فهرست مطالب

نشریه پژوهش های علوم تاریخی
سال چهاردهم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/09/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سعید موکدی*، محمدعلی رنجبر صفحات 1-32

    با صدور فرمان مشروطیت در سال 1285ش/1324ق/1906م تا پایان دوره قاجار، که از آن به عنوان عصر مشروطه یاد می کنیم، پنج دوره مجلس شورای ملی در ایران تشکیل و صورت مذاکرات مجالس این عصر، بازتاب بخشی از شرایط ایران آن روزگار شد. زمانی که هنرها نیز از تغییر و تحولات بی نصیب نبوده و هنر موسیقی به عنوان یکی از آن ها، در معادلات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی بیش ازپیش مطرح شد. این مقاله به دنبال شناخت جایگاه این هنر در مشروح مذاکرات مجالس عصر مشروطه و آگاهی از جایگاه هنر «موزیک» در اندیشه و کلام وکلای مجلس شورای ملی است که بخش بزرگی از جامعه را نمایندگی می کردند. داده های این پژوهش که با روش توصیفی و تحلیلی نگارش یافته، نشان می دهد مذاکرات مجلس اول و دوم شورای ملی، تحت تاثیر وقایع مشروطه و جنبش مشروطه خواهی قرار داشته و این موضوع در مشروح این مذاکرات در رابطه با «موزیک» هم قابل مشاهده است. تنوع و تکثر مباحث موسیقی در مجلس اول و دوم شورای ملی بیشتر از سایر مجالس پنج گانه عصر مشروطه بود و در یک رتبه بندی، تعداد مسایل سیاسی مرتبط با موسیقی در اولویت اول، و اقتصادی در رتبه دوم قرار دارد. بسیاری از مذاکرات صورت گرفته با موضوعیت موسیقی نبوده، بلکه مسایلی از موسیقی به صورت مثالی و برای اقناع دیگر وکلا در سخنرانی ها به کار رفته است. پیشنهاد منع فونوگراف و موضوع فونوگراف و ساز در حریم خصوصی خانه ها در مجالس دوم و چهارم به میان آمد که نشان از تضارب آرا و ظرفیت مجلس برای شکل گیری گفتگو پیرامون این مسیله داشت. به کار رفتن واژگان «عمله طرب» در مجلس دوم و «عیش و طرب» در مجلس پنجم، تداوم ذهنیت منفی این کلمات را برای بخشی از جامعه نشان می داد که در مذاکرات از آن بهره برداری شد. از طرفی، لفظ موزیک و مشتقات آن، بار مثبت خود را در عصر مشروطه اضافه می کردند.

    کلیدواژگان: موزیک، مجلس، مذاکرات، عصر مشروطه، قاجاریه
  • اسماعیل سنگاری*، فرزاد رفیعی فر صفحات 33-51
    هنر و فن فلزکاری در ایران، در دوره حاکمیت شاهنشاهی ساسانی (224-2/651 م) رواج گسترده ای یافته و ساخت و تولید ظروف سیمین منقوش به تصاویر مختلف در مقایسه با دوره های پیشین در حجمی گسترده تر و در شماری افزون تر صورت می گرفت. به همین علت این شاخه هنری به یکی از مشخصه های بنیادی هنر در عصر حاکمیت ساسانیان مبدل شد. صحنه هایی از نخجیر شاهانه به عنوان یکی از متداول ترین و پرتکرارترین بن مایه های رایج در هنر دوره ساسانی، عرصه مدور تعداد قابل توجهی از بشقاب های سیمین این عصر را مزین ساخته و به خود اختصاص داده است. در این دسته از آثار، فرمانروایان ساسانی در حال شکار و از پای درآوردن جانوران مختلف در نخجیرگاه به تصویر کشیده شده اند. در پژوهش حاضر، نقوش انسانی و جانوری یکی از این آثار -که به اردشیر دوم از فرمانروایان سده چهارم سلسله ساسانی منسوب است و در موزه ملی ایران باستان واقع در تهران نگهداری می شود- بررسی و پژوهش شده است. پس از گام نخست که به توصیف نقوش مندرج بر روی بشقاب مذکور اختصاص دارد، در مراحل بعدی معانی و مفاهیم نهفته در صحنه از طریق رویکرد تحلیل آیکونوگرافیک مورد بررسی قرار گرفته و در انتها نیز نحوه کاربست فنون و تکنیک های بصری توسط هنرمند و ارتباط این فنون با مفهوم کلی صحنه ارزیابی شده است. شیوه پژوهش حاضر، توصیفی-تحلیلی و با بهره گیری از منابع کتابخانه ای بوده است.
    کلیدواژگان: آیکونوگرافی، فنون بصری، بشقاب سیمین ساسانی، نخجیر شاهانه، اردشیر دوم
  • اکرم گلی*، هادی وکیلی صفحات 52-68

    دوران نسبتا طولانی حکومت فتحعلیشاه قاجار (1212-1250 ه.ق) شاهد تنش های سیاسی از یک سو و رشد مجدد دین از سوی دیگر بوده است. در سالهای آغازین سلطنت ثباتی نسبی برقرار شد که مانند سده های پیشین سبب تداوم نقش سنتی دین در تحولات اجتماعی شده بود. با شروع جنگ با روسیه که بیش از یک دهه طول کشید که تنشهای مرزی با عثمانی را نیز در پی داشت، کارکرد دین تغییر یافت و نقش سیاسی نوینی را تجربه کرد. از این رو علما آموزه ها و اصول دینی را با توجه به شرایط فوق مورد بازنگری قرار دادند و بر اساس آن مناسبات خود با حکومت را ترتیب دادند. پایان جنگ و شروع مجدد ثبات سیاسی، مناسبات دین و سیاست را بار دیگر تغییر داد. با توجه به این مساله باید دید مناسبات رهبران دینی با حکومت با در نظر داشتن شرایط ثبات (پیش و پس از جنگ) و دوره جنگ چگونه بوده است؟با توجه به چنین تحولاتی می توان گفت که در آغاز حکومت فتحعلیشاه و در مرحله اول ثبات، تعامل دین و سیاست مسیری آرام را پیمود و علما بیشتر نقش رهبران مذهبی را ایفا کردند اما پس از آغاز جنگ و با به خطر افتادن قلمرو مذهبی، سیاستی هم گرایانه در پیش گرفتند. با پایان جنگها و بازگشت ثبات، در مناسبات دین و سیاست روندی واگرایانه رخ داده است و رویکرد علما در تعامل با حکومت با واکنش های انتقادی، اعتراضی و یا حتی بی تفاوتی صورت می پذیرد. این پژوهش با روش توصیفی - تحلیلی بر اساس منابع و مآخذ این دوره در پی پاسخ پرسش فوق است.علما در دوره اول ثبات و پیش از جنگها واکنش مداراگونه داشتند و در دوره جنگ به عنوان حامی حکومت ظاهر شدند و پس از جنگهای ایران و روس و تحت تاثیر شکست سیاسی، راه خود را از حکومت جدا کردند که مهم ترین نتیجه آن تقویت رویکرد استقرار قدرت در دست فقیه جامع الشرایط و پی ریزی پایه های حکومت دینی در دو سده پس از آن بود.

    کلیدواژگان: فتحعلی شاه، جنگ و ثبات، دین، علما، هم گرایی، واگرایی
  • مینا معینی، علی اکبر جعفری* صفحات 69-95
    تاسیس بانک استقراضی روس در ایران، آغاز فصل جدیدی از توسعه طلبی ها و سیاست های سلطه جویانه این کشور در ایران بود که بر ارکان سیاسی، اقتصادی و اجتماعی این سرزمین تاثیرات عمیقی گذاشت. پس از افتتاح شعبه مرکزی بانک استقراضی در تهران، روسیه به تدریج شعبه های بانک خود را در ایالات با اهمیت، ازجمله ایالت های شمالی ایران، تاسیس نمود و بیش از پیش، نفوذ اقتصادی و سیاسی خود را توسعه داد. استرآباد به سبب موقعیت جغرافیایی اش و همجواری و ارتباطی که با روسیه داشت، مورد توجه ویژه آن ها قرار گرفت و از اولین ایالت هایی بود که شعبه بانک استقراضی در آن تاسیس گردید؛ اگرچه این بانک نه در مرکز این ایالت، بلکه در شهر ساحلی بندرگز که مهم ترین بندر تجارت خارجی استرآباد بود، تاسیس شد. چرایی انتخاب بندرگز به عنوان محل تاسیس بانک و فعالیت ها و کارکرد بانک در این ایالت و اینکه بانک چه تاثیری بر زندگی اهالی استرآباد گذاشت؟ سوالات اصلی این پژوهش است. پژوهش حاضر ضمن پاسخ گویی به سوالات فوق، عملکرد بانک استقراضی در ایالت استرآباد را به شیوه توصیفی-تحلیلی مورد بررسی قرار می دهد. یافته های پژوهش نشان می دهد بانک استقراضی در بندرگز، علاوه بر آنکه فعالیت های پولی و مالی انجام می داد، اقدامات سیاسی نیز داشت و در راستای اهداف سیاسی روسیه، ظلم و ستم فراوانی به اهالی روا داشت به طوری که آن ها را وادار به آتش زدن بانک نمود.
    کلیدواژگان: بانک استقراضی، استرآباد، بندرگز، روس ها، اعطای قرض، تصرف املاک
  • پدرام جم* صفحات 96-114

    تا عصر حاضر و رواج تقویم جدید ایران، در کنار تقویم هجری قمری و تقویم جلالی، گونه ای از تقویم فرس قدیم (یزدگردی) نیز در میان مردمان نواحی جنوبی دریای مازندران رایج بود. اما در نیم قرن اخیر شماری از دانشوران محلی ادعا کرده اند که از گذشته های باستانی تقویم های دیگری نیز مختص به این نواحی رایج بوده است. ایشان این تقویم های ادعایی را به نام های تقویم دیلمی/ گالشی/ گیلانی و تقویم طبری/ مازندرانی خوانده اند، برای آنها مبادی باستانی ساخته اند و ادعا کرده اند که این تقویم ها کبیسه دارند و نوروز آنها همواره در یک روز ثابت در میانه های تابستان است. این مقاله به بررسی این ادعاها می پردازد و برای این منظور، تاریخچه تقویم های رایج در این نواحی را مطالعه می کند. همچنین سابقه طرح تقویم مستقل در این نواحی را در آثار سکه شناسان سده نوزدهم بررسی و تاریخچه طرح این تقویم های ادعایی را پیگیری می کند، ادله مدعیان این تقویم ها را مورد نقد قرار می دهد و به بررسی پیامدها و آثار این پدیده می پردازد. این مقاله نشان می دهد که تقویم های ادعایی همگی همان تقویم فرس قدیم اند که عمدا یا سهوا تقویم های مستقل معرفی شده اند. این بررسی همچنین نشان می دهد که چگونه گفتمان هویتی در ظهور و اشاعه این تقویم های نوپدید دخیل بوده است و این تقویم ها خود به مولفه ای کلیدی در گفتمان هویتی تبدیل شد ه اند.

    کلیدواژگان: تقویم های ایرانی، تقویم فرس، تقویم یزدگردی، تقویم دیلمی، تقویم طبری، گیلان، مازندران
  • فرشته جهانی* صفحات 115-135

    کشف آمریکا یا به تعبیر ایرانیان عصر قاجاریه، «ینگی دنیا» یکی از رخدادهای بسیار مهم در تاریخ جهان به شمار می رود؛ که بسیاری از کشورهای دنیا را تحت تاثیر خود قرار داد. ایران از جمله کشورهایی بود که در دوره قاجار به اهمیت این کشور پی برد. مقاله حاضر با روش توصیفی- تحلیلی، و با تکیه بر مطبوعات و اسناد منتشر نشده درصدد پاسخ به این سوال هاست: پدیده مهاجرت گسترده مردم سایر نقاط جهان به آمریکا بعد از کشف آن توسط کریستف کلمب چگونه در ایران بازتاب یافت؟ دلایل این مهاجرت ها چه بود و این آگاهی ها چه پیامدهای برای ایرانیان به دنبال داشت؟ یافته های پژوهش حاکی از آن است که به دنبال کشف قاره آمریکا ده ها هزار مهاجر از سراسر جهان به دلیل سیاست های موثر دولت آمریکا و عوامل جاذبه ای همچون وجود زمین حاصل خیز، کشف معادن طلا، آزادی و دموکراسی به این کشور مهاجرت کردند و منبع تحولی عظیم شدند.این تحولات و دگرگونی های سریع در آمریکا به شدت مورد توجه روشنفکران، جراید و دیپلمات های ایرانی قرار گرفت به طوری که آنها با بازتاب این مطالب آحاد جامعه را از منافع مهاجرت به آمریکا و به طور کلی با چند وچون مهاجرت به این کشور آشنا کردند. سرانجام این اقدام منجر به این شد که بعد از مشروطه تعداد بسیاری زیادی از ایرانیان برای یافتن شغل و کسب علم آمریکا را بر دیگر کشورهای غربی ترجیح دهند.

    کلیدواژگان: مهاجرت، آمریکا، دوره قاجار، مطبوعات، دیپلمات ها، محصلان ایرانی
|
  • Saeid Moakedi *, MohammadAli Ranjbar Pages 1-32

    With the constitutional decree in 1906 until the end of the Qajar period, which we refer to as the constitutional era, five parliaments of the National Assembly were formed in Iran and the minutes of the parliaments of this era reflected some of the conditions of Iran at that time. This research, which has been written by descriptive and analytical methods, shows that the negotiations of the first and second parliaments of the National Assembly have been influenced by the events of the constitution and the constitutional movement, and this can be seen in the details of these negotiations regarding music. The diversity of music discussions in the first and second parliaments of the National Assembly was greater than in the other five parliaments of the constitutional era; in a ranking, the number of music-related political issues is in the first place and the number of economic ones is in the second place. Many of the negotiations were not about music, but it has been used as an example and for persuading other members of the parliament in their speeches. The proposal to ban the phonograph and the issue of the phonograph and instrument in the privacy of houses was raised in the second and fourth parliaments, which represented the conflict of opinions and the Assembly's capacity for a dialogue on this subject.

    Keywords: Music, Parliament, Negotiations, constitutional era, Qajar dynasty
  • Esmaeil Sangari *, Farzad Rafieifar Pages 33-51
    The art of metalworking was very common in Iran during the Sasanian Empire (224-651/2 AD), and making silver vessels with various images and scenes on them, was more common than previous periods. For this reason, silver works became one of the main artistic characteristic of the art in the Sasanian period. Royal hunting as one of the most common themes in the art of Sasanian period, has decorated a large number of silverware of this period. On the surface of these vessels, Sasanian rulers are seen hunting and killing different animals in the hunting ground. In this article, human and animal icons on one of these plates have been studied, which belongs to Ardashir II, one of the kings in the fourth century AD in the Sasanian dynasty which is kept in the National Museum of Ancient Iran in Tehran. After describing the images on this plate in the first step, the meanings and hidden concepts in the scene have been analyzed using the iconography method. Finally, the application of visual techniques by the artist and their relationship to the basic concept of the scene has been studied. The research method in this article is descriptive and analytical, using library resources.
    Keywords: iconography, Visual Techniques, Sasanian Silver Plate, Royal Hunting, Ardashir II
  • Akram Goli *, Hadi Vakili Pages 52-68

    The relationship between religion and politics was affected by relatively unstable political conditions during reign of Fath-Ali Shah Qajar (1212-1250 A.H.). In early years of his rule, there was relative stability, and similar to previous centuries, religion played a traditional role in social developments. Beginning of prolonged wars with Russia and border tensions with Ottomans prompted ulama to revise religious teachings and principles according to the mentioned circumstances and accordingly arranged their relations with the government. The resumption of political stability after the war changed the link between religion and politics once again. The question is how was the relationship between religious leaders and the government considering stable conditions before and after and during it? At the beginning of Fath-Ali Shah’s reign and the first stage of stability, interaction between religion and politics followed a peaceful course and the ulama mostly acted as religious leaders, whereas after the threat posed to realm of religion after war, they adopted a converging policy with the government. After the return of stability, a divergent process followed, and reactions toward government were of critical, protest or indifferent type. Taking a descriptive-analytical method based on resources of this period, our research seeks to answer the above question. In addition to convergences and divergences, the most important outcome of relationship between religion and government during the reign of Fath-Ali Shah was that ulama laid t foundations of theocracy two centuries later by reinforcing the institution of power in the hands of a competent (jame ol-sharayet) faqih.

    Keywords: Fath -Ali Shah, War, Stability, Religion, Ulema (Clergy), convergence, Divergence
  • Mina Moeini, Aliakbar Jafari * Pages 69-95
    The establishment of the Russian Mortgage bank in Iran was the beginning of a new chapter in the development and hegemonic policies of this country in Iran, which had a profound effect on the political, economic and social pillars of this land. After establishment a central branch of the Mortgage Bank in Tehran, Russia gradually established its bank branches in important states, including the northern states of Iran, And more than ever, expanded its economic and political influence. Astarabad because of its geographical location, proximity and relations with the Russians, was given their special attention, and was one of the first states to establish a branch of a Mortgage bank; However, this bank was established in the coastal city of Bandar-e-Gaz, which was the most important foreign trade port of Astarabad, not in the center of the state.The reason for choosing Bandar-e-Gaz as the location of the bank and the activities and operation of the bank in this state and what did impact the bank have on the lives of the people of Astarabad? Is the main questions of this research.The present study, while answering the above questions, examines the performance of the Mortgage bank in the state of Astarabad in a descriptive-analytical manner.Research findings show that the Mortgage bank in Bandar-e-Gaz, in addition to monetary and financial activities, also had a political function and in line Russia's political goals, oppressed the people so much that it forced them to set fire to the bank.
  • Pedram Jam * Pages 96-114

    Up until the present era and the propagation of the New Iranian Calendar (1925), along with the Hijri lunar calendar and the Jalali calendar, a variety of the Yazdgerdi calendar (taqwim-e fors) was also popular among the peoples of the southern regions of the Caspian Sea. Despite and contrary to the historical evidence, in the last half-century, some local writers have claimed distinct and independent calendars for these regions. They have labeled these alleged calendars as Deylami/ Galeshi/ Gilani and Tabari/ Mazandarani calendars. Also, calendar eras have been fabricated for them and it has been claimed that these calendars have leap years and that their new year festival (Nowruz) falls always on a fixed day around the middle of the summer season. This article examines these alleged calendars and the pretensions that surround them. For this purpose, it studies the history of the calendars of these areas from the earliest times to the present day. It also studies the background of the assumption of an independent calendar in Mazandaran in the nineteenth century and traces back the history of the emergence of these alleged calendars in the present era. This article demonstrates that these alleged calendars are all the same Yazdgerdi calendar (taqwim-e fors), knowingly or recklessly manipulated and posed as genuine independent calendars.

    Keywords: Iranian calendars, Persians’ calendar, Yazdgerdi calendar, Deylami calendar, Tabari calendar, Gilan, Mazandaran
  • Fereshteh Jahani * Pages 115-135

    The discovery of the United States, or “Yengi donya” as the Iranians call it in the Qajar era, is one of the most important events in world history, which affected many people around the world. Iran was one of the countries that realized the importance of the new world during the Qajar period.This article with a descriptive-analytical method and relying on the press and unpublished documents seeks to answer these questions that how was the phenomenon of mass immigration to the United States reflected in Iran after the discovery of this continent by Christopher Columbus? What were the reasons and consequences of this migration and did it lead to the migration of Iranians to the United States?The findings of the research indicate that following the discovery of the American continent, tens of thousands of immigrants from all over the world immigrated to this country due to the effective policies of the American government and attractive factors such as the presence of fertile land, the discovery of gold mines, freedom and democracy, and became a source of huge transformation.These developments and rapid transformations in the United States were strongly noticed by Iranian intellectuals, newspapers and diplomats, so that by reflecting these materials, they introduced the members of the society to the benefits of immigrating to America and in general, how and why to immigrate to this country.

    Keywords: immigration, United States, Qajar Period, Press, Diplomats, Iranian students