) وپرسشنامه سبک های دفاعی  (DSQ) اندروز وهمکاران (1993) می باشد. در این تحقیق به منظور تجزیه و تحلیل داده ها هم از روش توصیفی و هم از روش استنباطی استفاده شده است. در بخش یافته های توصیفی،با استفاده از جداول و نمودارها و در بخش یافته های استنباطی نیز تجزیه و تحلیل برای بررسی فرضیه از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون خطی و آزمون t توسط نرم افزارهای SPSS انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین تغییرات متغیر ملاک سبک های دفاعی و متغیرهای پیش بین کمال گرایی دانش آموزان دوره متوسطه مدارس ناحیه دو شهرستان ساری رابطه رگرسیونی معنی دار برقرار است.

    کلیدواژگان: کمال گرایی، نوجوانان، سبک های دفاعی
  • سیده راضیه گرجی* صفحه 3

    براساس آمار و شواهد موجود آسیب های اجتماعی و رفتارهای پرخطر، مهمترین دغدغه مدارس و خانواده ها است. گسترش عوامل مخاطره آمیز تهدیدکننده سلامت روانی اجتماعی دانش آموزان، موجب شده است تا محافظت از کودکان و نوجوانان در برابر آسیب های اجتماعی و رفتارهای پرخطر، در کنار دیگر اولویت های تعلیم و تربیت کودکان و نوجوانان و بلکه جزو مهم ترین اولویت قرار گیرد.از مهمترین امور تربیتی در مدرسه بررسی رفتارهای پرخطر است که پیامدهایی ناگوار برای زندگی، سلامتی و رشد روانی و اجتماعی نوجوان به همراه می آورد. پیامدهای اصلی این رفتارها از این قرار است: بیماری های روانی ازجمله افسردگی (گلدستین، والتون، کانینگهام، تروبریج و مایو [1]، 2007)، بیماری های جنسی (مارکوییز و گالبن [2]، 2004)، انگیزه پایین و افت تحصیلی (جنیس [3]، 2002) و حضور در گروه های بزهکاری. مصرف مواد مخدر، خشونت و رفتارهای جنسی عامل بسیاری از مرگ و میرهای سنین نوجوانی و اوایل بزرگ سالی محسوب می شوند (لیندربرگ، بوگس و ویلیامز [4]، 2000). اساسی ترین عوامل در تشخیص نوجوانان مستعد رفتارهای پرخطر در سطح فردی عبارت اند: کسانی که از توانایی ها آگاهی ندارند، کسانی که عزت نفس پایینی دارند، کسانی که در گروه های منفی هم سالان عضویت دارند، و کسانی که تعهد مدرسه ای ضعیفی دارند. عوامل دیگری مانند ارتباط والد فرزندی ضعیف، نظارت والدینی ضعیف (مانند والدینی که از محل نوجوانان خود بی خبرند) و فقدان حمایت خانوادگی نیز مطرح می باشد. متاسفانه وقتی والدین خودشان به رفتارهای پرخطر اشتغال دارند، نوجوانان نیز به رفتارهای پرخطر دست می زند. پژوهشگران چنین دریافته اند که با وجود جو مدرسه ای ضعیف، وضعیت اقتصادی اجتماعی ضعیف، و فقدان یا ضعف روابط اجتماعی، نوجوانان بی سرپرست کودکان و نوجوانان در خطر بیشتری برای داشتن رفتارهای منفی هستند (گازمن و بوش [5]، (2007) نتایج تحقیقات داخلی و خارجی درخصوص آسیب های اجتماعی و خطرپذیری نشان می دهد که ماهیت، نوع، شدت و روش ارتکاب انحرافات در میان دانش آموزان پیچیده شده و روند افزایشی داشته است. عوامل خانوادگی، نظیر فرایند ناقص جامعه پذیری در خانواده، کنترل ضعیف خانوادگی، روابط سرد عاطفی بین اعضای خانواده، گسیختگی خانوادگی، شکاف نسلی بین فرزندان و والدین، پایگاه پایین اقتصادی و اجتماعی خانواده، کاهش تعلق خاطر به مدرسه، بی اعتقادی به هنجارهای رسمی مدرسه، مشارکت نکردن در فعالیت های مدرسه و گروه هم سالان، کارایی نداشتن مدرسه، رسانه های جمعی و خانواده در جامعه پذیر کردن و کنترل دانش آموزان، روحیه کنجکاوی جوانان، و ابهام هویتی، زمینه ساز گرایش آنان به رفتارهای انحرافی است. شواهد نشان می دهند که فعالیت های ترویجی و فرهنگی، در کنار فعالیت های آموزشی و مراقبتی، از مهم ترین راهکارها برای پیشگیری از آسیب های اجتماعی در سطح مدارس کشورها، شناخته شده است که می تواند موجب ارتقاء آگاهی عمومی و بهبود نگرش ها در زمینه عوامل مخاطره آمیز کودکان و نوجوانان و چگونگی محافظت از ایشان شود. جلوگیری از علل و عوامل و بروز این آسیب ها به برنامه ریزی نهادهای مرتبط با کودکان و نوجوانان در آموزش وپرورش نیاز دارد. تدوین پیش نویس سند پیشگیری از آسیب های اجتماعی دانش آموزان شاید با همین احساس مسیولیت شکل گرفت. یکی از راه های پیش بینی شده در این سند آموزش اصول مهارت های زندگی در مدرسه و توسط معلمان است. بیشتر تحقیقات حاکی از آن هستند که آگاهی از مهارت های زندگی و آموزش آن در پیشگیری از آسیب های اجتماعی نقش مهمی دارد. 

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، رفتار های پرخطر
  • فرزاد مقبلی*، مرضیه عارفی صفحه 4
    هدف

    هدف اساسی از انتخاب موضوع و انجام تحقیق در زمینه خلاقیت دانش آموزان و نگرش های فرزند پروری والدین، دستیابی به نتایجی است که احتمالا حاکی از ارتباط برخی از عوامل بین آن هاست. برای انجام پژوهش از روش توصیفی (پیمایشی) استفاده شده است. نوع نگرش فرزندپروری والدین به عنوان متغییر مستقل و میزان خلاقیت دانش آموزان به عنوان متغییر وابسته در نظر گرفته شده است. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق، اطلاعات مورد نیاز از طریق اجرای دو پرسشنامه (1- آزمون زمینه یابی مداد کاغذی چندجوابی سنجش خلاقیت 2- پرسشنامه زمینه یابی ارزشیابی نگرش والدین) جمع آوری شده است.

    روش کار

    اجرای هر دو پرسشنامه درمدارس تیزهوشان به روش سرشماری ودرمدارس عادی به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام گرفته است. جامعه و نمونه آماری درمدارس استعدادهای درخشان 100 نفر پسر و 90 دختر (جمعا 190 نفر) و والدین آن ها تشکیل داده است و در مدارس عادی نیز100نفرپسر و 90 نفر دختر (جمعا190نفر) به روش تصادفی طبقه ای انتخاب شدند، تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی با نرم افزار آماری16 SPSS صورت گرفته است .

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاکی است ضریب همبستگی بین شیوه های فرزندپروری والدین و رشد خلاقیت دانش آموزان مدارس عادی رابطه معنی داری وجود دارد. ، ضریب همبستگی بین شیوه های فرزند پروری والدین و رشد خلاقیت دانش آموزان استعدادهای درخشان رابطه معنی داری وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون Tمستقل نشان داد بین شیوه های فرزندپروری دانش آموزان مدارس عادی و استعدادهای درخشان تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: خلاقیت (سیالی، ابتکار، انعطاف پذیری، بسط)، دانش آموزان استعدادهای درخشان، دانش آموزان عادی، سبک های فرزند پروری (سلطه گری، وابستگی شدید، سهل انگاری) نگرش
  • زهرا بهرامی*، محمد اکبری بورنگ صفحه 5

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی رابطه عزت نفس با تعارضات زناشویی در دانشجویان است. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی دانشجویان متاهل دانشگاه آزاد اسلامی و دانشگاه دولتی شهر بیرجند شامل 4000 نفر است. تعداد اعضای نمونه بر اساس جدول مورگان 351 نفر مشخص شد. پس از ریزش نمونه ها تعداد کل نمونه 320 نفر در نظر گرفته شد که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه های تعارضات زناشویی کانزاس (1985)، پرسشنامه و پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ (1965) بود که از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS-23  بهره برده شد. نتایج نشان داد که بین تعارضات زناشویی و عزت نفس رابطه وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل آماری حاکی از آن بود که عزت نفس توان پیش بینی تعارضات زناشویی را دارد.

    کلیدواژگان: تعارض زناشویی، عزت نفس، ارزشمندی
  • نرگس دیانی*، هایده صابری صفحه 6

    هدف از انجام این پژوهش، پیش بینی اضطراب وجودی بر اساس راهبردهای فرا شناختی و ذهن آگاهی است. این پژوهش در بین کارکنان میانسال شعب منطقه یک بانک ملت تهران انجام شد. روش پژوهش از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر 429 نفر از کارکنان میانسال (40 تا 65 سال) شعب منطقه یک بانک ملت تهران در سال 1400 است و حجم نمونه بر اساس توصیه هویت و کرامر به ازای هر متغیر حداقل 40 نفر در تحقیقات همبستگی تعداد 205 نفر محاسبه شد. نمونه آماری با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای صورت پذیرفت. بدین منظور ابتدا از بین همه شعب بانک ملت منطقه یک شهر تهران تعداد 10 شعبه انتخاب شد. در این پژوهش از ابزارهای اضطراب وجودی (گود و گود، 1974)، راهبردهای فراشناخت (ولز، 1997) و ذهن آگاهی (بایر و همکاران، 2006) استفاده شد که همگی از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. در راستای بررسی فرضیه های پژوهش، از روش رگرسیون خطی بهره گرفته شد. طبق نتایج تحلیل مشخص شد که بین اضطراب وجودی و راهبردهای فراشناختی ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین بین اضطراب وجودی و ذهن آگاهی ارتباط منفی و معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: اضطراب وجودی، راهبردهای فراشناختی، ذهن آگاهی
  • محمدرضا سرافراز* صفحه 7
    مقدمه

    خانواده نخستین و منحصر به فردترین نهاد اجتماعی است که سلامت و بهروزی یک جامعه را مرهون سلامت و رضایت اعضای آن دانسته اند. یکی از مشکلات شایع در خانواده، تعارض زناشویی است. یکی از عوامل موثر بر ارتقاء رضایت زناشویی، ذهن آگاهی است. ذهن آگاهی یعنی توجه کردن به زمان حال به شیوهای خاص، هدفمند و بدون قضاوت. افراد ذهن اگاه هنگام روبرو شدن با استرس های محیطی، خودمهارگری بیشتر، سازگاری بالاتر، نگاه مثبت به همسر و ارتباط موثر را تجربه می کنند.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک کارآزمایی تصادفی کنترل شده با استفاده از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل دارای مراقبت های معمول یک پژوهش استاندارد است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه زنان دارای تعارضات زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره آگاه شهر تهران در سال1401 تشکیل دادند. در این پژوهش از مقیاس ذهن آگاهی فرایبورگ ،مقیاس تعارض زناشویی کانزاس برای جمع آوری داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    در بخش اول یافته های توصیفی تحقیق و در بخش دوم یافته های تحقیق از چشم انداز آمار استنباطی ذکر شد. میانگین نمرات پس آزمون گروه روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده در متغیر ذهن آگاهی (84/29) بیشتر از میانگین پس آزمون درگروه کنترل (95/21) می باشد. در یافته ای استنباطی نرمال بودن توزیع داده ها یکی از مهمترین پیش فرض های تمامی آزمون های پارامتریک از قبیل تحلیل کوواریانس است. برای بررسی نرمال بودن توزیع متغیرها در پیش آزمون و پس آزمون از آزمون شاپیرو ویلک استفاده شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد روان درمانی پویشی کوتاه مدت فشرده بر ارتقاء بر ذهن آگاهی در زنان دچار تعارضات زناشویی تاثیر دارد.

    کلیدواژگان: درمان روان پویشی کوتاه مدت، ذهن آگاهی، زنان دچار تعارضات زناشویی
  • رسول حمیدی چولابی، ایرج صالحی* صفحه 8

    هدف از این پژوهش پیش بینی تصمیم گیری پرخطر بر اساس سبک های تصمیم گیری و سرسختی روان شناختی در دانشجویان دختر و پسر بود. پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی از نوع همبستگی و جامعه آماری آن کلیه دانشجویان موسسه آموزش عالی احرار رشت در نیمسال دوم سال تحصیلی 1399-1400 بودند که 287 نفر از آن ها با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. نتایج این مطالعه بیانگر این بود که سرسختی روان شناختی با سبک های تصمیم گیری در دانشجویان دختر و پسر رابطه معنادار دارد. همچنین سرسختی روان شناختی با تصمیم گیری پرخطر در دانشجویان دختر رابطه معنی دار نداشت؛ اما رابطه تمام مولفه های سرسختی روان شناختی با تصمیم گیری پرخطر در دانشجویان پسر معنادار بود. تحلیل رگرسیون نیز نشان داد که سبک های تصمیم گیری دانشجویان دختر و مبارزه جویی دانشجویان پسر تغییرات مربوط به تصمیم گیری پرخطر را به صورت معناداری پیش بینی می کند. این مطالعه نشان داد که توجه به متغیرهای سرسختی روان شناختی و سبک های تصمیم گیری در دانشجویان جهت پیشگیری از تصمیم گیری های پرخطر و بهبود تصمیم گیری های آن ها بیش ازپیش باید موردتوجه دانشگاه ها و مراکز آموزشی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصمیم گیری پرخطر، دانشجویان، سرسختی روان شناختی، سبک های تصمیم گیری
  • شیما روستایی علیشاه*، نفیسه مصطفایی صفحه 9

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی طرحواره درمانی بر ناگویی هیجانی و تعارضات زناشویی در زوجین دارای اختلافات خانوادگی شهر تهران در سال 1401 بود. پژوهش حاضر یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زوجین دارای اختلافات خانوادگی مراجعه کننده به دفاتر شورای حل اختلاف شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و در دو گروه آزمایش (15 نفر) و کنترل (15 نفر) قرار داده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه تحت آموزش طرحواره درمانی قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. روش جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه ناگویی هیجانی (تورنتو، 1994) و تعارضات زناشویی (ثنایی و همکاران، 1387) انجام گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ محاسبه شد که مقدار آن برای پرسش نامه ناگویی هیجانی بالای 0.7 و پرسشنامه تعارضات زناشویی 0.81 به دست آمد. همین طور از روایی محتوا به منظور آزمون روایی پرسشنامه استفاده شد، که برای این منظور پرسشنامه ها به تایید متخصصین مربوطه رسید. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه ها از طریق نرم افزار SPSS19 در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. نتایج پژوهش نشان داد نتایج نشان داد که طرحواره درمانی بر «ناگویی هیجانی» زوجین دارای اختلافات خانوادگی موثر است. همچنین نتایج نشان داد طرحواره درمانی بر«تعارضات زناشویی» زوجین دارای اختلافات خانوادگی موثر است. بنابراین روش مداخله ای طرحواره محور می تواند ناگویی هیجانی و تعارضات زناشویی زوجین دارای اختلافات خانوادگی را بهبود دهد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، ناگویی هیجانی، تعارضات زناشویی
  • بهامین دادرس* صفحه 10

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا بر ذهن آگاهی و شادکامی سالمندان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه ی سالمندان بالای 60 سال ساکن در سرای سالمندان شهر تهران در سال 1400 می باشد که از بین آنان، 30 سالمند که ملاک های ورود به پژوهش را داشتند به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی ساده و به شیوهی قرعه کشی به طور مساوی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش تحت معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا در 8 جلسه ی 2 ساعته قرار گرفتند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه ی پنج وجهی ذهن آگاهی بایر و همکاران (2006) و پرسشنامه شادکامی آکسفورد (1989) به دست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد. نتایج پژوهش، حاکی از آن بود که معنادرمانی مبتنی بر اندیشه های مولانا بر ذهن آگاهی و شادکامی سالمندان اثربخش است. با توجه به ساختار فرهنگی- اجتماعی جامعه ایرانی، قویا استفاده از رویکردهای درمانی مبتنی بر فرهنگ را توصیه می کنیم.

    کلیدواژگان: معنادرمانی مبتنی بر اندیشه مولانا، ذهنآگاهی، شادکامی
  • ندا محمودیان*، حمید وطن خواه صفحه 11

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی آموزش تحلیل رفتار متقابل بر بهزیستی روان شناختی سرپرستاران صورت گرفت. جامعه آماری این پژوهش متشکل از تمامی سرپرستاران بیمارستان آتیه می باشد. برای دستیابی به گروه نمونه به روش تصادفی دو گروه انتخاب شدند و از بین کسانی که تمایل به شرکت در این پژوهش را داشتند و در مقیاس بهزیستی روانشناختی نمره پایین دریافت کرده بودند؛ انتخاب شدند. بر مبنای جدول تعداد نمونه جاکوب کوهن تعداد نمونه ها در هر گروه معادل 15 نفر که در مجموع دو گروه معادل 30 نفر انتخاب شدند. دقت مطالعه بر مبنای سابقه ی طرح برابر با 1 و توان آزمون بر مبنای سابقه ی طرح 8/0در نظر گرفته شد و همچنین سطح معنی داری آماری در این مطالعه معادل احتمالات بالای 5/0 می باشد. در این مرحله بهزیستی روانشناختی ریف به عنوان پیش آزمون بر روی آزمودنی ها اجرا شد سپس گروه آزمایشی؛ مداخله مبتنی بر تحلیل رفتار متقابل را طی 8 جلسه گروهی دریافت کرد. بعد از اتمام جلسات درمانی مجددا ابزار پژوهش به عنوان پس آزمون و یک ماه پس از اتمام درمان به عنوان پیگیری بر روی آزمودنی ها اجرا شد. روش نمونه گیری در این پژوهش غیر تصادفی به صورت هدفمند با غربالگری (کسانی که در بهزیستی روانشناختی پایین هستند) بود. بعد از اتمام جلسات درمانی مجددا ابزار پژوهش به عنوان پس آزمون ویک ماه پس از اتمام درمان به عنوان پیگیری بر روی آزمودنی ها اجرا شد. روش نمونه گیری در این پژوهش غیر تصادفی به صورت هدفمند با غربالگری (کسانی که در بهزیستی روانشناختی پایین هستند) بود. داده های پژوهش به کمک آزمون های توصیفی واستنباطی از جمله میانگین، و تحلیل کوواریانس تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد بین گروه آزمایش وکنترل در افزایش بهزیستی روانشناختی، تفاوت معنی داری وجود دارد.

    کلیدواژگان: بهزیستی روانشناختی، تحلیل رفتار متقابل
  • فاطمه رضوی* صفحه 12

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطهی ذهنآگاهی با پیشرفت تحصیلی بر اساس نقش میانجی انعطاف شناختی دانشآموزان در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانشآموزان مقطع متوسطه دوم تهران در سال تحصیلی 1401-1400 میباشند. تعداد اعضای نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 365  نفر در نظر گرفته شده که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشهای چندمرحلهای انتخاب شدند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از مقیاس انعطافپذیری شناختی دنیس و همکاران و پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ و پرسشنامه پیشرفت تحصیلی فام و تیلور بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخصهای مرکزی، چولگی و کشیدگی) و آمار استنباطی (مدلیابی معادلات ساختاری) استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین ذهنآگاهی و پیشرفت تحصیلی با نقش میانجی انعطاف شناختی در دانشآموزان رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، پیشرفت تحصیلی، انعطاف شناختی
  • محمد سعیدی فر*، عهدیه سعیدی فر، فاطمه یاسمی صفحه 13

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی ذهن آگاهی با پیشرفت تحصیلی بر اساس نقش میانجی کنترل توجه دانش آموزان در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم تهران در سال تحصیلی 1401-1400 می باشند. تعداد اعضای نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 365  نفر در نظر گرفته شده که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از مقیاس کنترل توجه دریبری و رید (2002)، پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ و پرسشنامه پیشرفت تحصیلی فام و تیلور (1994) بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخصه ای مرکزی، چولگی و کشیدگی) و آمار استنباطی (مدلیابی معادلات ساختاری) استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین ذهن آگاهی و پیشرفت تحصیلی با نقش میانجی کنترل توجه در دانش آموزان رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، پیشرفت تحصیلی، کنترل توجه
  • فروغ صدیقی* صفحه 14

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی ذهن آگاهی با پیشرفت تحصیلی بر اساس نقش میانجی تنظیم هیجان دانش آموزان در سال 1400 انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مقطع متوسطه دوم تهران در سال تحصیلی 1401-1400 می باشند. تعداد اعضای نمونه با استفاده از فرمول کوکران، 365  نفر در نظر گرفته شده که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از مقیاس تنظیم هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) پرسشنامه ذهن آگاهی فرایبورگ و پرسشنامه پیشرفت تحصیلی فام و تیلور (1994) بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی، چولگی و کشیدگی) و آمار استنباطی (مدلیابی معادلات ساختاری) استفاده شد. نتایج پژوهش حاکی از آن بود که بین ذهن آگاهی و پیشرفت تحصیلی با نقش میانجی تنظیم هیجان در دانش آموزان رابطه وجود دارد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، پیشرفت تحصیلی، تنظیم هیجان
  • فرزانه رفیعی* صفحه 15

    هدف از انجام پژوهش حاضر تعیین نقش هویت دینی در پیش بینی اعتیاد به اینترنت و گرایش به مواد مخدر بود. روش این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی، به لحاظ نوع داده کمی و به لحاظ ماهیت پژوهش توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه منطقه پردیس تهران در سال 1400 به تعداد 870 نفر بود، که براساس فرمول کوکران و روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای طبقه ای 267 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از پرشسنامه های استاندارد هویت دینی خشاوی (1300)، اعتیاد به اینترنت یانگ (1669) و گرایش به مواد مخدر موسوی و همکاران (1378) استفاده شد. لازم به ذکر است که برای محاسبه روایی از روایی محتوا و به منظور محاسبه پایایی از ضریب آلفای کرونباخو  استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن ابزار بود. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از دو بخش آمار توصیفی (میانگین، انحراف  معبار، درصد، فراوانی، جدول و نمودار) و آمار استنباطی (همبستگی پیرسون) و رگرسیون چندگانه با نرم افزار SPSS ورژن 21 استفاده شد. یافته ها نشان داد که هویت دینی قابلیت پیش بینی اعتیاد به اینترنت را دارد که ضریب بتا 65/0- شد همچنین یافته ها نشان داد که هویت دینی قابلیت پیش بینی گرایش به مواد مخدر را دارد که ضریب بتای آن 16/-0 شد. در نهایت می توان گفت که ابعاد هویت دینی شامل اعتقادات دینی، عواطف و احساسات دینی و رفتارهای دینی نیز قابلیت پیش بینی اعتیاد به اینترنت و همچنین گرایش به مواد مخدر را دارد.

    کلیدواژگان: هویت دینی، اعتیاد به اینترنت، گرایش به مواد مخدر
  • نسترن دستگاهی*، یاسمن فرخ نیا صفحه 16

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه تنظیم هیجانی با کمال گرایی در دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان شهر تهران در سال 1400 می باشد که با استفاده از جدول مورگان برای جامعه ی نامحدود، تعداد اعضای نمونه 384 نفر در نظر گرفته شده و به صورت نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. اطلاعات اصلی این پژوهش با استفاده از پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی و همکاران (2001) و پرسشنامه ی کمال گرایی هیل و همکاران (2004) بدست آمد. در تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی (شاخص های مرکزی، پراکندگی) و آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. نتایج پژوهش از طریق آزمون همبستگی و رگرسیون، حاکی از آن بود که تنظیم هیجانی با کمال گرایی در نوجوانان رابطه دارد. همچنین نتایج نشان می دهد که تنظیم هیجانی توانایی پیش بینی کمال گرایی را دارد و از میان ابعاد تنظیم هیجانی، عوامل سرزنش دیگران، پذیرش و ارزیابی مجدد مثبت قادر به پیش بینی کمال گرایی می باشند.

    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، کمالگرایی، سرزنش دیگران، پذیرش، ارزیابی مجدد مثبت
  • رقیه کیانی*، شایان رازی صفحه 17

    هدف پژوهش حاضر مقایسه الگوی چند مفهومی شفیع آبادی با رویکرد مبتنی ACT بر خود ارزشیابی عملکرد شغلی کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل بود. جامعه آماری کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز که با استفاد از نمونه گیری در دسترس نمونه 60 نفری انتخاب شد و پرسشنامه خودارزشیابی عملکرد شغلی روی کارکنان بخش توزیع و اجرا شد و از بین کسانی که نمره کمتری گرفتند 60 نفر انتخاب گردیدند ابتدا از هر سه گروه پیش آزمون گرفته شد سپس گروه آزمایش شماره یک 7 جلسه 5/1 ساعته آموزش براساس مفاهیم نظریه اکت و گروه آزمایش شماره دو 7 جلسه 5/1ساعته آموزش براساس مفاهیم الگوی چند محوری دریافت کردند و در گروه گواه مداخله ای صورت نگرفت و بعد از مداخلات پس آزمون اجرا گردید. ابزار پژوهش پرسشنامه خود ارزشیابی عملکرد شغلی بود و داده ها با روش های آماری تحلیل کواریانس تجزیه و تحلیل شدند. نتایج بیانگر این است که هر دو روش بر خودارزشیابی عملکرد شغلی و ابعاد آن موثر است و فقط رویکرد اکت بر خرده مقیاس توانایی خود اثر معناداری ندارد. (P>0/05).

    کلیدواژگان: الگوی چند مفهومی شفیع آبادی، رویکرد مبتنی ACT، خود ارزشیابی عملکرد شغلی
  • زینب عربلو* صفحه 18

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر خلق منفی و تنظیم هیجان در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر انجام شد. این پژوهش یک مطالعه نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر می باشند که برای درمان به کلینیک های مشاوره و روان شناسی سطح شهر همدان در سال 1401 مراجعه کرده اند. نمونه پژوهش شامل 30 نفر (15 نفر آزمایش و 15 نفر گواه) از این افراد بود که با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به شکل تصادفی به دو گروه آزمایش و گواه تقسیم می شوند. گروه آزمایش 12 جلسه تحت پروتکل آموزش ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس قرار گرفتند و گروه کنترل در طول این مدت در انتظار درمان ماندند. جمع آوری داده ها بر اساس پرسشنامه پریشانی روانشناختی لوبیاند (1995) و پرسشنامه تنظیم هیجانی گارنفسکی و همکاران (2001) صورت گرفت. تجزیه و تحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه از طریق نرم افزار SPSS 23 در بخش استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام پذیرفت. یافته های پژوهش نشان داد که ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس بر خلق منفی و تنظیم هیجان افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر اثربخش است، بدین معنا که ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس منجر به بهبود خلق منفی و تنظیم هیجانی در افراد مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر می گردد.

    کلیدواژگان: ذهن آگاهی مبتنی بر کاهش استرس، خلق منفی، تنظیم هیجان، اضطراب فراگیر
  • هدا نوروزی* صفحه 19

    پژوهش حاضر با هدف تعیین شاخص های روان سنجی پرسشنامه خود نظم بخشی تحصیلی رایان و کانل (1989) انجام گرفت. جامعه آماری در این تحقیق شامل دانش آموزان مقطع دوم متوسطه شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بودند. نمونه پژوهش شامل 373 دانش آموز بود که به روش خوشه ای انتخاب شدند. در این پژوهش برای بررسی اعتبار سازه (تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی) و برای بررسی پایایی روش آلفای کرونباخ بکار گرفته شد. بر اساس تحلیل داده ها پژوهش حاضر 4 عامل را شناسایی کرد که درمجموع 90/50 درصد متغیر خود نظم بخشی تحصیلی را تبیین می کنند. نتایج تحلیل عاملی تاییدی نشان داد شاخص های برازش مدل در وضعیت مطلوبی قرار دارند. بعلاوه، ضریب آلفای کرونباخ برای خرده مقیاس ها بین 78/0 تا 89/0 محاسبه شد. با توجه به ضرایب روایی و پایایی مطلوب، سهولت اجرا، نمره گذاری و تعبیر و تفسیر و هم چنین زمان اندک برای پاسخگویی می توان گفت پرسشنامه خود نظم بخشی تحصیلی (SRQ-A) واجد شرایط لازم برای استفاده در پژوهش های روان شناختی به منظور اندازه گیری خود نظم بخشی تحصیلی است.

    کلیدواژگان: پایایی، پرسشنامه خود نظم بخشی تحصیلی، روایی
  • پریسا کرباسیان*، فائزه مقصودی مهربان، پدرام کرباسیان صفحه 20

    هدف از این پژوهش بررسی اثربخشی رفتاردرمانی شناختی مثبت گرا بر عاطفه مثبت و منفی و پیشرفت تحصیلی نوجوانان مبتلا به اعتیاد به فضای مجازی شهر تهران است. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش را کلیه دختران نوجوان مدارس متوسطه شهر تهران در سال 1401 تشکل دادند که از بین آن ها، 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در یک گروه آزمایش (15 نفر) و یک گروه کنترل (15 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش رفتاردرمانی شناختی مثبت گرا 10 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش قرار گرفتند و گروه کنترل در لیست انتظار ماندند. به منظور گردآوری اطلاعات از پرسشنامه عاطفه مثبت و منفی (واتسون و همکاران، 1988) و معدل دانش آموزان برای اندازه گیری پیشرفت تحصیلی استفاده شد. تجزیه وتحلیل اطلاعات به دست آمده از اجرای پرسشنامه در دو بخش توصیفی و استنباطی (تحلیل کوواریانس) انجام گرفت. نتایج نشان داد که رفتاردرمانی شناختی مثبت گرا باعث افزایش عاطفه مثبت و کاهش عاطفه منفی در نوجوانان مبتلا به اعتیاد به فضای مجازی شده است. همچنین نتایج نشان داد که رفتاردرمانی شناختی مثبت گرا باعث بهبود پیشرفت تحصیلی در نوجوانان مبتلا به اعتیاد به فضای مجازی شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که رفتاردرمانی شناختی مثبت گرا بر عاطفه مثبت و منفی و پیشرفت تحصیلی نوجوانان مبتلا به اعتیاد به فضای مجازی تاثیر دارد و به عنوان مداخله ای موثر برای این افراد پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: عاطفه مثبت و منفی، پیشرفت تحصیلی، رفتاردرمانی شناختی مثبت گرا، اعتیاد به فضای مجازی
  • شراره امینی*، هاله آزرمی صفحه 21

    هدف از اجرای این پژوهش بررسی رابطه پیوند والدینی و عملکرد جنسی با میانجی گری حساسیت بین فردی بود. پژوهش حاضر از نوع توصیفی همبستگی بوده و جامعه آماری آن را زنان و مردان متاهل ساکن استان تهران در سال 98-99 تشکیل می دادند که کمتر از 7 سال از ازدواجشان گذشته بود. گروه نمونه پژوهش شامل 293 نفر (149 زن و144 مرد) بود که به شیوه دردسترس انتخاب شدند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه های پیوند والدینی (PBI)، حساسیت بین فردی (IPSM) عملکرد جنسی زنان (FSFI) و پرسشنامه بین المللی عملکرد نعوظ مردان (IIEF) به دست آمد. بر اساس نتایج تحلیل رگرسیون چندمتغیره، پیوند والدینی و حساسیت بین فردی عملکرد جنسی را پیش بینی می کنند. در مولفه های پیوند والدینی، مراقبت مادر، به صورت مثبت، پیش بینی کننده عملکرد جنسی زنان و مردان است و مراقبت و کنترل پدر، عملکرد جنسی مردان را به صورت منفی پیش بینی می کند. همچنین عملکرد جنسی زنان و مردان توسط حساسیت بین فردی به صورت منفی پیش بینی می شود. از بین ابعاد حساسیت بین فردی، عزت نفس شکننده پیش بینی کننده منفی عملکرد جنسی مردان است. تحلیل مسیر نشان داد حساسیت بین فردی در ارتباط بین پیوند والدینی و عملکرد جنسی نقش میانجی ندارد. با توجه به تفاوت تعداد سوالات پرسشنامه های عملکرد جنسی زنان و مردان، بررسی نقش جنسیت به عنوان تعدیل کننده میسر نشد. نتایج به طور کلی نقش پیوند والدینی و حساسیت بین فردی را بر عملکرد جنسی در بزرگسالی نشان داده است. روابط اولیه با والدین، مدل های بازنمایی شده درونی، از خود و دیگری را شکل می دهد، که می تواند، در روابط بین فردی و عملکرد جنسی، بزرگسالی بازآفرینی شود.

    کلیدواژگان: پیوند والدینی، حساسیت بین فردی، عملکرد جنسی
  • یاسر امان الهی بهاروند*، رضا پیرایش، مصطفی جعفری صفحه 22

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر معنویت سازمانی بر شادکامی کارکنان با نقش میانجی تعلق سازمانی در بین منابع انسانی شاغل در شهرک صنعتی اشتهارد انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه کارکنان ستادی و صف شرکت های تولیدی شهرک صنعتی اشتهارد در سال 1400 بود. از بین جامعه مذکور که با توجه به اطلاعات میدانی شامل 15 هزار نفر شاغل بود و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، تعداد 375 نفر به عنوان حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران انتخاب گردید.تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از معادلات ساختاری توسط نرم افزار PLS  صورت گرفت. نتایج تحقیق نشان داد بین معنویت سازمانی و شادکامی با تبیین نقش میانجی تعلق سازمانی رابطه ی مثبت و معناداری وجود دارد همه فرضیات تحقیق مورد تایید قرار گرفت که سطح معناداری کار با معنا و احساس همبستگی بین کارکنان و احساس هسویی با ارزش های سازمان با تبیین میانجی تعلق سازمانی بر شادکامی به ترتیب 3.82 و 2.88 و 3.20 بود. همچنین سطح معناداری بدون در نظر گرفتن تعلق سازمانی به ترتیب 3.08 و 2.2 و 2.08 بود. لذا نتیجه گیری شد که معنویت سازمانی بر شادکامی کارکنان با نقش میانجی تعلق سازمانی  نقش معناداری دارد.

    کلیدواژگان: معنویت سازمانی، شادکامی، تعلق سازمانی، شغل
  • مریم حسنی* صفحه 23

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی سازگاری اجتماعی و اهداف پیشرفت در پیش بینی درگیری تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه دانش آموزان با اختلال یادگیری شهر تهران در سال تحصیلی 1402-1401 بود که تعداد  150 نفر از آن ها به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار اندازه گیری در این پژوهش پرسشنامه های سازگاری اجتماعی سینها و سینگ (1993)، اهداف پیشرفت الیوت و مک گریگور (2001) و درگیری تحصیلی ریو (2013) بود که از اعتبار و پایایی قابل قبولی برخوردار بودند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آمار استنباطی ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره با استفاده از نرم افزار SPSS-23  بهره برده شد. نتایج نشان داد که بین سازگاری اجتماعی و درگیری تحصیلی؛ و بین اهداف پیشرفت و درگیری تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری رابطه وجود دارد. همچنین نتایج تحلیل آماری حاکی از آن بود که سازگاری اجتماعی و اهداف پیشرفت، پیش بینی کننده درگیری تحصیلی دانش آموزان با اختلال یادگیری هستند.

    کلیدواژگان: سازگاری اجتماعی، اهداف پیشرفت، درگیری تحصیلی
|
  • Maryam Kavianpour*, Firouz Kiyomorthi Page 1

    In this research, he investigated "psychological injuries and personality disorders in people with sexual deviation" and the main question of the research was raised as follows: What is the extent of psychological injuries and personality disorders in people with sexual deviation? The current research method is descriptive of the contextualization type. Sexually deviant people who have referred to counseling centers constitute 120 people using the available targeted sampling method from among all sexually deviant people who have referred to counseling centers. The sample was selected. In the present study, the reconstructed form of the Minnesota Multidimensional Personality Inventory-2 (MMPI-2RF) and the fourth version of the Milon Clinical Multidimensional Inventory (MCMI-4) were used, which have good validity and reliability. The statistical model used was one-group t and the findings showed that "thinking failure" and "behavioral failure", "physical complaints", "antisocial behavior", "biting and harassing opinions" and "strange experiences" , "Digestive complaints", "Neurological complaints", "Cognitive complaints", "Thoughts of death and suicide", "Psychological stress-worry", "Anxiety", "Behavior-limiting fears" and "Specific multiple fears" ", "aggression", "excitability" and "non-attachment", "psychosis", "histronics", "confusion", "narcissism", "compulsion", "paranoid", above the average and scale "generalized anxiety", "post-traumatic stress", "schizophrenic spectrum", "major depression" and "delusional disorder" in people with sexual deviation are lower than average.

    Keywords: Mental Injuries, Personality Disorders, Sexual Deviation
  • Eghlima Kakouei* Page 2

    The present study was conducted with the aim of presenting the relationship between perfectionism and defensive styles in teenagers. The research method is descriptive and correlational. The statistical population of this research is all secondary school students of the two districts of Sari, numbering 2800 people (1550 girls and 1250 boys) who are studying in the academic year 2013-2014. According to the table of Karjesi and Morgan, the statistical sample is 338 people. which were randomly selected from among the students. Two field and library methods were used to collect data. The data collection tools are two perfectionism questionnaires by Hill et al. (2004) and the Defensive Styles Questionnaire (DSQ) by Andrews et al. (1993). In this research, in order to analyze the data, both descriptive and inferential methods have been used. In the descriptive findings section, using tables and graphs, and in the inferential findings section, the analysis was done to check the hypothesis by Pearson correlation test, linear regression and t test by SPSS software. The results of the research show that there is a significant regression relationship between the changes in the criterion variable of defensive styles and the variables predicting perfectionism of secondary school students in two districts of Sari city.

    Keywords: Perfectionism, Teenagers, Defensive Styles
  • Seyedeh Razieh Gorji* Page 3

    Based on the available statistics and evidence, social damage and risky behaviors are the most important concern of schools and families. The spread of risk factors threatening the mental and social health of students has caused the protection of children and adolescents from social damage and risky behaviors to be among the most important priorities of children and adolescents' education. One of the most important educational matters in school is the investigation of high-risk behaviors that bring unfortunate consequences for the life, health, and psychological and social development of teenagers. The main consequences of these behaviors are as follows: mental illnesses such as depression (Goldstein, Walton, Cunningham, Trowbridge and Mayo, 2007), sexual diseases (Marcoise and Galben, 2004), low motivation and academic failure (Jennis, 2002) and attending Criminal groups. Drug use, violence and sexual behaviors are considered the cause of many deaths in adolescence and early adulthood (Linderberg, Boggs and Williams, 2000). The most basic factors in identifying adolescents prone to high-risk behaviors at the individual level are: those who are not aware of their abilities, those who have low self-esteem, those who are members of negative peer groups, and those who have poor school commitment. Other factors such as weak parent-child relationship, weak parental supervision (such as parents who do not know where their teenagers are) and lack of family support are also considered. Unfortunately, when parents engage in risky behaviors, teenagers also engage in risky behaviors. Researchers have found that with a poor school climate, poor socio-economic status, and the lack or weakness of social relationships, homeless children and adolescents are at a greater risk of having negative behaviors (Gazman and Bush, (2007). The results of internal and external research on Social damage and vulnerability show that the nature, type, intensity and method of committing deviance among students have become complicated and have increased. Family factors, such as the incomplete process of socialization in the family, weak family control, cold emotional relationships between family members, family breakdown. generation gap between children and parents, low economic and social base of the family, Decreased attachment to school, disbelief in official school norms, non-participation in school and peer group activities, ineffectiveness of school, mass media and family in socializing and controlling students, youth's spirit of curiosity, and identity ambiguity, the basis for their tendency to deviant behaviors Is. The evidence shows that promotional and cultural activities, along with educational and care activities, are among the most important strategies for preventing social harm at the school level of countries, which can promote public awareness and improve attitudes in the field of risk factors for children and adolescents and how Protect them. Preventing the causes and factors and occurrence of these injuries requires the planning of institutions related to children and adolescents in education. Compilation of the draft of the document on the prevention of social harm to students was perhaps formed with this sense of responsibility. One of the ways foreseen in this document is teaching the principles of life skills in school and by teachers. Most of the research indicates that knowledge of life skills and its training play an important role in preventing social harm.

    Keywords: Social Injuries, Risky Behaviors
  • Farzad Moghbeli*, Marziyeh Arefi Page 4
    Purpose

    The main purpose of choosing the topic and conducting research in the field of students' creativity and parents' parenting attitudes is to reach results that probably indicate the relationship between some factors. A descriptive (survey) method has been used to conduct the research. The type of parenting attitude of parents is considered as an independent variable and the level of creativity of students is considered as a dependent variable. In order to test the research hypotheses, the required information has been collected through the implementation of two questionnaires (1- multi-answer paper-pencil contextualization test to measure creativity, 2- contextualization questionnaire to evaluate parents' attitudes).

    Methodology

    Both questionnaires were administered in gifted schools by census method and in normal schools by stratified random sampling. The population and statistical sample in gifted schools consisted of 100 boys and 90 girls (190 people in total) and their parents, and in normal schools, 100 boys and 90 girls (190 people in total) were selected by stratified random method, data analysis using Descriptive and inferential statistical methods were performed with SPSS 16 statistical software.

    Conclusion

    The results of the research show that there is a significant correlation coefficient between the parenting methods of parents and the creativity growth of normal school students. There is a significant relationship between the correlation coefficient between parents' parenting methods and the creativity of gifted students. The results of the independent T-test showed that there is a significant difference between the parenting methods of normal school students and gifted students.

    Keywords: : Creativity (Fluidity, Initiative, Flexibility, Expansion), Gifted Students, Normal Students, Parenting Styles (Dominance, Extreme Dependence, Negligence), Attitude
  • Zahra Bahrami*, Mohammad Akbari Borang Page 5

    The purpose of this research is to investigate the relationship between self-esteem and marital conflicts in college students. The statistical population of this research includes all married students of Islamic Azad University and Birjand State University, including 4000 people. The number of sample members was 351 based on Morgan's table. After the samples were dropped, the total number of samples was considered to be 320 people who were selected using the multi-stage cluster sampling method. The measurement tools in this research were the Kansas Marital Conflict Questionnaire (1985), the Rosenberg Questionnaire and the Self-Esteem Questionnaire (1965), which had acceptable validity and reliability. In order to analyze the data, inferential statistics of Pearson's correlation coefficient and multivariate regression were used using SPSS-23 software. The results showed that there is a relationship between marital conflicts and self-esteem. Also, the results of statistical analysis indicated that self-esteem can predict marital conflicts.

    Keywords: Marital Conflict, Self-Esteem, Value
  • Narges Dayani*, Hayedeh Saberi Page 6

    The purpose of this research is to predict existential anxiety based on meta-cognitive strategies and mindfulness. This research was conducted among the middle-aged employees of Bank Mellat branch in Tehran. The research method is correlation type. The statistical population of the present study is 429 middle-aged employees (40 to 65 years old) of branches of Mellat Bank of Tehran in 1400, and the sample size was calculated to be 205 people based on the recommendation of Hewitt and Kramer, at least 40 people for each variable in the correlational research. The statistical sample was made by multi-stage random sampling method. For this purpose, first, 10 branches were selected from among all Bank Mellat branches in one area of Tehran. In this research, tools of existential anxiety (Good and Good, 1974), meta-cognitive strategies (Wells, 1997) and mindfulness (Baer et al., 2006) were used, all of which had acceptable validity and reliability. In line with research hypotheses, linear regression method was used. According to the results of the analysis, it was found that there is a positive and significant relationship between existential anxiety and meta-cognitive strategies. Also, there is a negative and significant relationship between existential anxiety and mindfulness.

    Keywords: Existential Anxiety, Meta-Cognitive Strategies, Mindfulness
  • Mohammadreza Sarafraz* Page 7
    Introduction

    The family is the first and the most unique social institution that considers the health and well-being of a society to be dependent on the health and satisfaction of its members. One of the common problems in the family is marital conflict. One of the effective factors in improving marital satisfaction is mindfulness. Mindfulness means paying attention to the present moment in a specific, purposeful and non-judgmental way. When facing environmental stress, mindful people experience more self-control, higher adaptability, a positive view of their spouse, and effective communication.

    Methodology

    The current study is a randomized controlled trial using a pre-test-post-test design with a control group receiving the usual care of a standard study. The socio-statistics of the present study consisted of all women with marital conflicts who referred to informed counseling centers in Tehran in 2011. In this research, Freiburg Mindfulness Scale, Kansas Marital Conflict Scale was used to collect data.

    Findings

    In the first part, the descriptive findings of the research were mentioned, and in the second part, the research findings were mentioned from the perspective of inferential statistics. The average post-test scores of the intensive short-term dynamic psychotherapy group in the variable of mindfulness (29.84) are higher than the average post-test scores in the control group (21.95). In an inferential finding, the normality of data distribution is one of the most important presuppositions of all parametric tests such as covariance analysis. The Shapiro-Wilk test was used to check the normality of the distribution of the variables in the pre-test and post-test.

    Conclusion

    The results of the present study showed that intensive short-term dynamic psychotherapy has an effect on improving mindfulness in women with marital conflicts.

    Keywords: Short-Term Psychodynamic Therapy, Mindfulness, Women With Marital Conflicts
  • Rasool Hamidi Choolabi, Iraj Salehi* Page 8

    This study aimed to predict risky decision-making based on decision-making styles and psychological hardiness in both male and female students. The present study was a descriptive correlational study. The population of this research was all the Ahrar Institute of Technology and Higher Education students in the second semester of the academic year 1399-1400 (2020-2021), of which 287 participants were selected by the available sampling method. This study showed that psychological hardiness significantly correlates with decision-making styles in male and female students. In addition, psychological hardiness did not have a significant relationship with risky decision-making in female students. However, the relationship between all components of psychological hardiness with risky decision-making in male students was significant. The regression analysis showed that the decision-making styles of female students and the challengingness of male students significantly predict the changes related to high-risk decision-making. This study showed that the variables of psychological hardiness and decision-making styles in students to prevent high-risk decisions and improve their decisions should be given more attention by educational systems.

    Keywords: Risky Decision-Making, Students, Psychological Hardiness, Decision-Making Styles
  • Shima Roustaei Alishah*, Nafiseh Mostafaei Page 9

    The aim of the present study was to investigate the effectiveness of schema therapy on alexithymia and marital conflicts in couples with family differences in Tehran in 1401. The current study was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the study included all couples with family disputes who referred to the offices of the Dispute Resolution Council in Tehran, who were selected by the purposeful sampling method and placed in two experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experimental group underwent schema therapy training for 8 sessions, and the control group remained waiting for treatment during this period. The method of data collection was based on alexithymia questionnaire (Toronto, 1994) and marital conflicts (Sanaei et al., 2017). The reliability of the questionnaire was calculated using the Cronbach's alpha method, and its value was found to be above 0.7 for the alexithymia questionnaire and 0.81 for the marital conflicts questionnaire. Likewise, content validity was used to test the validity of the questionnaire, and for this purpose, the questionnaires were approved by the relevant experts. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaires was done through SPSS19 software in two descriptive and inferential sections (analysis of covariance). The results of the research showed that schema therapy is effective on "alexithymia" of couples with family differences. Also, the results showed that schema therapy is effective on "marital conflicts" of couples with family differences. Therefore, the schema-based intervention method can improve alexithymia and marital conflicts of couples with family differences.

    Keywords: Schema Therapy, Alexithymia, Marital Conflicts
  • Bahamin Dadras* Page 10

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of logo therapy based on Rumi's ideas on mindfulness and happiness of the elderly. The statistical population of this study includes all elderly people over 60 years old living in a nursing home in Tehran in 1400. Among them, 30 elderly people who met the inclusion criteria were selected by convenience and randomly selected by lottery. Equal in the experimental and control groups were replaced. The experimental group underwent semantic therapy based on Rumi's ideas in 8 2-hour sessions. The main data of this study were obtained using the five-dimensional mindfulness questionnaire of Bauer et al. (2006) and the Oxford Happiness Questionnaire (1989). Descriptive statistics and inferential statistics (multivariate analysis of covariance) were used in data analysis. The results showed that logo therapy based on Rumi's ideas is effective on mindfulness and happiness of the elderly.  In regard to socio-cultural construction in Iran, we strongly recommend using the culture-based therapeutic approaches.

    Keywords: Logo therapy based on Rumi's thought, Mindfulness, Happiness
  • Neda Mahmoudiyan*, Hamid Vatankhah Page 11

    The present study was conducted with the aim of effective interaction analysis training on the psychological well-being of supervisors. The statistical population of this research consists of all supervisors of Atiye Hospital. In order to reach the sample group, two groups were randomly selected from among those who were willing to participate in this research and had received a low score on the psychological well-being scale; were chosen. Based on Jacob Cohen's sample number table, the number of samples in each group is equal to 15 people, and a total of two groups equal to 30 people were selected. The accuracy of the study based on the history of the design was considered equal to 1 and the power of the test based on the history of the design was considered to be 0.8, and also the level of statistical significance in this study is equivalent to the probability above 0.5. At this stage, psychological well-being was performed as a pre-test on the subjects, then the experimental group; He received intervention based on mutual behavior analysis during 8 group sessions. After the completion of the treatment sessions, the research instrument was again implemented as a post-test and one month after the completion of the treatment as a follow-up. The sampling method in this research was non-random and purposeful with screening (those with low psychological well-being).After the completion of the treatment sessions, the research instrument was again implemented as a post-test and one month after the completion of the treatment as a follow-up. The sampling method in this research was non-random and purposeful with screening (those with low psychological well-being). The research data were analyzed with the help of descriptive and inferential tests including mean and covariance analysis. The results showed that there is a significant difference between the experimental and control groups in increasing psychological well-being.

    Keywords: Psychological Well-Being, Interaction Analysis
  • Fatemeh Razavi* Page 12

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between mindfulness and academic progress based on the mediating role of students' cognitive flexibility in 1400. The statistical population of this research includes all students of the second high school level in Tehran in the academic year of 2001-2001. Using Cochran's formula, the number of sample members is considered to be 365, who were selected by random sampling of multi-stage clusters. The main data of this research was obtained by using cognitive flexibility scale of Dennis et al., Freiburg Mindfulness Questionnaire and Pham and Taylor's Educational Achievement Questionnaire. Descriptive statistics (central indices, skewness and kurtosis) and inferential statistics (structural equation modeling) were used in data analysis. The results of the research indicated that there is a relationship between mindfulness and academic progress with the mediating role of cognitive flexibility in students.

    Keywords: Mindfulness, Academic Progress, Cognitive Flexibility
  • Mohammad Saeidifar*, Ahdyeh Saeidifar, Fatemeh Yasemi Page 13

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between mindfulness and academic achievement based on the mediating role of students' attention control in 1400. The statistical population of this research includes all students of the second high school level in Tehran in the academic year of 2001-2001. Using Cochran's formula, the number of sample members is considered to be 365, who were selected by random sampling of multi-stage clusters. The main data of this research was obtained by using the attention control scale of Dribery and Reed (2002), the Freiburg Mindfulness Questionnaire and the Pham and Taylor (1994) academic achievement questionnaire. Descriptive statistics (central indices, skewness and kurtosis) and inferential statistics (structural equation modeling) were used in data analysis. The results of the research indicated that there is a relationship between mindfulness and academic progress with the mediating role of attention control in students.

    Keywords: Mindfulness, Academic Achievement, Attention Control
  • Forough Seddighi* Page 14

    The present study was conducted with the aim of investigating the relationship between mindfulness and academic progress based on the mediating role of students' emotion regulation in 1400. The statistical population of this research includes all students of the second high school level in Tehran in the academic year of 2001-2001. Using Cochran's formula, the number of sample members is considered to be 365, who were selected by random sampling of multi-stage clusters.the main data of this research was obtained using the emotion regulation scale of Garnevsky et al. (2001), the Freiburg Mindfulness Questionnaire, and the Pham and Taylor (1994) academic achievement questionnaire. Descriptive statistics (central indices, skewness and kurtosis) and inferential statistics (structural equation modeling) were used in data analysis. The results of the research indicated that there is a relationship between mindfulness and academic progress with the mediating role of emotion regulation in students.

    Keywords: mindfulness, academic progress, emotion regulation
  • Farzaneh Rafiei* Page 15

    The purpose of this research was to determine the role of religious identity in predicting Internet addiction and drug addiction. The method of this research was applied in terms of objective, quantitative in terms of data type, and correlational in terms of the nature of descriptive research. The statistical population of this research included 870 female students of the second year of high school in Tehran campus in 1400, based on Cochran's formula and stratified cluster random sampling method, 267 people were selected as the sample size. In this research, in order to collect data, the standard questionnaires of Khashawi's religious identity (1300), Yang's Internet addiction (1669) and drug addiction of Mousavi et al. (1378) were used. It should be noted that Cronbach's alpha coefficient was used to calculate the validity of the content validity and to calculate the reliability, the results indicated the validity and reliability of the instrument. In order to analyze the data, descriptive statistics (mean, standard deviation, percentage, frequency, table and graph) and inferential statistics (Pearson's correlation) and multiple regression were used with SPSS version 21 software. The findings showed that religious identity has the ability to predict Internet addiction, and the beta coefficient was -0.65. Also, the findings showed that religious identity has the ability to predict drug addiction, and the beta coefficient was -0.16. Finally, it can be said that the dimensions of religious identity, including religious beliefs, religious emotions and feelings, and religious behaviors have the ability to predict Internet addiction and drug addiction.

    Keywords: Religious Identity, Addiction to Internet, Addiction to Drugs
  • Nastaran Dastgahi*, Yasaman Farrokhnia Page 16

    The present study was conducted with the aim of determining the relationship between emotional regulation and perfectionism in students. The statistical population of this research includes all the students of Tehran city in 1400. Using Morgan's table for an unlimited population, the number of sample members is considered to be 384 and they were selected as multi-stage cluster sampling. The main data of this research was obtained by using the emotional regulation questionnaire of Garnevsky et al. (2001) and the perfectionism questionnaire of Hill et al. (2004). Descriptive statistics (central indices, dispersion) and inferential statistics of Pearson's correlation coefficient and multivariate regression were used in data analysis. The results of the research, through correlation and regression tests, indicated that emotional regulation is related to perfectionism in teenagers. Also, the results show that emotional regulation has the ability to predict perfectionism and among the dimensions of emotional regulation, the factors of blaming others, acceptance and positive re-evaluation are able to predict perfectionism.

    Keywords: Emotional Regulation, Perfectionism, Blaming others, Acceptance, Positive Reappraisal
  • Roqhayeh Kiyani*, Shayan Razi Page 17

    Aim the purpose of the present study was to compare the multi-concept model of Shafi Abadi with the ACT-based approach of self-evaluation of the job performance of employees of Islamic Azad University, Tabriz branch. The research method was semi-experimental with a pre-test-post-test design with two experimental groups and one control group. The statistical population of all the employees of the Islamic Azad University, Tabriz branch, which was selected using available sampling, a sample of 60 people, and the job performance self-evaluation questionnaire was distributed and administered to the employees of the department, and 60 people were selected from those who got a lower score, first from all three groups. A pre-test was taken, then the experimental group number one received 7 sessions of 1.5 hours of training based on the concepts of act theory and the experimental group number two received 7 sessions of 1.5 hours of training based on the concepts of the multi-axis model and there was no intervention in the control group and after the interventions So the test was carried out. The research tool was self-assessment of job performance and the data were analyzed with statistical methods of analysis of covariance. The results show that both methods are effective on the self-evaluation of job performance and its dimensions, and only the ACT approach has no significant effect on the self-ability subscale (P>0.05).

    Keywords: Shafiabadi's Multi-Concept Model, ACT-Based Approach, Self-Evaluation of Job Performance
  • Zeynab Arablo* Page 18

    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of mindfulness based on stress reduction on negative mood and emotion regulation in people with generalized anxiety disorder. This research was a semi-experimental study with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research includes all people suffering from generalized anxiety disorder who referred to counseling and psychology clinics in Hamedan in 1401 for treatment. The research sample consisted of 30 people (15 experimental people and 15 control people) of these people, who were selected using available sampling method and randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group underwent 12 sessions of mindfulness training protocol based on stress reduction, and the control group remained waiting for treatment during this period. Data collection was based on the psychological distress questionnaire of Luband (1995) and the emotional regulation questionnaire of Garnevsky et al. (2001). The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaire was done through the SPSS 23 software in the inferential section (analysis of covariance). The findings of the research showed that mindfulness based on stress reduction is effective on negative mood and emotional regulation of people with generalized anxiety disorder, which means that mindfulness based on stress reduction leads to improvement of negative mood and emotional regulation in people with generalized anxiety disorder.

    Keywords: Mindfulness Based on Stress Reduction, Negative Mood, Emotion Regulation, Pervasive Anxiety
  • Hoda Norouzi* Page 19

    This research was conducted with the aim of studying the psychometric properties of the educational self-regulatory questionnaire by Ryan and Connell (1989). The statistical population of this study included secondary school students in Tehran during the academic year of 2022-23. The sample consisted of 373 students selected by cluster sampling. In this study, we used to evaluate the validity of the construct (exploratory and confirmatory factor analysis), and to examine the reliability of the Cronbach's alpha method. Based on the data analysis, the present study identifies four factors that explain 50.89% of the academic self-regulatory. The results of the confirmatory factor analysis showed that the model fit indexes are in the favorable situation. In addition, the Cronbach's alpha coefficient for the subscales was calculated to be between 0.78 and 0.89. Considering the optimal validity and reliability coefficients, ease of implementation, scoring and interpretation, as well as the short time to answer, it can be said that the Self-Regulatory Academic Questionnaire (SRQ-A) has the necessary qualifications to be used in psychological research for measurement.

    Keywords: Educational Self-Regulatory Questionnaire, Validity, Reliability
  • Parisa Karbasian*, Faezeh Maghsoudimehraban, Pedram Karbasian Page 20

    The purpose of this research is to investigate the effectiveness of positive cognitive behavioral therapy on positive and negative affection and academic progress of adolescents with cyberspace addiction in Tehran. The research method is semi-experimental with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population of the research was formed by all the teenage girls of secondary schools in Tehran in 1401, from among them, 30 people were selected by purposeful sampling and randomly assigned to an experimental group (15 people) and a control group (15 people). The experimental group of positive cognitive behavioral therapy was trained for 10 sessions of 60 minutes, and the control group remained on the waiting list. In order to collect information, the positive and negative affection questionnaire (Watson et al., 1988) and students' GPA were used to measure academic progress. The analysis of the information obtained from the implementation of the questionnaire was done in two descriptive and inferential parts (analysis of covariance). The results showed that positive cognitive behavioral therapy increased positive affection and decreased negative affection in teenagers with cyberspace addiction. Also, the results showed that positive cognitive behavioral therapy has improved the academic progress of adolescents with cyberspace addiction. The results of the research show that positive cognitive behavioral therapy has an effect on positive and negative affection and the academic progress of adolescents with cyberspace addiction, and it is suggested as an effective intervention for these people.

    Keywords: Positive, Negative Affection, Academic Progress, Positive-Oriented Cognitive Behavioral Therapy, Cyberspace Addiction
  • Sharareh Amini*, Hale Azarmi Page 21

    The purpose of this research was to study the relationship between parental bonding and sexual function with mediating role of interpersonal. Current research was a descriptive correlational study. The statistical population consisted of married male and female in Tehran Province Who were married for less than 7 years. The sample group included 293 people (149 women and 144 men) who were selected by available means. Research data was gained by Parental Bonding Instrument (PBI) Interpersonal Sensitivity Measure (IPSM), Female Sexual Function Index (FSFI) and International Index of Erectile Function (IIEF). Based on multivariable regression analysis, parental bonding and interpersonal sensitivity predict the sexual function. In the components of parental bonding, mother’s care positively predicts both men and women’s sexual function and father’s care negatively predicts men’s sexual function. Male and female sexual function is also negatively predicted by interpersonal sensitivity. Among the aspects of interpersonal sensitivity, fragile self-esteem negatively predicts male sexual function. Path analysis showed that interpersonal sensitivity is not a mediator in the relationship between parental bonding and sexual function. Due to the difference in the number of questions in male and female sexual function index, study of gender role as a moderator was not achieved. Results generally showed the impacts of parental bonding and interpersonal sensitivity on sexual function in adults. Initial relations with parents form the internal represented models of self and others which can be regenerated in interpersonal relations and sexual functions during the adulthood.

    Keywords: Parental Bonding, Interpersonal Sensitivity, Sexual Function
  • Yasser Amanollahi Baharvand*, Reza Piraysh, Mostafa Jafari Page 22

    The present study was conducted with the aim of investigating the effect of organizational spirituality on employee happiness with the mediating role of organizational belonging among human resources working in Eshtehard industrial town. The statistical population of the research included all the staff of the headquarters and production companies of Eshtehard industrial town in 1400. According to the field information, 375 people were selected as the sample size using the simple random sampling method.Data analysis was done using structural equations by PLS software. The results of the research showed that there is a positive and meaningful relationship between organizational spirituality and happiness with the explanation of the mediating role of organizational belonging. All the hypotheses of the research were confirmed that the meaningful level of work with the meaning and feeling of solidarity among employees and the feeling of belonging to the values ​​of the organization with the mediating explanation of organizational belonging Happiness was 3.82, 2.88 and 3.20 respectively. Also, the significance level without considering organizational affiliation was 3.08, 2.2 and 2.08 respectively. Therefore, it was concluded that organizational spirituality has a significant role on employee happiness with the mediating role of organizational belonging.

    Keywords: Organizational Spirituality, Happiness, Organizational Belonging, Job
  • Maryam Hassani* Page 23

    The purpose of this research is to investigate social adaptation and progress goals in predicting the academic involvement of students with learning disabilities. The statistical population of this study included all students with learning disabilities in Tehran in the academic year of 2011-2012, and 150 of them were selected by convenience sampling. The measurement tools in this research were Sinha and Singh's (1993) social adjustment questionnaires, Elliott and McGregor's (2001) achievement goals, and Rio's (2013) academic engagement questionnaires, which had acceptable validity and reliability. In order to analyze the data, inferential statistics of Pearson's correlation coefficient and multivariate regression were used using SPSS-23 software. The results showed that between social adjustment and academic involvement; And there is a relationship between achievement goals and academic engagement of students with learning disabilities. Also, the results of statistical analysis indicated that social adaptation and achievement goals are predictors of academic involvement of students with learning disabilities.

    Keywords: Social Adaptation, Achievement Goals, Academic Involvement